ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 Εν αρχή ην ο λόγος
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 3
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Λεωνίδας
Μέλος 1ης Βαθμίδας


96 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/01/2003, 19:08:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Λεωνίδας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Όποιος μπορεί να ταξινομήσει ,ιεραρχικά κατά χρόνο, τα ερωτήματα του ανθρώπινου νου , τότε μπορεί να αναγνωρίσει σε αυτήν , τις απαντήσεις των ερωτημάτων της ιεραρχίας του Σύμπαντος .

Πως σας φαίνεται ?

""βάλε στόχους μικρούς αν θες να ευτυχίσεις , βάλε στόχους μεγάλους για να παραμείνεις νέος""

ΦΟΣ
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
91 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/01/2003, 14:44:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΦΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΧΑΙΡΕ ΛΕΩΝΙΔΑ.ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕΣ.ΑΡΑΓΕ ΣΕ ΠΟΣΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΥΨΙΠΕΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΒΑΘΙΑ ΕΙΧΕ ΦΤΑΣΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Λεωνίδας
Μέλος 1ης Βαθμίδας


96 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/01/2003, 04:11:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Λεωνίδας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πράγματι φίλε
Ο ανθρώπινος νους διαθέτοντας την ίδια αρχιτεκτονική με αυτή του Σύμπαντος , είναι δυνατόν να αποκαλύψει πράγματα μέσα από τον διαλογισμό .
Άλλωστε σύμφωνα με την ελληνική θέαση των πραγμάτων , αν θες να βρεθείς σε ένα οποιοδήποτε σημείο του χώρου , έχεις δύο εναλλακτικές λύσεις .Είτε να οδεύσεις προς τα έξω , είτε να εισέλθεις προς τα μέσα .
Αναρωτήθηκα αρκετές φορές γιατί άραγε να φαντάζουν ακατανόητες στους πολλούς οι σαφείς και απτές θέσεις της ελληνικής φιλοσοφίας ? Γιατί να είναι δημοφιλέστερες αυτές του ανατολικού μυστικισμού ?
Ίσως γιατί οι μεν θέλουν να σε ξυπνήσουν και οι δε να σε κοιμίσουν .
Ίσως γιατί οι μεν εξιστορούν αλήθεια και οι δε παραμύθια .
Και η αλήθεια είναι ,ότι είναι όμορφο να ονειρεύεσαι , γιαυτό πάω και εγώ για ύπνο …


""βάλε στόχους μικρούς αν θες να ευτυχίσεις , βάλε στόχους μεγάλους για να παραμείνεις νέος""Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Λεωνίδας
Μέλος 1ης Βαθμίδας


96 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/01/2004, 21:03:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Λεωνίδας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εν αρχή ην ο λόγος λοιπόν και μετά από ένα χρόνο και κάτι , επαναφέρω ένα θέμα που δεν έτυχε συμμετοχής από το φόρουμ , προφανώς γιατί κατέστη ακατανόητο .
Επειδή μέσα από το 0+@=1 διέκρινα αξιόλογους και δημιουργικούς συνομιλητές τολμώ μια δεύτερη προσπαθεια , με σκοπό να διερευνήσουμε μαζί την δυνατότητα μιας χαρτογράφησης της δομής του ανθρώπινου εγκεφάλου . Η διερεύνηση αυτή ας γίνει με βάση την προσωπική μας αίσθηση και όχι με βάση την βιβλιογραφία , ούτως ώστε να έχουμε πρόσβαση στο …πρωτότυπο προς μελέτη υλικό .
Ξεκινώντας λοιπόν ,θα ήθελα την άποψή σας για το ποια θα ήταν ,κατά την γνώμη σας ,τα πρώτα ερωτηματικά που απασχόλησαν τον εγκέφαλο του αρχανθρώπου .
Προσβλέπω σε μία δημιουργική συζήτηση με ευρεία συμμετοχή , μιας και το θέμα δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις ,παρά μόνο φαντασία και λογική .
Ευχαριστώ


""βάλε στόχους μικρούς αν θες να ευτυχίσεις , βάλε στόχους μεγάλους για να παραμείνεις νέος""Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Eκήβολος
Μέλος 1ης Βαθμίδας


135 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/01/2004, 22:27:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Eκήβολος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Λεωνίδα βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το θέμα που προσπαθείς για δεύτερη φορά να προωθήσεις μεσα στα φόρουμς.

Για την χαρτογράφηση της δομής του εγκεφάλου απ΄ότι ξέρω γίνεται μεγάλη προσπάθεια
απο πολλές πανεπιστημιακές ομάδες εδώ και χρόνια, με ότι τελειότερο τεχνικό μέσο
υπάρχει κατά καιρούς.

Σε γενικές γραμμές και ευρέως αποδεκτό είναι ότι στα κατώτερα μέρη του, βρίσκονται
τα ένστικτα της αυτοσυντήρησης και στα ανώτερα της δημιουργικότητας.

Έτσι λοιπόν λογικό είναι τα πρώτα ερωτηματικά που τον απασχόλησαν να ήταν της επιβίωσής του.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ελεύθερος
Μέλος 3ης Βαθμίδας


537 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/01/2004, 23:11:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ελεύθερος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Λογικώτατο. Νά όμως που ανοίγονται δύο δρόμοι σε σχέση με την επιβίωση του. Τι τον απειλούσε περισσότερο; Το φυσικό περιβάλλον (ζέστη-κρύο), ή η πείνα και τα αρπακτικά; Εγώ πιστεύω ότι είναι το περιβάλλον. Πολύ ωραίο θέμα Λεωνίδα. Πρωτότυπο!

Ελεύθερος

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

alma
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Austria
50 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/01/2004, 00:02:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alma  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
πρωτα ερεθισματα ειχε σιγουρα μεσα απο τα ενστικτα του,
απο τον ερπετικο εγκεφαλο.
χωρις ομως την αναπτυξη μιας μνημης και στοιχειωδους "λογικης", δεν θα μπορουσε να αναρωτηθει για τιποτε, οπως δεν αναρωτιεται ενα ..ψαρι!


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Λεωνίδας
Μέλος 1ης Βαθμίδας


96 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/01/2004, 17:44:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Λεωνίδας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
για να βοηθήσω να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι ,σας ρωτώ ποιά είναι η σειρά εμφάνισης των παρακάτω ερωτημάτων , στον ανθρώπινο εγκέφαλο .

Πως ?
Που?
Πότε?
Ποιος?
Πόσο?

που κατά σύμπτωση(?) αρχίζουν από Π καθώς και άλλων όπως

Γιατί?
Τι?

Επίσης προτέινεται και κάποια άλλα που θεωρείται ως πρωταρχικά .

""βάλε στόχους μικρούς αν θες να ευτυχίσεις , βάλε στόχους μεγάλους για να παραμείνεις νέος""Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

tomcat
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
158 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/01/2004, 23:28:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους tomcat  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αν θεωρήσουμε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος, είναι προϊόν εξελικτικής διαδικασίας (και κατά τη γνώμη μου είναι) τότε σαφώς το κύριο μέρος των ενστίκτων μας βρίσκονται στις πιό "παλιές" περιοχές του εγκεφάλου μας, όπως το ερπετικό σύμπλεγμα.
Για να θέσει όμως ο άνθρωπος ερωτήματα, θεωρώ ως πρωταρχική αναγκαιότητα την αυτοεπίγνωση....και όχι δεν το πάω σε θέματα εσωτερισμού στα οποία άλλωστε είμαι σκράπας....εννοώ την γνώση του ΕΓΩ, τη γνώση της ύπαρξης....
Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι αρχικά λειτούργησε η παρατήρηση, η οποία σε σύνδυασμό με την άγνοια (άρα φόβο) έδωσε το έναυσμα για τις πρώτες νοητικές λειτουργίες ανώτερου επιπέδου...
Σαφέστατα μέχρι τότε η αυξημένη νοημοσύνη έδινε τη δυνατότητα για συνεργασία στο κυνήγι, που από πολλούς θεωρείται ίσως και η βάση / ανάγκη από την οποία εξελίχθηκε και ο λόγος....η ανάγκη της συνεργασίας για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων...

Φιλικά
Tomcat


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Eκήβολος
Μέλος 1ης Βαθμίδας


135 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/01/2004, 23:46:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Eκήβολος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ας βάλουμε ένα μπούσουλα.
Νομίζω πως αυτός πρέπει νάναι το μικρό παιδί.
Αυτό καθώς μεγαλώνει πρέπει να συναντά μπροστά του τα ερωτήματα που απασχόλησαν και τον αρχάνθρωπο στο δικό του μεγάλωμα.
Μόλις λοιπόν το παιδί εξασφαλίσει τα αναγκαία που του επιβάλλει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, μόλις δηλαδή το ταϊσουμε και βγάλει το σκασμό :) αρχίζει την εξερεύνηση του χώρου.
Αρχίζει λοιπόν με το θεμελιώδες ερώτημα ΤΙ;
Σε κάθε πράγμα που του τραβά την προσοχή συγκεντρώνεται και προσπαθεί να το γνωρίσει, να μάθει ΤΙ ΕΙΝΑΙ.

θέλω να δώ Λεωνίδα πώς απο απλή διερεύνηση με βάση την προσωπική μας αίσθηση, χωρίς να συμβουλευτούμε βιβλιογραφία θα χαρτογραφήσουμε την δομή του εγκεφάλου, όπως τουλάχιστον ανέφερες σε παρελθόν μήνυμα.
Για μένα είναι τεράστια πρόκληση.

Αν κρίνω απο την εξέλιξη της συζήτησης στο 0+@=1 έχεις εκ των προτέρων τις απαντήσεις.

Μήν αφήσεις να ξεχαστεί πάλι το θέμα.


-

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Λεωνίδας
Μέλος 1ης Βαθμίδας


96 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/02/2004, 23:09:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Λεωνίδας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Είναι πολύ αφελές κατά την γνώμη μου ,να ισχυριστεί κάποιος ότι ο λόγος δημιουργήθηκε χάριν του κυνηγιού , θα πρέπει να είχε «ευγενέστερα» και ωριμότερα κίνητρα και για τον λόγο αυτό δεν αναπτύχθηκε από τους λύκους για (παράδειγμα ),οι οποίοι κυνηγούν επίσης ομαδικά .
Ένα σημερινό παιδί δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ασφαλές πρότυπο για επαγωγή συμπερασμάτων για τον αρχάνθρωπο , γιατί μπορεί να έχει ομοιότητες ως προς το επίπεδο γνώσης , αλλά όχι ως προς αυτό της αντίληψης . Και αυτό διότι το επίπεδο «hardware» απέχει παρασάγγας .
Από εκεί και πέρα οπωσδήποτε η αναζήτηση ξεκινά πάντα με …γεμάτη κοιλιά . :)
Θεωρώ ότι το «τι» , εννοιολογικά γενικεύει την ποιότητα ενός ερωτήματος , σε σημείο ώστε να θεωρείται περισσότερο ώριμο και μεταγενέστερο .Και άλλοι φίλοι μέσα από συζητήσεις το θεωρήσανε ως θεμελιώδες , ωστόσο εγώ διαφωνώ .
Ένα αρχικό ερώτημα οφείλει να είναι περισσότερο εξειδικευμένο , στο όνομα της αρχέγονης λιτότητας , δηλαδή να αναφέρεται σε συγκεκριμένη συγκριτική ιδιότητα .
Και αυτό διότι η ερευνητική φύση της ανθρώπινης διάνοιας δεν ήταν αυθύπαρκτη , όπως δεν ήταν αυθύπαρκτη σε κανένα άλλο ζωικό είδος . Ήταν ένα προιόν εξέλιξης .
Αλλά σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω ένα άλλο βασικό ερώτημα .
Ποια ή ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ ανθρώπου και υπόλοιπων ζώων ?

Υ.γ. δεν έχει νόημα φίλε Εκήβολε μια στείρα παράθεση των δικών μου ιδεών .

""βάλε στόχους μικρούς αν θες να ευτυχίσεις , βάλε στόχους μεγάλους για να παραμείνεις νέος""Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΑΤΩΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Switzerland
3558 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/02/2004, 08:10:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΑΤΩΝΑΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σας…

quote:
Ποια ή ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ ανθρώπου και υπόλοιπων ζώων ?

Νομίζω Λεωνίδα πως κάπου αλλού έχω αναφέρει μια πολυ βασική. Η διάφορα έγκειται στην ικανότητα του ανθρώπου προς Σκέψη και ομιλία. Το κέντρο της ομιλίας , είναι στενά, και πλατιά συνδεδεμένο με όλο τον εγκέφαλο…κάτι που στα άλλα ζώα δεν παρατηρείται… Μάλιστα οι τελευταίες θεωρίες λένε πως όσα χρόνια και να περάσουν….οι πίθηκοι, οι γορίλες θα κραυγάζουν μονάχα…Αυτό έβαλε αρκετά ερωτήματα στην θεωρία της εξέλιξης και φυσικά στον δαρβινισμό.. Μα εμείς επίσης παρατηρούμε πως η ίδια φύση δημιουργεί εξ ανάγκης….(ο Νέγρος στην Αλάσκα θα ασπρίσει και ο εσκημοος στην Αφρική θα μαυρίσει…με τα χρόνια.) Πάλι η ίδια η φύση καταστρέφει κάτι που της είναι αχρείαστο! Οι τελευταίες σκέψεις για τον καρκίνο, πάνε προς αυτές τις κατευθύνσεις….Πχ, ένα όργανο που δεν είναι ενεργά ζωντανό, χρήσιμο, ο οργανισμός τείνει να το αποβάλει…

Αν σκεφτούμε πως σαν ανθρωπότητα, χρησιμοποιούμε μόνο ένα μέρος των εγκεφαλικών μας δυνατοτήτων…τότε, τουλάχιστον σε εμένα γεννιούνται όσο αφορά τον αρχέγονο και σύγχρονο άνθρωπο οι έξεις ερωτήσεις

Α. ο εγκέφαλος είναι σε εξέλιξη?
Β ο εγκέφαλος είναι σε αφύπνιση?
Γ και τα δυο μαζί?

Κάτι άλλο που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ όψιν σε όλη την έρευνα, είναι η ανεύρεση ανθρώπου που τον μεγάλωσε μεχρι τα 10 χρόνια του στη ζούγκλα….οι χιμπαντζήδες...
Μα αυτό έρχεται κάπως αργότερα στην όλη έρευνα... Εχω ασχοληθει και προσωπικα.

Αν λοιπον ξεκινήσω σκεφτόμενος μονο το Α….και πάω πολύ πίσω, στον αρχέγονο, έχω την εντύπωση πως κάτι διέκρινε….κατι που και σήμερα πρεπει να ισχύει, και που τα ζώα δεν δυνανται... να διακρίνουν!


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Γιώργος
Πλήρες Μέλος


970 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/02/2004, 14:00:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Γιώργος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Χμ… γιατί δεν λέμε

Εν αρχή ην η Σκέψη….?

Η σκέψη /διάνοια / Σχέδιο προηγείται του λόγου…

Γιώργος
..If you think I am low … I can go below

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

NOMIMON
Μέλος 1ης Βαθμίδας


143 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/02/2004, 19:08:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους NOMIMON  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)


quote:
Χμ… γιατί δεν λέμε

Εν αρχή ην η Σκέψη….?

Η σκέψη /διάνοια / Σχέδιο προηγείται του λόγου…



Νομίζω, πέτυχες διάνα Γιώργο.

Βιβλία ολόκληρα έχουν γραφτεί για τη φράση του Ιωάννη, που ο Λεωνίδας έκαμε θέμα.

Λόγος = η λέξη, η ομιλία, κατ' επέκτασιν η γλώσσα, η επικοινωνία...
Λόγος = η αιτία...
Λογική = η αναλυτική σκέψη...

Κάπου αλλού διαβάζουμε: "...ο Υιός και Λόγος του θεού..."

Στην αγγλική μετάφραση διαβάζουμε:
"in the beginning was the word"
που, σε έναν αδαή δε λέει τίποτε.

Σε άλλο θέμα, (περί γλωσσολογίας κλπ ), έχει γραφτεί

quote:
Λόγος είναι η νόηση, η σκέψη και ομιλία η αποτύπωση του λόγου μέσω γραμμάτων (γραπτός λόγος) ή φθόγγων (ομιλία).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
alma
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Austria
50 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/02/2004, 22:16:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alma  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
χμμμμ "in the beginning was the word"........

word σημαινει.. word,
αλλα "λογος" σημαινει πολλα!
αυτοι που κανουν μεταφρασεις πρεπει να γνωριζουν οχι μονο την γλωσσα που μεταφραζουν αλλα να εχουν διεισδυσει και στο νοημα του μεταφραζομενου.
Αμφιβαλλω, αληθεια, αν τα ιερα και γενικα τα θρησκευτικα -συνηθως ακαταλαβιστικα γραμενα- κειμενα εχουν κατανοηθει πληρως!
Αναλογιστειτε ποσες ενοιες εχει η λεξη "λογος", ποια απο ολες εννοει..ο ποιητης? και γιατι?
Εν αρχη ην ο λογος!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

athakandr
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
536 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/02/2004, 03:48:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους athakandr  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ Λεωνίδα, το θέμα που έθεσες είναι ένα απο τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν σήμερα την έρευνα σε διάφορες επιστήμες ιατρική & βιολογία, πληροφορική καθώς και φυσική, χημεία, μαθηματικά κλπ.
Θα ήθελα απλά να επισημάνω -- και να δυσκολέψω με αυτό τον τρόπο τη συλλογιστική του forum σε πολύ υψηλά επίπεδα σκέψης και να δώσω με αυτό τον τρόπο και ένα επιπλέον κίνητρο για συζήτηση -- ότι τα δύσκολα προβλήματα όσο αφορά τον εγκέφαλο και τις δυνατότητες που απορρέουν είναι βασικά δύο. Το πρώτο είναι η δυνατότητα που παρέχεται από τις ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ. Ο μηχανισμός των αισθήσεων είναι πρωταρχικής σημασίας στην κατανόηση του κόσμου μέσω του εγκεφάλου και είναι βέβαια και ένα σημείο διαφοράς ή και ομοιότητας (αναλόγως) με τα ζώα και τα φυτά. Θα πρέπει να επισημάνω πως λέγοντας αίσθηση ενοούμε τη δυαντότητα υποκειμενοποίησης από τον άνθρωπο ενός αντικειμένικού γεγονότος. Ο Αριστοτέλης που είχε πρώτος ίσως θίξει το θέμα έλεγε πως και ένας καθρέπτης αντανακλά το φώς, ο καθρέπτης όμως δεν βλέπει. Κατά τον ίδιο τρόπο και το μάτι από μηχανιστική σκοπιά αντανακλά το φώς, αλλά το μάτι βλέπει! Αντιλαμβάνεται δηλ. ο άνθρωπος την ποιότητα (quality) αυτών που "βλέπει". Αντιλαμβάνεται το κόκκινο, το κίτρινο , κλπ. Μάλιστα ο εγκέφαλος χειρίζεται σε διαφορετικά μέρη τις εικόνες που έχουν ένα χρώμα και αυτές που έχουν περισσότερα από ένα χρώμα. Είναι όμως ο εγκέφαλος και η λειτουργία του που κάνουν τον άνθρωπο να βλέπει (να ακούει, κλπ) ή υπάρχει και κάτι άλλο. Γιατί αν είναι η όραση, η ακοή, κλπ ιδιότητες της ύλης (δηλ. του εγκεφάλου ως υλικού), τότε θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε και Η/Υ (computers δηλ., robot), που να μπορούν να έχουν αισθήσεις, απλά δεν ξέρουμε ακόμα πως. Αν όμως υπάρχει κάτι άλλο, αν δηλ. ο ανθρώπινος εγκάφαλος μετέχει και κάποιου άλλου κόσμου πνευματικού (όπως πρώτος ο Πλάτων έχει ανάλύσει στη θεωρία των ιδεών) τότε θα πρέπει να οδηγηθούμε σε άλλο μοντέλο του εγκεφάλου. Γενικά πάντως το πρόβλήμα δεν είναι απλό και δεν είναι και σωστό να τίθεται στην απλή του μορφή ως ο εγκέφαλος να είναι ένας απλός υπολογιστής και εμείς καλούμαστε να αναλύσουμε την λειτουργία του.
Όσο αφορά την επισήμανση του Γιώργου και του ΝΟΜΙΜΟΝ ότι έν αρχήν ήν η σκέψις θα πρέπει να πω δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι λέγωντας πως ΄"Εν αρχήν ην ο λόγος" προφανώς εννοούμε την λογική και μάλιστα συνεχίζοντας ο Απόστολος Ιωάννης λέει την λογική που έχει μέσα της ζωή. Και είναι αλήθεια πως η λογική ως τέτοια δεν μπορεί παρά να είναι αιώνια. Κανείς δεν έκανα την εφέυρεση ότι 1+1=2, κανείς δεν βρήκε τα μαθηματικά και την λογική, αλλά πάντα υπήρχαν και εμείς απλά τα ανακαλύπτουμε. Πάντα όμως υπήρχε ο Λόγος (η λογική). 2ον: Η σκέψη είναι φύση μεταγενέστερη από τον λόγο, γιατί η σκέψη δηλ. ο συλλογισμός είναι μία διαδρομή που ξεκινά από κάποιες αρχές και μέσω λογικών συσχετισμών οδηγούμαστε σε κάποιο συμπέρασμα (όπως έχει δείξει και ο Αριστοτέλης στην τυπική λογική). Άρα η σκέψη έπεται του Λόγου.
Προφανώς Λεωνίδα, η μεγάλη διαφορά ζώων-ανθρώπου είναι η δυνατότητα μάθησης και κατανόησης. Η μάθηση έλεγε ο Πλάτων είναι ανάμνηση, εννοώντας πως η ψυχή έχει μάθει από πριν κάποια πράγματα και στη συνέχεια, όταν ζει τα ξαναθυμάται.
Οι πραγματικές δυνατότητες λοιπόν του εγκεφάλου έχουν πολύπλοκες αρχές και αιτίες και ο εγκέφαλος είναι το μεγαλύτερο μυστήριο αυτή τη στιγμή και ένα από τα λεγόμενα hard problems στην ερευνητική κοινότητα.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Μια
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Netherlands
86 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/02/2004, 05:34:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Μια  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ Λεωνίδα πιστεύω οτι μέσα στο θέμα που έθεσες είναι κρυπτογραφημένα μυστικα που αναμένουν την Αναγνωριση.
"όπως πάνω, έτσι και κάτω"

Θα ήθελα ωστόσο να σε ρωτήσω αν μπορείς να διευκρινίσεις τί εννοεις με την φράση ιεραρχία του Σύμπαντος. Το ερώτημα το έθεσα για να καταλαβω καλύτερα Εσύ τι εννοεις με αυτην την φράση και όχι το πως εγω την κατανόησα.Για να μπορέσω να εμβαθύνω περισσότερο αυτά που κρύβονται στο ερώτημα σου.
Σε ευχαριστώ.

"Πιο πέρα από τον Κόσμο, από το Χρόνο και το Χώρο, απ'όλα όσα κινούνται και αλλάζουν βρίσκεται η Ουσιώδης πραγματικότητα, η Θεμελιώδης Αλήθεια"


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ελεύθερος
Μέλος 3ης Βαθμίδας


537 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/02/2004, 23:52:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ελεύθερος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Διαφορά του ανθρώπου από άλλα ζώα. Ανθρώπινος εγκέφαλος.
Νομίζω ότι την όλη διαφορά της σωματικής κατασκευής του ανθρώπου από άλλα ζώα την προκάλεσε η διαφορά ποιότητας του εγκεφάλου του. Δηλαδή: Με τη διαδικασία της εξέλιξης, ο ανώτερος του εγκέφαλος, προκάλεσε τη διαμόρφωση του σώματος, έτσι ώστε το σώμα αυτό να ανταποκριθεί κατά το δυνατόν στις απαιτήσεις του. Έτσι διασκευάστηκαν και οι φωνητικές χορδές και τα δάκτυλα και όλα.
Το πρώτο σκίρτημα που διαφοροποίησε τον άνθρωπο από τα άλλα ζώα κατά τη γνώμη μου πρέπει είναι το εξής: Παρουσιάστηκε στον άνθρωπο, δεν ξέρω πώς, μια μεγαλύτερη δυνατότητα-ταχύτητα αναζήτησης πληροφοριών μέσα στα εγκεφαλικά κέντρα μνήμης. Αυτό το σκίρτημα επέφερε με τον καιρό αύξηση της χωρητικότητας μνήμης και αύξηση της επεξεργασίας των δεδομένων της. Έτσι προκαλείτο συνέχεια η διόρθωση των σωματικών αδυναμιών λόγω του ότι ολόκληρο το όν εξασκείτο (με συγχωρείτε για την καθαρεύουσα) σε ανώτερου επιπέδου ενασχολήσεις. Είμαι της γνώμης ότι αυτό συνεχίζεται και σήμερα και θα συνεχίζεται εσαεί.
Ένας παράγοντας της λειτουργίας του εγκεφάλου μερικώς περιφρονημένος από την επιστήμη είναι η κατάσταση ύπνου και ονείρου. Στην κατάσταση του ονείρου, βλέπουμε καθαρά εκείνον τον παράγοντα αναζήτησης πληροφοριών μέσα στην εγκεφαλική μνήμη, να "κόβει βόλτες" μάλλον άσκοπα και μάλλον τυχαία. Κάποτε διαμορφώνει τόσο παράξενες διασυνδέσεις μνημονικών δεδομένων που ο κοιμόμενος "ζει" σε μιά άλλη πραγματικότητα κατά την οποία είναι . . . αστροναύτης και . . . είναι νυμφευμένος ας πούμε με την γειτόνισσα του και έχουν και πέντε παιδιά. Αυτό απλούστατα σημαίνει ότι ο "δρομέας" της μνήμης συγκόλλησε δεδομένα της, εντελώς κατά τύχην. Ώστε εδώ πρέπει να αναζητήσουμε κάτι άλλο. Απουσιάζει η λογική. Όλο το ανθρώπινο ον λειτουργεί κατά τη διάρκεια του ύπνου εκτός από τη λογική. Γιατί δεν μπαίνει σε λειτουργία η λογική κατά τη διάρκεια του ύπνου; Και τι ακριβώς είναι η λογική με βάσιν τα πιο πάνω;
Ελπίζω να είμαι ακόμα μέσα στο πνεύμα της συζήτησης και να έδωσα αφορμή για βαθύτερες αναζητήσεις.

Ελεύθερος

Να ο δρόμος προς το φως: Τί, γιατί και πώς; Και πότε, πού, και ποιός; Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Πελασγός
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
225 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/02/2004, 01:01:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πελασγός  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι

Εν αρχήν ην ο λόγος …
Αρχικά υπήρξε η διαφορά ….
Η αιτία που διαφοροποίησε το απόλυτο μηδέν….
Εάν κάποιος πρέπει να ιεραρχήσει τη δεδομένη σειρά σκέψεων, αυτό δεν μπορεί να είναι η ανάλυση του μηχανισμού των αισθήσεων του ανθρωπίνου εγκεφάλου, αλλά εξ’ αρχής το ποιος κατασκεύασε τον άνθρωπο και τον εγκέφαλό του, δεδομένου ότι αυτό είναι εφικτό, εφ΄ όσον καθ΄ένας από εμάς «διαθέτοντας την ίδια αρχιτεκτονική με αυτή του Σύμπαντος, είναι δυνατόν να αποκαλύψει πράγματα μέσα από τον διαλογισμό»
Αν δεν τεθεί αυτή η σειρά προτεραιότητας, θα πρέπει να ξεκινήσει κανείς να διαλογίζεται πάνω σε αμφίβολες βάσεις, όπως έχει προαναφερθεί, όπως το ότι
« ο ανθρώπινος εγκέφαλος, είναι προϊόν εξελικτικής διαδικασίας»
Εάν πάλι τεθεί αυτή η σειρά προτεραιότητας, νομίζω ότι το παρόν θέμα θα πρέπει
να αποτελέσει μέρος μιας διαφορετικής συζήτησης με υπαρξιακό χαρακτήρα.

Φιλικά

Πελασγός


(=|=)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΑΤΩΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Switzerland
3558 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/02/2004, 13:16:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΑΤΩΝΑΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σας,

Φιλε Ελεύθερε εμβάθυνε ακόμα….μου αρέσουν οι σκέψεις σου, είναι λογικές! Κατά τα άλλα όνειρα και εικόνες έχουν και τα ΖΩΑ….μα λογική?

Μικρός, είχα πάει σε ένα Τσίρκο και με είχε εντυπωσιάσει τότε ένα Άλογο... που ήξερε μαθηματικά! Ο εκπαιδευτής και οι θεατές εθεταν ερωτησεις…και αυτό έδινε την απάντηση... χτυπώντας το πόδι! Βέβαια όταν το ξαναείδα μεγαλύτερος, κατάλαβα πως δεν έκανε πράξεις….μα απάνταγε σε κινήσεις του εκπαιδευτή… Το χέρι στο αυτί…στα μαλλιά…στη μύτη κλπ...

Επίσης ένα ποντικι μαθαίνει πως μια από τις 20 τρύπες έχει νερό…..μα πρώτα, πρέπει να περάσει από τις άλλες… για να γνωρίσει (μαθει)… να πηγαίνει κατευθείαν.

Ο Ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει ανάγκη πλέον του Conditioning για κάτι….παρότι και μέχρι σήμερα το χρησιμοποιεί….

Μα τι ακριβώς συνέβη στον πρώτο λογικό εγκέφαλο? Αν ο άνθρωπος στην εξέλιξη του ήταν ένα είδος Ζώου….τι έφερε την διαφοροποιηση?

Μια απο τις σκεψεις μου, παει στην ελληνική γλώσσα, στη λέξη ΜΕΤΡΟ(Ν).., έχει αρκετές εξηγήσεις...

Αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μια ματιά!


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Λεωνίδας
Μέλος 1ης Βαθμίδας


96 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/02/2004, 00:37:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Λεωνίδας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πλάτωνα
Έως σήμερα δεν είναι ουσιαστικά αποδεδειγμένο ότι το σύμπαν είναι σε εξέλιξη , αν και η θεωρία του μπιγκ μπανγκ αυτό ισχυρίζεται . Το σίγουρο είναι ότι είναι σε δυναμική . Το ίδιο νομίζω ισχύει και για τον ανθρώπινο εγκέφαλο . Η έννοια της εξέλιξης , αυτή κάθε αυτή , προϋποθέτει αποδοχή της κατά χρόνο εξέλιξης . Ανιούσα ποιοτικά μεταβολή δηλαδή , σε σχέση με την πορεία του χρόνου (που είναι κατά σύμβαση αύξουσα) . Η κοινή ανθρώπινη αντίληψη την κάνει αποδεκτή . Τα σύνθετα προβλήματα όμως την απορρίπτουν .
Από εκεί και έπειτα , εφόσον οτιδήποτε είναι σχετικό , μιλάμε για «εξέλιξη» κατά σύμβαση και εννοούμε δυναμική .
Είναι λοιπόν η αίσθηση της ιστορικής εξέλιξης ,ψευδαίσθηση μιας δυναμικής εξέλιξης . Για επικοινωνιακούς λόγους όμως προσωπικά την αποδέχομαι , όπως η φυσική κάνει αποδεκτό το μοντέλο του Μπορ , παρότι είναι εντελώς απλοποιημένο και λανθασμένο .
Ο χιμπαντζής που αναφέρεις έχει 99% όμοια γονίδια με τον άνθρωπο , αλλά είναι τόσο διαφορετικός . Η απάντηση βέβαια για την φαινομενική αυτή διαφορά λέγεται Ν ε ο τ ο ν ί α . Σε κάποιο βιβλίο διάβασα :
«Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στους ειδικούς , όλοι τους συμφωνούν ότι αυτό που τελικά μας έκανε ανθρώπους , από κάθε άποψη , ήταν ένα εξαιρετικά ιδιότυπο εξελικτικό βήμα . »

Θα πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε ποιο ήταν εκείνο το αποφασιστικό βήμα . Προσωπικά βρίσκομαι σε αυτή την …εξέλιξη .
Υ.γ. Έχω την εντύπωση ότι το μέτρο που αναφέρεις είναι στην σωστή πλευρά των απαντήσεων . Μόνο που θα το έκανα πιο συγκεκριμένο . Θα μίλαγα για ρυθμό .

athakandr
Έγραψες «τα δύσκολα προβλήματα όσο αφορά τον εγκέφαλο και τις δυνατότητες που απορρέουν είναι βασικά δύο.» , έγραψες για το πρώτο αλλά ξεχασες να αναφέρεις το δεύτερο .
Για την έννοια του Λόγου , το Πλατωνικό σπήλαιο και άλλα σχετικά με αυτά που αναφέρεις έχουμε γράψει στο θέμα 0+@=1 .

Μια
"όπως πάνω, έτσι και κάτω"
πράγματι αυτό πιστεύω και το αναλύω στο θέμα 0+@=1 που είναι το έτερον ήμισυ αυτού εδώ .
Με την φράση « ιεραρχία του Σύμπαντος» , εννοώ την κατά χρόνο (κατ αιτιότητα ) γένεση της πραγματικότητας .

Ελεύθερος
Συμφωνώ με τα περισσότερα που αναφέρεις και με βάση αυτά θα πρόσθετα επ ευκαιρίας ότι η βασική διαφορά μεταξύ ζώων και ανθρώπου είναι το μέγεθος της μνήμης . Μαρέσει ο προβληματισμός σου για την κατάσταση του ύπνου και ήδη άρχισα ήδη να τον δουλεύω .

Πελασγός
Αν ο ανθρώπινος εγκεφαλος είναι προιόν εξελικτικής διαδικασίας , θα πρέπει να εξέλιξε ιεραρχικά τις αναζητήσεις του με βάση κάποια σειρά ερωτημάτων , τα οπόια εγκαθιδρύσανε μια συγκεκριμένη αντίληψη του εαυτού του και του περιβάλλοντός του .
Τα ερωτήματα αυτά ζήτησα να ιεραρχήσουμε . Η αναζήτηση του «εαυτού» αναγκαστικά ικανοποιεί και υπαρξιακά ερωτηματικά .


""βάλε στόχους μικρούς αν θες να ευτυχίσεις , βάλε στόχους μεγάλους για να παραμείνεις νέος""Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

alma
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Austria
50 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/02/2004, 01:09:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alma  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ελευθερε
ειναι οντως αξιοπεριεργη η φαση του υπνου, αλλα οχι για ολους...
αν εχεις ψαξει γυρω απο το ονειρεμα θα ξερεις ηδη οτι με εξασκηση και διαφορες τεχνικες μπορεις να καταφερεις το λεγομενο "συνειδητο ονειρεμα", οπου οχι μονο "ξερεις" οτι ονειρευεσαι (επομενως δεν φοβασαι πχ) αλλα μπορεις να κατευθυνεις τα ονειρα σου, ακομη και να δεις ο,τι θελεις εσυ, ο,τι σε απασχολει πχ κλπ.

Θεωρω οτι η λογικη απουσιαζει γιατι δεν την εχουμε "αναγκη" στον υπνο.

Οι λειτουργιες του εγκεφαλου ειναι σε καταστολη κατα τον υπνο, αλλα μπορουμε να τις ενεργοποιησουμε με εξασκηση. Βεβαια -για μενα- παραμενει μυστηριο και μαλιστα θαυμαστο οι συμβολισμοι στα ονειρα κι ο τροπος-συνδιασμοι- που εμφανιζονται .

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ελεύθερος
Μέλος 3ης Βαθμίδας


537 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/02/2004, 02:24:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ελεύθερος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
alma,
μου έτυχε και μένα κατά την διάρκεια ονείρου να αντιληφθώ ότι ονειρευόμουν. Μετά πράγματι τροποποίησα το όνειρο μου όπως ήθελα. Αμφισβητώ όμως ότι βρισκόμουν σε βαθύ ύπνο. Κατ' ακρίβειαν βρισκόμουν σε φάση επανάκτησης των αισθήσεων μου και επιστροφής στην πραγματικότητα.
Δεν μπορώ να συμφωνήσω καθόλου ότι με εξάσκηση μπορείς να κατευθύνεις τα όνειρα σου. Εκείνο που μπορείς να καταφέρεις είναι να ελέγξεις σε πόσο βαθύ ύπνο θα πέσεις. Αυτό που λέμε "λαγοκοιμάμαι". Ούτε ότι υπάρχουν συμβολισμοί με τα όνειρα, ούτε ότι είναι προφητικά κλπ. Το θέμα "όνειρο" είναι τεράστιο. Έχει να κάνει με το μυστήριο των μυστηρίων. Τη λειτουργία του εγκεφάλου δηλαδή.
Ξαφνικά βρεθήκαμε μπροστά σε ένα άλλο πολύ ωραίο θέμα.
Πλάτωνα μπορείς να γίνεις πιο σαφής και πιο αναλυτικός; Κάπου σε πιάνω αλλά δεν είμαι σίγουρος. Δέχομαι όμως εκ των προτέρων ότι όλα τα ζωντανά έχουν κάποιο ποσοστό λογικής σκέψης. Στο σπίτι μου το καλοκαίρι, παίρνω το αεροζόλ και μόλις δω κουνούπι πάνω στον άσπρο τοίχο, το ψεκάζω. Μπορείς να πιστέψεις ότι τα διαολεμένα, σταμάτησαν πια να κάθονται πάνω σε άσπρες επιφάνειες;
Συμφωνώ μαζί σου ότι και τα ζώα ονειρεύονται.
Ξαναγυρνώ στην alma για να εξηγήσω γιατί κατά τη γνώμη μου δεν γίνεται να τροποποιούνται τα όνειρα. Κατά τη διάρκεια του ονείρου το "ον" άνθρωπος ή ζώο, λειτουργεί κανονικότατα πλην της λογικής του, και φυσικά πλήν της θέλησης του (η θεωρία μου περί βούλησης, όσοι θυμούνται). Γιατί τι είναι η λογική μας; Δεν είναι εκείνο που αποφασίζουμε να θεωρήσουμε ως σωστό; Λοιπόν. Αν λειτουργούσε η θέληση μας κατά τη διάρκεια του ονείρου, θα ερχόταν σε σύγκρουση η θέληση μας με τη θέληση μας. Από τη μια θα θέλαμε να ξυπνήσουμε, μη μείνουμε στον ύπνο μέχρι εξάντλησης, και από την άλλη η θέληση μας θα έφτιαχνε μια τέτοια πραγματικότητα μέσα στο όνειρο, αφού θα μπορούσε, που δεν θα θέλαμε ποτέ να την διακόψουμε και να ξυπνήσουμε. Θα ήταν περίπου σαν εθισμός, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Απουσιάζει λοιπόν η θέληση μας και κατά τη διάρκεια του ύπνου, και κατά τη διάρκεια της εξόδου απ' αυτόν αλλά και κατά τη διάρκεια της εισόδου σ' αυτόν. Και όλα αυτά για να εξυπηρετηθεί η αυτοσυντήρηση-επιβίωση.
Αφήστε τη σκέψη σας να ταξιδέψει όσο πιο βαθιά μπορεί μέσα από τις απόψεις αυτές. Θα εκπλαγείτε πού θα φτάσετε.

Ελεύθερος

Να ο δρόμος προς το φως: Τί, γιατί και πώς; Και πότε, πού, και ποιός; Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΑΤΩΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Switzerland
3558 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/02/2004, 07:57:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΑΤΩΝΑΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αυτό ελεύθερε υπάγεται στην αυτοσυντήρηση. Το σώμα έχει την ανάλογη εξυπνάδα ώστε να προστατευθεί! Ακόμα και τα κουνούπια οι μύγες η ένα λουλούδι….αντιδρούν στον κίνδυνο!
Ένα νήπιο να το πετάξεις σε μια πισίνα θα κολυμπήσει, μα το παιδί των 3 η 4 χρόνων θα πνιγεί γιατί?
Πρώτα κυριαρχεί ο φόβος….κατά δεύτερο λόγο, διαμορφώνεται! Ένα μέρος του εγκέφαλου…. μαθαίνει!
Έτσι έχουμε εξυπνάδα εκ φύσεως….μα και επίκτητη!
Η λογική μεριά του εγκέφαλου κατ εμένα έχει να κάνει μα τη σύγκριση!
Μεγαλύτερο μικρότερο, καλύτερο χειρότερο, όμορφο άσχημο…. και πάει λέγοντας! Ο Λεωνίδας ίσως να θέλει να πει με τη λέξη Ρυθμός, *(ακουστική???).. πως ίσως διέκρινε αρχικά ο εγκέφαλος δυο νότες…πχ ΝΤΟ ΡΕ…

Πάντως κάτι διέκρινε, που δεν βασίζεται στην έμφυτη φυσική εξυπνάδα…*(ένστικτο)

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

alma
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Austria
50 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/02/2004, 21:15:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alma  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Ελευθερε
δεν μπορω να πω οτι διαφωνω μαζι σου, γιατι κι η δικη μου αποψη βασιζεται στην δικη μου-προσωπικη- εμπειρια, με το ονειρο-υπνος.
Ετσι, θα πω οτι εχω απλα αλλη αποψη.

Ομως θα πω ενα απλο παραδειγμα.
Οταν ο ενηλικας ειναι σε βαθυ υπνο και η κυστη του ειναι γεματη με αποτελεσμα να τον ενοχλει,
ξυπναει και παει στην τουαλεττα.
Το μωρο και το μικρο παιδι αφηνεται...( Δεν ξερω τι κανουν τα ζωα.)

Δεν επιβεβαιωνεται η υπαρξη καθολικης λογικης, αλλα σιγουρα επιβεβαιωνεται η επεμβαση μιας λειτουργιας του εγκεφαλου,
που εχει σχεση με την βουληση και την λογικη εμμεσως, πλην σαφως.
Αυτο νομιζω ισχυει για ολους τους ενηλικες...

Ο υπνος ειναι κατ' αρχας αυτοσυντηρηση, "συντηρηση" του μηχανηματος.
Ο εγκεφαλος ομως δεν σταματα, το οτι η θεληση και η βουληση ειναι σε ημιενεργη κατασταση, ειναι, επαναλαμβανω,
γιατι δεν τις χρειαζομαστε.

Οταν ομως χρειαστουν ειναι παρουσες και ενεργουν αμεσα: το παραδειγμα με την γεματη κυστη, απτεται της οργανικης αναγκης.
Σε οσους δε, εχει συμβει να βλεπουν εφιαλτη εν γνωσει τους, θα ξερουν οτι με την θεληση μας μπορουμε να ξυπνησουμε
για να ξεφυγουμε απο την κατασταση φοβου η' κινδυνου. Αρα η βουληση ενεργοποιειται και μεσω καποιου συναισθηματος.
(δεν αναφερομαι καθολου στο ενστικτωδες ξυπνημα εν μεσω εφιαλτη)

Ακομη και μαθηματικα προβληματα εχουν λυθει κατα την διαρκεια του υπνου .Ισως εχετε καποιοι απο σας παρομοια εμπειρια.
Εσυ Ελευθερε, ισως να το εθετες στην κατασταση του "λαγοκοιμαμαι", αλλα εχει σημασια?

Για το υπολοιπο της αποψης σου, εχω να πω μονο οτι ειναι "πολυ προσωπικη"..
Αν ηταν αυτος ο λογος που δεν μπορουμε να επεμβουμε στο ονειρο (για να μην εθιστουμε) αλοιμονο...

Παρολα αυτα, κανεις τελικα (παρα μονο για πειραματισμο ισως) δεν θελει να "χαλασει" με λογικη και βουληση
τις "παραλογες"(?) φανταστικες στιγμες του ονειρικου μας κοσμου.

Ισως γιατι ακομη "ειμαστε βαθεια νυχτωμενοι"..:-)


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

NOMIMON
Μέλος 1ης Βαθμίδας


143 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/02/2004, 21:38:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους NOMIMON  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αν και φαίνεται να διολισθαίνει το θέμα, πρέπει να κάνω μια διευκρίνιση στα όσα ( λίγα ) έχω πει και ανάγκασαν τον athakandr να με "επιτιμήσει".
Ας το πάρω απ την αρχή λοιπόν.
Η φράση που αποδίδεται στον Ιωάννη, δεν μπορεί πιστεύω να αποδώσει το νόημα εξεταζόμενη τμηματικά αλλά ως ενιαία φράση.
Εχοντες υπ' όψιν το ποιός ήταν ο Ιωάννης, νομίζω πρέπει να εξετάσουμε τη φράση παράλληλα με τον εκφραστή της.
Ο Ιωάννης δεν ήταν φιλόσοφος, ήταν ένας απο τους μαθητές του Χριστού, έστω κι αν ήταν αυτός με την πλέον "ορθή" σκέψη απο τους άλλους τρεις και ο πλέον "πνευματικός".
Λέει λοιπόν "εν αρχή ην ο λόγος και ο λόγος ην προς τον θεόν και θεός ην ο λόγος".
Που παραπέμπει άμεσα κατα τη γνώμη μου στην τριαδικότητα του θεού, έτσι όπως αυτή εκφράζεται απο τη συγκεκριμμένη θρησκεία.
Ο ίδιος ο Χριστός αποκαλείται αλλού ως "υιός και λόγος του θεού" και σαφώς δεν υποννοεί απλώς τον υιό ως την αποκάλυψη του θεού μέσω του υιού αλλά δείχνει την ταυτότητα θεού και υιού.
Ο ίδιος ο θεός λέει, " εγώ ειμί το άλφα και το ωμέγα, ο ων και ο ην και ο ερχόμενος...", δλδ αυτός που προϋπήρχε, που υπάρχει και θα υπάρχει, η αρχή και το τέλος.
Η αρχή λοιπόν....
"Εν αρχή ην...", σύμφωνα με τα παραπάνω, ο ίδιος ο θεός.
Αλλά ο θεός είναι και η αρχή ( δλδ ο χρόνος ), με λίγα λόγια ο χρόνος που δημιούργησε τα πάντα ( και τον χρόνο ), δλδ πάλι ταυτοπροσωπία. Γι αυτό και ο θεός καλείται "άχρων", δεν μπορεί να έχει αρχή και τέλος χρονική αυτός που δημιούργησε τον χρόνο και είναι ουσιαστικά ο ίδιος ο χρόνος.
Ας μην πάμε παρακάτω κι ας έρθω στη διευκρίνιση που έλεγα.
Λέγοντας σε άλλο μήνυμα και συμφωνώντας με το Γιώργο οτι ο λόγος του Ιωάννη είναι η σκέψη, δεν εννοείται φυσικά η σκέψη ως διαδικασία αλλά η σκέψη ως νόηση, ως σχέδιο που είπε ο Γιώργος, ως ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.
Δυνατότητα που έχει μόνον ο θεός, που κατά τον Ιωάννη είναι είναι και το ίδιο ( λόγος και θεός ).
Πέρα από αυτά, σύμφωνα με τελευταίες θεωρίες, αυτό που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα όντα είναι αυτή η δυνατότητα, η νόηση ( να μη συγχέουμε με την αντίληψη ), δυνατότητα που υπάρχει εξ αρχής.
Αυτό έρχεται όμως σε αντίθεση με την εξελικτική θεωρία.
Μια άλλη πρόσφατη θεωρία λέει οτι το ξεχωριστό στον άνθρωπο σε σχέση με τα άλλα ζώα, η συνείδηση, είναι προϊόν συνάψεων των νευρώνων του εγκεφάλου. Με άλλα λόγια, η συνείδηση εδράζεται σε κάποιο τμήμα του εγκεφάλου σύμφωνα με μια υπόθεση και εργασία του νομπελίστα Francis Crick και είναι ζήτημα χρόνου να αποκωδικοποιηθεί και να βρεθεί το ακριβές σημείο.
Πού κολλάει αυτό;
Στο "κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν", εννοώντας οτι ως εικόνα δεν εννοούμε φυσικά το οπτικό αποτέλεσμα αλλά τον τρόπο λειτουργίας του νου, τη νόηση, την ενυπάρχουσα δυνατότητα νόησης, που παραπέμπει στα παραπάνω και στον ίδιο το θεό.
(Σημειώνω οτι ο Crick είναι οπαδός της εξελικτικής θεωρίας).
Κατ' επέκτασιν, σ' αυτό που κατά καιρούς λέγεται, οτι ο άνθρωπος είναι ο ίδιος θεός ("αμην λέγω υμείς θεοί εστε") και στο άλλο, οτι η θέωση του ανθρώπου είναι ο προορισμός του. Που, σύμφωνα με τα προηγούμενα, μπορεί να επιτευχθεί αν και όταν κατανοήσει ο άνθρωπος τον τρόπο, την πηγή και τη διαδικασία της νόησης, αυτό που ο Crick επιστημονικά λέει αποκωδικοποίηση της λειτουργίας των συνάψεων που συνιστουν τη συνείδηση.
Δεν εννοούσα λοιπόν τη σκέψη αυτή καθ' εαυτή, που σαφώς είναι μεταγενέστερη του λόγου, έστω θεωρώντας τον λόγο ως λογική.
Αλλωστε, γι αυτό παρέθεσα μερικές ερμηνείες της λέξης "λόγος" χωρίς να πάρω θέση στο προηγούμενο μήνυμα.
Μπήκα αναγκαστικά σε θέματα θρησκείας αν και το αποφεύγω αλλά, όπως έχει πει κάποιος άλλος..."καιρός του σιγάν και καιρός του λαλείν", αρκεί να μη "λαλήσουμε" απ' τον πολύ προβληματισμό.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
athakandr
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
536 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2004, 02:45:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους athakandr  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αν έχεις την καλωσύνη Λεωνίδα θα μπορούσες να θέσεις με περισσότερη σαφήνεια το θέμα της συζήτησης?

Γιατί ορισμένα θέματα έχουν συζητηθεί σε κάποια άλλο forum όπως είπες (εγώ δεν είχα συμμετάσχει..).

Επίσης λες αρχικά, "Ξεκινώντας λοιπόν ,θα ήθελα την άποψή σας για το ποια θα ήταν ,κατά την γνώμη σας ,τα πρώτα ερωτηματικά που απασχόλησαν τον εγκέφαλο του αρχανθρώπου".

Επίσης λες, "Επειδή μέσα από το 0+@=1 διέκρινα αξιόλογους και δημιουργικούς συνομιλητές τολμώ μια δεύτερη προσπαθεια , με σκοπό να διερευνήσουμε μαζί την δυνατότητα μιας χαρτογράφησης της δομής του ανθρώπινου εγκεφάλου".

Ρωτάω γιατί το μεν πρώτο ερωτημά δεν ξέρω πόση σημασία έχει στην ανάλυση, αν και λίγο πολύ είναι γνωστό κυρίως από ευρήματα τι είδους πολιτισμοί υπήρξαν, αλλά και πιο πριν ακόμα. Αλλά και με βάση τη λογική μπορούμε να κάνουμε κι εμείς κάποιες υποθέσεις.

Όσο για το δεύτερο ερώτημα εννοείς φαντάζομαι μία ερμηνεία της λειτουργίας του εγκεφάλου και κατ' επέκταση του ανθρώπου και της ζωής, μιας και όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης και έτσι νομίζω πως είναι, ότι δηλ. ζωή είναι η ενέργεια του νου. Εκτός αν εννοείς τη δημιουργία ενός μηχανιστικού-ιατρικού μοντέλου που κάτι τέτοιο υπάρχει, απλά δεν έχει ερμηνεύσει και τίποτα.

Επίσης, υπάρχει και η αίσθηση από όσα λες και για ένα προβληματισμό γύρω από το ποιά είναι η αρχή του κόσμου αυτού και γενικότερα, πως εξελίχθηκε μέχρι σήμερα και που οδεύουμε.

Όλα τα παραπάνω με ενδιαφέρουν πολύ. Περισσότερο με ενδιαφέρει η δυνατότητα ερμηνείας της λειτουργίας του "ανθρώπινου εγκαφάλου" και γενικότερα των δυνατοτήτων που έχει ο άνθρωπος: 1) να
αισθάνεται, 2) να νοεί.

Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η δυνατότητα μεταφοράς αυτών των δυνατοτήτων σε Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Κατά τη γνώμη σας κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό?

Είπαν κάποιοι ότι ο ανθρώπινος εγκάφαλος έχει νευρώνες, συνάψεις + μνήμη (έτσι είναι) και έγινε και κάποιο άλμα στην εξέλιξη και εξελίχθηκε τελικά κλπ κλπ.

Εννοείτε λοιπόν και ερμηνεύετε την λειτουργία του εγκεφάλου ως μία δυνατότητα πολύπλοκης σύνθεσης της ύλης? Μπορώ να είμαι αισιόδοξος δηλ. ότι κάποια στιγμή που θα φθάσουμε σε υψηλότερα επίπεδα πολυπλοκότητας στην πληροφορική θα μπορέσουμε να φιάξουμε υπολογιστές που να αισθάνονται και να σκέπτονται?

Τότε όμως ποιος θα μπορούσε να μου απαντήσει πως ερμηνεύεται η δυνατότητα των αισθήσεων, του θυμικού και της σκέψης, ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε πως γίνεται αυτό και να το αναπαράγουμε?

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Western Sahara
732 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/11/2005, 14:26:56  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
"εν...ο λόγος"

"Aum"...!

---------------------------
ΠΙΣΤΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙ ΒΟΥΝΑ ΝΑ ΕΧΩ
ΑΓΑΠΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΩ.
---------------------------------------
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Odysseus_nemo
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
539 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/11/2005, 23:17:00  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλησπέρα σας!!
Ο Λεωνίδας είπε :
quote:
Πως ?
Που?
Πότε?
Ποιος?
Πόσο?

.... και άλλων όπως

Γιατί?
Τι?


Φίλοι μου ποιά είναι η σειρά προτεραιότητας τους και γιατι;
Μπορείτε να την βρείτε;
Να την αιτιολογήσετε;

Πράγματι δύσκολο και ωραίο θέμα.

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Western Sahara
732 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/07/2006, 04:21:57  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Πράγματι δύσκολο και ωραίο θέμα.


ΠΙΣΤΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙ ΒΟΥΝΑ ΝΑ ΕΧΩ
ΑΓΑΠΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΩ
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Western Sahara
732 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/08/2006, 05:31:41  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Πως ?
Που?
Πότε?
Ποιος?
Πόσο?

.... και άλλων όπως

Γιατί?
Τι?


ο λόγος κατ ουσία είναι η λογική, η σκέψη, χωρίς τον λόγο είναι φύση αδύνατο να εκφράσει ο άνθρωπος τις αντιλήψεις του, τα νοήματα του.

ο Λόγος του Θεού συνοδεύεται με παντοδυναμία , με δημιουργικότητα.
"και είπεν ο θεός γεννηθήτω φως και εγένετο φως. ο δεν Υιός Του θεού είπε " νεανίσκε, σοι λέγω εγέρθητι" και σηκώθηκε ο νεκρός. " Λάζαρε δεύρο έξω" και εξήλθε ο πεθαμένος.
δια του Λόγου δημιουργήθηκαν τα πάντα.

Και ο άνθρωπος μπορεί να μετακινήσει βουνά και να κάνει θαύματα με την Πίστη.
ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΕ ΟΧΙ ΝΑ ΔΕΙ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ !!!!
αυτό αποκλειστικά υπάγεται στην ιδιότητα του Θεού.

ο λόγος για τον άνθρωπο είναι το εκπολιτιστικό στοιχείο της ζωής του,
δημιουργεί τους πολιτισμούς τις τέχνες τις επιστήμες και το σημαντικότερο ανεβάζει τον άνθρωπο δια Ιησού Χριστού στο επίπεδο του Θεού.
ο λόγος χρησιμοποιήται σωστά απο τον άνθρωπο όταν εφαρμόζετε...

ο λόγος δεν είναι φωνή, διότι φωνή έχουν τα ζώα πχ
είναι η ενέργεια της διάνοιας του νοός, είναι η λογική, η ορθή κρίση.
κατά συνέπεια η ενέργεια του νοός η ορθή κρίση έχει την ζωή, δηλαδή βρίσκει και επεξεργάζεται τα μέσα της ζωής με βοηθό την έκφραση του λόγου.
η ζωή είναι το φως των ανθρώπων.
"εν αρχή ην ο λόγος" δηλαδή ο Χριστός ο οποίος με τον ποιο πάνω παντοδύναμο τρόπο δημιούργησε τα πάντα και την ζωή, επειδή ο λόγος είναι ο θεός, ο υπέρτατος Νους.

το φως των ανθρώπων ,είναι η δραστηριότητα για την δημιουργία έργων αγαθών, υλικών και πνευματικών.


ευχαριστώ


ΠΙΣΤΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙ ΒΟΥΝΑ ΝΑ ΕΧΩ
ΑΓΑΠΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΩ
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Το Θέμα καταλαμβάνει 3 Σελίδες:
  1  2  3
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.171875
Maintained by Digital Alchemy