ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΜΟ ΚΑΙ Ο "ΞΕΠΕΣΜΟΣ" ΤΟΥ

 

Πεντάγραμμο: ένα απ' τα πιο διαδεδομένα και πολυσυζητημένα σύμβολα της ανθρωπότητας. Η εμβέλειά του είναι παγκόσμια. Το συναντάμε στην Αίγυπτο, την Ινδία, την Κϊνα, στους Μάγια, στην Ελλάδα, αλλά και σε αναπαραστάσεις της νεολιθικής εποχής. Ακόμα πιο συχνά στις εβραϊκές Γραφές. Συναντάται ακόμα σε εσωτερικά κείμενα των αλχημιστών και των καββαλιστών του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, όπως ο Giordano Bruno.

Στην Ελλάδα, ο Πυθαγόρας θεωρούσε το πέντε, "αριθμό του ανθρώπου", ενώ οι Έλληνες αναγνώριζαν πέντε δομικά στοιχεία της Φύσης: Γη, Νερό, Αέρα, Φωτιά και "Ψυχή" ή "Αιθέρα".

Αργότερα, στο Μεσαίωνα και την Αναγέννηση χρησιμοποιήθηκε στην τελετουργική μαγεία.

Αλλά και ο Εσωτερικός Χριστιανισμός, μέσα από την εβραϊκή ιερή παράδοση, υιοθέτησε το πεντάγραμμο και γενικά τον ιερό αριθμό "πέντε" (βλ. Πεντηκοστή). Επίσης πριν και παράλληλα με τον σταυρό χρησιμοποιούνταν σαν σύμβολο η πεντάλφα, συμβολίζοντας τις πέντε πληγές του Ιησού κατά την σταύρωσή Του. Μέσα από την χριστιανική παράδοση, πέρασε επίσης στη μυθολογία του Αρθούρου και της αναζήτησης του Αγίου Δισκοπότηρου.

Σήμερα όμως φαίνεται ότι η χρήση του έχει πέσει χαμηλά καθώς χρησιμοποιείται από νεοπαγανιστικές και σατανιστικές ομάδες για τελετουργικούς σκοπούς, πολλές φορές ζωγραφισμένο ανεστραμμένο, συμβολίζοντας τη νίκη των υλικών επιθυμιών πάνω στο πνεύμα. Αυτή η σύνδεσή του με τον σατανισμό το έχει κάνει ένα αμφιλεγόμενο σύμβολο στις μέρες μας, που κάποιοι το βλέπουν με αποστροφή.

Για άλλους η αποστροφή τους προς το ιερό αυτό σύμβολο προέρχεται από τα πολιτικά δρώμενα, αφού ήταν σύμμβολο χρησιμοποιημένο αρκετά από τους μασόνους, στους οποίους περιλαμβάνονται πολλά απ' τα ιδρυτικά μέλη των ΗΠΑ.

Έτσι ξέπεσε ένα πανανθρώπινο σύμβολο, όπως τόσα άλλα ιδανικά και αξίες στην - επίσης αμφιλεγόμενη - εποχή μας.

 

http://newage.about.com/library/weekly/aa100102a.htm


Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ