Ο χιμπατζής είναι πιο... άνθρωπος από ό,τι νομίζαμε

Νέες μελέτες ανατρέπουν τα δεδομένα για τη σχέση του ανθρώπου και του χιμπατζή και αποκαλύπτουν ότι ουσιαστικά ανήκουμε στο ίδιο γένος με τους χιμπατζήδες! Η διαπίστωση έγινε απ’ τον Morris Goodman του πανεπιστημίου Wayne του Detroit, ο οποίος διαπίστωσε κατ’ αρχήν ότι το 99,4% του γονιδιώματος του ανθρώπου είναι πανομοιότυπο με του χιμπατζή.

Ως τώρα οι χιμπατζήδες κατατάσσονταν μαζί με τους γορίλες και τους ουραγκοτάγκους στην οικογένεια “Pongidae”, ενώ οι άνθρωποι κατατάσσονταν σε άλλο κλάδο του «δέντρου» της εξέλιξης με το όνομα “Hominidae”. Στο κλαδί αυτό του δέντρου εντάσσονταν όλοι οι ανθρωπίδες χωρισμένοι σε 3 γένη: “Homo”, “Australopithecus” και “Ardipithecus”. Ουσιαστικά λοιπόν η μελέτη του Goodman, απαγκιστρώνει τα δύο απ’ τα τρία είδη χιμπατζή που υπάρχουν σήμερα από τον κλάδο “Pongidae” και τα κατατάσσει στον κλάδο των Ανθρωπιδών και μάλιστα στο γένος “Homo”, κάνοντας έτσι τη συγγένεια τους με τον άνθρωπο κατά πολύ πιο στενή απ’ ό,τι πιστεύονταν ως τώρα.

Η διαπίστωση του Goodman παραπέμπει σε μια ανάλογη θεωρία του οικολόγου και φυσιολόγου Jared Diamond, ο οποίος το 1991 είχε αποκαλέσει το ανθρώπινο είδος «τρίτο χιμπατζή», πράγμα που όμως δεν είχε διαπιστωθεί τελεσίδικα από τη σύγκριση του γονιδιώματος.

Παλιότερες έρευνες έδειχναν μόλις 95% ομοιότητα ανάμεσα στο γονιδίωμα του ανθρώπου και του χιμπατζή, αλλά τα αποτελέσματα (99,4%) του Goodman έχουν προκύψει από μελέτη πιο κρίσιμων και αποφασιστικών κομματιών του DNA των δύο ειδών με βάση το δικό του κριτήριο. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που τα νούμερα ομοιότητας διαφέρουν στις διάφορες επιστημονικές μελέτες όταν μιλάμε για σύγκριση γονιδιώματος δύο ειδών.

Τέλος, με βάση τους υπολογισμούς του Goodman ο διαχωρισμός ανθρώπων – χιμπατζήδων πρέπει να συνέβη πριν 5 με 6 εκατομμύρια χρόνια, ενώ άλλοι ανθρωπολόγοι τον τοποθετούν στα 10 εκατομμύρια χρόνια πίσω.

Τι γίνεται τελικά με την θεωρία της εξέλιξης; Πόσα ακόμα κενά έχει;

http://www.newscientist.com/news/news.jsp?id=ns99993744

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ