Το παραφυσικό είναι «απόλυτα φυσικό»
(παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των επιστημόνων)


Ο Rubert Sheldrake, ο αμερικανός βιολόγος που έχει ταράξει τα νερά της σύγχρονης επιστήμης με τη θεωρία του για τα «Μορφογεννητικά πεδία» που τόσο θυμίζει τον πλατωνικό «Κόσμο των Ιδεών», έρχεται ξανά να υποστηρίξει τον κόσμο του αόρατου και του παραφυσικού.

Αυτή τη φορά υποστηρίζει ότι φαινόμενα και ικανότητες όπως η τηλεπάθεια ή τα έντονα προαισθήματα, δεν κρύβουν τίποτα το παράλογο και παραφυσικό. Αντίθετα είναι απόλυτα φυσιολογικά !

Το κλειδί για τον Sheldrake – που ζει αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο - βρίσκεται στις ανεξερεύνητες μέχρι σήμερα δυνάμεις του ανθρώπινου εγκέφαλου. Προς το παρόν πάντως το μόνο που εισπράττει από συναδέλφους και ομότιμούς του είναι … υποτιμητικά σχόλια. Μ’ άλλα λόγια στα μάτια τους φαντάζει σαν «τρελός».

Για τον Sheldrake, τις ικανότητες αυτές δεν τις έχουν μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα, όπως π.χ. τα σκυλιά (κλασικό το παράδειγμα που ο σκύλος καταλαβαίνει ότι έρχεται το αφεντικό του χωρίς να έχει αντίστοιχα φυσιολογικά ερεθίσματα).

Τώρα μάλιστα ο Sheldrake κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο με τίτλο “ The Sense of Being Stared At: And Other Aspects of the Extended Mind” («Η αίσθηση ότι σας παρακολουθούν: και άλλες όψεις των επεκτάσεων του νου») στο οποίο περιλαμβάνει 4.000 περιπτώσεις και 1.500 τηλεφωνικές συνεντεύξεις για τέτοια … παραφυσικά φαινόμενα.

Παράλληλα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Καλιφόρνια, ο Dean Radin, καθηγητής στο Ινστιτούτο Διαισθητικής Γνώσης έχει διεξάγει πειράματα που ενισχύουν τις απόψεις του Sheldrake.

Ο Radin μάλιστα πιστεύει ότι αυτό που ονομάζουμε νους δεν περιορίζεται στον εγκέφαλό μας, αλλά εκτείνεται στον περιβάλλοντα χώρο, σε κάποια «μορφικά πεδία» υπεύθυνα για τη λήψη και διαχείριση των πληροφοριών που ανταλλάσσουμε (άποψη που συμφωνεί, αν δεν είναι εμπνευσμένη από αρχαίες διδασκαλίες για τη σύνθεση του ανθρώπου). Είναι μια θεωρία «παράλληλη» των μορφογεννητικών πεδίων του Sheldrake.

Οι απόψεις αυτές βέβαια δεν έχουν πάψει να δέχονται την κριτική της σύγχρονης ορθολογιστικής επιστήμης και των σκεπτικιστών. Η διαμάχη φαίνεται να κρατάει για τα καλά !

http://www.usatoday.com/news/science/
2003-02-26-mindmain-usat_x.htm

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ