Κεντρική Σελίδα ESOTERICA.gr ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ (αρχική σελίδα)

 

 

Το τελευταίο τεύχος του Περιοδικού
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

Τα άρθρα του Περιοδικού από τις Ιστοσελίδες του Οργανισμού

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το εξώφυλλο του Τεύχους No 110 !Τεύχος Nο 110
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2003

- ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ
Στην σύγχρονη κοινωνία μας, με υπερβολική συχνότητα, η επικαιρότητα των θεμάτων χειραγωγείται από την σχέση τους με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία έχουν χρίσει τον εαυτό τους απόλυτο διερμηνέα του δημόσιου ενδιαφέροντος. Φτάνουμε έτσι σε μια τυραννία των media η οποία, με το αφελές προκάλυμμα της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και της ελευθερίας έκφρασης των ιδεών, ασκεί ανελέητα έναν βάναυσο έλεγχο στις συνειδήσεις των ανθρώπων και συνεπώς στην ελευθερία σκέψης τους, καταντώντας τους άβουλους θεατές. Τα "αφεντικά της Σπηλιάς", του ομώνυμου μύθου που μας περιγράφει ο Πλάτωνας στο 8ο κεφάλαιο της "Πολιτείας" του, βρίσκονται σήμερα στο απόγειό τους. Και φαίνεται ότι ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους, που βασικά είναι να παρουσιάσουν το ψέμα ως αλήθεια και το αντίθετο.

Αλλά πάντα υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι καταφέρνουν να βρουν το δρόμο προς το φως της αλήθειας: οι έντιμοι φιλόσοφοι, οι αναζητητές της Σοφίας-Αλήθειας, που θα τη βρουν αργά ή γρήγορα, όσο καλά κρυμμένη, φιμωμένη ή αιχμάλωτη και να την έχουν τα σύγχρονα "αφεντικά της Σπηλιάς".

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

- Ο ΠΟΝΟΣ & ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ
Γιατί να μιλάμε για πόνο, όταν η ίδια η λέξη μας πονάει; Επειδή αυτή η ψυχική κατάσταση συνηθίζει να είναι ο δυσάρεστος σύντροφος που σκιάζει πολλές ώρες της ζωής μας. Επειδή, από την άλλη μεριά, μπορεί να μετατραπεί σε μια θετική κατάκτηση πάνω στον εαυτό μας.

Ας πάρουμε ως βάση τις διδασκαλίες των αρχαίων φιλοσοφιών, ακόμη κι αν τις εξετάζουμε από τη σημερινή μας θέση, η οποία δεν είναι και τόσο διαφορετική από εκείνη των ανθρώπων άλλων εποχών.
Αυτές οι διδασκαλίες ορίζουν ότι η Ατραπός που οδηγεί στην ανθρώπινη απελευθέρωση περνάει από την κατανόηση των τεσσάρων Αληθειών: της ύπαρξης του πόνου, της αιτίας του πόνου, της κατάπαυσης του πόνου και της πορείας που προκαλεί την κατάπαυση του πόνου.

- ΟΙ ΜΕΓΑΛΙΘΟΙ: ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ
ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΗ

Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί την ύπαρξη μιας ανεπτυγμένης επιστήμης, με γνώση των διαφόρων ενεργειών της φύσης και της Αστρονομίας, στην Προϊστορία, στη Νεολιθική εποχή ή ακόμα πιο πριν; Ποιός θα πίστευε ότι εκείνες οι μεγαλιθικές πέτρες, χοντροκομμένες και ακατέργαστες, που φυτρώνουν σε πολλά μέρη του κόσμου, ανταποκρίνονται σε ακριβείς γνώσεις αστρονομίας, οπτικής, γεωδαισίας, μηχανικής και άλλες που ακόμα ξεφεύγουν απ' την σημερινή μας επιστήμη; Και όμως, οι μελέτες που πρόσφατα έχουν γίνει σε αυτά τα πανάρχαια μνημεία, σκοτεινής προέλευσης, έτσι δείχνουν.

- ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ;
Στη μεγάλη απρόσωπη πόλη μας, μέσα στα τσιμεντένια κουτιά όπου όλοι ζούμε και κανείς δε γνωρίζει, ούτε θέλει άλλωστε να γνωρίζει, κάποιον, μερικές φορές συμβαίνουν μικρά θαύματα που χρωματίζουν κι ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας.

- ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ & ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΕΘΙΜΩΝ
Το Φθινόπωρο είναι η εποχή που φθίνει η ζωή στο φυσικό επίπεδο. Οι σπόροι πεθαίνουν στη γη και μένουν εκεί ολόκληρο το Χειμώνα για να αναστηθούν την Άνοιξη, όπως οι ψυχές των νεκρών. Στην Ελλάδα, όπως και σ' ολόκληρη την Ευρώπη, συναντάμε αγροτικά έθιμα που δείχνουν τη σχέση του σπόρου με τους νεκρούς και το "πνεύμα του σίτου". Τα έθιμα αυτά προέρχονται κυρίως από τα Οσιριακά και Ελευσίνια Μυστήρια. Αυτά τα έθιμα συνδέονται με την αντίληψη για το "πνεύμα της βλάστησης" ή το "πνεύμα του σίτου".

- ΜΟΡΦΟΓΕΝΕΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

Οι ιδέες του Sheldrake βασίζονται στην εφαρμογή της ιδέας των μορφικών πεδίων στην βιολογία. Έτσι ορίζει σαν "μορφογενετικά" πεδία τα αόρατα σχέδια που καθοδηγούν την ανάπτυξη των ζωντανών οργανισμών, τα αόρατα πεδία δηλαδή που οργανώνουν την δραστηριότητα των νευρικών συστημάτων και τα οποία καθοδηγούν τα ένστικτα των ζώων. Επίσης είναι και αόρατοι σύνδεσμοι που ενώνουν τα μέλη κοινωνικών ομάδων.

 

- ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
Μια υγιής κοινωνία, ένα δίκαιο κράτος και μια αληθινή θρησκεία αγάπης διακρίνει τους καλύτερους για να παραδειγματιστούν οι άλλοι και να τους μιμηθούν ενώ για το αντίθετο διακρίνει τους χειρότερους. Αν όμως η κοινωνία πάσχει και η βούληση του κράτους με την αγάπη της θρησκείας δεν είναι τόσο αληθινές, τότε πάλι κάνουν διακρίσεις σε εξαίρετους ανθρώπους αλλά με άλλο σκοπό: να τους συκοφαντήσουν, να τους δυσκολέψουν, να τους απαγορέψουν την κοινωνική συμμετοχή -μάλλον προσφορά- και τέλος να τους εξοντώσουν. Συνήθως νομίζουμε ότι οι διακρίσεις γίνονται μόνο σε θέματα θρησκευτικού ή ιδεολογικού τύπου. Αλλά και πολιτικές προσπάθειες που σήμερα αναγνωρίζονται ορθές και σωτήριες έχουν κυνηγηθεί και καταρρακωθεί στην εποχή τους. Και σίγουρα η τέχνη δεν ξέφυγε από διακρίσεις, ακόμη και η ίδια η επιστήμη! Θα αναφερθούμε στον Ρήγα Φεραίο και τον Ελευθέριο Βενιζέλο δύο πολύ σημαντικά παραδείγματα πολιτικών διακρίσεων.

- Η ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

- Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

- ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΣΕΩΝ. Ο C. JUNG KAI H ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ
Πηγή: www.esoterica.gr (ειδική συνεργασία) - άρθρο on-line >>

Σας έχει συμβεί κάποια φορά να συναντάτε συνέχεια μπροστά σας για ένα διάστημα τον ίδιο αριθμό; Ή να σιγοτραγουδάτε ένα τραγούδι και ανοίγοντας το ραδιόφωνο να το ακούτε;

Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι κάποια υπερφυσική αιτία, κρύβεται πίσω απ' αυτές τις συμπτώσεις. Αλλά η πλειοψηφία των σύγχρονων επιστημόνων μιλάει απλά για άγνοια των φυσικών νόμων που τις προκαλούν, μια δημιουργία γεγονότων απ' αυτά που είναι δυνατόν να συμβούν. Τίποτα το περίεργο ή μυστικιστικό! Αντίθετα οι συμπτώσεις θεωρούνται αναπόφευκτες απ' τους στατιστικολόγους.

- ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΠΟΤΤΙΤΣΕΛΛΙ
Δημιουργός πολλών αριστουργημάτων, ο Μποττιτσέλλι έγινε διάσημος για δύο κυρίως πίνακες με τίτλο: "Η γέννηση της Αφροδίτης" και "Η Άνοιξη". Αυτά τα δύο έργα μπορούν να συσχετισθούν με έναν τρίτο πίνακα, ο οποίος απεικονίζει τη σύνθεση που είναι γνωστή ως "Παλλάς και Κένταυρος. Αυτό το τρίπτυχο δείχνει τις μεταμορφώσεις της ψυχής σύμφωνα με την πλατωνική και νεοπλατωνική φιλοσοφία όπως αναπτύχθηκε στην Ακαδημία, στο Καρέτζι, από τον Μαρσίλιο Φιτσίνο. Ωστόσο, πολλά κλειδιά ερμηνείας μπορούν μερικές φορές να χρησιμοποιηθούν για να αποκρυπτογραφήσουν αυτούς τους πίνακες. Ο καλλιτέχνης αφήνει πάντα τη δυνατότητα να γεφυρωθεί μια χριστιανική ερμηνεία με τις πλατωνικές σημασίες που μερικές φορές θεωρούνται ύποπτες για παγανισμό.

- ΘΗΣΕΑΣ
Ο Θησέας αναδείχτηκε ως ο σπουδαιότερος μυθικός ήρωας της Αθήνας. Ήταν προικισμένος με δύναμη, γενναιότητα και μεγάλη ευφυΐα που την έθεσε στην υπηρεσία της Αρχής που για τους Αθηναίους ήταν η ελευθερία. Ήταν ένας εκπολιτιστής ήρωας που ανοικοδόμησε πόλεις, σύνταξε νόμους, καθιέρωσε αθλητικούς ιερούς αγώνες και οργάνωσε ένα κοινωνικό σύστημα.

Σαν αληθινός ήρωας διψάει για περιπέτεια και ρίσκο γιατί ξέρει ότι μόνο απ' αυτόν το δρόμο θα αποκτήσει τη σοφία και θα καταφέρει να νικήσει τα σκοτάδια του νου και της ψυχής. Ξεκινώντας για το άγνωστο αρχίζει η μάχη για την κατάκτηση του ίδιου του εαυτού του, μέσα από το ξεπέρασμα των δοκιμασιών.

- Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Το αρχαίο ελληνικό φιλοσοφικό απόφθεγμα "νους υγιής εν σώματι υγιεί" όχι μόνο δεν έχασε την πραγματική φιλοσοφική σημασία του, αλλά με το πέρασμα του χρόνου, αποδεικνύεται σοφότερο και ορθότερο. Η αρρώστια είναι μια προσωρινή ή διαρκής ανωμαλία των ψυχοσωματικών λειτουργιών, η οποία κατ' ανάγκη δημιουργείται σχετιζόμενη άμεσα με την κακή διατροφή και συνήθειες και γενικά την ανθυγιεινή ζωή μας.

- ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

- ΣΠΟΡΟΙ ΣΟΦΙΑΣ
"Ας εξασκήσουμε την ικανότητα μας να κατέχουμε μια σφαιρική συνείδηση που να μπορεί ν' αγκαλιάζει όλα τα δυνατά και να διαισθάνεται τα αδύνατα"

J. A. Livraga Rizzi

- ΑΡΧΑΪΚΟ ΒΗΜΑ