ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ;

Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής Stephen ChrisomalisΗ αρχαία Ελλάδα θεωρείται το λίκνο του σύγχρονου – δυτικού – πολιτισμού και όχι άδικα. Είναι ο χώρος που άνθισαν οι φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά, η φιλοσοφία και η τέχνη, τομείς του πολιτισμού που αποτέλεσαν του θεμέλιους λίθους της ευρωπαϊκής Αναγέννησης.

Όμως ήταν οι Έλληνες πρωτοπόροι σε καθένα τομέα που τους αποδίδεται ή δέχθηκαν επιρροές από άλλους πολιτισμούς; Μια πρόσφατη υπόθεση για παράδειγμα, θέλει τους αρχαίους Έλληνες να υιοθετούν το αριθμητικό τους σύστημα και την γραφή των αριθμών με τα γνωστά γράμματα της αλφαβήτου, από τους Αιγυπτίους.

Όπως είναι γνωστό οι αρχαίοι Έλληνες, αναπαριστούσαν τον αριθμός 1 με το «Α», το 2 με το «Β», το 10 με το «Ι» κ.ο.κ. Τώρα ο καθηγητής Stephen Chrisomalis του πανεπιστημίου McGill που βρίσκεται στο Μόντρεαλ του Καναδά, έρχεται να υποστηρίξει ότι αυτή η γραφή των αριθμών έχει την προέλευσή της στην αρχαία Αίγυπτο.

Ο καθηγητής βασίζει την υπόθεσή του στην ομοιότητα που παρουσιάζει η δημοτική γραφή που ήταν σε χρήση στην Αίγυπτο απ’ τα τέλη του 8ου αι. π.Χ. μέχρι τον 5ο αι. μ.Χ., με την αναπαράσταση των ελληνικών αριθμών. Επιπλέον, και οι δύο λαοί φαίνεται να χρησιμοποιούν εννέα σύμβολα για την αναπαράσταση των αριθμών, ενώ φαίνεται να απουσιάζει ο αριθμός μηδέν (ή έστω η αναπαράστασή του).

Με βάση λοιπόν τις απόψεις του καθηγητή, η μεταβίβαση αυτού του τύπου γραφής των αριθμών, έγινε μέσω της επαφής των δύο πολιτισμών που έγινε μέσα από τον δρόμο του εμπορίου που ανθούσε εκείνη την εποχή.

Την εξήγηση του καθηγητή Stephen Chrisomalis φαίνεται να θεωρούν πιθανή και άλλοι συνάδελφοί του, όπως ο καθηγητής David Joyce απ’ το πανεπιστήμιο Clark του Worcester των Η.Π.Α., ο οποίος επισημαίνει το σταδιακό πέρασμα των Αιγυπτίων από την αρχαία γραφή των αριθμών, όπου π.χ. ο αριθμός 7 γράφονταν με 7 κάθετες γραμμές, στη δημοτική γραφή, όπου αναπαριστούνταν με ένα απλό σύμβολο. Αυτός ο συμβολισμός πιθανόν να πέρασε κάποια στιγμή και στον ελληνικό χώρο, αν και με βάση την ως τώρα επικρατούσα άποψη η ελληνική γραφή των αριθμών, παρουσιάστηκε πρώτη φορά στα μικρασιατικά παράλια.

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε μια τέτοια θεωρία αλλά πάλι Ίσως η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση, μιας και είναι γνωστή η σχέση των Ελλήνων προσωκρατικών φιλοσόφων (όπως ο Θαλής ή ο Αναξίμανδρος) με τα μυστήρια της Αιγύπτου.

Και η έρευνα συνεχίζεται …

http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/3109806.stm

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ