Κεντρική Σελίδα ESOTERICA.gr ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ (αρχική σελίδα)

 

 

Το τελευταίο τεύχος του Περιοδικού
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

Τα άρθρα του Περιοδικού από τις Ιστοσελίδες του Οργανισμού

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το εξώφυλλο του καινούργιου Τεύχους !Τεύχος Nο 116
ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2005

- ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ
Θυμάμαι ότι ένα από τα πρώτα μαθήματα που μας έκαναν όταν ήμουν φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής στην Ισπανία ήταν για τη σημασία και την προέλευση της λέξης "Φιλοσοφία". Σημαίνει, μας έλεγε ο καθηγητής, φιλία προς τη σοφία και ο Πυθαγόρας ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε αυτήν τη λέξη και μάλλον την εφηύρε. Ο ίδιος δεν θεωρούσε τον εαυτό του σοφό, όπως τον έλεγαν οι γνωστοί του, αλλά απλώς ένα φίλο, έναν εραστή της σοφίας, δηλαδή ένα φιλο-σοφο.

Μόνο και μόνο αυτό το μικρό ανέκδοτο μας παραπέμπει αμέσως σε μερικά χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει κάθε αληθινός φιλόσοφος, δηλαδή την ειλικρίνεια, τη σεμνότητα και την ταπεινοφροσύνη. Πρόκειται για αρετές ή ψυχολογικές δυνάμεις που αντιτίθενται καθαρά στον εγωισμό, την αλαζονεία και την έπαρση και που δυστυχώς, χαρακτηρίζουν σήμερα πολλούς διανοούμενους και ερευνητές, ειδικά στον τομέα του εσωτερισμού και της μεταφυσικής, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται ή τους ονομάζουν φιλοσόφους.

Είναι αυτοί που θεωρούν ότι κατέχουν τη μόνη αλήθεια και, απροκάλυπτα ή μη, περιφρονούν ή σνομπάρουν κάθε άλλον που εκφράζει διαφορετικές από τις δικές τους απόψεις. Λένε ότι είναι ερευνητές, αλλά μόνο με τα λόγια, γιατί στην πράξη οι συμπεριφορές τους μόνο φανατισμό και στενοκεφαλιά δείχνουν. "Δεν υπάρχει χειρότερος τυφλός από αυτόν που δεν θέλει να βλέπει" λένε στα μέρη μου.

Ένα άλλο ανέκδοτο αποδίδεται ίσως στο Θαλή το Μιλήσιο, έναν από τους λεγόμενους Επτά σοφούς της Ελλάδας (ακόμα ο Πυθαγόρας δεν είχε φαίνεται εφεύρει τη λέξη φιλοσοφία). Καθόταν, ένα χειμωνιάτικο βράδυ όντας ήδη σε προχωρημένη ηλικία, με μια παρέα γύρω από τη φωτιά και ένας από τους συνδαιτυμόνες, θέλοντας μάλλον να πειράξει κάποιο μικρό αγόρι που έκανε χρέη υπηρέτη, του ζήτησε να του φέρει λίγη θράκα από τη φωτιά, να την έχει κοντά του.

Ο Θαλής σκέφτηκε ότι το παιδί θα δυσκολευόταν πολύ να τα καταφέρει, δεδομένου ότι εκεί κοντά δεν υπήρχαν κατάλληλα μέσα για αυτήν τη δουλειά. Έκπληκτος όμως, είδε πως το αγόρι έβαλε κρύα στάχτη στην παλάμη του, έβαλε επάνω λίγα αναμμένα κάρβουνα και τα πήγε αμέσως σ' αυτόν που του τα ζήτησε. Λέγεται ότι τότε ο Θαλής είπε την περίφημη φράση "γηράσκω αεί διδασκόμενος".

Αυτό έχει να μας διδάξει πολλά. Το πρώτο είναι ότι ένας φιλόσοφος διατηρεί πάντα τη φρεσκάδα τού να μπορεί να μάθει κάτι καινούργιο, να είναι ικανός να εκπλήσσεται, ακόμα και με τις φαινομενικά πιο ασήμαντες λεπτομέρειες της ζωής και της Φύσης. Είναι σαν να παραμένει αγνός και διψασμένος για μάθηση όπως ένα μικρό παιδί.

Το δεύτερο είναι ότι, έχει την ικανότητα να μπορεί να διδαχτεί από οτιδήποτε, εφόσον είναι ανοικτός σε κάθε πηγή πληροφοριών. Δεν έχει την έπαρση να σκεφτεί "τι μπορεί να μου διδάξει εμένα ένα παιδί". Μπορεί να διδαχτεί ακόμα και από ένα μυρμήγκι, από μια πέτρα που κυλάει στην πλαγιά του βουνού, από τον αέρα που φυσάει ανάμεσα στα κλαδιά ενός δένδρου... Μπορεί, εν τέλει, να διδαχτεί από τη ζωή και από τη Φύση, γιατί ξέρει να τις διαβάζει σαν ανοικτό βιβλίο. Δεν εναντιώνεται στη Φύση, αλλά έχει μάθει να γίνεται ο πιστός υπηρέτης της, που ξέρει να αποκαλύπτει, αλλά και ταυτόχρονα να φυλάει καλά τα βαθύτερα μυστικά της. Αυτός είναι ένας αληθινός εσωτεριστής Φιλόσοφος.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

- Μύθοι των αστερισμών: Λύρα


"Με προσευχής ανάβλεμμα το αντίκρισα στον ουρανό κατάκορφα το Αστέρι της Λύρας
ήλιο κόσμου απόμακρου που τον μαντεύει ο νους κι ας μην τον ξέρει.
Μέθη ματιών! την ώρα, που άξαφνα άνθισε μενεξεδένιο φως μες στο αστρογυάλι, δε θέλησα να ιδώ ποια αλήθεια κρύβεται στο θάμα, που είχε ανθόφωτο προβάλλει.
Για μένα το άστρο εκείνο το κατάκορφο σε μια στιγμή φωτοπλασμένου ονείρου, με την ουράνια φλόγα του φανέρωσε την αφανέρωτη Ψυχή του Απείρου"

- Κινηματογράφος: Μετά την επόμενη μέρα


Ένας επιστήμονας παρατηρεί ότι στο Βόρειο Πόλο αρχίζουν να λιώνουν τα χιόνια και προειδοποιεί ότι το κλίμα της Γης θα αλλάξει και θα οδηγήσει σε μια εποχή παγετώνων. Δεν γίνεται πιστευτός, ώσπου τα γεγονότα αρχίζουν να τον δικαιώνουν. Χιόνια στο Νέο Δελχί, στο Τόκιο πέφτει χαλάζι σε μέγεθος μεγάλης πέτρας, τυφώνες που δεν αφήνουν τίποτε όρθιο στο Λος Aντζελες, τη Νέα Υόρκη την σκεπάζει ένα τρομακτικό θαλάσσιο κύμα, ενώ στη Σκοτία, στην Αλάσκα και στη Ρωσία η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει τόσο ραγδαία, που η πτώση φτάνει στους δέκα βαθμούς ανά δευτερόλεπτο...

- Η Φύση

Τίποτα δεν είναι πιο φυσικό στον άνθρωπο από τη Φύση. Όχι όμως φυσικό με το φιλοσοφικό νόημα του ζητήματος, δηλαδή ως ανταπόκριση σε ένα διατεταγμένο σχέδιο εξέλιξης που υπαγορεύεται από το θείο νόμο... Φυσικό με το ανθρώπινο νόημα, δηλαδή ότι όλα είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου. Όλα υπάρχουν απλά και μόνο για την εξυπηρέτησή του ή για να έχει ο άνθρωπος όφελος από αυτά. Όλα τα βασίλεια τα κατώτερα από τον άνθρωπο, που συνυπάρχουν μαζί μας στο χώρο της ίδιας της Φύσης, βρίσκονται στη διάθεση του ανθρώπου.

- Η μυστηριακή δύναμη των Γιορτών

Περπατώντας στους δρόμους μιας σύγχρονης δυτικής πόλης, εκεί κάπου στις μέρες των Χριστουγέννων, ανάμεσα σε γιορτινές βιτρίνες, σε χρωματιστά λαμπιόνια πάνω στα στολισμένα δέντρα, σε χαρούμενες μουσικές μελωδίες, ανάμεσα σε ανθρώπους φορτωμένους με τσάντες γεμάτες ψώνια, ανθρώπους που, όλως παραδόξως, χαμογελούν πιο εύκολα απ' ό,τι συνήθως, μπορεί κάποιος ν' αναρωτηθεί ποιο είναι το νόημα αυτής της μεταμόρφωσης.

Οι πιο κυνικοί θα κουνήσουν το κεφάλι και θα μιλήσουν για εμπορική εκμετάλλευση, για την αγγαρεία της οικογενειακής συγκέντρωσης, για την λαιμαργία μπροστά στις λιχουδιές, για την αύξηση των εξόδων τους, λόγω των (υποχρεωτικών κοινωνικά) δώρων που θα αγοράσουν, και άλλα τέτοια "ευχάριστα"! Οι πιο ενθουσιώδεις με τις γιορτές, κυρίως τα μικρά παιδιά, θα μιλήσουν για την ομορφιά που φέρνει αυτή η διακόσμηση, για τη χαρά να παίρνουν και κυρίως να δίνουν δώρα, για την ευκαιρία να βρεθούν με αγαπημένα πρόσωπα, για την ξεκούραση που θα τους προσφέρει αυτή η αλλαγή του σκηνικού, και το μόνο τους παράπονο θα είναι ότι οι γιορτές κρατάνε λίγο!
Πού βρίσκεται όμως η αλήθεια;

- Αντιστράφηκε κάποτε ο άξονας της γης; β΄μέρος

Μηχανισμός της αντιστροφής

Εξαιτίας της έντονης ενεργειακής ανταλλαγής προκλήθηκε μετάπτωση και ο άξονας της Γης έγυρε ώσπου τοποθετήθηκε κάθετα σε σχέση μ' αυτόν της Σελήνης, σχηματίζοντας μια σπείρα. Όταν απομακρύνθηκε η Σελήνη, ο γήϊνος άξονας άρχισε να ανορθώνεται, ανατρέχοντας την ίδια σπείρα σε αντίθετη κατεύθυνση μέχρι που έμεινε σε μια νέα θέση γυροσκοπικής ισορροπίας, όπως αυτή που έχει σήμερα.

Γυροσκοπική αντιστροφή, παγετοί και ηπειρωτικές μετατοπίσεις
Η γεωλογία αναγνωρίζει ότι στον πλανήτη υπάρχουν δύο γεωλογικές ζώνες καθαρά ορισμένες που προϋποθέτουν ότι στην πρωταρχική φάση σχηματισμού υπήρχαν δυο μεγάλες ηπειρωτικές ζώνες: Λαυρασία στο Βορρά και Γκοντβάνα στο Νότο.
Δέχεται ότι στην αρχική φάση η επιφάνεια της Γης ήταν εντελώς σκεπασμένη από νερό και αέρια, με τις πολικές περιοχές σκεπασμένες από πάγους, αφού ο άξονας αρχικά ήταν κάθετος ως προς την εκλειπτική. Το πάχος τους έγινε τόσο μεγάλο, ώστε πίεζαν το φλοιό και εξογκώθηκε η περιοχή του Ισημερινού. Η αλληλεπίδραση της βαρύτητας γης-ήλιου, καθώς και η μεγαλύτερη φυγόκεντρη δύναμη (λόγω μεγαλύτερης περιστροφικής ταχύτητας) της τότε εποχής στη ζώνη αυτή, προκάλεσαν την εμφάνιση μιας ισημερινής ηπειρωτικής ζώνης ή πρωταρχικής ηπείρου, που σήμερα ονομάζουμε Λαυρασία, η οποία αποτελείται από τα γεωλογικώς παλαιότερα εδάφη.

- Ανθρώπινες Αξίες στην Αρχαία Αίγυπτο

Ο αρχαίος Αιγυπτιακός Πολιτισμός είναι ίσως ο σημαντικότερος απ' όσους γνωρίζουμε, γιατί μας προσφέρει μια ποιοτική συνέχεια, που διαρκεί πολλές χιλιετίες.

Η σύγχρονη επιστήμη αποδίδει μια αμφίβολη διάρκεια μόλις 4.000 χρόνων για τη ζωή του Αιγυπτιακού Πολιτισμού. Ακόμα κι αν δεν πάρουμε υπόψη μας τις παραδόσεις των Αιγυπτιακών πηγών, που αναφέρουν μια προδυναστική Αίγυπτο της οποίας οι ρίζες φτάνουν πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, και πάλι τα 4.000 χρόνια της επιστήμης κατατάσσουν την Αίγυπτο στην κορυφή των Πολιτισμών.

Μελετώντας την αρχαία Αίγυπτο, παρατηρούμε μια ενότητα και μια συνοχή, που απογείωσε σε μεγάλα ύψη το πολιτισμικό επίπεδο αυτού του λαού. Αυτό το μεγαλείο πηγάζει από μια Ηθική η οποία εκφράζεται και στον πιο απλό άνθρωπο αυτής της χώρας. Πρόκειται για μια Ηθική που πήγασε από μια Θρησκεία με πολύ φυσικό τρόπο, που δεν διαχώριζε τις ανθρώπινες δράσεις από τη Θεία Δικαιοσύνη.

- Οι 7 συνειδήσεις του Ανθρώπου


"Με ρωτάς πώς γίνηκα τρελός. Να πώς: Μια μέρα, καιρό πριν γεννηθούν πολλοί θεοί, ξύπνησα από ύπνο βαθύ και ανακάλυψα πως όλες οι μάσκες είχαν κλεφτεί. Και οι εφτά μάσκες που είχα φτιάξει και είχα φθείρει μέσα σε εφτά ζωές… …Για πρώτη φορά, ο ήλιος φίλησε το γυμνό μου πρόσωπο και η ψυχή μου φλογίστηκε από αγάπη για τον ήλιο και δεν ήθελα τις μάσκες μου πια τώρα. Και μέσα σε έκσταση φώναξα "ευλογημένοι οι κλέφτες που έκλεψαν τις μάσκες μου". Έτσι γίνηκα τρελός." (Χαλίλ Γκιμπράν, "Ο Τρελός").

- Είναι η αντιβαρύτητα το μέλλον σας;
Πηγή: www.esoterica.gr (ειδική συνεργασία) - άρθρο on-line >>

Τα απλά πράγματα είναι αυτά που δεν επιδέχονται εξήγηση. Οι βασικές αρχές της βαρύτητας, για παράδειγμα, ακόμα αφήνουν άναυδους τους σύγχρονους φυσικούς. Μαζί με το χώρο και το χρόνο η βαρύτητα καθορίζει τη φυσική μας ύπαρξη. Ακόμα αυτό το αιώνιο πανταχού παρόν, διαχρονικό φαινόμενο κρύβει τη φύση του, πλεγμένο με κάποιο τρόπο στο μυστήριο της ζωής. Η βαρύτητα μπορεί να ειδωθεί ως το αποτέλεσμα της ολοταχούς πορείας του πλανήτη στο διάστημα, το οποίο μας πιέζει προς τα κάτω, όπως η απογείωση ενός τζετ καρφώνει τους επιβάτες στις θέσεις τους. Ο Albert Einstein διατύπωσε τη θεωρία ότι η βαρύτητα καμπυλώνει το χώρο, βοηθώντας έτσι να περιγράψουμε τη σχετικότητα. Μερικοί την αποκαλούν μαγνητική δύναμη που παράγεται απ' την περιστροφή της υδρογείου. Ή μήπως πρόκειται για μια κυματική δομή που υποστηρίζεται από δονήσεις της συχνότητας του κβαντικού πεδίου; Η θεωρία του Isaac Newton ήταν πιο κατανοητή. Με την πτώση του διάσημου μήλου του είδε τη βαρύτητα σαν την έλξη μεταξύ των υλικών σωμάτων. Πιο πρόσφατα, ο καθηγητής John Searl, ένας Άγγλος εφευρέτης, ισχυρίζεται ότι έχει αναστρέψει την έλξη. Σωστά. Ο Searl ισχυρίζεται ότι έχει υποτάξει τη βαρύτητα.

- Λύσεις της φιλοσοφίας στην καθημερινότητα

Ο σύγχρονος άνθρωπος ζει σ' έναν κόσμο ιδιαίτερα πιεστικό. Οι ρυθμοί ζωής ειδικά στις μεγαλουπόλεις είναι ιλιγγιώδεις, τα περιβάλλοντα - εργασιακό, κοινωνικό, ακόμη και οικογενειακό-ανταγωνιστικά, η βία, οι εθνικισμοί και η μισαλλοδοξία αναβιώνουν, η κοινωνία στηρίζεται σε θεσμούς που παραπαίουν ή δεν λειτουργούν, το φυσικό περιβάλλον εκπέμπει σήματα συναγερμού και η επιβίωση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η καθημερινή ζωή χάνει την ομορφιά και τη γοητεία της και κυριαρχούν το άγχος, η μοναξιά, η ρουτίνα, η σκληρότητα, η αδικία και το τοπίο που ξετυλίγεται μπροστά μας μοιάζει ιδιαίτερα ζοφερό. Σ' έναν τέτοιο κόσμο είναι ίσως δύσκολο να μιλήσουμε για φιλοσοφία. Υπάρχει όμως μια αλήθεια που δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι στον κόσμο της ύλης δεν υπάρχει απολυτότητα αλλά πολλαπλότητα, οπότε υπάρχουν τουλάχιστον δυο διαφορετικοί τρόποι για να αντιληφθούμε και να ζήσουμε την καθημερινότητά μας, ένας ζοφερός και ένας φωτεινός.

- Η σελίδα της Υγείας: Βασικοί κανόνες υγιεινής διατροφής

- Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ BODHIDHARMA