Ψευδής Προφητεία

 

"Στην Πόλη του Θεού θα χτυπήσει μεγάλος κεραυνός,
Δύο αδελφοί θα ξεσκιστούν απ' το Χάος,
Ενώ το οχυρό αντέχει,
Ο μεγάλος ηγέτης υποκύπτει,
Ο τρίτος μεγάλος πόλεμος θα ξεκινήσει όταν η μεγάλη πόλη καίγεται"

Νοστράδαμος, 1654.

 

Οι παραπάνω στίχοι αποτελούν μια προφητεία του 1654 Γάλλου φυσικού και αστρολόγου Νοστράδαμου (1503-1566), που εικάζεται από πολλούς ότι προφητεύει ότι, ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος θα ξεκινούσε με την πτώση "δύο αδελφών", παραπέμποντας στους κατεστραμμένους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (WTC).

Όλοι πια στο δυτικό κόσμο και ειδικά οι Αμερικανοί, έχουν πάψει να αισθάνονται ασφαλείς. Η Αμερική δεν είναι άτρωτη όπως αποδείχθηκε και πολλοί ήταν αυτοί που μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη, έψαξαν να βρουν αν είχε με κάποιο τρόπο προβλεφθεί, έχοντας καταληφθεί από το αίσθημα ότι απλά το τρομοκρατικό χτύπημα δεν ήταν παρά η αρχή του τέλους. Έτσι, η παραπάνω προφητεία διαδόθηκε με μεγάλη ταχύτητα στο Ίντερνετ, λίγη μόλις ώρα μετά την καταστροφή.

Πολλές φορές μέχρι τώρα, έχουν προσπαθήσει διάφοροι να ταιριάξουν διάφορα γεγονότα στα προφητικά τετράστιχα του Νοστράδαμου, τα οποία είναι γραμμένα με σκοτεινό και αμφίβολο νόημα. Οι εικόνες που περιγράφουν είναι τόσο γενικές που συχνά ταιριάζουν σε πολλά γεγονότα.
Συνήθως αυτοί που επιχειρούν το ταίριασμα στίχων και γεγονότων εφευρίσκουν φανταχτερές και ανύπαρκτες αποδόσεις απ' το γαλλικό πρωτότυπο, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά να κατασκευάσουν εν μέρει ή εξολοκλήρου την προφητεία.

Ο Νοστράδαμος ποτέ δεν έγραψε τους στίχους αυτούς που του αποδόθηκαν. Αν προσέξετε τις ημερομηνίες πιο πάνω θα δείτε ότι τοποθετούνται το 1654, ενώ αυτός πέθανε το 1566 (!). Οι στίχοι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μέσα στη δεκαετία του '90, στον Καναδά, στην ιστοσελίδα του Neil Marshall, ο οποίος ήθελε να δείξει ότι οι σκόπιμα ασαφείς όροι που χρησιμοποιούνται, μπορούν να ερμηνευτούν ώστε να ταιριάζουν σε πολλά και διαφορετικά κατακλυσμικά φαινόμενα.
Αντίθετα, υποστηρίχθηκε ψευδώς ότι, οι στίχοι εμφανίστηκαν το 1980 στο έργο του Orson Welles "Ο άνθρωπος που είδε το αύριο". Την εποχή εκείνη, οι Η.Π.Α. και το Ιράν ήταν σε διαμάχη, λόγω της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

Κάποιος λοιπόν παρερμήνευσε το τετράστιχο που χρησιμοποίησε ο Marshall σαν παράδειγμα, κάνοντάς το παράλληλα πεντάστιχο (ενώ οι προφητείες του Νοστράδαμου διατυπώνονται σε τετράστιχα !!!), προσθέτοντας τον στίχο για τον 3ο Π.Π.

Όμως η παραπάνω η παραποίηση προχώρησε "κατακλυσμικά" με αποτέλεσμα το κείμενο να μεταδίδεται σε διάφορες παραλλαγές, συνοδευόμενο με επιπρόσθετες "προφητείες", όπως:

"Την ενδέκατη του ένατου μήνα,
δύο μεταλλικά πουλιά θα συντριβούν σε δύο ψηλούς ανδριάντες,
στη νέα πόλη,
και ο κόσμος θα φτάσει στο τέλος του λίγο μετά."

Μια άλλη πιο "ενισχυμένη" παραλλαγή λέει:

"Στο έτος του νέου αιώνα και σε εννιά μήνες,
Θα έρθει απ' τον ουρανό ένας μεγάλος Βασιλιάς του Τρόμου.
Ο ουρανός καίει στις 45 μοίρες.
Η φωτιά πλησιάζει την μεγάλη νέα πόλη
στην πόλη της Υόρκης θα γίνει μια μεγάλη κατάρρευση,
δύο δίδυμοι αδερφοί θα ξεσκιστούν απ' το χάος
καθώς το οχυρό πέφτει· ο μεγάλος ηγέτης θα υποκύψει·
ο τρίτος θα ξεκινήσει όταν καίγεται η μεγάλη πόλη."

Όμως, το παραπάνω τετράστιχο είναι εντελώς πλαστό. Το πρώτο τετράστιχο αποτελείται από στίχους από δύο διαφορετικές προφητείες του Νοστράδαμου, ενώ το δεύτερο είναι πλήρως κατασκευασμένο.
Το μόνο κάπως πραγματικό μέρος είναι οι δύο τελευταίες γραμμές του δεύτερου τετράστιχου, παρμένες απ' το παρακάτω τετράστιχου του Νοστράδαμου.

"Πέντε και σαράντα βήματα ο ουρανός θα καεί
Φωτιά πλησιάζει τη μεγάλη νέα πόλη
Θα ξεπηδήσει στη στιγμή μια μεγάλη λεπτή φλόγα
Όταν κάποιος θα θελήσει να δοκιμάσει τους Νορμανδούς."

Σε τέτοιες προβλέψεις, η έννοια της φωτιάς μπορεί να δεχθεί διάφορες ερμηνείες: φωτιά από φυσικά αίτια, πόλεμος, φωτιά από συντριβή οχημάτων, ηφαίστεια, κεραυνοί, μέχρι και αστρονομικά φαινόμενα όπως κομήτες και σουπερνόβα. Τέτοια φαινόμενα είναι φυσιολογικό να συμβούν στο "μέλλον" αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μερικών αιώνων και "επαληθεύοντας" οποιαδήποτε προφητεία.

Άλλα παραδείγματα γενικοτήτων είναι:

- "Πέντε και σαράντα βήματα": μπορεί να αναφέρεται σε υπολογισμό γωνιών, σε γεωγραφικές συντεταγμένες (μήκος ή πλάτος), χρονική διάρκεια και άλλες μονάδες μέτρησης. Συχνά συναντιέται σε κάποια καταστροφή.

- "Μεγάλη νέα πόλη": επίσης γενική πρόβλεψη με τεράστια πιθανότητα επιτυχίας, αφού σε διάστημα αιώνων είναι σίγουρο ότι θα συμβεί κάποια καταστροφή σε κάποια "μεγάλη" πόλη ανά τον κόσμο.

- Ο όρος "νέα" δεν είναι απαραίτητο να αναφέρεται στη Νέα Υόρκη. Θα μπορούσε να αναφέρεται σε κάποια απ' τις πολλές πόλεις ανά τον κόσμο με τον χαρακτηρισμό της "Νέας" (π.χ. Νέο Δελχί).

- Η Νέα Υόρκη βρίσκεται κάτω από τις 41ο γεωγραφικό πλάτος κι όχι στις 45ο. Όταν αυτό έγινε φανερό, ένα τσούρμο άνθρωποι έψαξαν και "ανακάλυψαν" ότι η γωνία που σχημάτιζαν τα δύο αεροπλάνα κατά την σύγκρουσή τους ήταν περίπου 45ο (!). Ακόμα ειπώθηκε ότι οι δείκτες του ρολογιού σχημάτιζαν γωνία 45ο την ώρα της πρώτης πρόσκρουσης (9 π.μ. στη Νέα Υόρκη). Τόσες άλλες καταστροφές συνέβησαν στις 45ο όπως η μεγάλη πυρκαγιά του Σικάγο το 1871 ή η σύγκρουση των πλοίων Mont Blanc και Imo το 1917.

- Ο όρος "Νορμανδοί" ταιριάζει περισσότερο στους Βίκινγκς ή στους Γάλλους. Όμως ειπώθηκε ότι αναφέρεται στους Βορειο-αμερικανούς.

Ακόμα λοιπόν κι αν η προφητεία του Νοστράδαμου είναι αληθινή, αποδεικνύει πόση παραποίηση μπορεί να δεχθεί από κάποιον που θέλει για κάποιο λόγο να το κάνει.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ίδια προφητεία έχει χρησιμοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν σαν επιβεβαίωση άλλων γεγονότων, όπως το πέρασμα κοντά απ' τη Γη του κομήτη Hale-Bopp το 1995, η την πτώση της πτήσης 800 της TWA τον Ιούλιο του 1996.

Τελειώνοντας, αν όντως ο Νοστράδαμος ήταν ένας τόσο μεγάλος προφήτης, γιατί κανείς δεν μπόρεσε να προειδοποιήσει ποτέ για την εκπλήρωση κάποιας προφητείας του; Και τέλος πάντων, μια πρόβλεψη που "επιβεβαιώνεται" μετά τα γεγονότα, δεν είναι πρόβλεψη.


 

http://www.snopes2.com/rumors/predict.htm

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ