ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΠΙΟ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ;

 

Η προ-Κολομβιανή Αμερική είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός του ανθρώπινου πολιτισμού, ο οποίος δεν παύει να δίνει όλο και περισσότερα μεγαλειώδη ευρήματα.

Μετά από έρευνες που διεξήγαγε ο περουβιανός αρχαιολόγος Ruth Shady Solis του Πανεπιστημίου του San Marcos, έφτασε στο συμπέρασμα ότι, μια ολόκληρη περιοχή που θεωρούνταν έρημη και ακατοίκητη είναι ίσως το λίκνο ενός ακόμα αρχαίου καταυλισμού. Το εκπληκτικό σύμφωνα με τον Solis είναι ότι, έξι μεγάλοι λόφοι που απλώνονταν σε μια ερημική και άνυδρη περιοχή ανάμεσα στον Ειρηνικό και την οροσειρά των Άνδεων, δεν είναι φυσικοί σχηματισμοί αλλά πυραμοειδή ανθρώπινα κατασκευάσματα, που αποτελούν τα απομεινάρια ενός αστικού καταυλισμού ηλικίας περίπου 5.000 ετών.

Αν η θεωρία του Solis είναι ακριβής, η περιοχή έκτασης περίπου 600 στρεμμάτων που αποκαλείται Caral, αποτελεί το αρχαιότερο κέντρο πολιτισμού της αμερικανικής ηπείρου και ένα απ' τα αρχαιότερα στον κόσμο, αποτελώντας μια μητρόπολη, μια περιοχή - κέντρο ανάλογη με την περιοχή των Μεγάλων Πυραμίδων της Αιγύπτου.

Αυτός ο πολιτισμός που άνθισε στο Caral, ίσως δίνει απαντήσεις και για το "σκοτεινό" και αμφιλεγόμενο παρελθόν των Ίνκας. Μάλιστα ο Solis πιστεύει ότι πρόκειται για τον πολιτισμό που προηγήθηκε και απ' τον οποίο προήρθαν οι Ίνκας.

Κατά τα άλλα, οι κατασκευές είναι εντυπωσιακές. Μια κύρια πυραμίδα έχει ύψος γύρω στα 18 μέτρα και έκταση όσο 4 γήπεδα ποδοσφαίρου (!!!). Σ' ένα μεγάλο αμφιθέατρο βρέθηκαν επίσης μουσικά όργανα που δείχνουν και ένα σημαντικό ρόλο της μουσικής για τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής.

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο καθηγητής Solis δεν σταματάει εκεί: έχει εντοπίσει 17 πυραμιδικές κατασκευές σε μια έκταση 35 τετρ. Μιλίων, που ίσως είναι η αρχή για μια βαθιά αναθεώρηση για την ιστορία των πολιτισμών της Αμερικής.

Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα δείτε τα αρχεία του περιοδικού Smithsonian και τα άρθρα:

'Now, on the count of three, everybody pull!' (Ιανουάριος 1997)
Eternal Egypt (Ιούνιος 2001)
Mountains of Pain (Νοέμβριος 2000)
Romancing the Stones (Ιούλιος 2002)

Καθώς και την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.smithsonianmag.si.edu/smithsonian/issues02/aug02/caral.html
=ed99c258a651c982&pagename=thestar/Layout/Article_Type1&c=Article&
cid=995974075842&call_page=TS_News&call_pageid=968332188492&call_pagepath=News/News

Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ