ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΕΝΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ SOFTWARE


Στα ΜΜΕ βλέπουμε τις τελευταίες μέρες ένα συμβάν που συντάραξε την κοινή γνώμη των Η.Π.Α.: αυτό της δολοφονίας 8 ανύποπτων πολιτών στην περιοχή του Maryland, από κάποιον ίσως μανιακό – ή μήπως μανιακούς; - που αρέσκεται να σκορπίζει το θάνατο, δίχως φανερό λόγο.

Το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει η αστυνομία, έρχεται τώρα να συνδράμει μια νέα μέθοδος που βασίζεται στη χαρτογράφηση των τόπων των εγκληματικών χτυπημάτων με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών και ενός προγράμματος «γεωγραφικής κατατομής» (geographic profiling software).

Το σύστημα αυτό - δημιουργός του οποίου είναι η Kim Rossmo – δέχεται ως δεδομένα τις γεωγραφικές συντεταγμένες των τόπων των εγκλημάτων και δίνει ως αποτέλεσμα διάφορους πιθανούς τόπους κατοικίας των δραστών.

Η Rossmo βασίζει την ανάπτυξη του προγράμματός της στο γεγονός ότι πολλές φορές οι τόποι των εγκλημάτων σχηματίζουν γεωμετρικούς σχηματισμούς πάνω στο χάρτη και έχει ενημερώσει το πρόγραμμα με κάποιους γενικούς κανόνες που προκύπτουν από την μελέτη προηγούμενων περιπτώσεων.

Για παράδειγμα, μια απλή αρχή είναι αυτή του «εγγύτατου σημείου», σύμφωνα με την οποία πολλοί εγκληματίες διαπράττουν τις πράξεις τους αρκετά κοντά στον τόπο κατοικίας τους, αλλά σε μια «μέση» ακτίνα που να τους προσφέρει την απαραίτητη ανωνυμία κι αυτό πολλές φορές σχετίζεται με παράγοντες όπως η ηλικία τους ή οι προτιμήσεις τους στα μέσα συγκοινωνίας κ.α.

Έτσι τα αποτελέσματα του προγράμματος βοηθούν τις αρχές να επικεντρώσουν τις έρευνές τους σε κάποιες περιοχές ή ακόμα και σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα, βασιζόμενοι και στις ήδη υπάρχουσες πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες.

Το σύστημα αυτό έχει ήδη φέρει καρπούς, καθώς βοήθησε στον εντοπισμό του λεγόμενου «βιαστή των νότιων περιοχών», ο οποίος είχε διαπράξει σειρά βιασμών στην περιοχή του St. Louis. Με παράλληλη χρήση άλλων μεθόδων, όπως αυτή της μελέτης του DNA, η αστυνομία τελικά κατέληξε στον έναν και μοναδικό ύποπτο.

Τώρα η αστυνομία περιμένει, η μέθοδος να βοηθήσει και στην περίπτωση των πρόσφατων δολοφονιών, οδηγώντας στα ίχνη των λίγο – πολύ «προβλέψιμων» κινήσεων των δραστών.

http://abcnews.go.com/sections/scitech/DailyNews
/geographicprofiling021007.html


Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ