Γιατί χρειαζόμαστε τις θεωρίες συνομωσίας;

 

BBC NEWS

Το BBC αναρωτιέται γιατί μετά από κάθε γεγονός ανακύπτουν συνεχώς θεωρίες συνομωσίας. Πολλοί αμφισβήτησαν αν πραγματικά οι Αμερικανοί προσγειώθηκαν στο φεγγάρι, άλλοι θεωρούν ότι JFK σκοτώθηκε από την CIA, ή ότι η πριγκίπισσα Diana δολοφονήθηκε κ.α.

Το τελευταίο τρομοκρατικό κτύπημα δεν ξέφυγε από αυτόν τον κανόνα.

Εκατοντάδες sites άρχισαν να φιλοξενούν θεωρίες όπου υπεύθυνοι για το τρομοκρατικό χτύπημα ήταν άλλοι από αυτούς που θεωρείται ότι το έκαναν. Πολλοί κατηγόρησαν το CNN ότι εξαπάτησε τους τηλεθεατές διότι οι σκηνές με τον πανηγυρισμό των Παλαιστινίων τραβήχτηκαν πριν 10 χρόνια μετά το κτύπημα των Ιρακινών στο Κουβέιτ.

Άλλη μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι οι Ισραηλινοί που εργαζόταν στο WTC έφυγαν από τα κτίρια λίγο πριν το χτύπημα και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ακύρωσε το ταξίδι του στην Ν.Υ που ήταν προγραμματισμένο για τις 11 Σεπτεμβρίου. Αυτές οι θεωρίες δεν επικαλούνται καμία πηγή και είναι αναληθείς αλλά διασπείρονται ταχύτητα.

Αυτό γεννάει ένα ερώτημα. Υπάρχει κάτι στην ανθρώπινη φύση που δημιουργεί την ανάγκη για αυτό το φαινόμενο;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχολογίας Cary Cooper προσπαθούμε με αυτό το φαινόμενο να απομακρύνουμε το φόβο μας για την τυχαία βία και τον απροσδόκητο θάνατο. Εάν θεωρήσουμε ότι υπεύθυνος για αυτό το χτύπημα είναι ένας παλιάνθρωπος ή μια απλοϊκή ομάδα τότε θα αρχίσουμε να ανησυχούμε για την καθημερινή μας ζωή. Αν αυτό συμβαίνει τι είδους ασφάλεια μπορούμε να έχουμε;

Έτσι δημιουργούμε εναλλακτικές θεωρίες διότι απορρίπτουμε τον κόσμο όπου ένας τυχαίος τρελός μπορεί να σκοτώσει έναν πρόεδρο, ή λίγοι άνθρωποι μπορούν να τρομοκρατήσουν μια χώρα. Και λόγω της ταχύτητας μετάδοσης των πληροφοριών μέσω του Internet αυτές οι θεωρίες γίνονται γνωστές πολύ σύντομα. Για παράδειγμα μετά τον θάνατο της Diana δημιουργήθηκαν 36.000 web sites που υποστήριζαν θεωρίες συνομωσίας.

Ο Καθηγητής Cooper προβλέπει ότι σε λίγες εβδομάδες θα αναπτυχθούν πολλές περισσότερες θεωρίες που θα υποδεικνύουν πολλούς περισσότερους ενόχους από ότι τώρα.



http://news.bbc.co.uk/hi/english/world/americas/newsid_1561000/1561199.stm

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ