ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ "ΙΕΡΟ ΑΓΟΡΙ" ΤΟΥ ΘΙΒΕΤ;

 

Ο τίτλος του Panchen Lama είναι καθοριστικής σημασίας για το Θιβέτ. Με βάση την παράδοση είναι το πρόσωπο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του επόμενου ηγέτη των Θιβετιανών μετά το θάνατο του εξόριστου Dalai Lama.

Ο επίσημος κάτοχος της θέσης του Panchen Lama είναι ένα χαρισματικό 13χρονο αγόρι που αποκαλείται "ζωντανός Βούδας". Όμως το "ιερό αγόρι" που επίσημα θεωρείται σαν το δεύτερο πιο ιερό πρόσωπο του Θιβέτ, κρύβεται σε κάποιο μυστικό σημείο από τις κινεζικές αρχές, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Το όνομα του αγοριού είναι Gyaltsen Norbu και οι γονείς του είναι μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Από τότε που εκλέχτηκε στη θέση αυτή το 1995, το "Παιδί της Ψυχής" όπως αποκαλείται, έχει ταξιδέψει δύο φορές στην επίσημη έδρα του, που είναι το μοναστήρι Tashilhunpo στο Shigatse, σε ύψος 4.000 μέτρων. Σε αυτές του τις επισκέψεις τα μέτρα ασφαλείας που είχαν λειφθεί, ήταν δρακόντεια. Ακόμα και οι μοναχοί δεν επιτρέπονταν να το πλησιάσουν.

Πού βρίσκεται όμως αυτή τη στιγμή ο μικρός "ζωντανός Βούδας"; Οι κινέζικες αρχές δεν λένε πολλά, δηλώνοντας απλά ότι μαθητεύει κοντά στον ιδιαίτερό του διδάσκαλο. Γι' αυτούς δεν υπάρχει τίποτα αφύσικο στη συνεχή απουσία του αγοριού απ' την επίσημη θέση του.

Οι περιγραφές για το 13χρονο "ιερό αγόρι" του Θιβέτ που είναι ο 11ος Panchen Lama, λένε ότι έχει εξαιρετική μνήμη και σοφία, σέβεται τους γέρους και αγαπά τους νέους. Έχει δε ιδιαίτερη κλίση στην μελέτη και εκμάθηση των ιερών θιβετιανών γραφών. Κατά τ' άλλα είναι ένα "φυσιολογικό" παιδί που του αρέσει ο αθλητισμός, οι υπολογιστές και τα ζώα.

Παρόλα αυτά δεν είναι τόσο αγαπητός και διάσημος όσο ο 10ος Panchen Lama, που πέθανε το 1989 και ο οποίος είχε αγωνιστεί για την ελευθερία του θιβετιανού λαού πληρώνοντάς το με δεκαετή φυλάκιση απ' τους Κινέζους.

Ο λόγος της μη- δημοτικότητας του είναι ότι οι Θιβετιανοί ... ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΑΛΗΘΙΝΟ! Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού δεν έχει εκλεγεί με την καθορισμένη από την παράδοση διαδικασία στην οποία προΐσταται ο Dalai Lama, αλλά απο ... τις κινέζικες αρχές! Με αυτόν τον τρόπο το Πεκίνο προσπαθεί να ελέγξει τη διαδοχή του 67χρονου εξόριστου Dalai Lama.

Ο πραγματικός "11ος Panchen Lama" έχει ήδη εκλεγεί από τον Dalai Lama με την καθορισμένη τελετουργική διαδικασία, ανάμεσα σε κάποια ονόματα παιδιών που του παρέδωσαν στην Ινδία όπου βρίσκεται, θιβετιανοί μοναχοί που ταξίδεψαν μέχρι εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το αυθεντικό "Παιδί της Ψυχής" ήταν ο 6χρονος (το 1995 που εκλέχτηκε) Gedhun Choekyi Nyima, γόνος νομαδικής οικογένειας, ο οποίος όμως βρίσκεται υπό κράτηση από τις κινέζικες αρχές και σήμερα θεωρείται ο "μικρότερος πολιτικός κρατούμενος" στον κόσμο. Από τότε τα ίχνη του έχουν χαθεί και οι αρχές δηλώνουν απλά ότι "είναι καλά στην υγεία του".

Εντωμεταξύ βέβαια το Πεκίνο φρόντισε να ορίσει το δικό του "Παιδί της Ψυχής" το Νοέμβριο του 1995 και απλά περιμένει το θάνατο του εξόριστου Dalai Lama για να ελέγξει την εκλογή του επόμενου ηγέτη του Θιβέτ.

Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ