Επιστήμονες και φιλόσοφοι συζητούν με τον Δαλάι Λάμα


Τι συμβαίνει όταν συναντιούνται για να ανταλλάξουν απόψεις κάποιοι κορυφαίοι επιστήμονες και φιλόσοφοι της εποχής μας και ο 14ος Δαλάι Λάμα; Σίγουρα θα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία, στην οποία ίσως θα θέλατε να ήσασταν παρόν. Μιας και δεν ήταν όμως εκεί κανείς από εμάς, ένα βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα αναλαμβάνει να παρουσιάσει το κλίμα και τις απόψεις που εκφράστηκαν σ’ αυτή τη συνάντηση.

Το βιβλίο αυτό έχει τον τίτλο “THE NEW PHYSICS AND COSMOLOGY: Dialogues with the Dalai Lama” και παρουσιάζει τη συνάντηση αυτή που έγινε στη Dharamsala της Ινδίας το 1997 και διήρκεσε 5 ημέρες, ανάμεσα στον Δαλάι Λάμα, σε πέντε φυσικούς και έναν ιστορικό-φιλόσοφο.

Αν και κανείς θα περίμενε η ανταλλαγή απόψεων να περιλάμβανε θέματα Φυσικής, αντίθετα τα θέματα που κυριάρχησαν αφορούσαν στον άνθρωπο, το νου και τη συνείδηση. Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Δαλάι Λάμα ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στη Νευρολογία και ειδικά για τις ανακαλύψεις που συνδέουν τη φυσιολογία του νευρικού συστήματος με την ηθική συμπεριφορά ενός ατόμου, καθώς επίσης αν οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τον διαλογισμό με κάποια ευεργετικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία.

Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον είχε η στάση του θρησκευτικού ηγέτη, ο οποίος πάντα προλάμβανε με τις απορίες και τις ανησυχίες του, αυτά που είχαν να του μεταφέρουν οι επιστήμονες απ’ τον χώρο τους, καθώς και η αγωνία του να μάθει αν κάποιες διαπιστώσεις της σύγχρονης επιστήμης δεν συμφωνούν με την κοσμοθεώρηση του Βουδισμού, ώστε να πρέπει αυτή να αναθεωρηθεί !!!

Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι εντοπίστηκαν πολλά κοινά σημεία ανάμεσα στις βουδιστικές διδασκαλίες, στη φιλοσοφία του Ζεν και στην θεώρηση του κόσμου όπως αυτή παρουσιάζεται με βάση την Κβαντική Φυσική. Κάτι που δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζει μιας και η κβαντική «επανάσταση» στις αρχές του 20ου αιώνα, μας έδειξε μια άλλη πραγματικότητα, καθόλου «γραμμική» και «αιτιοκρατική» όπως μέχρι τότε πιστεύονταν.

Όλα αυτά έκαναν τον φιλόσοφο Tu Weiming που μετείχε στην συνάντηση να δηλώσει ότι επιβάλλεται για την σύγχρονη επιστημονική σκέψη να ακολουθήσει τις εκπαιδευτικές μεθόδους και τη συλλογιστική του Βουδισμού.

http://www.phenomenamagazine.com/0/editorial.asp?aff_id=0&this_cat
=Altered+States&action=page&type_id=&cat_id=68&obj_id=877

 

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ