Από σπουδαστής, σοφός σε 3 χρόνια με την μελέτη της Βεδικής Αστρολογίας

 

Απαιτούνται τουλάχιστον τρία χρόνια σπουδών ώστε να μπορέσει κάποιος να έχει μια εικόνα της σχέσης μεταξύ αστρολογίας και ασθενειών, ή κάποια γνώση για τη σοφία του παρελθόντος.

Τουλάχιστον έτσι λένε άνθρωποι του Jyotir Vigyan, του προγράμματος αστρολογικών μελετών της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Grants. Για κάποιους άλλους, πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση σπατάλης του χρόνου σπουδών. Το πρόγραμμα αυτό ακολουθείται από είκοσι πανεπιστήμια, την πρώτη φουρνιά "βεδικής αστρολογίας", που θα μελετήσει αστρολογικά φορτία, θέσεις πλανητών, αριθμολογία και απόκρυφες επιστήμες.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται να γίνουν διαγνώσεις βασισμένες σε πλανητικές θέσεις, υπολογίζοντας το μέλλον των ανθρώπων, σύμφωνα με τα αστρολογικά φορτία και προφητικά συμβάντα. Οι φοιτητές θα πρέπει να μελετήσουν διάφορα παρακλάδια της βεδικής αστρολογίας, όπως Jatakshastra (μελέτη του ωροσκοπίου προς υπολογισμό του μέλλοντος του ανθρώπου), Tajiskhastra (προσδιορισμός του μέλλοντος σύμφωνα με την ημερομηνία και την ώρα γέννησης) και Prashansastra (προσδιορισμός του μέλλοντος μέσα από ειδικές ερωτήσεις).

Ένα μέρος του προγράμματος σπουδών, σε επίπεδο Master, είναι ο υπολογισμός των αστρολογικών φορτίων, που περιλαμβάνει ετήσια φορτία για τον προσδιορισμό της καριέρας, του γάμου, των σχέσεων, της πολιτικής ισχύος, των ατυχημάτων και των ασθενειών.

Άλλα σημεία περιέχουν εκπαίδευση σε τεχνικές Yoga. Οι φοιτητές θα εισάγονται στο τμήμα κατά διαφορετικές πλανητικές περιόδους, όπως περίπου και οι εποχιακές ασθένειες. "Η βεδική αστρολογία έχει να κάνει με τον χρόνο. Χρειαζόμαστε ένα θέμα σαν αυτό για να μελετήσουμε την επιρροή του χρόνου σε θεμελιώδη χαρακτηριστικά του. Αν οι άνθρωποι γνώριζαν για το χρόνο και τα γεγονότα, θα ήταν επιτυχημένοι", λέει ο καθηγητής Sukhdeo Chaturvedi.

Οι φοιτητές θα μελετήσουν τα ζωδιακά σύμβολα, τους δώδεκα οίκους και πλανητικές θέσεις ώστε να ερμηνεύσουν τα "μυστήρια του χρόνου". Βέβαια, δεν είναι πρωτάρηδες, αφού έχουν παρακολουθήσει ειδικά μαθήματα προετοιμασίας σε βρετανικά κολέγια και στο Πανεπιστήμιο του Manchester. Δεν πρόκειται για κάποια περίεργη αίρεση αλλά για ένα θέμα πανεπιστημιακής μελέτης όπως όλα τα άλλα.

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί κάνει μια εισαγωγή στη βεδική αστρολογία, ως επιστημονικό θέμα, όχι όμως όπως στα μέχρι τώρα πανεπιστήμια, όπου το θέμα αντιμετωπίζεται όπως οι κλασικές σπουδές. Εισάγονται σ' αυτά φοιτητές επιπέδου BA και MA και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την επιστημοσύνη του θέματος. Η ιδέα είναι να δοθεί μια εξαιρετική εξειδίκευση.

 

 

http://www.indian-express.com/ie20010806/top6.html

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ