Παρασκευή και 13. Είναι όλα μια ιδέα;

 

By Rob Seman

Daily Record

Σήμερα είναι Παρασκευή και 13, μια μέρα που οι μαύρες γάτες και οι σκάλες επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο που λειτουργούν οι άνθρωποι, ακόμα και αν αυτοί οι άνθρωποι δεν δέχονται ότι ισχύει.

Αλλά οι ειδικοί λένε ότι όλα αυτά μάλλον είναι μια ιδέα στο μυαλό τους και τίποτε παραπάνω. Ο Joe Nickell, ένας ανώτερος ερευνητής του Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal, μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας στο Amherst της Νέας Υόρκης, που εξετάζει υπερφυσικά περιστατικά είπε ότι"Το θέμα με τις προλήψεις και τους οιωνούς είναι ότι όταν εστιάζεσαι σ' αυτούς αρχίζεις να βλέπεις αυτό που περιμένεις να δεις.Το θέμα είναι ότι το 13 είναι απλά ένα νούμερο και η Παρασκευή μια μέρα όπως τις άλλες".

Η δεισιδαιμονία για την Παρασκευή και 13 δημιουργήθηκε στο μυαλό κάποιου, σύμφωνα με την Nancy Weber, φυσικό από το Denville. "Η Παρασκευή και 13 είναι μια ημέρα στην οποία έχει δοθεί πολύ μεγάλη δύναμη από τους ανθρώπους", είπε. Επίσης είπε ότι θα μπορούσε να ήταν μια πολύ τυχερή μέρα αν οι άνθρωποι εστιάζονταν σ' αυτό. "Αυτό που πάντα σκεφτόμουν από μικρή ήταν ότι όταν συνέβαιναν άσχημα πράγματα, οι άνθρωποι απέδιδαν σ' αυτά περίεργους λόγους δημιουργίας τους".

Η Leigh-Ann DeSanto, η οποία γεννήθηκε μια Παρασκευή και 13, είπε ότι είναι προληπτική, αλλά ότι οι άνθρωποι μπορεί να αποδίδουν ευθύνες σε άσχημα πράγματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. "Πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται ότι είναι Παρασκευή και 13 και αυτό αποτελεί μια δικαιολογία." Οι ειδικοί λένε ότι η Παρασκευή και 13 που συνδέεται άμεσα με την κακή τύχη και την περίεργη συμπεριφορά, πήρε τη φήμη της από ιστορικές και θρησκευτικές πίστεις που συνδέονται με την ημέρα Παρασκευή και τον αριθμό 13.

Στην Παλαιά Διαθήκη, Παρασκευή είναι η μέρα που ο Αδάμ και η Εύα άφησαν τον παράδεισο, που ο Κάιν δολοφόνησε τον αδελφό του Άβελ και η μέρα που ο Θεός πλημμύρισε τη Γη.

Στην Καινή Διαθήκη, Παρασκευή είναι η μέρα που ο Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε. Παρόλα αυτά, τόσο ο αριθμός όσο και η μέρα έχουν και θετικούς συνδέσμους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργήθηκε με 13 αποικίες. Μια ντουζίνα από ντόνατ αποτελείται από 13 κομμάτια, και η τελευταία μέρα της εργατικής εβδομάδας είναι η Παρασκευή.

Η Angus Gillespie, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, είπε ότι οι φυλές Yoruba της Νιγηρίας θεωρούσαν το 13 τυχερό αριθμό. Προσθέτοντας το 1 και το 3 παίρνουμε το 4, που αντιπροσωπεύει τα 4 στοιχεία, γη, νερό, αέρα και φωτιά, τις τέσσερις κατευθύνσεις και τα τέσσερα στάδια του κύκλου της ζωής -- γέννηση. ζωή, θάνατο, και αναγέννηση.

Οι προλήψεις εξακολουθούν να υπάρχουν με πολλές μορφές, όπως για παράδειγμα το να φοράς μια "τυχερή γραβάτα". "Είμαι ο τύπος ανθρώπου που φοράει το ίδιο ρούχο όταν του συμβεί κάτι καλό", λεει ο Michael King. Πολλά ξενοδοχεία και ουρανοξύστες δεν καταγράφουν τα δωμάτια του 13ου ορόφου. Το ναυτικό των ΗΠΑ δεν καθελκύει πλοία όταν είναι Παρασκευή και 13. Πολλά αεροπλάνα δεν έχουν διάδρομο 13 και οι αερογραμμές δεν έχουν αριθμούς πτήσεων που να λήγουν σε 13. Πιστεύει ότι όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί λόγω της δεισιδαιμονίας. "Αν γινόταν μια συνέντευξη στο δρόμο οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι δεν το πιστεύουν" αναφέρει.

Αλλά ένας καλύτερος δείκτης για το τι πιστεύουν οι άνθρωποι όσον αφορά τη δεισιδαιμονία είναι να μην ακούσουμε τι λέει ο κόσμος αλλά να δούμε πως συμπεριφέρεται. Για παράδειγμα υπάρχει ένα ξενοδοχείο το Hanover Marriott το οποίο έχει οκτώ ορόφους αλλά κανένας αριθμός δωματίου δεν λήγει σε 13. Παρόλα αυτά, το ξενοδοχείο έχει ένα δωμάτιο με αριθμό 666, και πολλοί επισκέπτες αρνούνται να μείνουν εκεί. Το 666 είναι γνωστό στο χριστιανισμό σαν τον αριθμό του αντίχριστου. Κάποιοι άνθρωποι είπαν, 'δεν θέλω αυτό το δωμάτιο', κάποιοι άλλοι 'δεν με ενδιαφέρει'.

Ο Cardone είπε ότι δεν είναι προληπτικός εκτός από την περίπτωση της μαύρης γάτας, όπου αν μια γάτα διασχίσει το δρόμο του τότε αυτός παίρνει την αντίθετη κατεύθυνση. Η Joan Bramhall κλητήρας της κομητείας είπε ότι τέτοια μέρα δεν κανονίζονται γάμοι, αλλά δεν ήξερε αν γι' αυτό ευθύνονταν οι δεισιδαιμονίες. Παρόλα αυτά, η Weber είπε ότι θα λειτουργούσε σε ένα γάμο σε μια άλλη πολιτεία την ίδια μέρα. Προφανώς η νύφη και ο γαμπρός ήθελαν να παντρευτούν μια μέρα που να την θυμούνται. "Κάνω γάμους Παρασκευή και 13. Το περιμένω, είναι μια πολύ δυνατή ημέρα" είπε η Weber.

 

 

http://www.dailyrecord.com/news/news4-071301.htm

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ