Έρευνα συνδέει το LSD με τα κυνήγια της μάγισσας του Σάλεμ



Η εκπομπή "Secrets of the Dead II" του PBS, ασχολείται ξανά με τα αισχρά πειράματα της μάγισσας του Σάλεμ, για να αποδείξει ότι δεν τα προξένησε ο διάβολος. Ήταν το LSD.

Το "Secrets of the Dead II" είναι άλλη μια επιστροφή στο σήριαλ που, με τη βοήθεια των σύγχρονων επιστημονικών προόδων και των ειδικών, ψάχνει να επιλύσει ιστορικά γεγονότα που έχουν που έχουν προβληματίσει και έχουν δημιουργήσει σύγχυση στους καιρούς.

Στο επεισόδιο "Η Κατάρα των Μαγισσών", η συμπεριφερολόγος ψυχολόγος Δρ. Linnda Caporael, θέτει το φιλόπονο και τελικά πιστευτό ζήτημα ότι, η τρομακτική ασθένεια που πρόσβαλε τον οικισμό των Πουριτανών του Σάλεμ το 1691-1692, ήταν το αποτέλεσμα ενός μύκητα που κατέκλυσε την συγκομιδή σίκαλης της παροικίας.

Οι Πουριτανοί πείστηκαν από οκτώ μικρά κορίτσια ότι οι σπασμωδικοί παροξυσμοί, οι τρομακτικές οπτασίες άγριων ζώων που σου σήκωναν την τρίχα, προκαλούνταν από μαγεία. Πριν ολοκληρώσει την πορεία της αυτή η ασθένεια, συνελήφθησαν 150 άνθρωποι στο Σάλεμ και 19 απαγχονίστηκαν ως μάγισσες.

Η Caporael μεγάλωσε στο Σαν Φρανσίσκο στη διάρκεια της δεκαετίας του '60 και γοητεύτηκε απ' την ομοιότητα των συμπτωμάτων αυτών με τα bad acid trips. Η Caporael συνέχισε την έρευνά της όταν ο Ελβετός επιστήμονας που εντόπισε τον μύκητα των σιτηρών - απ' τον οποίο κατασκευάζεται το LSD - συμφώνησε μαζί της.

Το σήριαλ που άρχισε με τα απομνημονεύματα και τα δικαστικά αρχεία των αισχρών δικών μάγισσας του Σάλεμ, την οδήγησαν πίσω σε ένα προϊστορικό φόνο, στις Μεσαιωνικές διηγήσεις για επιδημικούς και σε ένα σύγχρονο χωριό στη Γαλλία.

Είναι μια συναρπαστική θεωρία και μια αξιόλογη προσπάθεια επίμονης επιστημονικής αναζήτησης.
Αυτά τα έξι νέα εβδομαδιαία επεισόδια προέρχονται απ' όλη την έκταση του χάρτη και όλα μέσα απ' την ιστορία. Τα επεισόδια των επόμενων εβδομάδων σκαλίζουν μια ανεξήγητη στο παρελθόν "Δολοφονία του Στόουνχεντζ." Άλλα θέματα περιλαμβάνουν αυτό που ίσως προκάλεσε μια επιδημία ξαφνικών θανάτων στην αποικία Pilgrim της Jamestown και τη συντριβή των Ζουλού από ένα ολόκληρο Βρετανικό τάγμα το 1879.

Τα τελευταία δύο επεισόδια είναι μια προσπάθεια να εντοπιστεί η πραγματική θέση του τάφου του Χριστού και να βρεθεί η καταγωγή της σύφιλης.



http://www.chron.com/cs/CDA/story.hts/headline/entertainment/952563

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ