Η Επιστήμη του Αυτό-Ελέγχου

Πόσο μπορείτε να αντισταθείτε σ' ένα λαχταριστό γλυκό; Νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε καλά τον εαυτό σας ώστε να μην αγοράσετε ένα μπιχλιμπίδι που μόλις πριν από λίγο σας γυάλισε στο μάτι, αλλά δεν είχατε πάει στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσετε αυτό συγκεκριμένα; Αν νομίζετε ότι αυτά είναι εύκολα πράγματα τότε έχετε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αυτοελέγχου.

Συνήθως όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά ... Άλλα λέμε στα λόγια και άλλα κάνουμε στην πράξη. Ο αυτοέλεγχος και η αυτοπειθαρχία δεν είναι πράγματα καθόλου εύκολα !!! Αυτό το συμπέρασμα παρουσιάζει και μια πανεπιστημιακή μελέτη με τίτλο "Αλκοολισμός: Κλινική και πειραματική έρευνα". Την έρευνα διεξήγαγε ο ψυχολόγος Roy Baumeister απ' το πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Στην έρευνά του ο Baumeister συμπεραίνει ότι ο αυτοέλεγχος δεν είναι ένα επίκτητο χαρακτηριστικό, ούτε μια μαθησιακή-γνωστική διαδικασία. Μάλλον πρόκειται για κάτι που μοιάζει με "ενεργειακό πηγάδι" το οποίο αδειάζει και ξαναγεμίζει σε κύκλους. Κάτι σαν επαναφορτιζόμενη μπαταρία !!!

http://www.time.com/time/archive/preview/from_redirect/0,10987,1101030310-428071,00.html

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ