Το μυστήριο του τάφου Κινέζου Αυτοκράτορα...συνεχίζεται.

Η ανασκαφή του, όνειρο χιλιάδων αρχαιολόγων!

Η ανασκαφή του θρυλικού τάφου του Qin Shihuangdi, του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, αποτελεί το όνειρο χιλιάδων αρχαιολόγων γιά πολλά χρόνια, αλλά πολλοί παράγοντες εμποδίζουν ακόμη την πραγματοποίηση του ονείρου...

Για περισσότερες από δύο χιλιετίες, το ταφικό ανάχωμα του Qin Shihuangdi, του λεγόμενου πρώτου αυτοκράτορας της Κίνας, ήταν ξεχασμένο ανάμεσα σε καλλιέργειες καλαμποκιού και οπωρωφόρων δέντρων ανατολικά της επαρχίας Xian. Ενώ η ανακάλυψη, πριν 29 χρόνια, των θαυμάσιων αγαλματίδιων πολεμιστών-φρουρών από terra cotta στην περιοχή του τάφου αποτέλεσε συνταρακτικό γεγονός γιά τους αρχιολόγους, η ύπαρξη του αναχώματος ήταν κοινή γνώση.Ακόμη και σήμερα ο τάφος του Shihuangdi -του ανθρώπου που πήρε το όνομα του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας λόγω του πολέμου που κατατρόπωσε τους γειτονικούς "βαρβαρικούς" λαούς και ενοποίησε τη χώρα- παραμένει άθικτος από τα φτυάρια των αρχαιολόγων.

Ένα αίνιγμα που τυλίγεται στο μύθο και τη φήμη και που τριβελίζει τα μυαλά εκείνων που έχουν μελετήσει την ιστορία του ταφικού μνημείου, κρατά την υπόσχεση ενός θησαυρού γιά αυτούς που θα τον ξεθάψουν. "Είναι το μέγιστο αίνιγμα στην αρχαιολογία" δηλώνει ο Wank Xueli, καθηγητής στο αρχαιολογικό ίδρυμα Shaanxi και επιφανής εμπειρογνώμονας στην περιοχή ενταφιασμών. Κατά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το μνημειώδες ανάχωμα του αυτοκράτορα συναγωνίζονταν σε κατασκευαστική φιλοδοξία τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Αλλά ενώ οι πυραμίδες έχουν ανοιχτεί και βρεθεί κατά μεγάλο ποσοστό λεηλατημένες, κανένας δεν ξέρει ακριβώς τι περιέχει ο τάφος του Qin Shihuangdi.

Με επιχείρημα την τεράστια τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, που μπορεί να φέρει η αποκάλυψη του μνημείου, γιά 12 έτη η επαρχιακή κυβέρνηση Shaanxi, επανειλημμένα έχει επιδιώξει να πάρει άδεια από το εθνικό πολιτιστικό γραφείο λειψάνων γιά την ανασκαφή του τάφου. Αλλά η απάντηση έχει παραμείνει η ίδια: Η Κίνα δεν έχει τους οικονομικούς και τεχνολογικούς πόρους για μια τέτοια απέραντη επιχείρηση. Υπάρχουν πιό επείγουσες ανασκαφές που πρέπει να γίνουν. Η ανασκαφή του τάφου πρέπει να αφεθεί στις μελλοντικές γενεές. Αλλοι, όπως Zhang Yinglan, αρχαιολόγος του μουσείου που περιέχει τους πολεμιστές από terra cotta, θεωρούν απαραίτητο να υπάρξει περισσότερη προσοχή, μελέτη και χρόνος προκειμένου να ανασκαφεί κατάλληλα το μνημείο. "Υπάρχουν πολλοί τάφοι Han, αλλά μόνο ένας τάφος Qin Shihuangdi. Δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά το οποιοδήποτε λάθος στην ανασκαφή".

Το μυστήριο του τάφου Qin Shihuangdi συνδέεται στενά με τον κεντρικό ρόλο του αυτοκράτορα στην ιστορία. Το 231 π.Χ., ως βασιλιάς Qin, άρχισε μια σειρά ιμπεριαλιστικών εκστρατειών, που είχαν σαν αποτέλεσμα την κατάκτηση των γειτόνων ένα προς ένα. Σε 10 έτη, δημιουργήθηκε η Κίνα. Οι πολιτικές δεξιότητες και η ασπλαχνία του αυτοκράτορα ήταν θρυλικές, όπως επίσης και η μεγαλομανία και ο φόβος του θανάτου του. Η κατασκευή του θαυμαστού μαυσωλείου του, άρχισε αφότου έγινε βασιλιάς μόλις στην ηλικία των 13 ετών. Μετά την κατάκτηση κι άλλων βασιλείων, η κατασκευή του τάφου αυξήθηκε σε κλίμακα και φιλοδοξία. Στα 36 έτη που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του σύνθετου υπόγειου τμήματος του τάφου, χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι από 700.000 εργάτες. Όταν ο αυτοκράτορας πέθανε το 210 π.Χ., ο αγνότερος χρυσός και πλήθος άλλων θησαυρών, όπως νεφρίτης, πολύτιμοι λίθοι και μετάξια από κάθε γωνία της αυτοκρατορίας του, τον συνόδευσαν στη μετά θάνατον ζωή.

Έχουν βρεθεί τα θεμέλια δύο ογκωδών, ορθογώνιων τοίχων που περικυκλώνουν την περιοχή του τάφου. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του τάφου, ένα γιγαντιαίο κοίλωμα, περίπου 300 τετραγωνικές γιάρδες μήκος, ανασκάφθηκε σε βάθος περισσότερων των 100 ποδιών. Οι αρχαιολόγοι υπολογίζουν το μέγεθος του υπόγειου παλατιού, που εκτίνεται στο κατώτατο σημείο του κοιλώματος, περίπου στα 400 επί 525 πόδια, ίσο με 48 γήπεδα μπάσκετ. Αφότου χτίστηκαν ο υπόγειος θάλαμος ενταφιασμών, οι δευτερεύουσες αίθουσες και τα περάσματα, το κοίλωμα καλύφθηκε με χώμα και ολοκληρώθηκε με το ανάχωμα.

Σύμφωνα με το "Shi Ji", τα ιστορικά αρχεία του Sima Qian που χρονολογούνται από τη δυτική δυναστεία Han (206 π.Χ.- 25 μ.Χ.) και περιέχουν τον πιό πρόωρο απολογισμό του μαυσωλείου Qin Shihuangdi, ο αυτοκράτορας αναπαύθηκε σε μια κασετίνα χαλκού "ανάμεσα σε θάλασσες και ποταμούς υδραργύρου", που μετακινούνταν μέσω μιάς συσκευής διαρκούς κίνησης. Άλλα αρχεία περιγράφουν τον αυτοκράτορα να ντύνεται στο νεφρίτη και το χρυσό, με μαργαριτάρια στο στόμα του, και το φέρετρο να επιπλέει στον υδράργυρο. Ο θόλος του τάφου του αυτοκράτορα λέγεται ότι είναι καλυμμένος με αναπαραστάσεις των αστερισμών του ουρανού από καθαρά μαργαριτάρια, ενώ το πάτωμα καλύπτεται από ένα μικροσκοπικό τοπίο της αυτοκρατορίας του, με τα μοντέλα των περίπτερων και των παλατιών. Οι είσοδοι στον υπόγειο θάλαμο παγιδεύονται με μυστικές βαλλίστρες γιά να διαπερνούν τους εισβολείς με τα βέλη.

Οι επιστημονικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία ασυνήθιστων ποσών υδραργύρου, μέχρι 100 φορές επάνω από κανονικό, κάτω από το ανάχωμα. Σύμφωνα με τον Wang, οι μετρήσεις έχουν καθορίσει ότι το ύψος της κύριας αίθουσας είναι σχεδόν 33 πόδια. Είναι όμως ο πόθος των αρχαιολόγων να ανακαλύψουν τον μυθικό θυσαυρό του τάφου δικαιολογημένος;

Ο Yuan Zhongyi, επίτιμος προιστάμενος του μουσείου, πιστεύει ότι οι αλλαγές στη δομή των στρωμάτων ιζημάτων δείχνουν ότι ο υπόγειος θάλαμος έχει πιθανόν καταρρεύσει, αλλά ο Wang διαφωνεί. Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα για το οποίο οι μελετητές διαφωνούν είναι εάν ο υπόγειος θάλαμος έχει λεηλατηθεί. Τρία έτη αφότου πέθανε ο Qin Shihuangdi, η απέραντη αυτοκρατορία του κατέρρευσε. Τα έξοδα γιά την κατασκευή του μαυσωλείου και του "μεγάλου τείχους", και η συντήρηση ενός τεράστιου στρατού για να φρουρεί τις παραμεθόριες περιοχές, είχαν απομυζήσει τους ήδη φτωχούς αγρότες της χώρας, που πλήρωναν υπέρογκα ποσά σε φορολογία. Μετά το θάνατο του αυτοκράτορα, λέγεται ότι το μεγαλοπρεπές μνημείο κάηκε και ο τάφος λεηλατήθηκε. "Υπάρχει μια πιθανότητα 99% ότι ο τάφος Qin Shihuangdi έχει λεηλατηθεί", δηλώνει ένας επιφανής αρχαιολόγος. "Μια επιθυμία είναι μια επιθυμία. Η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα".

Ο κ. Yuan όμως, υποστηρίζει μια διαφορετική άποψη: "Τα στρώματα της γης εμφανίζονται να είναι σε τάξη. Εάν 300.000 στρατιώτες είχαν λεηλατήσει τον τάφο, όλα θα ήταν ένα χάος" παρατηρεί, προσθέτοντας ότι οι αρχαιολόγοι έχουν βρεί στοιχεία γιά δύο δευτερεύουσες προσπάθειες να ανοιχτεί ο τάφος στο παρελθόν χωρίς επιτυχία. "Ο υδράργυρος είναι δηλητηριώδης. Εάν οι στρατιώτες Xiang Yu είχαν ανοίξει τον τάφο, θα είχαν δηλητηριαστεί, και ο υδράργυρος θα είχε εξατμίσει. Αλλά είναι ακόμα εκεί" συμπληρώνει ο Wang.

Έως ότου να γίνει η ανασκαφή του τάφου, κανένας δε μπορεί να είναι βέβαιος. Όμως, σήμερα η πιθανότητα μιάς τέτοιας επιχείρησης είναι αποθαρρυντική. Κανένας δεν έχει τολμήσει ακόμη και να υπολογίσει πόσο μια τέτοια ανασκαφή θα κόστιζε, ούτε πόσο καιρό θα έπαιρνε. Σύμφωνα με διάφορους μελετητές, μια σωστή ανασκαφή θα απαιτούσε ολόκληρο το ανάχωμα να αφαιρεθεί στρώμα προς στρώμα. Επίσης θα έπρεπε να επινοηθεί ένας τρόπος ακίνδυνης διοχέτευσης των ατμών υδραργύρου, που είναι θανατηφόροι.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι πώς η συντήρηση του πλήθους χειροποίητων αντικειμένων που συνόδευσε τον Qin Shihuangdi στο θάνατό του. Όταν το μαυσωλείο του αυτοκράτορα Wan Li της δυναστείας Ming άνοιξε, παραδείγματος χάριν, το μετάξι που βρέθηκε στον τάφο ήρθε σε επαφή με τον αέρα και καταστράφηκε. "Θα επιθυμούσα πραγματικά να ξέρω τι είναι στον τάφο. Αλλά θα επιθυμούσα να το γνωρίσω χωρίς να χρειαστεί να καταστρέψουμε το ανάχωμα" είπε ο Yuan, ο οποίος ήταν παρών όταν ανακαλύφθηκε ο πρώτος πολεμιστής terra cotta 29 έτη πριν.

Όσον αφορά τη συνεργασία με άλλες χώρες γιά την ανασκαφή του τάφου, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του Qin Shihuangdi ως ιδρύοντας πατέρα της Κίνας και ως εκ τούτου τη σημασία της ανασκαφής, το στοιχείο της εθνικής υπερηφάνειας πρέπει να εξεταστεί. "Είναι δύσκολο για μας να συνεργαστούμε με τις ξένες οργανώσεις" δηλώνει ο κ. Zhang. Οι πολεμιστές terra cotta ανασκάπτηκαν κατά ένα μεγάλο μέρος χωρίς βοήθεια εξωτερικού, και φαίνεται σαφές ότι οι Κινέζοι επιθυμούν να ανασκαφεί και ο τάφος του Qin Shihuangdi με τον ίδιο τρόπο. Η NHK, (εταιρία ραδιοφωνικής αναμετάδοσης της Ιαπωνίας), έχει προσφέρει να υποστηρίξει με υψηλή τεχνολογία μιά ελάχιστα παρεισφρητική έρευνα για τον τάφο, αλλά οι Κινέζοι έχουν αρνηθεί την προσφορά. Οι Ιάπωνες έχουν ένα ειδικό ενδιαφέρον για τον Qin Shihuangdi: Κάποιοι μελετητές θεωρούν ότι μια αποστολή που ο αυτοκράτορας πραγματοποίησε στην Ιαπωνία επιδιώκοντας μια σπάνια βοτανική θεραπεία ήταν επιτυχής και διαδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο στην πρόωρη ανάπτυξη του ιαπωνικού πολιτισμού.

Ενώ η συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ανασκαφεί ο τάφος του Qin Shihuangdi συνεχίζεται, οι αρχαιολόγοι του Xian συνεχίζουν να ανακαλύπτουν εξαιρετικά χειροποίητα αντικείμενα που βρίσκονται θαμμένα στα επιφανειακά στρώματα του αναχώματος. Οι ανακαλύψεις περιλαμβάνουν ένα γιγαντιαίο καζάνι χαλκού, ακροβάτες terra cotta τόσο μεγάλους όσο οι πολεμιστές, και σπάνιες, θωρακισμένες φανέλλες κατασκευασμένες από γυαλισμένες πέτρες. Έχουν επίσης βρεθεί οι τάφοι 300 εργατών που απεβίωσαν στον τόπο του τάφου. Ανατολικά του αναχώματος έχουν αποκαλυφθεί 17 τάφοι με υπολείμματα αποκεφαλισμένων σωμάτων και οι μελετητές σκέπτονται ότι πιθανό να είναι τα παιδιά του Qin Shihuangdi, που εκτελούνταν άγρια από τον HU Hai, τον πρωτότοκο γιό του αυτοκράτορα.

Με τους τάφους 11 αυτοκρατόρων της δυναστείας Han και 18 αυτοκρατόρων της δυναστείας Tang στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Xian, οι αρχαιολόγοι έχουν ήδη αρκετά γιά να ανασκάψουν. Πολλοί μελετητές θεωρούν, ότι αυτά τα μαυσωλεία πρέπει να ανασκαφούν πρώτα, ώστε να συλλέξουν οι αρχαιολόγοι την απαραίτητη εμπειρία και πείρα πριν επιχειρήσουν την ανασκαφή του τάφου του Qin Shihuangdi. Αυτό το μνημείο μπορεί να περιμένει ακόμη δύο γενεές αρχαιολόγων.

Πάντως, για τους αρχαιολόγους που έχουν ασχοληθεί με την έρευνα και ανασκαφή των πολεμιστών από terra cotta για πάνω από 25 έτη, η γοητεία του τάφου του αυτοκράτορα Qin αρνείται να εξασθενίσει. "Δεν ονειρεύομαι την ανασκαφή του τάφου τη νύχτα" ο Wang είπε, "την ονειρεύομαι κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν εργάζομαι".

http://washingtontimes.com/world/20030605-094206-9277r.htm

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ