Απολίθωμα ξαναφέρνει στην επιφάνεια διαφωνίες για την καταγωγή μας απ’ τον πίθηκο

Ένα απολίθωμα που βρέθηκε στο Sterkfontein της Νότιας Αφρικής προκαλεί πονοκέφαλο στους ανθρωπολόγους, καθώς περιπλέκει κι άλλο την - ήδη μπλεγμένη - αλυσίδα που οι κρίκοι της υποτίθεται ότι συνδέουν τον σύγχρονο άνθρωπο με τους μακρινούς πιθηκόμορφους προγόνους του. Το απολίθωμα αυτό δείχνει ότι μάλλον οι «πρόγονοί» μας δεν έμοιαζαν και τότε στον χιμπατζή !

Τα κομμάτια του σκελετού αυτού του ανθρωποειδούς που εκτιμάται ότι ανήκει στην οικογένεια του Αυστραλοπίθηκου και χρονολογείται 3,5 εκατομμύρια χρόνια πριν, επέτρεψαν στους επιστήμονες που τα συναρμολόγησαν να κάνουν εκτιμήσεις για το βηματισμό του.

Η διαπίστωση ήταν ότι δεν περπατούσε όπως οι χιμπατζήδες, στηριζόμενος στα άκρα των δακτύλων του. Κυρίως στηρίζονταν στα δυο του πόδια και μάλλον συνήθιζε να σκαρφαλώνει πολύ συχνά στα δέντρα.

Αυτή η διαπίστωση χαλάει κάπως την εικόνα των επιστημόνων που προσπαθούν να συνδέσουν τα κομμάτια της «σπασμένης» αλυσίδας πιθήκου – ανθρώπου. Συγκεκριμένα τοποθετεί τον τελευταίο κοινό πρόγονο χιμπατζήδων και ανθρώπων πολύ παλιότερα στο παρελθόν απ’ ό,τι πίστευε η επιστήμη. Κυρίως όμως αυτή ανακάλυψη ανασκευάζει την επιστημονική άποψη ότι ο άνθρωπος ορθώθηκε στα δύο του πόδια όντας προηγουμένως ένα τετράποδο.

Η ανακάλυψη αυτή ξεσήκωσε πάντως διαμάχες, καθώς η πλειοψηφία των ανθρωπολόγων τη βλέπει καχύποπτα αν όχι επιφυλακτικά, επισημαίνοντας ότι τα έως τώρα γενετικά δεδομένα αποδεικνύουν μια στενή σχέση ανθρώπου – χιμπατζή. Δέχονται μάλιστα ότι ο κοινός μας – με τους χιμπατζήδες - πρόγονος ήταν δεντρόβιος.

Και η διαμάχη φουντώνει για άλλη μια φορά. Ίσως τα πολυάριθμα απολιθώματα της περιοχής Sterkfontein, τα οποία μένουν ακόμα να εξεταστούν, να ρίξουν φως στην υπόθεση. Το μέλλον θα δείξει καθώς μένουν ακόμα … 600 απολιθώματα ανεκτίμητα !

http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/2709797.stm

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ