Η Παραψυχολογία κερδίζει έδαφος στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια


Για ένα μεγάλο κομμάτι της «κοινής γνώμης», αλλά και για το επιστημονικό κατεστημένο – που γενικά χαρακτηρίζεται από ένα πνεύμα ορθολογισμού – η Παραψυχολογία, δεν είναι παρά μια «παρά-επιστήμη», καθώς ο χώρος του αόρατου δεν είναι και πολύ … μετρήσιμος και χειροπιαστός. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή και συστηματική μελέτη των παραψυχολογικών και γενικά των παραφυσικών φαινομένων.

Αυτός είναι ο λόγος που σιγά – σιγά αρχίζει η μελέτη των παραφυσικών φαινομένων να εδραιώνεται στον πανεπιστημιακό χώρο. Κι αν αυτό δεν συμβαίνει στη χώρα μας – όπως θα ήταν μάλλον απίθανο – συμβαίνει όμως στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Ήδη εδώ και χρόνια, τα πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία και το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκοτία, διαθέτουν έδρες Παραψυχολογίας. Πρόσφατα όμως ανακοινώθηκε και η ίδρυση έδρας Παραψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της πόλης Lund της Σουηδίας, το οποίο είναι ένα απ’ τα παλιότερα της Σκανδιναβίας.

Την έδρα θα κατέχει απ’ το 2004 ο καθηγητής Dean Goran Bexell, που επιλέχθηκε μεταξύ 30 υποψηφίων, στους οποίους περιλαμβάνονταν ακόμα και μέντιουμ απ’ την Ινδία.

Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία για την επισταμένη μελέτη φαινομένων όπως η ύπνωση, η τηλεπάθεια, η τηλεκίνηση κ.λπ.

Φυσικά, δεν έλειψαν τα «καυστικά» σχόλια απ’ τους εκπροσώπους του χώρου της κατεστημένης επιστήμης, οι οποίοι σε γενικές γραμμές αμφιβάλουν για το κατά πόσον … επιστημονικά θα είναι δυνατόν να μελετηθεί ο χώρος του παραφυσικού.

http://www.cnn.com/2003/EDUCATION/09/05/
offbeat.telepathy.reut/index.html


Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ