ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Υβρεις κατά των Ελλήνων στα εκκλησιαστικά βιβλία... 2
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 50
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
γιαπετ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5009 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/04/2009, 23:49:16  Εμφάνιση Προφίλ
ευρωπαίοι

quote:
Τι σε κάνει να νομίζεις ότι τα γράφω για να τα διαβάσεις ειδικά εσύ?

Κρίμα!!!

Θα ήταν μεγάλη μου τιμή αν το έκανες και για εμένα.

Θα προσπαθήσω να το αντέξω...


ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

http://www.mindfloga.blogspot.com/Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/04/2009, 23:55:32  Εμφάνιση Προφίλ
quote:
europaios2
Aκόμη χειρότερα για σένα, οι Αγιορείτες πριν καν πάει εκεί ο Εμμ. Παπάς ετοίμαζαν την επανάσταση

Οτιδήποτε κι αν ετοίμαζαν ή φαντάζονταν ότι ετοίμαζαν οι Αγιορείτες, το αποτέλεσμα ήταν να προδώσουν τον Αγώνα και τον Εμμ. Παπά, για να σώσουν τα τομάρια τους και τα προνόμιά τους.

Αυτό λέει η ιστορία και εκ των πράξεών του κρίνεται ο καθένας.

quote:
europaios2
Ότι μπορούσαν έκαναν οι άνθρωποι! οι οποίοι δεν ήσαν καν στρατιώτες!!! μοναχοί ήσαν! λειτουργίες έκαναν και όχι στρατιωτικά γυμνάσια!

Αυτά πέστα στο Μακρυγιάννη που νόμιζε ότι οι καλόγεροι πολεμούσαν και τα μοναστήρια ήταν "προπύργια της επανάστασης", ενώ φαίνεται πως οι καλόγεροι έκλειναν συμφωνίες ενώ τα μοναστήρια ήταν προπύργια ... σχολών marketing. Οπως ακριβώς και σήμερα...

quote:
europaios2
Οι μοναχοί εγκατέλειψαν από τους τελευταίους τον Εμ. Παπά, τον οποίο και σαφώς δεν συνέλαβαν! αλλά του έστειλαν και γράμμα! ότι πάνε να τον συλλάβουν!!!! Κοινός τον ειδοποίησαν τον άνθρωπο και αυτός την κοπάνησε.

Και αυτό συνέβη στα μέσα Νοεμβρίου του 1821, όταν ήδη ο αγώνας είχε κριθεί ανεπιστρεπτί υπέρ του Τούρκου.


1. Οι καλόγεροι δεν έστειλαν τίποτε στον Εμμ. Παπά. Εστειλαν στον ηγούμενο της μονής Εσφιγμένου να τους παραδώσει τον Αρχοντα, υπακούοντας στους Τούρκους που τους υποσχέθηκαν τη διατήρηση των προνομίων τους. Ξεπούλησαν τον Αγώνα για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους.

2. Ο αγώνας δεν είχε κριθεί καθώς δεν είχε αρχίσει καν. Οι καλόγεροι, εκτός των παχυλών λόγων, δεν έδωσαν τίποτε άλλο στον Εμμ. Παπά. Οπως λέει ο Φιλήμων, εάν έδιναν μέρος μόνον όσων έδωσαν στους Τούρκους σαν πρόστιμο, θα σωζόταν ο Αθως, λόγω της γεωγραφίας του, και θα αποτελούσε προπύργιο στον Αγώνα της Μακεδονίας. Αλλά ανάμεσα στα προνόμια και τον Αγώνα οι καλόγεροι, όπως αποδείχτηκε από τη στάση τους, δεν είχαν δίλημμα. Τα προνόμια!

quote:
europaios2
και όμως πρόσφεραν όσο μπορούσαν και μέχρι εκεί που μπορούσαν.

Εκτός από το να προσφέρουν τον Παπά και τον Αγώνα στους Τούρκους έναντι υλικών αμοιβών, τίποτε άλλο δεν πρόσφεραν. Λόγια και υποσχέσεις μόνο.

quote:
europaios2
χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας Κωνσταντίνου και με δεήσεις εις τον Ύψιστον, για να προστατέψει το Άγιο Όρος, ανακηρύσσεται "προστάτης της Μακεδονίας"



Βρε καλά όλα αυτά. Και προστάτη της Μακεδονίας τον αναγόρευσαν και Αρχοντα το φώναζαν και υποσχέσεις του δώσανε.

Πίστεψε ο άνθρωπος ότι έχουν σκοπό να πολεμήσουν αλλά πού να'ξερε. Οπως λέει ο Φιλήμων, "Οι πολλοί των ηγουμένων του Ορους αναγνωρισμένη είχαν ήδη την κυριαρχία του σουλτάνου." Κι αυτό γιατί "περί εαυτών μόνον εφρόντιζαν"

Καταλαβαίνεις τι λέει το παραπάνω. Οτι οι μοναχοί είχαν ήδη αποφασίσει να προσκυνήσουν γιατί νοιαζόταν μόνον για τον εαυτό τους.

quote:
europaios2
Ότι μπορούσαν έκαναν οι άνθρωποι!

Ας δούμε τι ακριβώς έκαναν, μέσα από τα λόγια του Φιλήμονα που λέει για τη στάση των προσκυνημένων τουρκομοναχών:

"Ο χθες και πρώην κηρυσσόμενος "θεόπεμπτος και σωτήρ" διότι ηλπίζετο νικήσων, σήμερον στιγματίζεται ως τις κακούργος, διότι εφαίνετο νικηθείς. Ο χθες καταδιώκων τους τυράννους υπέρ των τυραννούμενων, σήμερον καταδιώκεται παρά αμφοτέρων, ένεκεν εκδικήσεως και φόβου"

Ξέρεις ποιοί είναι οι "αμφότεροι"; Τούρκοι και μοναχοί μαζί!

quote:
europaios2
Μπορώ να σκανάρω δύο χαρακτηρίστηκα κείμενα στα οποία φαίνονται οι προσφερθείσες ποσότητες υπό των μοναχών τροφίμων στον αγώνα της ελευθερίας, στους στρατιώτες του Εμ. Παπά, τους μήνες Απρίλιο και Μάιο!

Μπράβο! Σκάναρέ μου επίσης και το έγγραφο που λέει για τις προσφερθείσες ποσότητες τροφίμων προς την τουρκική φρουρά που αποτελούνταν από 3000 άνδρες για εννέα χρόνια, από το 1821 μέχρι το 1830.

quote:
europaios2
Εάν αρνιόντουσαν, απλά θα σκοτώνονταν και αυτοί! άνευ λόγου και αιτίας

Ανευ λόγου και αιτίας το να πολεμήσουν για την πατρίδα!
Ανευ λόγου και αιτίας να προσφέρουν τη ζωή τους στον Αγώνα!

Μετά την προώθηση της προπαγάνδας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, τώρα μας λες ότι το να πολεμάει και να σκοτώνεται κανείς στην Επανάσταση είναι "άνευ λόγου και αιτίας".

Δυστυχώς ο Παπαφλέσσας, o Διάκος, οι Μεσολογγίτες, ο Λεωνίδας δεν γνώριζαν το παράδειγμα των μοναχών, να κάνουν καμιά καλή συμφωνία με τους εχθρούς (αν και τους προτάθηκε) κι έπεσαν "άνευ λόγου και αιτίας".

ΚΟΡΟΪΔΑ! Σκοτωθήκατε "άνευ λόγου και αιτίας" για να μπορεί σήμερα ο κάθε κουραμπιές να υποστηρίζει πως έπρεπε να κάνετε και σεις μια συμφωνία, όπως οι μοναχοί του Αθω... Κι αν κάνατε συμφωνία, μη σκάτε... Θα λέγαμε "γιατί να σκοτωθούν άνευ λόγου και αιτίας; Οτι μπόρεσαν έκαναν οι άνθρωποι! Δεν ήταν και νίντζα!"

Περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο βήμα σου:

- Λευτεριά στη Θράκη;
- Διχοτόμηση στο Αιγαίο;
- Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου;

Πλέον τα περιμένουμε όλα...


macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Sesostris
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4907 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/04/2009, 23:56:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Sesostris  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Sesostris
quote:
europaios2
Εννοείς φαντάζομαι ότι ο Τρωικός πόλεμος υπήρξε ως γεγονός, αλλά όχι όμως όπως τον παρουσιάζει ο Όμηρος. Σωστά?
Και η δεύτερη.....ο Αχιλλέας και ο πολυμήχανος Οδυσσέας υπήρξαν ή όχι?

Κάποτε θα πρέπη να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα πραγματικά γεγονότα που κρύβονται μέσα στους μύθους . Τόσο η Τροία όσο και ο Τρωικός πόλεμος θεωρούνταν από όλους μύθος , μέχρι που στις 30 Μαΐου του 1873 ο Ερίκος Σλήμαν έφερε στο φως τα ερείπεια της Τροίας .

Για πάρα πολλά χρόνια, πιστευόταν ότι οι Τρώες δεν ήταν Έλληνες , θεωρία που καταρρίφθηκε τόσο από τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις , αλλά και τη μελέτη των Ομηρικών επών , απ’ όπου βρίσκουμε κοινούς προγόνους και κοινά ήθη , έθιμα , γλώσσα και θρησκεία . Κυριότερη θεότητα της Τροίας ήταν η προελληνική θεά Αθηνά . Έτσι, σήμερα είναι κοινώς παραδεκτό ότι ο Τρωικός Πόλεμος ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους Αχαιούς , Αργείους , Αιολείς και Δαναούς (Έλληνες της ηπειρωτικής Ελλάδας) με τους Τρώες (Έλληνες της Μικράς Ασίας) και των συμμάχων τους , λαών από γειτονικές χώρες , τόσο Έλληνες , όσο και ξένους (Λύκιοι , Μύσοι , Κίκονες , Παφλαγόνες , Φρύγιοι , Μηώνες , Κάρες , Πελασγοί , Θράκες , Ασσύριοι , Αιθίοπες , ακόμη και Αιγύπτιοι) , ο οποίος έγινε σε στιγμές απόγνωσης και έλλειψης ώριμης σκέψης . Η Εκστρατεία τοποθετείται, σύμφωνα με την επικρατέστερη αντίληψη, μεταξύ 1194-1184 π.Χ .

Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν η αιτία του πολέμου ήταν πράγματι η αρπαγή της Ωραίας Ελένης σύμφωνα με τον μύθο , ή για καθαρά οικονομικούς λόγους όπως ο έλεγχος του εμπορίου , η διακίνηση σιτηρών και διάφοροι άλλοι οικονομικοί λόγοι όπως υποστηρίζουν πολλοί ιστορικοί .
Όσο για τους ήρωες του Τρωικού πολέμου το πιθανότερο είναι οτι υπήρξαν στην πραγματικότητα οι άνθρωποι αυτοί που τα ονόματά τους διασώθηκαν μέσα από τα Ομηρικά έπη , δίχως όμως τις ποιητικές υπερβολές για την ανάμειξη των θεών στην καταγωγή ή τις πράξεις τους .
Ένα στοιχείο που στηρίζει την άποψη αυτή είναι ότι μέσα στα έπη υπάρχουν οι περιγραφές των χαρακτηριστικών και της σωματικής τους διάπλασης όπως οι παρακάτω για τον Αχιλλέα .

Όπως και αυτή για τον Οδυσσέα .

Τα αποσπάσματα με την περιγραφή τους τα αντέγραψα από την «ΩΓΥΓΙΑ» του Αθ. Σταγειρίτη .

*Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/04/2009, 01:36:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2
quote:
macedon:
Οτιδήποτε κι αν ετοίμαζαν ή φαντάζονταν ότι ετοίμαζαν οι Αγιορείτες, το αποτέλεσμα ήταν να προδώσουν τον Αγώνα και τον Εμμ. Παπά, για να σώσουν τα τομάρια τους και τα προνόμιά τους.

Αυτό λέει η ιστορία και εκ των πράξεών του κρίνεται ο καθένας.



Oι μοναχοί έκαναν ότι μπορούσαν στην αρχή, οχυρωματικά έργα, εξασφάλιση τροφής στους στρατιώτες, επιστολές και απεσταλμένους για την εξασφάλιση βοήθειας, εθελοντική κατάταξη στο στρατό του Εμ. Παπά, χρήματα και έκτακτους φόρους για την αγορά πολεμοφοδίων. (αύριο θα γράψω και τις επιστολές που τα αποδεικνύουν.)

Ας δούμε όμως πως περιγράφει την εκστρατεία για την Ιερισσό του Εμ. Παπά, στις 29-30 Μαίου 1821, ο Δοσίθεος Κωνσταμονίτης.

" Εξεστράτευσε λοιπόν τότε ο εκλαμπρότατος εκείνος Άρχων Μανωλάκης μετά των στρατευμάτων αυτού πεζούς και καβαλαραίους και με φλάμπουρα.....και ήτον με τη συνοδείαν αυτού τότε ζηλωτής υπέρμαχος πρώτος από τους άλλους, ο Άγιος Μαρωνείας Κωνστάντιος, λεγόμενος. Είτα ο εξοχότατος άρχων ιατρός Ευάγγελος με τους στρατιώτας αυτού και με πατέρας ως έθνος είναι εις τα στρατεύματα.
Προς τούτοις ήσαν Θεόφιλος Αρχιμανδρίτης του Βατοπεδίου, Ησαίας Αρχιμαδνρίτης του Χιλανδρίου, Γρηγόριος Αρχιμανδρίτης του Κουτλουμουσίου, όστις επροεύετο με πολλούς στρατιώτας και παργιάκια. Ναθαναήλ προηγούμενος της Μεγίστης Λαύρας..Ο καθηγουμένος Ευθύμιος της του Εσφιγμένου Μονής και επιστήθιος φίλος του Άρχοντα Μανωλάκη.....Και άλλοι πολλοί καλόγηροι και κοσμικοί εξεστράτευσαν ακολουθούντες τον ρηθέντα Άρχοντα."
(Ι.Μαμαλάκη :H επανάσταση στη Χαλκιδική το 1821, σελ. 23-234 Θεσ/κη, 1962).
Για την ιστορία έφτασαν στην Ιερισσό στις 1 Ιουνίου και με πρωτοστατούντα τον Επίσκοπο Ιγνάτιο εκδιώκουν την εκεί Τουρκική φρουρά.

quote:
macedon:
Αυτά πέστα στο Μακρυγιάννη που νόμιζε ότι οι καλόγεροι πολεμούσαν και τα μοναστήρια ήταν "προπύργια της επανάστασης", ενώ φαίνεται πως οι καλόγεροι έκλειναν συμφωνίες ενώ τα μοναστήρια ήταν προπύργια ... σχολών marketing. Οπως ακριβώς και σήμερα...


Μια χαρά τα έγραφε ο Μακρυγιάννης εάν δεν ήξερε αυτός που ήταν πρωταγωνιστής στον καιρό του, ποιος ήξερε? εσύ?

Ξεχνάς άλλους μοναχούς όπως ο ήρωας Σαμουήλ?

Το ότι στο τέλος οι μοναχοί εγκατέλειψαν τον Παπά, αυτό οφείλεται στο ότι δείλιασαν βλέποντας το τέλος να έρχεται. Εδώ την είχαν κοπανήσει οπλαρχηγοί και στρατιώτες οι μοναχοί θα κάθονταν?

quote:
macedon:
1. Οι καλόγεροι δεν έστειλαν τίποτε στον Εμμ. Παπά. Εστειλαν στον ηγούμενο της μονής Εσφιγμένου να τους παραδώσει τον Αρχοντα, υπακούοντας στους Τούρκους που τους υποσχέθηκαν τη διατήρηση των προνομίων τους. Ξεπούλησαν τον Αγώνα για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους.

Σε έχω ήδη διαψεύσει με στοιχεία. Προσπάθησαν! δεν τα κατάφεραν! όμως και στο τέλος πλήν λίγων εγκατέλειψαν τον αγώνα και μην ξεχνάς ότι οι μοναχοί ήσαν διαφόρων εθνικοτήτων. Θα καθόταν ο Γερμανός μοναχός για παράδειγμα να θυσιαστεί για την Ελλάδα?.....απλή λογική.
Σίγουρα οι Έλληνες μοναχοί έκαναν ότι μπορούσαν αλλά αφού απέτυχαν, τι να έκαναν?
Δεν μπόρεσε δυστυχώς να τους πάει και καμία βοήθεια! ενώ οι αρρώστιες από τον συνωστισμό εξαιτίας της πολιορκίας, είχαν μετατραπεί σε επιδημίες.

quote:
macedon:
2. Ο αγώνας δεν είχε κριθεί καθώς δεν είχε αρχίσει καν. Οι καλόγεροι, εκτός των παχυλών λόγων, δεν έδωσαν τίποτε άλλο στον Εμμ. Παπά. Οπως λέει ο Φιλήμων, εάν έδιναν μέρος μόνον όσων έδωσαν στους Τούρκους σαν πρόστιμο, θα σωζόταν ο Αθως, λόγω της γεωγραφίας του, και θα αποτελούσε προπύργιο στον Αγώνα της Μακεδονίας. Αλλά ανάμεσα στα προνόμια και τον Αγώνα οι καλόγεροι, όπως αποδείχτηκε από τη στάση τους, δεν είχαν δίλημμα. Τα προνόμια


Μα σοβαρολογείς τώρα? πήγαν ζήτησαν βοήθεια και έδωσαν και χρήματα! αλλά όπλα δεν τους έδωσαν! ούτε πολεμοφόδια απλά τους έταξαν, εξαιτίας του αποκλεισμού δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα καράβια, πλην δύο εάν δεν κάνω λάθος, αύριο θα το δω και θα γράψω.

quote:
macedon:
Εκτός από το να προσφέρουν τον Παπά και τον Αγώνα στους Τούρκους έναντι υλικών αμοιβών, τίποτε άλλο δεν πρόσφεραν. Λόγια και υποσχέσεις μόνο.

Έχω γράψει ότι έδωσαν χρήματα, φαγητό και άνδρες! στην αρχή όλα αυτά.
Μόλις στράβωσαν τα πράγματα όντως εγκατέλειψαν τον Εμ. Παπά!.....για σκέψου όμως όταν έβλεπαν οπλαρχηγούς να την κοπανάνε?.....θα ήταν περίεργο να συνέχιζαν τον αγώνα.
Ήθελε πολλά κότσια και αυτοί απ΄ ότι φάνηκε δεν τα είχαν.
Το να τους πεις όμως προδότες όπως επιχείρησες......απέχει από την αλήθεια όσο γη-σελήνη, γι' αυτό και σε διέψευσα αμέσως και με στοιχεία!!!

quote:
macedon:
Βρε καλά όλα αυτά. Και προστάτη της Μακεδονίας τον αναγόρευσαν και Αρχοντα το φώναζαν και υποσχέσεις του δώσανε.

Πίστεψε ο άνθρωπος ότι έχουν σκοπό να πολεμήσουν αλλά πού να'ξερε. Οπως λέει ο Φιλήμων, "Οι πολλοί των ηγουμένων του Ορους αναγνωρισμένη είχαν ήδη την κυριαρχία του σουλτάνου." Κι αυτό γιατί "περί εαυτών μόνον εφρόντιζαν"

Καταλαβαίνεις τι λέει το παραπάνω. Οτι οι μοναχοί είχαν ήδη αποφασίσει να προσκυνήσουν γιατί νοιαζόταν μόνον για τον εαυτό τους.



Άνθρωπέ μου μοναχοί ήσαν! για να σώσουν την ψυχή τους είχαν πάει στο μοναστήρι.....είχαν αποτραβηχτεί από τα εγκόσμια! και όμως πολέμησαν και αυτοί δίπλα δίπλα με τον Παπά!....και πολλά έκαναν για μένα! ως μοναχοί!.....εκτός και εάν σου διαφεύγει η ιδιότητά τους.
Επιστολές έστειλαν για βοήθεια μπαρούτι έψαχναν, οχυρωματικά έργα έκαναν! με το κανόνι έριχνε ο μοναχός που έγραψα!......Ε! τι άλλο να έκαναν?

-Σίγουρα θα μπορούσαν να πεθάνουν πολεμώντας! Δεν το έκαναν όμως! δεν ήσαν ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι! παραδόθηκαν στο Σουλτάνο δεν πήγαν οικειοθελώς!

quote:
macedon:
Ας δούμε τι ακριβώς έκαναν, μέσα από τα λόγια του Φιλήμονα που λέει για τη στάση των προσκυνημένων τουρκομοναχών:

"Ο χθες και πρώην κηρυσσόμενος "θεόπεμπτος και σωτήρ" διότι ηλπίζετο νικήσων, σήμερον στιγματίζεται ως τις κακούργος, διότι εφαίνετο νικηθείς. σήμερον καταδιώκεται παρά αμφοτέρων, ένεκεν εκδικήσεως και φόβου"

Ξέρεις ποιοί είναι οι "αμφότεροι"; Τούρκοι και μοναχοί μαζί!



Ναι αλλά πέρα από τον Φιλήμονα έγραψαν και άλλοι τους οποίους τους παρουσίασα!
Και εξάλλου ο ίδιος ο Φιλήμονας γράφει : "Ο χθες καταδιώκων τους τυράννους υπέρ των τυραννούμενων,"
Tι έχουμε εδώ? εάν όχι άμεση βοήθεια προς τον Παπά?

μετά τι γράφει? "σήμερον καταδιώκεται παρά αμφοτέρων,ένεκεν εκδικήσεως και φόβου"

Πότε λοιπόν άλλαξαν στάση? όταν άρχιζαν να φοβόνται την εκδίκηση!.......για βάλτο λίγο τώρα να δουλέψει.......πότε ο εμπλεκόμενος θα φοβηθεί την εκδίκηση? Μόλις δει ότι χάνει τον αγώνα!

Είναι φανερό λοιπόν ότι οι μοναχοί εγκατέλειψαν τον αγώνα μόλις είδαν ότι αυτός χανότανε! μόλις είδαν οπλαρχηγό να εγκαταλείπει τον Παπά! δείλιασαν και την κοπάνησαν κι αυτοί!

quote:
macedon:
Μπράβο! Σκάναρέ μου επίσης και το έγγραφο που λέει για τις προσφερθείσες ποσότητες τροφίμων προς την τουρκική φρουρά που αποτελούνταν από 3000 άνδρες για εννέα χρόνια, από το 1821 μέχρι το 1830.

Υπάρχει διαφορά! εάν δεν μπορείς να την καταλάβεις να σου το πω αλλιώς! Άλλο να προσφέρεις οικειοθελώς τη βοήθεια και άλλο με το μαχαίρι στο λαιμό.
Οι Τούρκοι σε καθημερινή βάση φόνευαν τους μοναχούς, τους άρπαξαν όλη την περιουσία των μονών τους, και σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν έμειναν στις μονές πάρά μόνο οι γέροι και ανήμποροι να εγκαταλείψουν το Άγιο Όρος!......αυτή ήταν και η εκδίκηση του Τούρκου για την επτάμηνη περίπου βοήθεια των μοναχών προς τον Εμ. Παπά.

quote:
macedon:
Ανευ λόγου και αιτίας το να πολεμήσουν για την πατρίδα!
Ανευ λόγου και αιτίας να προσφέρουν τη ζωή τους στον Αγώνα!

Δεν το έκαναν, θα τους πούμε προδότες? Ξέρεις ο όρος προδότης τι σημαίνει?

quote:
macedon:
Μετά την προώθηση της προπαγάνδας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, τώρα μας λες ότι το να πολεμάει και να σκοτώνεται κανείς στην Επανάσταση είναι "άνευ λόγου και αιτίας".

Καλημέρα Γιάννη.......κουκιά σπέρνω!!!!

quote:
macedon:
Δυστυχώς ο Παπαφλέσσας, o Διάκος, οι Μεσολογγίτες, ο Λεωνίδας δεν γνώριζαν το παράδειγμα των μοναχών, να κάνουν καμιά καλή συμφωνία με τους εχθρούς (αν και τους προτάθηκε) κι έπεσαν "άνευ λόγου και αιτίας".

Αυτοί ήσαν αληθινοί ήρωες! οι Αγιορείτες πολέμησαν μέχρι ενός σημείου, μετά παραδόθηκαν! αυτό τους κάνει προδότες?
Ο Λεωνίδας πάλι που κολλάει? ιερέας ήταν? Οι ιερείς στους Δελφούς βγήκαν να πάρουν τα όπλα κατά των Περσών? Όχι!...ήσαν λοιπόν προδότες?.........για πες μας? ενώ τουλάχιστον οι Αγιορείτες έκανα για 7 μήνες ότι μπορούσαν.
Άπό τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.

quote:
macedon:
ΚΟΡΟΪΔΑ! Σκοτωθήκατε "άνευ λόγου και αιτίας" για να μπορεί σήμερα ο κάθε κουραμπιές να υποστηρίζει πως έπρεπε να κάνετε και σεις μια συμφωνία, όπως οι μοναχοί του Αθω... Κι αν κάνατε συμφωνία, μη σκάτε... Θα λέγαμε "γιατί να σκοτωθούν άνευ λόγου και αιτίας; Οτι μπόρεσαν έκαναν οι άνθρωποι! Δεν ήταν και νίντζα!"

Μοναχοί ήσαν "καλόγεροι", δεν ήσαν ούτε πολεμιστές, ούτε νίντζα και παρόλα αυτά έκαναν ότι μπορούσαν.....τι δεν καταλαβαίνεις?

-Το κουραμπιές να το πεις όταν κοιτάζεσαι στον καθρέπτη!.....αν ρίξεις και λίγο ζάχαρη άχνης από πάνω!!!!! φτυστός κουραμπιές!!

quote:
macedon:
Περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο βήμα σου:

- Λευτεριά στη Θράκη;
- Διχοτόμηση στο Αιγαίο;
- Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου;

Πλέον τα περιμένουμε όλα...



Εγώ πάλι περιμένω να μου πεις νέα από το γιατρό σου!!


"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).


Edited by - europaios2 on 24/04/2009 01:40:22Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/04/2009, 02:46:58  Εμφάνιση Προφίλ
quote:
europaios2
Ας δούμε όμως πως περιγράφει την εκστρατεία για την Ιερισσό του Εμ. Παπά, στις 29-30 Μαίου 1821, ο Δοσίθεος Κωνσταμονίτης.

Ε, αφού το λέει ο ... Κωνσταμονίτης...

Πες μας τώρα και τι περιγράφει για την κατάσταση ο γείτονάς του Κωνσταμονίτη, ο Προκόπης.

quote:
europaios2
Ξεχνάς άλλους μοναχούς όπως ο ήρωας Σαμουήλ?

Οχι. Θυμάμαι όμως τη μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία με τους 10.000 καλόγερους. Αυτούς ντε, που προσκύνησαν ένεκα προνομίων...

Κι ενώ ο Σαμουήλ δεν είναι "όλοι οι καλόγεροι", αυτοί του Αθω είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του όλου.

quote:
europaios2
Σε έχω ήδη διαψεύσει με στοιχεία.

Εχεις διαψεύσει με στοιχεία ότι οι καλόγεροι προσκύνησαν για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους; Πού; Στον ύπνο σου;

Α, ρε ταλαίπωρε Φιλήμονα. Εμελλε να διαψευστείς από τον ... κουραμπιέ.

quote:
europaios2
πήγαν ζήτησαν βοήθεια και έδωσαν και χρήματα!

Καμία απόδειξη; Γιατί ο Εμμ. Παπάς και ο Φιλήμονας λένε άλλα. Κι αυτό το ονειρεύτηκες;

quote:
europaios2
Το να τους πεις όμως προδότες όπως επιχείρησες......απέχει από την αλήθεια όσο γη-σελήνη, γι' αυτό και σε διέψευσα αμέσως και με στοιχεία!!!

Το να ζητάς να παραδοθεί ο Εμμ. Παπάς στους Τούρκους για να κρατήσεις τα προνόμια που αυτοί σου έταξαν, δεν είναι φυσικά προδοσία.
Είναι... ας το πούμε... ιστορική αναγκαιότητα.

Το να συντάσσεσαι με τον Τούρκο (και άρα εναντίον των Ελλήνων), ούτε αυτό είναι προδοσία.
Είναι ... ας πούμε...διπλωματικός ελιγμός.

Το να αφορίζεις τους Ελληνες που πολεμούν για την ελευθερία τους, δεν είναι προδοσία.
Είναι ... κανονιστική πράξη.

Το να παραδίδεις τον Ρήγα στους Τούρκους δεν είναι προδοσία.
Είναι ... σύσφιξη σχέσεων με το σουλτάνο

Το να καις τα γραπτά του, δεν είναι προδοσία.
Είναι ... διαφορά απόψεων

Το να αφορίζεις τους κλέφτες δεν είναι προδοσία.
Είναι ... διατήρηση της δημόσιας τάξης.

Το να βγάζεις πατρικές διδασκαλίες που καταριούνται όλους όσους μιλούν για ελευθερία, δεν είναι προδοσία.
Είναι ... φιλοσοφική θεώρηση της δουλείας.

Περίεργες απόψεις έχεις περί προδοσίας. Γιατί όμως δεν με εκπλήσσουν;

quote:
europaios2
Άνθρωπέ μου μοναχοί ήσαν! για να σώσουν την ψυχή τους είχαν πάει στο μοναστήρι

Η οποία ψυχή φαίνεται πως σώζεται όταν φιλάς τα πόδια του Τούρκου, ο οποίος με τη σειρά του ανταποδίδει το προσκύνημα με ... προνόμια. Αυτό ας το πούμε ... όχι προδοσία, αλλά ... προσαρμογή στις συνθήκες. Σαν το χαμαιλέοντα ένα πράγμα.

quote:
europaios2
με το κανόνι έριχνε ο μοναχός που έγραψα!

Από 10.000 καλόγερους, ένας είχε ειδικότητα ... κανονιέρη; Οι άλλοι τι ήταν; ...ευρωπαίοι; Γιωτάδες;

quote:
europaios2
Πότε λοιπόν άλλαξαν στάση? όταν άρχιζαν να φοβόνται την εκδίκηση

Πρόσεξε τι γράφει ο Φιλήμονας, μπας και καταλάβεις πώς συντάσσονται οι προτάσεις στα ελληνικά:
Ο Φιλήμονας αναφέρει δύο διώκτες: Τους τυράννους (Τούρκους) και τους τυραννούμενους (τους μοναχούς). Γιατί τον διώκουν; Για εκδίκηση (οι τύραννοι) και εξαιτίας του φόβου τους (οι μοναχοί). Οι αιτίες πάνε ανά μία στον κάθε διώκτη, με τη σειρά που αναφέρονται.

Ετσι που το γράφεις είναι σα να λες: Οι Τούρκοι τον κυνηγούν για εκδίκηση και επειδή τον φοβούνται. Το ίδιο και οι μοναχοί.

Ετσι, όλο το ... πόνημά σου που ακολουθεί το παραπάνω, περί "φόβου εκδίκησης", είναι λάθος γιατί δεν κατανόησες τι γράφει ο Φιλήμονας. Μα κι αυτός να γράφει στα ελληνικά βρε παιδί μου... Χάθηκε να γράψει στα ... λατινικά που τα παίζεις στα δάχτυλα;

quote:
europaios2
Οι Τούρκοι σε καθημερινή βάση φόνευαν τους μοναχούς, τους άρπαξαν όλη την περιουσία των μονών τους, και σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν έμειναν στις μονές πάρά μόνο οι γέροι και ανήμποροι να εγκαταλείψουν το Άγιο Όρος!

Επιλογή τους ήταν. Αν θέλεις τη γνώμη μου, έπρεπε να τους ανασκολοπίζουν, σαν ελάχιστη αμοιβή για την προδοσία τους.

quote:
europaios2
Δεν το έκαναν, θα τους πούμε προδότες?

Πώς να τους πούμε; Καθήκια του κερατά, όπως μέσες άκρες τους λέει ο Φιλήμονας;

quote:
europaios2
Ξέρεις ο όρος προδότης τι σημαίνει?

Και ξέρω και βλέπω στην πράξη. Επίσης γνωρίζω και βλέπω στην πράξη τι θα πει "υπερασπιστής του προδότη". Βλέπεις, για μένα τα ελληνικά είναι η μητρική μου γλώσσα.

quote:
europaios2
οι Αγιορείτες πολέμησαν μέχρι ενός σημείου, μετά παραδόθηκαν! αυτό τους κάνει προδότες?

Αυτός που συνθηκολογεί ένεκα "προνομίων" είναι κάτι χειρότερο από προδότης. Πώς το έλεγε ο Γέρος; "Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους". Μην αγχώνεσαι όμως, για μας, τους Ελληνες το έλεγε.

quote:
europaios2
ενώ τουλάχιστον οι Αγιορείτες έκαναν για 7 μήνες ότι μπορούσαν.

Μήπως μπορείς να μας περιγράψεις κάποια μάχη που έδωσαν οι Αγιορείτες στους 7 αυτούς μήνες; Ετσι για να δούμε πώς κατάλαβαν ότι ο αγώνας τελειώνει, όταν δεν είχε αρχίσει καν.

quote:
europaios2
Ο Λεωνίδας πάλι που κολλάει? ιερέας ήταν?

Δεν περίμενα να το καταλάβεις. Αλλά καμιά φορά γράφω θεωρώντας πως είσαι κανονικός άνθρωπος, όχι χριστιανός. Ξεχνάω ότι τα ... σύνθετα νοήματα δεν τα πιάνεις

Απλά ο Λεωνίδας, όπως και οι υπόλοιποι που έγραψα, είχε την ευκαιρία να συνθηκολογήσει παίρνοντας βαρβάτα "προνόμια" (ξέρω ότι σου αρέσει η λέξη) από τον Ξέρξη. Αλλά προτίμησε να πεθάνει "άνευ λόγου και αιτίας". Ο ηλίθιος, θα μου πεις... Εμ... τότε δεν είχε καλόγερους να μάθει πώς κλείνονται οι συμφωνίες...


macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/04/2009, 03:27:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2
quote:
macedon:
Ε, αφού το λέει ο ... Κωνσταμονίτης...

Πες μας τώρα και τι περιγράφει για την κατάσταση ο γείτονάς του Κωνσταμονίτη, ο Προκόπης.



H λογική λέει ότι η μαρτυρία, του αυτόπτη επαναστάτη μάρτυρα έχει περισσότερη βαρύτητα από τη δική σου........

quote:
macedon:
Οχι. Θυμάμαι όμως τη μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία με τους 10.000 καλόγερους. Αυτούς ντε, που προσκύνησαν ένεκα προνομίων...

Κι ενώ ο Σαμουήλ δεν είναι "όλοι οι καλόγεροι", αυτοί του Αθω είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του όλου.



1)Οι Αγιορείτες δεν ήσαν Έλληνες στο σύνολό τους, υπήρχαν μεταξύ τους και άλλοι άλλων εθνικοτήτων.

2)Τα στοιχεία που έχω δώσει είναι υπεραρκετά και αποδεικνύουν, ότι όντως βοήθησαν τον Εμ. Παπά στο βαθμό που αυτοί μπορούσαν.
Πάντως αντιστάθηκαν, το αν δείλιασαν, αυτό δεν μπορεί να αναχθεί σε προδοσία! παρά μόνο στο μυαλό σου, που θεωρείς τους καλόγερους ως μία αξιόλογη και μάχιμη μονάδα!
Εδώ δείλιασαν κοτζάμ! οπλαρχηγοί! και στρατιώτες! οι μοναχοί δε θα δείλιαζαν? (όχι όλοι βέβαια, οι περισσότεροι όμως)

3)Δεν ήσαν 10.000! εκτός και εάν ο Φιλήμονας τους είχε μετρήσει.

3.000 ήσαν και αυτό το νούμερο είναι που προκύπτει μέσα από τις πηγές που χρησιμοποίησαν, οι ιστορικοί που θα αναφέρω ποιο κάτω.

Μέσα από τουρκικά φορολογικά κατάστιχα και αγιορείτικες αρχειακές πηγές, το το 1821 υπήρχαν στο Άγιο Όρος 2.980 μοναχοί, ενώ το 1826 είχαν απομείνει μόλις 590 (οι γέροι και ανάπηροι) [ Χρήστος Γ. Πατρινέλης, Ομ. Καθηγητής της Νέας Ελληνικής Ιστορίας ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ "ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ", Θεσσαλονίκη 1997.]


Ακόμη και σήμερα οι Μονές φιλοξενούν γύρω στους 2.500 με 3.000 μοναχούς.

quote:
macedon:
Εχεις διαψεύσει με στοιχεία ότι οι καλόγεροι προσκύνησαν για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους; Πού; Στον ύπνο σου;

Α, ρε ταλαίπωρε Φιλήμονα. Εμελλε να διαψευστείς από τον ... κουραμπιέ.



Έχω αναφέρει με στοιχεία τη συμμετοχή τους στην επανάσταση του Εμ. Παπά! εάν εσύ δεν τα βλέπεις να βάλεις γυαλιά......και ζάχαρη άχνης στην κεφάλα σου, μιας και σου αρέσουν οι κουραμπιέδες!!!!

quote:
macedon:
Καμία απόδειξη; Γιατί ο Εμμ. Παπάς και ο Φιλήμονας λένε άλλα. Κι αυτό το ονειρεύτηκες;

Φυσικά!.......θα το δεις παρακάτω.
Κάθε συμβάν macedon, δεν έχει μόνο τέλος! έχει αρχή και μέση. Αν λοιπόν κάποιος θέλει να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα! δε θα πάρει μόνο την αρχή! ή μόνο τη μέση! ή μόνο το τέλος! θα τα πάρει όλα με τη σειρά και κατόπιν θα βγάλει τα συμπεράσματά του........
Κάποιος όμως που θέλει να δείξει μόνο ότι τον βολεύει, θα περιορίσει και τις πηγές!! αλλά και τα γεγονότα!!! όπως ακριβώς κάνεις εσύ!!!

quote:
macedon:
Το να ζητάς να παραδοθεί ο Εμμ. Παπάς στους Τούρκους για να κρατήσεις τα προνόμια που αυτοί σου έταξαν, δεν είναι φυσικά προδοσία.
Είναι... ας το πούμε... ιστορική αναγκαιότητα.

Λες ψέματα! δε ζήτησαν!.... "τους" ζήτησαν!!! ή μάλλον ΤΟΥΣ εξανάγκασαν με το μαχαίρι στο λαιμό! Όπως προκύπτει από την επιστολή του Τούρκου.
Αλλο λοιπόν το ένα και άλλο τ΄ άλλο!...οι μοναχοί το υποσχέθηκαν!!!!! αλλά δεν το έπραξαν!!! γι΄ αυτό και τιμωρήθηκαν από τους Τούρκους!!!

quote:
macedon:
Το να συντάσσεσαι με τον Τούρκο (και άρα εναντίον των Ελλήνων), ούτε αυτό είναι προδοσία.
Είναι ... ας πούμε...διπλωματικός ελιγμός.

Μάθε πρώτα το διαχωρισμό ανάμεσα στο "συντάσσομαι" και στο "εξαναγκάζομαι" και έλα πάλι να τα πούμε!!!! έπεσαν στο κενό οι συκοφαντίες σου περί δήθεν προδοσίας κ.λ.π. και το έριξες στην παραφιλολογία?

quote:
macedon:
Το να αφορίζεις τους Ελληνες που πολεμούν για την ελευθερία τους, δεν είναι προδοσία.
Είναι ... κανονιστική πράξη.

Το να γράφει η ιστορία του Ελληνικού Έθνους μέσα από τους δεκάδες ιστορικούς-επιστήμονες που καταπιάστηκαν με αυτό το έργο, ότι με αυτόν τον τρόπο σώθηκαν χιλιάδες ή και εκατομμύρια ψυχές των Ελλήνων όχι μόνο κανονιστική πράξη ήταν αλλά και αναγκαία!!!!!
Γι΄ αυτό και ο Υψηλάντης όρκισε τους Έλληνες στρατιώτες του στο όνομα του Πατριάρχη!!! και να πάρουν εκδίκηση για τη σφαγή του από τον Τούρκο....φαίνεται ότι ο Υψηλάντης υπολειπόταν της δικής σου νοημοσύνης....... να τι μαθαίνει κανείς διαβάζοντας τον macedon!!!!

quote:
macedon:
Το να παραδίδεις τον Ρήγα στους Τούρκους δεν είναι προδοσία.
Είναι ... σύσφιξη σχέσεων με το σουλτάνο

Aπέδειξα, μέσα όχι μόνο από τους ιστορικούς αλλά από τους πρωταγωνιστές της συλλήψεως του Ρήγα ότι η εκκλησία δεν είχε καμία απολύτως σχέση.

Ο ίδιος ο Περραιβός μας λέει για τον προδότη Δημήτριο Οικονόμου από την Κοζάνη, που ήταν συνέμπορος του Κορωνιού με τον οποίο ήταν φίλος και συνεργάτης ο Ρήγας. (στη σελίδα 33 στο παρόν θέμα έχω δώσει και την απάντηση).
Και ο Περραιβός ήταν ο συνεργάτης του Ρήγα και αυτός ο οποίος συνελήφθη μαζί με τον Ρήγα από την Αυστριακή αστυνομία!

Το να υποτιμάς όμως τη νοημοσύνη των αναγνωστών, δε δείχνει μόνο τις διαθέσεις σου!!! αλλά και τον χαρακτήρα σου!!!

quote:
macedon:
Το να καις τα γραπτά του, δεν είναι προδοσία.
Είναι ... διαφορά απόψεων

Όταν στρεφόντουσαν κατά της θρησκείας, ή όταν νόμιζαν ότι στρεφόντουσαν κατά της θρησκείας, τότε το έπρατταν, αλλά που κολλάει αυτό εδώ?

quote:
macedon:
Το να αφορίζεις τους κλέφτες δεν είναι προδοσία.
Είναι ... διατήρηση της δημόσιας τάξης.

To ξανάγραψες με άλλη διατύπωση.
Έδωσαν απάντηση οι ίδιοι οι αφορισμένοι, όπως ο Κολοκοτρώνης και ο Υψηλάντης. Όχι μόνο έδειξαν κατανόηση αλλά πήραν και εκδίκηση για χάρη τους! και αυτό δείχνει πολλά!

Εξάλλου ο κλήρος πάντα ήταν ηγέτης σε όλες σχεδόν τις επαναστάσεις! εκτός από το Πατριαρχείο! που ναι μεν φανερά δε φαινόταν πουθενά! αλλά στα κρυφά ο ίδιος ο Πατριάρχης ήταν ο υποκινητής, πάρε για παράδειγμα τον Εθνικό μας ήρωα Γρηγόριο τον Ε', μέλος της Φιλικής Εταιρείας όπως ο ίδιος ο Φιλήμονας μας ενημέρωσε. Έριχνε στάχτη στα μάτια του Σουλτάνου μέχρι τελικής πτώσεως! ..........αλλά και τα άλλα παραδείγματα που έφερα με δεκάδες Μητροπολίτες και Ιερείς!!!.....και ακόμη δεν έχω τελειώσει....


quote:
macedon:
Το να βγάζεις πατρικές διδασκαλίες που καταριούνται όλους όσους μιλούν για ελευθερία, δεν είναι προδοσία.
Είναι ... φιλοσοφική θεώρηση της δουλείας.

Μόνο που κανένας Πατριάρχης δεν την επικρότησε και κανένας δεν τη συνέγραψε! ο ίδιος ο Κοραής δίνει την καλύτερη απάντηση για το πλαστό αυτό έργο, το οποίο εσύ το θεωρείς γνήσιο!.....επετρεψέ μου να συνταχθώ με τον Κοραή!

quote:
macedon:
Περίεργες απόψεις έχεις περί προδοσίας. Γιατί όμως δεν με εκπλήσσουν;

Ο στόχος σου δεν είναι η ανάδειξη της αλήθειας αλλά το ψέμα και η συκοφαντία! ως εκ τούτου δικαιούσαι να γράφεις ότι σου κατεβαίνει.

quote:
macedon:
Η οποία ψυχή φαίνεται πως σώζεται όταν φιλάς τα πόδια του Τούρκου, ο οποίος με τη σειρά του ανταποδίδει το προσκύνημα με ... προνόμια. Αυτό ας το πούμε ... όχι προδοσία, αλλά ... προσαρμογή στις συνθήκες. Σαν το χαμαιλέοντα ένα πράγμα.

Πολλά προνόμια!!!!!!! μέσα σε λίγα χρόνια ερήμωσε το Άγιο Όρος!!!!! .....από τα πολλά προνόμια!!!!
Οι Αγιορείτες δεν ήσαν στρατιώτες! αλλά μοναχοί! όταν είδαν τους οπλαρχηγούς να φεύγουν, εγκατέλειψαν και αυτοί τον Εμ. Παπά!......εσύ τους έχεις πλάσει στη φαντασία σου απ' ότι βλέπω σαν κομάντος! εγώ όχι.....αυτή είναι η διαφορά μας!

quote:
macedon:
Από 10.000 καλόγερους, ένας είχε ειδικότητα ... κανονιέρη; Οι άλλοι τι ήταν; ...ευρωπαίοι; Γιωτάδες;


Ας δούμε, την ανασκόπηση στην επανάσταση της Χαλκιδικής:

Μετά την εισβολή του Υψηλάντη στις Ηγεμονίες, Ο Εμμανουήλ Παπάς φτάνει στο Άγιο Όρος στις 23 Μαρτίου, αφού είχε αναχωρήσει από την Κων/λη, με τη βοήθεια του υποπρόξενου Καλογεράκη και με πλοίο του Λήμνιου Φιλικού Χατζή-Βισβίζη μαζί με τον υπασπιστή του Χατζηπέτρο, τον γραμματέα Δημήτριο Οικονόμου και τον μεγαλύτερο γιό του Ιωάννη.

Εκεί του επιφυλάσσεται θερμή υποδοχή και οι μοναχοί πατέρες αφού το ευλόγησαν, ξεκίνησαν τις στρατιωτικές προετοιμασίες με μυστικότητα, "και πλείστοι επησχολούντο επί τω σχηματισμώ πυροτοβολίδων" όπως μας ενημερώνει ο Φιλήμονας.

Οι μοναχοί αμέσως ξεκίνησαν να εισφέρουν με κάθε τρόπο, όπως μπορούσαν, με χρήματα, τρόφιμα και άλλα είδη.(Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΕΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟ 1821 του Β.Σ. Παπαστεφάνου 1970)

Αμέσως ο Γιοσούφ Μπέης αποκλείει στρατιωτικός τον ισθμό του Άθω.
Στις 17 Μαίου 1821 ξεσπάει επανάσταση στον Πολύγυρο, μόλις το μαθαίνει ο Γιοσούφ Μπέης, αμέσως αποκεφαλίζει για εκδίκηση τον Μητροπολίτη Κίτρους Ιωσήφ, τους προύχοντας της Θεσ/κης Χριστόδουλο Μπαλάνο, Χρήστο Μενεξέ και Αναστ.Κυδωνιάτη αλλά και πολλούς άλλους Έλληνες.

Με το που ξεσπάει η επανάσταση στον Πολύγυρο, αμέσως την ίδια ημέρα 17 Μαίου, συγκαλείται στις Καρυές του Άθω (πρωτεύουσα του Αγίου Όρους), έκτακτη γενική σύνοδο και πρωτοστατούντων μοναχών και λαϊκών κηρύσσεται επίσημα η επανάσταση στη Χαλκιδική.
Ο Εμ. Παπάς, σε ειδική εκκλησιαστική τελετή, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας Κωνσταντίνου και με δεήσεις εις τον Ύψιστον, για να προστατέψει το Άγιο Όρος, ανακηρύσσεται "προστάτης της Μακεδονίας".

Στις 29 Μαίου γίνεται επανάσταση στην Κασσάνδρα (1ο πόδι) και στα χωριά Παρθενών, Ορμύλια και Νικήτη(2ο πόδι).

Από τις Καρυές ο Εμ. Παπάς, ο Μαρωνείας Κωνστάντιος, οι αντιπρόσωποι της Κοινότητας και άλλοι αναχωρούν και κυρίσουν και εκεί, πανυγιρικά στις 30 Μαίου στην Ιερά Μονή του Εσφιγμένου ,την επανάσταση στο Άγιο Όρος.

Ο Εμ. Παπάς από εκεί εκστρατεύει, μαζί με του ιερείς και τους καλογήρους που αυτόπτης μάρτυς και επαναστάτης! Δοσίθεος Κωνσταμονίτηςο μας διηγείτο:
" Εξεστράτευσε λοιπόν τότε ο εκλαμπρότατος εκείνος Άρχων Μανωλάκης μετά των στρατευμάτων αυτού πεζούς και καβαλαραίους και με φλάμπουρα.....και ήτον με τη συνοδείαν αυτού τότε ζηλωτής υπέρμαχος πρώτος από τους άλλους, ο Άγιος Μαρωνείας Κωνστάντιος, λεγόμενος.
Είτα ο εξοχότατος άρχων ιατρός Ευάγγελος με τους στρατιώτας αυτού και με πατέρας ως έθνος είναι εις τα στρατεύματα.
Προς τούτοις ήσαν Θεόφιλος Αρχιμανδρίτης του Βατοπεδίου, Ησαίας Αρχιμαδνρίτης του Χιλανδρίου, Γρηγόριος Αρχιμανδρίτης του Κουτλουμουσίου, όστις επροεύετο με πολλούς στρατιώτας και παργιάκια. Ναθαναήλ προηγούμενος της Μεγίστης Λαύρας..
Ο καθηγουμένος Ευθύμιος της του Εσφιγμένου Μονής και επιστήθιος φίλος του Άρχοντα Μανωλάκη.....Και άλλοι πολλοί καλόγηροι και κοσμικοί εξεστράτευσαν
ακολουθούντες τον ρηθέντα Άρχοντα."
( που ο macedon! ειρωνεύεται ), προς την Ιερισσό.

Αμέσως ξεσπάει και επανάσταση στη Θάσο με επικεφαλής τον πρόεδρο του νησιού Χατζή Γιώργη και τον αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Σταματιάδη.
Και εκεί όμως η επανάσταση απέτυχε και η Θάσος υποτάχθηκε και πάλι, με όρους όπως και η Συθωνία!!!! (τρέξε macedon!!!! κι άλλοι προδότες!!!)


Στις 1 Ιουνιου 1821 ο Γιουσούφ Μπέης μαθαίνοντας τα τεκτενόμενα στέλνει στη Χαλκιδική στον ισθμό του Άθω, στρατιωτική δύναμη.

Καταπιέζει τους κατοίκους της περιοχής με αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται πολλοί από αυτούς να καταφεύγουν στα βουνά όπως μαρτυρείτε από έγγραφο των αρχιερέων Ιερισού Ιερώθεου και Μαρωνείας Κωνσταντίου που αποστέλλεται προς τον Εμ. Παπά.
"...Ευρισκόμενοι εις τον κίνυδνον όπου οι Τούρκοι πέρνοντες τ' άρματα είχον να μας κόψουν όλους και να μας σκλαβώσουν, και εκ τούτου εφύγαμεν εις τα βουνά, ούτω κινδυνεύοτντες ηλελύθημεν μετά Θεόν παρά του ευγενέστατου και ορθοδοξοτάτου αρχιστατήγου κ.κ. Εμ. Παπά προφθάσαντος με τα Χριστιανικά του στρατεύματα...."

Στις 1 Ιουνίου φθάνει στην Ιερισσό ο Εμ. Παπάς και με πρωτοστατούντα τον Επίσκοπο Ιγνάτιο εκδιώκουν την εκεί Τουρκική φρουρά κυρίσοντας την επανάσταση.

Στις 3 Ιουνιου από το στρατόπεδό του στέλνει επιστολές στο Άγιο Όρος για να τους ενημερώσει για τα καθέκαστα και να τους συμβουλεύσει.

Παράλληλα προσπαθεί να προτρέψει σε εξέγερση και τους Ολύμπιους, οι οποίοι αφενός ήσαν έμπειροι πολεμιστές αφετέρου θα έδιναν θάρρος για επανάσταση και στα λοιπά διαμερίσματα της Μακεδονίας.

Οι Ολύμπιοι υπόσχονται αλλά τελικά δεν συμβάλλουν! ΕΛΑ macedon! ΣΟΥ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!!! ΈΛΑ ΓΡΑΨΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ!!!
Μοναδική εξαίρεση ο Διαμαντής Νικόλαος!
Ο οποίος στέλνει επιστολή στις 7 Ιουνίου 1821...... και υπόσχεται ενίσχυση με πολλούς άνδρες και επικεφαλής τους Λιάκο και Μπίνο!!!
Στις 9 Ιουνίου, με αντιπροσώπους τους οι Μοναχοί εκλιπαρούν για βοήθεια τον Δημήτριο Υψηλάντη, (άνδρες και πολεμοφόδια) ο οποίος όμως αδυνατεί να τους δώσει παρά το ποσό των 2.000 γροσιών για να αγοράσουν μπαρούτι.

Με επικεφαλή τον Ρήγα Μάνθο, τον οποίο είχε από καιρό στείλει στο Άγιο Όρος ο Εμ. Παπάς, οι μοναχοί ανοίγουν μεγάλη τάφρο, συγκεντρώνουν όσους ενόπλους μπορούν και γίνονται ότι οχυρωματικά έργα μπορούσαν να φτιάσουν.

Στο μεταξύ φθάνει στο Αγιο Όρος Τουρκική στρατιωτική δύναμη και ο Εμ. Παπάς στέλνει προς ενίσχυση μικρή δύναμη.

Ο Εμ. Παπάς εν όψει της μειώσεως τον πολεμοφοδίων και της ενισχύσεως των Τούρκων, ψάχνει επειγόντως για βοήθεια.

Τότε είναι που οι Αγιορείτες, δι' αντιπροσώπους τους στων οποίων είχαν δώσει και 2.000 γρόσια, σπεύδουν προς την κοινότητα της Ύδρας για δεύτερη φορά! (η πρώτη ήταν στις 1 Ιουνίου), στις 14 Ιουνίου 1821 και εκλιπαρούν για βοήθεια και ενισχύσεις προς τον Εμμανουήλ Παπά, ζητώντας μπαρούτι και βόλια μιας και οι ίδιοι δεν είχαν.
(Μαμαλάκη Ι. σελ. 30 "Η επανάσταση στη Χαλκιδική")
Όμως οι Υδραίο αδυνατούν να δώσουν και αρνούνται.

Παράλληλα από επιστολή του Εμ. Παπά από τον Πολύγυρο και με ημερομηνία 16 Ιουνίου 1821, πληροφορούμαστε ότι οι μοναχοί έφτιαχναν κράνη (περικεφαλαίες) για τους Έλληνες στρατιώτες μέρος των οποίων ζήτησε και ο Εμ. Παπάς με την επιστολή του.

Ο Εμ. Παπάς έχει τη στιγμή αυτή περίπου 2.500 άνδρες και μερικούς ακόμη πίσω στις Καρυές.

Ο Σουλτάνος όμως, δίνει εντολή στον Μπαϊράμ Πασά, να σπεύσει να βοηθήσει τον Γιουσούφ Μπέη.

Με την άφιξη του Μπαϊράμ και τη ένωση με τους 14.000 στατιώτες του Γιουσούφ Μπέη, οι Τούρκοι επιτήθονται στον Εμ. Παπά! ο οποίος βρισκόταν στα στενά της Ρεντίνας.

Γίνεται μάχη στις 17 Ιουνίου , αλλά δυστυχώς πολλοί από τους Αγιορείτες μοναχούς βλέποντας τον όγκο των Τούρκων λιποτακτούν και τελικά ο Εμ. Παπάς μένει μόνο με 200 μόνο άντρες και υποχωρεί προς τον Πολύγυρο.

Ο Μπαϊρίμ Πασάς, ανενόχλητος διέρχεται από τα χωριά και τις πόλεις σφάζοντας και λεηλατώντας.
Οι κάτοικοι τότε κατά εκατοντάδες συρρέουν στο Άγιο Όρος.

Μαζί με τους μουσουλμάνους Τούρκους και Εβραίοι επιτίθονται με το ίδιο μίσος κατά των Χριστιανών Ελλήνων......

Στη μάχη που ακολουθεί στα Βασιλικά ο Εμ. Παπάς και ο γενναίος Χάψας, ηττώνται όπως ήταν φυσικό, απέναντι στους πολλαπλάσιους Τούρκους.

Ο Εμ. Παπάς με 160 μόνο στρατιώτες υποχωρεί στην Κασσάνδρα με πλήθος από γυναικόπαιδα.
Εκεί όμως, ενισχύεται ο Εμ. Παπάς με άνδρες και φθάνει πάλι σε αριθμό περίπου 2.700 ενόπλων.

Τότε φθάνουν προς ενίσχυση του και 400 Ολύμπιοι με οπλαρχηγούς τους Μπίνο και Λιάκο, και ενισχύουν τον Παπά.

Ακλουθεί σφοδρή μάχη στις 4 Ιουλίου και οι Έλληνες κατορθώνουν να αποκρούσουν τους Τούρκους προκαλώντας τους απώλειες 500 ενόπλων.

Τότε ζητάει ενίσχυση από το Άγιο Όρος με άνδρες, αλλά οι μοναχοί πανικόβλητοι από τις εκατοντάδες των κατοίκων της Χαλκιδικής που είχαν μαζευτεί εκεί και τα δεινά τους και με τους Τούρκους πλησίον του Αγίου Όρους αρνούνται να πάνε και επιδίδονται σε οχυρωματικά έργα.

Οι Αγιορείτες, με έκτατες εισφορές και φόρους στις μονές, αρχίζουν την οχύρωση του Αγίου Όρους, υπό τις διαταγές του Ρήγα Μάνθου τον οποίο και ανακήρυξαν "Αρχηγόν και υπερασπιστήν του Ελληνικού στρατεύματος" χωρίς όμως συνεννόηση με τον Εμ. Παπά.

Όμως αρκετές από τις Ιερές Μονές αντέδρασαν και ενημέρωσαν τον Εμ. Παπά, ο οποίος εσπευσμένα συγκαλεί Ιερά Σύναξη στα τέλη Ιουλίου 1821.
Σε αυτήν έρχεται σε ρήξη με τον Ρήγα και ο Εμ. Παπάς διατάσει την εκτέλεσή του για απειθαρχία.

Φεύγοντας πάλι για τη Κασσάνδρα βάζει διοικητή στο Άγιο Όρος τον πιστό του φίλο Νικηφόρο Ιηβηρίτη, με εντολή να οργανώσει την άμυνα και να διαιτητεύει στις διαφορές των Μονών.

Η κατάσταση όμως μετά και την άφιξη των τρομοκρατημένων κατοίκων της Χαλκιδικής αρχίζει να χειροτερεύει αρρώστιες και προστριβές μεταξύ των Μονών γίνονται συχνά φαινόμενα.

Στην Κασσάνδρα τώρα, στα μέσα Σεπτεμβρίου οι Ολύμπιοι με τον οπλαρχηγό τους Λιάκο εγκαταλείπουν τον Εμ. Παπά!.....(Να! κι άλλοι προδότες macedon!)
Tότε ο Εμ. Παπάς συντετριμμένος από τη φυγή του Λιάκου, σκέφτεται απελπισμένος να πάει ο ίδιος στους Ολύμπιους και να τους πείσει για εξέγερση! ο Κασομούλης όμως, τον μεταπείθει λέγοντας του ότι η ενέργειά του αυτή ήταν καταδικασμένη.

Τότε είναι που ο Κασομούλης "χάριν περιέργειας", όπως γράφει ο ίδιος "επήγα εις τα οχυρώματα εις τον ισθμόν." ,
και εκεί είδε τον καλόγερο μόνο του! "Εις το αριστερόν είχαν δύο κανόνια και έναν καλόγερον πρυοβολιστήν-που και που έρριπτεν- και ένα κανόνι ξύλινον"

Στις 15 Σεπτεμβρίου φθάνουν 21 πλοία από Ψαρά και Σπέτσες! αποτυγχάνουν όμως τα καράβια να αποβιβάσουν τα πολεμοφόδια και φεύγουν.


Στην Κασσάνδρα τώρα και μετά την αποχώρηση και των τελευταίων Ολύμπιων μένει μόνος του Ο Εμ. Παπάς με 430 άντρες......και με λίγους καλόγερους όπως αυτός που έριχνε με τα δύο κανόνια.....

Τότε λοιπόν φθάνει ο Μεχμέτ Αβδούλ, με 14.000 άντρες στις 17 Οκτωβρίου.

29-30 Οκτωβρίου ξεσπά η άνιση μάχη. Όπως ήταν αναμενόμενο οι περισσότεροι Έλληνες σκοτώθηκαν στη μάχη, άλλοι αιχμαλωτίσθηκαν και λίγοι εκ των οποίων και ο Εμ. Παπάς ξέφυγαν και πήγαν στο Άγιο Όρος.

Μετά την πτώση της Κασσάνδρας υποκύπτει χωρίς αντίσταση αλλά με απλές διαπραγματεύσεις η χερσόνησος του Λόγγου (Συθωνία)......... να λοιπόν προδότες!!!! macedon!

H μόνη ελεύθερη χερσόνησος παραμένει αυτή του Άθως με το Άγιο Όρος!!! στο οποίο πέραν των εναπομεινάντων επαναστατών έχουν καταφύγει και πολλές οικογένειες!, ενώ ο τρόμος ήταν διάχυτος παντού.

Τότε ακριβώς είναι που οι μοναχοί δειλιάζοντας εγκαταλείπουν τον Εμ. Παπά! και του αναγγέλλουν ότι πρέπει να φύγει, για να σώσουν τις ζωές τους,
οι μοναδικοί που στάθηκαν στο πλευρό του μέχρι τέλος αλλά
ανήμποροι να αλλάξουν τα πράγματα ήσαν οι αρχιμανδρίτης Κύριλλος εκ της μονής Ιβήρων, ο ηγούμενος της μονής Εσφιγμένου Ιωακείμ, ο χαρτοφύλακας του Αγίου Όρους Νικηφόρος και πολλοί λίγοι μοναχοί!

Οι μοναχοί πλήρωσαν όμως τη συμμετοχή τους στην επανάσταση και ακόμη περισσότερο το να εγκαταλείψουν και αυτοί τον Εμ. Παπά!, πολλοί από αυτούς φονεύθηκαν από τους Τούρκους,
ενώ τα καθημερινά μαρτύρια και οι εξευτελισμοί τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν το Άγιο Όρος και να μη μείνουν εκεί παρά μόνο οι τελείως ανήμποροι όπως γέροι και ανάπηροι.
(Α. Βακαλόπουλος : Ιστορία της Μακεδονίας, σελ. 576-7 Θεσ/κη 1969)


Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο! έτσι έχουν τα πράγματα και ο καθένας, ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Απλά να διορθώσω το φανταστικό νούμερο των 10.000 μοναχών.
Δεν ήσαν 10.000 αλλά πολλοί λιγότεροι 3.000 μοναχοί ήσαν όπως μας πληροφορεί η Εκδοτική Αθηνών Α.Ε. στο έργο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 4.000 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" υπό τη Γενική Εποπτεία του Ακαδημαϊκού Μ.Β. ΣΑΚΕΛΑΡΙΟΥ
και με συγγραφείς ιστορικούς επιστήμονες, μερικοί εκ των οποίων οι κάτωθι:

ΕΛΕΝΗ AHRWELER-ΓΛΥΚΑΤΖΗ Α΄ Πρύτανης Πανεπιστημίου Παρισίων,
Διευθύντρια στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών
Ερευνών της Γαλλίας (CNRS Αποτέλεσε την
πρώτη γυναίκα πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας
στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης το 1967 και την πρώτη γυναίκα πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, στην 700 χρόνων ιστορία του το 1976, όπως και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ Καθηγητής Ecol Pratique des Hautes Etudes
Παρισίων Επίτιμος διδάκτορα Πανεπιστημίων
Αθηνών 1976, Θεσσαλονίκης 1977, ανακηρύχθηκε
Docteur es Lettres της Σορβόννης.

IΩΑΝΝΗΣ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής της Νεωτέρας Ευρωπαικής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΦΟΣ Διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής της Νεοτέρας Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους Πανεπιστημίου Θες/κης, Ακαδημαϊκός και συγγραφεύς.

Αν μή τι άλλο οι παραπάνω επιστήμονες δεν εξέτασαν μόνο μία πηγή! αλλά δεκάδες μερικές των οποίων χρησιμοποίησα κι εγώ...


Συνεχίζεται.......



"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/04/2009, 16:41:32  Εμφάνιση Προφίλ
Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ
RUM ORTODOKS PATRIKHANESI (8)

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΣΑΣ Ο Ε΄
ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΕΣ... ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!


Α. ΓΕΝΙΚΑ

Στις 19 Μαρτίου 1819 ο ανώτατος υπάλληλος του σουλτάνου, πατριάρχης των Ρωμαίων Γρηγόριος ο Ε΄, έχοντας το βαθμό του πασά τριών ιππουρίδων, όπως και ο Ιμπραήμ της Αιγύπτου, και αφού μέχρι τότε είχε προσφέρει τα μέγιστα στο σουλτάνο (τιμήθηκε από τον Σελήμ τον Γ΄ για την προσφορά του στην αυτοκρατορία, οργανώνοντας την άμυνα της Κωνσταντινούπολης κατά των Αγγλων) και αφού μέχρι τότε είχε ήδη παραδόσει το Ρήγα στους Τούρκους, είχε αφορίσει τα βιβλία του, είχε γράψει την "Πατρική Διδασκαλία" πλαστογραφώντας άλλον πατριάρχη, αποφάσισε να επέμβει δυναμικά και σε άλλα θέματα που άπτονταν του ελληνισμού.

Ηταν η εποχή που οι Ελληνες, επηρεασμένοι από το κίνημα του διαφωτισμού, άρχισαν να βαφτίζουν τα παιδιά τους με ελληνικά ονόματα, αδιαφορώντας για τα εβραϊκά και ρωμαϊκά "χριστιανικά" ονόματα. Αυτή η ενέργεια, εξόργισε το πατριαρχείο και το συγκεκριμένο τουρκοϋπάλληλο πατριάρχη, με αποτέλεσμα το Μάρτιο του 1819 να στείλει μια εγκύκλιο με την οποία καταδικάζει και ουσιαστικά απαγορεύει τη ονοματοδοσία με ελληνικά ονόματα.

Οι λόγοι που ο τουρκορθόδοξος πατριάρχης των Ρωμαίων προέβηκε στην ενέργεια αυτή μπορούν να συνοψιστούν στους παρακάτω:

1. Με την επιλογή των ελληνικών ονομάτων φαίνεται μια στροφή των Ελλήνων στην εθνική τους ταυτότητα, γεγονός που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις ιδέες, τις πρακτικές και τα συμφέροντα του πατριαρχείου, που για αιώνες είχε πολεμήσει λυσσαλέα για την αποβολή του ονόματος "Ελληνας" και όχι μόνο για θρησκευτικούς λόγους, θεωρώντας έτσι την ελληνική ονοματοδοσία εχθρική προς το ίδιο το πατριαρχείο και ό,τι αυτό αντιπροσώπευε.

2. Με την επιλογή ελληνικών ονομάτων, ήταν φανερό πως οι ραγιάδες Ρωμιοί ξαναγίνονταν Ελληνες και ως τέτοιοι σίγουρα θα ετοίμαζαν και κάποιο επαναστατικό κίνημα, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τα συμφέροντα του πατριαρχείου που ήταν συνυφασμένα με τα συμφέροντα του σουλτάνου.

3. Οποιοδήποτε κίνημα γινόταν, αυτό ενδεχομένως θα στρεφόταν όχι μόνον κατά των Οθωμανών αλλά και κατά της θεοκρατίας, όπως συνέβηκε σε άλλες χώρες, θεωρώντας τη θεοκρατία δεκανίκι της κοσμικής τυραννίας.

Μάλιστα, ο Δημήτρης Φωτιάδης μας πληροφορεί ότι ο Αλή Πασάς κατάλαβε πως κάτι μαγειρεύεται, απ'αυτό ακριβώς το γεγονός της ελληνικής ονοματοδοσίας. Ετσι, φαίνεται να έχει πει "Εσείς οι Ρωμιοί, μπρε, κάτι μεγάλο έχετε στο νου σας. Δεν βαφτίζετε πια τα παιδιά σας Γιάννη, Πέτρο, Κώστα, παρά Λεωνίδα, Θεμιστοκλή, Αριστείδη. Σίγουρα κάτι μαγειρεύετε" (Δημήτρης Φωτιάδης, "Η Επανάσταση του 21", τόμος πρώτος, σελίδα 182, εκδόσεις «Μέλισσα», Αθήνα 1971.)

Η εγκύκλιος του Γρηγορίου πασά του Ε΄ που αφορά την απαγόρευση των ελληνικών ονομάτων αποτελεί τμήμα της εγκυκλίου που αφορίζει τις επιστήμες, τις οποίες ονομάζει "σατανικές", τους καθηγητές "στρεβλόχειλους" ενώ την εκπαίδευση "διεφθαρμένη".


Β. ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ

1. Η ελληνική ονοματοθεσία είναι "απροσφυής" και "ανάρμοστη".
2. Τα ελληνικά ονόματα είναι "άχρηστα" και "άκαιρα"
3. Πρέπει να παίρνουν οι Ελληνες ιουδαϊκά-χριστιανικά ονόματα ... για να τους προσέχει ο άγγελός τους και να τους ακούει αν του ζητάνε κάτι.
4. Το να βαφτίζουν οι Ελληνες τα παιδιά τους με ελληνικά ονόματα αποτελεί ... καινοτομία(!) ενώ το να χρησιμοποιούν τα ιουδαϊκά είναι ... παράδοση(!!)
5. Το να προτιμούν οι Ελληνες ελληνικά ονόματα (π.χ. Μιλτιάδης) είναι καταφρόνησις των χριστιανικών ονομάτων (π.χ. του Μαλαχία)


Γ. Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

"Και η κατά καινοτομίαν παρά ταύτα εισαχθείσα των παλαιών ελληνικών ονομάτων επιφώνησις εις τα βαπτιζόμενα βρέφη των πιστών, ως ηκούσαμεν, λαμβανομένη ως μία καταφρόνησις της Χριστιανικής ονοματοθεσίας, είναι διόλου απροσφυής και ανάρμοστος· όθεν ανάγκη η Αρχιερωσύνη σας να διαδώσητε παραγγελίας εντόνους εις τους ιερείς των ενοριών σας και νουθεσίας πνευματικάς εις τους ευλογημένους επαρχιώτας σας, διά να λείψη τουντεύθεν και η κατάχρησις αυτή, και αφεθέντες της ακαίρου και μηδεν εχούσης το χρήσιμον φιλοτιμίας και επιδείξεως οι γονείς και ανάδοχοι να ονοματοθετώσιν εις τος εξής εν τω καιρώ της θείας και μυστικής αναγεννήσεως τα ειθισμένα ταις ευσεβέσιν ακοαίς πατροπαράδοτα χριστιανικά ονόματα των εγνωσμένων τη Εκκλησία και των ενδόξως υπ'αυτής εορταζομένων Αγίων, διά να ήναι έφοροι και φύλακες των βαπτιζομένων νηπίων και ταχείς και αδιάλειπτοι χορηγοί της χάριτος αυτών εις τας μετά πίστεως επικλήσεις. Γιγκώσκοντες δε κοινώς την εκκλησιαστικήν ημών προστασίαν και αένναον και ετοίμην εις διατήρησιν απαράτρεπτον των προταθέντων, οφείλετε θαρρούντως ν' αναγγέλλητε εν παντί καιρώ και να δηλοποιείτε εν γραφή αληθείας τα διατρέχοντα..."

αωιθ΄ κατά μήνα Μάρτιον


macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/04/2009, 18:47:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2
quote:
macedon:
Μάλιστα, ο Δημήτρης Φωτιάδηςμας πληροφορεί ότι ο Αλή Πασάς κατάλαβε πως κάτι μαγειρεύεται, απ'αυτό ακριβώς το γεγονός της ελληνικής ονοματοδοσίας. Ετσι, φαίνεται να έχει πει "Εσείς οι Ρωμιοί, μπρε, κάτι μεγάλο έχετε στο νου σας. Δεν βαφτίζετε πια τα παιδιά σας Γιάννη, Πέτρο, Κώστα, παρά Λεωνίδα, Θεμιστοκλή, Αριστείδη. Σίγουρα κάτι μαγειρεύετε" (Δημήτρης Φωτιάδης, "Η Επανάσταση του 21", τόμος πρώτος, σελίδα 182, εκδόσεις «Μέλισσα», Αθήνα 1971.)

Tα βλέπεις λοιπόν? .........χωρίς να το θέλεις απαντάς μόνος σου.......με βγάζεις και από τον κόπο!!!
Κάποιος έπρεπε να φροντίσει και πάλι να ρίξει στάχτυ στα μάτια το Τούρκου......κάποιος ειδήμων!!!

Θα τελειώσω την προηγούμενη τοποθέτησή μου και θα επανέλθω....προς το παρόν καλό Σ-Κ.

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/04/2009, 19:49:37  Εμφάνιση Προφίλ
Επειδή το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, για το Σαββατοκύριακο πάρε να διαβάσεις και ένα βιβλίο του πατριάρχη Κύριλλου.

Επιγράφεται "Που Αλτηνολούκ Αγιλάν Κηταπτά", γραμμένο από τον "Ισταμπόλ Πατρηγί Εφεντημιζίν κύριο κύριο Κυριλλοζούν", και εκδόθηκε από το "Ασιτανετέ Πατρικχανετέ ολάν Πασμαχανετέ πιν σεκίζ γιούζ όνπες Σενεσιντέ".

Δεν έχω ιδέα τι γράφει αλλά είμαι σίγουρος πως θα το βρεις και κατανοητό και χρήσιμο ενδεχομένως. Ισως και να το έχεις διαβάσει...


macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/04/2009, 08:59:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2
quote:
macedon:
Επειδή το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, για το Σαββατοκύριακο πάρε να διαβάσεις και ένα βιβλίο του πατριάρχη Κύριλλου.

Μια ωρίτσα ποιο μπροστά να μου το είχες προτείνει.....τώρα πάει πέρασε το Σ-Κ!...

quote:
macedon:
Επιγράφεται "Που Αλτηνολούκ Αγιλάν Κηταπτά", γραμμένο από τον "Ισταμπόλ Πατρηγί Εφεντημιζίν κύριο κύριο Κυριλλοζούν", και εκδόθηκε από το "Ασιτανετέ Πατρικχανετέ ολάν Πασμαχανετέ πιν σεκίζ γιούζ όνπες Σενεσιντέ".

Δεν έχω ιδέα τι γράφει


?
Και πως έπεσε στα χέρια σου?....ως μάννα εξ΄ ουρανού?

quote:
macedon:
αλλά είμαι σίγουρος πως θα το βρεις και κατανοητό και χρήσιμο ενδεχομένως. Ίσως και να το έχεις διαβάσει...

Δεν το έχω διαβάσει.....οπότε αφού ούτε εσύ το έχεις διαβάσει,......πες σε αυτούς που σου το έστειλαν να μας πουν τι γράφει!!!....ούτως ή άλλως σιγά μην πω στον κόπο να τρέχω για μεταφράσεις.....έτσι θα είναι εύκολο σε αυτή την περίπτωση να στηθεί μία συκοφαντία χωρίς καμία απολύτως αντίδραση!!!!
Ευκαιρία.....macedon!!! τώρα που γυρίζει!!!!!


"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).


Edited by - europaios2 on 27/04/2009 09:19:32Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/04/2009, 12:03:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2
quote:
macedon :
Επιλογή τους ήταν. Αν θέλεις τη γνώμη μου, έπρεπε να τους ανασκολοπίζουν, σαν ελάχιστη αμοιβή για την προδοσία τους.

Tο ίδιο να φανταστώ ότι σκέφτεσαι και για τους Ολύμπιους, τους κατοίκους της Θάσου και της Συθωνίας?........... οι Ολύμπιοι την κοπάνησαν! και τόσο οι κάτοικοι της Θάσου όσο και αυτοί της Συθωνίας κατόπιν "διαπραγματεύσεων" συνθηκολόγησαν!

Επίσης βάσει της "δικής σου" λογικής! υποψήφιοι προδότες είναι τόσο οι Υδραίο! όσο και ο Δ. Υψηλάντης!....αμφότεροι δεν ενίσχυσαν τον Εμ. Παπά όταν αυτό ζητήθηκε και μάλιστα εγκαίρως!!!!

quote:
macedon :
Πώς να τους πούμε; Καθήκια του κερατά, όπως μέσες άκρες τους λέει ο Φιλήμονας;

Όπως και να τους πούμε! με το ίδιο ακριβώς επίθετο ή ακόμη χειρότερο θα πρέπει να προσφωνήσουμε τους παραπάνω που ανέφερα.
Για σκέψου το λίγο! 3.000 μοναχοί! αφαίρεσε τους 600 τελείως ανήμπορους που παρέμειναν στο μοναστήρι μή έχοντας τις δυνάμεις να το εγκαταλείψουν!!!.....πόσοι μένουν?....2.400
Από τους 2.400 πόσοι να ήσαν οι μάχιμοι καλόγεροι?....να ήσαν οι μισοί? άντε και να ήσαν! έχουμε 1.200
Πόσοι από αυτούς να ήξεραν από μάχες?.....το αφήνω στην κρίση του καθενός! απλά στις πηγές που έφερα αναφέρονται πολλοί μοναχοί να εκστρατεύουν μαζί με τον Εμ. Παπά!
Πόσοι όμως να ήσαν αυτοί? εάν αναλογιστούμε ότι στο Άγιο Όρος είχαν καταφθάσει οι Τούρκοι με στρατιωτική δύναμη....βάση λογικής τουλάχιστον οι μισοί! θα είχαν παραμείνει εκεί στο Άγιο Όρος!
Εξάλλου ο Εμ. Παπά έστειλε για ενισχύσεις στο Άγιο Όρος ακόμη και δικούς του στρατιώτες!
Πράγμα που φανερώνει ότι αν μη τι άλλο στο μοναστήρι ο αριθμός των μοναχών! δεν επαρκούσε για να αμυνθεί στους Τούρκους και αν μή τι άλλο 20-30 στρατιώτες θα ήσαν πολλοί ποιο χρήσιμοι από 200 ή 300 καλογέρους!

Άντε λοιπόν να ήσαν μαζί με τον Εμ. Παπά 600 καλόγεροι, παραπάνω αποκλείεται!!
Από αυτούς οι περισσότεροι την κοπάνησαν όταν έφτασαν οι Τούρκοι (14.000 χωρίς να υπολογίζονται οι δυνάμεις του Μπαϊράμ! ο οποίος ήρθε και ενώθηκε με τους 14.000 του Γιουσούφ Μπέη)
Τότε είναι που οι περισσότεροι από τους μοναχούς δειλιάζοντας φεύγουν εγκαταλείποντας τον Εμ. Παπά!

Αρκετοί από αυτούς που έμειναν πίσω, έπεσαν στη μάχη μαζί με άλλους στρατιώτες του Εμ. Παπά!
Μέσα σε αυτούς που επέζησαν! βρίσκεται και ο καλόγερος πυροβολητής!, ο οποίος παρόλο που οι Ολύμπιοι και έμπειροι στρατιώτες την κοπανήσανε!! Αυτός με άλλους μοναχούς παρέμεινε.

Άρα! γιατί να είναι τα καθήκια οι μοναχοί! και όχι οι Ολύμπιοι? Τουλάχιστον οι μοναχοί! έστω και οι λίγοι καλόγεροι παρέμειναν μέχρι τελευταία στιγμή δίπλα στον Εμ. Παπά! παρόλο που η κατάσταση ήταν δραματική!
Παρόλο που είδαν τους Ολύμπιους να φεύγουν! αφήνοντας στα κρύα του Λουτρού τον Εμ. Παπά! Έτσι βλέπουμε τον καλόγερο να παραμένει και να κάνει ότι μπορεί!....να ρίχνει ελλείψει ανδρών! με δύο κανόνια!!!

Όλοι καταλαβαίνουμε σε τι απελπιστική θέση βρισκόταν ο Εμ. Παπάς απέναντι στους πολυάριθμους Τούρκους!.....
Εγώ πάντως προδότες δεν τους λέω! ούτε τους μεν! ούτε τους δε! για να το πει κανείς αυτό! θα πρέπει να βρεθεί στη θέση τους και εφόσον παραμείνει μέχρι τέλους! τότε ας το πει!!

Έξω απ΄ το χορό! όμως!!!....... όλοι μας ξέρουμε πολλά τραγούδια!!!!!

Ο Φιλήμονας μίλησε εναντίων των μοναχών! έχοντας στο μυαλό του ότι ήσαν τουλάχιστον 10.000!! όπως μας γράφει! Δε μας γράφει όμως πως βρήκε αυτό το νούμερο!

Το πιθανότερο είναι ο πλασματικός αυτός αριθμός να δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους Ολύμπιους!

Ως γνωστών! οι Ολύμπιοι ήσαν εμπειροπόλεμοι! μαθημένοι στο να κόβουν τα κεφάλια των Τούρκων!
Όταν όμως εγκατέλειψαν τον Εμ. Παπά! θα έπρεπε να έχουν και την δικαιολογία της πράξης τους!!! τι το ποιο καλή δικαιολογία από το
"Μα τον εγκατέλειψαν και 10.000 καλόγεροι!!!"

quote:
macedon:
Επιλογή τους ήταν. Αν θέλεις τη γνώμη μου, έπρεπε να τους ανασκολοπίζουν, σαν ελάχιστη αμοιβή για την προδοσία τους.

-Πρόδωσαν τι?............ Συνέλλαβαν τον Εμ. Παπά?....Όχι! Γι΄αυτό εξάλλου και τους ξεπάστρεψαν οι Τούρκοι!!!
-Όπως και οι Ολύμπιοι δεν πολέμησαν μέχρι τέλος μαζί του!
Δεν μπορεί λοιπόν οι μεν! Να καλούνται προδότες οι δε! Όχι!! Πώς να το κάνουμε δηλαδή? Δύο μέτρα και δύο σταθμά?

Τι λες? έπρεπε να ανασκολοπίσουν και τους Ολύμπιους?

quote:
macedon:
Και ξέρω και βλέπω στην πράξη. Επίσης γνωρίζω και βλέπω στην πράξη τι θα πει "υπερασπιστής του προδότη". Βλέπεις, για μένα τα ελληνικά είναι η μητρική μου γλώσσα.

Η γλώσσα δεν κάνει τον Έλληνα! οι πράξεις "στο σύνολό τους" τον κάνουν.
Και στις πράξεις οι μοναχοί παντού σε όλη την Ελλάδα έκαναν το καθήκον τους! γι' αυτό και οι καπεταναίοι εκεί μέσα έστηναν τα στρατηγεία τους!

Εξαιρέσεις σίγουρα κι εδώ θα υπήρχαν ελάχιστες όμως και σε αυτές μέσα σε καμία περίπτωση δε βάζω τους μοναχούς του Αγίου Όρους οι οποίοι για πολλούς μήνες έμεινα στο πλευρό του Εμ. Παπά.

quote:
macedon:
Αυτός που συνθηκολογεί ένεκα "προνομίων" είναι κάτι χειρότερο από προδότης. Πώς το έλεγε ο Γέρος; "Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους". Μην αγχώνεσαι όμως, για μας, τους Ελληνες το έλεγε.


Μόνο οι μοναχοί του Αγίου Όρους συνθηκολόγησαν? θέλεις κατάλογο με δήθεν "προσκηνημένους?"
Έχω να σου αναφέρω συνθηκολογήσεις!!!!!!!
Καμιά φορά όσο πικρό και εάν ακούγεται η συνθηκολόγηση είναι καλύτερη από έναν ανώφελο θάνατο!
Αλήθεια μετά την επανάσταση των Ορλωφικών? οι Έλληνες που συνθηκολόγησαν....ήσαν προδότες?

Όσο για τα προνόμια! τα ανέφερα στο προηγούμενο μήνυμά μου.....θάνατος και εξευτελισμός!!

quote:
macedon:
Μήπως μπορείς να μας περιγράψεις κάποια μάχη που έδωσαν οι Αγιορείτες στους 7 αυτούς μήνες; Ετσι για να δούμε πώς κατάλαβαν ότι ο αγώνας τελειώνει, όταν δεν είχε αρχίσει καν.

Ήδη το έκανα στο αμέσως μετά μήνυμά μου.

quote:
macedon:
Δεν περίμενα να το καταλάβεις. Αλλά καμιά φορά γράφω θεωρώντας πως είσαι κανονικός άνθρωπος, όχι χριστιανός. Ξεχνάω ότι τα ... σύνθετα νοήματα δεν τα πιάνεις

Ε! τι να κάνω!!! δεν είμαι του δικού σου διαμετρήματος!!!

quote:
macedon:
Απλά ο Λεωνίδας, όπως και οι υπόλοιποι που έγραψα, είχε την ευκαιρία να συνθηκολογήσει παίρνοντας βαρβάτα "προνόμια" (ξέρω ότι σου αρέσει η λέξη) από τον Ξέρξη. Αλλά προτίμησε να πεθάνει "άνευ λόγου και αιτίας". Ο ηλίθιος, θα μου πεις... Εμ... τότε δεν είχε καλόγερους να μάθει πώς κλείνονται οι συμφωνίες...

Ναι αλλά οι άλλοι που την κοπάνησαν? Προδότες? ε?
Και οι Έλληνες της Μακεδονία που "συμμάχησαν" με τον Ξέρξη?.....και αυτοί προδότες ε?
Γνωρίζεις ότι και αυτοί όπως και πολλοί νησιώτες εκστράτευσαν κατά της Ελλάδας στο πλευρό του Ξέρξη?

Τουλάχιστον οι καλόγεροι είχαν εκστρατεύσει στο πλευρό του Εμ. Παπά! και ποτέ στο πλευρό του Τούρκου.......και όμως οι Έλληνες αυτοί που συμμετείχαν στο πλευρό των Περσών δεν ήσαν προδότες, όσο και εάν αυτό ακούγεται περίεργο.
Για να τους χαρακτηρίσει κάποιος έτσι θα πρέπει να έχει μελετήσει πολύ προσεκτικά την αρχή, τη μέση και το τέλος και εφόσον σχηματίσει τέτοια άποψη να την πει τεκμηριωμένα.


"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/04/2009, 12:40:42  Εμφάνιση Προφίλ
quote:
europaios2
Tο ίδιο να φανταστώ ότι σκέφτεσαι και για τους Ολύμπιους, τους κατοίκους της Θάσου και της Συθωνίας?........... οι Ολύμπιοι την κοπάνησαν! και τόσο οι κάτοικοι της Θάσου όσο και αυτοί της Συθωνίας κατόπιν "διαπραγματεύσεων" συνθηκολόγησαν!

Επειδή διαστρέφεις τα νοήματα, τόσο εξαιτίας της τυφλότητάς σου όσο και εξαιτίας της άγνοιας της ελληνικής, να σε ενημερώσω πως η προδοσία είναι κάτι συγκεκριμένο.

Το να μη θέλει να αγωνιστεί κανείς τον κάνει απλά ρίψασπι! Φυγόμαχο! Το να συνθηκολογεί για να σώσει τα προνόμιά του και ένεκα αυτών να προσπαθεί να παραδώσει τους Ελληνες στους Τούρκους, είναι προδοσία. Οπότε, σε όλα τα παραδείγματα που παραθέτεις, δήθεν για να αποκρούσεις τα της προδοσίας, δες αν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Οι τουρκοπροσκυνημένοι καλόγεροι του Αθω όχι μόνο συνθηκολόγησαν αλλά το έκαναν έναντι διαφύλαξης των προνομίων τους. ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ με δυο λόγια. Και στο πλαίσιο αυτό επιδίωξαν να παραδώσουν τον Εμμ. Παπά και τους συν αυτώ στους Τούρκους. Ισως ελπίζοντας σε μεγαλύτερα προνόμια.

Αυτό για μένα και για τους περισσότερους Ελληνες είναι καθαρή προδοσία. Για τους χριστιανούς, όπως φαίνεται, δεν είναι. Θέμα απόψεων.

quote:
europaios2
Επίσης βάσει της "δικής σου" λογικής! υποψήφιοι προδότες είναι τόσο οι Υδραίο! όσο και ο Δ. Υψηλάντης!....αμφότεροι δεν ενίσχυσαν τον Εμ. Παπά όταν αυτό ζητήθηκε και μάλιστα εγκαίρως!!!!

Οπως έγραψα προηγουμένως, κανείς όμως απ'αυτούς δεν προσπάθησε να τον παραδόσει στους Τούρκους για να εξασφαλίσει κάποιο "ρεγάλο", ούτε συνεργάστηκε μ'αυτούς.

Η δική μου λογική, την οποία επικαλείσαι, είναι πολύ απλή στο σύνολό της. Λέει ότι όποιος συνεργάζεται με τον Τούρκο είναι προδότης. Ετσι απλά! Ούτε δικαιολογίες αναζητάει, ούτε ανύπαρκτες και αναπόδεικτες συνωμοσίες.

Αυτοί όμως που προσπαθούν να βρούν δικαιολογίες στη συνεργασία με τον κάθε κατακτητή (και μπορούν να βρουν πολλές) δεν είναι τίποτε άλλο παρά υποστηρικτές των κατάπτυστων αυτών ενεργειών· συνεργάτες και υπερασπιστές του κάθε προδότη οσφυοκάμπτη, έτοιμοι να κάνουν το ίδιο: Να προδώσουν την πατρίδα τους είτε λόγω της θρησκείας τους είτε λόγω της τσέπης τους είτε και τα δύο.

Με τον υπόλοιπο αχταρμά που παρουσιάζεις, ως συνήθως, δεν αξίζει κανείς να ασχοληθεί μαζί του ούτε βγαίνει κάποιο νόημα απ'αυτόν.

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/04/2009, 14:42:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2

quote:
macedon:
Επειδή διαστρέφεις τα νοήματα, τόσο εξαιτίας της τυφλότητάς σου όσο και εξαιτίας της άγνοιας της ελληνικής, να σε ενημερώσω πως η προδοσία είναι κάτι συγκεκριμένο.

Το να μη θέλει να αγωνιστεί κανείς τον κάνει απλά ρίψασπι! Φυγόμαχο! Το να συνθηκολογεί για να σώσει τα προνόμιά του και ένεκα αυτών να προσπαθεί να παραδώσει τους Ελληνες στους Τούρκους, είναι προδοσία. Οπότε, σε όλα τα παραδείγματα που παραθέτεις, δήθεν για να αποκρούσεις τα της προδοσίας, δες αν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Οι τουρκοπροσκυνημένοι καλόγεροι του Αθω όχι μόνο συνθηκολόγησαν αλλά το έκαναν έναντι διαφύλαξης των προνομίων τους. ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ με δυο λόγια. Και στο πλαίσιο αυτό επιδίωξαν να παραδώσουν τον Εμμ. Παπά και τους συν αυτώ στους Τούρκους. Ισως ελπίζοντας σε μεγαλύτερα προνόμια.

Αυτό για μένα και για τους περισσότερους Ελληνες είναι καθαρή προδοσία. Για τους χριστιανούς, όπως φαίνεται, δεν είναι. Θέμα απόψεων.


Οι Ολύμπιοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να συνθηκολογήσουν. Συνθηκολογεί αυτός ο οποίος δεν μπορεί να φύγει και να πάει κάπου αλλού. Οι Ολύμπιοι έφυγαν και πήγαν στα μέρη τους. Οι μοναχοί που να πήγαιναν? Το σπίτι τους γι΄ αυτούς ήταν το Άγιο Όρος.
Ποιο προνόμιο είναι μεγαλύτερο από αυτό της ζωής? Της ίδιας της ύπαρξής τους?

Οι καλόγεροι όπως και οι κάτοικοι της Θάσου αλλά και αυτοί της της Συθωνίας κατόπιν "διαπραγματεύσεων" συνθηκολόγησαν!
Ούτε οι κάτοικοι της Θάσου αλλά και ούτε και αυτοί της Συθωνίας μπορούσαν να φύγουν και να πάνε κάπου αλλού!

Στις διαπραγματεύσεις (στην προκειμένη περίπτωση), αν μη τι άλλο το αντικείμενο της διαπραγματεύσεως ήταν η επιστροφή στην πρότερο κατάσταση......αυτή της σκλαβιάς!
Αλλά το Α και το Ω! σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εξασφάλιση της ζωής! αυτό τους ένοιαζε!

Οι μοναχοί λοιπόν τι κέρδισαν? Θάνατο εξευτελισμό και καταστροφή των θρησκευτικών κειμηλίων.

Συνήθως οι διαπραγματεύσεις γίνονται ανάμεσα στους νικητές! και στους ηττημένους. Οι πρώτοι ζητούν γη και ύδωρ και οι δεύτεροι μία αξιοπρεπής επιβίωση.
Συνήθως ζητάνε περισσότερα πράγματα για να κρατήσουν τα προσχήματα, αλλά αυτό που θέλουν είναι να σώσουν τη ζωή τους και τίποτα περισσότερο.

Πότε όμως έχουμε μία συνθηκολόγηση και πότε μία προδοσία?

Προδοσία έχουμε όταν κάποιος κι ενώ ο πόλεμος μαίνεται κατά του εχθρού, πηγαίνει οικιοθελώς στον εχθρό και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες έναντι αδράς αμοιβής!
Βλάπτοντας τον αγώνα που δίνουν την ίδια στιγμή οι «δικοί του άνρθωποι», είτε επρόκειτο απλά σε επίπεδο ιδεολογίας είτε σε εθνικό επίπεδο, όπως ακριβώς έπραξε ο Εφιάλτης με τους Πέρσες.

Διαπραγματεύσεις με όρους «υπέρ» μόνο της μιας πλευράς! έχουμε όταν ήδη έχει κριθεί το αποτέλεσμα και ο ηττηθείς πλέον προσπαθεί να σώσει ότι μπορεί από το ναυάγιο του.
Το ίδιο συνέβη και με τους Αγιορείτες! Εδώ ο Τούρκος τους ζήτησε να τους παραδώσουν τον Εμ. Παπά! Κάτι όμως που δεν έκαναν πλην κάτι γελοίων επιστολών που έστειλαν για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του Τούρκου, ο οποίος Τούρκος φυσικά δεν ξεγελάστηκε και στράφηκε κατά των μοναχών.

Δεν τίθεται λοιπόν θέμα για το ποιος διαστρέφει τα νοήματα εξαιτίας "της τυφλότητάς" του ..................

quote:
macedon:
Οπως έγραψα προηγουμένως, κανείς όμως απ'αυτούς δεν προσπάθησε να τον παραδόσει στους Τούρκους για να εξασφαλίσει κάποιο "ρεγάλο", ούτε συνεργάστηκε μ'αυτούς.

Γιατί θεωρείς ότι οι καλόγεροι με τις επιστολές προσπάθησαν?

Η δική μου αντίληψη, λέει ότι όταν κάποιος προσπαθεί να συλλάβει κάποιον δεν του στέλνει «επιστολή» και δεν τον ειδοποιεί ότι πάει να τον πιάσει!!!!!!!!

Αλλά με άκρα μυστικότητα και με συνοπτικές διαδικασίες πάει και τον πιάνει στον ύπνο! Αυτό λέει η δική μου λογική, σε αντιδιαστολή με τη δική σου.....αλλά υπολείπεται της δική σου, οπότε που να τα καταλάβω εγώ αυτά!!......

Συνεργασία σημαίνει προσπάθεια για τον κοινό σκοπό και σεβασμό στον συνεργάτη! Aν μή τι άλλο οι καλόγεροι ούτε τον Εμ. Παπά συνέλαβαν! ούτε οι Τούρκοι τους σεβάστηκαν.
Θανάτωσαν, βασάνισαν και εξευτέλισαν μοναχούς προκαλώντας φθορές σε ιερά κειμήλια............ αυτό εσύ το βαπτίζεις συνεργασία?

quote:
macedon:
Η δική μου λογική, την οποία επικαλείσαι, είναι πολύ απλή στο σύνολό της. Λέει ότι όποιος συνεργάζεται με τον Τούρκο είναι προδότης. Ετσι απλά! Ούτε δικαιολογίες αναζητάει, ούτε ανύπαρκτες και αναπόδεικτες συνωμοσίες.

Όπως το είπες : "Όποιος συνεργάζεται με τον Τούρκο"
ΣΥΝ-ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ και η λογική λέει ότι όταν ΣΥΝ-ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ συλλαμβάνεις (στην προκειμένη περίπτωση), αυτόν που έχεις στα χέρια σου και αν μή τι άλλο δεν διώκεσαι από τον ΣΥΝ-ΕΡΓΑΤΗ ΣΟΥ αλλά γίνεσαι σεβαστός! και επιβραβεύεσαι....

quote:
macedon:
Αυτοί όμως που προσπαθούν να βρούν δικαιολογίες στη συνεργασία με τον κάθε κατακτητή (και μπορούν να βρουν πολλές) δεν είναι τίποτε άλλο παρά υποστηρικτές των κατάπτυστων αυτών ενεργειών• συνεργάτες και υπερασπιστές του κάθε προδότη οσφυοκάμπτη, έτοιμοι να κάνουν το ίδιο: Να προδώσουν την πατρίδα τους είτε λόγω της θρησκείας τους είτε λόγω της τσέπης τους είτε και τα δύο.

Για προδότης δεν ξέρω αλλά για συκοφάντης!!!! ..... είσαι μανούλα!!!!!

quote:
macedon:
Με τον υπόλοιπο αχταρμά που παρουσιάζεις, ως συνήθως, δεν αξίζει κανείς να ασχοληθεί μαζί του ούτε βγαίνει κάποιο νόημα απ'αυτόν.


Ε! καλά κάνεις και δεν ασχολείσαι μαζί του....πόσο εξάλλου να εκτεθείς ακόμη?



"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).


Edited by - europaios2 on 27/04/2009 17:05:04Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/04/2009, 17:25:34  Εμφάνιση Προφίλ
quote:
europaios2
Προδοσία έχουμε όταν κάποιος κι ενώ ο πόλεμος μαίνεται κατά του εχθρού, πηγαίνει οικιοθελώς στον εχθρό

"Αλλ' η ασθένεια των μακεδονικών πραγμάτων προϊετο οξυτέρα καθ' εκάστην και μόνα ηδύναντο της θεραπείας ταύτης άμεσα και ισχυρά μέσα. Τοιαύτα ήταν (...) η διαμονή των των ψαριανών πλοίων, ής την χρηματικήν υποστήριξην απέκρουσαν οι ισχυροί εκ των ηγουμένων των μοναστηριών, εις άλλας περιελθόντας ήδη ιδέας και αποφάσεις" (Ιωάννης Φιλήμων, "Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως, 2003, τ. Δ, σελ. 281)

"Οι πολλοί όμως των ηγουμένων ανεγνωρισμένον είχον ήδη την κυριαρχίαν του σουλτάνου, αφήσαντες ελεύθερον εις τας ενεργείας αυτού τον αστυνόμον (ζαμπίτην λεγόμενον κοινώς) Χασεκή Χαλήλ Βεγήν." (Ιωάννης Φιλήμων, ό.π.)

"Ουδεμίαν ήδη ο Τούρκος στρατάρχης ανάγκην είχε όπλων και βίας, ότε οι εν τω Αθω, προς βεβαίωσιν της πιστής υποταγής εαυτών ού μόνον αφοπλίσθησαν και ομήρους προσήνεγκον αλλά και δύο και ήμισυ εκατομμύρια γροσίων αρίθμησαν..." (Ιωάννης Φιλήμων, ό.π. σελ. 284)

"Μετά δε την αποδημίαν τούτων, επροσκύνησαν οι εν τω Αγίω Ορει" (Σπυρίδων Τρικούπης, "Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως", τ. 2, σελ. 133)

quote:
europaios2
και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες

"Το δε λυπηρότερον, ότι την διαταγήν του Τούρκου υποστήριξε κατόπιν και ετέρα των προϊσταμένων των δεκαεννέα μοναστηριών, δι ής διετάσσοντο συγχρόνως ίνα εγκαταλείψωσι τον Εμμ. Παπά όσοι μοναχοί και κοσμικοί ηκολούθουν τούτω." (Ιωάννης Φιλήμων, ό.π. σελ. 282)

"Χθες ο ενδοξότατος ημών Χασεκή Αγάς μας, σας έγραψε μουρασελέν, διά να πιάσητε ενέχειρον τον Αρχοντα και τους λοιπούς, καθώς και ο ίδιος σας έγραψε. Λοιπόν σας γράφομεν και ημείς οι των είκοσι μοναστηρίων προϊστάμενοι, οι εν τη ιερή συνάξει, να κάμητε το ίδιον, ομοφώνως δηλαδή, να μας τους φέρητε εδώ οπού στέλλομεν επίτηδες ανθρώπους διά να τους πάρουν". (Ιωάννης Φιλήμων, ό.π., σελ. 490)

quote:
europaios2
έναντι αδράς αμοιβής!

"Από κείμενο του επαναστάτη μοναχού Νικηφόρου Ιβηρίτη προκύπτει ότι οι ηγούμενοι των περισσότερων μοναστηριών είχαν αποφασίσει σε μυστική σύσκεψη στη Μονή Κουτλουμουσίου να συνθηκολογήσουν με τους Τούρκους και να δεχτούν τους όρους τους, ανάμεσα στους οποίους ήταν να τους παραδώσουν τον Εμμ. Παπά, τον αρχιμανδρίτη της Μονής Εσφιγμένου Κύριλλο, τον ίδιο τον Νικηφόρο Ιβηρίτη και άλλους, ενώ σε ανταπόδοση ο βαλής θα τους χορηγούσε αμνηστία και θα τους επέτρεπε να απολαμβάνουν τα ίδια, όπως και πριν, προνόμια" (Ιστορία του ελληνικού έθνους, τ. 12 σελ. 188)

quote:
europaios2
Βλάπτοντας τον αγώνα που δίνουν την ίδια στιγμή οι «δικοί του άνρθωποι», είτε επρόκειτο απλά σε επίπεδο ιδεολογίας είτε σε εθνικό επίπεδο

"Εάν εκουσίως εθυσίαζον μέρος όσων ακουσίως εδαπάνησαν, βεβαίως εσώζοντο και έσωζον τον τόπο (...) ως μη χορηγών τοις εχθροίς θέσεις ειδικώς δεξιάς προς αποβάσεις. Σωζόμενος τοιουτοτρόπως ο Αθως και αποκαθιστάμενος το επαναστατικόν έναυσμα της Μακεδονίας (...)εσώζετο και έσωζε." (Ιωάννης Φιλήμων, ό.π., σελ. 284)

"Η απώλεια της θέσης ταύτης εγένετο λίαν επαίσθητή τοις Ελλησιν" (Ιωάννης Φιλήμων, ό.π.)

quote:
europaios2
Όταν θανάτωσαν, βασάνισαν και εξευτέλισαν μοναχούς
...
Οι μοναχοί τι κέρδισαν? Θάνατο εξευτελισμό

"Χρηματικώς ζημιώσας τους ηγούμενους, ο Απ-Λουβούτ πασάς ουδένα τούτων εθανάτωσεν τότε· αλλ' έπειτα οι πλείστοι αυτών, δοθέντων ως εγγυήσεως προσωπικής του χρέους, όπερ εδέχθησαν τα μοναστήρια, μέχρις της πλήρους αποπληρωμής τούτου, απέθανον εν τη φυλακή της Θεσσαλονίκης" " (Ιωάννης Φιλήμων, ό.π., σελ. 490)


macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/04/2009, 17:38:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2
quote:
macedon:
Αλλ' η ασθένεια των μακεδονικών πραγμάτων προϊετο οξυτέρα καθ' εκάστην και μόνα ηδύναντο της θεραπείας ταύτης άμεσα και ισχυρά μέσα. Τοιαύτα ήταν (...) η διαμονή των των ψαριανών πλοίων, ής την χρηματικήν υποστήριξην απέκρουσαν οι ισχυροί εκ των ηγουμένων των μοναστηριών, εις άλλας περιελθόντας ήδη ιδέας και αποφάσεις" (Ιωάννης Φιλήμων, "Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως, 2003, τ. Δ, σελ. 281)

Eίναι γεγονός ότι οι καλόγεροι εισέφεραν οικονομικά στον αγώνα, εκτός εάν νομίζει κάποιος ότι, αρκετούς μήνες η διατροφή, τόσο στο μοναστήρι των στρατιωτών του Εμ. Παπά και το πλήθος των γυναικοπάιδων (καποιοι γράφουνε για 70.000), αλλά και τα οχυρωματικά έργα που έγιναν στο Άγιο Όρος ή τα κράνη για παράδειγμα που έφτιαχναν για τους στρατιώτες δεν κόστιζαν τίποτα.

Παράλληλα οι αποστολές τόσο προς τους Υδραίους όσο και προς τον Δ. Υψηλάντη είχαν και αυτές το κόστος τους και αυτά τα είχαν επωμιστεί οι καλόγεροι.

Είναι γεγονός ότι το Άγιο Όρος με την πτώση του Βυζαντίου και την επικράτηση των Οθωμανών ξεγυμνώθηκε από όλους τους θησαυρούς του.
Εν συνεχεία προστατεύθηκε από μελλοντικές λεηλασίες με διαταγή του Τούρκου. Η ζημιά όμως ,είχε ήδη γίνει.

400 χρόνια σκλαβιάς δεν ήσαν βέβαια λίγα! όχι όμως και πολλά! ώστε να μπορούν οι φτωχοί και σκλαβωμένοι Έλληνες, να συνεισφέρουν με τα αφιερώματα τους κατά τέτοιον τρόπο ώστε να δικαιούμαστε να μιλάμε για αμύθητη περιουσία του Αγίου Όρους!.

Ωστόσο δεν υπάρχει και καμία αμφιβολία ότι όλο και κάτι θα είχαν ικανό να βοηθήσει κατά πολύ τον αγώνα του 1821.

Θα μπορούσαν από την έναρξη κιόλας του αγώνα να εκποιήσουν την όποια περιουσία των μοναστηριών κάτι που όμως δεν έκαναν. Αυτό είναι δείγμα φιλαργυρίας και κακομοιριάς! είναι γεγονός!

Δεν είναι όμως δείγμα προδοσίας!.............έχει διαφορά μεγάλη!

quote:
macedon:
"Οι πολλοί όμως των ηγουμένων ανεγνωρισμένον είχον ήδη την κυριαρχίαν του σουλτάνου, αφήσαντες ελεύθερον εις τας ενεργείας αυτού τον αστυνόμον (ζαμπίτην λεγόμενον κοινώς) Χασεκή Χαλήλ Βεγήν." (Ιωάννης Φιλήμων, ό.π.)

Αυτός είναι και ο λόγος που έσωσαν τη ζωή τους (προς το παρόν βέβαια).

Θα ήταν άκρα ηρωικό από τη μια να τον είχαν σκοτώσει αλλά από την άλλη άκρα ανώφελο!

Πολλοί καλόγεροι μετά την έλευση των Τούρκων και αφού έσωσαν τη ζωή τους στη συνέχεια και εγκαταλείποντας το Άγιο Όρος, εισχώρησαν σε επαναστατικά σώματα. Αυτό το βρίσκω ποιο χρήσιμο από έναν ανώφελο θάνατο.

quote:
macedon:
"Ουδεμίαν ήδη ο Τούρκος στρατάρχης ανάγκην είχε όπλων και βίας, ότε οι εν τω Αθω, προς βεβαίωσιν της πιστής υποταγής εαυτών ού μόνον αφοπλίσθησαν και ομήρους προσήνεγκον αλλά και δύο και ήμισυ εκατομμύρια γροσίων αρίθμησαν..." (Ιωάννης Φιλήμων, ό.π. σελ. 284)

Δεν νομίζω όντως υπήρχαν 2.500.000 Γρόσια! Εάν όμως υπήρχαν τότε γιατί στη σελίδα 112 του τόμου ΙΒ' "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" διαβάζουμε το κάτωθι?

"Στις 23 Μαρτίου 1821 αναχώρησε από την Κων/λη (ο Εμ. Παπάς) για τη χερσόνησο του Άθω, μεταφέροντας πλήθος όπλων και άλλων πολεμοφοδίων.
Το Άγιον Όρος παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσχέρειες που τότε αντιμετώπιζε εθεωρείτο σαν το πιο κατάλληλο ορμητήριο για την επανάσταση της Μακεδονικής, γιατί εκεί, χάρη στα προνόμια που του είχαν παραχωρηθεί από παλιά, εξασφαλιζόταν σχετική αυτονομία και απαγορευόταν η είσοδος στα Τουρκικά στρατεύματα."

quote:
macedon:
"Μετά δε την αποδημίαν τούτων, επροσκύνησαν οι εν τω Αγίω Ορει" (Σπυρίδων Τρικούπης, "Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως", τ. 2, σελ. 133)

Να σαν οι μόνοι?

quote:
macedon:
Το δε λυπηρότερον, ότι την διαταγήν του Τούρκου υποστήριξε κατόπιν και ετέρα των προϊσταμένων των δεκαεννέα μοναστηριών, δι ής διετάσσοντο συγχρόνως ίνα εγκαταλείψωσι τον Εμμ. Παπά όσοι μοναχοί και κοσμικοί ηκολούθουν τούτω." (Ιωάννης Φιλήμων, ό.π. σελ. 282)

Στα χαρτιά! στην πράξη ο Εμ. Παπάς με πολλούς μοναχούς έφυγαν για να συνεχίσουν αλλού τον αγώνα.

quote:
macedon:
Χθες ο ενδοξότατος ημών Χασεκή Αγάς μας, σας έγραψε μουρασελέν, διά να πιάσητε ενέχειρον τον Αρχοντα και τους λοιπούς, καθώς και ο ίδιος σας έγραψε. Λοιπόν σας γράφομεν και ημείς οι των είκοσι μοναστηρίων προϊστάμενοι, οι εν τη ιερή συνάξει, να κάμητε το ίδιον, ομοφώνως δηλαδή, να μας τους φέρητε εδώ οπού στέλλομεν επίτηδες ανθρώπους διά να τους πάρουν". (Ιωάννης Φιλήμων, ό.π., σελ. 490)

Τώρα τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια?.......

Με την απειλή της ίδιας τους της ζωής οι μοναχοί διατάχθηκαν να συλλάβουν τον Εμ. Παπά! μπορεί να μήν ήσαν ο "Παπαφλέσσας" ή ο Σαμουήλ, για να πολεμήσουν μέχρι θανάτου στο πλευρό του Εμ. Παπά αλλά αν μή τι άλλο, όχι μόνο δεν τον συνέλαβαν αλλά του έστειλαν και γράμμα ειδοποιώντας τον όπου φύγει φύγει......γι' αυτό τα πήρε κι ο Τούρκος και από την πρώτη μέρα ξεκίνησε λεηλασία και εκτελέσεις.
(Καλές είναι οι πληροφορίες όταν όμως εξετάζονται απ' όσο γίνεται περισσότερες πηγές για σύγκριση και διασταύρωση και όχι μόνο μία-δύο.)

Ο Φιλήμονας για παράδειγμα έγραψε για 10.000 μοναχούς μόνο που τότε αποδεδειγμένα ήσαν σαφώς λιγότεροι......πάνω κάτω 3.000

quote:
macedon:
"Από κείμενο του επαναστάτη μοναχού Νικηφόρου Ιβηρίτη προκύπτει ότι οι ηγούμενοι των περισσότερων μοναστηριών είχαν αποφασίσει σε μυστική σύσκεψη στη Μονή Κουτλουμουσίου να συνθηκολογήσουν με τους Τούρκους και να δεχτούν τους όρους τους, ανάμεσα στους οποίους ήταν να τους παραδώσουν τον Εμμ. Παπά, τον αρχιμανδρίτη της Μονής Εσφιγμένου Κύριλλο, τον ίδιο τον Νικηφόρο Ιβηρίτη και άλλους, ενώ σε ανταπόδοση ο βαλής θα τους χορηγούσε αμνηστία και θα τους επέτρεπε να απολαμβάνουν τα ίδια, όπως και πριν, προνόμια" (Ιστορία του ελληνικού έθνους, τ. 12 σελ. 188)

Δε θα μπορούσαν να καλέσουν σε φανερή συνέλευση τον Εμ. Παπά με δικαίωμα ψήφου......θα ήταν παράλογο από τη μια! και από την άλλη με τη μούτρα θα του έλεγαν κατάφατσα........" ξέρεις τι? Πρέπει να φύγεις εμείς δεν πολεμάμε ποια μαζί σου! είσαι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων να φύγεις!!!!"

Από την άλλη όταν θέλουν να πιάσουν τον τον αρχιμανδρίτη της Μονής Εσφιγμένου Κύριλλο, ή τον ίδιο τον Νικηφόρο Ιβηρίτη, δεν τους λένε:........"ξέρεις τι? ερχόμαστε να ποιάσουμε τον Εμ. Παπά!" με συνοπτικές διαδικασίες πάνε και τους πιάνουνε.
Ο Νικηφόρος Ιβηρίτης ενδεχομένως από έντονη συναισθηματική φόρτωση να έγραψε το κάτι παραπάνω! ωστόσο ούτε αυτόν τον συνέλαβαν ούτε τον Κύριλλο! το αποτέλεσμα δε θα το λάβουμε καθόλου υπόψη μας? μόνο τα γράμματα?

quote:
macedon:
"Εάν εκουσίως εθυσίαζον μέρος όσων ακουσίως εδαπάνησαν, βεβαίως εσώζοντο και έσωζον τον τόπο (...) ως μη χορηγών τοις εχθροίς θέσεις ειδικώς δεξιάς προς αποβάσεις. Σωζόμενος τοιουτοτρόπως ο Αθως και αποκαθιστάμενος το επαναστατικόν έναυσμα της Μακεδονίας (...)εσώζετο και έσωζε." (Ιωάννης Φιλήμων, ό.π., σελ. 284)

Υπερβολές η απάντηση έρχεται από εσένα χωρίς να το καταλάβεις και μάλιστα μέσα από το κείμενο του Φιλήμονα που μας έφερες!

macedon:
"Χρηματικώς ζημιώσας τους ηγούμενους, ο Απ-Λουβούτ πασάς ουδένα τούτων εθανάτωσεν τότε•αλλ' έπειτα οι πλείστοι αυτών, δοθέντων ως εγγυήσεως προσωπικής του χρέους, όπερ εδέχθησαν τα μοναστήρια, μέχρις της πλήρους αποπληρωμής τούτου, απέθανον εν τη φυλακή της Θεσσαλονίκης" (Ιωάννης Φιλήμων, ό.π., σελ. 490)


Αφού είχαν τόσα χρήματα γιατί δεν τα έδιναν για να σώσουν τη ζωή τους?......ούτως ή άλλως αυτός ήταν και ο λόγος που εγκατέλειψαν τον Εμ. Παπά! (η ζωή τους!).........απλή λογική!

quote:
macedon:
"Η απώλεια της θέσης ταύτης εγένετο λίαν επαίσθητή τοις Ελλησιν" (Ιωάννης Φιλήμων, ό.π.

Σωστά αλλά γιατί κανένας πλην τον λιγοστών εκεί γύρω επαναστατών και των Ψαριανών και Σπετσιανών δεν έτρεξε για βοήθεια?

-Μόνο 400 αρχικώς και 200 μετά, Ολύμπιοι οι οποίοι τελικά εγκατέλειψαν και αυτοί τον Εμ. Παπά! .........δύο μήνες έκατσαν και μετά την κοπάνησαν! και αυτοί, (για μένα προσωπικά καλά έκαναν! η έκβαση της μάχης είχε κριθεί!....ζωντανοί σίγουρα θα ήσαν ποιο χρήσιμοι σε άλλη μάχη!, παρά πεθαμένοι!, η επανάσταση μόλις είχε ξεκινήσει και μία μάχη σαφώς και δεν μπορούσε να κρίνει το αποτέλεσμα της επανάστασης!)


Διαβάζουμε στη σελίδα 163 του τόμου ΙΒ' "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους"
".....οι αγωνιστές έφθαναν τους 3.900, από τους οποίους οι 1.000 ήταν Αθωνίτες μοναχοί. Οι τελευταίοι είχαν επικεφαλής τον Θεόφιλο Βατοπειδνό,.....Οι δυνάμεις αυτές χωρίστηκαν σε δύο σώματα. ένα, που το αποτελούσαν οι μοναχοί του Αγίου Όρους μαζί με επαναστάτες από τα γύρω χώριά, βρισκόταν υπό τις διαταγές του ίδιου του ΠαπάΤο και το άλλο υπό τις διαταγές του οπλαρχηγού Χάψα......
Στη συνέχεια περιγράφεται η δράση του Εμ.Παπά με το σώμα των μοναχών στην Ιερισσό, όπου και την κατέλαβαν, στα Μαδεμοχώρια.....επιτυχή μάχη με τον Τούρκο Αγκούς στην Αγία Παρασκευή, κ.λ.π.

Αν μή τι άλλο αυτή η δράση των μοναχών στο πλευρό του Εμ. Παπά μόνο προδότες δεν δείχνει!



"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).


Edited by - europaios2 on 30/04/2009 17:55:31

Edited by - europaios2 on 30/04/2009 19:09:01Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/04/2009, 20:33:13  Εμφάνιση Προφίλ
Διαβάζοντας κάθε φορά τις απαντήσεις σου, αναρωτιέμαι και διαπιστώνω ταυτόχρονα:

1. Σε τι επίπεδα μπορεί να φτάσει η αφέλειά σου

2. Πώς συντάσσεσαι με τον κάθε ανθέλληνα, αρκεί να είναι χριστιανός.

3. Πόσο μπορείς να γελοιοποιηθείς ακόμα, υποστηρίζοντας προδότες, αγνοώντας γεγονότα και εφευρίσκοντας από φανταστικά σενάρια μέχρι ... στατιστικά στοιχεία, αμφισβητώντας έγκυρες πηγές όπως ο Φιλήμονας ή ο Τρικούπης για παράδειγμα και εμπιστευόμενος τον ... Κωνσταμονίτη...

Ετσι για να καταδείξω το μέγεθος της αφέλειάς σου να σχολιάσω ένα σημείο μόνο (και ο σχολιασμός αυτός είναι ο τελευταίος περί της προδοσίας των τουρκοπροσκυνημένων ανθελλήνων φουστανοφόρων του Αθω, καθώς ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του):

quote:
europaios2
Η δική μου αντίληψη, λέει ότι όταν κάποιος προσπαθεί να συλλάβει κάποιον δεν του στέλνει «επιστολή» και δεν τον ειδοποιεί ότι πάει να τον πιάσει!!!!!!!!

Σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό, ο Απ-Λουβούτ πασάς, ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ τον Εμμ. Παπά αλλά μάλλον ήθελε να τον προειδοποιήσει. Κι αυτό γιατί δεν πήγε να τον πιάσει, παρά μόνο έστειλε επιστολή στη μονή Εσφιγμένου για να τον παραδώσουν, όπως ακριβώς έκαναν και οι καλόγεροι.

Αρα:

1. Και οι δύο που έστειλαν επιστολή στη μονή Εσφιγμένου (καλόγεροι και πασάς) ήθελαν να τον πιάσουν
2. Και οι δύο που έστειλαν επιστολή στη μονή Εσφιγμένου ΔΕΝ ήθελαν να τον πιάσουν.

Επειδή όμως, σύμφωνα με την "αντίληψή" σου (λέμε τώρα), οι καλόγεροι ήθελαν να τον προειδοποιήσουν, άρα και ο Λουβούτ Πασάς ήταν στο πλευρό του Εμμ. Παπά, και προσπάθησε κι αυτός να τον προειδοποιήσει, καθώς κι αυτός επιστολή έστειλε... δεν πήγε να τον πιάσει.

Μήπως πολέμησε και στο πλευρό του, εναντίον ... του εαυτού του;

Ταλαίπωρε απολογητή της πυρκαγιάς...

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

γιαπετ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5009 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/04/2009, 21:55:10  Εμφάνιση Προφίλ
macedon


quote:
(και ο σχολιασμός αυτός είναι ο τελευταίος περί της προδοσίας των τουρκοπροσκυνημένων ανθελλήνων φουστανοφόρων του Αθω, καθώς ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του):

Επιτέλους ρε Κώστα, εξαντλήθηκε η υπομονή σου!!!

Να επανέλθουμε στο θέμα ή τουλάχιστον, να κινηθούμε σε πλησιέστερα, προς αυτό, "χωράφια".


ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

http://www.mindfloga.blogspot.com/Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/04/2009, 22:33:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2
quote:
macedon:
Διαβάζοντας κάθε φορά τις απαντήσεις σου, αναρωτιέμαι και διαπιστώνω ταυτόχρονα:

1. Σε τι επίπεδα μπορεί να φτάσει η αφέλειά σου

2. Πώς συντάσσεσαι με τον κάθε ανθέλληνα, αρκεί να είναι χριστιανός.

3. Πόσο μπορείς να γελοιοποιηθείς ακόμα, υποστηρίζοντας προδότες, αγνοώντας γεγονότα και εφευρίσκοντας από φανταστικά σενάρια μέχρι ... στατιστικά στοιχεία, αμφισβητώντας έγκυρες πηγές όπως ο Φιλήμονας ή ο Τρικούπης για παράδειγμα και εμπιστευόμενος τον ... Κωνσταμονίτη...



1) Ούτε ο Φιλήμονας έγραψε για προδοσία ούτε ο Τρικούπης! Εάν είναι προδοσία η υποχώρηση τότε προδότες ήσαν και οι Ολύμπιοι! Εάν ήταν προδοσία η συνθηκολόγηση, τότε προδότες ήσαν και όλοι οι χιλιάδες Έλληνες που κατά περιόδους συνθηκολόγησαν με τους Τούρκους, τόσο οι γύρω από το Άθως όπως για παράδειγμα οι Θασιώτες ή οι Συθωνήτες αλλά και οι χιλιάδες άλλοι Έλληνες που κατά καιρούς συνθηκολογούσαν!

2) Έχεις δει εσύ στα δικαστήρια να καλούνε προς εξέταση ποιους? Τους έχων τη γενική άποψη? ή τους μάρτυρες?
Εάν δεν καταδείξω τις μαρτυρίες του αυτόπτη μάρτυρα! ποιου θα καταδείξω τις δεικές σου?
Εξάλλου ανέφερα τόσα πολλά γεγονότα που δείχνουν εάν οι μοναχοί ήσαν προδότες ή όχι!

quote:
macedon:
Ετσι για να καταδείξω το μέγεθος της αφέλειάς σου να σχολιάσω ένα σημείο μόνο (και ο σχολιασμός αυτός είναι ο τελευταίος περί της προδοσίας των τουρκοπροσκυνημένων ανθελλήνων φουστανοφόρων του Αθω, καθώς ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του):

Ναι.......Για να δούμε για να δούμε!!!!

quote:
macedon:
Σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό, ο Απ-Λουβούτ πασάς, ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ τον Εμμ. Παπά αλλά μάλλον ήθελε να τον προειδοποιήσει. Κι αυτό γιατί δεν πήγε να τον πιάσει, παρά μόνο έστειλε επιστολή στη μονή Εσφιγμένου για να τον παραδώσουν, όπως ακριβώς έκαναν και οι καλόγεροι.

Εάν ο πασάς πήγαινε ο ίδιος να πιάσει τον Εμ. Παπά!......ε! δε νομίζω να καθόταν ο Εμ. Παπάς!.....γι' αυτό το λόγο έστειλε την επιστολή στους μοναχούς! που πίστεψε ότι όντως είχαν παραδοθεί σε αυτόν ολοκληρωτικά!

Έτσι τους γράφει: <<Προς εσάς τους άπαντας καλογήρους του μοναστηρίου Εσφιγμένου, γνωστόν έστω υμίν ότι σήμερον απ' εδώ τες Καρές έφυγεν ο λεγόμενος Αρχοντας μετά του επαράτου και οπαδού του Νικηφόρου και ήλθον αυτού, τους οποίους να τους πιάσετε και να μας τους στείλετε ομού και τον ηγούμενόν σας (...)Προσέξατε καλώς να μη προφασιστήτε ακαίρως προτάσεις και ματαιολογίας, διότι εγώ κάμνω το χρέος μου (...) όθεν και σεις δεν πρέπει να θελήσετε τον αφανισμόν σας . . Ούτω ποιήσατε εξ αποφάσεως και να μοι αποκριθήτε με τον ίδιον κομιστήν>>.

Τι ήθελε ο πασάς?......το στοιχείο του αιφνιδιασμού!......πως θα το πετύχαινε αυτό? Κάνοντας ο ίδιος την απόπειρα?...
-Όχι βέβαια!!! μόλις το μάθαινε ο Εμ. Παπάς θα έφευγε.
Διέταξε τους προσκυνημένους!!!....τι έκαναν οι προσκυνημένοι? πήγαν και τον έπιασαν?....Όχι! δεν τον έπιασαν!!!

Όμως ήδη οι μοναχοί οι υπόλοιποι των άλλων μονών έπρεπε αν μή τι άλλο να συνδράμουν όπως ήταν η συμφωνία στη σύλληψη του Εμ. Παπά!

-Έφτιαξαν μια επιστολή! την έστειλαν στη μονή που βρισκόταν ο Εμ. Παπάς με τους πλέον πιστούς του μοναχούς! και με τους λίγους άνδρες που του είχαν απομείνει!......και τους έλεγαν να πιάσουν τον Εμ.Παπά! και να τον παραδώσουν στους μοναχούς που απέστελλαν γι' αυτό το σκοπό!!!!!!!

Ποιος είναι λοιπόν ο αφελής?....για ξανασκέψου του......εάν εσύ ήθελες να πιάσεις κάποιον θα του έστελνες γράμμα? Σίγουρα όχι!
Ο Τούρκος όμως έστειλε στη μονή Εσφιγμένου! γιατί?.......γιατί απλά ήταν σίγουρος βάση των συμφωνιών ότι οι μοναχοί θα τις τηρούσαν!

Είχε κι ένα λόγο παραπάνω ο πασάς να πιστεύει ότι οι μοναχοί θα το πράξουν! Τους έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό. Κοινός τους λέει ότι θα τους σκοτώσει εάν δεν του τον παραδώσουν!.......

Και όμως τι έκαναν οι μοναχοί? τον έπιασαν? Όχι!!!!
Επιπλέον φτάνει και η επιστολή των υπολοίπων μονών οι οποίες των ειδοποιούν ότι πάνε να τον πιάσουν .....με λίγα λόγια! φύγε Εμ. Παπά! φύγε!!!! είσαι μόνος σου! ποια!!!

quote:
macedon:
Αρα:
1. Και οι δύο που έστειλαν επιστολή στη μονή Εσφιγμένου (καλόγεροι και πασάς) ήθελαν να τον πιάσουν
2. Και οι δύο που έστειλαν επιστολή στη μονή Εσφιγμένου ΔΕΝ ήθελαν να τον πιάσουν.

1. Ο Πασάς έστειλε την επιστολή στη μονή Εσφιγμένου νομίζοντας ότι όντως οι μοναχοί θα κρατήσουν τη συμφωνία τους και γιατί πίστευε στο στοιχείο του αιφνιδιασμού, έτσι ώστε να αποτραπεί η απόδρασή του διά θαλάσσης!

2. Οι μοναχοί των άλλων μονών! έστειλαν την επιστολή για να ειδοποιήσουν τον Εμ. Παπά! να φύγει! δείχνοντάς του ότι δεν υπήρχε πλέον άλλη διέξοδος πλήν της φυγής του, ο πόλεμος είχε πια τελειώσει.....θα μπορούσαν αντί της επιστολής να πάνε κατ' ευθείαν να τον συλλάβουν! δεν το έπραξαν όμως και αυτό είναι που μετράει.
Παράλληλα μέναν και καλυμμένοι απέναντι στον Τούρκο!

Έχουμε έτσι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.......το να τα συνδέεις όμως κατ΄ αυτόν τον τρόπο δείχνει παρά, ότι ποντάρεις σε αφελής αναγνώστες και πουθενά αλλού.

quote:
macedon:
Επειδή όμως, σύμφωνα με την "αντίληψή" σου (λέμε τώρα), οι καλόγεροι ήθελαν να τον προειδοποιήσουν, άρα και ο Λουβούτ Πασάς ήταν στο πλευρό του Εμμ. Παπά, και προσπάθησε κι αυτός να τον προειδοποιήσει, καθώς κι αυτός επιστολή έστειλε... δεν πήγε να τον πιάσει.

Ο πασάς την επιστολή την έστειλε όχι στους ελεύθερους μοναχούς αλλά στους ήδη προσκυνημένους. Ο ίδιος δεν μπορούσε να πάει γιατί θα τον έβλεπαν! πόνταρε λοιπόν στη συνεργασία των μοναχών!....έπαιξε κι έχασε......

quote:
macedon:
Μήπως πολέμησε και στο πλευρό του, εναντίον ... του εαυτού του;

Ταλαίπωρε απολογητή της πυρκαγιάς...



Το ποιος πολέμησε στο πλευρό του μας το αναφέρουν οι πηγές που έφερα και τελευταία αυτή της "Ιστορίας του Ελληνικού έθνους"........το ποιος είναι ο ταλαίπωρος φροντίζεις συνεχώς να μας το δείχνεις, μέσα από τις άστοχες βολές σου......


"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/05/2009, 13:14:58  Εμφάνιση Προφίλ
Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ
"ΑΓΙΟΣ" ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο ΠΑΡΙΟΣ (2)

ΤΟ ΔΕΚΑΝΙΚΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ


Α. ΓΕΝΙΚΑ

Ο Αθανάσιος ο Πάριος, πιστός φύλακας της οθωμανικής δουλείας και του ραγιαλικίου, κυνοειδώς αφοσιωμένος στο σουλτάνο και σφοδρός πολέμιος των ιδεών της ελευθερίας αλλά και της μόρφωσης, αγιοποιήθηκε από το πατριαρχείο των Ρωμαίων το 1995, για όλη την προσφορά του στο σουλτάνο και σ'αυτό. Ας μην ξεχνάμε πως ο συγκεκριμένος τουρκόψυχος "άγιος" ήταν ο μόνος που είχε το θράσος να υπερασπιστεί το εμετικό κατασκεύασμα του Γρηγόριου, την "Πατρική Διδασκαλία".

Είδαμε προηγούμενα το έργο του Πάριου με τον τίτλο "Χριστιανική Απολογία"· ένα επίσης εμετικό τουρκοειδές κατασκεύασμα όπου ταυτιζόταν η ελευθερία με την αθεϊα και η οποιαδήποτε σκέψη επανάστασης κατά του σουλτάνου, με εισιτήριο για την κόλαση, και όπου το βασικό συμπέρασμα ήταν πως "οι άνθρωποι ούτε γεννιούνται ούτε είναι ελεύθεροι".

To 1802 ο εν λόγω αγιοποιημένος υπηρέτης του σουλτάνου και του πατριαρχείου εκδίδει στην Τεργέστη ένα αρλουμποφιλοσοφικό πόνημα με τον πομπώδη τίτλο "Περί της Αληθούς Φιλοσοφίας" ή "Αντιφώνησις προς τον παράλογον ζήλον των από της Ευρώπης ερχομένων φιλοσόφων και επί αφιλοσοφία το ημέτερον γένος ανοήτως οικτιρόντων", γνωστή πιο εύκολα με το όνομα "Αντιφώνησις".

Είναι η εποχή που οι Ευρωπαίοι ανακαλύπτουν την αρχαία Ελλάδα και εμπνέονται απ'αυτήν· η εποχή που οι Ευρωπαίοι δίνουν στον ελληνισμό τη θέση που του ταιριάζει, σαν Ελληνες, κληρονόμοι του αρχαίου αίματος και όχι ταλαίπωροι υπήκοοι της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας· είναι η εποχή του κινήματος του Διαφωτισμού που βασίζεται στις ιδέες της αρχαιότητας και αντιτίθεται στο σκοταδισμό, τη δεισιδαιμονία και τη δουλεία - ό,τι εκπροσωπούσε δηλαδή το πατριαρχείο. Το κίνημα αυτό, με τη μορφή που έχει πάρει κυρίως στη Γαλλία (και προηγηθείσης της Γαλλικής Επανάστασης) ανησυχεί σφόδρα το τουρκορθόδοξο πατριαρχείο των Ρωμαίων και τους λοιπούς ελληνόφωνους υποτακτικούς του σουλτάνου, καθώς φοβούνται επέκταση της ιδεολογικής αυτής καταιγίδας στον ελληνικό χώρο, κάτι που θα έβαζε σε άμεσο κίνδυνο τόσο την οθωμανική δουλεία και τα προνόμια του πατριαρχείου (που εξαρτώνταν απ'αυτήν) όσο και την ίδια την υπόσταση του τουρκικού αυτού θρησκευτικού σωματείου.

Ετσι, πρωτοστατούντων των υπέρτατα αφοσιωμένων υπαλλήλων των Οθωμανών, του Γρηγορίου πασά του Ε΄ και του αγιοποιημένου Αθανασίου Πάριου, αρχίζουν να βγαίνουν σωρηδόν έντυπα που στρέφονται κατά του Διαφωτισμού, κατά των Επιστημών, κατά της ελευθερίας, κατά της αρχαίας Ελλάδας, μέχρι και κατά των ... ελληνικών ονομάτων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθούν οι υπόδουλοι Ελληνες μακριά από τις ιδέες της ελευθερίας (και της επανάστασης), προσηλωμένοι στον τουρκορθόδοξο, σκοταδιστικό, χριστιανικό μεσαίωνα των φουστανοφόρων του πατριαρχείου, που ήταν ο μόνος που μπορούσε να τους εξασφαλίσει την υποταγή στο σουλτάνο.


Β. ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ "ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗΣ"

Ο Πάριος, στο ανθελληνικό και σκοταδιστικό του παραλήρημα στο εν λόγω έργο, είναι ομολογουμένως πολύ μεθοδικός. Σαν γνήσιος χριστιανός, καταριέται φυσικά την Ευρώπη, τις επιστήμες, τους Ευρωπαίους, το Διαφωτισμό, τις ιδέες του ... αλλά πηγαίνει ακόμη παραπέρα. Προσπαθεί μέσα από το θολωμένο από το λιβάνι μυαλό του να αποδείξει πως οι ίδιες οι βάσεις του Διαφωτισμού είναι σαθρές και για να το πετύχει αυτό παρουσιάζει έναν οχετό ύβρεων και συκοφαντιών κατά του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και των εκπροσώπων του, προσπαθώντας να καλύψει με λάσπη και χριστιανικές ακαθαρσίες αυτό που τιμάται και θαυμάζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης: τον ελληνικό πολιτισμό!

Ο ανθελληνισμός που υπάρχει διάχυτος και έντονος σε όλη την έκταση της "Αντιφώνησης", μπορεί να συγκριθεί μόνο με έργα των μεγάλων ανθελλήνων της ιουδαϊκής αίρεσης, όπως του Σύριου Χρυσόστομου ή του φονιά της Υπατίας, Κύριλλου, "άγιων" της ανθελληνικής ασιατικής θρησκείας, ενώ σε πολλά σημεία ξεπερνά κι αυτούς ακόμη τους προσναφερόμενους ορκισμένους εχθρούς του ελληνισμού.

Ετσι, τα κύρια σημεία της Αντιφώνησης μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

1. Οι αρχαίοι Ελληνες φιλόσοφοι (οι οποίοι αναφέρονται ονομαστικά) ήταν τυφλοί, κακοδαίμονες, σκοτεινοί, ανάξιοι, φαυλότατα ανδράποδα και πρέπει κανείς να τους αποστρέφεται.

2. Ο Μέγας Αλέξανδρος ΔΕΝ ήταν Ελληνας, ενώ περιγράφεται ως πλεονέκτης και με γαμψά νύχια σαν αρπακτικό.

3. Οι Ελληνες φιλόσοφοι παρομοιάζονται και εξομοιώνονται με τους Φαρισαίους.

4. Οι επιστήμες είναι άχρηστες να τις σπουδάζει κανείς.

5. Μόνον τα μαθήματα που ωφελούν την Εκκλησία πρέπει να σπουδάζουν οι νέοι.

6. Στους αληθινούς χριστιανούς ταιριάζει η δουλεία και όχι η ελευθερία, γιατί τότε μόνον αυτοί συμμορφώνονται με το θέλημα του Χριστού.

7. Αυτοί που μιλούν για ελευθερία του ελληνικού γένους είναι άθεοι και αντίχριστοι και αντιμάχονται τον ίδιο το Χριστό και το ευαγγέλιό του.

Στη δεύτερη έκδοση του ανθελληνικού κατασκευάσματος, που αποτελεί ένα μίγμα θεολογικής ανοησίας, πολιτικής χαμερπίας και φιλοσοφικής αρλούμπας, υπάρχει ένα επιπλέον τμήμα που ονομάζεται "Παραίνεσις αποτρεπτική προς τους αδεώς εις την Ευρώπην χάρην εμπορίας πέμποντες τους παίδας" όπου μπορεί να κατανοήσει κανείς γιατί γράφτηκε η "Αντιφώνησις": Η επαφή με την Ευρώπη ενέχει τον κίνδυνο του ενστερνισμού των ιδεών της ελευθερίας, που θα βάλει σε κίνδυνο την οθωμανική υποταγή, τα συμφέροντα του σουλτάνου και φυσικά του πατριαρχείου. Και ο καλός χριστιανός είναι ο υποταγμένος στο σουλτάνο χριστιανός. Ο καλός χριστιανός είναι ο δούλος χριστιανός.

Με τέτοια προσφορά στο σουλτάνο και στα οικονομικά συμφέροντα του πατριαρχείου, είναι δυνατόν να μην αγιοποιηθεί ο Πάριος εφέντης;

Συνεχίζεται

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/05/2009, 01:15:32  Εμφάνιση Προφίλ
Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ
"ΑΓΙΟΣ" ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο ΠΑΡΙΟΣ (2)

ΤΟ ΔΕΚΑΝΙΚΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

Γ. Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ "ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗΣ"

Είδαμε τα γενικά σημεία του παραληρήματος του "αγίου" Αθανασίου Πάριου. Ας δούμε και τον τρόπο που αυτά εκφράζονται μέσα από το πλήρες ανοησίας, θρησκευτικού φανατισμού και ανθελληνικού μένους πόνημά του.

1. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΕΙΝΑΙ:

τυφλοί, πεπλανημένοι και κακοδαίμονες

"αλλά και αυτοί οι φιλόσοφοι διετέλουν ουχ ήττον τυφλοί και πεπλανημένοι και κακοδαίμονες"

ελεεινά ανδράποδα

"Αλλά και περί τούτων φοβούμαι μη προϊών ο λόγος αποδείξη τους αλαζόνας εκείνους ού μόνον πρότερον τυφλούς αλλ' ανδράποδα όλως ελεεινά"

που πρέπει κανείς να αποστρέφεται

"Διό δη ού μόνον μακαρισμού και δόξης είναι ανάξιοι οι τω όντι τετυφλωμένοι και σκοτεινοί της Ελλάδος σοφοί, αλλά πάν τουναντίον, οίκτου και αποστροφής, εις ουδέν αποβάσης αυτοίς ωφελίμου της επιστημονικής θεωρίας."

γιατί είναι άθλια και ρυπαρά υποκείμενα(!)

"Πάντες λοιπόν οι τε παλαιοί και οι νέοι των Ελλήνων φιλόσοφοι μέχρι λόγων μόνον εφιλοσόφουν και μέχρι λόγων μόνον ετίμων και εδίδασκον την αρετήν, δούλοι εν τοις έργοις εξελεγχόμενοι των παθών προθυμότατοι. Τούτους δε, τους κατά μέν τη θρησκείαν τυφλούς, κατά δε την πράξιν εξωλέστατους αναδέχονται την τιμήν να συστήσωσιν ημίν ως προαγωγούς της του Γένους ευδαιμονίας οι παράλογοι της φιλοσοφίας ζηλωταί, οι οικτείροντες το Ημέτερον Γένος επί αφιλοσοφία, ό έστιν επί σπάνει των αθλίων και ρυπαροβίων τούτων υποκειμένων"

Οι Ελληνες Μαθηματικοί και Φιλόσοφοι ήταν αερολόγοι, ανόητοι και μωροί

"Τούτων αληθώς ένεκα είνε οικτιρμού άξιον το Ελληνικόν Εθνος, ουχί της απουσίας των Δημοκρίτων και Πλατώνων, των Ζηνώνων και Ευκλειδών και των παραπλησίων άλλων μετεωρεσχών (...) ουχί λέγω επί τοιούτοις λήροις και φληνάφοις..."

ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι Ελληνες σοφοί ήταν αρρωστημένοι και ψεύτες

"αλλ' ουδένα όμως επεδείξατο ημίν Ελληνα φιλόσοφον αληθή και υγιά, διότι ουδέ υπήρχε τις όλως"

Η ελληνική (θύραθεν) παιδεία είναι παντελώς άχρηστη

"Η θύραθεν παιδεία ουδαμώς είνε αναγκαία προς την του ανθρώπου αληθή ευδαιμονίαν"

2. Ο Αλέξανδρος ΔΕΝ ήταν Ελληνας

"Ηναγκάσθη δηλαδή ο φιλόπατρις ούτος ανήρ(σημ. Ο Ισοκράτης) να επικαλεσθή την ξενικήν του Μακεδόνος εις την Ελλάδα επέμβασιν"

και ο Μέγας των Μακεδόνων Αλέξανδρος περιγράφεται ως αρπακτικό από το φουστανοφόρο

"στραφείς δε παρετήρησον τον νέον εκείνον Μακεδόνα (...) και αποφαίνεται ούτως ειπείν εν ριπή οφθαλμού ο κραταιότατος ο γαμψώνυξ, απάσης της οικουμένης μονάρχης"

3. ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ

Ο Χριστιανός συμμορφώνεται με το Χριστό όταν υπομένει τη δουλεία

"Επιβεβαιούντες έτι μάλλον την αλήθειαν ταύτην, προσεπιλέγομεν ότι αι θλίψεις, αι βάσανοι, αι ασθένειαι, η πτωχεία, η δουλεία (...) αρμόζουσι μάλιστα εις τον αληθή χριστιανόν, διότι τότε ούτος κοινωνεί τοις αγίοις και συμμορφούται τω Χριστώ"

Οι Ελληνες το 1802 ζούσαν αμέριμνοι(!), μέσα στην ασφάλεια(!!), χωρίς κινδύνους (!!!)και μ' ένα σωρό δικαιώματα(!!!!)

"εν ώ σήμερον εν κοινωνία ημείς ζώντες αυτάρκει, και ακινδύνω, κεκτημένοι περιουσίας ασφαλείς και δικαιώματα πολύτιμα, τεκνοποιούμενοι ευέλπιδες και αμέριμνοι σχεδόν περί της αύριον διάγοντες την σήμερον."

Δεν έχουμε κανένα λόγο να ξεσηκωθούμε κατά των Τούρκων

"Ποίαν έπειτα δικαίαν έχομεν αφορμήν όπως εξανιστώμεθα κατά των θεσμών της κοινωνίας ή των φρουρούντων αυτούς αρχόντων; Ουδεμίαν βεβαίως!"

Γι'αυτό να αποφεύγετε όσους μιλούν για ελευθερία, μη σας κολλήσουν την αρρώστια και λυσσάξετε... Μείνετε σ'αυτά που μάθατε...

"Φυλάττεσθε όθεν αδελφοί από της φθοροποιάς και μιασματικής αυτών κοινωνίας, φεύγετε αυτούς ως αλαζόνας και ψευδώνυμους φιλοσόφους, μένετε εν οίς εμάθατε και επιστώθητε, και αποφεύγετε αυτούς ως λύκους ψωραλέους, οίτινες εάν μη μεταδώσωσιν υμίν της νόσου, ίσως κατορθώσωσι να δήξωσιν υμάς και στιγματίσωσιν, ίνα γένησθε διά παντός θύματα της λύσσης αυτών."

Λύσσα η ελευθερία και λύκοι αυτοί που την διακηρύττουν ενώ μαθαίνουμε διά στόματος του "αγίου" ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ξεσηκωμού, γιατί οι Ελληνες και με άνεση και ασφάλεια ζουν, και περιουσίες έχουν, και δικαιωμάτων απολαμβάνουν, και ανέμελη ζωή κάνουν και κανένα κίνδυνο δεν διατρέχουν... Καμία σοβαρή αιτία δεν έχουν να ξεσηκωθούν κατά "των θεσμών της κοινωνίας ή των φρουρούντων αυτούς αρχόντων".

Εμ... ξέρει το τουρκορθόδοξο πατριαρχείο του σουλτάνου ποιούς φουστανοφόρους αγιοποιεί. Και ξέρουν και οι Ελληνες ποιούς να φασκελώσουν: Και τους ανθέλληνες αγίους αυτούς και τους θλιβερούς ελληνομάχους απολογητές τους.

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/05/2009, 12:44:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve
Δυστυχώς για σένα αγαπητέ Μακεδόν, αναλωνεσαι εμφυλιοπολεμώντας
αφού πουθενά αλλού δεν μπορείς να βγάλεις τόσο δηλητήριο...
Φίλε, μιλας για Έλληνες που η εμφυλιοπόλεμη διάθεση των είναι
διαχρονική..Αυτήν εξυμνείς;
Γιατί Έλληνας, που να θέλει το κακό της Ελλάδας, είναι περίεργο...
Αλλά, τονίζοντας τα κακώς κείμενα κάποιων εσύ τι όφελος έχεις
πέραν απο το " να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα";
Λέει το κείμενο περι των τυφλών Ελλήνων φιλοσόφων, που είχαν
μωρανθεί και μωρολογούσαν, όταν υπήρχε το πνεύμα και ο σωτήριος
λόγος περί έλευσης του Χριστού, έγινε κι αυτοί, λίγοι μόνο πήραν
χαμπάρι..Αυτό στηλιτεύει ο Αθανάσιος ο Πάριος..Εσύ, γιατί αλλοιώνεις
τα λόγια του;
Τόσο μανία με τον χριστιανισμο πια ;
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/05/2009, 12:59:34  Εμφάνιση Προφίλ
Εγώ δεν αλλοιώνω τίποτε. Παραθέτω αυτά ακριβώς που έχει γράψει ο ανθέλληνας τουρκόσπορος "άγιος", Αθανάσιος Πάριος.

Αν πιστεύεις ότι αλλοίωσα κάτι, ορίστε να μας παρουσιάσεις το "αναλλοίωτο κείμενο", απολογητή της πεντάρας.


macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/05/2009, 14:12:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve
Φίλε μου Μακεδών,βλέπω μόνο την προσπάθεια σου να διαστρεβλώσεις
ότι βρεις, αλλά καλά σε περιποιειται ο φίλος ευρωπαίος2,
πιστεύω ότι θα απαντήσει στην κοπτοραπτικη και αλλοίωση των κειμένων
που παραθέτεις σύντομα...Αλλά, για πές μου, όταν κάποιος έχει
μωρανθεί και τυρβάζει περί πολλών ,δίχως ουσία, όπως ήταν η
παρηκμασμένη τότε ελληνική φιλοσοφία,δεν άξιζε τέτοιων χαρακτηρισμών;Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
γιαπετ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5009 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/05/2009, 14:13:48  Εμφάνιση Προφίλ
τρεχα....

quote:
Λέει το κείμενο περι των τυφλών Ελλήνων φιλοσόφων, που είχαν μωρανθεί και μωρολογούσαν, όταν υπήρχε το πνεύμα και ο σωτήριος
λόγος περί έλευσης του Χριστού, έγινε κι αυτοί, λίγοι μόνο πήραν
χαμπάρι..

Εσύ γιατί θεωρείς μωρούς τους φιλοσόφους που δεν πίστεψαν στο παραμυθάκι;;;

Τους χαρακτηρίζεις χαζούς (τους Έλληνες φιλόσοφους ), απλά επειδή κι εσύ έχεις δεχτεί το ίδιο παραμύθι ή επειδή έχεις κατανοήσει το έργο τους και δεν συμφωνείς μ' αυτό;;;
,

Ποιοί είναι αυτοί, οι λίγοι Έλληνες φιλόσοφοι, που... πήραν χαμπάρι;;

Γιατί δεν "καταλαβαίνεις" αυτό που λένε ευθέως οι πατέρες σου και ψάχνεις να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα;

Εσύ αλλοιώνεις το "λόγο" τους, αυτοί γνώριζαν τι έλεγαν και γιατί...

Ποιός είναι μωρός, λοιπόν;;;


ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

http://www.mindfloga.blogspot.com/Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/05/2009, 14:24:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve
Μωρός είναι φίλε μου,οποιος δεν καταλαβαίνει ότι κάτι
έχει πεθάνει και το κρατάει σε μορφή ζόμπι..Μωρός είναι όποιος
δεν έχει αντικείμενο και βερμπαλίζει περί αξιών καθημερινότητας...
Όσο για το παραμυθάκι του χριστιανισμού, μας δουλεύεις; Εδώ πέρα πιστεύανε για ταύρους που γίνονταν Δίας, για κύκνους και δένδρα και άλλα παραφυσικά και συ παραξενεύεσαι με την χριστιανική αλήθεια που δέχτηκαν φιλόσοφοι του τότε κόσμου;
Φίλε μου παράξενα μιλάς, ή μάλλον γράφεις..Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/05/2009, 15:19:06  Εμφάνιση Προφίλ
quote:
trexagireve
Εδώ πέρα πιστεύανε για ταύρους που γίνονταν Δίας

Αχαχούχαααα! Εκεί είσαι ακόμα; Εδώ άλλοι πιστεύουν ότι μια παρθένα Εβραία έμεινε έγκυος μυρίζοντας ένα λουλούδι, μετά γέννησε ένα θεό και ξαναέγινε παρθένα...

quote:
trexagireve
και συ παραξενεύεσαι με την χριστιανική αλήθεια

Ελα ντε...

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

γιαπετ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5009 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/05/2009, 16:05:51  Εμφάνιση Προφίλ
τρεχα....

quote:
Μωρός είναι φίλε μου,οποιος δεν καταλαβαίνει ότι κάτι
έχει πεθάνει και το κρατάει σε μορφή ζόμπι..

Αν θέλεις τέτοιου είδους "επιχειρήματα" πολύ ευχαρίστως να σε ρωτήσω, τι είναι αυτός που θεωρεί θεό του τον "ήρωα" ενός μυθιστορήματος ο οποίος αναφέρεται μόνο μέσα σ' αυτό το παραμυθάκι.

Τι είναι ζόμπι;

Μήπως τα κομμένα πόδια και χέρια που προσκυνάς με ευλάβεια; Οι νεκροκεφαλές που νομίζεις ότι κάνουν και θαύματα;

Τα ζόμπι λιώνουν σιδερένια παπούτσια, χτυπούν τη μαγκούρα τους μέσα στον τάφο τους και άλλα τέτοια όμορφα...

Αλήθεια πώς αποκαλείς αυτούς που καταθέτουν χρυσά πόδια σε ζωγραφιές για να πάψει να τους πονάει το πόδι, αν όχι μωρούς;

Σου έρχεται κάποια κατάλληλη λέξη στο μυαλό που να τους χαρακτηρίζει;;;

quote:
την χριστιανική αλήθεια που δέχτηκαν φιλόσοφοι του τότε κόσμου;

Σε ξαναρώτησα, έχεις κάποιον πρόχειρο να αναφέρεις, απ' αυτούς;;;


ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

http://www.mindfloga.blogspot.com/Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/05/2009, 17:09:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve
Αυτό λέμε ρε φιλε Γιάπετ, ότι λάθος σας λένε τα περί
χριστιανισμού...Δεν μύρισε κανένα λουλούδι η παρθένος..
Της έδωσε λουλούδι ο άγγελος για το χαίρε, αλλά της
είπε ότι είχε μείνει έγκυος απο το πνεύμα το Άγιο, όχι
απο λουλούδι...Αυτά μόνο οι αρχαιόπληκτοι θα τα πίστευαν
και θα κοπανούσαν και μια μεταμόρφωση σε κάποιο ζώο, για να
καταλάβουμε πόσο πνευματική είναι....
Όσο για παραμυθάκια, άτομα που έχουν πολυ φαντασία έχουν πιστέψει
ότι ήρθαμε απο το διάστημα, σε ελληνικέςδιαστημικές ακάτους...Αυτά
τα παραμύθια να δεις πόσο πουλάνε...Ο χριστιανισμός,δεν μίλησε για
παραμύθια.Μίλησε για ανάσταση του ανθρώπου, ανάσταση απο ιδέες που
τον κρατάνε στο χώμα, όπως ότι τα δένδρα είναι ιερά, ώς είδος....
Κι άλλα φαιδρά..Τα καλά καλά και τα στραβά στραβά, φίλε μου....Τα
λάθη πρέπει να τα διορθώνουμε, όχι να τα καλύπτουμε....
Ζόμπι είναι κάτι που δεν υπάρχει και το θέλεις να υπάρχει..Θαυματουργικά μέλη σωμάτων που μένουν άφθαρτα, είναι
σαφώς άλλο πράγμα..
Απο αρχαίους σοφούς που είδαν το φώς,έχουμε ξαναγράψει είναι πολλοί..Απο που θές να αρχίσω;
Η απομάκρυνση από τον ελληνικό πολυθεϊσμό – όπως π.χ. παρουσιάζεται στα ομηρικά έπη – είχε ήδη ξεκινήσει μερικούς αιώνες πριν με την ανάπτυξη της ελληνικής κλασικής Φιλοσοφίας. Πρώτοι οι προσωκρατικοί είχαν κάνει το πρώτο βήμα, αποπροσωποποιώντας τους πολυάριθμους θεούς των Ελλήνων. Δημιούργησαν έτσι την έννοια του «θείου», το οποίο ο Αναξίμανδρος σχεδόν ταύτισε με το «Άπειρο», στο οποίο απέφυγε να δώσει ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά. Ο Ξενοφάνης ανέπτυξε την ιδέα του «Ενός Θεού» που ξεχωρίζει – σαν επίπεδο – από «τους υπόλοιπους θεούς και τους ανθρώπους» (όπως ο ίδιος έγραψε).Αργότερα, στην εποχή της Κλασικής Φιλοσοφίας, ο Αριστοτέλης μίλησε για έναν μία «Πρωταρχικό Κινούν».
Ακόμα και στην Παλαιά Διαθήκη, ο Ιεχωβάς, παρουσιάζεται στον Μωυσή σαν «ο θεός των πατέρων του και του λέει ότι «δεν υπάρχουν άλλοι θεοί εκτός από Εμένα». Κάποιοι ερευνητές, όπως ο καθηγητής John Dillon, κάνουν διάκριση ανάμεσα σ’ ένα «αυστηρό μονοθεϊσμό» που παρουσιάζεται στον Ιουδαϊσμό και τον Μωαμεθανισμό, ο οποίος δεν επιτρέπει την ύπαρξη άλλων θείων οντοτήτων πέραν του Ενός και Μοναδικού Θεού, εκτός ίσως από κάποιους αγγέλους και ενός πιο “soft” μονοθεϊσμού που έχει προκύψει από μια διανοουμενίστικη εκλέπτυνση της αρχαιοελληνικής παράδοσης. Ο Dillon τοποθετεί τον Χριστιανισμό ανάμεσα στις δύο αυτές τάσεις, υποστηρίζοντας ότι έχει πάρει στοιχεία και από την ζηλοτυπική αποκλειστικότητα του Θεού των Ιουδαίων, αλλά έχει επηρεαστεί και από τον Νεοπλατωνισμό. Ουσιαστικά, ο Χριστιανισμός βρήκε έδαφος ανάπτυξης σε μια εποχή όπου κυριαρχούσαν η πλατωνική μεταφυσική, η Ηθική των Στωικών και η αριστοτέλεια λογική.
Ήδη από τον 4ο αι. π.Χ. ο Πλάτωνας στο έργο του «Τίμαιος» παρουσιάζει έναν Δημιουργό, ο οποίος δίνει μορφή στην αδρανή ύλη μέσων των «νοητικών μορφών» (Αρχετύπων). Αργότερα, τον 3ο αι. π.Χ., ο Πλωτίνος μιλάει για το «Ένα», μια μη υλική, απρόσωπη δύναμη σαν το Υπέρτατο Ον. Με τον ίδιο όρο («Ένα») είχε αποκαλέσει την υπέρτατη Θεότητα και ο Παρμενίδης τον 6ο αι. π.Χ. Μάλιστα ο Πλωτίνος διέκρινε μια Απόλυτη Θεότητα (σαν την Πρώτη Αρχή) που ήταν απλά «νοητικής φύσης» και μια Δημιουργική διμερή Θεία Διάνοια που γεννάει τις μορφές («αρχέτυπα»). Γι’ αυτό οι συνεχιστές στον Νεοπλατωνισμό μίλησαν για «τρεις διαφορετικές υποστάσεις του Ενός Θεού», μια προσέγγιση που ταιριάζει πολύ με την χριστιανική Αγία Τριάδα (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα).
Απ’ την άλλη, ο Αριστοτέλης στα «Μεταφυσικά» του – όχι τόσο μεταφυσικός όσο ο δάσκαλός του Πλάτωνας – απορρίπτει την ιδέα των «αρχετύπων» και μιλάει για έναν κυκλικό χρόνο που βρίσκεται σε κίνηση, δίχως αρχή και τέλος, καθώς και για ένα «Πρωταρχικό Κινούν», το οποίο όμως δεν υπόκειται σ’ αυτήν την ατέρμονη πορεία, αλλά είναι η Αιτία της. Αυτός είναι ο «Θεός» του Αριστοτέλη, που παρουσιάζεται σαν μια Αρχή και όχι προσωποποιημένος (αν και τον παρομοιάζει με έναν στρατηγό που κατευθύνει τον στρατό του).
Ο Αριστοτέλης δίδασκε ότι ο άνθρωπος μπορεί να προσεγγίσει το «θείο» με λογικές διαδικασίες, μέσω των ερεθισμάτων που συλλαμβάνει με τις αισθήσεις του. Μάλιστα τόνιζε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα από κοινωνική δομή της οποίας οι νόμοι θα ενσωμάτωναν τους «συμπαντικούς» νόμους της κοσμικής τάξης. Την εποχή του Χριστού, η κυρίαρχη πολιτική άποψη ήθελε να επικρατεί το μοντέλο της Ρώμης που τόνιζε την επέκταση μια λογικής τάξης σ’ όλη την έκταση της Αυτοκρατορίας της. Το μοντέλο αυτό είχε γίνει αποδεκτό από τους Χριστιανούς.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Κικέρωνα, ο οποίος όριζε την ελευθερία σαν την υποταγή στο φυσικό («θείο») νόμο, το πλήθος των θεών ήταν κάτι το περιττό και γι’ αυτό δεν θα ήταν κακό να επιτρέπονταν η λατρεία όλων των θρησκειών όσο αυτές δεν εμπλέκονταν σε θέματα διοίκησης. Μάλιστα ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αλέξανδρος Σεβήρος, λάτρευε μαζί με άλλους θεούς και τον Χριστό.
Έτσι ο ρωμαϊκός κόσμος ήταν δεκτικός σε μια νέα μονοθεϊστική θρησκεία που βασίζονταν στην ενότητα μεταξύ των ανθρώπων και υπόσχονταν τη σωτηρία πέρα από διαφορές φυλής, προέλευσης, φύλου ή κοινωνικής τάξης. Έτσι ο Χριστιανισμός στήριξε την εξάπλωσή του πάνω στις ιδέες αυτές, εξάπλωση που βοηθήθηκε από την διάδοση της ελληνικής γλώσσας στα παράλια της Μεσογείου. Απ’ τη στιγμή που τα Ευαγγέλια γράφτηκαν στα ελληνικά, μπορούσαν να διαβαστούν απ’ την πλειοψηφία των μορφωμένων ανθρώπων.
Οι «Επιστολές του Παύλου» (γραμμένες το 49 ή το 50 μ.Χ.), τα Ευαγγέλια (το τελευταίο ήταν του Ιωάννη που γράφτηκε μεταξύ 90 και 100 μ.Χ.), οι «Πράξεις των Αποστόλων» και η «Αποκάλυψη» γράφτηκαν όλα στα ελληνικά. Ακόμα και το πρώτο Ευαγγέλιο, αυτό του Ματθαίου, που είχε γραφεί στα αραμαϊκά γύρω στο 40 μ.Χ., μεταφράστηκε στα ελληνικά . Όσο για τον Ιησού, αυτός δεν άφησε κανένα γραπτό κείμενο, ενώ δίδασκε στα αραμαϊκά. Έτσι ο Χριστιανισμός εκφράστηκε μέσα από μια γλώσσα που περιείχε τις έννοιες της οικουμενικότητας, την οποία διέδιδε σαν ιδέα την ίδια εποχή και η Στωική φιλοσοφία.
Επιπλέον, η διάδοση της χριστιανικής ηθικής βρήκε έτοιμο έδαφος διαμορφωμένο από την ηθική των Στωικών. Ο ιδρυτής της Στωικής Φιλοσοφίας, ο Ζήνων (4ος αι. π.Χ.) δίδασκε την αταραξία της ψυχής από πάθη όπως ο φόβος, η απληστία, η λύπη ή η χαρά, ώστε η ψυχή να μπορεί να ατενίσει ανεμπόδιστη τα υψηλότερα πνευματικά ιδανικά. Οι Στωικοί, δήλωναν ότι ακόμα και οι σκλάβοι θα μπορούσαν να φτάσουν στην ευτυχία αν ζούσαν «σύμφωνα με τη φύση». Οι Χριστιανοί έπρεπε απλά να το αλλάξουν σε «σύμφωνα με το θέλημα του Θεού» και είχαν αμέσως έτοιμο ένα μεγάλο ακροατήριο, ήδη διαμορφωμένο μέσα από τις αρχές της στωικής ηθικής. Έτσι χρησιμοποίησαν έννοιες των Στωικών όπως τον ασκητισμό, την ταπεινοφροσύνη, την αρμονία και την αδελφοσύνη.
Οι Χριστιανοί επιδίωξαν επίσης μια ταύτιση με όρους και έννοιες της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας. Έτσι στον πρόλογο των Ευαγγελίων και σύμφωνα με τον Ιωάννη, ο Ιησούς παρουσιάζεται ως ο «Λόγος», όρος που στα ελληνικά μεταφράζεται σαν «αιτία» και «ομιλία». Στα αγγλικά μεταφράστηκε σαν «λέξη». Με τον τρόπο αυτό, οι πλατωνιστές των πρώτων χριστιανικών χρόνων βρήκαν μπροστά τους μια οικεία έννοια που συμφωνούσε με την Δημιουργική Αρχή που παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Υπέρτατο Θεό και στην δημιουργημένο κόσμο. Για τους πρώτους χριστιανούς Πατέρες ο «Λόγος» σαν έννοια υπήρχε σε κάθε θρησκεία («Λόγος σπερματικός»), αλλά έβρισκε την τελείωσή της στον Χριστό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε αρχαίες χριστιανικές εικόνες βλέπουμε τον Χριστό να οδηγεί – λυτρωμένους - τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη, μετά την νίκη κατά του Άδη.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Φίλωνα του Αλεξανδρινού (30 π.Χ. – 50 μ.Χ.), μέλους μιας ελληνόφωνης ιουδαϊκής κοινότητας, ο οποίος προσπάθησε να συνδυάσει τον Πλάτωνα με τον Ιουδαϊσμό και τον Στωικισμό. Ο Φίλωνας ταύτισε τη στωική έννοια του «Λόγου» με οντότητες ενδιάμεσες μεταξύ του Θεού και του ανθρώπου όπως τους αγγέλους, τον Μωυσή, τον Αβραάμ, ακόμα και τους υψηλόβαθμους ιερείς των Ιουδαίων. Γι’ αυτόν τα πλατωνικά «αρχέτυπα» ήταν αντανακλάσεις της διάνοιας του Θεού. Ο Φίλων δεν δεχόταν την ενσάρκωση του Λόγου στον Ιησού, ούτε επίσης μια πλήρη ανθρώπινη φύση του Ιησού με τις ανθρώπινες αδυναμίες που αυτή συνεπάγεται.
Όλα αυτά και πολλά άλλα, δείχνουν ότι ο μονοθεισμός και ο ερχομός του
Χριστού, ήταν αναμενόμενος απο τυος Έλληνες φιλοσόφους και θεολογούντες αρχαίους ημών προγόνους...Δεν ήταν ανόητοι..Είδαν
ότι δεν πήγαινε άλλο με ανθρώπινους θεούς και ανεβάσαν τον πήχη
στις πραγματικές του διαστάσεις...
Φυσικά, ξέρω ότι απο έχθρα προς τον χριστιανισμό, είσαι ικανός να
αποκηρύξεις όσους φιλοσόφους αναφέρω ότι μονοθείζαν,αλλά, θα πάρω
αυτό το ρίσκο, ελπίζοντας ότι θα καταλάβεις ότι η αλήθεια είναι
μία και ο έξυπνος άνθρωπος, πάει προς αυτήν, δεν απομακρύνεται....Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/05/2009, 17:58:30  Εμφάνιση Προφίλ
Διάλογο με το κασετόφωνο δεν ήθελες γιάπετ; Πάρε τώρα ένα σεντόνι από
το truth.freeforums.org/topic-t388.html
ή το promhtheas.blogspot.com
ή το www.scribd.com
ή το www.phorum.gr
ή το www.volosblogs.gr και πάει λέγοντας (σ'αυτά τα πέντε βρήκα το παραπάνω κείμενο και σε ένα του esoterica).

Αγαπητέ ελληνομάχε, όταν αντιγράφεις σεντόνια από άλλα sites, να φροντίσεις τουλάχιστον να τα κάνεις πιο ευανάγνωστα. Και, κυρίως, να φροντίσεις να αναφέρεσαι σε πράγματα που έχεις κι εσύ διαβάσει.

Εκτός... αν προσπαθείς να μας πείσεις ότι έχεις διαβάσεις τους σοφούς που αναφέρεις (Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Πλωτίνο, κτλ.), γεγονός που ξεπερνά σε φαντασία ακόμη και την ιστορία της παρθένας με το λουλούδι.

Αλήθεια αγαπητέ ελληνομάχε, εκτός από τις γνωστές ανοησίες σου και τις ύβρεις, σου είναι τόσο δύσκολο να αρθρώσεις ένα δικό σου λόγο; Κι αυτή η κασέτα... Δεν έχει δεύτερη πλευρά;

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/05/2009, 19:21:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve
Αγαπητέ μου Μακεδών, ποτέ δεν θα σκεφτόμουνα να σε συναγωνιστώ
σε ανθελληνισμό...Εγώ, σύμφωνα με τη δική σου λογική,
αντιτίθεμαι σε κάποιες μονάδες, γραφικές και συλλεκτικού χαρακτήρα
αρχαιολατρών,θα έλεγα...Μα, απο την άλλη εσύ τα βάζεις με 15 εκατομμύρια Έλληνες,χαρακτηρίζοντας τους ελληνομάχους, ότι μάχονται τον ιδιο τους τον εαυτό,που να βγώ εγώ μπροστά σου;...
Όσο για το ότι αμφισβητείς μόνιμα οτι δεν σε βολεύει, έ! αυτό
δεν είναι νέο...Κόλλημα το λένε...
Αλλά, για να καταλάβεις πρέπει να έχεις μια πιο σφαιρική γνώση των
πραγμάτων εκείνων των προγόνων μας που γνώριζαν και περιμένανε
την έλευση του Χριστού και Σωτήρα του κόσμου.
Απο τον αγαπημένο σου "Απολογητή" η πραγματεία...:

"Οὐκ οἶμαι δύνασθαι ὑπό Ἑλλήνων σαφέστερον προσμαρτυρήσεσθαι τόν Σωτῆρα ἡμῶν!

Κλήμης ο Αλεξανδρεύς

Πηγή: Ιησούς Χριστός, Ελληνισμός -Χριστιανισμός, Άγγελος Π. Σακκέτος, εκδόσεις Δημιουργία, σελ. 613



Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΝΑΟΣ του «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΘΕΟΥ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ


Ο Άγιος Αθανάσιος επί πολλά χρόνια διετέλεσε διευθυντής της περίφημης βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας στην οποία ήταν συγκεντρωμένα γραπτά κείμενα του αρχαίου κόσμου. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην είσοδο της ιερής βιβλιοθήκης υπήρχε επιγραφή που έγραφε «Ψυχῆς Ἰατρεῖον» («ἑξῆς δι’ ὑπάρχειν τήν ἱεράν βιβλιοθήκη, ἐφ’ ἧς ἐιγέγραφθαι «Ψυχῆς Ἰατρεῖον» (Διόδωρος, Βιβλιοθήκη, 1, 49, 3)
Στο έργο του «Ἐξηγητικόν περὶ τοῦ ἐν Ἀθήναις ναοῦ» επεξηγεί σε ποιον πραγματικά ανήκε ο ναός του Αγνώστου Θεού των Αθηνών, παραθέτοντας τις προφητείες των Ελλήνων δια την έλευση του Χριστού στην γη.
Το εν λόγω έργο του Αγίου διασώζεται στον κώδικα α. Vat. Gr. 1198 της Βατικανής βιβλιοθήκης, στον κώδικα Bodleianus Roe 5 της Bodleian Βιβλιοθήκης της Οξφόρδης καθώς και σε δύο συλλογές με τίτλο Τα Ευρισκόμενα Πάντα Αγίου Αθανασίου, οι οποίες βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αθήνας (θεολ. 665 και θεολ. 667).
Ο Άγιος Αθανάσιος μας εξιστορεί ότι πολλά χρόνια προ της Ελεύσεως του Χριστού στην γη, κάποιος σοφός ονόματι Απόλλων, από τον Θεόν παρακινούμενος, όπως πιστεύει, έκτισε το ναό στην Αθήνα, αφού έγραψε εις αυτόν τον βωμό «Ἀγνώστῳ Θεῷ».



Περί του ναού, και περί των διδασκαλείων,
Και των θεάτρων των εν Αθήναις.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ
Εξηγητικόν περί του εν Αθήναις ναού

«Τούς τάς θείας γραφάς μη ἐπισταμένους, ἐξ αὐτῆς λοιπόν τῆς τῶν πραγμάτων φύσεως, πεῖσαι ὀφείλομεν περί θεογνωσίας λέγειν, ὁρῶμεν γάρ τινας οὐσίας ἐν τῇ κτίσει οὐ κατά φύσιν, ἀλλά ὑπέρ φύσιν μετά ἀλλήλων ὑπηρετούσας οἷόν τι λέγω, φύσις τῶν ὑδάτων, οὐσία ῥευστή, καί κατωφερής ὑπάρχει, πῶς ὁρῶμεν τούς λεγομένους σίφωνας έκ τῆς θαλάσσης ὕδωρ πρός τάς νεφέλας ἀνάγοντας• τό δέ θαυμαστόν ρητόν τό ἁλμυρόν ἀνερχόμενον, γλυκύ ἐπί γῆς διά τῶν ὄμβρων κατέρχεται· πῶς δέ πάλιν ἡ τῶν σωμάτων φύσις βολιστική κατά φύσιν ὑπάρχουσα, ὁρᾶται ἀβόλιστος, καί ἄδυτος ἀν τοῖς ὕδασι τῆς Μαρμαρικῆς Πενταπόλεως; οὐ μόνον δέ, ἀλλά γάρ καί ὕδατος καί πυρός ἐναντία ἡ φύσις ὑπάρχουσα, ἐν τῷ ἅμα ἦν, ὅτε ἐν Λυκίας τῷ ὅρει τῷ λεγομένῳ Ὀλύμπῳ, καθώς μυριάδες ἀνδρῶν ἑωράκασι, καί μέχρι τοῦ νῦν ἐκείνων βλέπουσι, καί ἄλλα παράδοξα ἐν τῇ κτίσει θεωρούμενα, καί θαυμαζόμενα, ἅτινα οὐκ ἄν οὕτως ὑπέρ φύσιν γενέσθαι ἔμελλον εἰ μή οὐσίας τις θεοῦ ἦν τούτων δεσπόζουσα, καί τούτοις ἐπιτρέπουσα, ἀλλήλοις μή ἀντιτάττεσθαι. ὦ Ἑλλήνων παῖδες, βροντῆς στερρᾶς γινομένης, πῶς ἅπασα ἡ τῶν ἀνθρώπων φύσις τρέμει, φρίττει τε καί ἐξίσταται μηνύουσα διά τοῦ σχήματος, ὅτι ὑπό δεσπότου ἐστίν, τοῦ τάς βροντάς ἐργαζομένου»
Αυτούς οι όποιοι δεν γνωρίζουν καλά τις θείες γραφές, από την ιδίαν λοιπόν την φύση των πραγμάτων, οφείλομε να πείσουμε ώστε να ομιλούν δια την θεία γνώση. Διότι βλέπομε μερικές ουσίας εις την δημιουργία να είναι όχι σύμφωνες προς την φύση τους, αλλά υπεράνω της φύσεως τους να υπηρετούν η μία την άλλη ως παράδειγμα αναφέρω, την φύση των υδάτων, η οποία ως ουσία ρευστή και καθοδική υπάρχει, πώς βλέπουμε τους λεγόμενους στροβίλους από την θάλασσαν να οδηγούν το νερό άνω προς τις νεφέλες, και το θαυμαστό ρητό ότι το αλμυρό νερό ανέρχεται, ενώ το γλυκό κατεβαίνει με την βροχή εις την γη; Πώς λοιπόν πάλι η φύσις των σωμάτων αν και είναι σύμφωνος προς την φύση, φαίνεται μη καθοδική και αβύθιστος στα νερά της Μαρμαρικής Πενταπόλεως; Όχι μόνον αυτό, αλλά μάλιστα και ή φύσις ενώ είναι αντίθετος με το ύδωρ και το πυρ, συγχρόνως ήταν κάποτε εις το όρος τής Λυκίας το ονομαζόμενο Όλυμπο, όπως χιλιάδες ανθρώπων έχουν δει και μέχρι σήμερον εκείνων βλέπουν, και άλλα παράδοξα ορατά εις την κτίση και άξια απορίας, τα οποία δεν επρόκειτο να υπερβούν την φύση των εάν δεν δέσποζε εις αυτά κάποια θεϊκή ουσία, επιτρέποντας των να μην αντιτάσσονται μεταξύ των· ώ παίδες Ελλήνων, όταν ξεσπάσει ισχυρή βροντή, πώς τρέμει και εξίσταται ολόκληρος η φύσις των ανθρώπων φανερώνοντας με το σχήμα της, ότι ευρίσκεται κάτω από τον Δεσπότη, ο όποιος προκαλεί τις βροντές.

«Καί ταῦτα μέν πρὸς τούς ἀφελεστέρους τῶν Ἑλλήνων ἠγοῦν ἀγραμμάτοις, εἰς θεογνωσίαν φέροντα ὑποδείγματα, πρός δέ τούς παρά αὐτοῖς σοφούς, ἐκ φιλοσόφων ἀρχαίων δυνατῶν, μαρτυρίας πολλάς περί θεοσέβειας τινές Ἑλλήνων σοφοί ἔφασαν, ἀλλά καί τήν τοῦ Χριστοῦ οἰκονομίαν ἀμυδρῶς προεμήνυσαν. καί γάρ πρό πολλῶν χρόνων ταῆς Χριστοῦ ἐπιδημίας, σοφός τίς ὀνόματι Ἀπόλλων, θεόθεν, ὡς οἶμαι, ἐπικινηθείς, ἔκτισε τόν ἐν Ἀθήναις ναόν, γράψας ἐν αὐτῷ βωμῷ, ἀγνώστῳ θεῷ· ἐν αὐτῷ τοίνυν συνήχθησαν οἱ πρώτοι τῶν Ἑλλήνων φιλόσοφοι, ἵνα περί τοῦ ναοῦ ἐρωτήσωσιν αὐτόν, καί περί προφητείας καί θεοσέβειας, ὧν τά ὀνόματα ἐροῦμεν ταῦτα. Πρῶτον Τίτων, δεύτερος Βίας, τρίτος Σόλων, τέταρτος Χείλων, πέμπτος Θουκυδίδης, ἑκτός Μένανδρος, ἕβδομος Πλάτων. οὗτοι οἱ ἑπτά φιλόσοφοι ἔφησαν τῷ Ἀπόλλωνι• Προφήτευσον ἡμῖν, προφῆτα, ὦ Ἄπολλον, τίς ἐστιν ὅδε εἶπον. τίνος ἔτι ὁ μετά σέ βωμός οὗτος; πρὸς οὕς ὁ Ἀπόλλων ἔφη· Ὅσα μέν πρὸς ἀρετήν καί κόσμον ὀρώρετε ποιεῖν, ποιεῖτε. ἐγώ γάρ ἐφετμεύω τρισένα ὑψιμέδοντα. οὗ λόγος ἄφθεγκτος ἐν ἀδείω κόρη ἔγκυμος ἔσται, ὥσπερ πυροφόρον τόξον ἅπαντα κόσμον ζωγρήσας, πατρί, προσάξει δῶρον. Μαρία δέ τό όνομα αὐτῆς.»
Και αυτά όσον άφορα στους αφελέστερους από τους Έλληνας, δηλαδή τους αμόρφωτους, πού φέρνουν παραδείγματα δια την θεογνωσία. Ενώ σχετικά με τους σοφούς, κάποιοι Έλληνες σοφοί εκ των αρχαίων σπουδαίων φιλοσόφων, ανέφεραν πολλές μαρτυρίες δια την θεοσέβεια, αλλά προανήγγειλαν αμυδρά και την του Χριστού οικονομία.
Διότι πολλά έτη προ της Ελεύσεως του Χριστού, κάποιος σοφός ονόματι Απόλλων, από τον Θεό παρακινούμενος όπως πιστεύω, έκτισε τον ναό στην Αθήνα, αφού έγραψε εις αυτόν τον βωμό, Αγνώστω Θεώ. Εις αυτόν λοιπόν συγκεντρώθηκαν οι πρώτοι φιλόσοφοι των Ελλήνων, δια να τον ρωτήσουν σχετικώς με τον ναόν, και δια την προφητεία, και την θεοσέβεια, των οποίων τα ονόματα αυτά θα αναφέρουμε. Πρώτος ο Τίτων, δεύτερος ο Βίας, τρίτος ο Σόλων, τέταρτος ο Χείλων, πέμπτος ο Θουκυδίδης, εκτός ο Μένανδρος, έβδομος ο Πλάτων. Αυτοί οι επτά φιλόσοφοι είπαν προς τον Απόλλωνα: «Προφήτευσε σε μας προφήτη Απόλλωνα, ποίος ήταν εδώ, τίνος ακόμη είναι ο βωμός αυτός μετά από εσένα;»
Προς αυτούς ο Απόλλων είπε: Όσα σχετικά με την αρετή και την κοσμιότητα παρακινείτε να κάνουν, πράττετε και σεις. Διότι εγώ προφητεύω κυβερνήτη με τριπλή υπόσταση εις μίαν. Του οποίου ο ανείπωτος Λόγος θα κυοφορηθεί εις ανυποψίαστη κόρη, όπως ακριβώς το πυρφόρο τόξο, αφού αιχμαλωτίσει όλον γενικώς τον κόσμο, θα τον προσφέρει ως δώρο εις τον Πατέρα. Μαρία σε το όνομα αυτής

«Ἔστί δέ ἡ λύσις προφητείας οὕτως• περί μέν τοῦ ναοῦ ἐστιν ὁ πρῶτος λόγος, ὅσα, φησί, πρός κόσμον τοῦ ναοῦ, καὶ κάλλος δυνατόν ὑμῖν ποιῆσαι, τά ἀρέσκοντα τῷ θεῷ καὶ ἀνθρώποις <ποιεῖτε>. ἐγώ γάρ ὑπολαμβάνω εἶναι ἐν τῷ οὐρανῷ τρισυπόστατον μέγαν ὕψιστον βασιλέα, τούτου ἄναρχος θεός, καὶ λόγος ἐν ἀγάμω κόρη σαρκοῦται, καί ὥσπερ πυροφόρον τόξον, ἤ ὡς δυναμώτερον, <εἰς> ἅπαντα κόσμον φανήσεται, ἁλιεύων τοὺς ἀνθρώπους, ὥσπερ ἰχθύα ἐκ τοῦ βυθοῦ τῆς ἀπιστίας καί ἀγνωσίας, οὕστινας προσάξει τῷ ἑαυτοῦ πατρί δῶρον· Μαρία δέ τό ὄνομα αὐτῆς. καί τοῦτο μέν προφητεύων ὁ Ἀπόλλων εἶπε. Τίτων ἔ'φη• Ἥξα ἡ ἀνίσχουσα ὑμῖν μέλλων τόν οὐράνιον τοῦ θεοῦ, καί πατρός παῖδα ἡ ἄναρχος κόρη κύει, Βίας εἶπεν· Οὗτος ἐστιν ἀπό οὐρανῶν βεβηκώς, φλογός ὑποβαλών ἀθάνατον πῦρ. ὅν τρέμει οὐρανός γῆ τε <καί> θάλασσα, τάρτατοι καί βύθιοι δαίμονες, αὐτοπάτωρ τρισόλβιος. Σόλων εἶπεν· Ὀψέ ποτε ἐπί τήν <πολυ> σχεδήν ταύτην ἐλάσεις θεός γαῖαν, καί δίχα σφάλματος σάρξ γενήσεται ἀκαμάτου θεότητος, ἀνιάτων παθῶν λύσεις φοροῦσα, καί τούτω πικρός γενήσεται φθόνος λαοῦ, καί προς ὕψος κρεμασθεῖς, ὡς θανάτου κατάδικος, εἰς πάντα πρᾶος πεσεῖται. Χείλων εἶπεν· Ἀκάματος φύσις θεοῦ γενήσεται, ἐξ αύτοῦ δέ ὁ αὐτός οὐσία, καί λόγος.»
Υπάρχει η εξήγησης της προφητείας ως έξης: Σχετικώς με τον ναό είναι ο πρώτος λόγος. Αναφέρει, όσα είναι σχετικά με την διακόσμηση του ναού και είναι δυνατόν εις υμάς να προξενήσουν ομορφιά, εις τον Θεό και εις τους ανθρώπους όσα αρέσκουν να κάνετε. Διότι εγώ θεωρώ ότι είναι ο μέγας ύψιστος βασιλεύς ο τρισυπόστατος εις τον ουρανό. Και ο Λόγος αυτού ως άναρχος Θεός, εις παρθένο κόρη ενσαρκώνεται, όπως ακριβώς το πυρφόρο τόξο, ή όσο γίνεται ισχυρότερα, όλα θα τα αποκαλύψει εις τον κόσμο, αλιεύοντας τους ανθρώπους, όπως ακριβώς τον ιχθύ από τον βυθό της απιστίας και της αγνοίας, τους οποίους θα προσφέρει ως δώρο εις τον Πατέρα του-Μαρία το όνομα αυτής. Αυτά προφητεύοντας είπε ο Απόλλων.
Ο Τίτων είπε: «Θα έλθει αυτή η οποία θα υψώσει προς χάριν μας το ουράνιο παιδίο του Θεού και Πατρός- η παρθένος κόρη κυοφορεί».
Ο Βίας είπε: «Αυτός είναι ο όποιος ήλθε από τους ουρανούς, αφού υπέταξε το αθάνατο πυρ της φλογός. Αυτόν τρέμει ο ουρανός, η γη και ή θάλασσα, οι τάρταροι και οι υποχθόνιοι δαίμονες, τρισμακάριος ο ίδιος ο Πατέρας». Ο Σόλων είπε: «Ως Θεός θα φθάσει εις αυτήν την πολυδιηρημένην γη και θα γεννηθεί με σάρκα αλάθητο. Με ανεξάντλητα όρια ως θεότητα θα απαλλάξει τον άνθρωπο από την φθορά των ανιάτων παθών. Και τούτων θα τον φθονήσει άπιστος λαός και αφού κρεμαστεί υψηλά ως κατάδικος εις θάνατον, όλα θα τα υποφέρει με πραότητα».
Ο Χειλών είπε: «Άφθαρτος φύσις του Θεού θα γεννηθεί, εξ αυτού δε ο ίδιος ως ουσία και Λόγος».

«Θουκυδίδης εἶπε• θεόν σέβου καί μάνθανε. μή ζήτει δέ τις ἐστι καί πῶς; οὐ γάρ ἔστιν ὅτε οὐκ ἔστιν, ὡς ὄντα τοῦτον σέβου καί μάνθανε. ἀσεβής γάρ τόν νοῦν ὁ θέλων μανθάνειν θεόν. Μένανδρος εἶπεν• ὁ παλαιός νέος, καί ὁ νέος ἀρχαῖος, ὁ πατήρ μόνος, καί ὁ μόνος πατήρ, τό ἕν τρία καί τά τρία ἕν. ἄσαρκον σαρκικόν. γῆ τέτοκε τόν οὐράνιον βασιλέα. Πλάτων εἶπεν ἐπειδή ὁ θεός ἀγαθός, οὐ πάντων εἶναι αἴτιος, ὡς οἱ πολλοί λέγουσιν. πολλῶν δέ ἀναίτιος, καί τῶν μέν ἀγαθῶν, οὐδέν ἄλλο φαμέν αἴτιον εἶναι μόνον τῶν καλῶν, κακῶν δέ οὐκέτι. Αὖ πάλιν ἔφησαν οὖτοι οἱ ἑπτά καί εἶπον. εἰ μέν περί τῆς τοῦ Χριστοῦ οἰκονομίας, καί περί τῆς ἁγίας τριάδος. Ἄλλος δέ τις τῶν Ἑλλήνων σοφός μεθ' ἑτέρων τινῶν, Άσκληπιός λεγόμενος, αἰτησάντων ἑρμηνείαν τῶν πάντων φιλοσόφων φιλοσοφώτερον δοῦναι αὐτοῖς λόγον περί θεοῦ φύσεως, ὁ δέ Ἑρμης λαβών σιφέριον ἔγραψεν οὕτως• εἰ μή πρόνοια τις τοῦ τῶν πάντων κυρίου, οὐ μήν τόν λόγον τοῦτον ἀποκαλύψαι ἠβούλοντο• οὐδέ ὑμᾶς τοιούτοις ἔργοις κατεῖχεν, ἵνα περί τούτων ἐρωτήσητε. οὐ γάρ ἐφικτόν ἐστιν εἰς ἀμυήτους τοιαῦτα παρασχέσθαι μυστήρια• ἀλλά τῷ νοΐ ἀκουσάντων ἀκούσατε• ἐν μόνον ἦν· φῶς νοερόν πρό φωτός νοεροῦ, καί ἦν αὐτά ἕνωσις ἐκ τοῦ νοῦ φωτί καί πνεύματι. τά πάντα ἐξ αὐτοῦ, καὶ εἰς αὐτόν, εἰς γόνιμον ἐκ γονίμου, κατελθών ἐπί γονίμῳ ὕδατο ἔγκυον τό ὕδωρ ἐποίησεν. Οἶδας πῶς οἱ τῶν Ἑλλώνων παῖδες προεφήτευσαν καί τόν προάναρχον θεόν καί τόν συνάναρχον αὐτοῦ υἱόν καί λόγον, καὶ τὸ σύνθρονον αὐτοῦ καὶ ὁμοοῦσιον πνεῦμα προεκήρυξαν, καὶ τὰ τίμια τοῦ σταυροῦ πάθη προεκύρηξαν· αὐτῷ ἡ δόξα καὶ τὸ κράτος σύν τῷ παναγίῳ πνεύματι, εἰς τοὺς αἰῶνας ταῶν αἰῶνων. ἀμήν»
Ο Θουκυδίδης είπε: «Να σέβεσαι τον Θεό και να κατανοείς. Μην ζητείς (να μάθεις) ποίος είναι, και πώς. Διότι ουδέποτε είναι ανύπαρκτος, ως υπάρχοντα λοιπόν να τον σέβεσαι και να τον αντιλαμβάνεσαι. Διότι είναι άσεβης αυτός ο όποιος θέλει σύμφωνα με τον νουν να εξακριβώσει τον Θεό». Ο Μένανδρος είπε: «Ό παλαιός νέος και ο νέος αρχαίος. Ο Πατέρας μοναδικός, και ο μοναδικός Πατέρας. Το ένα τρία, και τα τρία ένα. Άσαρκο, ένσαρκο. Η γη γέννησε τον ουράνιο βασιλέα». Ο Πλάτων είπε: «Επειδή ο Θεός είναι αγαθός, δεν είναι αίτιος δια τα πάντα, όπως οι πολλοί λέγουν. Είναι αναίτιος δε δια πολλά, και δια τα μεν αγαθά είναι αίτιος, δια τίποτε άλλο δεν λέμε ότι είναι αίτιος παρά μόνον δια τα καλά, δια τα κακά δε καθόλου».
Και πάλιν αυτοί οι επτά σοφοί ισχυρίστηκαν και είπαν. Επειδή (μίλησαν) δια την οικονομία του Χρίστου και δια την Αγία Τριάδα. Κάποιος άλλος Έλληνας σοφός μαζί με κάποιους άλλους, ο λεγόμενος Ασκληπιός, επειδή ζήτησαν όλοι οι φιλόσοφοι να δώσει ερμηνεία με φιλοσοφικότερο λόγο εις αυτούς δια την φύση τον θεού.
Ο δε Έρμης λαμβάνοντας έναυσμα έγραψε ως έξης: «Εάν δεν υπήρχε η πρόνοια του Κυρίου όλων, δεν θα ήθελαν να αποκαλύψουν τον λόγο αυτόν, ούτε εσάς θα τοιαύτη επιθυμία δια να ρωτήσετε αυτά. Διότι δεν είναι δυνατόν εις αμύητους να παραδίδονται τοιαύτα αλλά αφού κατανοήσατε με τον νού ακούσατε. Ένα και μοναδικό ήταν Φανερό, το όποιον προϋπήρχε του νοερού Φωτός• και ήταν αυτά ένωση από του Νου δια του Φωτός και του Πνεύματος.Τα πάντα εξ αυτού και εις αυτόν, αφού κατήλθε εις γόνιμο (φύση) εκ γονίμου (Φύσεως), εις γόνιμο ύδωρ, έγκυον κατέστησε το ύδωρ.»
Γνωρίζεις πως τα παιδιά των Ελλήνων προφήτεψαν και τον προάναρχο Θεό και τον συνάναρχο Υιό αυτού και Λόγο, και το ομόθρονο αυτού και ομοούσιο Πνεύμα προεκύρηξαν, και τα τίμια πάθη, εις αυτόν η δόξα και η ισχύς μαζί με τον άναρχο Πατέρα και το πανάγιο Πνεύμα εις τους αιώνας των αιώνων, Αμήν.
Πηγή:
α. Vat. Gr. 1198, φφ. 65α - 67α
β. Τα Ευρισκόμενα Πάντα Αγίου Αθανασίου, Παρίσι 1698. Εθνική βιβλιοθήκη Αθηνών, θεολ. 665, σελ. 598, 599.


ΑΠΟΛΛΩΝ
«Ὅσα μέν πρὸς ἀρετήν καί κόσμον ὀρώρετε ποιεῖν, ποιεῖτε. ἐγώ γάρ ἐφετμεύω τρισένα ὑψιμέδοντα. οὗ λόγος ἄφθεγκτος ἐν ἀδείω κόρη ἔγκυμος ἔσται, ὥσπερ πυροφόρον τόξον ἅπαντα κόσμον ζωγρήσας, πατρί, προσάξει δῶρον. Μαρία δέ τό όνομα αὐτῆς.»
«Όσα σχετικά με την αρετή και την κοσμιότητα παρακινείτε να κάνουν, πράττετε και σεις. Διότι εγώ προφητεύω κυβερνήτη με τριπλή υπόσταση εις μίαν. Του οποίου ο ανείπωτος Λόγος θα κυοφορηθεί εις ανυποψίαστη κόρη, όπως ακριβώς το πυρφόρο τόξο, αφού αιχμαλωτίσει όλον γενικώς τον κόσμο, θα τον προσφέρει ως δώρο εις τον Πατέρα. Μαρία σε το όνομα αυτής»
Υπάρχει στα χειρόγραφα:
α. Vat. Gr., 1198, φ. 65β
β. Σινά 327, φ.236α
γ. Διονυσίου 281, φ. 103α
δ. Σινά 1189, φ. 6β

ΑΠΟΛΛΩΝ (Σόλων)
«Ὀψέ ποτε ἐπί τήν <πολυ> σχεδήν ταύτην ἐλάσεις θεός γαῖαν, καί δίχα σφάλματος σάρξ γενήσεται ἀκαμάτου θεότητος, ἀνιάτων παθῶν λύσεις φοροῦσα, καί τούτω πικρός γενήσεται φθόνος λαοῦ, καί προς ὕψος κρεμασθεῖς, ὡς θανάτου κατάδικος, εἰς πάντα πρᾶος πεσεῖται.»
«Ως Θεός θα φθάσει εις αυτήν την πολυδιηρημένην γη και θα γεννηθεί με σάρκα αλάθητο. Με ανεξάντλητα όρια ως θεότητα θα απαλλάξει τον άνθρωπο από την φθορά των ανιάτων παθών. Και τούτων θα τον φθονήσει άπιστος λαός και αφού κρεμαστεί υψηλά ως κατάδικος εις θάνατον, όλα θα τα υποφέρει με πραότητα».
Εκτός από τον Άγιο Αθανάσιο (την αποδίδει στον Σόλωνα) και τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, υπάρχει στα χειρόγραφα ως προφητεία του Απόλλωνα:
α. Δοχειαρίου 5, φ. 124α, Σίβυλλα
β. Σινά 327, φ.235α - 235β, Πλάτων
γ. Βατοπεδίου 754, φ. 182β, Όμηρος
δ. Σινά 1189, φ. 7, Χίλων
ε. Ιβήρων 386, φ. 174β, Πλάτων
στ. Richard Bentleii Epistola, σελ. 10, Αντίοχος
ζ. Διονυσίου 281, φφ. 103α - α03β, Πλάτων

ΣΟΛΩΝ (Βίας)
«Οὗτος ἐστιν ἀπό οὐρανῶν βεβηκώς, φλογός ὑποβαλών ἀθάνατον πῦρ. ὅν τρέμει οὐρανός γῆ τε <καί> θάλασσα, τάρτατοι καί βύθιοι δαίμονες, αὐτοπάτωρ τρισόλβιος.»
«Αυτός είναι ο όποιος ήλθε από τους ουρανούς, αφού υπέταξε το αθάνατο πυρ της φλογός. Αυτόν τρέμει ο ουρανός, η γη και ή θάλασσα, οι τάρταροι και οι υποχθόνιοι δαίμονες, τρισμακάριος ο ίδιος ο Πατέρας»
Αποδίδεται από τον Μέγα Αθανάσιο στον Βία αλλά στα άλλα τέσσερα χειρόγραφα που απαντάται αποδίδεται στον Σόλωνα
α. Vat. Gr., 1198, φ. 66α
β. Σινά 327, φ.235β, Σόλων
γ. Διονυσίου 281, φ. 103α, Πλούταρχος
δ. Διονυσίου 167, φ. 151α , χρ. Χίλων
ε. Richard Bentleii Epistola, σελ. 7, Σόλων
στ. Σινά 1189, φ. 7α, Σόλων
ζ. Ιβήρων 386, φ. 176α, Σόλων

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
«Ακάματος φύσις Θεού γεννήσεται ουκ έχουσα αρχήν. Εξ αυτού δε ο πανσθενής ουσιούται Λόγος»
«Ακατάβλητος φύσις Θεού θα γεννηθεί που δεν έχει αρχήν. Από αυτόν λοιπόν αποκτά ουσία ο παντοδύναμος Λόγος.»
Υπάρχει στα χειρόγραφα
α. Σινά 327, φ. 235α.
β. Vat. Gr. 1198, φ. 66α
γ. Διονυσίου 281, φ. 103α
δ. Διονυσίου 167, φ. 151α
ε. Richard Bentleii Epistola, σελ. 7
στ. Ιβήρων 386, φ. 174α

ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ ή ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ
«θεόν σέβου καί μάνθανε. μή ζήτει δέ τις ἐστι καί πῶς; οὐ γάρ ἔστιν ὅτε οὐκ ἔστιν, ὡς ὄντα τοῦτον σέβου καί μάνθανε. ἀσεβής γάρ τόν νοῦν ὁ θέλων μανθάνειν θεόν.»
«Να σέβεσαι τον Θεό και να κατανοείς. Μην ζητείς (να μάθεις) ποίος είναι, και πώς. Διότι ουδέποτε είναι ανύπαρκτος, ως υπάρχοντα λοιπόν να τον σέβεσαι και να τον αντιλαμβάνεσαι. Διότι είναι άσεβης αυτός ο όποιος θέλει σύμφωνα με τον νουν να εξακριβώσει τον Θεό»
Υπάρχει στα χειρόγραφα
α. Διονυσίου 281, φ. 103α , Θουκυδίδης
β. Vat. Gr. 1198, φ. 66β, Θουκιδίδης
γ. Ιβήρων 386, φ. 176α, Μένανδρος
δ. Σινά 1189, φ. 7β, Μένανδρος

ΠΛΑΤΩΝΑΣ (Μέναδρος)
«ὁ παλαιός νέος, καί ὁ νέος ἀρχαῖος, ὁ πατήρ μόνος, καί ὁ μόνος πατήρ, τό ἕν τρία καί τά τρία ἕν. ἄσαρκον σαρκικόν. γῆ τέτοκε τόν οὐράνιον βασιλέα»
«Ο παλαιός νέος και ο νέος αρχαίος. Ο Πατέρας μοναδικός, και ο μοναδικός Πατέρας. Το ένα τρία, και τα τρία ένα. Άσαρκο, ένσαρκο. Η γη γέννησε τον ουράνιο βασιλέα». Ο Πλάτων είπε: «Επειδή ο Θεός είναι αγαθός, δεν είναι αίτιος δια τα πάντα, όπως οι πολλοί λέγουν. Είναι αναίτιος δε δια πολλά, και δια τα μεν αγαθά είναι αίτιος, δια τίποτε άλλο δεν λέμε ότι είναι αίτιος παρά μόνον δια τα καλά, δια τα κακά δε καθόλου».
Υπάρχει στα χειρόγραφα
α. Διονυσίου 167, φ. 151α , Πλάτων
β. Vat. Gr. 1198, φ. 66β, Θουκιδίδης
γ. Ιβήρων 386, φ. 174α, Πλάτων
δ. Σινά 1189, φ. 7β, Πλάτων
ε. Διονυσίου 281, φ. 103α, Χίλων
στ. Richard Bentleii Epistola, σελ. 7 - 8 Θουκυδίδης Πλούταρχος
ζ. Σινά 327, φ. 235β, Πλούταρχος

ΕΡΜΗΣ
«εἰ μή πρόνοια τις τοῦ τῶν πάντων κυρίου, οὐ μήν τόν λόγον τοῦτον ἀποκαλύψαι ἠβούλοντο• οὐδέ ὑμᾶς τοιούτοις ἔργοις κατεῖχεν, ἵνα περί τούτων ἐρωτήσητε. οὐ γάρ ἐφικτόν ἐστιν εἰς ἀμυήτους τοιαῦτα παρασχέσθαι μυστήρια• ἀλλά τῷ νοΐ ἀκουσάντων ἀκούσατε• ἐν μόνον ἦν· φῶς νοερόν πρό φωτός νοεροῦ, καί ἦν αὐτά ἕνωσις ἐκ τοῦ νοῦ φωτί καί πνεύματι. τά πάντα ἐξ αὐτοῦ, καὶ εἰς αὐτόν, εἰς γόνιμον ἐκ γονίμου, κατελθών ἐπί γονίμῳ ὕδατο ἔγκυον τό ὕδωρ ἐποίησεν»
«Εάν δεν υπήρχε η πρόνοια του Κυρίου όλων, δεν θα ήθελαν να αποκαλύψουν τον λόγο αυτόν, ούτε εσάς θα τοιαύτη επιθυμία δια να ρωτήσετε αυτά. Διότι δεν είναι δυνατόν εις αμύητους να παραδίδονται τοιαύτα αλλά αφού κατανοήσατε με τον νού ακούσατε. Ένα και μοναδικό ήταν Φανερό, το όποιον προϋπήρχε του νοερού Φωτός• και ήταν αυτά ένωση από του Νου δια του Φωτός και του Πνεύματος.Τα πάντα εξ αυτού και εις αυτόν, αφού κατήλθε εις γόνιμο (φύση) εκ γονίμου (Φύσεως), εις γόνιμο ύδωρ, έγκυον κατέστησε το ύδωρ»
Υπάρχει στα χειρόγραφα
α. Vat. Gr. 1198, φ. 66β, 66α
β. Ιβήρων 386, φ. 173β, 174α
γ. Κύριλλος, Κατά Ιουλιανού, Ι, 552 Β και Ι, 556 Α
δ. Διονυσίου 281, φ. 103α
ε. Μαλάλας, Χρονογραφία, σελ 26
στ. Σινά 327, φ. 235α

ΑΙΣΧΥΛΟΣ: «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ»
Κράτος
...ἁμαρτίας σφε δεῖ θεοῖς δοῦναι δίκην,
ὡς ἂν διδαχθῇ τὴν Διὸς τυραννίδα 10
στέργειν, φιλανθρώπου δὲ παύεσθαι τρόπου.
Για τέτοιο αμάρτημα, λοιπόν, αυτός εδώ πρέπει να δώσει δίκη εις τους θεούς.
Και έτσι θα μάθει την εξουσία του Διός να προσκυνά θέλοντας και μη
και τα φιλάνθρωπα καμώματα ν’ αφήσει
Πηγή: Ιησούς Χριστός, Ελληνισμός -Χριστιανισμός, Άγγελος Π. Σακκέτος, εκδόσεις Δημιουργία, σελ. 614 & Αισχύλος «Προμηθέας Δεσμώτης» [http://www.mikrosapoplous.gr/]

Προμηθεύς
ἦ δυσπετῶς ἂν τοὺς ἐμοὺς ἄθλους φέροις,
ὅτῳ θανεῖν μέν ἐστιν οὐ πεπρωμένον·
αὕτη γὰρ ἦν ἂν πημάτων ἀπαλλαγή·
νῦν δ᾽ οὐδέν ἐστι τέρμα μοι προκείμενον 755
μόχθων, πρὶν ἂν Ζεὺς ἐκπέσῃ τυραννίδος.
Ἰώ
ἦ γάρ ποτ᾽ ἔστιν ἐκπεσεῖν ἀρχῆς Δία;
Προμηθεύς
ἥδοι᾽ ἄν, οἶμαι, τήν δ᾽ ἰδοῦσα συμφοράν.
Ἰώ
πῶς δ᾽ οὐκ ἄν, ἥτις ἐκ Διὸς πάσχω κακῶς;
Προμηθεύς
ὡς τοίνυν ὄντων τῶν δέ σοι μαθεῖν πάρα. 760
Ἰώ
πρὸς τοῦ τύραννα σκῆπτρα συληθήσεται;
Προμηθεύς
πρὸς αὐτὸς αὑτοῦ κενοφρόνων βουλευμάτων.
Ἰώ
ποίῳ τρόπῳ; σήμηνον, εἰ μή τις βλάβη.
Προμηθεύς
γαμεῖ γάμον τοιοῦτον ᾧ ποτ᾽ ἀσχαλᾷ.
Ἰώ
θέορτον, ἢ βρότειον; εἰ ῥητόν, φράσον. 765
Προμηθεύς
τί δ᾽ ὅντιν᾽·; οὐ γὰρ ῥητὸν αὐδᾶσθαι τόδε.
Ἰώ
ἦ πρὸς δάμαρτος ἐξανίσταται θρόνων;
Προμηθεύς
ἣ τέξεταί γε παῖδα φέρτερον πατρός.
Ἰώ
οὐδ᾽ ἔστιν αὐτῷ τῆσδ᾽ ἀποστροφὴ τύχης;
Προμηθεύς
οὐ δῆτα, πλὴν ἔγωγ᾽ ἂν ἐκ δεσμῶν λυθείς. 770
Ἰώ
τίς οὖν ὁ λύσων ἐστὶν ἄκοντος Διός;
Προμηθεύς
τῶν σῶν τιν᾽ αὐτὸν ἐγγόνων εἶναι χρεών.
Ἰώ
πῶς εἶπας; ἦ ᾽μὸς παῖς σ᾽ ἀπαλλάξει κακῶν;
Προμηθεύς
τρίτος γε γένναν πρὸς δέκ᾽ ἄλλαισιν γοναῖς.
Προμηθέας
Πόσο βαρειά θα βάσταγες τα δικά μου πάθη, εμέ που δεν μου γράφει θάνατο το ριζικό μου! ... έτσι θα γλύτωνα κι εγώ απ’ τα βάσανά μου· μα τώρα άλλο κανένα δεν προβλέπω τέλος των δεινών μου πριν πέσει ο Δίας από τον θρόνο
Ιώ
Μπορεί ποτέ την εξουσία να χάσει ο Δίας;
Προμηθέας
Θάχαιρες, βέβαια, να δεις μια τέτοια τύχη
Ιώ
Πως όχι, αφού απ’ αφορμή του Δία τέτοια φριχτά υποφέρω πάθη
Προμηθέας
Μπορείς λοιπόν να χαίρεσαι γιατί θα γίνει
Ιώ
Και ποιος θα του αφαιρέσει της αρχής το σκήπτρο;
Προμηθέας
Ο ίδιος με τα αλαφρόμυαλα καμώματά του
Ιώ
Και με ποιον τρόπο; Πες μου το, αν δεν βλάπει
Προμηθέας
Γάμο θα κάνει τέτοιο, που θα μετανιώσει
Ιώ
Με θεά ή με θνητή; Απάντησέ μου, αν κάνει να το πεις
Προμηθέας
Μη με ρωτάς! Αυτό δεν πρέπει από το στόμα μου να βγει
Ιώ
Και θα ξεθρονιστεί, λοιπόν, από την γυναίκα του;
Προμηθέας
Παιδί, τρανότερο απ’ αυτόν, θα του γεννήσει
Ιώ
Και να ξεφύγει το κακό δεν είναι τρόπος;
Προμηθέας
Κανένας εξόν μονάχα αν εγώ λυθώ απ’ τα δεσμά μου
Ιώ
Και ποιός αν δεν το θέλει ο Δίας, θαν’ αυτός που θα σε λύσει;
Προμηθέας
Κάποιος απόγονός σου πρέπει να είναι
Ιώ
Τι είπες; Παιδί δικό μου από τα πάθη σου θα σε λυτρώσει;
Προμηθέας
Ναι, τρις γενιές μετά τις δέκα πρώτες
Πηγή: Ιησούς Χριστός, Ελληνισμός -Χριστιανισμός, Άγγελος Π. Σακκέτος, εκδόσεις Δημιουργία, σσ. 616 - 617 & Αισχύλος «Προμηθέας Δεσμώτης» [http://www.mikrosapoplous.gr/]

Προμηθεύς
ἦ μὴν ἔτι Ζεύς, καίπερ αὐθάδης φρενῶν,
ἔσται ταπεινός, οἷον ἐξαρτύεται
γάμον γαμεῖν, ὃς αὐτὸν ἐκ τυραννίδος
θρόνων τ᾽ ἄιστον ἐκβαλεῖ· πατρὸς δ᾽ ἀρὰ 910
Κρόνου τότ᾽ ἤδη παντελῶς κρανθήσεται,
ἣν ἐκπίτνων ἠρᾶτο δηναιῶν θρόνων.
τοιῶνδε μόχθων ἐκτροπὴν οὐδεὶς θεῶν
δύναιτ᾽ ἂν αὐτῷ πλὴν ἐμοῦ δεῖξαι σαφῶς.
ἐγὼ τάδ᾽ οἶδα χᾦ τρόπῳ. πρὸς ταῦτά νυν 915
θαρσῶν καθήσθω τοῖς πεδαρσίοις κτύποις
πιστός, τινάσσων τ᾽ ἐν χεροῖν πύρπνουν βέλος.
οὐδὲν γὰρ αὐτῷ ταῦτ᾽ ἐπαρκέσει τὸ μὴ οὐ
πεσεῖν ἀτίμως πτώματ᾽ οὐκ ἀνασχετά·
τοῖον παλαιστὴν νῦν παρασκευάζεται 920
ἐπ᾽ αὐτὸς αὑτῷ, δυσμαχώτατον τέρας·
ὃς δὴ κεραυνοῦ κρείσσον᾽ εὑρήσει φλόγα,
βροντῆς θ᾽ ὑπερβάλλοντα καρτερὸν κτύπον·
θαλασσίαν τε γῆς τινάκτειραν νόσον
τρίαιναν, αἰχμὴν τὴν Ποσειδῶνος, σκεδᾷ. 925
πταίσας δὲ τῷδε πρὸς κακῷ μαθήσεται
ὅσον τό τ᾽ ἄρχειν καὶ τὸ δουλεύειν δίχα.
Κι όμως· μ’ όλη την έπαρση του νου του ο Δίας θάρθει μια μέρα που θα γίνει ταπεινός· γιατί ετοιμάζεται να κάμει γάμο, που άφαντο θα τον γκρεμίσει από τον θρόνο του και από την εξουσία· και τότε θα συντελεστεί πέρα για πέρα η κατάρα του πατέρα του του Κρόνου, όπου ξεστόμισε σαν έπεφτε από της πανάρχαιης βασιλείας του τον θρόνο. Και τον τρόπο για ν’ αποστρέψει τέτοια συμφορά κανένας θεός, εξόν εμέ, δεν θα μπορούσε να άσφαλτα να του δείξει· εγώ μονάχα ξέρω τα μελλούμενα και πως μπορούνε να μην γίνουν. Μα τώρα ξέγνοιαστος ας κάθεται, θαρρώντας στα αιθερόσκατα μπουμπουνητά του και τινάζοντας στα χέρια του τα πύρινά του αστροπελέκια· όμως καθόλου αυτά δεν τον γλιτώνουν απ’ το πέσιμο σ’ αβάσταχτη ντροπή· γιατί ετοιμάζεται τώρα ο ίδιος του εαυτού του αντίπαλο απολέμητο, τέρας αντρείας, που δυνατώτερη από τον κεραυνό θε ναβρη φλόγα, κι ανώτερο από την βροντή φοβερό κτύπου, που θρύματα θε να σκορπίσει στο αέρα κι αυτή ακόμη την πληγή της θάλασσας, τον κοσμοσείστρα τρίαινα του Ποσειδώνος. Και την ημέρα που σ’ αυτή την συμφορά θα πέσει, θα μάθει πόση διαφορά χωρίζει το «νάσαι αφέντης» από το «νάσαι δούλος»
-Και πιο κάτω απαντώντας στον χορό λέει:
Προμηθεύς
σέβου, προσεύχου, θῶπτε τὸν κρατοῦντ᾽ ἀεί.
ἐμοὶ δ᾽ ἔλασσον Ζηνὸς ἢ μηδὲν μέλει.
δράτω, κρατείτω τόνδε τὸν βραχὺν χρόνον,
ὅπως θέλει· δαρὸν γὰρ οὐκ ἄρξει θεοῖς. 940
Προμηθέας
Σέβου, προσκύνα συ, χάιδευωε πάντα εκείνον που κρατάει την εξουσία· όσο για μένα, πιο λίγο κι’ απ’ το τίποτα ψηφώ τον Δία· ας κυβερνάει και ας κάνει ότι θέλει, όσος καιρός του μένει ακόμα· γιατί δεν θα είναι για πολύ ο ηγεμόνας των θεών....
Πηγή: Ιησούς Χριστός, Ελληνισμός -Χριστιανισμός, Άγγελος Π. Σακκέτος, εκδόσεις Δημιουργία, σσ. 618 - 619 & Αισχύλος «Προμηθέας Δεσμώτης» [http://www.mikrosapoplous.gr/]

Ἑρμῆς
...τοιοῦδε μόχθου τέρμα μή τι προσδόκα, 1026
πρὶν ἂν θεῶν τις διάδοχος τῶν σῶν πόνων
φανῇ, θελήσῃ τ᾽ εἰς ἀναύγητον μολεῖν
Ἅιδην κνεφαῖά τ᾽ ἀμφὶ Ταρτάρου βάθη.
Ο θεός Έρμής προλέγει εις τον Προμηθέα, ότι δεν περιμένει το τέλος των δεινών «πριν αν φανεί τις θεός», όστις θα τον διαδεχτεί εις το μαρτύριο και όστις εκουσίως θα κατέλθει εις τον σκοτεινό Άδη και εις τα ζοφερά βάθη του Ταρτάρου, γινόμενος ούτως εκούσιον ιλαστήριον θύμα...
Πηγή: Ιησούς Χριστός, Ελληνισμός -Χριστιανισμός, Άγγελος Π. Σακκέτος, εκδόσεις Δημιουργία, σελ. 619 & Αισχύλος «Προμηθέας Δεσμώτης» [http://www.mikrosapoplous.gr/]


ΛΟΙΠΟΙ
Λουκιανός (55.13.91): «ο μεν γαρ σταυρός ανδρείας σημείον»
Ανάξαρχος: «Κάποιος από τους θεούς θα πέση από ανθρώπινο χέρι», «Βεβληθήσεταί τις θεών βροτήσιαι χειρί» Διογένης Λαέρτιος ΙΧ 60.
Πλάτωνας: Δέχονταν μέγιστο διδάσκαλο ο οποίος θα διδάξει την αλήθεια (Πλ. Αλκιβ. Δεύτ. 31 α)
Πλούταρχος: Αυτό είναι απ’ όλα το ύψιστον κανένα αίτιον δεν επινοείται πρωτύτερα . Διότι ο Λόγος είναι από αυτόν και δεν είναι από άλλον ο Λόγος.
Αντίοχος εκ Κολοφώνος: «Ον απ΄ όλα πνευματικότερον, ένας Νους αν και υπάρχει, από κάθε τι που έχει γεννηθεί πνευματικότερον, Λόγος άφθαρτος είναι Υιός, λάμψις ακτινοβολούσα πνευματικού Πατρός»
Σωκράτης: Ως άλλος Ησαΐας προφητεύει ότι δια του Θεού μόνο γίνεται ο άνθρωπος να απολυτρωθεί από την αμαρτία «τοιοῦτος οὖν ἄλλος οὐ ῥᾳδίως ὑμῖν γενήσεται, ὦ ἄνδρες, ἀλλ᾽ ἐὰν ἐμοὶ πείθησθε, φείσεσθέ μου· ὑμεῖς δ᾽ ἴσως τάχ᾽ ἂν ἀχθόμενοι, ὥσπερ οἱ νυστάζοντες ἐγειρόμενοι, κρούσαντες ἄν με, πειθόμενοι Ἀνύτῳ, ῥᾳδίως ἂν ἀποκτείναιτε, εἶτα τὸν λοιπὸν βίον καθεύδοντες διατελοῖτε ἄν, εἰ μή τινα ἄλλον ὁ θεὸς ὑμῖν ἐπιπέμψειεν κηδόμενος ὑμῶν» (Πλάτων Απολ. Σωκρ ιη΄)
Μυθολογία: Υπάρχει παράδοση ότι μέλλει να έλθει εξ ουρανού ο ισχυρός, στον οποίο όλοι θα δώσουν το όνομα του ΣΩΤΗΡΑ και ότι αυτός και όχι άλλος θα καταλύσει το κράτος των «κακών» ή ότι αυτός θα υπομένει πολλά παθήματα.


ΕΙΚΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ

Αριστοτέλης:

«Ακάματος φύσις Θεού γεννήσεται ουκ έχουσα αρχήν. Εξ αυτού δε ο πανσθενής ουσιούται Λόγος» Σινά 327, φ. 235α. (Ακατάβλητος φύσις Θεού θα γεννηθεί που δεν έχει αρχήν. Από αυτόν λοιπόν αποκτά ουσία ο παντοδύναμος Λόγος.) (Πηγή: Τα αρχεία της χαμένης Γνώσης, Παναγιώτης Α. Τουλάτος, εικ. 84)

Μαντείο Δελφών:


Στην εικόνα η ιέρεια του μαντείου των Δελφών Ευοπτία, γεύεται το νερό της Κρυσταλίας πηγής. Αριστερά η ιέρεια προφητεύει στους απεσταλμένους των Αχαιών την Γέννησιν του Χριστού. Κωδ14. Συλλογή Παναγίου Τάφου, φ. 99β, 11ος αιώνας Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Ιεροσολύμων. (Πηγή: Τα αρχεία της χαμένης Γνώσης, Παναγιώτης Α. Τουλάτος, εικ. 65)

Όπως αναφέρει ο Πλούταρχος, το μαντείο αυτό ήταν θεματοφύλακας αρχαιοτάτης μυστικής προφητείας περί της μελλούσης γεννήσεως υιού του Απόλλωνα ο οποίος έμελλε να επαναφέρει την βασιλεία της δικαιοσύνης επί της γης, αυτός δε είναι ο διδάσκαλος, για τον οποίο μιλούσε ο Σωκράτης προς τον Αλκιβιάδη συμβουλεύοντας τον να αναβάλει την θυσία μέχρι της ελεύσεως αυτού του υιού του Θεού, από τον οποίο θα μάθουμε πως θα συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους και στον Θεό. «Ω Αλκιβιάδη, μηδέν αιτού τους θεούς. Αναμείνωμεν έως αν εξ ουρανού τις απεσταλμένος έλθη και διδάξη ημάς πως δει διακείσθαι προς θεούς και ανθρώπους και ελπίσωμεν ότι η (παρά της θείας χάριτος) ημέρα της αποστολής εκείνης ήξει ου δια μακρού» (Πλάτ. Αλκιβ. Δεύτε. Ιγ-ιδ΄)

Μαντείο Σέραπι Ζευς:


«Πρώτα Θεός, μετέπειτα Λόγος και Πνεύμα σοιν αυτοίς» Σινά 327, φ. 235β και Μαλάλας Χρονική Ιστορία, σελ. 25. (Πηγή: Τα αρχεία της χαμένης Γνώσης, Παναγιώτης Α. Τουλάτος, σελ. 59)

Αθηνά:


Αριστερά: Η Ιέρεια της Αθηνάς Ξανθίππη με πορφυρό χιτώνα παραπλεύρως του ιερατικού ιστού, προφητεύει στους Αχαιούς την Γέννηση του Χριστού. Αριστερά, στήλη με επιστήλιο φέρουσα άγαλμα της Αθηνάς κρατούσης στην δεξιάν κλάδον ελαίας. Δεξιά, εικονίζονται δύο γυναικεία αγάλματα, εκ των οποίων το δεξιό παριστάνει την Αθηνά κρατούσα δόρυ και ασπίδα. Κωδ. 14 (Συλλογή Παναγίου Τάφου), φ. 110α, 11ος αιώνας, Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Ιεροσολύμων (Πηγή: Τα αρχεία της χαμένης Γνώσης, Παναγιώτης Α. Τουλάτος, εικ. 66)
Δεξιά: Η Ιέρεια της Αθηνάς Ξανθίππη με πορφυρό Χιτώνα παραπλεύρως του ιερατικού ιστού, προφητεύει στους Αχαιούς την Γέννηση του Χριστού. Αριστερά, στήλη με επιστήλιο φέρουσα άγαλμα της Αθηνάς κρατούσης στην δεξιά κλάδο ελαίας. Δεξιά εικονίζονται δύο γυναικεία αγάλματα, εκ των οποίων το δεξιό παριστάνει την Αθηνά κρατούσα δόρυ και ασπίδα. Κωδ. 14 (Συλλογή Παναγίου Τάφου), φ. 100α, 11ος αι. Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Ιεροσολύμων. (Πηγή: Τα αρχεία της χαμένης Γνώσης, Παναγιώτης Α. Τουλάτος, εικ. 66)



Άνω, η ιέρεια Ευοπτία προφητεύει περί της Γεννήσεως του Χριστού. Κάτω, οι απεσταλμένοι φτάνουν σε ναό της Αθηνάς. Μικρογραφία χειρογράφου, κωδ. 14, φ. 397α, 11ος αι. Άγιον Όρος, Μονή Εσφιγμένου. (Πηγή: Τα αρχεία της χαμένης Γνώσης, Παναγιώτης Α. Τουλάτος, εικ. 57)


Η ιέρεια της Αθηνάς Ξανθίππη, οκλαδόν όπισθεν τουιερατικού ιστού, προφητεύει την γέννηση του Θεανθρώπου. Οι απεσταλμένοι αναχωρούν ταραγμένοι. Μικρογραφεία χειρογράφου, κωδ. 14, φ. 398α, 11ος αι. Άγιον Όρος. Μονή Εσφιγμένου. (Πηγή: Τα αρχεία της χαμένης Γνώσης, Παναγιώτης Α. Τουλάτος, εικ. 58)


Απόλλωνας:


«ἐγῶ γὰρ ἐφετμεύω τρισένα μόνον ὑψιμένδοντα θεόν, οὗ λόγος ἄφθιτος» (Διότι εγώ αναγγέλω τρισυπόστατον ύψιστον Θεόν, του οποίου ο άφθαρτος Λόγος θα κυοφορηθεί εις κόρην ανυποψίαστη) Σινά 327, φ. 236α


«Χριστός Θεός ἐμός ἐστίν, ὅς ἐν ξύλω ἐτανύθη, ὄς θάνεν· ὅς ἐκ τάφου εἰς πόλον ὦρτο». Άγιον Όρος, Μονή Διονυσίου, Χρησμοί ελλήνων σοφών περί Χριστού, κωδ. 167, φ. 151.α, 16ος αιώνας. (Πηγή: Τα αρχεία της χαμένης Γνώσης, Παναγιώτης Α. Τουλάτος, εικ. 49)


«Ὅσα μέν πρὀς ἀρετῆς καὶ κόσμον ὄρωρε ποιεῖν· ἐγώ γὰρ ἐφετμεύω, τρισένα μόνον ὑψιμέδοντα θεόν· οὗν λόγος ἄφθιτος ἐν ἀδαή κόρη ἔγκυμος ἔσεται· ὥσπερ γὰρ τόξον πυρφόρον· μέσον διαδραμών, ἅπαντα κόσμον ζωγρήσας· πατρί προσάξει δῶρον. Μαρία δέ ἡ κλήσις τοὔνομα αὐτῆς». Ακολουθούν χρησμοί φιλοσόφων. Κωδ. 281, φ. 103α, 15ος αι. Άγιος Όρος, Μονή Διονυσίου. (Πηγή: Τα αρχεία της χαμένης Γνώσης, Παναγιώτης Α. Τουλάτος, εικ. 48)


Χρησμός Απόλλωνος «Χριστός ἐμός Θεός ἐστίν». Με σκούρο «Χρησμός τοῦ Ἀπόλλωνος δοθεῖς ἐν Δελφοῖς περί τοῦ Χριστοῦ καὶ τοῦ πάθους αὐτοῦ». Σινά, Μονή Αγίας Αικατερίνης, Χρησμοί και θεολογίαι Ελλήνων φιλοσόφων, Σιναΐτικος 327, φ. 235β, 15ος αιών. (Πηγή: Τα αρχεία της χαμένης Γνώσης, Παναγιώτης Α. Τουλάτος, εικ. 87)


Η ιέρεια του Απόλλωνος ποφητεύει την Γέννηση του Χριστού και προαναγγέλει τον λεξάριθμο του ονόματος της Παρθένου Μαρίας: «ὄνομα δέ αὐτῆς δίς ἐβδομήκοντα ἕξ». Μικρογραφία χειρογράφου. Κωδ. 14, φ. 398β, 11ος αι. Άγιον Όρος, Μονή Εσφιγμένου. (Πηγή: Τα αρχεία της χαμένης Γνώσης, Παναγιώτης Α. Τουλάτος, εικ. 59)


Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού: «Έξήγησις τῶν ἐν Περσίδι πραχθέντων». Αριστερά, επίτιτλος σελίδα. Δεξιά, η προφητεία της ιέρειας του Απόλλωνος Ευοπτίας περί της Γεννήσεως του Χριστού. Vat., gr. 555., 11ος αι., φφ. 309α, 315β. Βατικανό. Bibliotheca Apostolica Veticana. (Πηγή: Τα αρχεία της χαμένης Γνώσης, Παναγιώτης Α. Τουλάτος, εικ. 107-108)
Πηγή: Τα αρχεία της χαμένης Γνώσης, Παναγιώτης Τουλάτος, εκδόσεις Άμμων, σσ. 433 - 444 & έτερο Ορθόδοξο βιβλίο


also called Sibylla,
prophetess in Greek legend and literature. Tradition represented her as a woman of prodigious old age uttering predictions in ecstatic frenzy, but she was always a figure of the mythical past, and her prophecies, in Greek hexameters, were handed down in writing. In the 5th and early 4th centuries BC, she was always referred to in the singular; Sibylla was treated as her proper name, and she was apparently located in Asia Minor. From the late 4th century the number of sibyls was multiplied; they were localized traditionally at all the famous oracle centres and elsewhere, particularly in association with Apollo, and were distinguished by individual names, “sibyl” being treated as a title.
A famous collection of sibylline prophecies, the Sibylline Books, was traditionally offered for sale to Tarquinius Superbus, the last of the seven kings of Rome, by the Cumaean sibyl. He refused to pay her price, so the sibyl burned six of the books before finally selling him the remaining three at the price she had originally asked for all nine. The books were thereafter kept in the temple of Jupiter on the Capitoline Hill, to be consulted only in emergencies.
A Judaean or Babylonian sibyl was credited with writing the Judeo-Christian Sibylline Oracles. The sibyl came thus to be regarded by some Christians as a prophetic authority comparable to the Old Testament
Μία ακόμη προφητεία της Κυμαίας διασώζεται από τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη στο έργο του «Ο Αόρατος Πόλεμος» Αναφέρεται η κάθοδος του Υιού του Θεού στη γη και ο λεξάριθμός του ονόματός Του:
...Σίβυλλα η Κυμαία περιλαμβάνει ενταύθα τον αριθμόν του ονόματος, Ιησούς. «δή τότε και μεγάλοιο θεού παίς ανθρώποισι, ήξοι σαρκοφόρος, θνητοίς ομοιούμενος εν γή. Τέσσαρα φωνήεντα φέρει, τα δ’ άφωνα εν αυτώ δισσών αγγέλων, αριθμού δ’ όλον εξονομήνω. Οκτώ γαρ μονάδας, τόσας δεκάδας επί τούτοις ηδ’ εκατοντάδας οκτώ, απιστοτέροις ανθρώποις, ούνομαι δηλώσει. Σύ δ’ ΄ενί φρεσί σήσι νόησον»
«και τότε ο Υιός του μεγάλου Θεού θα έλθει στους ανθρώπους με σάρκα, ομοιάζων με τους θνητούς στη γή. Τέσσερα φωνήεντα θα φέρει, το δε άφωνον φανερώνεται σε αυτόν διπλό, και όλον τον αριθμό θα αποκαλύψω. Οκτώ μονάδες, τόσες δεκάδες επί αυτών και οκτώ εκατοντάδες, το όνομά του θα φανερώσει στους απίστους. Εσύ δε κατανόησέ το καλά στο νού σου» (Πηγή: Αόρατος Πόλεμος, σελ. 300 εκδ. Παναγόπουλος)
Ο Άγιος Νικόδημος δίνει το εξής λεξαριθμικό άθροισμα : I Η Σ Ο Υ Σ = 10+8+200+70+400+200 = 888
(απόσπασμα από το βιβλίο του Χάρη Κ. Σκαρλακίδη 2005, «Οι προάγγελοι του Ιησού Χριστού, Απόλλων και Σιβύλλες» )



ΣΙΒΥΛΛΙΚΟΙ ΧΡΗΣΜΟΙ (ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΛΟΓΟΙ)

Είναι συλλογή από προφητείες μέσα στις οποίες τα Ιουδαϊκά ή Χριστιανικά δόγματα έβρισκαν επαλήθευση. Οι χρησμοί αυτοί πιστεύεται ότι ήταν έργο μερικών Ιουδαίων και Χριστιανών συγγραφέων από το 150 μέχρι το 180 μ.Χ. και δεν πρέπει να μπερδεύονται με τα Σιβυλλικά βιβλία που ήταν μια νωρίτερη συλλογή από βιβλία με προφητείες. Στους χρησμούς η Σίβυλλα αποδείκνυε την αξιοπιστία της κατά αρχάς προβλέποντας γεγονότα που ήδη είχαν λάβει μέρος. Μετά προέβλεπε τα μελλοντικά γεγονότα βάζοντας πίστη σε δόγματα πριν από την εποχή των εξελληνισμένων Ιουδαίων και των Χριστιανών. Ο Ιουδαίος απολογητής Ιώσηπος και μερικοί Χριστιανοί απολογητές πίστευαν ότι τα έργα ήταν τα αυθεντικά προφητικά λόγια των Σιβυλλών και είχαν πάρα πολύ εντυπωσιαστεί διότι τα δικά τους δόγματα είχαν επαληθευτεί από εξωτερικές πηγές και μαρτυρίες. Και ο Θεόφιλος της Αντιοχείας και ο Κλήμης της Αλεξανδρείας, Χριστιανοί Θεολόγοι του Β’ αιώνα μ.Χ., ανάφεραν την Σίβυλλα σαν μια γυναίκα προφήτη όχι λιγότερο εμπνευσμένη από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης.
Στα Βυζαντινά χρόνια 12 από αυτούς τους χρησμούς συγκεντρώθηκαν σε ένα μοναδικό χειρόγραφο που περιελάμβανε 14 βιβλία ( το 9ο και το 10ο χάθηκαν). Ένα ημιτελές κείμενο αυτής της συλλογής εκδόθηκε το 1454 για πρώτη φορά. Οι σημερινοί θεολόγοι χρονολόγησαν τους χρησμούς (150 - 180 μ.Χ.) συγκρίνοντας τα ιστορικά γεγονότα με αυτά που προφητεύονταν στους χρησμούς των Σιβυλλών. Από το σημείο που ξεκινούσαν τα λάθη ο συγγραφέας των χρησμών ξεκινούσε να προβλέπει το μέλλον και ήταν δυνατόν να δοθεί μια ημερομηνία από την τελευταία σωστή πρόβλεψη.
Αν και πολλοί προβάλλουν την ένσταση της μεταγενέστερης χριστιανικής «επέμβασης», οι χρησμοί των Σιβυλλών όχι μόνο αποτελούν εντυπωσιακά δείγματα αρχαίου προφητικού λόγου, αλλά επί πλέον δείχνουν να επιβεβαιώνονται εντυπωσιακά στις μέρες μας...
Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος σ' αυτόν τον πλανήτη αντιλαμβάνεται ότι η εποχή στην οποία ζούμε έχει πολλά στοιχεία «αποκαλυπτικά» και αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά από πάρα πολλά γεγονότα και καταστάσεις. Βεβαίως, ο καθένας μπορεί να αντιτείνει ότι η Αποκάλυψη, όπως και πολλά ιερά ή θεόπνευστα κείμενα έχουν προσβληθεί κατά καιρούς από τη σύγχρονη έρευνα και επιστήμη για διάφορες αιτίες, παραποιήσεις, κλπ. Επί του προκειμένου, αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι η ουσία των λόγων και η ανίχνευση των «αποκαλυπτικών» αναφορών στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία.


Η Αγία Αικατερίνη εκφέρει Σιβυλλική προφητεία περί του μαρτυρίου του Χριστού «ἐπί την πολυσχεδῆ ταύτην ἐλάσειε γῆν· καὶ δίχα σφάλματος γενήσεται σάρξ· άκαμάτοις δέ θεότητας ὄροις· ἀνιάτων παθῶν λύσει φθοράν· καί τούτου φθόνος γενήσεται ἐξ άπίστου λαοῦ· καί πρὸς ὔψος κρεμασθήσεται ὡς θανάτου κατάδικος· ταῦτα δέ πάντα παίσεται πράως» Κωδ. 5, φφ. 124ββ, 124α, 12ος αιώνας Άγιον Όρος, Μονή Δοχειαρίου (Πηγή: Τα αρχεία της χαμένης Γνώσης, Παναγιώτης Α. Τουλάτος, εικ. 51)
Η Σιβυλλική προφητεία της αριστερής εικόνας την οποία εξέφερε η Αγία Αικατερίνη, απεικονίζεται σε πάπυρο που κρατάει ανά χείρας η Σίβυλλα, σε τοιχογραφία του 1745 που βρίσκεται στο νάρθηκα του ναού της Μονής Παναγίας της Βελλαΐτσας Ιωαννίνων (Πηγή: Τα αρχεία της χαμένης Γνώσης, Παναγιώτης Α. Τουλάτος, εικ. 52)


ΟΙ ΣΙΒΥΛΛΕΣ

Ο προφητικός και αποκαλυπτικός λόγος δεν αποτελεί φυσικά σύγχρονη επινόηση αλλά ανθρώπινη ασχολία παλαιότατη και έχει σχέση με την τάση και την επιθυμία του ανθρώπου να γνωρίζει τα μελλούμενα. Πα την απόκτηση αυτής της γνώσης χρησιμοποιήθηκαν αρκετοί τρόποι στο πέρασμα των χιλιετών. Από τους πλέον παλαιούς θεσμούς της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας - αν και αμφιλεγόμενος - ήταν ο θεσμός των Σιβυλλών (προφήτισσες), οι οποίες χρησμοδοτούσαν.
Σύμφωνα με τον Κλήμεντα Αλεξανδρείας (2ος αϊ.), ο ίδιος ο απόστολος Παύλος συνιστούσε στους χριστιανούς να μελετούν τα ελληνικά κείμενα και μάλιστα τους σιβυλλικούς χρησμούς: «λάβετε και τας ελληνικάς βίβλους. Επίγνωτε Σίβυλλαν, ως δηλοί ένα Θεόν και τα μέλλοντα έσεσθαι...»! (Στρωμαστείς, 6 5 42 και Παρίσι 1550, σελ. 268. Εθνική βιβλιοθήκη Αθηνών (θεολ. 2993)) (Πηγή: Τα αρχεία της χαμένης Γνώσης, Παναγιώτης Α. Τουλάτος, εικ. 113) το Βατικανό ήξερε πάντα τη βαθιά σημασία των σιβυλλικών προφητειών, γι' αυτό και ο Μιχαήλ Άγγελος απαθανάτισε τις Σίβυλλες στην Καπέλα Σιξτίνα.
Ήδη κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες οι σιβυλλικοί χρησμοί έγιναν αντικείμενο μελέτης και αντιγραφής από τους πρώτους χριστιανούς Πατέρες και ιστορικούς. Η πρώτες μετά Χριστόν αναφορές στους σιβυλλικούς χρησμούς γίνονται από τον Πλούταρχο, τον Άγιο Ιουστίνο, τον Παυσανία, τον Κλήμεντα τον Αλεξανδρέα και τον Ευσέβιο Καισαρείας.
Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς διετέλεσε καθηγητής και μετέπειτα διευθυντής της Σχολής της Αλεξανδρείας, ενώ ο επίσκοπος Καισαρείας Ευσέβιος (όπως και ο Ωριγένης) είχε υπό την εποπτεία του το μεγαλύτερο βιβλιογραφικό εργαστήριο αντιγραφής χειρογράφων, στο οποίο εργάζονταν οι καλύτεροι καλλιγράφοι της εποχής.
Το 330 μ.Χ. ο Μέγας Κωνσταντίνος θέλοντας να εφοδιάσει τις μεγάλες Εκκλησίες της αυτοκρατορίας με κείμενα της Αγίας Γραφής, ανέθεσε στον Ευσέβιο να ετοιμάσει πενήντα χειρόγραφους κώδικες από περγαμηνή. Την ίδια εποχή ο Ευσέβιος συγγράφει το έργο «Εις τον βίον Κωνσταντίνου». Σ’ αυτό, ο Ευσέβιος καταγράφει τους χρησμούς της Σίβυλλας της Ερυθραίας, την οποία επαινεί και αποκαλεί θεόπνευστη και μακαρία. Η ιέρεια αυτή του Απόλλωνα προφήτευσε από την αρχαιότητα, την Έλευση του Χριστού στη γη, τους έσχατους καιρούς του Αντίχριστου, τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού και την τελική κρίση ζώντων και νεκρών...
Ας δούμε μερικά αποσπάσματα από αυτές τις προφητείες. Σημειώστε ότι ακόμη και αν ο Ευσέβιος «επενέβη» στο πρωταρχικό κείμενο που είχε στη διάθεση του, εξακολουθούμε να έχουμε ένα προφητικό κείμενο ηλικίας 17 αιώνων που τείνει να επιβεβαιωθεί κατά γράμμα!...
Απόσπασμα εκ του Τρίτου Λόγου: «Μετά τάδε προβαίνουσα τοις λόγοις, περί του απατεώνας δαίμονος του αντίχριστου φησιν ωδέπη. Εκ δε 2εβαστηνών ήξει Βελ'ιας μετόπισθεν, και στήσει ορέων ύφος, στήσει δε θάλασσαν, ηέλιον πυρόεντα μέγαν, λαμπράν τε σελήνην, και νέκυας στήσει και σήματα πολλά ποιήσει ανθρώποις, αλλ'ουχί τελεσφόρα έσσετ' εν αυτώ, αλλά πλάνα. Και δη πολλούς μέροπας πλανήσει...» (μετάφραση; Μετά από αυτά προχωρώντας δια των λόγων, περί του απατεώνας δαίμονος του Αντίχριστου λέγει άσματα προφητικά. Από δε τους Σεβαστηνούς θα φθάσει ο Βελίας εκ των όπισθεν, και θα στήσει ύφος ορέων, θα στήσει δε την θάλασσα, τον μεγάλο φλογώδη ήλιο, και την λαμπρή σελήνη, και νεκρούς θα αναστήσει και σημεία πολλά θα κάνει στους ανθρώπους, αλλά δεν θα είναι αποτελεσματικά σ' αυτόν, αλλά πλάνα. Και μάλιστα πολλούς ανθρώπους θα πλανήσει...).
Στο αποκαλυπτικό αυτό απόσπασμα περιγράφονται οι μεθοδεύσεις του άρχοντα του κάτω κόσμου Βελιάλ, αλλά και τα σημάδια που θα δώσει στους ανθρώπους, τα οποία αν εκληφθούν μεταφορικά αφορούν τα απατηλά σημεία, όπως η φαινομενική ανάσταση νεκρών. Εάν όμως, εκληφθούν κυριολεκτικά, αφορούν και πάλι το χαραγμένο σημάδι που θα λάβουν οι άνθρωποι, οι οποίοι θα προσκυνήσουν το θηρίο. Η Ίδια προφητεία περί των "απατηλών σημείων" και της πλάνης του Αντίχριστου, συναντάται και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη: «13 καὶ ποιεῖ σημεῖα μεγάλα, καὶ πῦρ ἵνα ἐκ τοῦ οὐρανοῦ καταβαίνῃ εἰς τὴν γῆν ἐνώπιον τῶν ἀνθρώπων. 14 καὶ πλανᾷ τοὺς κατοικοῦντας ἐπὶ τῆς γῆς διὰ τὰ σημεῖα ἃ ἐδόθη αὐτῷ ποιῆσαι ἐνώπιον τοῦ θηρίου» (Αποκ. Κεφ. Ιγ,13).
Η ομοιότητα των σιβυλλικών χρησμών με την Αποκάλυψη του Ιωάννη, προκαλεί κατάπληξη... Αν οι Έλληνες γνώριζαν μαζικά τους σιβυλλικούς χρησμούς, θα καταλάβαιναν ότι η έλευση του Χριστού στη γη ήταν η επαλήθευση αυτών των χρησμών.
Υπήρξαν Έλληνες οι οποίοι παρέδιδαν την πανάρχαια γνώση και Ιστορία, που ονομάσθηκε Μυθολογία, στις επόμενες γενιές. Η λέξη μυθολογώ, σημαίνει ότι παραδίδω δια του λόγου, ιστορικά γεγονότα και πανάρχαιες παραδόσεις. Αρκετοί Έλληνες που διατηρούσαν και γνώριζαν τις αρχαίες παραδόσεις ήταν μεταξύ αυτών που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό, διότι έβλεπαν τα κοινά σημεία από τα λεγόμενα των πατέρων τους, που περιέγραφαν τους χρησμούς των Σιβυλλών.
Η προφητεία της Σίβυλλας της Ερυθραίας, με ακροστιχίδα «Ιησούς Χριστός», όπως περιλαμβάνεται στον κώδικα 419 της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Ιεροσολύμων, συνεχίζεται από ένα δεύτερο μακροσκελές προφητικό λόγο, στον οποίο προφητεύεται η γέννηση του Ιησού από την παρθένο Μαρία, το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων, το μαρτύριο της Σταυρώσεως, τα μαστιγώματα και τα ραπίσματα, το ακάνθιστο στεφάνι, αλλά και ο Ευαγγελισμός της Παναγίας! Αξιοσημείωτο είναι ότι και στις δύο προφητείες αναφέρεται ο άρχοντας του κάτω κόσμου, το θηρίο.

ΣΙΒΥΛΛΑ Η ΕΡΥΘΡΑΙΑ
H Σίβυλλα της Κυμαία προφήτευσε: «Θα έλθει ο Υιός του Θεού στην γη και θα φορέσει σάρκα ανθρώπινη, ομοιούμενος με τους θνητούς της γης. Θα φέρει το όνομα του τέσσερα φωνήεντα και δύο σύμφωνα, οκτώ μονάδες, οκτώ δεκάδες και οκτώ εκατοντάδες, ήτοι τον αριθμό 888» (προέβλεψε δηλαδή το όνομα ΙΗΣΟΥΣ) (βλ. Εκκλησιαστική Ιστορία Ευσεβίου και 20° τόμο Ελληνικής Πατρολογίας του Κέντρου Πατερικών Εκδόσεων, σελ. 1285-1293).
Μια ακόμη εντυπωσιακή περίπτωση ο Χρησμός της Σίβυλλας της Ερυθραίας, ιέρειας του Απόλλωνος, περί της Δευτέρας Παρουσίας του Ιησού Χριστού. Στην ακροστιχίδα του χρησμού σχηματίζεται η φράση «ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΕΙΣΤΟΣ ΘΕΟΥ ΥΙΟΣ ΣΩΤΗΡ ΣΤΑΥΡΟΣ» (με «ει»). Περί της Σίβυλλας της Ερυθραίας, ο Άγιος Αθανάσιος Αλεξανδρείας (Te ntecreties Nikaenae Sydonue, 40, 18) μαρτυρεί ότι προφήτευσε 3.000 χρόνια πριν την εποχή του, δηλαδή το 2700 π.Χ. περίπου, οπότε - αν δεν είναι χαλκευμένη - έχουμε να κάνουμε με μια πανάρχαια προφητεία και την αρχαιότερη καταγεγραμμένη περί του ονόματος «Ιησούς Χρειστός» και περί της ελεύσεως του στη γη, των συμβάντων της ζωής του και των συμβάντων που θα προηγηθούν στη γη μέχρι την Δευτέρα Παρουσία, μεταξύ των οποίων και το χάραγμα του Αντίχριστου.


ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΕΣ

Η αρχαιότερη χριστιανική γνωστή ακροστιχίδα είναι εκείνη που παρέχει την λέξη ΙΧΘΥΣ που καθιερώθηκε από την πρώτη εκκλησία για να εκφράσει το όνομα του Ιησού Χριστού και της αποστολής Του ως Σωτήρα (Ιησούς, Χριστός, Θεού, Υιός, Σωτήρ). Γύρω στο 150 με 160 μ.Χ. Χριστιανός συγγραφέας συνέθεσε με σιβυλλικό τρόπο οξύχολο λίβελο που πρόλεγε την προσεχή πτώση της αυτοκρατορίας, την καταστροφή της Ιταλίας, τον αγώνα και την κατατρόπωση του Αντίχριστου και την αιώνια μακαριότητα και ανάσταση των δικαίων. Τα αρχικά γράμματα των στίχων που προφήτευαν τα ανώτερα αποτέλεσαν ακροστιχίδα που εξέπληξε τους τότε αναγνώστες, εφόσον πίστεψαν ότι το ποίημα αυτό είχε συνταχθεί από την 6η μετά τον κατακλυσμό γενεά και ανήκε στην Αθηναΐδα την Σίβυλλα την Ερυθραία


Ιδρώσει γαρ χθών, κρίσεως σημείον ότ΄ έσται
Ηξει δ’ ουρανόθεν βασιλεύες αιώσιν, ο μέλλων
Σάρκα παρών πάσαν κρίναι και κόσμον άπαντα.
Όψονται δε θεόν μέροπες πιστοί και άπιστοι
Ύψιστον μετά των αγίων επί τέρμα χρόνοιο,
Σαρκοφόρον ψυχάς τα’ ανδρών επί βήματι κρινεί.

Χέρσος ότ’ αν πότε κόσμος όλος και άκανθα γένηται
Ρίψωσοι τα’ είδωλα βροτοί και πλούτον άπαντα,
Εκκαύση δε το πυρ γην, ουρανόν ηδέ θάλασσαν,
Ιχνεύων, ρήξη τε πύλας ειρκτής αΐδαο.
Σάρξ τότε πάσα νεκρών, ες ελευθέριον φάος ήξει
Τους αγίους ανόμους τε το πυρ αιώσιν ελέγξει
Οππόσα τις πράξας έλαθεν, τότε πάντα λαλήσει.
Στήθεα γαρ ζοφόεντα Θεός φωστήρσιν ανοίξει.

Θρήνος τ’ εκ πάντων έσται και βρυγμός οδόντων
Εκλείψει σέλας ηελίου, άστρων τε χορείσει,
Ουρανόν ειλίξει, μήνης δε τε φέγγος ολείται,
Υψώσει δε φάραγγας, ολεί δ΄ υψώματα βουνών.

Ύψος δ’ ουκέτι λυγρόν εν ανθρώποισι φανείται
Ίσα τα’ όρη πεδίοις έσται και πάσα θάλασσα
Ουκ εις πλουν έξει γη γαρ φρυχθείσα κεραυνώ
Συν πηγαίς ποταμοί τε καχλάζοντες λείψουσιν.

Σάλπιξ δ’ ουρανόθεν φωνήν πολύθρηνον αφήσει,
Ωρύουσα μύσος μελεόν και πήματα κόσμου.
Ταρταρόεν δε χάος τότε δείξει γαία χανούσα.
Ηξουσι δ’ επί βήμα Θεού βασιλήες άπαντες.
Ρεύσει δ’ ουρανόθεν ποταμός πυρός ηδέ γε θείου.

Σήμα δε τοι τότε πάσι βροτοίς αριδείκετον, οίον
Το ξύλον εν πιστοίς το κέρας το ποθούμενον έσται
Ανδρών ευσεβίων ζωή, πρόσκομμα δε κόσμου
Ύδασι φωτίζον πιστούς εν δώδεκα πληγαίς.
Ράβδος ποιμαίνουσα σιδηρείη γε κρατήσει.
Ούτος ο νυν προγραφείς εν ακροστιχίοις Θεός ημών,
Σωτήρ, αθάνατος βασιλεύς, ο παθών ενέχ΄ ημών.


Το σιβυλλικό αυτό ποίημα προσεγγίζει προς το νόημα χωρίου λόγου προς τους Έλληνες που αποδίδεται στον Άγιο Ιουστίνο (c. Xxx). Αλλά ενώ ο συγγραφέας του χωρίου αυτού έχει υπ’ όψιν του την ενσάρκωση του Χριστού, ο συγγραφέας του ποιήματος αποβλέπει στην 2α παρουσία και την ύστατη κρίση.
Κατά τον Γ’ αιώνα μ.Χ. το ποίημα μεταφράστηκε και σε βαρβαρικούς στίχους, όπου προσαρμόστηκαν και μερικές λατινικές λέξεις στα ελληνικά γράμματα της ακροστιχίδας:

ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΕΙΣΤΟΣ ΘΕΟΥ ΥΙΟΣ ΣΩΤΗΡ
IESVCS CREISTOS TEVD NIOS SOTER

Λέγεται ότι τόσο πολύ τιμήθηκε αυτή η σύνθεση ώστε μεταφράστηκε και σε λατινικούς στίχους. Το διασημότατο μνημείο που χρησιμοποιεί την λέξη ΙΧΘΥΣ ως ακροστιχίδα είναι επιγραφή της αρχαίας Λουγδουνικής πόλης Βιβράκτης (Aedua Autum), που χρονολογείται από τον Β’ ή τον Γ’ αιώνα μ.Χ.. Η ακροστιχίδα αυτή επαυξάνεται και με το γράμμα Ε, το οποίο πιθανότατα κατά τον Rossi είναι το αρχικό γράμμα της λέξεως ΕΛΠΙΣ:

ΙΧΘΥΟΣ ουρανίον θείου γένος ήτορι σεμνώ
Χρήσε, λαβών πηγή άμβροτον εν βρότεσις
Θεσπεσίων υδάτων, την σην, φίλε, θάλπεο ψυχήν
Ύδασιν αενάοις πλουτοδότου σοφίης.
Σωτήρος αγίων μελιηδέα λάμβανε βρώσιν,
Έσθιε πεινάων, ιχθύν έχων παλάμαις.

Άλλες ακροστιχίδες, αντί του πρόσθετου Ε, φέρουν Ν, το οποίο πιθανώς αποτελεί το αρχικό της λέξης ΝΙΚΑ.



Η πρώτη ακροστιχίδα…Το παρόν χειρόγραφο περιλαμβάνεται στη συλλογή «Σιβυλλικοί Χρησμοί» που εκδόθηκε στο Παρίσι το 1599. Αντίγραφο της συλλογής αυτής υπάρχει στην Εθνική Βιβλιοθήκη των Αθηνών (Ε.Φ. 648). (Πηγή: Τα αρχεία της χαμένης Γνώσης, Παναγιώτης Α. Τουλάτος, εικ. 23)



Χρησμός της Σίβυλλας της Ερυθραίας περί του μαρτυρίου του Ιησού. «ἵν οἶκτο ἐλπίδα δώσει καὶ φθαρτῇ σαρκί μορφήν, καὶ πίστιν ἀπίστοις· εἰς ἀνόμων χείρας καὶ ἀπίστων ὕστερον ἥξει· δώσουσι δέ θεῷ ραπίσματα φαρμακόεντα· δώσει δ’ εἰς μάστιγας ἀναπλώσας τότε νῶτον· καὶ κολαφιζόμενος σιγήσει μή τις ἐπιγνῶ· τίς τίνος ἤ πόθεν ἦλθεν ἵνα φθιμένοισι λαλήση· καὶ στέφανον φορέση τόν άκάνθινον, ἐκ γὰρ ἀκανθῶν τό στέφος ἐκλεκτόν αἰώνιον ἐστίν ἄγαλμα· πλευρᾶς νύξουσι καλάμῳ διά τόν νόμον αὐτῶν· ἐκ καλάμων γὰρ σειομένων ὑπό πνεύματος ἄλλου…» Κωδ. 419, φ. 271β, 14 αιώνας, Πατριαρχική Σχολή Ιεροσολύμων. (Πηγή: Τα αρχεία της χαμένης Γνώσης, Παναγιώτης Α. Τουλάτος, εικ. 82)"

Κι αυτά, λαλίστατε σε συκοφαντίες και διαστρεβλώσεις, Μακεδών, δεν
μπορείς να τα αμφισβητήσεις....Είναι αρκούντως διαφωτιστικά για
το πόσο περιμένανε στην Ελλάδα τον Χριστό και τον χριστιανισμό...
Ήταν έτοιμοι γι αυτόν και γι αυτό τον δέχτηκαν τόσο εύκολα και
έγιναν ο περιούσιος λαός του Θεού...Όσο και να ελληνομαχείς και
χριστιανομαχείς, ματαιοπονείς, η αλήθεια του χριστιανισμού θα
λαμψει και τότε, που θα κρυφτείς;
Τι θα κάνεις, θα τα αρνείσαι και τότε;Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 50 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
 
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.71875
Maintained by Digital Alchemy