Η ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ ΚΡΥΒΕΙ ΤΗΝ ... ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ;

 


Η Καραϊβική είναι μια μυστηριώδης θάλασσα. Στον πυθμένα της φαίνεται ότι κρύβει ακόμα πολλά μυστικά που περιμένουν τους αρχαιολόγους να τα αποκαλύψουν. Αυτό δείχνει η εκπληκτική ανακάλυψη της Ρωσο-Καναδέζας ερευνήτριας Paulina Zelitsky, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι εντόπισε ένα βυθισμένο πολιτισμό.

Η 57χρονη Zelitsky ασχολείται πολλά χρόνια με την έρευνα της Καραϊβικής. Διασχίζει την θάλασσα της περιοχής αυτής, ερευνώντας με σόναρ και άλλα τεχνολογικά μέσα τον βυθό, αναζητώντας ναυάγια ή ... ό,τι άλλο προκύψει.

Πριν από δύο χρόνια ανακάλυψε στα ανοικτά της Κούβας, κάποιες μεγαλιθικές κατασκευές, σε βάθος 700 μέτρων. Η ανακάλυψη αυτή την έκανε να υποθέσει την ύπαρξη ενός πολιτισμού που αναπτύχθηκε σ' ένα, σήμερα βυθισμένο, νησί ή σε μια προέκταση στεριάς που πιθανόν να ένωνε την Κούβα με τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού.

Το σόναρ φαίνεται να εντοπίζει σχήματα τοίχων, ορθογωνίων κτισμάτων και πυραμίδων (!), τα οποία ίσως να βυθίστηκαν από τη σεισμική δράση ενός παρακείμενου υποθαλάσσιου ηφαιστείου, υπόθεση στην οποία συγκλίνει και ο κουβανός ερευνητής Iturralde.

Αν και δεν μπορεί να υπάρξει κάποια απόδειξη, είναι αναπόφευκτοι οι συσχετισμοί με την υπόθεση της βυθισμένης "Ατλαντίδας" που αναφέρει ο Πλάτωνας στους διαλόγους του. Μια πολύ δημοφιλής υπόθεση που συμφωνεί με τις περιγραφές του Πλάτωνα τοποθετεί την Ατλαντίδα κάπου στον Ατλαντικό, αλλά υπάρχουν και υποθέσεις που την συνδέουν με το νησί Θήρα(Σαντορίνη) στο Αιγαίο πέλαγος, το οποίο καταστράφηκε από ηφαιστειακή δράση πριν από 3.600 χρόνια.

Η Zelitsky κάνει ακόμα την υπόθεση ότι ίσως να πρόκειται για κάποια αποικία των ανεπτυγμένων πολιτισμών της Αμερικανικής ενδοχώρας.

Πάντως οι επίσημοι αρχαιολόγοι βλέπουν με σκεπτικισμό τις υποθέσεις της Zelitsky, αλλά απ' την άλλη είναι κατάπληκτοι, επειδή δεν έχουν ποτέ εντοπιστεί βυθισμένα ερείπια σε τόσο μεγάλο βάθος.

Παλιότερα (στις δεκαετίες του '60 και του '70) είχαν εντοπιστεί σε μικρότερο βάθος (μόλις 7 μέτρων) μεγαλιθικές κατασκευές, στα νησιά Μπίμινι στις Μπαχάμες, των οποίων η ταυτότητα μας είναι ακόμα και σήμερα άγνωστη.

Φέτος η ερευνητική ομάδα της Zelitsky επιστρέφει στο χώρο που είχαν εντοπιστεί οι μεγαλιθικές κατασκευές, με ένα υποβρύχιο και ακόμα πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, με σκοπό να ρίξει κι άλλο φως στην ανακάλυψη.

 

http://www.lasvegassun.com/sunbin/stories/w-sa/2002/may/19/051907529.html


Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ