ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΨΥΧΗ =-.
 Σύγχρονη και παραδοσιακή Ιατρική.
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Προηγούμενο Θέμα  
dottore
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Mexico
62 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/01/2002, 19:22:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dottore  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αρχίζοντας να συγκρίνουμε τη σύγχρονη με την παραδοσιακή Ιατρική, δεν θα ήταν σκόπιμο να σταθούμε στο πλευρό της μίας ή της άλλης, αλλά χωρίς παρωπίδες να πάρουμε τα θετικότερα στοιχεία και από τις δύο ώστε να διαμορφωθεί μια νέα αντίληψη και μια εφαρμόσιμη κατάσταση στην καθημερινή πρακτική του «πολιτισμένου» πια ανθρώπου. Αυτός εξ' άλλου είναι και ο σκοπός του σωστού και ανιδιοτελή ερευνητή που θέλει να προάγει την επιστήμη του και την κοινωνία.
Η σύγχρονη εκπαίδευση παρέχει πληροφορίες στον άνθρωπο (ζούμε εξ' άλλου στην εποχή της πληροφορικής). Η εκπαίδευση σε παλιότερες εποχές παρείχε γνώσεις. Η διαφορά μεταξύ της γνώσης και της πληροφορίας είναι φαντάζομαι ξεκάθαρη. Αυτός που γνωρίζει κάτι, το εφαρμόζει πάντα στη ζωή του και είναι έτοιμος να θυσιάσει πολλά πράγματα γι' αυτό (Παράδειγμα ο Σωκράτης). Δε νοείται να γνωρίζει κάποιος ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό και να καπνίζει, ότι μια ουσία είναι θανατηφόρα και να την δοκιμάζει κ.λ.π. Οι γνώσεις αλλάζουν την στάση ζωής του ανθρώπου και μεταλλάσσουν τη φιλοσοφική του θέση. Οι πληροφορίες όμως δεν μας αλλάζουν, απλώς μας επηρεάζουν λίγο συναισθηματικά.
Οι πληροφορίες σήμερα ανταλλάσσονται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή μάλλον αγοράζονται και πωλούνται γιατί αποδίδουν και κέρδη. (Ας φαντασθεί κάποιος τι κέρδος θα εξασφάλιζε αν είχε μια πληροφορία για τη τιμή της μετοχής ή του δολαρίου;)
Παλιότερα υπήρχε μια ηθική στάση απέναντι στη γνώση και γινόταν μια επιλογή ως προς το ποιος θα λάβει τη γνώση, γιατί η γνώση είναι δύναμη. Έδινε στον άνθρωπο δύναμη αλλά και στήριγμα, σταθερότητα, ενώ η πληροφορία δίνει αστάθεια μιας και συνεχώς αλλάζει. Αυτό που ίσχυε χθες δεν ισχύει σήμερα. Ένα φάρμακο που θεωρούσαμε ότι βοηθάει αποσύρεται και θεωρείται ότι οι παρενέργειες του θα εξασθενήσουν μετά από πολλά χρόνια (DDT) Έτσι η πληροφορία μας συγχύζει και μας κάνει να πατάμε σε ασταθές έδαφος (η τηλεόραση αντί να είναι ένα ανοιχτό παράθυρο προς τον κόσμο, είναι ένα χαζοκούτι που αποβλακώνει παρά καλυτερεύει τον άνθρωπο).
Η παραδοσιακή Ιατρική έβλεπε τον άνθρωπο ολιστικά, σαν έναν ενιαίο οργανισμό, με δέος και κατάνυξη σαν ένα δημιούργημα θεϊκό που κρύβει μέσα του το Θείο Σπινθήρα. Η σύγχρονη Ιατρική απομονώνει τον κάθε ιστό, όργανο, σύστημα, κι έτσι βλέπει το δέντρο και όχι το δάσος.
Ήταν μεγάλη η έκπληξη μου όταν διορίστηκα για πρώτη φορά σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας και μπαίνοντας στο ακτινολογικό άκουσα τις ορολογίες: Σήμερα έχουμε «ένα έντερο» και «ένα πόδι», που σήμαιναν ότι υπήρχε ένας ασθενής που έπρεπε να του γίνει διάβαση εντέρου και ένας άλλος με πολλαπλά κατάγματα στο πόδι.
Το αποτέλεσμα του κομματιάσματος αυτού, είναι η κάθε ειδικότητα να προσπαθεί να απομονώσει το πρόβλημα στο δικό της τομέα και να το θεραπεύσει, αδιαφορώντας για τα άλλα όργανα – ιστούς - συστήματα. Είναι σύνηθες να θεραπεύεται ένα όργανο και να καταστρέφεται μετά από λίγο καιρό ένα άλλο. Είναι οι λεγόμενες ιατρογενείς παθήσεις. Είναι δε σύνηθες το να μας χορηγείται ένα φάρμακο χωρίς να μας ενημερώνουν για τις αντενδείξεις ή τις παρενέργειες του.
Η παραδοσιακή Ιατρική θεωρεί τον άνθρωπο σαν μια αδιαίρετη και ανεπανάληπτη μονάδα, και την υγεία σα μια αρμονική κατάσταση όλων των μερών του ανθρώπου, αλλά και του ίδιου με το περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον Πλάτωνα στον άνθρωπο συνυπάρχουν το σώμα, η ψυχή και το πνεύμα και υγεία ήταν η πλήρης αρμονία τους ενώ ασθένεια ήταν η δυσαρμονία τους.
Στους Ινδούς η διαίρεση αυτή ήταν πιο σύνθετη.
Θεωρούσαν ότι ο άνθρωπος αποτελείται από 7 φορείς.
Από ύλη (αιθεροφυσικό), ενέργεια (πρανικό), συναισθήματα (αστρικό), νόηση (κάμα-μάνας). Υπήρχαν δε και ακόμα 3 επίπεδα, η βούληση (μάνας), η διαίσθηση (βούδι) και η υπέρτατη ένωση με το όλον (άτμα).
Οι Κινέζοι έβλεπαν στο σώμα να ρέουν οι ενέργειες των 7 κέντρων (τσάκρας) μέσα από ειδικά κανάλια (τους μεσημβρινούς).
Η σύγχρονη Ιατρική προσκολλημένη στον υλικό φορέα, μέσω της βιοχημείας και μετέπειτα της μοριακής βιολογίας, προσπάθησε να εξηγήσει όλες τις διαδικασίες που συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα. Αποκρυπτογραφώντας το DNA θα έβρισκε τα μυστικά του κομπιούτερ που είναι ο άνθρωπος. Η μοριακή γενετική είναι το απάνθισμα αυτής της προσπάθειας. Όμως οι επιδράσεις της ψυχής και του νου, των ανωτέρων επιπέδων και τσάκρας, δεν ήταν του ενδιαφέροντος της.
Σήμερα αρχίζει να αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία στον ψυχολογικό παράγοντα. Όλο και περισσότερες ασθένειες αποδίδονται στον ψυχοσωματικό φορέα. Όμως το πνεύμα, ο πνευματικός φορέας, πώς επηρεάζει; Το «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» παραμένει ένα κενό σλόγκαν. Τι να κάνουμε ένα υγιές σώμα όταν δεν ξέρει προς τα πού να βαδίσει, το γιατί ζει και υπάρχει; Μήπως φροντίζουμε τόσο το σώμα μας μόνο και μόνο για να κάνουμε ένα ωραίο πτώμα;
Σήμερα κερδίζουν έδαφος οι εναλλακτικές ιατρικές, ο βελονισμός, η ομοιοπαθητική, η διάγνωση μέσω της αύρας (Kirlian), η ιριδολογία, το Siatsu, το Reiki, το Jorey και άλλες μέθοδοι. Η στροφή αυτή οφείλεται όχι μόνο στους ασθενείς που επιζητούν κάτι διαφορετικό αλλά και στον επιστημονικό κόσμο που βλέπει πια και αρχίζει να αποδέχεται τις μεθόδους αυτές, αναγνωρίζοντάς τις. Έτσι το χορόδραμα, η μουσικοθεραπεία, η γιόγκα, αποδεικνύονται σαν ωφέλιμες μέθοδοι για πολλές ψυχοσωματικές εκδηλώσεις. Βέβαια την τάση αυτή την εκμεταλλεύονται πολλοί κερδοσκόποι τσαρλατάνοι και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για ν' ανακαλύψει κάποιος το αυθεντικό και έγκυρο ανάμεσα στις τόσες απομιμήσεις.
Η εφαρμοσμένη Ιατρική δε νομίζω ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο, απλά βρισκόμαστε στο κατώφλι της γέφυρας μεταξύ του ανατολικού και του δυτικού τρόπου σκέψης. Η γέφυρα αυτή θα μας οδηγήσει σε νέες προοπτικές, σε μια πιο φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων. Θα βγούμε από την τυποποίηση και τον καταναλωτισμό για να γίνουμε πιο αυθεντικοί, πιο σκεπτόμενοι, πιο άνθρωποι.
Η τελικη γνWμη ειναι δικη σας.
Με εκτιμηση και σεβασμο....
Dottore
Kelsos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2081 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/01/2002, 01:14:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Kelsos  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Kelsos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλώς ήρθες στη φιλοσοφική μας συντροφιά φίλe Dottore...
Δε θα μπορούσα να πώ πράγματα για την ιατρική επιστήμη μιάς και δεν είμαι ιατρός...
Κριση όμως γι'αυτούς που την ασκούν σήμερα έχω...
Επίσης έχω μια εικόνα για το πώς (περίπου) ασκούσαν την ιατρική παλαιότερα...
Ολα αυτά με κάνουν να ανησυχώ για το πώς τελικά θα ασκήται αυτή η επιστήμη στο μέλλον!!!
Σίγουρα εσύ ως άμεσος "ενδιαφερόμενος" και "γνώστης εκ των έσω" θα έχεις να μας πείς πολλά.... Να είσαι σίγουρος ότι το πριμένουμε απο σένα.

Αλλά φίλε Dottore έχω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις...
Γιατί εσείς οι ιατροί παραποιήτε τις έννοιες;;; Τι εννοώ με αυτό;;;
Μιλάς για "ψυχοσωματικές εκδηλώσεις". Τι εννοής;;; Γιατί μπερδεύουμε το Θείο ένδυμα του Πνεύματος, την ΨΥΧΗ, με το χαμηλοδονούμενο έδυμα της Ψυχής, το ΣΩΜΑ;;;
Πάντα είχα αυτη την απορία, μιας και απο όσο γνωρίζω (και μπορεί να είναι πραγματικά λίγα αυτά που "ξέρω"), η ΨΥΧΗ ΔΕ ΝΟΣΕΙ!!! Γιατί τότε της προσδίδουμε παθήσεις και μάλιστα αυτές τις παθήσεις που η "σύνχρονη" ιατρική ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΚΑΙ να κατανοήσει αλλά ΚΑΙ να θεραπέυσει;;;

"Τσαρλατάνοι" δυστυχός υπάρχουν σε όλους τους χώρους και αυτός είναι και ο λόγος που δε θα πρέπει να κακοχαρακτηρίζουμε όχι μόνο ανθρώπους, αλλά πολύ περισότερο ομάδες ανθρώπων...

Λές ότι "...υπάρχει προσπάθεια να γίνει μια γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης..." Αυτό θα ήταν πραγματικά ευχάριστω, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι είναι μάλλον ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ. Ως "θέση μου" θα σου φέρω μια ιστορία απο το ΖΕΝ.

Κάποτε ένας ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ σοφός άνθρωπος απο τη δύση επισκέφθηκε κάποιον μοναχό- ασκητη του ΖΕΝ και του ζήτησε να μάθει για τη σοφία της ανατολής. Τότε ο καλοκάγθος σοφός απο την ανατολή, έφερε εμπρός απο τον καθηγητή μια κούπα για τσάϊ και σιγά σιγά άρχιζε και τη γέμιζε, τη γέμιζε, τη γέμιζε ώσπου ξεχύλησε το τσάϊ απο τη κούπα και άρχισε να χύνεται!!! Τότε ο δυτικός καθηγητής είπε στο σοφό μας απο την ανατολή: "νομίζω πως αρκετό τσάϊ βάλατε, βάλατε τόσο πολύ που χύνεται!!!" Τότε ο σοφός απο την ανατολή του είπε: "αυτό είναι το πρώτο σου μάθημα, η κούπα είσαι εσύ, το τσάϊ που περιέχει μέσα η κούπα, είναι η γνώσεις σου!!! Πώς ήρθες λοιπόν με τόσες πολλές γνώσεις να μάθεις απο μένα, όταν δεν έχεις αφήσει καθόλου χώρο μέσα σου για να δεχθείς τη νέα γνώση;;;"

Κάπως έτσι τα βλέπω τα πράγματα... σε άλλα άρθρα θα πούμε και περισότερα ελπίζω...

Κέλσος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Theo
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
172 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/02/2002, 08:25:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Theo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Επιτέλους Dottore, ελληνικά. Απεχθάνομαι τα greekies...

theo_Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
8.984375E-02
Maintained by Digital Alchemy