ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 Υποστηρίζετε το μονοτονικό ή το πολυτονικό;
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 2
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Θησεύς
Νέο Μέλος

Greece
17 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/11/2003, 19:17:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Θησεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θα μπορούσατε να μου πείτε αν θα ήθελε κάποιος να μάθει το πολυτονικό και γιατί;

Αφού υπάρχει πολύς κόσμος, ο οποίος προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι στην 'δημοκρατία' που δεν θέλει ο λαός να γνωρίζει την ιστορία του, την γλώσσα του, τα ήθη και τα έθιμά του, γιατί δεν προσπαθεί να κάνει κάτι να το αλλάξει; Θα μου πείτε πως να το κάνω αυτό;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να μάθουμε να μιλάμε σωστά τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Και σωστά ελληνικά είναι τα ελληνικά που τόσο βίαια την αλήστου μνήμης συνεδρίασι της Βουλής των Ελλήνων της 11.1.1982 και όταν η πλειονότης των βουλευτών είχε αποχωρήσει, 29 περίπου βουλευτές αποφάσισαν την κατάργιση του πολυτονικού.
Αντικαταστήσανε τον επί 2900 χρόνια γραπτό λόγο της γλώσσης μας με ένα τρόπο γραφής σχεδιασμένο στο γόνατο χωρίς να έχει τα μουσικά σημεία και τους κανόνες που προφυλάττουν από την παραφωνία μία γλώσσα κατ' εξοχήν μουσική!!

Στην Ρώμη όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν ακόμη και όσοι δεν εγνώριζεν ελληνικά για ν' ακούσουν τους ανθρώπους που 'ελάλουν ως αηδόνες'. Τόσο μουσική είναι η γλώσσα μας αλλά δεν το γνωρίζουμε.

Ελλαδάρα

Edited by - Θησεύς on 15/11/2003 19:21:55

ΣΙΣΙΦΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
278 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/11/2003, 20:41:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΣΙΣΙΦΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΦΙΛΕ ΓΕΙΑ ΣΟΥ

ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ Η ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ. ΑΝ ΔΕ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΚΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΝ ΣΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥΣ. ΤΩΡΑ ΑΝ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΛΕΞΗ


""ΣΒΗΣΕ ΤΟ ΦΩΣ ΓΕΝΝΑΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΜΑΚΡΙΑ ΖΩΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΣΒΗΣΕ ΤΟ ΦΩΣ ΣΚΟΤΑΔΙ ΖΗΤΩ ΣΕ ΑΝΑΡΧΟ ΧΑΟΣ ΝΑ ΜΠΩ ΝΑ ΧΑΘΩ ΣΒΗΣΕ ΤΟ ΦΩΣ ΨΥΧΗΣ ΦΥΛΑΚΗ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ ΣΤΕΚΕΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΦΙΛΙ"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

parasito
Νέο Μέλος


10 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/11/2003, 20:58:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους parasito  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μεγάλο από κάθε άποψη το θέμα που ανοίγεις φίλε Θησεύ.

Αντί απάντησης καταθέτω τα παρακάτω:

1. "Η μουσικότητα της ελληνικής γλώσσης είναι εφάμιλλος της
συμπαντικής". Γ. Ξενάκης

2. "Οταν κάποτε φύγω από τούτο το φως θα ελιχθώ προς τα πάνω
όπως ένα ρυάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα
στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω
ελληνικά, επειδή δεν ξέρουν γλώσσες.
Μιλάνε μεταξύ τους με μουσική". Νικ. Βρεττάκος

Ακόμη, ένα κείμενο που με εντυπωσίασε θα βρεις ( αν δεν το ξέρεις
ήδη ) στο:
http://www.antibaro.gr/society/polyton4.htm
( από κει και τα παραπάνω )

και ένα αφιέρωμα σχετικό με το θέμα σου επίσης στο:
http://antibaro.gr/society/polytoniko.htm

Καλή συνέχεια


Εγώ καθεύδω και η καρδία μου αγρυπνεί...
( ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ )Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

endorama
Πλήρες Μέλος


1296 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/11/2003, 23:17:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους endorama  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
προσωπικα προτιμω και χρησιμοποιω το μη τονικο συστημα οσο για τους ρητορες που αναφερεις ο κοσμος μαζευοταν να τους ακουσει οχι να δει την ομιλια τους γραμμενη

ο γραπτος λογος εφευρεθηκε για να διασωθει ο προφορικος οχι για να βαζει ορια γιατι η κανενα γραπτο κειμενο δεν μπορει να αντικαταστηση την προφορικη αφηγηση δεν υπαρχει ουτε η ενταση ουτε η χρεια ειναι απλα ενα κειμενο οσο καλα και αν εχει γραφτει θυμαστε το τραγουδακι με τον γαρυφαλλο?


Don't try to take our dreams away
from us
We will never be like youΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/11/2003, 18:36:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τα πράγματα ΔΕΝ είναι τόσο απλά όσο νομίζουμε λόγω γραμματικής άγνοιας βέβαια (τουλάχιστον προσωπικής) . Από τα ελάχιστα που γνωρίζω (εάν και είμαι από αυτούς που πρόλαβαν για αρκετά χρόνια το πολυτονικό στο σχολείο) η δασεία για παράδειγμα στην αρχή της λέξης σημαίνει σύμφωνο που έχει χαθεί. Αυτό έχει μείνει και στα αγγλικά για παράδειγμα η ΕΛΛΑΣ γράφεται h-ellas απο το
σ-ελλας. Αλλά και στην ανάγνωση τα πνεύματα και οι περισπωμένη είναι απαραίτητα για το εύηχο της λέξης. (όπως γίνεται και στις μουσικές κλίμακες νομίζω)
Τίποτε φίλοι μου Δεν είναι τυχαίο ότι η κατάληξη – ν – που «κόπηκε» από την ελληνική είναι άκρως δονητικό γράμμα που κρατεί σε διέγερση τον εγκέφαλο. Στην δονητικότητα βασίζεται και το μάντρα ΟΜ, ή κατά το Ελληνικό ΩΝ……


«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
CyLight
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Russia
519 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/11/2003, 21:21:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους CyLight  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
αν θελεις να επιστρεψεις πισω στη γλωσσα γραφη που χρησιμοποιουσαν οι προγονοι μας τοτε (νομιζω) πρεπει να γραφεις μονο κεφαλαια και χωρις τονους.

Δεν πειράζει άγνωστε φίλε, τι και αν έχουμε το ίδιο ονοματεπώνυμο και σε παρεξήγησαν όπως λες?
Το e-mail μου το άλλαξα, έβαλα και υπογραφή να το βλέπουν. Το όνομα μου δυστυχώς(!!!) δεν γίνετε να το αλλάξω.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Θησεύς
Νέο Μέλος

Greece
17 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/11/2003, 17:18:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Θησεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Χαίρε φίλε Σίσιφε.

<quote>ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ Η ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ</quote>

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνίσω με την άποψή σου. Και θα σου εξηγήσω το γιατί. Σωστά και οι αρχαίοι όπως μας λες δεν χρησιμοποιούσαν τόνους στον <b>γραπτό λόγο</b>. Γιατί ο προφορικός τους λόγος σαφώς και χρησιμοποιυούσε και ψιλή και δασεία και περισπομένη.
Μην ξεχνάμε όμως ότι οι αρχαίοι ούτε σημεία στήξεως είχαν, μα ούτε εχώριζαν τις λέξεις. Κανείς δεν διανοήθηκε να τα καταργήσει και αυτά.
Η γλώσσα φίλοι μου, στον γραπτό λόγο, φοράει τα καλά της. Δεν θα πάει κανένας μας νομίζω με τζιν παντελόνι σε μία δεξίωση -άσχετα αν δεν ανήκουμε σε αυτή την τάξη των ανθρώπων.-
Έτσι είναι και η γλώσσα. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν γράμματα 'διφάσια' -δύο ειδών-. 'Τα μεν ιερά, τα δε δημοτικά καλέεται'.
Μην νομίζεται όμως ότι και οι αρχαίοι δεν εγνώριζαν για τα προβλήματα και τις ασάφειες του γραπτού τους λόγου. Ο ίδιος ο Αριστοτέλης επισημαίνει ('τα δε αμφιβολία', Περί Ποιητικής, ΧΧV, 13-14, 1461a) φέρνοντας σαν παράδειγμα την φράση 'βούλεσθαι λαβείν μέ τούς πολεμίους', όπου αν αφαιρεθεί ο τόνος του μέ η έννοια από 'να θέλω εγώ να πιάσω τους εχθρούς' γίνεται στο 'να θέλουν οι εχθροί να με πιάσουν'.
Να σας δώσω και ένα άλλο παράδειγμα, ΤΗΝΔΕΜΟΥΣΑΝ (Πλούταρχος)
σημαίνει 'την δε μούσαν' ή 'την δ' εμούσαν';
Ο Ηράκλειτος και θα κλείσω με την ανάγκη τονισμού των λέξεων που είχε δημιουργηθεί από πολύ παλιά με τον σοφιστή Ιππία τον Θάσιο ό οποίος έθεσε ένα ερώτημα: πως θα διαβάσουμε τον στίχο Β 15 της Ιλιάδος ΔΙΔΟΜΕΝ ΔΕ ΟΙ ΕΥΧΟΣ ΑΡΕΣΘΑΙ: δίδομεν (α' πληθυντικό πρόσωπο του ενεστώτος της οριστικής) ή διδόμεν (αιολικό απαρέμφατο με σημασία προστακτικής); Σε παρόμοιες περιπτώσεις έθεταν στα περιθώρια των αρχαίων παπύρων τα λεγόμενα 'παράσημα', για να διευκολύνουν των αναγνώστη 'προς διάκρισιν της αμφιβόλου λέξεως'.

"Επί της ουσίας θα είπω: η απλούστευσις του τονικού συστήματος ευνοεί τα πρόσωπα μικροτέρας νοημοσύνης (περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού), ζημιώνει δε τους ανθρώπους μέσης νοημοσύνης (τα δύο τέταρτα του πληθυσμού) και φυσικά, τα άτομα υψηλής νοημοσύνης (περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού). Ώστε η μονοτονία υποβαθμίζει πνευματικά ολόκληρον τον ελληνικό λαό, όπερ επιδιώκουν δολίως οι εχθροί του ελληνισμού."
(Από το βιβλίο του Ιωάν. Γαβριηλίδη 'Η ανεπάρκεια της Ελληνικής Γλωσσικής Επιστήμης')

Συγνώμη αν σας κούρασα.

ΕλλαδάραΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/11/2003, 19:49:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μία διευκρίνιση. Τα μικρά γράμματα καθώς και οι τόνοι «επινοήθηκαν» κατά τους Αλεξανδρινούς χρόνους όταν η Ελληνική ήταν η «παγκόσμια» γλώσσα, και σκοπό είχε να διευκολυνθούν οι «ξένους» να μάθουν ευκολότερα την Ελληνική.

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Θησεύς
Νέο Μέλος

Greece
17 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/11/2003, 16:33:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Θησεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Με στεναχωρεί το γεγονώς ότι ενώ ακούω από πολλούς και ειδικά από νέα παιδιά ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, μόλις είναι να πάρει κάποιος την απόφαση κάνει πίσω.
Το λέω αυτό γιατί όπως για κάποιον είναι αναφαίρετο δικαίωμα να γράφει στο μονοτονικό -το οποίο υπενθυμίζω παράνομα ψηφίστηκε- έτσι είναι και δικό μου αναφαίρετο δικαίωμα σε μία δημοκρατία -αν είναι αυτή δημοκρατία που ζούμε- να επιλέγω να γράφω στο πολυτονικό.

ΕλλαδάραΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

CyLight
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Russia
519 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/11/2003, 20:10:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους CyLight  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Με στεναχωρεί το γεγονώς ότι ενώ ακούω από πολλούς και ειδικά από νέα παιδιά ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, μόλις είναι να πάρει κάποιος την απόφαση κάνει πίσω.
Το λέω αυτό γιατί όπως για κάποιον είναι αναφαίρετο δικαίωμα να γράφει στο μονοτονικό -το οποίο υπενθυμίζω παράνομα ψηφίστηκε- έτσι είναι και δικό μου αναφαίρετο δικαίωμα σε μία δημοκρατία -αν είναι αυτή δημοκρατία που ζούμε- να επιλέγω να γράφω στο πολυτονικό.

Ελλαδάρα


γιατι να θελεις ομως να γραψεις σε κατι που απλα επεβαλε το βυζαντιο? ειδες πουθενα σε αρχαια συγγραμματα δασειες?

Δεν πειράζει άγνωστε φίλε, τι και αν έχουμε το ίδιο ονοματεπώνυμο και σε παρεξήγησαν όπως λες?
Το e-mail μου το άλλαξα, έβαλα και υπογραφή να το βλέπουν. Το όνομα μου δυστυχώς(!!!) δεν γίνετε να το αλλάξω.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Darkangel_78
Πλήρες Μέλος

Egypt
1013 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/11/2003, 23:37:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Darkangel_78  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Μία διευκρίνιση. Τα μικρά γράμματα καθώς και οι τόνοι «επινοήθηκαν» κατά τους Αλεξανδρινούς χρόνους όταν η Ελληνική ήταν η «παγκόσμια» γλώσσα, και σκοπό είχε να διευκολυνθούν οι «ξένους» να μάθουν ευκολότερα την Ελληνική.


Και ίσως την έμαθαν καλύτερα από εμάς! (Λέω τώρα!)
Πάντως χρήσιμο θα ήταν να μιλήσουμε όχι μόνο για το εύηχο της προφοράς αλλά και για την προφορά την ίδια,που προσέδιδε μιαν ιδιαίτερη μουσικότητα στη γλώσσα.
Τα πνεύματα και οι τόνοι σήμερα,χρησιμεύουν εμμέσως στη σημερινή γραμματική στη σύνθεση λέξεων.
Τα μεν πνεύματα "απορροφήθηκαν" από τις άλλες γλώσσες (πχ η γαλλική) και αντικαταστάθηκαν από γράμματα στην αρχή των λέξεων,οι δε τόνοι διατηρήθηκαν ατόφιοι.
Ομολογώ ότι οι γνώσεις μου περί πολυτονικού είναι φτωχές.Λέτε όμως να ήξεραν καλύτερα οι ξένοι?

"Ποιό το αληθινό μέγεθος της σκιάς σου;"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το ξωτικό
Μέλος 3ης Βαθμίδας


641 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/11/2003, 18:45:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Το ξωτικό  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλησπερα σας.
Διαβαζοντας ολες τις απαντησεις σε ετουτο το θεμα θα ηθελα να κανω μια επισημανση.

Προς το μελος Θησεα που ειναι και ο συγγραφεας του τοπικ : Σωστα οσα ειπες για το πολυτονικο και μονοτονικο συστημα αλλα πολυ φοβαμαι οτι ξεχασες μια λεπτομερεια η οποια οδηγησε στο να υιοθετηθει το μονοτονικο.
Το πολυτονικο (απο οσο θυμαμαι και απο οτι γνωριζω) γνωρισε μεγαλες δοξες οταν ειχαμε την καθαρευουσα σαν τροπο γραφης και ομιλιας.
Καθαρευουσα και πολυτονικο ειναι οι δυο πλευρες του νομισματος.
Οταν λοιπον στην Ελλαδα αρχισε να χρησιμοποιειται η δημοτικη το πολυτονικο αρχισε να χανει την αιγλη του και να παραγκωνιζεται απο το μονοτονικο οποτε ισως επραξαν σωστα οι εναπομειναντες βουλευτες και εθεσαν το μονοτονικο .
Εχετε δικιο οταν λετε οτι το πολυτονικο εχει αλλη μουσικη στα αυτια αλλα δεν παει μονο του ,παει παντα μαζι με την καθαρευουσα.
Η καθαρευουσα ειναι αυτη που του δινει την αιγλη στην γραφη και την τοσο μεγαλη διακυμανση στις διαφορες λεξεις και η οποια χανεται αμα προσπαθησεις να την εφαρμοσεις στην δημοτικη,
Ισως και να μην ειναι ετσι τα πραγματα και να κανω λαθος σε οσα λεω αλλα αυτη ειναι η αποψη μου για το γιατι αναποφευκτα χαθηκε το πολυτονικο.
Καποιοι-ες εκπαιδευτικοι-ες ισως θα μπορουσαν να μας βοηθησουν πανω σε αυτο το διλλημα?

Καλο σας βραδυΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Θησεύς
Νέο Μέλος

Greece
17 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2003, 16:57:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Θησεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

γιατι να θελεις ομως να γραψεις σε κατι που απλα επεβαλε το βυζαντιο? ειδες πουθενα σε αρχαια συγγραμματα δασειες?

Το αν οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν δασεία το έχω ήδη απαντήσει. Και όπως κι έχω αναφέρει ότι οι αρχαίοι ούτε σημεία στήξεως είχαν, μα ούτε εχώριζαν τις λέξεις. Γιατί λοιπόν δεν τα καταργούμε και αυτά να τελειώνουμε μιά και καλή με την γλώσσα μας; Δεν πρέπει πάντα να διαλέγουμε τον εύκολο δρόμο. Όπως μας πολύ εύστοχα μας είπε ο Πλώτινος

quote:

Τίποτε φίλοι μου Δεν είναι τυχαίο ότι η κατάληξη – ν – που «κόπηκε» από την ελληνική είναι άκρως δονητικό γράμμα που κρατεί σε διέγερση τον εγκέφαλο. Στην δονητικότητα βασίζεται και το μάντρα ΟΜ, ή κατά το Ελληνικό ΩΝ……

Δεν είναι τυχαία φίλοι μου η ελληνική γλώσσα. Ποτέ να μην αμφιβάλετε γι' αυτό. Ούτε τυχαίο είναι το γεγονώς ότι όπως μας είπε και ο Darkangel_78

quote:

Τα μεν πνεύματα "απορροφήθηκαν" από τις άλλες γλώσσες (πχ η γαλλική) και αντικαταστάθηκαν από γράμματα στην αρχή των λέξεων,οι δε τόνοι διατηρήθηκαν ατόφιοι.
Ομολογώ ότι οι γνώσεις μου περί πολυτονικού είναι φτωχές. Λέτε όμως να ήξεραν καλύτερα οι ξένοι?

Να κάνω και μιά ερώτηση προς Το ξωτικό. Πιστεύεις ότι αυτό που μιλάμε σήμερα μπορεί να θεωρηθεί γλώσσα; Θα γνωρίζεις βέβαια ότι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε έχει περιοριστεί τόσο όσο πιστεύω ότι θέλουν κάποιοι, για να μας κρατάνε δέσμιους. Λυπάμαι τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αντιτάξουν πολιτισμό. Οι Άγγλοι όταν μιλάνε για αρχαία λ.χ. εννοούν τα κάστρα και για όποιον πάει το μόνο που θα δει είναι το που και πως γινόντουσαν τα βασανηστήρια. Προσωπικά λοιπόν θεωρώ ιερό μου καθήκον να περισώσω και τελικά να διασώσω αυτή την πολύτιμη κληρονομιά που μου άφησαν οι προγόνοι μου. Εάν αυτό σημαίνει λ.χ. να μάθω αρχαία, θα μάθω αρχαία. Αν σημαίνει να μάθω την αρχαία ελληνική ιστορία και αυτό θα το κάνω. Αν πάλι σημαίνει ότι θα γράφω σε πολυτονικό και αυτό θα το κάνω. Είναι η προσωπική μου επανάσταση ενάντια στο κατεστημένο που εδώ και πολλλά χρόνια μας επιβάλλουν κάποιοι ανθέλληνες. Κάποιοι ανθέλληνες που θέλουν να βανδαλίζουν την ιστορία μας, την γλώσσα μας, τα ήθη και τα έθιμά μας κάποιοι που θέλουν να βλέπουν τον Μέγα Αλέξανδρο "αδερφή". ΟΧΙ δεν θα τους περάσει. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αντισταθούμε.

ΕλλαδάραΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Θησεύς
Νέο Μέλος

Greece
17 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2003, 17:03:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Θησεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Να κάνω και μία ερώτηση σε όλους. Δεν προσπαθώ να κάνω το έξυπνο προς Θεού. Αλλά θα ήθελα αν κάποιος γνωρίζει να μας πει πώς λεγόταν στην αρχαιότητα η Αθηναία. Και μετά να δούμε ποιά λέξη ακούγεται καλύτερα στα αφτιά μας.

ΕλλαδάραΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το ξωτικό
Μέλος 3ης Βαθμίδας


641 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2003, 18:01:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Το ξωτικό  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Να κάνω και μιά ερώτηση προς Το ξωτικό. Πιστεύεις ότι αυτό που μιλάμε σήμερα μπορεί να θεωρηθεί γλώσσα; Θα γνωρίζεις βέβαια ότι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε έχει περιοριστεί τόσο όσο πιστεύω ότι θέλουν κάποιοι, για να μας κρατάνε δέσμιους. Λυπάμαι τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αντιτάξουν πολιτισμό. Οι Άγγλοι όταν μιλάνε για αρχαία λ.χ. εννοούν τα κάστρα και για όποιον πάει το μόνο που θα δει είναι το που και πως γινόντουσαν τα βασανηστήρια. Προσωπικά λοιπόν θεωρώ ιερό μου καθήκον να περισώσω και τελικά να διασώσω αυτή την πολύτιμη κληρονομιά που μου άφησαν οι προγόνοι μου. Εάν αυτό σημαίνει λ.χ. να μάθω αρχαία, θα μάθω αρχαία. Αν σημαίνει να μάθω την αρχαία ελληνική ιστορία και αυτό θα το κάνω. Αν πάλι σημαίνει ότι θα γράφω σε πολυτονικό και αυτό θα το κάνω. Είναι η προσωπική μου επανάσταση ενάντια στο κατεστημένο που εδώ και πολλλά χρόνια μας επιβάλλουν κάποιοι ανθέλληνες.

Ελλαδάρα


Καλησπερα σας.

Η γλωσσα που χρησιμοποιουμε σημερα ειναι,κατα την αποψη μου,μια φυσικη εξελιξη της καθαρευουσας.
Περνοντας τα χρονια οι Ελληνες θελησαν να απλοποιησουν την γλωσσα τους και περασαν σε αυτη που ονομαζουμε δημοτικη.
Δεν ξερω αν ηταν για καλο η για κακο αυτη η εξελιξη,απλα ηταν κατι που εγινε.
Και μπορω να πω οτι και με αυτη την μορφη της η ελληνικη γλωσσα δεν εχασε τον πλουτο σε λεξεις που σημαινουν το ιδιο.
Δεν ειμαι φιλολογος και δεν μπορω να πω πολλα για το θεμα αυτο αλλα πιστευω οτι αυτα που λεω ισχυουν.

Υ.Γ. μια φιλικη παρενθεση,απο την εναρξη του θεματος ειδα οτι ενω υποστηριζεις το πολυτονικο (και αρα την καθαρευουσα κατα εμενα),και αυτη η μορφη της γλωσσας δεν σου αρεσει ,παρολαυτα αυτη γραφεις.
Ισως γιατι η γραφη της καθαρευουσας ειναι δυσκολη,σωστα?

Εδω ισως πρεπει να φωναξουμε την Αμαλια να μας διαφωτισει λιγο.
Αμαλια καλη μου ,ελα να μας πεις την δικη σου αποψη .

Καλο σας απογευμαΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Sesostris
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4907 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/11/2003, 01:34:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Sesostris  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Sesostris  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλοι μπαίνοντας κι'εγώ στην συζήτηση , θα ήθελα να δηλώσω οτι συμφωνώ απόλυτα , τόσο με τον ΠΛΩΤΙΝΟ οσο και με τον Θησέα .
Αλά κατά την γνώμη μου το κυριότερο δεν είναι αν θα τονίζοται και πως οι λέξεις , αλά η γλώσσα μας που οσο πάει και εκφυλίζεται .
Παραδείγματα στα λεγομενά μου αρκετά ! Από πού να πρωτοαρχίσω , απο τις λουκανόπιτες , λες κιέχουν μέσα λούκανο , ή από τα ορθοπΑΙδικα που γράφουν έξω από ορισμένα φαρμακεία και δυστυχώς και μέσα στο ΚΑΤ .
Από τις ξενόγλωσσες επιγραές , ( πήξαμε στα Boutique και στα Haute Couafure ) ή απο τα μαργαριτάρια ( σολοικισμοί στην καθαρεύουσα ) των τηλεπαρουσιαστών μας . Και πανω απο όλα αυτά κερασάκι στην τούρτα εκείνα τα greeklish ( προσωπικά όταν τα συναντώ μέσα στά θέματα , τα προσπερνώ χωρίς να τα διαβάσω ).
Φίλοι μου ήμουνα απο τους τυχερούς που διδάχτηκαν αρχαία Ελληνικά και Λατινικά στο γυμνάσιο ( είμαι κάποιας ηλικίας ) και με μεγάλη μου λύπη βλέπω την γλώσσα μας να ευτελίζεται και να χάνεται στην χώρα μας και την ίδια στιγμή που οι ξένοι εχουν συμπεριλάβει την διδασκαλία της γιατι η Ελληνική γλώσσα είναι σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς η μόνη κατάλληλη για τον προγραμματισμό των εξελιγμένων υπολογιστών του μελοντος , κάποια δικιά μας , ονόματα να μην λέμε , πρότεινε να κάνουμε τα Αγγλικά δεύτερη μας γλώσσα .
Υ.Γ Φίλε Θησέα , το Ατθίς σίγουρα είναι πιό εύηχο απο το Αθηναία .

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ROGG
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
56 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/11/2003, 11:29:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ROGG  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πολυτονικό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

CyLight
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Russia
519 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/11/2003, 12:45:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους CyLight  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Πολυτονικό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε!!!!!!!!!!!!!!!!!!

και τι σχεση εχει το πολυτονικο με τους Ελληνες????

Δεν πειράζει άγνωστε φίλε, τι και αν έχουμε το ίδιο ονοματεπώνυμο και σε παρεξήγησαν όπως λες?
Το e-mail μου το άλλαξα, έβαλα και υπογραφή να το βλέπουν. Το όνομα μου δυστυχώς(!!!) δεν γίνετε να το αλλάξω.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

durden_alie
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Turkey
1532 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/11/2003, 13:06:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους durden_alie  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος durden_alie  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Έχω την εντύπωση ότι το να ζητούμε την επιστροφή του πολυτονικού συστήματος ενώ γράφουμε, διαβάζουμε και ομιλούμε την επονομαζόμενη "δημοτική" είναι άνευ ουσίας.

Όμως, τί είπα; "Άνευ ουσίας"...Δεν μοιάζει για δημοτική αυτό...Κι εδώ ήθελα να καταλήξω...Η δημοτική μπορεί να είναι η γλώσσα του λαού κλπ κλπ, όμως συχνά στην έκφραση νοημάτων χωλαίνει κι αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε σε παλαιότερες μορφές...Είναι λοιπόν γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα έχει απλοποιηθεί, για να μην πω έχει "κουτσουρευτεί"...Το γιατί έχει γίνει αυτό...Είναι ένα θέμα προς συζήτηση...

Όσο για τους "τόνους", οι αρχαίοι Έλληνες μπορεί να μην τους χρησιμοποιούσαν, όμως προέφεραν κάθε λέξη με συγκεκριμένο τρόπο, όπως πολύ σωστά αναφέρει ο Πλωτίνος το παράδειγμα της λέξης "Ελλάς". Οι τόνοι χρησιμοποιήθηκαν για να δηλώνουν αυτές τις διαφορές στην προφορά των λέξεων. Η σημερινή όμως μορφή της γλώσσας μας έχει χάσει αυτό το στοιχείο...Αλήθεια προφέρουμε διαφορετικά το ε από το αι, το ι από το η, το υ ή το ει; Αυτό βέβαια αποτελεί επιχείρημα για κάποιους που υποστηρίζουν την απλοποίηση ακόμη και της ορθογραφίας, κάτι όμως με το οποίο διαφωνώ ριζικά, διότι αν κάτι έχει απομείνει από την ένδοξη εκείνη γλώσσα, είμαι υπέρ του να διατηρηθεί...Ίσως υπάρξη κάποια στιγμή μια αναβίωση...Ποιος ξέρει;

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ROGG
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
56 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/11/2003, 22:03:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ROGG  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ/η CYLIGHT, ο καθένας μας έχει την άποψή του. Και η δική μου είναι υπέρ του πολυτονικού στην Ελληνική μας γλώσσα. Το εάν εσάς σας φαίνεται ότι αυτό δεν έχει καμμιά σχέση με τους Ελληνες, ε, αυτή είναι η δική σας άποψη.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

CyLight
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Russia
519 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/11/2003, 02:40:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους CyLight  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Αγαπητέ/η CYLIGHT, ο καθένας μας έχει την άποψή του. Και η δική μου είναι υπέρ του πολυτονικού στην Ελληνική μας γλώσσα. Το εάν εσάς σας φαίνεται ότι αυτό δεν έχει καμμιά σχέση με τους Ελληνες, ε, αυτή είναι η δική σας άποψη.

Φιλε μου ειμαι Ο CYLIGHT,

εγω απλα σου ζητησα να μου πεις τι σχεση εχει το πολυτονικο με τους Ελληνες, τιποτα περισσοτερο και τιποτα λιγοτερο.
Για ποιο λογο ειστε υπερ του?

Δεν πειράζει άγνωστε φίλε, τι και αν έχουμε το ίδιο ονοματεπώνυμο και σε παρεξήγησαν όπως λες?
Το e-mail μου το άλλαξα, έβαλα και υπογραφή να το βλέπουν. Το όνομα μου δυστυχώς(!!!) δεν γίνετε να το αλλάξω.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ROGG
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
56 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/11/2003, 12:13:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ROGG  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ CYLIGHT, καλημέρα και καλό μήνα, αν και προκαταβολικά (αλλά ίσως να απουσιάσω για λίγες μέρες )
Είχα την τύχη να διδαχτώ το πολυτονικό σύστημα, το οποίο φαντάζομαι πως δείχνει δύσκολο σε όσους δεν το γνωρίζουν. Ηταν αληθινό στολίδι για τη γλώσσα μας και πραγματικά, από τη στιγμή που ήξερες να το χρησιμοποιείς, μιλούσες την ξεχωριστή μας γλώσσα πιο σωστά και εύηχα.
Οταν καταργήθηκε, ειλικρινά, το μονοτονικό - αν και τόσο απλό - με δυσκόλεψε. Τώρα πια, φυσικά και γράφω στο μονοτονικό - αν και κάποιες φορές όχι - και σαφώς το αποδέχομαι αν και λάτρης του προηγούμενου, με την ελπίδα ότι δεν θα κατακρεουργηθεί η γλώσσα μας περισσότερο στα πρότυπα των λατινόφωνων με την - ο θεός να μας φιλάει! κατάργηση των τόνων, όπως έχει ακουστεί από κάποιους -
Η ελληνική γλώσσα υπήρξε - και ευτυχώς επιμένει - η πιο πλούσια και πλήρης γλώσσα όλων των λαών. Ο τονισμός και τα σύμβολα που χρησιμοποιούνταν την έκαναν αληθινά ιδιαίτερη και ποιητική. Εμείς οι Ελληνες έχουμε υπάρξει οι σπουδαιότεροι ρήτορες όλων των εποχών, και για μένα αυτό πηγάζει από τη σωστή διδαχή και χρήση της γλώσσας μας.
Κι επειδή ακόμη ελπίζω στο ελληνικό πνεύμα γι' αυτό και υποστηρίζω πως η διδαχή του πολυτονικού συστήματος ( όχι απαραίτητα και η εφαρμογή του πια, αλλά τουλάχιστον η γνώση του! )θα βοηθούσε στην καλλιέργεια του...
Δεν είναι τυχαίο που τόσοι και τόσοι λαοί που η γλώσσα τους υπήρξε απλοποιημένη, κατά τη γνώμη μου πάντα, δεν ξέρουν καλά καλά να μιλήσουν και άντε να τους καταλάβεις...
Είμαι λάτρις των ξένων γλωσσών και ειδικά της Αγγλικής την οποία και διδάσκω με τιμή, και διακρίνω τη διαφορά του δικού μας πλούτου... και στον τρόπο ομιλίας και στον τρόπο σκέψης- και για μένα, επαναλαμβάνω, ότι κατά ένα μεγάλο μέρος αυτό οφείλεται στη σωστή χρήση της γλώσσας μας.
Το θέμα είναι πολύ μεγάλο, δεν ξέρω αν απάντησα έστω και λίγο στην ερώτησή σας. Πάντως, είμαι ανοιχτή στις νέες απόψεις, και θα τις σεβαστώ, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υποστηρίξω τις δικές μου.

Μετά τιμής, ROGG


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Θησεύς
Νέο Μέλος

Greece
17 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/12/2003, 15:50:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Θησεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Η γλωσσα που χρησιμοποιουμε σημερα ειναι,κατα την αποψη μου,μια φυσικη εξελιξη της καθαρευουσας.
Περνοντας τα χρονια οι Ελληνες θελησαν να απλοποιησουν την γλωσσα τους και περασαν σε αυτη που ονομαζουμε δημοτικη.
Δεν ξερω αν ηταν για καλο η για κακο αυτη η εξελιξη,απλα ηταν κατι που εγινε.
Και μπορω να πω οτι και με αυτη την μορφη της η ελληνικη γλωσσα δεν εχασε τον πλουτο σε λεξεις που σημαινουν το ιδιο.
Δεν ειμαι φιλολογος και δεν μπορω να πω πολλα για το θεμα αυτο αλλα πιστευω οτι αυτα που λεω ισχυουν.

Υ.Γ. μια φιλικη παρενθεση,απο την εναρξη του θεματος ειδα οτι ενω υποστηριζεις το πολυτονικο (και αρα την καθαρευουσα κατα εμενα),και αυτη η μορφη της γλωσσας δεν σου αρεσει ,παρολαυτα αυτη γραφεις.
Ισως γιατι η γραφη της καθαρευουσας ειναι δυσκολη,σωστα?

Εδω ισως πρεπει να φωναξουμε την Αμαλια να μας διαφωτισει λιγο.
Αμαλια καλη μου ,ελα να μας πεις την δικη σου αποψη .

Καλο σας απογευμα


Να ξεκινήσω λοιπόν με την "φυσική" όπως την ονομάζει "το ξωτικό" εξέλιξη της γλώσσας. Δεν πιστεύω σε καμμία περίπτωση ότι η γλώσσα μας δεν εξελίσεται. Αλλά το αν είναι φυσική ή όχι η εξέλιξή της, εκεί διαφωνώ. Απ' όσο γνωρίζω δεν ρωτήθηκαν οι άνθρωποι των γραμμάτων για αλλαγή στο σύστημα γραφής που επικρατούσε. Άρα δεν μπορώ να το θεωρήσω σαν μία κοινή απόφαση των Ελλήνων να απλοποιήσουν την γλώσσα τους. Αντίθετα θεωρώ ότι ήταν μία βίαια παραβίαση των δικαιωμάτων του λαού να μάθει σωστά την γλώσσα του. Όσο για τον πλούτο μόνο ο "Sesostris" απάντησε στην ερώτηση και σωστά που δείχνει - χωρίς να θέλω να κάνω εγώ τον ξύπνιο - ότι με ένα απλό παράδειγμα φαίνεται ποιός γνωρίζει περισσότερες από το μικρό ποσοστό των λέξεων που χρησιμοποιήται στις ημέρες μας. Δεν θέλω προς Θεού να προσβάλω κανένα με την άποψή μου. Όχι. Απλά πριν από 1-2 χρόνια παρατήρησα ότι είχα πρόβλημα στην ομιλία γιατί δεν θυμόμουν πολλές λέξεις. Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλα κενά στην ομιλία μου, με τα γνωστά εεεεεεε, πράγμα που με οδήγησε στην αναζήτηση λύσης. Όσο για το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιώ καθαρεύουσα είναι γιατί την διδάχθηκα αλλά για 2 χρόνια. Τώρα έχω ξεκινήσει μαθήματα αρχαίων ελληνικών και οι αλήθειες που ανακαλύπτω είναι απίστευτες.

ΕλλαδάραΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Θησεύς
Νέο Μέλος

Greece
17 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/12/2003, 16:02:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Θησεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:
Αγαπητέ/η CYLIGHT, ο καθένας μας έχει την άποψή του. Και η δική μου είναι υπέρ του πολυτονικού στην Ελληνική μας γλώσσα. Το εάν εσάς σας φαίνεται ότι αυτό δεν έχει καμμιά σχέση με τους Ελληνες, ε, αυτή είναι η δική σας άποψη.

Φιλε μου ειμαι Ο CYLIGHT,

εγω απλα σου ζητησα να μου πεις τι σχεση εχει το πολυτονικο με τους Ελληνες, τιποτα περισσοτερο και τιποτα λιγοτερο.
Για ποιο λογο ειστε υπερ του?


Μου δίνεται η εντύπωση ότι κάποιοι είτε αρνούνται ορισμένα πράγματα είτα διαφωνούν έτσι απλά για να το κάνουν. Εγώ θα ήθελα να μάθω γιατί το πολυτονικό δεν έχει σχέση με τους Έλληνες. Και δεύτερον γιατί να είμαι κατά της διατήρησης της γλώσσας μου.

ΕλλαδάραΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

CyLight
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Russia
519 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/12/2003, 23:29:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους CyLight  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:

quote:
Αγαπητέ/η CYLIGHT, ο καθένας μας έχει την άποψή του. Και η δική μου είναι υπέρ του πολυτονικού στην Ελληνική μας γλώσσα. Το εάν εσάς σας φαίνεται ότι αυτό δεν έχει καμμιά σχέση με τους Ελληνες, ε, αυτή είναι η δική σας άποψη.

Φιλε μου ειμαι Ο CYLIGHT,

εγω απλα σου ζητησα να μου πεις τι σχεση εχει το πολυτονικο με τους Ελληνες, τιποτα περισσοτερο και τιποτα λιγοτερο.
Για ποιο λογο ειστε υπερ του?


Μου δίνεται η εντύπωση ότι κάποιοι είτε αρνούνται ορισμένα πράγματα είτα διαφωνούν έτσι απλά για να το κάνουν. Εγώ θα ήθελα να μάθω γιατί το πολυτονικό δεν έχει σχέση με τους Έλληνες. Και δεύτερον γιατί να είμαι κατά της διατήρησης της γλώσσας μου.

Ελλαδάρα


το οτι δεν μπορω να ειμαι 24 ωρες το 24ωρο δεν σημαινει οτι δεν απαντω, ετσι?
1. ποτε καθιερωθηκε το πολυτονικο? και απο ποιους αραγε?
2. ποσα αρχαια συγγραμματα γραφτηκαν στο πολυτονικο?
αν μη τι αλλο, η σημερινη μορφη της γλωσσας "μοιαζει" περισσοτερο με την αρχαια της μορφη, χωρις ολα αυτα τα πνευματα, δασειες, οξειες κτλ.

Δεν πειράζει άγνωστε φίλε, τι και αν έχουμε το ίδιο ονοματεπώνυμο και σε παρεξήγησαν όπως λες?
Το e-mail μου το άλλαξα, έβαλα και υπογραφή να το βλέπουν. Το όνομα μου δυστυχώς(!!!) δεν γίνετε να το αλλάξω.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Avallon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5090 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/12/2003, 23:48:48  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πάντως πρέπει να παραδεχθείτε ένα πράγμα:
Πως αποτελεί ένα κίνητρο για τους ξένους να μάθουν την ελληνική.
Ξέρετε τι δύσκολο που τους ήταν παλιά?

quote:
Αλλά και στην ανάγνωση τα πνεύματα και οι περισπωμένη είναι απαραίτητα για το εύηχο της λέξης. (όπως γίνεται και στις μουσικές κλίμακες νομίζω)

Ομως θα ήθελα να εξηγήσει λίγο περισσότερο αυτό που είπε ο Πλωτίνος γιατί δεν μπορώ να το καταλάβω αν και διδάχθηκα το πολυτονικό και ήμουν μάλιστα και καλή στην ορθογραφία...


"Τάδε έφη Avallon"
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
NOMIMON
Μέλος 1ης Βαθμίδας


143 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/12/2003, 10:48:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους NOMIMON  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΝΤ.Χ.:Η ελληνική γλώσσα συν τοις άλλοις είναι και η πιο σέξι
ΔΗΜ. :Γιατί το λέτε αυτό;
NT.X.:Υπάρχει τίποτε πιό σέξι από ένα ωμέγα με υπογεγραμμένη;

Από διάλογο του Ντίνου Χριστιανόπουλου ( ποιητής & συγγραφέας )
με δημοσιογράφο.

Υ.Γ. Το "ΝΟΜΙΜΟΝ" είναι το πρώην "parasito" που το ψέκασαν και
τα 'παιξε.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/12/2003, 20:49:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ομως θα ήθελα να εξηγήσει λίγο περισσότερο αυτό που είπε ο Πλωτίνος γιατί δεν μπορώ να το καταλάβω αν και διδάχθηκα το πολυτονικό και ήμουν μάλιστα και καλή στην ορθογραφία.

Αγαπητή Αβαλον δεν θα μπορούσα να στο εξηγήσω καλύτερα απο τον Δ Σαββόπουλο στην ιστοσελίδα που πρότεινε ο φίλος "παράσιτο"..

http://www.antibaro.gr/society/polyton4.htm

Παρεπιπτόντος εγώ παντού ήμουν κακός.., εκτός απο την ιστορία και την κοσμολογία....

Αγαπητέ CYLITGHT ρωτάς:

quote:
ποτε καθιερωθηκε το πολυτονικο? και απο ποιους αραγε?

Το είχα απαντήσει αλλά μάλλον σου ξέφυγε

quote:
Τα μικρά γράμματα καθώς και οι τόνοι «επινοήθηκαν» κατά τους Αλεξανδρινούς χρόνους όταν η Ελληνική ήταν η «παγκόσμια» γλώσσα

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Helios
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
735 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/12/2003, 22:01:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Helios  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟΤΑΤΟ!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

CyLight
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Russia
519 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/12/2003, 00:43:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους CyLight  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Αγαπητέ CYLITGHT ρωτάς:
quote:
ποτε καθιερωθηκε το πολυτονικο? και απο ποιους αραγε?

Το είχα απαντήσει αλλά μάλλον σου ξέφυγε

quote:
Τα μικρά γράμματα καθώς και οι τόνοι «επινοήθηκαν» κατά τους Αλεξανδρινούς χρόνους όταν η Ελληνική ήταν η «παγκόσμια» γλώσσα


αγαπητε ΠΛΩΤΙΝΟ, ηταν ερωτηση-παγιδα .
απλα ηθελα ο φιλος που υποστηριζει το πολυτονικο να καταλαβει οτι το πολυτονικο δεν μας κανει περισσοτερο "ελληνες" αλλα ηταν μια ΕΠΙΝΟΗΣΗ.

Δεν πειράζει άγνωστε φίλε, τι και αν έχουμε το ίδιο ονοματεπώνυμο και σε παρεξήγησαν όπως λες?
Το e-mail μου το άλλαξα, έβαλα και υπογραφή να το βλέπουν. Το όνομα μου δυστυχώς(!!!) δεν γίνετε να το αλλάξω.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Θησεύς
Νέο Μέλος

Greece
17 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/12/2003, 22:27:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Θησεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

το οτι δεν μπορω να ειμαι 24 ωρες το 24ωρο δεν σημαινει οτι δεν απαντω, ετσι?
1. ποτε καθιερωθηκε το πολυτονικο? και απο ποιους αραγε?
2. ποσα αρχαια συγγραμματα γραφτηκαν στο πολυτονικο?
αν μη τι αλλο, η σημερινη μορφη της γλωσσας "μοιαζει" περισσοτερο με την αρχαια της μορφη, χωρις ολα αυτα τα πνευματα, δασειες, οξειες κτλ.

ΑΝΘΕΛΕΙΣΝΑΑΡΧΙΣΕΙΣΝΑΓΡΑΦΕΙΣΟΠΩΣΑΚΡΙΒΩΣΚΑΝΑΝΕΟΙΑΡΧΑΙΟΙΕΛΛΗΝΕΣΑΦΟΥΝΟΜΙΖΕΙΣΟΤΙΗΣΗΜΕΡΙΝΗΓΡΑΦΗΜΟΙΑΖΕΙΜΕΤΗΝΑΡΧΑΙΑΘΑΠΡΕΠΕΙΝΑΑΡΧΙΣΕΙΣΝΑΓΡΑΦΕΙΣΚΑΠΩΣΕΤΣΙΕΞΑΛΛΟΥΕΧΩΗΔΗΑΠΑΝΤΗΣΕΙΟΤΙΚΑΙΟΙΑΡΧΑΙΟΙΜΑΣΠΡΟΓΟΝΟΙΕΙΧΑΝΔΕΙΤΙΣΑΤΕΛΕΙΕΣΠΟΥΕΙΧΕΟΓΡΑΠΤΟΣΤΟΥΣΛΟΓΟΣΔΕΝΘΑΞΑΝΑΠΑΝΤΗΣΩΣΕΘΕΜΑΠΟΥΕΧΩΗΔΗΑΠΑΝΤΗΣΕΙ

ΕλλαδάραΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 2 Σελίδες:
  1  2
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.140625
Maintained by Digital Alchemy