Κεντρική Σελίδα ESOTERICA.gr

 

 

 

 

ESOTERICA.gr
Η "Πύλη" στον ελληνικό δικτυακό χώρο για τη Μεταφυσική έρευνα και την Εσωτερική αναζήτηση
Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2002

 


 

Το "Βήμα"
των Προσωπικοτήτων!

Συνέντευξη από το Esoterica.gr για το FENG SHUI.
Με τον Γρηγόρη Δαουτόπουλο, Αρχιτέκτονα Πολιτικό - Μηχανικό, Ειδικό Σύμβουλο στο Feng Shui

Σήμερα μία συνέντευξη με τον κ. Γρηγόρη Δαουτόπουλο (τον οποίον και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως) για την, κινεζικής προέλευσης, Τέχνη και Φιλοσοφία, του Feng Shui.

Ετοιμάζονται οι παρουσιάσεις και άλλων συνεντεύξεων.

 

Ερώτηση: Κύριε Δαουτόπουλε, είναι γνωστό πως είστε Πολιτικός Μηχανικός, με ιδιαίτερη όμως ροπή προς την Αρχιτεκτονική, την οποία υπηρετείτε με πάθος και συνέπεια όπως δηλώνεται. Παράλληλα η εσωτερική Διακόσμηση είναι μια ακόμη αδυναμία σας, αλλά εκείνο που σας προσδιορίζει είναι οι γνώσεις σας στο Feng Shui, το οποίο διδαχθήκατε στην Άπω Ανατολή, και μάλιστα στο Hong Kong, Singapore και Jakarta, τόποι όπου η εφαρμογή της Τέχνης αυτής έχει παράδοση χιλιάδων χρόνων.

Είναι επίσης γνωστό κ. Δαουτόπουλε, ότι ο Διδάσκαλος σας, ο Long Chang, σας θεώρησε ικανό και σας επέτρεψε να ασκήσετε την Τέχνη του Feng Shui στην Δύση, και ήδη την εφαρμόζετε στην Ελλάδα από το 1978, τότε που επιστέψατε.

Έτσι με την διπλή ιδιότητα του επιστήμονα και του συμβούλου του Feng Shui θεωρώ ότι είστε ο πλέον αρμόδιος να απαντήσετε σε μια ερώτηση:

"η Δυτική κοινωνία έχει ήδη διαμορφώσει μια Αρχιτεκτονική παράδοση, (με πρωταγωνιστικό μάλιστα ρόλο της Ελλάδας), που μέχρι σήμερα εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις σημερινές ανάγκες του δυτικού ανθρώπου. Η ιδιομορφία της δυτικής Αρχιτεκτονικής επηρεάζεται από την νοοτροπία και τον τρόπο ζωής του ανθρώπου της Δύσης. Ξαφνικά εισβάλλει το Feng Shui, μια Κινέζικη Τέχνη, που λειτουργεί κατά βάση με την Αρχιτεκτονική και την Διακόσμηση, και που ενώ φαίνεται ότι δεν έχει καμιά σχέση με την δυτική νοοτροπία, παρόλα αυτά σημειώνει μεγάλη επιτυχία.
Πως μπορεί αυτό να εξηγηθεί;"

 

Απάντηση: Θα προσθέσω στο ερώτημα σας ότι αντίστροφα η Δυτική Αρχιτεκτονική, στην Μοντέρνα της κυρίως έκφραση έχει εισβάλλει από πολύ καιρό τώρα στην μακρινή Ανατολή και όχι μόνο.

Έχει όμως παράλληλα εισβάλλει και η δυτική σκέψη και η δυτική νοοτροπία και σίγουρα δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Δείτε τους γυάλινους ουρανοξύστες του Hong Kong και της Σιγκαπούρης, που σε τίποτα δεν θυμίζουν την κινέζικη παράδοση. Δείτε και μοντέρνο κινέζο που ακριβώς όπως και ο συνάδελφος το στην Νέα Υόρκη μάχεται στο χρηματιστήριο για τον γρήγορο πλουτισμό. Το Feng Shui εν τούτοις έχει πλήρη εφαρμογή στους τόπους της Ανατολής ιδιαίτερα σε αυτά τα μοντέρνα γυάλινα κτήρια. Νομίζω πως είναι γενικά γνωστό ότι πίσω από κάθε αξιόλογο κτίριο κρύβεται και ένας Σύμβουλος του Feng Shui, και το γνωρίζω από προσωπική πείρα. Τώρα τα ίδια συμβαίνουν και στην Δύση.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Απλά οι δύο επιρροές είναι μεν αντίρροπες, αλλά σε διαφορετικά επίπεδα.
Αυτή με κατεύθυνση από Δύση προς Ανατολή επηρεάζει κυρίως την υλική υπόσταση του ανθρώπου, την αντικειμενική Συνειδητότητα των πέντε αισθήσεων, αυτήν με την οποία ο άνθρωπος επιβιώνει πάνω στη γη και που συνοδεύεται από την γραμμική λογική, από τον Αριστοτέλειο ορθολογισμό.
Η κίνηση από Ανατολή προς Δύση επηρεάζει το υποσυνείδητο, την Συνειδητότητα δηλαδή, που δεν αντιλαμβανόμαστε, που επεξεργάζεται πληροφορίες που δεν τις πιάνει ο νους, αλλά κάποια κέντρα που συντονίζονται με πιο ψηλές κραδασμικότητες. Είναι πιο Πλατωνική η προσέγγιση, καθόλου γραμμική , είναι Εσωτεριστική.

Αυτός είναι ο λόγος που οι δυο τάσεις αντιθέτου φοράς, συνυπάρχουν και η μια συμπληρώνει την άλλη. Αυτό είναι εύκολο να το δει ένας Αρχιτέκτων ή ένας Πολιτικός Μηχανικός και γνώστης παράλληλα του Feng Shui , διαπιστώνει ότι η Τέχνη αυτή δεν αντιστρατεύεται κανέναν νόμο της κλασσικής αισθητικής. Βλέπει όμως τον άνθρωπο όχι απλά στην υλική του μορφή, αλλά μαζί με τις υψηλότερες προεκτάσεις του, θα λέγαμε πιο σφαιρικά και ολοκληρωμένα και αυτή η τοποθέτηση επιβάλλει πρόσθετους κανόνες. Είναι γνωστό στους κόλπους του Εσωτερισμού, ότι πρώτα ασθενεί το Αστρικό Σώμα και ύστερα το Φυσικό.Ερώτηση:
Στην Ανατολή υπάρχει μια Μυστικιστική προσέγγιση των δρώμενων της ζωής. Ο μέσος κάτοικος της Ανατολής σε σχέση με τον μέσο Δυτικό, έχει διαφορετική εσωτερική θεώρηση των πραγμάτων. Είναι επομένως αναμενόμενο ότι ο ένας θα προσεγγίσει το Feng Shui με διαφορετική οπτική γωνιά από τον άλλο. Αν λοιπόν οι προθέσεις των Ανατολικών είναι πιο καθαρές, πιο πνευματικές θα έλεγα, σε σύγκριση με του δυτικού ανθρώπου που προθέσεις του είναι πιο εγωιστικές και υλιστικές, το Feng Shui έχει τα ίδια αποτελέσματα;

 

Απάντηση: Δέχομαι την μυστικιστική τάση του ανθρώπου της Ανατολής. Είναι μέσα στην κουλτούρα του, στην Παράδοση τους στις ιδέες που γαλουχήθηκαν. Δυσκολεύομαι όμως να δεχτώ ότι ο μέσος Ανατολίτης θα είχε πιο αγνή προσέγγιση στο Feng Shui από τον μέσο Ευρωπαίο ή Αμερικανό. Η προσέγγιση όλων όμως είναι ίδια: Ζητώ βοήθεια...

Ακούστε: το Feng Shui είναι ένας δρόμος μέσα στην ύλη, ή να θέλετε ένα εργαλείο για να αντιμετωπιστούν οι πολύπλοκες ανάγκες ενός πολυσύνθετου όντος που λέγεται άνθρωπος, στην διάρκεια της επίγειας ζωής του.

Οι Κινέζοι πολύ μεθοδικά κατέγραψαν τις ανάγκες αυτές και τις κατέταξαν σε οκτώ κύριες κατηγορίες , που αντιστοιχούν και στις οκτώ πλευρές του Pa 'Kua ( Ba Gua ανάλογα με την περιοχή).

Ας τις δούμε:
Η Καριέρα (1),
Οι Συναισθηματικές Υποθέσεις & ο Γάμος (2),
Ο Πλούτος (3),
Η Υγεία & η Οικογένεια (4),
Τα Παιδιά (5),
Οι Μέντορες & οι Φίλοι (7),
Οι Γνώσεις (8) και
η Φήμη (9).
(Η αρίθμηση είναι σύμφωνα με το και η θέση τους στο οκτάγωνο τέτοια που διαγώνια προστιθέμενα δίνουν τον αριθμό 15, αν τοποθετηθούν σε τετράγωνο χωρισμένο σε 3 κουτάκια επί τρία, και οι διαγώνιοι δίνουν άθροισμα 15)

Λοιπόν νομίζω ότι αν διαλογιστεί κανείς πάνω στα προηγούμενα θα παραδεχτεί ότι περιλαμβάνεται κάθε ανάγκη από καθαρά υλιστική (πχ Πλούτος), συναισθηματική (Συναίσθημα, Παιδιά) έως και νοητική (Γνώσεις).
Ας πάρουμε τις Γνώσεις σαν παράδειγμα: Ποιο επίπεδο γνώσεων επιζητείς; Τις γενικές εγκυκλοπαιδικές, κάποιες εξειδικευμένες Επιστημονικές ή βαθιές Εσωτερικές;

Το Feng Shui δεν σε περιορίζει, η επιλογή είναι δική σου, εσύ αποφασίζεις το επίπεδο που θα ωφεληθείς, εκείνο απλώς θα ανταποκριθεί. Είναι καρμικές, στη συνέχεια, οι επιπτώσεις των προτιμήσεων σου.

Δεν είναι λοιπόν Πνευματικό ή Εσωτερικό το κριτήριο της επιτυχίας.
Θα έλεγα μάλλον, ότι αυτό είναι ανάλογο του μέτρου ενθουσιασμού ή της έντασης της ανάγκης αυτού που επιζητεί ο καθένας ή αλλιώς της εσωτερικής ενέργειας του Feng Shui.

Αντίστροφα, αν βαθιά μέσα μας νοιώθουμε ότι μια απαίτηση μας από το Feng Shui είναι αντίθετη με την ηθική και τα πιστεύω μας, αυτή δεν θα εκπληρωθεί, γιατί εμείς οι ίδιοι δηλητηριάζουμε τις Δυνάμεις που ενεργοποιούνται.

 

Ερώτηση: Αν κάποιος είναι αναζητητής, και ακολουθεί τον δρόμο του Εσωτερισμού, το Feng Shui θα τον βοηθούσε στην ευκολότερη κατανόηση των ενεργειών & των δυνάμεων του Σύμπαντος;

 

Απάντηση: Σίγουρα, αλλά η βοήθεια είναι αμφίδρομη. Ο Εσωτερισμός δίνει το γιατί των κανόνων του Feng Shui, το δεύτερο αντίστοιχα σε οδηγεί σε βαθύτερες Εσωτερικές σκέψεις, που αλλιώς θα περνούσαν απαρατήρητες.

Μα ας σκεφτούμε, τι είναι το Feng Shui; Δεν είναι πρακτικές εφαρμογές εσωτερικών κανόνων; Άρα είναι Εσωτερισμός σε μια πιο πρακτική μορφή. Να τολμήσουμε να παραδεχτούμε ότι είναι η πειραματική απόδειξη θεωρητικών Εσωτερικών κανόνων; Όπως στη Φυσική στα σχολεία;

 

Ερώτηση: Είναι προϋπόθεση για να ασκήσει κάποιος την Τέχνη του Feng Shui, να έχει Εσωτερικές γνώσεις ή μπορεί ο οποιοσδήποτε διαβάζοντας κάποια βιβλία ή παρακολουθώντας κάποιο σεμινάριο να το εφαρμόσει;


Απάντηση: Για τον εαυτό του, ναι, μπορεί να εφαρμόσει το Feng Shui και μάλιστα να πειραματισθεί. Δεν μπορεί όμως να ισχυρισθεί ότι είναι Σύμβουλος του Feng Shui και να το εφαρμόσει σε άλλους. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και τα καρμικά χρέη μεγάλα.

Δεν μπορείς να παίζεις ή να πειραματίζεσαι με τον ψυχισμό των άλλων. Δε τα είπαμε προηγουμένως ότι το Feng Shui δρα στη Συνειδητότητα του ανθρώπου! Ποιος θα τολμούσε στα σοβαρά να παίξει τον ψυχίατρο; Εκτός κι αν μιλάμε για εκείνο το Feng Shui που χρησιμοποιεί "μαγικά λάδια για να διώξει τα κακά πνεύματα, ή διαβασμένα φυλαχτά για να ενισχυθούν οι ενέργειες " ή που η μετακίνηση κάποιων επίπλων, με μαγικό τρόπο θα μετέβαλλε την οικονομική κακοδαιμονία σε πακτωλό χρημάτων...

Ξέρετε τι σημαίνει επέμβαση Feng Shui στο σπίτι σας; Σημαίνει ότι θα τραβήξετε μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο πριν και στο μετά. Και δεν αλλάζουν μόνο τα του σπιτιού ή του κήπου, ο ευεργετούμενος θα κληθεί από τον πραγματικό γνώστη του Feng Shui σε αλλαγή στάσης ζωής, σε αλλαγή νοοτροπίας. Η αναγέννηση δεν επιτελείται στα άψυχα μόνο. Γι αυτό ο Σύμβουλος θα τον παρακολουθήσει από κοντά μέχρι ότου καταλάβει ότι όλα και όλοι εναρμονίστηκαν!

 

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.
Τηλ.: 010 600.45.67
Κιν.: 0944 413.368


Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr