Νοέμβριος 2003-Φεβρουάριος 2004 - "Αφιέρωμα"


 
  Τρίτη 3
Φεβρουαρίου 2004
"Η Εσωτερική Αναζήτηση, τα ΜΜΕ και η Παραπληροφόρηση" - Τέλος Αφιερώματος

Το αφιέρωμά μας αυτό - που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό - έχει ήδη "κλείσει"!(χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα εμπλουτιστεί πιθανότατα στο μέλλον)

Τα συμπεράσματα από την ανταπόκριση πολλών ανθρώπων σε αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά!
Μας δίνουν κουράγιο για να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε την παρουσία μας σε σχέση με αυτά τα φαινόμενα που πραγματεύτηκε αυτό το Αφιέρωμα!

Θέλουμε σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα όλους τους συμμετέχοντες, άτομα και φορείς και να τους συγχαρούμε για την γενναία τους στάση καθώς και τη σοβαρότητα και αντικειμενικότητα με την οποία προσέγγισαν το Θέμα! Θα επιθυμούσαμε σίγουρα τη συμμετοχή ακόμη περισσότερων Φορέων και έγκριτων Προσώπων, που είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε σχετικά ή όχι, όμως οπωσδήποτε είναι μία στάση δύσκολη και απαιτεί πάνω απ'όλα μία συγκεκριμένη και σταθερή βούληση γι'αυτό και μία σχετική αποκόλληση από δεσμεύσεις συνηθειών, προκαταλήψεων ή συμβιβασμών... Είμαστε σίγουροι όμως πως το μέλλον θα αποδειχτεί ακόμη πιο ελπιδοφόρο, με την όλο και μεγαλύτερη βοήθεια και σύμπνοια όλο και περισσότερων ανθρώπων!

Στο αφιέρωμα αυτό φιλοξενήθηκαν 5 αξιόλογα άρθρα, τα οποία παραθέτουμε και παρακάτω με σειρά παρουσίασης και κάποια σχετικά κείμενα/άρθρα/μελέτες από άλλα sites(τα εμπλουτίζουμε σήμερα με μία ενδιαφέρουσα Έκθεση του "Ελληνικού Παρατηρητηρίου για τις Συμφωνίες του Ελσίνκι" σχετικά με τα Νέα Θρησκευτικά Κινήματα.

ΑΡΘΡΑ:
· "ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΜΕ, ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ-ΟΙ ΚΑΙ ΜΜΕ"
του κου Ηλία Λ. Κατσιάμπα, Εκπαιδευτή Εσωτερικής Φιλοσοφίας, Γιόγκα και Σιάτσου (Υπεύθυνο των Μεταφυσικών Σχολών Ομακοείων Τρικάλων και Θεσσαλονίκης - www.omakoio.gr)

· "ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΜΕ"
Του Στέφανου Ελμάζη (Απόσπασμα από το editorial του περιοδικού ΑΒΑΤΟΝ, τεύχος 35, Σεπτ.-Οκτ. 2003)

· "ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ"
Του Frater Michael F. R. C., εκπρόσωπου του Ροδοσταυρικού Τάγματος AMORC

· "Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ"
Της Ασπασίας Παπαδομιχελάκη (Αναδημοσίευση από το site Theosophy.gr)

· "Η Αναζήτηση, η Ελευθερία της σκέψης και της Έκφρασης και το Δικαίωμα Επιλογής"
Από τον Πολιτιστικό και Φιλοσοφικό Οργανισμό "Νέα Ακρόπολη"(www.nea-acropoli.gr)

Σχετικά Links:

"ΜΜΕ: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥ"
"Η άγνοια είναι δύναμη"
"Ο «εσωτερικός εχθρός» των ΜΜΕ"
"Εισαγωγικές παρατηρήσεις για τα Νέα Θρησκευτικά Κινήματα"


 

 
  Τετάρτη 7
Ιανουαρίου 2004
"Η Αναζήτηση, η Ελευθερία της σκέψης και της Έκφρασης και το Δικαίωμα Επιλογής"

Αφιέρωμα: "Η Εσωτερική Αναζήτηση, τα ΜΜΕ και η Παραπληροφόρηση" - Μέρος 5ο

Από τον Πολιτιστικό και Φιλοσοφικό Οργανισμό "Νέα Ακρόπολη"
web: www.nea-acropoli.gr

ESOTERICA.gr: Ευχαριστούμε θερμά τον Οργανισμό "Νέα Ακρόπολη" για την συνεισφορά του στο αφιέρωμά μας!

"... Παραπληροφόρηση "είναι η έκθεση κάθε πληροφορίας με σκοπό να καλυφθεί κάποια άλλη (να μειωθεί η σημασία της) ή να δειχθεί ως ψευδής ενώ δεν είναι ή η διαστρέβλωση κάποιας πληροφορίας ή η ελλιπής-μερική της έκθεση σκόπιμα για να φανεί ως ψευδής ή λόγω ημιμάθειας"
.

... Το να κλείνουμε τα μάτια δεν οδηγεί στην εξαφάνιση του προβλήματος! Είμαστε όλοι υπεύθυνοι και όλοι μπορούμε να συμβάλουμε με την στάση μας και τη δράση μας."

Ένα άρθρο από την Κατηγορία άρθρων μας,
"ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ"

Περισσότερα


 
  Σάββατο 6
Δεκεμβρίου 2003
"Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ"

Αφιέρωμα: "Η Εσωτερική Αναζήτηση, τα ΜΜΕ και η Παραπληροφόρηση" - Μέρος 4ο

Της Ασπασίας Παπαδομιχελάκη
(Αναδημοσίευση από το site Theosophy.gr)

ESOTERICA.gr: Ευχαριστούμε την κα Παπαδομιχελάκη (Διευθύντρια στο "Κέντρο Μεταφυσικής Ενημέρωσης") για την άδεια που μας έδωσε να αναδημοσιεύσουμε το άρθρο της στο αφιέρωμα μας.

"... η μεταφυσική δεν είναι μόνο μια απλή έννοια που ηλεκτρίζει το ενδιαφέρον του ατόμου για πληροφόρηση ή πείραμα παραψυχολογικό, ούτε αφορά στην εφαρμογή των απόκρυφων δυνάμεων για λόγους
προσωπικής επιβεβαίωσης ούτε για κατάκτηση δύναμης και εξουσίας. H Mεταφυσική είναι το λίκνο της ζωής μας, της ηθικής μας τελείωσης και της πνευματικής μας εξέλιξης. ..."

Σήμερα προτείνουμε το άρθρο "Ο «εσωτερικός εχθρός» των ΜΜΕ" από τη σελίδα του "ΙΟΥ" της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Το άρθρο ασχολείται με την ποιότητα, την ελευθερία και την αντικειμενικότητα της Τηλεοπτικής Ενημέρωσης παραθέτοντας πραγματικά συγκλονιστικά στοιχεία από έγκυρες δημοσκοπήσεις μεταξύ των ίδιων των Δημοσιογράφων όπου αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο η αδυναμία και πολύ περισσότερο η σχεδόν παντελής έλλειψη διάθεσης των μεγάλων Τηλεοπτικών Καναλιών να παρέχουν μία αληθινή ενημέρωση που να μην θυσιάζεται στον βωμό των διαφόρων συμφερόντων και "διαπλεκομένων".

Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο... όμως μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε!! Τα στοιχεία ΣΟΚΑΡΟΥΝ!!

Από το άρθρο:
"ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ της δημόσιας συζήτησης για την ποιότητα της τηλεοπτικής ενημέρωσης -που διοργάνωσε το ΕΣΡ στο Ζάππειο (27 και 28/2), χωρίς ορατό αποτέλεσμα- το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κάλεσε τους διευθυντές των καναλιών για μια "ανταλλαγή απόψεων"... Με περισσότερη ή λιγότερη σαφήνεια ομολογήθηκε η εξάρτησή τους από τις εμπορικές προτεραιότητες των επιχειρήσεων ΜΜΕ, και περιγράφηκαν οι προσωπικές τους αντιφάσεις, σε μια καθημερινότητα που ορίζεται κατά βάση από τ' αφεντικά τους και την AGB...

Δημοσκόπηση της VPRC: Το 74,2% των δημοσιογράφων (σε όλη τη χώρα σε όλα τα Μέσα) δεν είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα της ενημέρωσης που προσφέρουν τα ΜΜΕ. Μόνο 3,3% θεωρούν ότι η τηλεόραση δείχνει τα γεγονότα όπως είναι. Το 45,1% απαντά ότι η TV τα δείχνει αρκετά διαφορετικά και το 21% εντελώς διαφορετικά. Το 53,9% των Ελλήνων δημοσιογράφων θεωρούν ότι τα ΜΜΕ δεν ελέγχουν την εξουσία αλλά την ασκούν!".


Ένα άρθρο από την Κατηγορία άρθρων μας,
"ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ"

Περισσότερα


 
  Κυριακή 23
Νοεμβρίου 2003
"ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ"

Αφιέρωμα: "Η Εσωτερική Αναζήτηση, τα ΜΜΕ και η Παραπληροφόρηση" - Μέρος 3ο

Του Frater Michael F. R. C., εκπρόσωπου του Ροδοσταυρικού Τάγματος AMORC

ESOTERICA.gr: Ευχαριστούμε θερμά το AMORC και τον Frater Michael F. R. C. για την συμβολή τους στο Αφιέρωμά!

Το άρθρο προσπαθεί να διευκρινήσει το τι είναι αυθεντική και υγιής Εσωτερική Αναζήτηση και να στοιχειοθετήσει τις σημαντικότερες παρερμηνείες και διαστρεβλώσεις σχετικά με αυτόν τον Δρόμο. Επίσης επιχειρεί να διερευνήσει τους("σχεδόν στην πλειοψηφία τους ισοπεδωτικούς") τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα την εσωτερική αναζήτηση αλλά και τους ανάλογους χώρους.

"Η εσωτερική αναζήτηση είναι προσωπικό ζήτημα του κάθε ανθρώπου και αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του. Το αν ο άνθρωπος θα προβεί σε μια εσωτερική αναζήτηση και σε ποιο επίπεδο θα το κάνει πρέπει να καθορίζεται από παράγοντες που αφορούν τον ίδιο και όχι να είναι απόρροια κάποιας μόδας που πλασάρεται στον τομέα της εσωτερικής αναζήτησης, ενώ από την άλλη δεν θα πρέπει να εμποδίζεται και να μπλοκάρεται από παράγοντες ξένους προς την βούληση του ιδίου του ατόμου. ..."

Συνεχίζοντας την παρουσίαση Links από το ελληνικό Διαδίκτυο κυρίως, με θέματα σχετικά με το Αφιέρωμά μας θα προτείνουμε σήμερα ένα μικρό αλλά άκρως ενδιαφέρον άρθρο από την διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" με τον παράδοξο τίτλο "Η άγνοια είναι δύναμη"!

Το άρθρο αυτό του κου Χαρίδημου Κ. Τσούκα - καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης στο ΑΛΒΑ και καθηγητή Οργανωσιακής Θεωρίας και Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Στραθκλάιντ της Γλασκώβης - καταδεικνύει, ανάμεσα στ'άλλα, ότι πέρα από την ίδια την Πληροφορία, ύψιστη σημασία έχουν ο χειρισμός της και η σκοπιμότητα της "διοχέτευσής" της και όταν αυτά υποκινούνται από ιδιοτελή συμφέροντα το αποτέλεσμά της μπορεί να είναι κάθε άλλο παρά ωφέλιμο τόσο για τα ίδια τα άτομα που την λαμβάνουν (την Πληροφορία) όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

Παραθέτουμε από το άρθρο:
"Ωστόσο, όπως πολύ καλά γνώριζε ο Αριστοτέλης, όταν η γνώση παύσει να είναι κοινωνικό γεγονός, όταν η λειτουργικότητά της δεν βεβαιώνεται «κατά λόγον» και «κατ' αρετήν», τότε αδυνατεί να οδηγήσει στην «ευπραξία» ­ το αληθεύειν γίνεται ιδιωτική υπόθεση, αποσυνδέεται από το κοινωνείν."


Ένα άρθρο από την Κατηγορία άρθρων μας,
"ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ"

Περισσότερα


 
  Πέμπτη 13
Νοεμβρίου 2003
"ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΜΕ"

Αφιέρωμα: "Η Εσωτερική Αναζήτηση, τα ΜΜΕ και η Παραπληροφόρηση" - Μέρος 2ο

Του Στέφανου Ελμάζη
(Απόσπασμα από το editorial του περιοδικού ΑΒΑΤΟΝ, τεύχος 35, Σεπτ.-Οκτ. 2003)

ESOTERICA.gr: Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Ελμάζη για την άδεια που μας έδωσε να αναδημοσιεύσουμε το κείμενό του στο αφιέρωμα μας !

"... Σήμερα, η κυρίαρχη αντίληψη που προωθείται λυσσαλέα από τα σύγχρονα κέντρα εξουσίας είναι και πρέπει να είναι μόνο μία: αυτή του τεχνολογικού ρεαλισμού ή υλισμού, αν προτιμάτε. ...

... Ο,τιδήποτε πάει να αμφισβητήσει το σύγχρονο μοντέλο θεώρησης του κόσμου ή ακόμη να προσφέρει και άλλες οπτικές ή εναλλακτικές της νοηματοδότησης της ζωής, αυτόματα μπαίνει στο στόχαστρο. ..."

Κατά τη διάρκεια, και στα πλαίσια του Αφιερώματός μας θα προτείνουμε κάποια Links από το ελληνικό Διαδίκτυο κυρίως, με θέματα σχετικά με αυτό.

Για σήμερα επιλέξαμε το άρθρο "ΜΜΕ: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥ" από τη σελίδα του
"F.M. ΑΓΚΑΘΙ RADIO" που αναδημοσίευσε το Πολιτικό καφενείο "Ο Μεγάλος Ανατολικός".

Ένα πολύ καλό άρθρο με κριτική πολιτική ματιά σχετικά με τη Δύναμη των ΜΜΕ και τα Κίνητρα τους, τις προσπάθειες καθυπόταξης των κοινωνιών και των ατόμων σε ένα νέο είδος Τυραννίας, την κατασκευή της "Πραγματικότητας"... Διαβάστε το οπωσδήποτε!!

Από την εισαγωγή του άρθρου:
"Όσοι έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ σκοπό έχουν να σχεδιάσουν, να διαδώσουν και να δημιουργήσουν ένα σύστημα δογμάτων και πεποιθήσεων, τα οποία θα υπονομεύσουν την ανεξάρτητη σκέψη και θα εμποδίσουν την κατανόηση και ανάλυση των διεθνών καταστάσεων και των συνεπειών τους". - Νόαμ Τσόμσκυ, "Τα ΜΜΕ ως όργανο κοινωνικού ελέγχου και επιβολής"


Ένα άρθρο από την Κατηγορία άρθρων μας,
"ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ"

Περισσότερα


 
  Τετάρτη 5
Νοεμβρίου 2003
ΣΧΟΛΙΟ - ESOTERICA.gr: "Η Εσωτερική Αναζήτηση, τα ΜΜΕ και η Παραπληροφόρηση"

Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2003:
Ξεκινάμε σήμερα το σημαντικό αυτό Αφιέρωμα, που θα συνεχιστεί για τις επόμενες εβδομάδες, με το πρώτο άρθρο!

Μέσα στους σκοπούς του Αφιερώματος είναι να ριχτεί όσο περισσότερο φως είναι δυνατόν στις πολλαπλές και δαιδαλώδεις πτυχές αυτού του Προβλήματος που γενικά μπορούμε να ονομάσουμε "Παραπληροφόρηση σε σχέση με την Εσωτερική Αναζήτηση". Είναι ακόμη να δημιουργηθούν οδοί Σοβαρής και Στέρεης Επιχειρηματολογίας πάνω σε αυτό το θέμα, είτε από ανθρώπους που ενδιαφέρονται ειλικρινά να μάθουν, είτε από αυτούς που ενδιαφέρονται να πληροφορήσουν.

Στην προσπάθειά μας αυτή ζητήσαμε τη συμβολή Έγκριτων Φορέων του Πεδίου της Εσωτερικής Αναζήτησης και Μεταφυσικής Έρευνας και με χαρά μας είδαμε ένθερμη ανταπόκριση. Θέλουμε στο σημείο αυτό να τους ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας για τη Συνεργασία τους και την Υποστήριξή τους!

Για την ώρα κλείνουμε εδώ και σας παραπέμπουμε στο παλαιότερο σχετικό Σχόλιο του ESOTERICA, "Η Νέα Θρησκευτικότητα" (22/10/2002), καθώς και σε σχετική Συζήτηση στα Forums: "Αντίσταση στην Προπαγάνδα Παραπληροφόρησης !"

Διαβάστε όμως οπωσδήποτε το πρώτο άρθρο του Αφιερώματος!

 
"ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΜΕ, ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ-ΟΙ ΚΑΙ ΜΜΕ"

Αφιέρωμα: "Η Εσωτερική Αναζήτηση, τα ΜΜΕ και η Παραπληροφόρηση"

Άρθρο του κου Ηλία Λ. Κατσιάμπα, Εκπαιδευτή Εσωτερικής Φιλοσοφίας, Γιόγκα και Σιάτσου (Υπεύθυνο των Μεταφυσικών Σχολών Ομακοείων Τρικάλων και Θεσσαλονίκης)

"... Ας θυμόμαστε ΠΑΝΤΑ ότι ο άνθρωπος δεν μεταβάλλεται από μια ομιλία, από ένα σεμινάριο, από μια εκπομπή, από ένα άρθρο, ακόμα ακόμα και από την συστηματική διδαχή. Χρειάζεται ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ σκληρή δουλειά και ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ του εαυτού μας συνδυασμένη με υπηρεσία, σεμνότητα, έλεγχο των παθών μας και ένθεο ζήλο για να εκπληρώσει κανείς ΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΥ μεταβολή του εαυτού του. ..."

Ένα άρθρο από την Κατηγορία άρθρων μας,
"ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ"

Περισσότερα