Σύγχρονοι Λαβύρινθοι: Ιερά Κέντρα πνευματικής ενέργειας

 

 

Ο Λαβύρινθος έχει γίνει παγκόσμια γνωστός από την Ελληνική Μυθολογία, σαν ένα δαιδαλώδες κτίσμα στη Μινωική Κρήτη, που στο κέντρο του φιλοξενούσε τον Μινώταυρο, ένα παράξενο πλάσμα, μισός άνθρωπος – μισός ταύρος που έτρωγε τους νέους και τις νέες που του προσφέρονταν κάθε χρόνο για προσφορά. Γνωστή επίσης είναι και η ιστορία του Θησέα που μπαίνοντας στον Λαβύρινθο και ακολουθώντας τον μίτο της Αριάδνης, κόρης του Μίνωα, κατάφερε να βρει και να σκοτώσει το ανθρωπόμορφο τέρας.

Στη διάρκεια της ιστορίας υπήρξαν κι άλλες ανθρώπινες κατασκευές με μορφή Λαβύρινθου απλωμένες σε διαφορετικά μήκη και πλάτη της υδρογείου: από τον ρωσικό βορρά ως τις Η.Π.Α. Αλλά και στο Μεσαίωνα συνηθίζονταν να κατασκευάζονται λαβύρινθοι κάτω απ’ τα πατώματα καθεδρικών ναών (όπως σ’ αυτόν της Σαρτρ).

Όμως λιγότερο γνωστοί είναι πολλοί σύγχρονοι λαβύρινθοι, που κατασκευάστηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου, εμπνευσμένοι από τον μυθολογικό Λαβύρινθο της Αρχαίας Κρήτης. Ειδικά στις Η.Π.Α., τα τελευταία χρόνια οι λαβύρινθοι έχουν πολλαπλασιαστεί! Ακόμα κι ένας ιερέας στον Σαν Φρανσίσκο, έχει προωθήσει μια κίνηση κατασκευής λαβυρίνθων, μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Η λειτουργία τους; Πέρα από τη μυστηριώδη ατμόσφαιρα που δημιουργούν, χρησιμοποιούνται για πολιτιστικούς, καλλιτεχνικούς, θεραπευτικούς ακόμα και θρησκευτικούς σκοπούς. Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν ένα «πνευματικό» χαρακτήρα και χρήση (π.χ. σαν κέντρα διαλογισμού, προσευχής)

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

- ο λαβύρινθος του Little Pond, κτισμένος με 9 ομόκεντρους κύκλους, είναι τόπος συνεύρεσης καλλιτεχνών από διάφορες χώρες και διάφορες πίστεις και κουλτούρες, με συνεχή πολιτιστική δραστηριότητα! Διοργανώνονται για παράδειγμα ψαλμωδίες ύμνων, χοροί «υπέρ της ειρήνης», διαλέξεις κ.λπ.

- ο λαβύρινθοι του Wesley και της Επισκοπικής Εκκλησία του Χριστού στο Reading,
φτιαγμένοι στα πρότυπα γαλλικού καθεδρικού ναού, με τέσσερα τεταρτημόρια, που όπως δηλώνει ο ψυχολόγος και ιερέας Jane Williams, «ανοίγει και μαλακώνει τους ανθρώπους»!

- ο λαβύρινθος του Lehigh Valley, με 7 ομόκεντρους κύκλους, χωρισμένος σε 4 τεταρτημόρια, που χρησιμοποιείται σαν τόπος θεραπείας και απελευθέρωσης του εγκεφάλου. Όπως λέει η υπεύθυνος του λαβυρίνθου, μια βόλτα στους διαδρόμους του, δίνει δουλειά στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, αφήνοντας ελεύθερο το δεξί ημισφαίριο να κάνει άλλου τύπου σκέψεις, να στοχαστεί, ακόμα και να προσευχηθεί.

Και η σειρά των λαβυρίνθων συνεχίζεται, με προοπτική να κατασκευαστούν κι άλλοι, δίπλα σε εκκλησίες ή σε μέρη «διαλογισμού», δίνοντας μια ευκαιρία σ’ αυτούς που θα περιπλανηθούν μέσα τους να διαλογιστούν να αγγίξουν μια πιο λεπτή, πνευματική διάσταση, ξεφεύγοντας απ’ τις σκοτούρες και το άγχος του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Μήπως οι λαβύρινθοι γίνονται της μόδας;

 

http://www.mcall.com/features/all-labyrinthstoryoct
07,0,3012648.story?coll=all%2Dfeatures%2Dhed

 

Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ