Αίνιγμα του αρχαίου μηχανισμού των Αντικυθήρων

του Richard Sanders

Πολλά έχουν γραφτεί για τον διάσημο «μηχανισμό των Αντικυθήρων», αυτού του περίπλοκου σχηματισμού που βρέθηκε το 1900 σε ένα ναυάγιο, κοντά στα Αντικύθηρα. Πρόκειται για ένα σύστημα από 30 οδοντωτούς τροχούς που χρονολογήθηκε γύρω στο 80 π.Χ. και που η χρήση του αποτέλεσε για καιρό ένα μυστήριο, και που ίσως κρύβει και άλλα μυστικά πέραν απ’ αυτά που έχουν διαπιστώσει οι σύγχρονοι ειδικοί.

Μεγάλο βήμα στη λύση του αινίγματος της χρήσης του, έδωσε η μελέτη που δημοσίευσε ο Derek de Solla Price, καθηγητής του πανεπιστημίου του Yale, το 1974, αφού πρώτα κατάφερε να μελετήσει τη δομή του με χρήση ακτίνων "γ". Η μελέτη του De Solla Price, έδειξε ότι ο μηχανισμός χρησιμοποιούσε τη γνώση του «μετονικού» κύκλου του κύκλου των 19 (ηλιακών) ετών, που συμπίπτουν με 235 σεληνιακούς μήνες και που τόσο μεγάλη σημασία έχει στον υπολογισμό των σχετικών κινήσεων του ήλιου και της σελήνης καθώς και των σεληνιακών και ηλιακών εκλείψεων.

Ποια όμως να ήταν άραγε η χρησιμότητα της χρήσης του σεληνιακού κύκλου από τους ναυτικούς; Η μόνη πιθανή εξήγηση για κάποιους είναι η πρόγνωση των εκλείψεων και ο υπολογισμός της απόστασης της Σελήνης για να βρεθεί το γεωγραφικό μήκος. Η υπόθεση αυτή συμπεριλαμβάνει και τη χρήση κάποιας «μανιβέλας» - ρυθμιστή με την οποία θα ρυθμίζονταν πριν από κάθε ταξίδι η συσκευή για να δείχνει το γεωγραφικό μήκος της Σελήνης στο σημείο αφετηρίας (στο λιμάνι δηλ. απ’ όπου ξεκίνησε το πλοίο). Η υπόθεση αυτή έχει τεθεί πρόσφατα υπό έρευνα.

Απ’ τη μεριά του, ο De Solla Price στο έργο του "Gears from the Greeks", φτάνει στο συμπέρασμα μελετώντας τους οδοντωτούς τροχούς του μηχανισμού, ότι ο μηχανισμός αφαιρεί τις περιστροφές του ήλιου απ’ αυτές της σελήνης για να εξάγει τους κύκλος των συνοδικών μηνών. Επιπλέον κάποιοι τροχοί του μηχανισμού ανταποκρίνονται στους πρώτους αριθμούς 19 και 127, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τον υπολογισμό του μετονικού κύκλου.

Απ’ ό,τι φαίνεται πάντως ο μηχανισμός χρήζει ακόμα πολύ μελέτης για να αποκαλυφθούν τα μυστικά της χρήσης του.

http://www.21stcenturysciencetech.com/articles/Spring03/Antikythera.html

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ