ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Ή Βίβλος είναι μία συρραφή από τον βίο και την πολιτεία των θεών, ηρώων του Ελληνικού κόσμου.
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Eumenis
Μέλος 3ης Βαθμίδας


620 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/02/2013, 12:14:27  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Ή Βίβλος είναι μία συρραφή από τον βίο και την πολιτεία των θεών, ηρώων και προσωπικοτήτων του Ελληνικού κόσμου.


Η Βίβλος αναγνωρίζει μόνο έναν Θεό. Το ‘ηρωικό’ πρότυπό της είναι ασκητικού τύπου. Καμία λαμπρή προσωπικότητα του Ελληνικού κόσμου δεν έκανε διατριβή στην προβατοβοσκή.

Παράθεση

Ό Ιησούς διδάσκει καί δικάζεται όπως ό Σωκράτης

Ο Σωκράτης ήταν μέγας φιλόσοφος, γαλουχημένος με τα ιδανικά της Αθηναϊκής Πολιτείας όταν αυτή βρισκόταν στην ακμή της. Και φυσικά απολογείται με λογικά επιχειρήματα, ντροπιάζοντας όσους τον κατηγορούσαν μπροστά στους Δικαστές. Τι από τα προηγούμενα θυμίζει την γεμάτη άγνοια σιωπή του Ιησού μπροστά στον Πιλάτο;

Παράθεση

θεραπεύει καί ανασταίνει όπως ό Απολλώνιος ό Τυανέας

Οι ‘μαρτυρίες’ περί θεραπειών και αναστάσεων σώζονται από τους μαθητές του Ιησού. Εκτός του ότι αυτό είναι υπερβολικά βολικό, τα λόγια τους είναι γεμάτα αντιφάσεις, ενώ τα συμβάντα που περιγράφουν θυμίζουν κάποιες άλλες μαρτυρίες - αυτήν την φορά από Νεοπλατωνικούς φιλόσοφους, όπως ο Πορφύριος- περί Αιγύπτιων μάγων, λέξη καταραμένη για τους χριστιανούς.

Παράθεση

σταυρώνεται όπως ό Προμηθέας

Ο Προμηθέας δεν σταυρώθηκε, αλυσοδέθηκε επάνω σε βράχο. Επιπλέον, δεν υπέκυψε ποτέ στον θάνατο, όντας αθάνατος Τιτάνας, αλλά απελευθερώθηκε από τα δεσμά του με την βοήθεια του Ηρακλή.

Παράθεση

περπατά πάνω στό νερό όπως ό Αργοναύτης Εύφημος

Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ενός παραλογισμού, που έχει την απαίτηση να γίνει αποδεκτός από λογικά σκεπτόμενους ανθρώπους και μιας μυθολογικής αφήγησης, που επιδέχεται αλληγορική ερμηνεία (τα οποία δεν θα πρέπει να συγχέονται) Χαριτολογώντας, θα λέγαμε πως είναι η διαφορά μεταξύ πλυμένου και πραγματικά καθαρού.

Παράθεση

κατεβαίνει στον Κάτω Κόσμο όπως ό Ηρακλής

Εδώ ισχύει το παραπάνω σχόλιο περί σύγχυσης αλληγορικών αφηγήσεων και επιβεβλημένου, στις συνειδήσεις των μαζών, ψεύδους. Επιπλέον, ο Ηρακλής δεν κατήλθε στον κάτω κόσμο με τα ίδια κίνητρα με αυτά που, υποτίθεται, πως είχε ο Ιησούς, αλλά για να επιτελέσει έναν ακόμη άθλο, στα πλαίσια του αγώνα της εσωτερικής του τελείωσης και όχι για να καταργήσει τον Θάνατο, διαπράτοντας ύβρη ενάντια στην φυσική τάξη των πραγμάτων. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Ποιους άθλους, ανάλογης εμβέλειας, επιτέλεσε ο Ιησούς και με ποια παρόμοια κίνητρα, ώστε να του αξίζει ένας τέτοιος παραλληλισμός;

Παράθεση

θρηνείται όπως ό Υάκινθος

Ο Υάκινθος υπήρξε σύντροφος του Απόλλωνος (όχι με τον τρόπο που οι χριστιανοί αρέσκονται να παρερμηνεύουν μύθους που αναφέρονται σε ασώματες δυνάμεις). Έπειτα, δεν θυμάμαι ο μύθος να αναφέρει πως ο Υάκινθος βρήκε τον θάνατο με τον ίδιο τρόπο, όπως λέγεται για τον Ιησού η ότι αναστήθηκε η ότι τον θρηνούσαν με τον ίδιο τρόπο.

Παράθεση

φορά τον χιτώνα του Απόλλωνος

Ο μαντικός χιτώνας του Απόλλωνος, το σύμβολο της αποκάλυψης του Ολύμπιου φωτός, της γνωστοποίησης της ίδιας της θέλησης του Διός στο ανθρώπινο γένος, τυλίγει τώρα το σώμα ενός εβραίου ραβίνου, που έζησε ως παράνομος και πέθανε ως εγκληματίας. Έξοχα!

Παράθεση

καί κατά την ταφή του τυλίγεται στην σινδόνη του Πατρόκλου

Υποθέτω ότι μια τέτοια ταφή θα του άξιζε εάν είχε πολεμήσει για την πατρίδα του με περισσή γενναιότητα, αυταπάρνηση και ηρωισμό και δεν έτρεχε να κρυφτεί όταν οι διώκτες του τον αναζητούσαν, αλλά ο ίδιος ο τρόπος ζωής του και η αναφερόμενη δράση του μάλλον σε απλό νεκροσέντονο παραπέμπουν.

Παράθεση

Ό Ιησούς γίνεται ή «άμπελος» όπως ό Διόνυσος

Άρα, αναγκαστικά θα πρέπει να δεχτούμε πως είναι από τους πρώτους ανάμεσα στους οργιοβακχευτές, συγχορευτής του Πανός και των Νυμφών, χορηγός της εκστατικής μέθης που πηγάζει από τον Διονυσιακό οίνο και φυσικά ένθερμος υποστηρικτής της μετενσάρκωσης. Όλα αυτά όμως είναι καταδικαστέα από τους λάτρεις του και από τον ίδιο. Ας μην προσπαθούμε να του τα ‘φορτώσουμε’ λοιπόν. Θα ήταν άδικο και για τις δυο πλευρές και υποτιμητικό για την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Παράθεση

ό «καλός ποιμήν», όπως ό Έρμης

Αυτός ο παραλληλισμός ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Τι σχέση μπορεί να έχει η αλληγορική ‘κλοπή’ και το άρρητο του θεϊκού νου, με την υποταγή στο θέλημα ενός εξωκοσμικού τυράννου, με το συστηματικό μάντρωμα των πιστών και την υποδούλωση των ανθρώπινων συνειδήσεων;

Παράθεση

ό «ερχόμενος» όπως ό Ήφαιστος καί θα επιστρέψει κατά την Δευτέρα Παρουσία όπως ό Οδυσσέας

Σε ποιόν Όλυμπο κατευθύνεται ο Ιησούς και δεν το γνωρίζουμε; Μήπως σ’ αυτόν που μισεί σφόρδα; Αυτό όμως θα ήταν παράλογο! Μήπως ο Οδυσσέας, βάση πάντα κάποιας προφητείας, πέθανε και μετά αναστήθηκε, με σκοπό να λυτρώσει τους κατοίκους της Ιθάκης από τις αμαρτίες τους; Μήπως τον θεωρούσαν υιό θεού; Αλλά τι λέω, το μέγεθος της ασυναρτησίας που εμπεριέχονται σε τέτοιους παραλληλισμούς είναι εμφανές για κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο.

Παράθεση

Ο Ιεχωβάς μοιάζει καταπληκτικά με τόν Ποσειδώνα

Ο Ποσειδώνας σέβεται την θάλασσα δεν την θεωρεί παιχνίδι του, έχει αδέλφια και σύζυγο και ζει ευτυχισμένος απολαμβάνοντας την συντροφιά ενός πλήθους Θεών και Θεαινών.

Παράθεση

ο Δαυίδ παίζει την λύρα του όπως ο Ορφέας

Υμνώντας Θεούς και Ήρωες όπως ο Ορφέας κτλ κτλ.

Παράθεση

ο Σαούλ φιλοξενείται όπως ό Τηλέμαχος

Εδώ γίνεται αναφορά στην λαμπρότητα της φιλοξενίας; Διότι, πολύ φοβάμαι πως από μόνη της αυτή δεν μας λέει απολύτως τίποτα. Πολλά όμως μπορούν να μας πουν οι διαφορές στον χαρακτήρα αυτών των δύο, όπως, για παράδειγμα το ότι ο Τηλέμαχος δεν ήταν ένας κακόμοιρος, χαιρέκακος, Εβραίος προσηλυτιστής, που του άρεσε να προσαρμόζεται με όλες τις καταστάσεις αρκεί να πετύχει τον σκοπό του, οι δε επιφανείς άνδρες που τον φιλοξένησαν δεν ήταν ένα σύνολο από ημιμαθείς και φιλοπερίεργους πλούσιους, αλλά κάτι πραγματικά ανώτερο.

Παράθεση

ό Σαμψών χάνει την δύναμη του όταν μία γυναίκα του κόβει τα μαλλιά όπως ό Πτερέλαος

Ας εκφράσουμε την συμπάθειά μας λοιπόν για τους δύο άνδρες που έπεσαν θύματα μιας πανούργας γυναίκας!

Παράθεση

Ο Κάιν σκοτώνει τον αδελφό του όπως ο Κιθαιρών

Μήπως μεταμορφώθηκε από τους Θεούς σε βουνό, τον Κάινον όρος, για παράδειγμα; Βέβαια, σ’ αυτήν την περίπτωση, θα περιμέναμε και το Αβέλειον όρος παραδίπλα. Τον δε πατέρα του τον άφησε άθικτο; Ρωτάω, διότι τέτοια ομοιότητα πια ανάμεσα στις δύο αφηγήσεις είναι δύσκολο να την αντέξει κανείς και να μην πειστεί!

Παράθεση

ό Παράδεισος είναι ό Κήπος των Εσπερίδων

Μα τον ιουδαϊκό παράδεισο διάλεξαν ο Ζευς και η Ήρα για να φυλάξουν το γαμήλιο δώρο τους και έβαλαν και τον Satan, με κωδικό όνομα Λάδων, να φυλάει το ιερό δέντρο; Οι δε Αδάμ και Εύα έφαγαν μήλα χρυσά και δεν έσπασαν τα δόντια τους; Μήπως τελικά ήταν ο Ηρακλής που τους πλάκωσε με το ρόπαλο και τους πέταξε κάτω στην γη για το αμάρτημα που διέπραξαν; Και ποιος τους κατέδωσε στον Ηρακλή, ο Δίας η οι αγγελουδίτσες Εσπερίδες που γύριζαν ανέμελες στον κήπο, του οποίου το πραγματικό όνομα (Εδέμ) αγνοούσαν όλοι;

kost
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


3194 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/02/2013, 10:03:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kost  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Το βλέπεις μονομερώς…τις παράλογες, ανήθικες και θηριώδεις περιγραφές των ελληνικών μύθων τις βλέπεις σαν αλληγορίες (το οποίο σε μεγάλο βαθμό είναι σωστό), ενώ τις αντίστοιχες ιουδαιοχριστιανικές διηγήσεις τις βλέπεις σαν απλοϊκές και απαράδεκτες ηθικά ιστοριούλες…Δεκάδες θέματα στο Μύθος & Θρησκεία προβάλλουν αυτήν ακριβώς την προκατάληψη και ανάγκη εθνικών και χριστιανών να παρουσιάσουν ανώτερα τα δικά τους πιστεύω...

Από εκεί και πέρα.

quote:
Καμία λαμπρή προσωπικότητα του Ελληνικού κόσμου δεν έκανε διατριβή στην προβατοβοσκή


Mπα...Στην «προβατοβοσκή» έκαναν θητεία θεοί όπως Πάνας και ο Ερμής (ως προστάτες των ποιμένων) αλλά και ήρωες όπως ο Πάρις.

quote:
Ο Σωκράτης ήταν μέγας φιλόσοφος, γαλουχημένος με τα ιδανικά της Αθηναϊκής Πολιτείας όταν αυτή βρισκόταν στην ακμή της. Και φυσικά απολογείται με λογικά επιχειρήματα, ντροπιάζοντας όσους τον κατηγορούσαν μπροστά στους Δικαστές. Τι από τα προηγούμενα θυμίζει την γεμάτη άγνοια σιωπή του Ιησού μπροστά στον Πιλάτο;



Οι δύο δίκες έχουν και κοινά και διαφορές. Διαφορετικό εξάλλου το όλο πλαίσιο. Η ουσία είναι και ότι οι δύο ήταν αθώοι, και οι δύο ήταν μάρτυρες της "αλήθειας" (όποια τέλος πάντων κι αν είναι αυτή), καθώς και ότι οι δύο θα μπορούσαν να γλυτώσουν την θανατική καταδίκη, αλλά εκείνοι επέλεξαν τον θάνατο, πιστοί στα ιδανικά τους.

Από εκεί και πέρα διάβασε το τελείωμα του Γοργία να δεις τι λέει ο Σωκράτης περί Αρετής. Είναι πολύ προτιμότερο να αδικείσαι παρά να αδικείς, μας λέει ο φιλόσοφος, καταλήγοντας στο «Άφησε τους άλλους να σε περιφρονήσουν, ή και να σε εξευτελίσουν, αν θέλουν, αλλά εσύ, μα τον Δία, ατάραχος, άφησε να σε χτυπήσουν το ατιμωτικό αυτό χτύπημα. Τίποτα δεν θα πάθεις αν είσαι πραγματικά καλός και ενάρετος και ασκείς την αρετή».

Το χωρίο αυτό φαίνεται να αναπαράγεται στην γνωστή διδασκαλία του Ιησού περί αταραξίας αν κάποιος σε κτυπήσει και νίκης πάνω στον άλογο θυμό. Γενικώς χωρία όπως τα παραπάνω έχουν καθιερώσει τον πλατωνικό Σωκράτη ως τον πρόδρομο της Χριστιανικής ηθικής.

quote:
Ο Προμηθέας δεν σταυρώθηκε, αλυσοδέθηκε επάνω σε βράχο. Επιπλέον, δεν υπέκυψε ποτέ στον θάνατο, όντας αθάνατος Τιτάνας, αλλά απελευθερώθηκε από τα δεσμά του με την βοήθεια του Ηρακλή.

Ο Προμηθέας καταγκρεμίζεται από τον τόπο του μαρτυρίου του στον Τάρταρο εν μέσω κεραυνών, θυελλών και σεισμών. Τον θάνατο του Ιησού και το πέρασμά του στον μεταθανάτιο τόπο ακολουθούν σεισμοί, εκλείψεις και καταστροφές («εσχίσθη το παραπέτασμα του ναού» κτλ).

Ρίξε και μία ματιά στην παρακάτω φώτο (5ος αι. πΧ)…http://2.bp.blogspot.com/_Av2goqtc530/TGa8H-C-nmI/AAAAAAAADiY/hPMp9ASeG3M/s1600/promutheus-technology.jpg. Ο περήφανος μάρτυρας της ανθρωπότητας Προμηθέας που συγκλόνιζε την τραγική ελληνική ψυχή φαίνεται πως ενέπνευσε το πνεύμα της ιστορίας του Ιησού των Ευαγγελίων και τον μύθο του τιμωρηθέντος για χάριν της ανθρωπότητας Χριστού.


quote:
Ο Ποσειδώνας σέβεται την θάλασσα δεν την θεωρεί παιχνίδι του, έχει αδέλφια και σύζυγο και ζει ευτυχισμένος απολαμβάνοντας την συντροφιά ενός πλήθους Θεών και Θεαινών.


Ναι, σαν καλός πάτερ φαμίλιας, πατρίς, θρησκεία, οικογένεια...Η αλήθεια είναι ότι οι αρχαίοι θεοί διαρκώς αυτοπαινεύονται με έπαρση για την δύναμη και δόξα τους, κάνοντας επίδειξη αυτής της δύναμης με την πρώτη ευκαιρία.


quote:
Εδώ ισχύει το παραπάνω σχόλιο περί σύγχυσης αλληγορικών αφηγήσεων και επιβεβλημένου, στις συνειδήσεις των μαζών, ψεύδους. Επιπλέον, ο Ηρακλής δεν κατήλθε στον κάτω κόσμο με τα ίδια κίνητρα με αυτά που, υποτίθεται, πως είχε ο Ιησούς, αλλά για να επιτελέσει έναν ακόμη άθλο, στα πλαίσια του αγώνα της εσωτερικής του τελείωσης και όχι για να καταργήσει τον Θάνατο, διαπράτοντας ύβρη ενάντια στην φυσική τάξη των πραγμάτων. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Ποιους άθλους, ανάλογης εμβέλειας, επιτέλεσε ο Ιησούς και με ποια παρόμοια κίνητρα, ώστε να του αξίζει ένας τέτοιος παραλληλισμός;


Ε όχι και άγιος ο Ηρακλής...πάνω στην μανία του έσφαξε την γυναίκα και τα παιδιά του! Και για να εξιλεωθεί αναγκάστηκε να επιτελέσει τους γνωστούς άθλους.

ηθικά αν το δεις ο ελληνικός Μύθος είναι πέραν του «καλού και του κακού», είναι ένα δυναμικό σύμπαν όπου κυριαρχεί η Ανάγκη.


άσε που αν ακολουθήσουμε την παιδιάστικη λογική "ποιός έκανε μεγαλύτερα θαύματα" τότε μάλλον ο Ιησούς ήταν ανώτερος ηθικά του Ηρακλή. Ο ένας έγινε ο βασιλιάς της ζούγκλας, ενώ ο άλλος θεράπευε αρρώστους.

quote:
ό Παράδεισος είναι ό Κήπος των Εσπερίδων

Για το θέμα του βιβλικού Παραδείσου διάβασε τον Πλάτωνα όταν περιγράφει την χρυσή εποχή του Κρόνου: οι άνθρωποι ζούσαν μακάριοι και δίχως έγνοιες. Η γη τους παρείχε τα πάντα αυτόματα χωρίς να μοχθούν για την επιβίωση. Το κλίμα ήταν τόσο ευνοϊκό ώστε ήταν γυμνοί, χωρίς ρούχα, ξαπλώνοντας κάτω στη γη για να κοιμηθούν…ήταν η εποχή που ο Θεός επόπτευε τον κόσμο...όταν όμως η «παγκόσμια κίνηση» ανεστράφη και ο Θεός αποσύρθηκε από τον κόσμο τότε ξεκίνησε η νέα εποχή που σταδιακά οδήγησε σε μεταβολές, πολέμους κτλ. Μάλλον άγνωστο ποιά αφήγηση προηγήθηκε χρονικά, ωστόσο η Πλατωνική εκδοχή είναι σαφώς πιο εκλεπτυσμένη και φιλοσοφημένη από την αντίστοιχη Μωυσαϋκή.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Angel33
Νέο Μέλος

Greece
34 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/02/2013, 14:15:07  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Απο οσο διαβασα απο το ποστ σου υπαρχουν αρκετοι συσχετισμοι οι οποιοι ομως ειναι κατα την γνωμη μου πολυ γενικοι. Δηλαδη, λιγο πολυ παντου και παντα (λιγοτερο σημερα αλλα οκ) υπαρχαν τετοια δραματα. Ανθρωποι ηθικοι, που αποτελουσαν παραδειγματα για τους υπολοιπους και μαλιστα αφιερωσαν την ζωη τους στο να σωσουν ολους του αλλους απο διαφορα ειδη προβληματων. Πολλοι μαλιστα απο αυτους βρηκαν και τον ιδιο αδικο θανατο υστερα απο σχετικες διαδικασιες.

Ειναι λογικο λοιπον να εντοπιζονται τετοιοι συσχετισμοι σε κειμενα απο διαφορετικες εποχες (και μαλιστα πολλοι). Εξαλλου τις περισσοτερες φορες τα κειμενα γραφονται για τους ηρωες. Για παραδειγμα σκεψου τι αντιμετωπηση δεχτηκαν πολλες αλλες ιστορικες προσωπικοτητες σε ολη τη διαρκεια της ιστοριας μας. Ενας που μου ερχεται στο μυαλο ειναι ο Γκαντι. Αρκετες ομοιωτητες, ισως οχι σε ολα αλλα σε πολλα. Ειμαι σιγουρος οτι αν εχεις γνωσεις πανω σε ιστορια θα βρεις πολλες ακομα τετοιες προσωπικοτητες. Εγω δυστυχως με τις μηδαμινες ιστορικες γνωσεις μου δεν μπορω να βοηθησω σε αυτο.

*Καποια ψαχμενη αναχρονιστικη φραση που δεν ακολουθω καν* :(Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Eumenis
Μέλος 3ης Βαθμίδας


620 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/02/2013, 13:28:03  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Απο οσο διαβασα απο το ποστ σου υπαρχουν αρκετοι συσχετισμοι οι οποιοι ομως ειναι κατα την γνωμη μου πολυ γενικοι. Δηλαδη, λιγο πολυ παντου και παντα (λιγοτερο σημερα αλλα οκ) υπαρχαν τετοια δραματα. Ανθρωποι ηθικοι, που αποτελουσαν παραδειγματα για τους υπολοιπους και μαλιστα αφιερωσαν την ζωη τους στο να σωσουν ολους του αλλους απο διαφορα ειδη προβληματων. Πολλοι μαλιστα απο αυτους βρηκαν και τον ιδιο αδικο θανατο υστερα απο σχετικες διαδικασιες.

Ειναι λογικο λοιπον να εντοπιζονται τετοιοι συσχετισμοι σε κειμενα απο διαφορετικες εποχες (και μαλιστα πολλοι). Εξαλλου τις περισσοτερες φορες τα κειμενα γραφονται για τους ηρωες. Για παραδειγμα σκεψου τι αντιμετωπηση δεχτηκαν πολλες αλλες ιστορικες προσωπικοτητες σε ολη τη διαρκεια της ιστοριας μας. Ενας που μου ερχεται στο μυαλο ειναι ο Γκαντι. Αρκετες ομοιωτητες, ισως οχι σε ολα αλλα σε πολλα. Ειμαι σιγουρος οτι αν εχεις γνωσεις πανω σε ιστορια θα βρεις πολλες ακομα τετοιες προσωπικοτητες. Εγω δυστυχως με τις μηδαμινες ιστορικες γνωσεις μου δεν μπορω να βοηθησω σε αυτο.

*Καποια ψαχμενη αναχρονιστικη φραση που δεν ακολουθω καν* :(


Ποιός ζήτησε βοήθεια;

Μόνον οι Γαλιλαίοι μετα από αυτό φωνάζουν ....βοήθεια!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.1367188
Maintained by Digital Alchemy