Κοσμικοί Άνεμοι: Οι Μαύρες Τρύπες εκβάλλουν τόσο, όσο καταναλώνουν


Είναι γνωστό ότι οι Μαύρες Τρύπες (Μ.Τ.) είναι ουράνια σώματα, τα οποία ασκώντας τεράστια βαρυτική δύναμη σε ό,τι βρίσκεται σε κάποια κρίσιμη απόσταση απ’ αυτά, το «καταβροχθίζουν». Ούτε το φως μπορεί να γλιτώσει από την φοβερή έλξη τους.

Μια νέα διαπίστωση σχετικά με τη λειτουργία των Μ.Τ. - αποτέλεσμα μελετών πανεπιστημίων των Η.Π.Α. - είναι ότι, οι γιγάντιες Μ.Τ. που βρίσκονται στο κέντρο των γαλαξιών, εκβάλλουν τόση ύλη όση «καταπίνουν». Κάποιες άλλες διαπιστώσεις για τη φύση και τη λειτουργία αυτών των γιγάντιων Μ.Τ. είναι ότι τα τελευταία 10 δισεκατομμύρια χρόνια αυτές οι γιγάντιες Μ.Τ. τροφοδοτούν τα ουράνια σώματα που είναι γνωστά σαν κβάζαρ, αλλά και ότι είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία ανέμων τεράστιας ταχύτητας (20% - 40% της ταχύτητας του φωτός), που εκβάλλουν τεράστιες ποσότητες αερίων (όσο δισεκατομμύρια ήλιοι).

Αυτός ο άνεμος ίσως να συνδέεται με το φαινόμενο των «γαλαξιακών ανέμων» που πέρσι διατύπωσαν κάποιοι ερευνητές. Πρόκειται για ανέμους που δημιουργούνταν στο πρώιμο σύμπαν, μεταφέροντας υλικά από ένα γαλαξία σε άλλον.

Αυτοί οι «άνεμοι» αποτελούν ουσιαστικά μεταφορείς στοιχείων πολύτιμων για τη ζωή όπως οξυγόνο, άνθρακα και σίδηρο. Έτσι αυτές οι Μ.Τ. παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γαλαξιών. Παράλληλα μελέτες πάνω σε κάποια κβάζαρ με ακτίνες X, έδειξαν ότι το φως που εκπέμπουν προέρχεται από περιστρεφόμενες μαύρες τρύπες.

Πρόσφατα, σε ένα συνέδριο που έγινε στο Quebec, μια ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε μια ανακάλυψη που έριξε φως σε άλλο ένα αίνιγμα του διαστήματος. Η ομάδα αυτή διαπίστωσε ότι ένα συγκρότημα γαλαξιών που βρίσκεται ανάμεσα σε ένα κβάζαρ και στη Γη, λειτουργεί σαν μεγεθυντικός φακός, ενισχύοντας κατά πολύ το φως του κβάζαρ. Αυτό συμβαίνει π.χ. για τους κβάζαρ APM 08279+525 και PG1115+080.

Έτσι σιγά – σιγά οι αστροφυσικοί, και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, σχηματίζουν μια όλο και πιο ολοκληρωμένη εικόνα του σύμπαντος, το οποίο πάντως μάλλον κρύβει περισσότερα, απ’ ό,τι μας έχει φανερώσει.

http://www.sciencenews.org/20030405/fob7.asp

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ