ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΙ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΕΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ;


Είναι πολλές οι μεταθανάτιες εμπειρίες κατά τις οποίες κάποιοι ασθενείς έχουν θεωρηθεί νεκροί, αλλά κατόπιν επιστρέφουν στη ζωή, διηγούμενοι ότι έβλεπαν τον εαυτό τους να ίπταται πάνω από ένα χειρουργικό κρεβάτι ή ακόμα και να ταξιδεύει προς ένα φωτεινό σημείο ή τούνελ.

Στο είδος αυτό των μεταφυσικών εμπειριών, προσπαθεί να δώσει μια «φυσική» εξήγηση, μια θεωρία που διατύπωσε ο Ελβετός νευρολόγος Olaf Blanke. Η θεωρία βασίζεται σ’ ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι επιστημονικά γνωστό με το όνομα “angular gyrus” και το οποίο είναι εν μέρει υπεύθυνο για τον τρόπο που ο εγκέφαλος αναλύει τις πληροφορίες που δέχεται από τις αισθήσεις και μας δίνει την αντίληψη που έχουμε για το σώμα μας (π.χ. την αίσθηση της ισορροπίας). Η θεωρία υποστηρίζει ότι όταν το μέρος αυτό του εγκεφάλου «αστοχεί» στη λειτουργία του θα μπορούσε κάποιος να έχει οράματα πτήσης έξω από το φυσικό του σώμα.

Η ερμηνεία του Blanke δέχεται προς το παρόν πολλές αμφισβητήσεις, επειδή βασίστηκε απλά στα εγκεφαλογραφήματα μιας 43-χρονης γυναίκας που παρουσίαζε επιληπτικά φαινόμενα και η οποία είχε στη διάρκειά τους την αίσθηση εξωσωματικών εμπειριών. Ο Blanke όμως προχώρησε και παραπέρα πειραματιζόμενος με την ασθενή και πέτυχε εφαρμόζοντας με ηλεκτρόδια ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλό της, να της προκαλέσει την αίσθηση της εξωσωματικής εμπειρίας και πτήσεων στο ύψος του ταβανιού.

Εδώ ακριβώς μπλέκονται δύο «αντίπαλα στρατόπεδα»: αυτών που δέχονται ότι ο νους και το πνεύμα είναι κάτι ξεχωριστό από τον εγκέφαλο και αυτών που υποστηρίζουν ότι όλα τα ψυχικά φαινόμενα είναι απλά διεργασίες του φυσικού εγκεφάλου. Η δεύτερη πλευρά αποκλείει κάθε μεταφυσική εμπειρία (από τα «αστρικά ταξίδια» μέχρι και τις υποθέσεις απαγωγείς από εξωγήινους).

Πάντως υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες, όπως ο νευρολόγος Bruce Greyson του πανεπιστημίου της Virginia που θεωρούν το πείραμα ανεπαρκές και υποστηρίζουν ότι δεν εξηγεί πλήρως την περίπτωση των εξωσωματικών εμπειριών, προτρέποντας για περαιτέρω έρευνα.

Απ’ την άλλη μεριά, οι αναφορές για εξωσωματικές εμπειρίες στην περίπτωση ενός «σύντομου θανάτου» όλο και αυξάνονται. Πριν από μερικούς μήνες για παράδειγμα μια έρευνα από τη Γερμανία πάνω σε 344 τέτοιες περιπτώσεις, έδειξε ότι το 12% αυτών που τις βίωσαν είδαν ένα «φως στο τέλος του τούνελ» ή ακόμα είχαν επαφή με πεθαμένους συγγενείς τους – κάνοντας μια … μικρή επίσκεψη στον Άδη;;!

 

http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story2&cid=541&
ncid=751&e=10&u=/ap/20020919/ap_on_he_me/out_of_body

 

Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ