Έλξη μεταξύ των πλανητών και εξάπλωση των επιδημιών. Έχουν σχέση;

Όταν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν ότι «ο Θεός γεωμετρεί», έδιναν ένα κλειδί για την κατανόηση του σύμπαντος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι καθετί σ’ αυτόν τον κόσμο ακολουθεί στη δημιουργία ή στην ανάπτυξή του κάποιο μαθηματικό μοντέλο ή απλά ότι, τα Μαθηματικά μπορούν μια χαρά να περιγράψουν τη Φύση. Μάλιστα μια πρόσφατη ανακάλυψη δείχνει ότι ακόμα και οι επιδημίες ακολουθούν μαθηματικά μοντέλα στην εξάπλωσή τους !!!

Στην διαπίστωση αυτή έφτασε ο θεωρητικός οικολόγος Ottar Bjornstad, απ’ το πανεπιστήμιο του Penn State University, ο οποίος εμπνεύστηκε από παλιότερη δουλειά ενός οικονομικού γεωγράφου, του Andrew Cliff απ’ το πανεπιστήμιο του Cambridge. Ήδη απ’ τη δεκαετία του 1970 ο Cliff είχε βρει μια σχέση μεταξύ των εξισώσεων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της βαρυτικής έλξης μεταξύ δύο πλανητών με τη μετάδοση επιδημικών ασθενειών. Είχε μάλιστα εκφράσει την άποψη ότι όσο πιο «μεγάλος» δηλ. πολυπληθής είναι ένας τόπος τόσο περισσότερο έλκει μια επιδημία. Μ’ άλλα λόγια οι επιδημίες «προτιμούν» τις μεγάλες πόλεις !!!

Για να ελέγξει την αλήθεια των ισχυρισμών του Cliff, ο Bjornstad διεξήγαγε εκτεταμένες έρευνες στην Αγγλία και την Ουαλία πάνω στην εξάπλωση της παιδικής ιλαράς. Σ’ όλη του την έρευνα μελέτησε την πιθανότητα εξάπλωσης μιας επιδημίας σε σχέση με το μέγεθος των πόλεων. Στις παραμέτρους της έρευνας συμπεριλαμβάνονταν και η πιθανότητα των επισκέψεων από πόλη σε πόλη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Bjornstad το μοντέλο δούλεψε και οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Όσο κι αν φαίνεται απίθανο οι λογικές υποθέσεις του Bjornstad κατέληξαν σε μαθηματικά μοντέλα που τελικά επαληθεύτηκαν. Μάλιστα σε πρόσφατο συνέδριο η μαθήτρια του Bjornstad, Laura Warlow, απέδειξε ότι το μοντέλο ισχύει και στην εξάπλωση μιας λοιμώδους νόσου που προσβάλει τις φώκιες.

Μετά απ’ αυτές τις επαληθεύσεις, άλλοι ερευνητές βάλθηκαν να μελετήσουν αν το μοντέλο ισχύει και στην εξάπλωση της κοινής γρίπης. Για τις έρευνες αυτές χρησιμοποιούνται δεδομένα παγκόσμιας κλίμακας.

Η μόνη επιφύλαξη είναι το δεδομένα που χρησιμοποίησε ο Bjornstad προέρχονται πριν από την εποχή χρήσης του εμβολιασμού. Αλλά ακόμα κι έτσι η διαπίστωσή του κάνει πολύ πιθανόν το γεγονός το ίδιο ή κάποιο παρόμοιο μοντέλο εξάπλωσης να ισχύει και για την μετα-εμβολιακή εποχή.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πληροφορηθείτε ότι κάποια επιδημία εξαπλώνεται … προσέξτε που θα ταξιδέψετε. Και κυρίως αποφύγετε τις μεγαλουπόλεις !

http://www.nature.com/news/2004/040809/full/040809-13.html

Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: Esoterica.gr

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ