Θα μπορούσε το μυστήριο της Ατλαντίδος να λυθεί στη Μάνισα;


Κάποια στιγμή γύρω στο 360 π.Χ. ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας έγραψε τον Τίμαιο και τον Κριτία, μια ιστορία που έχει περιπλέξει τους ειδικούς για αιώνες. Στην ιστορία αυτή περιγράφει την υποτιθέμενη πόλη της Ατλαντίδος και επίσης αναφέρει τον βασιλιά Τάνταλο. Η Ατλαντίδα ήταν ένα μηχανολογικό θαύμα. Οι κάτοικοι της λέγεται ότι ήταν περήφανοι για τα επιχρυσωμένα σπίτια τους. Αλλά ένας σεισμός και τα επικείμενα κύματα από τη θάλασσα εξαφάνισαν την πόλη. Εκατοντάδες χρόνια αργότερα, η πόλη εξακολουθεί να τραβά την προσοχή του κόσμου. Σύγχρονες θεωρίες προτείνουν ότι η Ατλαντίδα βρισκόταν στην Μεσόγειο θάλασσα, τον Ατλαντικό ωκεανό και ακόμα την Νότια Αμερική. Επομένως τι σχέση έχει το άρθρο με όλα αυτά;

Οι Αρχαιολόγοι Peter James και Νίκος Κόκκινος.
Σεπτέμβριος του 1998.

 

Ο Βρετανός αρχαιολόγος Peter James έχει διερευνήσει το θέμα εκτενώς και έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο "Το βυθισμένο βασίλειο: το μυστήριο της Ατλαντίδος λύθηκε." Σε αυτό το βιβλίο θεωρεί ότι ο Πλάτωνας πήρε την ιδέα της Ατλαντίδος από την πόλη Τάνταλις, που ήταν τοποθετημένη εκεί που είναι σήμερα το προάστιο Μάνισα στην δυτική Τουρκία, μόλις βορειοανατολικά από το Αρχαίο λιμάνι της Σμύρνης. Ο James κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά από συσχέτιση πολλών αρχαίων κειμένων για την περιοχή, και βρίσκοντας παράλληλες ιστορίες και καταφανώς παρόμοια ονόματα. Μια αξιοπρεπής αρχαιολογική ανακάλυψη μπορεί μια μέρα να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό του.

Συνεχίζοντας την έρευνα του, Ο Peter James και ο αρχαιολόγος Νίκος Κόκκινος ταξίδεψαν στη Μάνισα το Σεπτέμβρη του 1998. Παρόλο που δεν έχουν βρει ακόμα αρκετά πειστήρια, η ελπίδα τους είναι ότι η Μάνισα θα δώσει κάποια μέρα το χαμένο κρίκο της αλυσίδας του μυστηρίου για την χαμένη πόλη της Ατλαντίδος.


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ