O Δίας μπορεί να διατηρήσει ζωή σε παγωμένους ωκεανούς.

 

 

Οι πιθανότητες να βρεθεί εξωγήινη ζωή στο ηλιακό μας σύστημα διπλασιάστηκαν πρόσφατα εξαιτίας μιας πειστικής νέας θεωρίας η οποία αποκάλυψε ένα δεύτερο κρυμμένο ωκεανό μεταξύ των φεγγαριών του Δία.

Οι επιστήμονες υπέθεταν για καιρό ότι η Καλλιστώ, ένα φεγγάρι με μικρούς λάκκους στο μέγεθος του Ερμή, είχε έναν ωκεανό με αλμυρό νερό, με 12 μίλια βάθος, κάτω από ένα περίβλημα πάγου.Αλλά μέχρι τώρα, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί ο ωκεανός δεν ήταν παγωμένος σε όλο του το βάθος αφού ήταν τόσο μακριά από τον ήλιο.

Σήμερα, ένας Ισπανός επιστήμονας, ο Javier Ruiz, δήλωσε ότι στις ακραίες καταστάσεις στις οποίες φτάνουν τα φεγγάρια του Δία, ο πάγος αποκτά ειδικές ιδιότητες και μετατρέπεται σε θερμομονωτή. Κάτω από το στρώμα πάγου που υπάρχει στην Καλλιστώ, η εξασθενημένη θερμότητα που υπάρχει εξαιτίας των ραδιενεργών μετάλλων είναι αρκετή για να σταματήσει το πάγωμα της θάλασσας.

Ένα άλλο, μεγάλο φεγγάρι του Δία, η Ευρώπη, φαίνεται πως επίσης έχει έναν ωκεανό κάτω από το περίβλημα πάγου. Είναι πιο ζεστός πλανήτης από την Καλλιστώ εξαιτίας τεράστιων παλιρροϊκών ενεργειών που εκλύονται από το Δία προς αυτόν.

Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή, και πολλοί επιστήμονες σκέφτονται ότι οι σεληνιακοί ωκεανοί του Δία, σκοτεινοί και παγωμένοι όπως φαίνονται να είναι, προσφέρουν μια καλύτερη πιθανότητα για εύρεση εξωγήινης ζωής απ' ότι στον Άρη.

Η έρευνα του Ruiz έχει εκδοθεί στην εφημερίδα Natural. Η Kristin Bennett, του εθνικού εργαστηρίου του Los Alamos στο Μεξικό, σχολιάζοντας την έρευνα του είπε ότι μέχρι τώρα οι επιστήμονες απέφευγαν να ασχοληθούν με την Καλλιστώ για χάρη άλλων φεγγαριών, όπως με την Ευρώπη με τα παγόβουνα ή την Ιω με τα ενεργά ηφαίστεια.

"Περίπου το 80% της επιφάνειας της Καλλιστώς έχει κρατήρες και μικρούς λάκκους, από το οποίο συμπεραίνουμε ότι, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της ήταν ηφαιστειακά και τεκτoνικά ανενεργή από την αρχή.", είπε ο Δρ. Bennett.

Και συνεχίζει: "Από τη γεωλογική της πλευρά η Καλλιστώ ήταν βαρετή. Αλλά ο Ruiz έδειξε ότι ένας εσωτερικός παγωμένος ωκεανός που ρέει κάτω από την επιφάνεια της είναι πραγματικά αληθινός".

http://www.guardian.co.uk/uk_news/story/0,3604,527451,00.html

 

Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ