Ιούλιος 2003


 
  Τρίτη 29
Ιουλίου
Τα Καβείρια Μυστήρια

Η "εσωτερική" διδασκαλία των Καβείριων μυστηρίων ήταν "η γέννηση του ανθρώπου", ενώ των Ελευσίνιων (εκ του "ελεύω"-ελευθερώνομαι) η συμβολική παράσταση της ψυχής, της καθόδου της στην ύλη, μετά την ανάληψη της και την επιστροφή της στην αιώνια ζωή.
Η δομή των μυστηρίων βασιζόταν σε τρία στοιχεία: τον μύθο, την τελετή, και την μύηση, ενώ επτά ήταν κυρίως τα στάδια ή οι βαθμίδες που οδηγούσαν στην ολοκλήρωση της μύησης στα μυητικά συστήματα...


Ένα πολύ καλό άρθρο του Συνεργάτη του ESOTERICA.gr, Βασίλη Χλέτσου, που επιχειρεί να ρίξει λίγο φως στα θέμα των Καβείριων Μυστηρίων, για τα οποία σώζονται πολύ λίγες μόνο πληροφορίες, ήδη από τα παλαιά ακόμη χρόνια.

Ένα άρθρο από την Κατηγορία άρθρων μας,
"ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ"

Περισσότερα

 
Εγγραφή στα NewsLetters του ESOTERICA.gr !

Και μην ξεχνάτε αυτήν τη δυνατότητα...
Εάν θέλετε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά NewsLetters με τα σημαντικότερα νέα (και πολλές εκπλήξεις) του ESOTERICA.gr μπορείτε να εισάγετε την e-mail σας διεύθυνση στο αντίστοιχο πεδίο (...δεξιά, κάτω από τις Κατηγορίες Άρθρων)

 

 
  Παρασκευή 25
Ιουλίου
Η μαγεία και τα παράδοξα του Νερού

"Παρόλο που θεωρείται το πιο κοινό υγρό του πλανήτη μας, και συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι ξέρουμε τα πάντα για αυτό το τόσο άφθονο και απαραίτητο για την ζωή στοιχείο, η αλήθεια είναι ότι μέσα του κρύβει πολλά και θαυμαστά μυστήρια."

Μία πολύ καλή μελέτη για τον ρόλο και την αντιμετώπιση του Νερού ως Εσωτερικό και Συμβολικό Στοιχείο στους Αρχαίους μυητικούς και σημαντικούς ιστορικά πολιτισμούς και για τις μυστηριώδεις ιδιότητές του!

Ένα άρθρο από την Κατηγορία άρθρων μας,
"ΑΠΟΚΡΥΦΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ"

Περισσότερα

 

 
  Τρίτη 22
Ιουλίου
Περιοδικό "ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ" - ** Τεύχος 109 **

Η παρουσίαση του καλοκαιρινού Τεύχους (Νο 109) του Περιοδικού φιλοσοφικής έρευνας "Νέα Ακρόπολη" (του ομώνυμου οργανισμού που φιλοξενείται και στο τμήμα φιλοξενιών) στα πλαίσια της "Ειδικής μας Συνεργασίας" με το Περιοδικό!

Από τα πλούσια περιεχόμενα αυτού του τεύχους ξεχωρίσαμε τα άρθρα για του Μεγάλιθους, τους Συμβολισμούς των Περιοδικών Εθίμων, για τα Fractals, για τον Ρενέ Γκενόν και την αποκατάσταση της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ.

Με ένα ακόμη άρθρο από το αρχείο του ESOTERICA.gr:

- ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ


Περιοδικό "ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ" (Ειδική Συνεργασία)

 

 
  Κυριακή 20
Ιουλίου
Μαγικές Επωδοί και Φράσεις

"Η αρχή της γνώσης της μαγείας χάνεται στο βάθος των χρόνων. Γνωρίζουμε ότι στα πρώτα χρόνια ύπαρξης τους οι Μάγοι ή Μαγγς ήταν Μύστες, γνώστες της Αστρολογίας, Αλχημείας, Μαθηματικών και όλων των μυστικών γνώσεων που διδάσκονταν στα Μυστήρια. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων όμως και αυτοί υπέκυψαν στον παγκόσμιο Νόμο των Κύκλων. Κάθε τι που γεννιέται και εκφράζεται υποκύπτει σ' αυτό το Νόμο που έχει κύκλους ακμής αλλά και παρακμής..."


Μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με αυτήν την φάση της πορείας της μαγείας μέσα στον χρόνο και πιο συγκεκριμένα πάνω στις επωδούς, δηλαδή τα μαγικά λόγια.

Ένα άρθρο από την Κατηγορία άρθρων μας,
"ΑΠΟΚΡΥΦΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ"

Περισσότερα

 

 
  Κυριακή 13
Ιουλίου
"Ο καθρέφτης μέσα στον καθρέφτη": αυτο-ομοιότητα και ερμηνεία του κόσμου

Με το εξαιρετικό αυτό άρθρο συμπληρώνουμε σήμερα τα πρώτα (!!) 200 άρθρα μας.

Ένα άρθρο από τη Συνεργάτιδά μας Ευφροσύνη Τσακίρη, Αρχιτέκτονα Μηχανικού, που αποτελεί τμήμα της διδακτορικής της έρευνας με θέμα "Τα σύγχρονα μαθηματικά ως ερμηνεία και έμπνευση γιά παρεμβάσεις στον αστικό χώρο".

Και αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει ο αστικός σχεδιασμός με τη θεματολογία μας, διαβάστε το άρθρο και θα καταλάβετε... Το κείμενο καταπιάνεται με την ιδιότητα της Αυτο-ομοιότητας, ειδωμένης μέσα από την χαοτική δυναμική και την θεωρία των Φράκταλς, αναφέρεται σε "κλασικά" παραδείγματα αυτοομοιοτικής δομής σε χώρους φυσικούς και κατασκευασμένους (Ινδικοί ναοί, "Ουράνια Ιερουσαλήμ", Ατλαντίδα σύμφωνα με τις περιγραφές του Πλάτωνα κ.λπ.) και στην "περίπτωση της Νοτιοδυτικής Ισπανίας" - βασικό πεδίο της έρευνας της συγγραφέως - και καταλήγει στην Αυτο-ομοιότητα εκφρασμένη στα χρονικά φαινόμενα, στον κύκλο της ζωής, στη θρησκεία και τον απόκρυφο λόγο!

Ένα άρθρο από την Κατηγορία άρθρων μας,
"ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ"

Περισσότερα

"Ο Μ. Κωνσταντίνος, ο Σταυρός και ο... αστεροειδής"

Η ανακάλυψη ενός κρατήρα από πρόσκρουση αστεροειδή έχει προκαλέσει μια σειρά από εικασίες ιστορικών, που συσχετίζουν το φυσικό αυτό φαινόμενο με την ιστορική στροφή του Μεγ. Κωνσταντίνου προς τον Χριστιανισμό. Στροφή που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον χαρακτήρα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και συνετέλεσε στην επικράτηση του Χριστιανισμού στη λεκάνη της Μεσογείου.

Περισσότερα

 
Εξέλιξη ή Δημιουργία; Η "κόντρα" κλιμακώνεται...

Ο Δαρβίνος φαίνονταν να πηγαίνει κόντρα στη Δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου από το Θεό και αυτό προκάλεσε τη μήνη θρησκευτικών κύκλων. Αν όμως νομίζετε ότι η κόντρα αυτή έχει ξεκαθαριστεί 150 χρόνια μετά, γελιέστε. Το τελευταίο κρούσμα διαμάχης έρχεται από το Bangor, όπου το μέλος μιας σχολικής επιτροπής αρνήθηκε να αγοράσει ένα βιβλίο Βιολογίας, επειδή αυτό περιέγραφε την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου !!

Περισσότερα

 

 
  Παρασκευή 11
Ιουλίου
!! Αύγουστος 2003 - Περιοδικό ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ !!

Το τεύχος Νο 180 του περιοδικού ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ για τον Αύγουστο ήδη κυκλοφορεί! Το περιοδικό "σπάει" για άλλη μία φορά το "χωροχρονικό συνεχές" φέρνοντάς μας τον Αύγουστο... μέσα στον Ιούλιο! Ένα τεύχος καλοκαιρινό λοιπόν και ιδιαίτερα "θερμό"! Μεταλλαγμένοι ανάμεσά μας, ο θρυλικός Μανδραγόρας, μύθοι των Ινδιάνων, ιπτάμενα αντικείμενα και εξωγήινοι(;!) στην Βίβλο, αλλοκοσμικοί επισκέπτες στην Ελλάδα... είναι μερικά από τα θέματα αυτού του τεύχους που καθιστούν το αντιηλιακό απαραίτητο!!

Ανεξήγητο (Ειδική Συνεργασία)

 

 
  Τρίτη 8
Ιουλίου
Αναμνήσεις απ’ αυτούς που επέστρεψαν από τον θάνατο

Αναρίθμητες είναι οι αναφορές για μεταθανάτιες και περιθανάτιες εμπειρίες, δηλ. εμπειρίες ανθρώπων που πλησίασαν στο θάνατο, πέρασαν για λίγο το «κατώφλι» του και γύρισαν ξανά στο φυσικό κόσμο. Οι εμπειρίες που διηγούνται, έχουν γίνει πλέον αντικείμενο σοβαρής επιστημονικής μελέτης...

Περισσότερα

 
Ανεπτυγμένο μωρό; Θα γίνει πλούσιο !!!

"Προσδιοριστικός δείκτης γιά το εισόδημα ενός ατόμου είναι και ο ρυθμός που το άτομο αναπτύσσεται κατά το πρώτο βρεφικό έτος, διαπιστώνουν 4.630 Φιλανδοί επιστήμονες σε μιά μελέτη στο πανεπιστήμιο του Southampton, που έδειξε ότι τα άτομα που ήταν κοντύτεροι από το μέσον όρο στην ηλικία αυτή, είχαν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και κέρδιζαν από την εργασία τους σημαντικά λιγότερα από αυτούς με ύψος υψηλότερο του μέσου όρου."

Όσοι και όσες αγωνιούν να μάθουν για την μελλοντική τους επαγγελματική πορεία, καλύτερα να ρωτήσουν... τις μητέρες τους!

Περισσότερα

 

 
  Σάββατο 5
Ιουλίου
Πώς θα είναι άραγε το τέλος του κόσμου;

Από την αυγή του πολιτισμού μας υπήρχαν προφητείες γιά το τέλος του κόσμου. Σήμερα, οι πιθανότητες να παραμείνει ο γαλάζιος πλανήτης ζωντανός και υγιής όλο και λιγοστεύουν, εξαιτίας της επιταχυνόμενης τεχνολογικής ανάπτυξης, επισημαίνει ο Martin Rees, βασιλικός αστρονόμος της Βρετανίας. Μάλιστα υπολογίζει ότι οι πιθανότητες γιά επερχόμενη "αποκαλυπτική" μεγακαταστροφή έχουν αυξηθεί τα τελευταία 100 χρόνια από 20 σε 50%!

Διαβάστε για τους τρεις μεγαλύτερους κινδύνους που απειλούν το μέλλον της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τον Βρετανό κοσμολόγο!

Περισσότερα

 
Η ψυχολογία του τυχαίου - Κατά πόσο ορίζουμε τις τύχες μας;

Κατά πόσον νομίζετε ότι μπορείτε να αφήσετε την τύχη να καθορίζει την... τύχη σας; Κατά πόσον κρατάτε τις τύχες της ζωής σας στα χέρια σας; Ο βρετανός ψυχολόγος Richard Wiseman, μετά από μελέτες 10 ετών υποστηρίζει ότι, αν και η τύχη είναι κάτι το απρόβλεπτο, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να προκαλέσει τη δική του τύχη και να κάνει, τη ζωή, να του φερθεί ευνοϊκά. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο ή ουτοπικό, εμείς προκαλούμε την τύχη ή την ατυχία μας...

Περισσότερα

 

 
  Τετάρτη 2
Ιουλίου
Η Σελήνη στους Μύθους και στις Παραδόσεις

Για τους παραδοσιακούς λαούς η Σελήνη αντιπροσώπευε πάντα τη σκοτεινή πλευρά της φύσης, την αόρατη όψη της. Την πνευματική όψη του φωτός μέσα στο σκοτάδι, την εσωτερική γνώση, το παράλογο, το διαισθητικό και υποκειμενικό...

Ένα άρθρο από την Κατηγορία άρθρων μας,
"ΑΠΟΚΡΥΦΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ"

Περισσότερα

 
"Ο ρόλος του πνευματικού Διδασκάλου στη σύγχρονη εποχή"

Μία ομιλία του Κωνσταντίνου Δούκα, από το 8ο πανελλήνιο Συμπόσιο που διοργάνωσε η ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ.

"Εάν λοιπόν ονομάσουμε αυτό το διδάσκαλο "διδάσκαλο Α" θα μπορούσαμε να τον προσδιορίσουμε ακριβέστερα πως είναι το στοιχείο της αιωνιότητας μέσα μας, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες υπνώττει, αλλά που με ορισμένες άλλες συγκυρίες μετά από εμπειρίες, καλές και κακές, αρχίζει να ανθίζει σαν ένα μπουμπούκι του ρόδου.

Αυτός είναι ο διδάσκαλος Α, ο εσωτερικός μας διδάσκαλος ο οποίος είναι ο κριτής που δίνει τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που τίθενται με αγνότητα από τον καθένα μας."

Ένα άρθρο από την Κατηγορία άρθρων μας,
"ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ"

Περισσότερα



 




 
  Αρχείο ΝΕΩΝ