Τα σκυλιά μυρίζουν τον... καρκίνο;

Κι όμως υπήρξαν περιπτώσεις που κάποιοι απ' τους "καλύτερους φίλους του ανθρώπου", μπόρεσαν μυρίζοντας να εντοπίσουν καρκινικούς όγκους. Όπως ένα ντόπερμαν που εντόπισε ένα καρκίνωμα στο πόδι μιας γυναίκας το 1989, ή μια άλλη περίπτωση το 1997 που ένας σκύλος εκπαιδευμένος να ανιχνεύει εκρηκτικά, κατάφερε να επεκτείνει τη δραστηριότητά του και ... στους καρκίνους του δέρματος.

Παίρνοντας θάρρος απ' αυτά τα παραδείγματα, η Barbara Sommerville, κτηνίατρος στο πανεπιστήμιο του Cambridge διεξάγει έρευνες για να επιβεβαιώσει αυτή την ικανότητα των σκυλιών, ώστε να μπορεί αυτή να χρησιμοποιηθεί για διαγνωστικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα θα ελέγξει αν τα σκυλιά μπορούν να αντιληφθούν κάποια διαφορά στην οσμή των ούρων ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο, σε σχέση με υγιής ανθρώπους. Ο έλεγχος αυτός έχει κάποια βάση, επειδή πολλές μορφές καρκίνου εκχύνουν κάποιες πρωτεΐνες στο αίμα ή και στα ούρα των ασθενών.

Και παλιότερα είχαν χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικές "μύτες", δηλ. μηχανήματα που μπορούσαν να ανιχνεύσουν μορφές μολύνσεων. Θα μπορούσε βέβαια η ύπαρξη κάποιων ορμονών στα ούρα υποψήφιων καρκινοπαθών να ανιχνευθεί με χημικά τεστ, αλλά αν τα σκυλιά μπορούσαν να κάνουν αυτή τη δουλειά, θα ήταν προτιμότερο, αφού έτσι κι αλλιώς δεν είναι απαραίτητο να ξέρουμε ακριβώς το είδος της ουσίας που ανιχνεύτηκε, ενώ πιστεύεται ότι τα σκυλιά θα μπορούν να ανιχνεύουν και ουσίες που βρίσκονται σε ελάχιστες ποσότητες και οι οποίες πιθανόν να ξέφευγαν από τα χημικά τεστ.

Πού ξέρετε; Ίσως στο μέλλον, όταν χρειαστεί - χτύπα ξύλο - να επισκεφτείτε κάποιο νοσοκομείο για εξετάσεις και να βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιο συμπαθές τετράποδο με ... ιατρική μπλούζα και ... έτοιμο να σας μυρίσει !!!

http://www.guardian.co.uk/life/thisweek/story/0,12977,946532,00.html

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ