Βασιλιάς Αρθούρος. Ο Μύθος και η Πραγματικότητα του Spielberg

Ο Steven Spielberg είναι σχεδόν έτοιμος να καταρρίψει το μύθο του Κάμελοτ, μέσω μιας ταινίας η οποία δεν θα περιλαμβάνει ούτε τους ιππότες της στρογγυλής τραπέζης, ούτε το μάγο Μέρλιν.

Αυτή η ταινία η οποία είναι προγραμματισμένη να γυρισθεί στη Βρετανία μέσα στον επόμενο χρόνο θα παρουσιάζει το Κάμελοτ σαν μια απλή και κανονική πόλη με πύργους και μάχες, ένα συνηθισμένο ρωμαϊκό οχυρό.

Απ' ότι ακούγεται στους κινηματογραφικούς κύκλους, ο Βασιλιάς Αρθούρος θα είναι ένας απλός σιδηρουργός, ο οποίος θα πάρει το θρόνο όχι επειδή θα βγάλει το σπαθί από το βράχο - όπως θέλει η παράδοση - αλλά επειδή ξέρει να μετατρέπει το σίδερο σε ατσάλι. Βέβαια αυτό σ' εμάς ακούγεται αστείο αλλά για εκείνη την εποχή όποιος μπορούσε να το καταφέρει αυτό είχε "βασιλικές" τιμές. Έτσι τουλάχιστον εξηγεί ο παραγωγός την εξέλιξη του έργου. Επίσης αναφέρει ότι η διαδικασία για την παραγωγή ατσαλιού από το σίδερο ήταν γνωστή μόνο ανάμεσα στην κάστα των σιδηρουργών κι αυτό γιατί το κράταγαν μυστικό.

Το κόστος της ταινίας σύμφωνα με τον παραγωγό της τον Mr Leland ανέρχεται στα 85.000.000 δολάρια και θα γυριστεί την επόμενη άνοιξη, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ταινία θα ξεφεύγει πλήρως από αυτά που μέχρι τώρα είχε συνηθίσει ο κόσμος από τους συγγραφείς και τους ποιητές. Αποτελεί μια προσπάθεια προβολής της καθημερινής ζωής στην εποχή της βασιλείας του Αρθούρου. Ο Mr Leland είπε ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος να γυριστεί αυτή η ταινία αν δεν δούμε το τι υπήρχε πίσω απ' όλα αυτά που μας έχουν διηγηθεί, να δούμε δηλαδή την τότε πραγματικότητα". Έτσι είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρχουν στην ταινία ούτε οι Ιππότες της στρογγυλής τραπέζης ούτε σκηνές με το φημισμένο σπαθί Εξκάλιμπερ, ενώ ήταν επιφυλακτικός για το τέλος του μάγου και σύμβουλου του Αρθούρου, Μέρλιν.

Στην ταινία ο Βασιλιάς Αρθούρος (King Arthur) θα είναι ο Artos, ο Σερ Λάνσελοτ (Sir Lancelot) θα είναι ο Bwyr και η Γκουίνεβιρ (Guinevere) η Gwenever. Κι αυτό γιατί τα ονόματα της ταινίας στηρίζονται στη Ρωμαιο-Κέλτικη παράδοση. Στην ουσία δεν θα υπάρχει Σερ Λάνσελοτ γιατί απ' ότι λέγεται αυτός ήταν δημιουργία των ποιητών του Μεσαίωνα. Παρόλα αυτά ο παραπάνω χαρακτήρας (Bwyr) θα έχει κάποια χαρακτηριστικά που του έχουν αποδοθεί. Επίσης αντί για τους Ιππότες θα υπάρχει μια "Αδελφότητα" της οποίας τα μέλη θα φορούν δερμάτινα γιλέκα και μάλλινους μανδύες που θα θυμίζουν τους σταυροφόρους.

Ο Spielberg θα πάει στη Βρετανία την Άνοιξη που θα αρχίσουν και τα γυρίσματα, ενώ το casting θα αρχίσει τον Ιανουάριο.

Ο θρύλος του Βασιλιά Αρθούρου βασίζεται κυρίως στο έργο του Sir Thomas Malory, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο το 15ο αιώνα, που είχε σαν θέμα το Βασιλιά Αρθούρο. Το έργο του Malory ήταν και η έμπνευση για πολλούς πίνακες αυτής της θεματολογίας που φιλοτεχνήθηκαν από διάφορους καλλιτέχνες κατά το 19ο αιώνα.
Παρόλα αυτά ο Spielberg έχει και αντίπαλο πάνω στο έργο που θέλει να δημιουργήσει. Ο Jerry Bruckheimer, χολυγουντιανός παραγωγός, σχεδιάζει να γυρίσει τον επόμενο χρόνο μια ταινία στην Ιρλανδία με τίτλο "Ο Βασιλιάς Αρθούρος". Ο Bruckheimer όπως και ο Spielberg θα στηρίξει την ταινία του περισσότερο σε ιστορικά γεγονότα και στοιχεία και όχι στο μύθο που περιτριγυρίζει το Βασιλιά Αρθούρο. Αν και για πολλούς τα ιστορικά στοιχεία του Bruckheimer είναι διαστρεβλωμένα αφού ο ίδιος είπε ότι ο Βασιλιάς Αρθούρος ήταν Ρωμαίος, ενώ οι Ιππότες της στρογγυλής Τραπέζης ήταν Ρώσοι, πολύ καλοί Ιππείς.

http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2002
/10/06/narth06.xml&sSheet=/news/2002/10/06/ixhome.html

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

 

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ