ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΝΑ ΝΕΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ»;


Η κοινώς αποδεκτή άποψη για τη σύνθεση του εσωτερικού του πλανήτης μας, τον περιγράφει να αποτελείται από τα παρακάτω στρώματα:

- ένα εξωτερικό στρώμα βάθους περίπου 20 μιλίων που αποτελούν οι ήπειροι και οι ωκεανοί,
- τον μανδύα, ένα στρώμα πάχους 1.800 μιλίων του οποίου οι μετακινήσεις προκαλούν το φαινόμενο της μετατόπισης των ηπείρων, και
- τον πυρήνα μια σφαίρα περίπου 2.100 μιλίων, που διακρίνεται: α) στον εξωτερικό πυρήνα που είναι σε υγρή κατάσταση και β) στον εσωτερικό πυρήνα που είναι στερεός.

Αυτή είναι η σύνθεση της Γης όπως περιγράφεται τα τελευταία 66 χρόνια από την επίσημη επιστήμη, δηλ. μετά την αποδοχή της ύπαρξης του εσωτερικού πυρήνα – το 1936.

Τώρα όμως μια νέα θεωρία που δημοσιεύτηκε την 1η Οκτωβρίου στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α., προτείνει την ύπαρξη ενός ακόμα πιο εσωτερικού πυρήνα, που βρίσκεται μέσα στον εσωτερικό πυρήνα της Γης. Πρόκειται για μία σφαίρα διαμέτρου 360 μιλίων, που ίσως αποτελεί το παλιότερο «απολίθωμα» από τον σχηματισμό του πλανήτη μας πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτά τουλάχιστον υποστηρίζει ο Adam Dziewonski και ο βοηθός του Miaki Ishii

Οι δύο ερευνητές εξήγαγαν τα συμπεράσματά τους από τη μελέτη των σεισμικών κυμάτων όπως αυτά καταγράφηκαν εδώ και 3ο χρόνια. Ειδικότερα η μελέτη τους επικεντρώθηκε στην συμπεριφορά των σεισμικών κυμάτων που διαπέρασαν το κέντρο της Γης.

Εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο, τα σεισμικά κύματα που ταξίδευαν στην κατεύθυνση βορρά – νότου να μεταδίδονται πιο γρήγορα από αυτά που ταξίδευαν παράλληλα με τον Ισημερινό. Για την εξήγηση του φαινομένου είχαν διατυπωθεί πολλές αντικρουόμενες απόψεις. Και πάνω στην εξήγηση αυτού του φαινομένου δούλευαν οι Dziewonski και Ishii, όταν έφτασαν στη διατύπωση της ύπαρξης αυτού του «πιο εσωτερικού» πυρήνα της Γης.

Προς το παρόν πάντως, η θεωρία τους έχει δεχθεί μόνο αντιδράσεις, επιστημόνων που την απορρίπτουν. Γενικά πιστεύεται ότι η ακρίβεια της θεωρίας αυτής μπορεί να διαπιστωθεί αλλά απαιτούνται δαπανηρές επιχειρήσεις, στις οποίες ο Dziewonski δηλώνει έτοιμος να προβεί.

Το μέλλον θα δείξει, αν έχει δίκιο …

 

http://www.spacedaily.com/news/earth-02z.html

 

Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ