Ατλαντίδα. Μήπως "κρύβεται"στην Κούβα;

 


Ο Πλάτωνας είχε περιγράψει στα έργα του την μυθική Ατλαντίδα, σαν ένα τεράστιο νησί – ήπειρο που υψώνονταν πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες. Κατά καιρούς, διάφοροι υποθαλάσσιοι σχηματισμοί έχουν συνδεθεί με τα απομεινάρια αυτής της θρυλικής Γης και αυτοί που παθιάζονται με τα αρχαία μυστήρια την έχουν τοποθετήσει στον Ατλαντικό, στα Ελληνικά νησιά, στο Γιβραλτάρ ή και αλλού.

Τώρα, ακόμα μια εντυπωσιακή ανακάλυψη, ταράσσει τα νερά και κινεί ξανά το ενδιαφέρον προς αυτή τη «σκοτεινή πλευρά» του παρελθόντος της ανθρωπότητας.

Τα τελευταία χρόνια η καναδική εταιρία Advanced Digital Communications (ADC) έχει αναλάβει τη χαρτογράφηση του πυθμένα των βαθιών θαλασσών της Κούβας, για λογαριασμό της κυβέρνησης του Φιντέλ Κάστρο. Κύριος στόχος είναι ο εντοπισμός παλιών ναυαγίων, αλλά και πιθανών πηγών πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Αν και το ερευνητικό σκάφος της εταιρίας έχει επιτύχει τον αντικειμενικό του σκοπό, εντοπίζοντας πολλές πιθανές πηγές ενέργειας και αρκετά ναυάγια, η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη ήταν μια σειρά τεράστιων λείων ογκόλιθων που φωτογράφησε ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο της εταιρίας, στα ανοικτά της Κούβας. Αλλά και το σόναρ του ερευνητικού πλοίου εντόπισε σε βάθος 600 μέτρων μια σειρά λείων βράχων διατεταγμένων σε γεωμετρικούς σχηματισμούς, που δεν θα μπορούσαν να είναι φτιαγμένοι έτσι τυχαία απ’ τη φύση. Οι σχηματισμοί παραπέμπουν σε μια βυθισμένη πόλη που απλώνεται σε μία έκταση 8 τετραγωνικών μιλίων.

Η ανακάλυψη έγινε το καλοκαίρι του 2000 και αμέσως παρέπεμψε στη βυθισμένη Ατλαντίδα. Όμως ο υπεύθυνος των ερευνών Paul Weinzweig και η ρωσίδα σύζυγός του Paulina Zelitsky, δεν βιάστηκαν να κάνουν δηλώσεις και προέτρεψαν να συνεχιστούν οι έρευνες, κρατώντας τους τόνους χαμηλά.

Φυσικά αυτοί που ψάχνουν την Ατλαντίδα, δεν περίμεναν το ζεύγος των ερευνητών. Για παράδειγμα μια απ’ τις πρώτες φωνές που υψώθηκαν ήταν του ανθρωπολόγου George Erikson, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι κάποτε θα βρεθεί η χαμένη ήπειρος κάπου στον Ατλαντικό, αφού γι’ αυτόν οι αναφορές του Πλάτωνα δεν θα έπρεπε να παρθούν σαν παραμύθια.

Άλλοι - όπως ο κουβανός γεωλόγος Manuel Iturralde - εξέφραζαν επιφυλάξεις, θεωρώντας τους σχηματισμούς σαν άλλο ένα «ανεξήγητο» εύρημα. Ο Iturralde όμως δήλωσε ξεκάθαρα ότι, οι σχηματισμοί αυτοί κάποτε βρίσκονταν πάνω απ’ την επιφάνεια της θάλασσας, όπως δείχνουν τα ηφαιστειακά πετρώματα που μελετήθηκαν από την περιοχή. Και το εκπληκτικό είναι ότι στην Κούβα δεν υπάρχουν – σύγχρονα – ηφαίστεια.

Ο ίδιος υπολογίζει – με βάση γεωλογικές μετατοπίσεις – ότι τα ευρήματα θα πρέπει να είναι πάνω από 50.000 ετών (!), αλλά επιμένει ότι οι έρευνες που έχουν ολοκληρωθεί είναι περιορισμένες και ότι θα πρέπει να συνεχιστούν και με άλλους τρόπους.

Προς το παρόν ενδιαφέρον για τη συνέχιση των ερευνών έχει εκδηλώσει η National Geographic Society, η οποία προτίθεται όμως να ασχοληθεί το επόμενο καλοκαίρι, αφού μέχρι τώρα είχε προβλήματα χρηματοδότησης του έργου. Πάντως η υπεύθυνη των ερευνών Sylvia Earl βλέπει τα πράγματα πιο «ορθολογικά» και έχει δηλώσει ότι τίποτα δεν φανερώνει την ύπαρξη ενός αρχαίου πολιτισμού που κατασκεύασε κάτι στις θάλασσες της περιοχής … μέχρι απόδειξης του εναντίου.

Πάντως οι Weinzweig και Zelitsky φαίνεται να είναι ιδιαίτερα τυχεροί στις ανακαλύψεις τους, καθώς φέτος το καλοκαίρι εντόπισαν ένα ναυάγιο – αγνώστου ταυτότητας προς το παρόν – που φαίνεται να κουβαλάει στα σπλάχνα του αμύθητους θησαυρούς από πολύτιμους λίθους.

Για να δούμε … Ίσως και η προηγούμενη ανακάλυψη τους να αποδειχτεί … θησαυρός !

 

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A3507-2002Oct9.html


Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ