Τα αινίγματα των μεγαλιθικών μνημείων


Στέκονται εκεί για χιλιετηρίδες αποτελώντας ακόμα ένα αίνιγμα για τους ερευνητές του παρελθόντος. Ο λόγος για κάποια μεγαλιθικά μνημεία της Ευρώπης, τεράστιους σχηματισμούς, πολλές φορές με δαιδαλώδη δομή, μάρτυρες ενός άγνωστου πολιτισμού. Παρά τις εικασίες των αρχαιολόγων, αυτές οι λίθινες κατασκευές ηλικίες απ’ ό,τι υπολογίζεται 5 ως 6 χιλιάδων ετών, δεν μπορούν να αποδοθούν με σιγουριά σε κάποιο γνωστό πολιτισμό, ούτε έχει δοθεί μια απάντηση για το λόγο που έχουν χτιστεί.

Από τον 15ο αιώνα υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξη αυτών των κατασκευών, σε μια εποχή που η επίσημη εκκλησία τιμωρούσε με βαριές ποινές τον αμαρτωλό, για το απλό παράπτωμα του να πλησιάσει εκείνος τις κατασκευές αυτές. Το «αμάρτημα» βέβαια συνδέονταν με την παράδοση που συνέδεε τους σχηματισμούς αυτούς με προ-χριστιανικές (και συνεπώς ειδωλολατρικές) λατρείες και τελετουργικά.

Αίνιγμα επίσης αποτελεί η γεωγραφική κατανομή τους. Αν και οι πιο διάσημη κατασκευή είναι αυτή του Stonehedge στην Αγγλία, βρίσκονται όμως παντού: στη Βρετανία, στη Βαλτική μέχρι και στη Βόρεια Ρωσία υπάρχουν ανάλογες δομές, σύμφωνα και με τον καθηγητή Anatoly Verba απ’ το πανεπιστήμιο του Arkhangelsk. Άλλο αίνιγμα είναι ο τρόπος κατασκευής τους, καθώς πολλές φορές μιλάμε για ογκόλιθους βάρους άνω των 50 τόνων.

Ακόμα πιο μεγάλο αίνιγμα όμως αποτελεί ο σκοπός της κατασκευής τους. Πολλοί υποστηρίζουν την τελετουργική λειτουργία τους, κάποιοι άλλοι όμως υποστηρίζουν την άποψη ότι λειτουργούν σαν τεράστιοι πομποί και δέκτες μετάδοσης σημάτων προς και από το Σύμπαν, υπόθεση η οποία φαίνεται κάπως «τρελή» στους αρχαιολόγους, οι οποίοι όμως με τη σειρά τους δεν έχουν δώσει μια σίγουρη απάντηση για τη χρήση τους. Κάποιες άλλες υποθέσεις τις συνδέουν με μεταναστεύσεις λαών, αλλά και με εμπορικές διασυνδέσεις των βρετανικών νήσων με μεσογειακούς λαούς και την Ελλάδα.

Η υπόθεση αυτή που υποστηρίζει και η καθηγήτρια Lyudmila Orekhova, συνδέει την ύπαρξη αυτών των κατασκευών με τον Μινωικό πολιτισμό, βλέποντας σχέσεις ανάμεσα στον Λαβύρινθο που κατασκεύασε ο Δαίδαλος, με τη δαιδαλώδη δομή κάποιων μεγαλιθικών μνημείων. Εξάλλου κάποιοι ιστορικοί έχουν στηρίξει με στοιχεία το ενδεχόμενο οι Έλληνες να είχαν ταξιδεύσει στη Βόρεια Ευρώπη για εμπορικούς ή αποικιστικούς σκοπούς.

Απ’ την άλλη, οι λάτρεις των μυστηρίων και των UFO, αποδίδουν στις κατασκευές αυτές κάποια περίεργα και μαγικά χαρακτηριστικά, όπως το ότι «τρελαίνουν» τις ηλεκτρονικές συσκευές ή ακόμα και ότι ιδωμένες από ψηλά απεικονίζουν εξωγήινους ή ακόμα και μηνύματά τους !

Το μόνο σίγουρο είναι ότι … το μυστήριο παραμένει !

http://english.pravda.ru/science/19/94/378/10067_stones.html

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ