ΤΑ "ΑΘΩΑ" ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

 

Αφαιρώντας ένα-ένα τα πέπλα των γεγονότων της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, αποκαλύπτεται η επικινδυνότητα των πειραμάτων που εκτελούνταν εκείνη την περίοδο. Πειράματα που τότε χαρακτηρίζονταν ... "ακίνδυνα", όπως οι αμέτρητες πυρηνικές δοκιμές που διεξήγαγαν και οι δύο πλευρές.

Στα τέλη του Μάη, το Πεντάγωνο αποκάλυψε ότι γύρω στα 3.000 άτομα από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ συμμετείχαν σε πειράματα με χημικά και βιολογικά όπλα.

Τα πειράματα που προσπαθούσαν να εκτιμήσουν την τρωτότητα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, είχαν χαρακτηριστεί "ακίνδυνα" για τα πληρώματα των πλοίων - όχι όμως και για τους πιθήκους και άλλα πειραματόζωα που εκτέθηκαν άμεσα σε χημικά και βιολογικά όπλα. Σήμερα όμως μια πιο "βαθιά" έρευνα έδειξε ότι και οι άνθρωποι ήταν εκτεθειμένοι σε μεγάλο βαθμό.

Οι επίσημοι του Πενταγώνου ισχυρίζονται ότι στη δεκαετία 1960-70 είχαν σχεδιαστεί 103 τέτοια πειράματα, απ' τα οποία μόλις 12 εκτελέστηκαν.

Το Πεντάγωνο ανέτρεξε στα πειράματα αυτά, μετά από παράπονα και υπόνοιες πρώην πεζοναυτών, που ήθελαν να εξακριβωθεί αν υπάρχει σχέση των πειραμάτων με κάποιες ασθένειες που αντιμετώπιζαν. Η έρευνα έδειξε τελικά ότι σε τρία τουλάχιστον πειράματα χρησιμοποιήθηκαν ουσίες - όπως τα αέρια νεύρων VX και Sarin - που δεν ήταν και τόσο "αθώες", αν και έτσι είχε θεωρηθεί εκείνα τα χρόνια.

Τώρα το Πεντάγωνο τρέχει και δεν φτάνει. Ήδη έστειλε 600 επιστολές σε βετεράνους, ενημερώνοντάς τους και καλώντας τους να κάνουν αν θέλουν ιατρικές εξετάσεις.

http://www.cnn.com/2002/US/05/23/pentagon.chem.bio/index.html



Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ