ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 Τα μυστήρια των γονιδιακών επιλογών.
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/10/2004, 14:02:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Διάβασα εχθές σε μια εφημερίδα ότι η συμβίωση των γονέων παίζει ρόλο στο φύλο του παιδιού. Είναι μια έρευνα που μπορείτε να την βρείτε και στην σελίδα Partnership status and the human sex ratio at birth

Ούτε λίγο, ούτε πολύ η στατιστική έρευνα έχει αποδείξει ότι η διαβίωση ενός ζευγαριού κάτω από την ίδια σκέπη, πριν αποκτήσουν παιδί, φαίνεται ότι ευνοεί την γέννηση αγοριών. Αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία περίπου 86.000 τεκνοποιήσεων και διαπίστωσαν ότι το 51,5% των παιδιών από ζευγάρια που ήταν παντρεμένα ή συζούσαν κάποιο χρονικό διάστημα πριν από την σύλληψη ήταν αγόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα ζευγάρια που διέμεναν χωριστά ήταν 49,9%. Αυτή η διαφορά, λένε οι επιστήμονες, δεν είναι μικρή διαφορά, καθώς στατιστικά αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όταν λαμβάνεται υπόψη ολόκληρος ο πληθυσμός. Ακόμα περισσότερο ενισχυτικό του συμπεράσματος είναι ότι όσα ζευγάρια συζούσαν πριν από την τεκνοποίηση είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν αγόρι.

Έρευνες στο παρελθόν είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες χωρίς σταθερή σχέση έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν αγόρια, ενώ ιατρικές μελέτες του 19ου αιώνα μιλάνε για χαμηλά ποσοστά γέννησης αγοριών από γυναίκες που δεν ήταν παντρεμένες.

Για εμένα, ειδικότερα επειδή αγαπώ και μελετώ αυτήν την επιστήμη, αυτά τα συμπεράσματα είναι άκρως σημαντικά και εντυπωσιακά.

Και ρωτώ:

Είναι ή δεν είναι θέμα τύχης, το πιο σπερματοζωάριο θα γονιμοποιήσει το ωάριο;

Κι αν είναι θέμα τύχης, όπως τουλάχιστον γνωρίζω (διορθώστε με παρακαλώ εάν είμαι ελλιπώς πληροφορημένος), τότε γιατί σε αυτές τις κοινωνικές συνθήκες και καταστάσεις υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γονιμοποιήσει το ωάριο ένα σπερματοζωάριο με "Ψ" χρωμόσωμα αντί ένα σπερματοζωάριο με "Χ" χρωμόσωμα;

Υπάρχουν άλλες έρευνες που να καταδεικνύουν το γεγονός της επιρροής των κοινωνικών, οικονομικών ή ψυχολογικών συνθηκών πάνω στην επιλογή του φύλου του παιδιού; Είχα διαβάσει π.χ. παλιότερα ότι μετά από μεγάλους πολέμους γεννιούνται περισσότερα αγόρια για να αντισταθμιστεί η έλλειψή τους λόγω των θανάτων ανδρών στρατιωτών στον πόλεμο. Αλλά δεν θυμάμαι που το διάβασα και κατά πόσο ήταν έγκυρη η πηγή.

Εάν τελικά αυτό ισχύει, τότε μήπως ανοίγει η πόρτα σε άλλες διαστάσεις του θέματος, πιο εσωτερικές και μεταφυσικές που ακόμα η επιστήμη δεν μπορεί να δει;

Εάν αυτό το τόσο απλό θέμα, όπως είναι η επιλογή να συζήσεις με κάποιον/αν ή να τον/την παντρευτείς, μεγιστοποιεί την πιθανότητα να αποκτήσεις αγόρι, τότε πόσοι άλλοι τρόποι και μέσα μπορεί να παίζουν ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση; Και κατά πόσο τελικά είναι επιστημονικά γελοία ή δεισιδαιμονική η λαϊκή παράδοση που συνυπολογίζει κάποιες φορές τα ψυχολογικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά για την επιλογή του φύλου του παιδιού;

Αυτά προς το παρόν. Εάν κάποιος έχει κάποια στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να δειρευνήσουμε καλύτερα αυτόν τον προβληματισμό, καλοδεχούμενα. Ειδικότερα χρήσιμες θα είναι, σκέψεις από μέλη που έχουν κάποια μόρφωση ή επαγγελματική ενασχόληση ή επιστημονική κατάρτιση ως προς αυτόν τον τομέα της επιστήμης.

Μη με... αποπάρετε όμως εάν δεν συμμετέχω 1-2 ημέρες γιατί θα είμαι εκτός υπολογιστή.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"
αλλά και...
Tria capita exsculpa sunt,unum intra alterum et alterum supra alterum

Κούφια Γη
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
169 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/10/2004, 15:56:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κούφια Γη  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μια μη επιστημονοκή τοποθέτηση που αντιτάσσεται στην προαναφερθείσα έρευνα:η γιαγια μου γέννησε 11 κορίτσια και ένα μόνο αγόρι..

Ένα ξέρω, οτι δε ξέρω τίποτα"Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Angelos
Πλήρες Μέλος


884 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/10/2004, 17:10:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Angelos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το link που δίνεις δεν οδηγεί στο αρθρο, αλλα στο journal και έτσι δεν
μπόρεσα να διαβάσω το ίδιο το άρθρο.
Οπότε αυτά που γράφω παρακάτω βασίζονται μόνο στα στοιχεία που μου δίνεις.


Θα καταθέσω μερικά στοιχεία απο την πλευρά της φυσικής επιλογής
(αν και το γνωστικό μου αντικείμενο δεν είναι η βιολογία).

Η Πηγή σε ότι αναφέρω, είναι το "Εγωιστικό Γονίδιο" του Dawkins
που το συνιστώ ανεπιφύλακτα σαν ένα εισαγωγικό σύγγραμμα που εξετάζει
τη συμπεριφορά των ζωντανών οργανισμών κάτω απο το πρίσμα της βιολογίας.

Λοιπόν η βιολογία υποστηρίζει οτι τα γονίδια που επιβιώνουν τελικά σε ένα πλυθησμό, είναι τα γονίδια που "βοηθούν" το φορέα τους (τον οργανισμό) να επιβιώσει και να κάνει επιβιώσιμους απογόνους.

Έτσι για παράδειγμα ένα γονίδιο που "διατάζει" τον φορέα του να κάνει πολλους απογονους εκ πρώτης όψεως υπερτερεί έναντι ενός γονιδίου που "διατάζει" λίγους απογόνους.

Εκ πρώτης όψεως όμως. Γιατι ? Διοτι αν κανεις πολλούς απογόνους και μετά ΔΕΝ μπορείς να τους ταίσεις πεθαίνουν όλοι και τα έχεις χάσει όλα,
ενώ αν κάνεις λίγους και επιβιώσουν τότε έισαι κερδισμένος.

Το πιο "καλό" γονίδιο είναι αυτό που μπορεί να κανει ΠΡΟΒΛΕΨΗ για το ποιός
είναι ο βέλτιστος αριθμός απογόνων ωστε να επιβιώσουν όσο πιο πολλοί γίνεται.

Έτσι για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί οτι ο αριθμός των αυγών που κάνει ένα πουλι
έχει σχέση με το πόσο φαγητό ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ να υπάρχει κατα τη διάρκεια της ανατροφής των νεοσών.

Πάμε τώρα στο ερώτημα του thoth. Το "καλό" γονίδιο στη γυναίκα φροντίζει ωστε ο απόγονος να έχει όσο το δυνατό περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης και αναπαραγωγής. Ετσι είναι λογικό αν υπάρχει έλειψη αντρών στην κοινωνία (λόγω πολέμου), το γονίδιο να φροντίσει να το "εκμεταλευτεί", "διατάζοντας" την
παραγωγή αγοριών (που με την λειψανδρία που έχει πέσει, βρίσκουν εύκολα να ζευγαρώσουν).


Ας δούμε τώρα αν αυτή η συλλογιστική ερμηνεύει το γιατί στα ζεύγη που συμβιώνουν
γεννιούνται αγόρια (κατα προτίμηση).

Με βάση τη συλογιστική αυτή λοιπόν, αν είσαι γυναίκα ΜΕ σύντροφο
το "έξυπνο" γονίδιο θα σε "διατάξει" να κάνεις αγόρι, ενώ αν είσαι
γυναίκα ΧΩΡΙΣ σύντροφο το "εξυπνο" γονίδιο θα σε "διατάξει να κάνεις κορίτσι.

Δηλαδή σε μία κανονική οικογένεια το αγόρι έχει περισότερη ελπίδα να επιβιώσει και να αναπαραχτεί.
Αντίθετα, σε μια λειψή (χωρίς μπαμπα) οικογένεια το κορίτσι έχει περισότερη ελπίδα να επιβιώσει και να αναπαραχθεί.

....

Τώρα που το σκέφτομαι, όντως έτσι είναι διοτι αν είσαι άντρας και θες να βρείς γυναίκα πρέπει να έχεις λεφτά, αυτοκίνητο, δουλεια, μόρφωση και όλα τα σχετικά που κάτα πάσα πιθανότητα ΔΕΝ θα τα έχεις αν είσαι μπάσταρδο (excuse my french).

Οπότε αν είσαι μπάσταρδο και θές να βρείς παρέα για να αναπαραχθείς καλύτερα να είσαι γυναίκα (!)


DISCLAIMER
ΟΚ, σίγουρα η παραπάνω ερμηνεία δεν δημοσιεύεται στο Nature, αλλα στην τελική δεν είμαι και βιολόγος ! Το καταθέτω σαν βάση προβληματισμού και όχι σαν επιστημονική θέση.


Αγγελος.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

durden_alie
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Turkey
1532 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/10/2004, 18:19:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους durden_alie  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος durden_alie  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι γεια σας...

Φίλε Thoth, για άλλη μια φορά πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου...

Να πω κατ' αρχήν ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι κάτι που προσωπικά δεν γνώριζα (και δυστυχώς παρά τις συνεχείς μου προσπάθειες, η σελίδα που παραθέτεις δεν μου ανοίγει ). Θα προσπαθήσω με τη σειρά μου λοιπόν να "φωτίσω" λίγο το θέμα με βάση τις λιγοστές γνώσεις Κοινωνικής Ιατρικής που έχω, περισσότερο για να παραθέσω κάποιες ευρέως αποδεκτές "αλήθειες" του θέματος της γεννητικότητας.

Το γεγονός λοιπόν ότι στον κόσμο γεννιούνται περισσότερα αγόρια είναι γνωστό από καιρό, ίσως κι από την αρχαιότητα, όμως οι πρώτοι που παρατήρησαν το φαινόμενο ήταν ο Graunt, στο έργο του "Observations" (1662) και ο Suessmilch στο έργο του "Die Goettliche Ordnung" (1740), οι οποίοι κατέληξαν στις αναλογίες 14 άρρενα / 13 θήλεα και 21 άρρενα / 20 θήλεα αντίστοιχα. Αργότερα ο Farr με ακριβέστερες μετρήσεις κατέληξε στην αναλογία 51.5% άρρενα / 48.5% θήλεα. Η διαφορά αυτή βέβαια δεν γίνεται αισθητή στο γενικό πληθυσμό, καθώς "εξουδετερώνεται" από ένα άλλο παγκόσμιο φαινόμενο - πρότυπο, ότι δηλαδή η θνησιμότητα σε όλες τις ηλικίες είναι μεγαλύτερη για το άρρεν φύλο.

Προσπάθειες ερμηνείας του βιολογικού αυτού φαινομένου έγιναν πολλές και οι δύο κύριες απόψεις που εκφράστηκαν ήταν η Βιολογική ερμηνεία και η Δημογραφική ερμηνεία. Σύμφωνα με την πρώτη, το σπερματοζωάριο με το Y χρωμόσωμα είναι κατά τι ελαφρύτερο από το σπερματοζωάριο με το Χ χρωμόσωμα, οπότε χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη κινητικότητα και μεγαλύτερη πιθανότητα γονιμοποίησης του ωαρίου. Πειράματα μάλιστα που έχουν γίνει με υπερφυγοκέντρηση σπερματοζωαρίων έχουν επιβεβαιώσει ως ένα βαθμό την υπόθεση αυτή. Η δημογραφική ερμηνεία λέει ότι η προσωπική επιθυμία πολλών γονέων να αποκτήσουν αγόρι επεμβαίνει στη διαδικασία ως εξής : Αναστέλλεται η προσπάθεια εκ νέου τεκνοποίησης αν το πρώτο παιδί είναι αγόρι, ενώ αν αυτό είναι κορίτσι, οι γονείς συνεχίζουν την προσπάθεια μέχρι το "επιθυμητό αποτέλεσμα".

Έπειτα από τα παραπάνω, καταλαβαίνεις φίλε Thoth ότι αυτό που κάνει περισσότερη εντύπωση είναι μάλλον το ελαττωμένο ποσοστό γεννήσεων αγοριών από τα ζευγάρια που διαμένουν χωριστά, αφού αυτό το ποσοστό είναι που ξεφεύγει από το παγκόσμιο πρότυπο. Και θα συμφωνήσω φυσικά ότι η απόκλιση είναι στατιστικά πολύ σημαντική. Και, για να πω και την προσωπική μου άποψη, δεν πιστεύω ότι τέτοιες αποκλίσεις στη φύση είναι φαινόμενα τυχαία. Μήπως για άλλη μια φορά η φύση προσπαθεί "κάτι" να μας πει;

Θα προσπαθήσω να επανέλθω με περισσότερα στοιχεία...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ALOS
Μέλος 3ης Βαθμίδας


754 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/10/2004, 18:52:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ALOS  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ο παράγων "φεγγάρι" που λέγεται απο τους πρακτικούς οτι παίζει κάποιο
ρόλο είναι καθόλου μέσα στην συζήτηση ή στις πιθανότητες ή είναι
και αυτός άλλος ένας μύθος;

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/10/2004, 12:14:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ευχαριστώ όλους για την συμμετοχή σας και τις σκέψεις σας.

Μήπως τώρα βλέπετε το link;
http://www.pubs.royalsoc.ac.uk/proc_bio_home_link_5.shtml

Το link επιβεβαιώνει απλά το γνήσιο της πηγής της εφημερίδας. Η εφημερίδα είχε περισσότερα στοιχεία εξάλλου.

Ναι "Angelos" αυτό που λες είναι αληθινό. Το γονίδιο είναι εγωιστικό αλλά ο εγωισμός του είναι ένας... αλτρουιστικός εγωισμός αφού περισσότερο ενδιαφέρεται για την διαιώνιση της πληροφορίας που φέρει και όχι της διαιώνισης του ίδιου καθαυτού. Είναι σαν το κερί που είναι σημαντικό μόνο γιατί μπορεί να συντηρήσει και να μεταφέρει την φλόγα. Το θέμα είναι ποιος είναι πίσω από το γονίδιο; Η τύχη; Ο νόμος; Και πίσω από αυτά ποιος είναι; Δύσκολες ερωτήσεις αλλά νομίζω καίριες

Durden_alie, με χαρά μου βλέπω ότι τώρα τελευταία συμμετέχεις όλο και περισσότερο στο forum. Τι έγινε; Τελείωσαν οι υποχρεώσεις σου; Είναι σημαντικό που έχουμε κάποιες αξιόπιστες πληροφορίες λόγω της πλούσιας γνώσης που έχεις στον επιστημονικό αυτόν τομέα. Λες τελικά, η ελαφρύτητα του χρωμοσώματος "Ψ" να είναι η αιτία; Αλλά εγώ, ο... ενοχλητικός, θα συνεχίζω να κάνω ερωτήσεις όπως "γιατί η φύση έκανε το χρωμόσωμα "Ψ" πιο ελαφρύ;" Από ότι καταλαβαίνω όμως, κι εσύ έχεις αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό σε μια αιτία που ακόμη ίσως δεν έχουμε προσεγγίσει επιστημονικά.

"ALOS", δεν το είχα ακούσει αυτό για το φεγγάρι, αλλά η γνώμη μου είναι ότι η φύση είναι τόσο έξυπνη και προνοητική όσο και όμορφη και έτσι δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτε αλλά και να μην "παραμυθιαζόμαστε". Η διαίσθηση και η έμπνευση, αν και πολλές φορές σε δεύτερο ρόλο, είναι και αυτά βασικά εργαλεία της γνώσης και της επιστήμης.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"
αλλά και...
Tria capita exsculpa sunt,unum intra alterum et alterum supra alterum

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Angelos
Πλήρες Μέλος


884 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/10/2004, 13:48:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Angelos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Thoth

Οι συγγραφεις δίνουν 4 πιθανες αιτίες για αυτό το φαινόμενο.
(στο ιδιο στυλ με τη δικιά μου και του durden_alie πολύ πιο αναλυτικές και
τεκμηριωμένες).

Δεν ξέρω αν διάβασες το άρθρο η αν σε ενδιαφέρει να το ψάξεις τοσο πολύ,
Αν θέλεις πες μου να σου το στείλω ολόκληρο σε pdf (νομίζω οτι αν δεν έχεις
συνδρομη στο journal δεν μπορείς να το κατεβάσεις)

Οσο για την προσωπική μου γνώμη στην "βαθύτερη αιτία των φυσικών φαινομένων"
μάλλον δεν είναι το θέμα της συζήτησης :)


Αγγελος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

athakandr
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
536 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/10/2004, 04:18:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους athakandr  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Ούτε λίγο, ούτε πολύ η στατιστική έρευνα έχει αποδείξει ότι η διαβίωση ενός ζευγαριού κάτω από την ίδια σκέπη, πριν αποκτήσουν παιδί, φαίνεται ότι ευνοεί την γέννηση αγοριών. Αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία περίπου 86.000 τεκνοποιήσεων και διαπίστωσαν ότι το 51,5% των παιδιών από ζευγάρια που ήταν παντρεμένα ή συζούσαν κάποιο χρονικό διάστημα πριν από την σύλληψη ήταν αγόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα ζευγάρια που διέμεναν χωριστά ήταν 49,9%. Αυτή η διαφορά, λένε οι επιστήμονες, δεν είναι μικρή διαφορά, καθώς στατιστικά αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όταν λαμβάνεται υπόψη ολόκληρος ο πληθυσμός. Ακόμα περισσότερο ενισχυτικό του συμπεράσματος είναι ότι όσα ζευγάρια συζούσαν πριν από την τεκνοποίηση είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν αγόρι.

Έρευνες στο παρελθόν είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες χωρίς σταθερή σχέση έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν αγόρια, ενώ ιατρικές μελέτες του 19ου αιώνα μιλάνε για χαμηλά ποσοστά γέννησης αγοριών από γυναίκες που δεν ήταν παντρεμένες.

Για εμένα, ειδικότερα επειδή αγαπώ και μελετώ αυτήν την επιστήμη, αυτά τα συμπεράσματα είναι άκρως σημαντικά και εντυπωσιακά.


Χαχα καλό! Μου θύμησε ένα περιστατικό στην Αμερική, όπου μία βιομηχανία τροφίμων είχε βγάλει δημοσκόπηση που έδειχνε πως όσοι τρώνε ψάρι έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν παιδί. Ξέρεις πόσο φαινόμενα thoth στην στατιστική έχουν συνδιακύμανση όντως ασυσχέτιστα; Πάαρα πολλά. Είμαι σίγουρος λοιπόν πως τα δύο φαινόμενα που αναφέρεις --συγκατοίκηση πριν τη σύληψη και ποσόστό αγοριών ανήκουν σε αυτή ακριβώς την κατηγορία: βαθμός correlation = 0!

th.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/10/2004, 18:45:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σας ξανά.

Δεν ξέρω εάν αυτό το φαινόμενο athakandr ανήκει σε αυτήν την περίπτωση. Προς το παρόν δεν υπάρχει από ό,τι φαίνεται κάποια σίγουρη και καθορισμένη αιτία.

Angelos δεν χρειάζεται να μου στείλεις κάτι. Καταλαβαίνω σε γενικές γραμμές τις πιθανές αιτίες και θα έχω ανοιχτά τα αυτιά μου και τα μάτια μου για την εξέλιξη αυτών των προβληματισμών. Είναι ένα θέμα που το θεωρώ πολύ ενδιαφέρον διότι μπορεί να είναι ένα παράθυρο για να μπουν και άλλοι "παίχτες" στο επιστημονικό προσκήνιο.

Εάν κάποιος έχει και νεώτερα στοιχεία ή παρόμοιες μελέτες θα τον παρακαλούσα να μας ενημερώσει σε αυτό το topic.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"
αλλά και...
Tria capita exsculpa sunt,unum intra alterum et alterum supra alterum

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
durden_alie
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Turkey
1532 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/10/2004, 10:09:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους durden_alie  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος durden_alie  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σας και πάλι φίλοι μου...

Φίλε Thoth :

quote:
Durden_alie, με χαρά μου βλέπω ότι τώρα τελευταία συμμετέχεις όλο και περισσότερο στο forum. Τι έγινε; Τελείωσαν οι υποχρεώσεις σου;

Οι υποχρεώσεις μου τελειώνουν σε περίπου 4 μήνες, αλλά, όπως ίσως κατάλαβες, πήρα μια πολύ ευνοϊκή "κοντινή" μετάθεση"

quote:
Αλλά εγώ, ο... ενοχλητικός, θα συνεχίζω να κάνω ερωτήσεις όπως "γιατί η φύση έκανε το χρωμόσωμα "Ψ" πιο ελαφρύ;"

Μα, καθόλου ενοχλητικός! Ίσα ίσα αυτό είναι το ερώτημα ουσίας που πρέπει να τεθεί, το ερώτημα που προσπαθεί να φτάσει στην αιτία των πραγμάτων και φυσικά, το πιο δύσκολο να απαντηθεί. Αυτό φυσικά με τόσα και τόσα άλλα ερωτήματα που ξεκινούν με το "γιατί;". Ξέρεις, αγαπητέ Thoth, μ' έχει απασχολήσει πολλές φορές και πιστεύω ότι είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό των "μηνυμάτων" που ίσως στέλνει η φύση, "μιλώντας" με τέτοια, δυσδιάκριτα πολλές φορές, φαινόμενα.

Η μόνη "διόρθωση" που έχω να κάνω στα λεγόμενά σου, εγώ ο άλλος "ενοχλητικός", είναι ως προς τη διατύπωση του ερωτήματος. Επιμένω ότι το ερώτημα που θα έπρεπε ίσως να μας απασχολεί είναι "Γιατί η φύση κάνει το Υ ΒΑΡΥΤΕΡΟ--αν τελικά είναι αυτός ο μηχανισμός--στην άλλη κατηγορία γονέων;". Διότι, αν στο πρώτο μπορούμε να δώσουμε μια "εύκολη" απάντηση του τύπου : "Μα, για να διατηρηθεί ομοιόμορφη η σύσταση του πληθυσμού όσον αφορά στο φύλο, λαμβανομένης υπόψη και της αυξημένης θνησιμότητας στο άρρεν φύλο", τί μπορούμε άραγε να απαντήσουμε στο δεύτερο;

quote:
Από ότι καταλαβαίνω όμως, κι εσύ έχεις αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό σε μια αιτία που ακόμη ίσως δεν έχουμε προσεγγίσει επιστημονικά.

Αλίμονο σ' όποιον δεν αφήνει ανοιχτά τα παράθυρα...Μπορεί να τον "φάει" η μούχλα!

Στο φίλο athakandr θα ήθελα να πω το εξής : Σαφώς και υπάρχουν φαινόμενα όπως αυτά που αναφέρεις. Όμως δε νομίζεις ότι γίνεσαι λίγο απόλυτος με το να δηλώνεις κατηγορηματικά ότι το συγκεκριμένο ανήκει σ' ένα από αυτά; Ας μην ξεχνάμε ότι, ειδικά στην Ιατρική επιστήμη, ένα μεγάλο μέρος της εξέλιξης της γνώσης και των εφαρμογών της στηρίζεται σε υποθέσεις--διαίσθηση και έμπνευση, Thoth--και στατιστικές παρατηρήσεις πάνω σε παρόμοια φαινόμενα, ακόμη κι αν δεν αποκαλύπτεται η πραγματική αιτία των πραγμάτων. Και, πολύ συχνά, από τέτοιες παρατηρήσεις , μπορούμε να αντλήσουμε απαντήσεις και σε άλλα ερωτήματα. Για να φέρω κι ένα παράδειγμα, αν όντως η αναλογία του φύλου στον πληθυσμό είναι τόσο "ευαίσθητη" σε διακυμάνσεις και λαμβάνοντας υπόψη και τις πιθανές συνέπειες αυτού, τί μπορούμε να πούμε για την άποψη ότι το ζευγάρι θα πρέπει ελεύθερα να επιλέγει το φύλο του παιδιού του;

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/10/2004, 12:08:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Η μόνη "διόρθωση" που έχω να κάνω στα λεγόμενά σου, εγώ ο άλλος "ενοχλητικός", είναι ως προς τη διατύπωση του ερωτήματος. Επιμένω ότι το ερώτημα που θα έπρεπε ίσως να μας απασχολεί είναι "Γιατί η φύση κάνει το Υ ΒΑΡΥΤΕΡΟ--αν τελικά είναι αυτός ο μηχανισμός--στην άλλη κατηγορία γονέων;". Διότι, αν στο πρώτο μπορούμε να δώσουμε μια "εύκολη" απάντηση του τύπου : "Μα, για να διατηρηθεί ομοιόμορφη η σύσταση του πληθυσμού όσον αφορά στο φύλο, λαμβανομένης υπόψη και της αυξημένης θνησιμότητας στο άρρεν φύλο", τί μπορούμε άραγε να απαντήσουμε στο δεύτερο;

Ναι, φίλε μου, έχεις δίκιο. Συγκεκριμενοποίησες πιο εύστοχα το ερώτημα, τώρα.

quote:
Και, πολύ συχνά, από τέτοιες παρατηρήσεις , μπορούμε να αντλήσουμε απαντήσεις και σε άλλα ερωτήματα. Για να φέρω κι ένα παράδειγμα, αν όντως η αναλογία του φύλου στον πληθυσμό είναι τόσο "ευαίσθητη" σε διακυμάνσεις και λαμβάνοντας υπόψη και τις πιθανές συνέπειες αυτού, τί μπορούμε να πούμε για την άποψη ότι το ζευγάρι θα πρέπει ελεύθερα να επιλέγει το φύλο του παιδιού του;

Έλα, ντε;

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"
αλλά και...
Tria capita exsculpa sunt,unum intra alterum et alterum supra alterum

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Κάθυ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
767 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/10/2004, 22:50:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κάθυ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Τώρα που το σκέφτομαι, όντως έτσι είναι διοτι αν είσαι άντρας και θες να βρείς γυναίκα πρέπει να έχεις λεφτά, αυτοκίνητο, δουλεια, μόρφωση και όλα τα σχετικά που κάτα πάσα πιθανότητα ΔΕΝ θα τα έχεις αν είσαι μπάσταρδο (excuse my french).

Οπότε αν είσαι μπάσταρδο και θές να βρείς παρέα για να αναπαραχθείς καλύτερα να είσαι γυναίκα (!)


DISCLAIMER
ΟΚ, σίγουρα η παραπάνω ερμηνεία δεν δημοσιεύεται στο Nature, αλλα στην τελική δεν είμαι και βιολόγος ! Το καταθέτω σαν βάση προβληματισμού και όχι σαν επιστημονική θέση.



"Σαν βάση προβληματισμού" να πούμε πως τα διασημότερα
νόθα (μπάσταρδα ...γαλλιστί) είναι/ήταν άνδρες.


Αυτή που σας μιλάει από το...μέλλον


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
athakandr
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
536 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/10/2004, 16:11:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους athakandr  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ξέχασα επίσης να πω πως τα ποσοστά που αναφέρονται θα έπρεπε να έχουν και επίπεδο σημαντικότητας δεδομένου του στατιστικού σφάλματος και δεδομένου ότι η διαφορά (1.6%)είναι μέσα στα όρια του στατιστικού σφάλαματος. Ας μη θεωρούμε λοιπόν δεδομένα τέτοιου είδους επισφαλή συμπεράσματα και προχωράμε και σε υποθέσεις.

Φίλε durden_alie είναι νομίζω φανερό ότι τα δύο φαινόμενα όχι μόνο δεν συνδέονται αλλά και δεν εμφανίζουν κάποια μετρήσιμη τάση. Είναι φαινόμενα τυχαία, μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις εμφανίζονται ποσοστά περίπου 50%-50%.

Φιλικά, ath

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

durden_alie
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Turkey
1532 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/11/2004, 09:37:52  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους durden_alie  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος durden_alie  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Φίλε durden_alie είναι νομίζω φανερό ότι τα δύο φαινόμενα όχι μόνο δεν συνδέονται αλλά και δεν εμφανίζουν κάποια μετρήσιμη τάση. Είναι φαινόμενα τυχαία, μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις εμφανίζονται ποσοστά περίπου 50%-50%.

Τότε θα μου επιτρέψεις ασφαλώς, αγαπητέ athakandr, να ρωτήσω που ακριβώς στηρίζεται αυτό που λες; Όπως έγραψα και ποιο πάνω, στην αναλογία του φύλου στον πληθυσμό, η οποία κυμαίνεται εκεί "περίπου" στο 50-50, η επικράτηση του αρσενικού στις γεννήσεις, ακόμη κι αν είναι τόσο μικρή, δεν είναι καθόλου τυχαίο φαινόμενο, αλλά εξυπηρετεί μια ανάγκη. Κι αν η αναλογία 51.5%-48.5% σου φαίνεται ότι έχει μετρήσιμη τάση, να σου πω ότι υπάρχουν πληθυσμοί, όπως οι μαύροι, στους οποίους η αναλογία είναι 50.5%-49.5%, μέσα ίσως στα όρια του "στατιστικού σφάλματος", όμως η διαφορά πάλι υπάρχει και είναι σταθερή μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

Αν λοιπόν το ένα φαινόμενο δεν είναι τυχαίο, τότε γιατί αυθαίρετα να πούμε ότι είναι αυτό που μας αναφέρει ο αγαπητός Thoth; Κι επειδή δεν είμαι από τους ανθρώπους που βγάζω αυθαίρετα συμπεράσματα, δεν λέω φυσικά ότι οπωσδήποτε κάτι σημαίνει, όμως πιστεύω ότι αξίζει μιας περαιτέρω διερεύνησης.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

athakandr
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
536 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/11/2004, 01:49:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους athakandr  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:
Φίλε durden_alie είναι νομίζω φανερό ότι τα δύο φαινόμενα όχι μόνο δεν συνδέονται αλλά και δεν εμφανίζουν κάποια μετρήσιμη τάση. Είναι φαινόμενα τυχαία, μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις εμφανίζονται ποσοστά περίπου 50%-50%.

Τότε θα μου επιτρέψεις ασφαλώς, αγαπητέ athakandr, να ρωτήσω που ακριβώς στηρίζεται αυτό που λες; Όπως έγραψα και ποιο πάνω, στην αναλογία του φύλου στον πληθυσμό, η οποία κυμαίνεται εκεί "περίπου" στο 50-50, η επικράτηση του αρσενικού στις γεννήσεις, ακόμη κι αν είναι τόσο μικρή, δεν είναι καθόλου τυχαίο φαινόμενο, αλλά εξυπηρετεί μια ανάγκη. Κι αν η αναλογία 51.5%-48.5% σου φαίνεται ότι έχει μετρήσιμη τάση, να σου πω ότι υπάρχουν πληθυσμοί, όπως οι μαύροι, στους οποίους η αναλογία είναι 50.5%-49.5%, μέσα ίσως στα όρια του "στατιστικού σφάλματος", όμως η διαφορά πάλι υπάρχει και είναι σταθερή μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

Αν λοιπόν το ένα φαινόμενο δεν είναι τυχαίο, τότε γιατί αυθαίρετα να πούμε ότι είναι αυτό που μας αναφέρει ο αγαπητός Thoth; Κι επειδή δεν είμαι από τους ανθρώπους που βγάζω αυθαίρετα συμπεράσματα, δεν λέω φυσικά ότι οπωσδήποτε κάτι σημαίνει, όμως πιστεύω ότι αξίζει μιας περαιτέρω διερεύνησης.


Αγαπητέ durden_alie,

Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θες να πεις.

Εγώ είπα ότι ΔΕΝ εμφανίζεται κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά που να μας επιτρέπει να συσχετίσουμε τα δύο φαινόμενα. Επίσης είπα, ότι το 50%-50% μακροχρονιως δείχνει ότι το φαινόμενο είναι τυχαίο.

Άλλωστε νομίζω αν και δεν είμαι βιολόγος, ούτε γιατρός, ότι είναι γνωστή η τυχαιότητα στον μηχανισμό επιλογής φύλου. Τυχαιότητα, που επαληθεύεται στατιστικά. Το να συσχετίζουμε λοιπόν φαινόμενα ασυσχέτιστα, ιδιαίτερα δίχως ποιοτική ανάλυση και ερμηνεία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

ath.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

durden_alie
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Turkey
1532 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/11/2004, 09:30:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους durden_alie  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος durden_alie  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ότι είναι γνωστή η τυχαιότητα στον μηχανισμό επιλογής φύλου

Μα, αυτό ακριβώς είναι που όπως φαίνεται δεν ισχύει απόλυτα, φίλε μου. Μπορεί θεωρητικά και σύμφωνα με τους νόμους της κληρονομικότητας του Mendel να υπάρχει πιθανότητα 50% και για τα δύο φύλα, όμως πρακτικά η πιθανότητα να γεννηθεί άρρεν άτομο είναι κατά τι μεγαλύτερη. Κι αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη θνησιμότητα που παρατηρείται στους άνδρες είναι φανερό ότι εξυπηρετεί ένα σκοπό. Το να γεννιούνται περισσότερα αγόρια είναι ένα διαχρονικό παγκόσμιο πρότυπο όσον αφορά στις γεννήσεις. Στην περίπτωση λοιπόν που κάποιος παράγοντας λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιστρέφεται το πρότυπο αυτό, και με την προϋπόθεση φυσικά ότι η παραπάνω μελέτη έγινε με την κατάλληλη μεθοδολογία, αυτό είναι κατά τη γνώμη μου ένα θέμα άξιο διερεύνησης και σχολιασμού.

Θα ήθελα επίσης να πω ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι ο κατάλληλος για μια συζήτηση πάνω σε αυστηρά επιστημονικούς όρους. Εδώ απλά εκθέτουμε απόψεις και γενικότερους προβληματισμούς. Το αν ισχύει ή όχι αυτό που ανέφερε ο αγαπητός Thoth μένει να αποδειχτεί. Περισσότερο όμως με απασχολεί ο "μαγικός" τρόπος που έχει πολλές φορές η φύση να "επικοινωνεί" μαζί μας, δείχνοντάς μας δρόμους με μηνύματα σοφίας.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/11/2004, 09:52:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:
ότι είναι γνωστή η τυχαιότητα στον μηχανισμό επιλογής φύλου

Μα, αυτό ακριβώς είναι που όπως φαίνεται δεν ισχύει απόλυτα, φίλε μου. Μπορεί θεωρητικά και σύμφωνα με τους νόμους της κληρονομικότητας του Mendel να υπάρχει πιθανότητα 50% και για τα δύο φύλα, όμως πρακτικά η πιθανότητα να γεννηθεί άρρεν άτομο είναι κατά τι μεγαλύτερη. Κι αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη θνησιμότητα που παρατηρείται στους άνδρες είναι φανερό ότι εξυπηρετεί ένα σκοπό. Το να γεννιούνται περισσότερα αγόρια είναι ένα διαχρονικό παγκόσμιο πρότυπο όσον αφορά στις γεννήσεις. Στην περίπτωση λοιπόν που κάποιος παράγοντας λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιστρέφεται το πρότυπο αυτό, και με την προϋπόθεση φυσικά ότι η παραπάνω μελέτη έγινε με την κατάλληλη μεθοδολογία, αυτό είναι κατά τη γνώμη μου ένα θέμα άξιο διερεύνησης και σχολιασμού.


Συμφωνώ κι επαυξάνω !

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"
αλλά και...
Tria capita exsculpa sunt,unum intra alterum et alterum supra alterum

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.140625
Maintained by Digital Alchemy