ΑΡΧΑΙΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ

 

Για άλλη φορά, η σύγχρονη επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει τη γνώση των παραδοσιακών πολιτισμών. Αυτή τη φορά μέσα από τη χρήση και τις ιδιότητες ενός βοτάνου, του οποίου κάποιες ευεργετικές δράσεις επιβεβαιώθηκαν μέσα από πρόσφατες έρευνες. Πρόκειται για το βότανο Φασκόμηλο, το οποίο φημίζονταν παλιότερα για την ιδιότητά του να ενισχύει τη μνήμη.

Τα πειράματα που οδήγησαν στην επιβεβαίωση αυτή διεξήγαγε το Ερευνητικό Κέντρο Φαρμακευτικών Φυτών (MPRC), που λειτουργεί με τη συνεργασία των πανεπιστημίων Newcastle και Northumbria. Το Κέντρο αυτό ειδικεύεται στην έρευνα πάνω στις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων.

Στο πείραμα που επιβεβαίωσε την ιδιότητα αυτή του Φασκόμηλου, συμμετείχαν 44 άτομα. Σε κάποιους δόθηκε ένα χάπι με έλαιο από Φασκόμηλο, ενώ στους υπόλοιπους ένα απλό χάπι χωρίς την ουσία. Αυτό το είδος «άχρηστων» χαπιών – γνωστά ως χάπια “placebo” – χορηγείται ώστε να αποκλεισθεί η περίπτωση τυχόν πειραματικά δεδομένα να είναι αποτέλεσμα αυθυποβολής του ανθρώπου – λήπτη κι όχι γνήσιας δράσης της εκάστοτε ουσίας που δοκιμάζεται.

Το πείραμα αποκάλυψε ότι αυτοί στους οποίους είχε χορηγηθεί το βότανο, ήταν σαφώς πιο αποτελεσματικοί σε ένα τεστ ανάκλησης λέξεων. Αυτό κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι το Φασκόμηλο προκαλεί την έκκριση μιας ουσίας του εγκεφάλου, που βοηθάει στη μετάδοση των εγκεφαλικών μηνυμάτων.

Η χρήση του Φασκόμηλου ήταν ήδη γνωστή στους Ιάπωνες, αλλά και στους ιθαγενείς Ινδιάνους της Αμερικής. Για τη δράση του Φασκόμηλου, συναντάμε επίσης αναφορές απ’ τα τέλη του 16ου αιώνα. Από τότε ο βοτανολόγος John Gerard υποστήριζε ότι το Φασκόμηλο είναι καλό για το κεφάλι και ότι επιταχύνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και της μνήμης.

Τώρα αυτό που μένει να ερευνηθεί είναι αν όντως το Φασκόμηλο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας μακροχρόνιας μνήμης, δηλ. αν η τακτική λήψη του, βοηθά στην εδραίωση μιας καλής και υγιούς μνήμης.

Κάποιοι ερευνητές ελπίζουν ακόμα ότι το Φασκόμηλο μπορεί να βοηθήσει στις περιπτώσεις των ασθενών της νόσου Alzheimer.

Έρευνες όμως πρόκειται να ακολουθήσουν πάνω στο συγκεκριμένο βότανο, για να διαπιστωθούν κατά πόσον ισχύουν και άλλες ιδιότητές του, καθώς οι αρχαίοι βοτανολόγοι του αποδίδουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες καθώς και την ικανότητα να βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η επιστήμη μάλλον βρίσκεται – για άλλη μια φορά – στην επιβεβαίωση άλλης μιας αρχαίας γνώσης.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3189635.stm

 

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ