ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ !
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/03/2007, 13:17:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τι είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ;
Τι είναι ΘΡΗΣΚΕΙΑ;
Από ποτέ υπάρχουν;
Ποια είναι η σχέση τους;
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ και η ΘΡΗΣΚΕΙΑ είναι σύμμαχοι;

Αγαπητοί καλησπέρα!


ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Edited by - el.elyon on 22/03/2007 13:23:59

Sesostris
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4907 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/03/2007, 22:58:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Sesostris  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Sesostris  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Τι είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ;
Στην κοινή γλώσσα η λέξη πολιτική , έχει διτή έννοια . Στην γενική της έννοια σημαίνει περίπου γραμμή συμπεριφοράς και χρησιμοποιείται για να υποδηλώση τις μορφές ενέργειας , ενός ή πολλών ανθρώπων , κατά σχετικά , σταθερό τρόπο , σε σχέση με άλλους ανθρώπους και με την επιδίωξη να πετύχουν ορισμένους σκοπούς τους .(π.χ. η πολιτική μιάς επιχείρησης)

Με την ειδική έννοια , αυτή που μας ενδιαφέρει εν προκειμένω , η λέξη πολιτική χαρακτηρίζει μια ορισμένη σφαίρα ανθρώπινης δραστηριότητας , δηλαδή εκείνη που αναφέρεται στην οργάνωση και την λειτουργία του κράτους , ή γενικότερα κάθε οργανωμένης κοινωνίας .

Αυτή η σφαίρα δραστηριότητας περιλαμβάνει από το ένα μέρος την πάλη που διεξάγει μία ορισμένη τάξη μέσα στο κράτος για να κατακτήση ή να διατηρήση την εξουσία , χρησιμοποιώντας τις απαιτήσεις και τα αιτήματα που εκδηλώνονται στο κοινωνικό σώμα και από το άλλο την καθιέρωση ή την μεταβολή της συντακτικής οργάνωσης του κράτους , τον καθορισμό της ιεραρχίας των σχέσεων μεταξύ του κράτους και των πολιτών ή των ομάδων στις οποίες ανήκουν (εσωτερική πολιτική), την επιλογή των γραμμών συμπεριφοράς που το κράτος αποφασίζει να τηρήση απέναντι στα άλλα κράτη (εξωτερική πολιτική).

Η πολιτική ασκείται στον πολιτικό χώρο από μια σχετικά περιορισμένη κατηγορία ατόμων (πολιτικοί) , που κατέχει τους μοχλούς της εξουσίας . Στην κατηγορία αυτή μετέχουν άτομα που ασχολούνται άμεσα και συνεχώς με την πολιτική .

Τα άτομα αυτά έχουν αφοσιωθή στην πάλη για την κατάκτηση ή την διατήρηση της εξουσίας και επομένως αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά γεγονότα από την άποψη της δυνατότητας να είναι ή να γίνουν το μέσον για την εξουσία .

Αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ενός κράτους δεν ασχολείται ούτε άμεσα , ούτε συνεχώς με την πολιτική και επεμβαίνει άμεσα μόνο σε εξαιρετικές κοινωνικές αναστατώσεις ή στις εκλογές , για να εκλέξη τους αντιπροσώπους του στην βουλή .

quote:
Τι είναι ΘΡΗΣΚΕΙΑ;
Θρησκεία είναι η έννοια η οποία αναφέρεται σε μια σειρά αφ’ ενός νοητικών στοιχείων (δοξασιών) που σχετίζονται με την πίστη στο θείο και προϋποθέτουν αυθόρμητη αποδοχής , δηλαδή δεν είναι θεωρητικής ή επιστημονικής τάξης , αφ» ετέρου δε σε μια σειρά θεσμών και πρακτικών εφαρμογών (πράξεων) , οι οποίες καθορίζονται από το θεωρητικό σύνολο της θρησκείας και με τις οποίες εκφράζεται αυτή η πίστη από τους πιστούς της .

Στις δοξασίες αυτές περιλαμβάνονται μύθοι , αρχές , σύμβολα , ιδεολογίες κλπ που συγκλίνουν και λαμβάνουν την συγκεκριμένη μορφή υπερανθρωπίνων ή γενικότερα εξωανθρωπίνων όντων .

Τα στοιχεία αυτά καθ’ αυτά δεν έχουν θρησκευτική αξία παρά μόνο εφ’ όσον πιστεύονται ως αλήθειες απόλυτης τάξης . συνέπεια αυτού είναι ότι ένα θρησκευτικό γεγονός δεν μπορεί να κριθή με βάση , παραδείγματος χάριν , την ηθικότητά του , όπως ένας μύθος δεν κρίνεται για την αισθητική του αξία .

Κάθε κρίση του είδους αυτού θα συνεπάγεται σύγκριση με ιστορικά διαμορφωμένες ιδέες , ενώ η θρησκευτική πραγματικότητα βρίσκεται , γι’ αυτόν που την πιστεύει , έξω από το ιστορικό πλαίσιο .

Οι θρησκείες που είναι θεμελιωμένες ή προήλθαν από την δράση προφητών , αποστόλων ,διδασκάλων κλπ , στηρίζονται στην πίστη , δηλαδή στην εκλεκτική συμμετοχή .
Στις θρησκείες αυτές το νοητικό στοιχείο αποκτά νέα σπουδαιότητα , και τουλάχιστον θεωρητικά , πρωταρχική σημασία σε σύγκριση με την πράξη .

Η αποκλειστική γνώση είναι δόγμα πίστης , ο μύθος εξαφανίζεται και στη θέση του υπάρχει ενδεχομένως , μία ιερή ιστορία με άκαμπτη μορφή , η οποία συνδέεται με την σταθερότητα των αρχών που έχουν διατυπωθεί . Κάθε παρέκκλιση δε , έστω και η ελάχιστη , από τις αρχές αυτές , οδηγεί αναπόφευκτα στη δημιουργία αυτονόμων αιρέσεων .

Η θρησκευτική πράξη συνοψίζεται στην τελετουργία , η οποία συνεπάγεται την εμφάνιση θεσμών , εξειδικευμένου προσωπικού (ιερατείο) , λατρευτικών οίκων , λειτουργικών οργάνων θρησκευτικής τέχνης κλπ .
Όσον αφορά τους σκοπούς που επιδιώκει μια θρησκεία , μπορούν να περιληφθούν μεταξύ δύο γενικών ορίων . αφ’ ενός της εγγύησης να ζήση κανείς σε μία απόλυτη ή εξωιστορική τάξη , και αφ’ ετέρου της ατομικής σωτηρίας .

Το πρώτο όριο είναι χαρακτηριστικό των εθνικών θρησκειών , και το άλλο των θεμελιωμένων θρησκειών και των μυστικιστικών κινημάτων .

quote:
Από ποτέ υπάρχουν;

Πρώτα δημιουργήθηκε η θρησκεία , όταν ο πρωτόγονος άνθρωπος , ένοιωσε το δέος τόσο από τα καιρικά φαινόμενα , τα οποία απέδωσε σε υπερανθρώπινες δυνάμεις , το ιδιο συνέβη και με τα τα διάφορα ζώα ή φυτά ευεργετικά ή καταστροφικά για τον ίδιο .

Έτσι έπλασε διάφορους μύθους , τα θεοποίησε και άρχισε με διάφορους τρόπους λατρείας να ευχαριστήση τα ευεργετικά και να εξευμενίση τα βλαπτικά και καταστροφικά . Στη συνέχεια λάτρεψε τους διάφορους τοπικούς ήρωες , εκπολιτιστές τους οποίους περιέβαλε επίσης με μύθους και θεοποίησε . Βέβαια όλα τα παραπάνω εν συντομία γιατί η θρησκειολογία είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο , και αν σε ενδιαφέρει θα πρέπη να ανοίξης μερικά βιβλία .

Πολύ αργότερα εμφανίστηκε η πολιτική όταν οι άνθρωποι άρχισαν να συγκροτούν κοινωνίες να θεσπίζουν κανόνες συμβίωσης και να χωρίζονται σε τάξεις με κορυφή τον αρχηγό της φυλής ή τον ηγεμόνα . Τον οποίο αναδείκνυαν συνήθως είτε κληρονομικώ δικαιώματι είτε κατόπιν μονομαχίας μεταξύ των υποψηφίων , η οποία πολλές φορές δεν ήταν αναίμακτη . Πολύ αργότερα δε με εκλογή που πρωτοξεκίνησε από την Αθηναϊκή δημοκρατία .

quote:
Ποια είναι η σχέση τους; Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ και η ΘΡΗΣΚΕΙΑ είναι σύμμαχοι;

Αυτές καθ’ εαυτές όχι γιατί είναι δύο διαφορετικά πράγματα οι ηγέτες τους όμως άλλοτε ήλθαν σε σύγκρουση μεταξύ τους για την διανομή της εξουσίας και άλλοτε αλληλοστηρίχθηκαν για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους .
Σου θυμίζω τις συγκρούσεις μεταξύ του των Πατριαρχών και των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου αλλά και αργότερα του Πάπα και των διαφόρων ηγεμόνων της Ευρώπης, από τις οποίες προήλθε και ο όρος «Καισαροπαπισμός» . Επίσης στις μέρες μας της σύγκρουσης μεταξύ πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας στο Ιράν όπου καταλύθηκε από το ιερατείο η πολιτική εξουσία και εγκαθιδρύθηκε το θρησκευτικό κράτος με Αγιατολάχ στην θέση του ανώτατου άρχοντα .

Αλλά και στην πατρίδα μας όπου η εκκλησία ήλθε πολλές φορές σε αντιπαράθεση με το κράτος παλαιότερα με τα «ευαγγελικά» , αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν με τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ , επεμβαίνοντας στο νομοθετικό έργο για διάφορες ρυθμίσεις όπως το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας , του πολιτικού γάμου , των ταυτοτήτων κλπ .Βοήθησε όμως σε άλλες περιπτώσεις , όπως την κυβέρνηση της Ν.Δ .να κερδίση τις εκλογές , (αλλάξανε τα πράγματα , δόξα σοι ο θεός , που ξέφυγε του Χριστόδουλου στη πρώτη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό) , και ανταμείφθηκε πλουσιοπάροχα με διάφορους ευεργετικούς νόμους για την εξυπηρέτησή του αυτή . Για τις παροχές αυτές μπορείς να διαβάσης αναλυτικά σε προηγόυμενη απάντηση του φίλου Συνοδινού της 21/3/07 στη σελίδα 17 του θέματος «Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο 5ος κι η Ελληνική Επανάσταση» .

Αυτά προς το παρόν φίλε el.elyon

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/03/2007, 12:21:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλημέρα φίλε Sesostris.

quote:
Sesostris: Αυτά προς το παρόν φίλε el.elyon

Ευχαριστώ για την ωραία ανάπτυξη του θέματος.
Όταν επανέλθεις μήπως μπορείς να μου πεις και για την Πολιτική Αρετή;


ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Sesostris
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4907 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/03/2007, 22:48:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Sesostris  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Sesostris  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ευχαριστώ για την ωραία ανάπτυξη του θέματος.
Όταν επανέλθεις μήπως μπορείς να μου πεις και για την Πολιτική Αρετή;
el.elyon
Δύσκολο θέμα μου βάζειςνα σου αναπτύξω φίλε el.elyon γιατί στην πολιτική ισχύει το "Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" ειναι βλεπεις γλυκιά η καρέκλα της όποιας εξουσίας (όχι μόνο της πολιτικής) .
Δυστυχώς στον καιρό μας οι μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες είναι είδος εν ανεπαρκεία .Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/03/2007, 17:10:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Sesostris καλησπέρα.

quote:
Sesostris: Δύσκολο θέμα μου βάζειςνα σου αναπτύξω φίλε el.elyon γιατί στην πολιτική ισχύει το "Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" ειναι βλεπεις γλυκιά η καρέκλα της όποιας εξουσίας (όχι μόνο της πολιτικής) .
Δυστυχώς στον καιρό μας οι μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες είναι είδος εν ανεπαρκεία .


Φίλε γιατί είναι δύσκολο? Μπορείς τουλάχιστον να μου αναπτύξεις τον βαθμό δυσκολίας?

Πόσα καθεστώτα γνωρίζεις από την ιστορία τα όποια δεν είχαν κανένα Θεό καμία Θρησκεία? Και πόσα που είχαν είτε έναν Θεό και μια Θρησκεία οι πολλούς Θεούς?

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Sesostris
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4907 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/03/2007, 00:17:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Sesostris  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Sesostris  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Φίλε γιατί είναι δύσκολο? Μπορείς τουλάχιστον να μου αναπτύξεις τον βαθμό δυσκολίας?
Πόσα καθεστώτα γνωρίζεις από την ιστορία τα όποια δεν είχαν κανένα Θεό καμία Θρησκεία? Και πόσα που είχαν είτε έναν Θεό και μια Θρησκεία οι πολλούς Θεούς?
el.elyon
Φίλε el.elyon , η δυσκολία του θέματος έγκειται στο ότι η ανάπτυξή του είναι χρονοβόρα , γιατί θα πρέπη να ανατρέξω σχεδόν στην παγκόσμια ιστορία για να βρώ πραδείγματα θετικά ή αρνητικά , και προς το παρόν τουλάχιστον δεν διαθέτω τέτοιο χρόνο . Όπως θα παρατήρησες στέλνω μία ή δύο απαντήσεις κάθε φορά , και αυτές αργά την νύχτα .

Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου τώρα , σου υπενθυμίζω ότι στην προηγούμενη απάντησή μου , αναφέρω οτι η θρησκεία ξεκίνησε από τον πρωτόγονο άνθρωπο που αντίκρυζε με δέος τα στοιχεία της φύσεως και θεοποίησε τις υπερκόσμιες και υπερανθρώπινες δυάμεις του σύμπαντος . Επειδή λοιπόν αυτό έγινε πριν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια , έχει καταγραφή στο υποσεινήδητο του ανθρώπου ο οποίος ανάλογα με την κουλτούρα του επινόησε διαφόρους τρόπους λατρείας και δημιούργησε τις διάφορες θρησκείες .
Έτσι λοιπόν τα μόνα αθεϊστικά (θεωρητικά) κράτη στην ιστορία , από όσα τουλάχιστον γνωρίζω , ήταν τα κράτη του πρώην ανατολικού μπλόκ .
Το να είναι κάποιος ένθεος μεν άθρησκος δε , είναι κατ' αρχήν θέμα της παιδείας και της αντιλήψεως του περί εσωτερισμού . Το να είναι όμως κάποιος πραγματικά και όχι στά λόγια άθεος , χρειάζεται μεγάλη ψυχική δύναμη , γι'αυτό και σχετικά με τον πληθυσμό της Γης είναι ελάχιστοι .
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/03/2007, 13:18:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Sesostris καλησπέρα.

quote:
Sesostris: Φίλε el.elyon , η δυσκολία του θέματος έγκειται στο ότι η ανάπτυξή του είναι χρονοβόρα , γιατί θα πρέπη να ανατρέξω σχεδόν στην παγκόσμια ιστορία για να βρώ πραδείγματα θετικά ή αρνητικά , και προς το παρόν τουλάχιστον δεν διαθέτω τέτοιο χρόνο . Όπως θα παρατήρησες στέλνω μία ή δύο απαντήσεις κάθε φορά , και αυτές αργά την νύχτα .

Φίλε σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου. Ελπίζω στην συνεχεία να έχεις περσότερο χρόνο στην διάθεση σου. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι το θέμα χρειάζεται ιστορικές γνώσεις αλλά δεν νομίζω να είναι απαραίτητη αυτή η γνώση και για την πολιτική αρετή!


quote:
Sesostris: Έτσι λοιπόν τα μόνα αθεϊστικά (θεωρητικά) κράτη στην ιστορία , από όσα τουλάχιστον γνωρίζω , ήταν τα κράτη του πρώην ανατολικού μπλόκ .

Το να είναι όμως κάποιος πραγματικά και όχι στά λόγια άθεος , χρειάζεται μεγάλη ψυχική δύναμη , γι'αυτό και σχετικά με τον πληθυσμό της Γης είναι ελάχιστοι .


Φίλε νομίζω ότι στην ιστορία υπήρχε ένα μονό κράτος χωρίς Θεό και χωρίς θρησκεία - όχι μονό στην θεωρεία αλλά και στην πράξη – η Αλβανία. Άραγε είχανε οι Αλβανοί αυτήν την μεγάλη ψυχική δύναμη? Με αλλά λόγια ο κομμουνισμός είναι αυτή η μεγάλη ψυχική δύναμη?


ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Schwabe
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5715 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/03/2007, 16:30:30  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού αγαπητέ el-elyon. Στην κατάκτηση του εφικτού συνάμα, πολλές φορές χρειάζεται να αναθεωρήσουμε το τι πιστεύουμε ως ανέφικτο.

Και ενώ, σκεπτόμενοι προοδευτικά, το εφικτό συχνά δεν είναι δεδομένο, η θρησκεία κάπου εδώ ξεπροβάλλει.

Η θρησκεία πάντοτε προσπαθεί να οικειοποιηθεί ιστορικές αναφορές, και εκεί αναζητά το δεκανίκι της πολιτικής, καθώς πολιτικές πράξεις των ανθρώπων ΕΙΝΑΙ η ιστορία. Το κίνητρο όμως που οδηγεί στις εκάστοτε πολιτικές πράξεις, επηρεάζεται από την ιστορία, και έτσι έχουμε έναν συχνά φαύλο κύκλο στην κοινωνία των πολιτών.

Η θρησκεία, όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα π.χ. με την δογματική ύπαρξη της χριστιανικής εκκλησίας, προσεταιρίζεται πάντοτε την πολιτική εξουσία καθώς ΔΙΑ της πολιτικής εξασφαλίζει και την περαιτέρω επιβίωση της. Ο εναγκαλισμός π.χ ορθοδοξίας-εθνικισμού στα μέρη μας κατά τον 19ο αιώνα ή παλαιότερα η σύμπλευση στο θεοκρατικό βυζάντιο είναι σχετικά παραδείγματα.

Είναι τόσο έντονη η θέληση της θρησκείας-εκκλησίας (πρόσωπο της θρησκείας) να βαδίσει χέρι-χέρι με την πολιτική που ακόμη και σε εξαιρετικά επώδυνες για τους πολίτες εποχές (π.χ. Χούντα στην Ελλάδα ή Ναζί στην Ιταλία-Γερμανία), η θρησκεία συνεργάστηκε αγαστά με την εκάστοτε πολιτική άποψη.

Εάν δεν κατείχε η εκκλησία εξαιρετικά καλά αυτή την τέχνη, την τέχνη της προσαρμογής σε διάφορες πολιτικές καταστάσεις, δεν θα είχε επιβιώσει εδώ και σχεδόν 1700 χρόνια τώρα.

Από την άλλη, η πολιτική, έτσι πιστεύω, χρειάζεται και αρκετή διανόηση, όμως και εδώ έχουμε μια γοερή αντίφαση ανάμεσα στο εφικτό και το ιδεατό….
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Sesostris
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4907 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/03/2007, 23:59:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Sesostris  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Sesostris  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Φίλε νομίζω ότι στην ιστορία υπήρχε ένα μονό κράτος χωρίς Θεό και χωρίς θρησκεία - όχι μονό στην θεωρεία αλλά και στην πράξη – η Αλβανία. Άραγε είχανε οι Αλβανοί αυτήν την μεγάλη ψυχική δύναμη? Με αλλά λόγια ο κομμουνισμός είναι αυτή η μεγάλη ψυχική δύναμη?
el.elyon
Φίλε el.elyon , σε προηγούμενη απάντησή μου , γράφω "Το να είναι όμως κάποιος πραγματικά και όχι στά λόγια άθεος , χρειάζεται μεγάλη ψυχική δύναμη , γι'αυτό και σχετικά με τον πληθυσμό της Γης είναι ελάχιστοι ."
Το ίδιο ισχύει και για την Αλβανία , απόδειξη οτι μόλις καταλύθηκε το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα , άνοιξαν τα τζαμιά και οι εκκλησίες . Άρα αυτό που είπα ισχύει μόνο για τους πρό και μετά Εμβέρ Χότζα συνειδητά άθεους , οι οποίοι φυσικά αυτό που πίστευαν δεν τους το είχε επιβάλλει το καθεστώς , αλλά ήταν επιλογή τους .
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/03/2007, 12:37:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ενδιαφέρον το θέμα που προσεγγίζεις, αγαπητέ el.elyon.

Για τον ορισμό της θρησκείας και της πολιτικής δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω από τα όσα ανέφερε ο Sesostris.
Νομίζω πως ήταν αρκετά καλή κι επαρκής η ανάλυση του.

Όσον αφορά το πότε εμφανίστηκε η μία και το πότε η άλλη, οι σκέψεις μου είναι λίγο συγκεχυμένες.
Η πολιτική εμφανίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την ικανοποίηση του κοινωνικού ενστίκτου του ανθρώπου.
Αυτό φυσικά γινόταν στα πλαίσια που οριζόταν η κοινωνική ομάδα.
Σε μια οικογένεια πχ η "πολιτική", οι κανόνες δηλαδή που ίσχυαν ήταν άλλης μορφής από αυτήν που ίσχυε για μια οικογένεια 5 οικογενειών κι από αυτήν που ίσχυε για μιαπόλη - κράτος.
Αναλόγως με το μέγεθος της κοινωνικής ομάδας και τον αριθμό των μελών της, η πολιτική εφαρμοζόταν με περισσότερους κανόνες, πιο οργανωμένους κι άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα πολιτικά συστήματα για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας.

Η θρησκεία πάλι άρχισε να εφαρμόζεται πάλι με την κοινωνικοποίηση του ανθρώπου.
Αντιθέτως, το θρησκευτικό αίσθημα με την έννοια της πίστης σε κάτι το υπερφυσικό, το ανεξήγητο και το ανώτερο από τον άνθρωπο υπήρχε από την στιγμή της εμφάνισης του στη γη.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Δία.
Ο άνθρωπος όταν ήρθε στην γη δεν ήξερε ούτε τον Δία, ούτε ότι θα γινόταν ο θεός - πατέρας των υπολοίπων θεών και θα είχε ως σύμβολο του τον κεραυνό.
Αντιθέτως, ο άνθρωπος μπορεί να ένιωθε δέος για τον κεραυνό και να τον ερμήνευε ως ένα θεϊκό σημάδι.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως η θρησκεία κι η πολιτική - με την πιο οργανωμένη και τελειωτική τους μορφή - παρουσιάστηκαν όταν άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτες κοινωνίες.
Ως τότε υπήρχαν μόνο μια "θρησκευτική" αίσθηση στον άνθρωπο και μια μορφή υποτυπώδους πολιτικής σε πολύ στενά πλαίσια πχ στην οικογένεια.
Οπότε άρχισαν να δημιουργούνται σχεδόν παράλληλα.

Κι οι 2 αυτές έννοιες είναι μορφές εξουσίας μέσα από διαφορετικές σκοπιές.
Η οργανωμένη θρησκεία πχ έχει κανόνες για τους πιστούς που την ασπάζονται κι η πολιτική θεσπίζει νόμους για τους πολίτες.
Η παράβαση τους θα επισύρει ποινές στους παραβάτες αλλά και πάλι μέσα από διαφορετικά πρίσματα.
Ο πολίτης πχ μπορεί να πληρώσει κάποιο ποσό ως αντίτιμο, να φυλακιστεί κτλ ενώ ο πιστός μπορεί να νιώσει ενοχές, να λάβει οδηγίες - "τιμωρίες" από τον ιερέα κτλ.
Ίσως μάλιστα, ο θρησκευόμενος να νιώθει μεγαλύτερη ανάγκη να υπακούσει και να συμπλεύσει με τους κανόνες της θρησκείας του παρά με το πολιτικό σύστημα μέσα στο οποίο ανήκει.

Όσον αφορά τη μεταξύ τους σχέση...
Μια θρησκεία ίσως και να μπορεί να υπάρξει χωρίς την εύνοια ενός πολιτικού συστήματος.
Ένα πολιτικό σύστημα δε μπορεί ποτέ να υπάρξει χωρίς την εύνοια του θρησκευτικού συστήματος.
Τι από τα 2 λοιπόν είναι πιο ισχυρό?


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/03/2007, 14:27:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Sesostris: "Το να είναι όμως κάποιος πραγματικά και όχι στά λόγια άθεος , χρειάζεται μεγάλη ψυχική δύναμη , γι'αυτό και σχετικά με τον πληθυσμό της Γης είναι ελάχιστοι ."
Το ίδιο ισχύει και για την Αλβανία , απόδειξη οτι μόλις καταλύθηκε το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα , άνοιξαν τα τζαμιά και οι εκκλησίες . Άρα αυτό που είπα ισχύει μόνο για τους πρό και μετά Εμβέρ Χότζα συνειδητά άθεους , οι οποίοι φυσικά αυτό που πίστευαν δεν τους το είχε επιβάλλει το καθεστώς , αλλά ήταν επιλογή τους .


Αγαπητέ μάλλον θα πρέπει να διαβάζεις λίγο καλυτερα την ιστορία της Αλβανίας. Γιατί το μονό αυθεντικό προϊόν των Αλβανών ήταν το καθεστώς του Χότζα! Και νομίζω ότι τους αδικείς λιγάκι αυτούς τους άθεους επί Χότζα. Αυτοί ήταν οι μονοι που δεν είχανε αφεντικά! Ήταν οι μονοι που κατάφεραν με τις δυνάμεις τους να επιβιώσουν. Ήταν οι μονοι που τα λέγανε σταράτα στις μεγάλες δυνάμεις. Και όταν λέω οι μονοι εννοώ οι μονοι χωρίς την βοήθεια κάποιου Θεού. Όσο για τους πριν και μετά Χότζα το ίδιο βιολί! Την θρησκεία τους το επιβάλουν τα αφεντικά δεν είναι επιλογή τους!

""Κατάλογος Λεμόνι - Βιβλίο ΑλβανίαΟ τσακισμένος αετός των Βαλκανίων. Συγγραφέας: Sherman, Arnold. Μεταφραστής: Μαλεβίτη, Αθηνά. Αρ. Σελίδων: 273. Εκδόσεις:Ίνδικτος. Χρονολογία έκδοσης:2000 ...
www.lemoni.gr/shop/details.asp?ProductID=62427 - 16k - Συμπληρωματικό αποτέλεσμα - Προσωρινά αποθηκευμένη - Παρόμοιες σελίδες""

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Sesostris
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4907 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/03/2007, 17:44:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Sesostris  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Sesostris  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Αγαπητέ μάλλον θα πρέπει να διαβάζεις λίγο καλυτερα την ιστορία της Αλβανίας. Γιατί το μονό αυθεντικό προϊόν των Αλβανών ήταν το καθεστώς του Χότζα! Και νομίζω ότι τους αδικείς λιγάκι αυτούς τους άθεους επί Χότζα. Αυτοί ήταν οι μονοι που δεν είχανε αφεντικά! Ήταν οι μονοι που κατάφεραν με τις δυνάμεις τους να επιβιώσουν. Ήταν οι μονοι που τα λέγανε σταράτα στις μεγάλες δυνάμεις. Και όταν λέω οι μονοι εννοώ οι μονοι χωρίς την βοήθεια κάποιου Θεού. Όσο για τους πριν και μετά Χότζα το ίδιο βιολί! Την θρησκεία τους το επιβάλουν τα αφεντικά δεν είναι επιλογή τους!

""Κατάλογος Λεμόνι - Βιβλίο ΑλβανίαΟ τσακισμένος αετός των Βαλκανίων. Συγγραφέας: Sherman, Arnold. Μεταφραστής: Μαλεβίτη, Αθηνά. Αρ. Σελίδων: 273. Εκδόσεις:Ίνδικτος. Χρονολογία έκδοσης:2000 ...
www.lemoni.gr/shop/details.asp?ProductID=62427 - 16k - Συμπληρωματικό αποτέλεσμα - Προσωρινά αποθηκευμένη - Παρόμοιες σελίδες""
el.elyon.


Αληθινά φίλε el.elyon. τα στοιχεία που αναφέρεις δεν τα είχα υπ' όψιν μου . Ευχαριστώ για την πληροφορία , και με την πρώτη ευκαιρία θα τα μελετήσω .Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/03/2007, 12:16:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Sesostris: Με την ειδική έννοια , αυτή που μας ενδιαφέρει εν προκειμένω , η λέξη πολιτική χαρακτηρίζει μια ορισμένη σφαίρα ανθρώπινης δραστηριότητας , δηλαδή εκείνη που αναφέρεται στην οργάνωση και την λειτουργία του κράτους , ή γενικότερα κάθε οργανωμένης κοινωνίας .

Πολίτευμα ή πολιτικό σύστημα. Θρησκεία ή θρησκευτικό σύστημα.

Πολιτική και Θρησκεία δυο όψεις του ιδίου νομίσματος! Αυτό έχει αποδείξει η Ιστορία μέχρι σήμερα. Πολλές οι θρησκείες το ίδιο και οι πολιτικές. Θεϊκή η πρώτη ανθρώπινη η δεύτερη άρα ανώτερη η θρησκεία! Όλοι μπορούν να αμφισβητήσουν τον άνθρωπο αλλά όχι τον Θεό ή τους Θεούς! Η κοινωνία των ανθρώπων έχει δυο όψεις: Θρησκεία + Πολιτική, Θεός/Θεοί + Άνθρωπος/Άνθρωποι! Αυτή είναι η πραγματικότητα που μας παρουσιάζει η Ιστορία! Άρα τι είναι ο Θεός? Τι είναι ο Άνθρωπος? Τι είναι η Κοινωνία?

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/04/2007, 16:11:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γιατί ο Πρωταγόρας, ο Σωκράτης, ο Πλατωνας, και ο Αριστοτέλης μελέτησαν την πολιτική αρετή και όχι την θρησκευτική αρετή? Υπάρχει άραγε κάποια αναφορά για θρησκευτική αρετή? Ποια είναι αυτή η πολιτική αρετή? Η αθεΐα είναι πολιτική αρετή? Μάλλον καλυτέρα να ρωτήσω και τι είναι η αρετή?


ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

EPAITHS
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
244 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/04/2007, 16:19:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους EPAITHS  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Γιατί ο Πρωταγόρας, ο Σωκράτης, ο Πλατωνας, και ο Αριστοτέλης μελέτησαν την πολιτική αρετή και όχι την θρησκευτική αρετή? Υπάρχει άραγε κάποια αναφορά για θρησκευτική αρετή? Ποια είναι αυτή η πολιτική αρετή? Η αθεΐα είναι πολιτική αρετή? Μάλλον καλυτέρα να ρωτήσω και τι είναι η αρετή?

Για να κάνεις τέτοια ερώτηση δείχνεις οτι έχεις βαθιά μεσάνυχτα απο Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη.
Το φιλοσοφικό τους σύστημα είχε πλήρεις τεκμηριωμένες απόψεις για τον θεό, την ψυχή, και το σύμπαν που δέν έχουν καμιά σχέση με τις αίωρες ξεκάρφωτες απόψεις των χριστιανικών βιβλίων.
Οι απόψεις τους για το θείο, το πολιτικό τους σύστημα, οι κοινωνικές ανθρώπινες σχέσεις βρίσκονταν σε πλήρη συγχρονισμό.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/04/2007, 16:50:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
EPAITHS: Για να κάνεις τέτοια ερώτηση δείχνεις οτι έχεις βαθιά μεσάνυχτα απο Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη.

Και όχι για τον Πρωταγόρα? Αν εγώ έχω βαθιά μεσάνυχτα αυτό θα πει ότι ο Σωκράτης, ο Πλατωνας και ο Αριστοτέλης δεν μελέτησαν την πολιτική αρετή? Εγώ μπορεί να έχω μεσάνυχτα, αλλά εσύ που είσαι κάτω από το φως γιατί δεν απάντησες σε καμιά ερώτηση? Εκτός αν αυτό που λες ποιο κάτω είναι και η απάντηση σου στις ερωτήσεις μου:

quote:
EPAITHS: Το φιλοσοφικό τους σύστημα είχε πλήρεις τεκμηριωμένες απόψεις για τον θεό, την ψυχή, και το σύμπαν που δέν έχουν καμιά σχέση με τις αίωρες ξεκάρφωτες απόψεις των χριστιανικών βιβλίων.
Οι απόψεις τους για το θείο, το πολιτικό τους σύστημα, οι κοινωνικές ανθρώπινες σχέσεις βρίσκονταν σε πλήρη συγχρονισμό.


Ποιος μίλησε για απόψεις χριστιανικών βιβλίων? Γιατί δεν απαντάς στις ερωτήσεις αλλά συνεχίζεις την τακτική σου να προσβάλεις τους άλλους? Αλήθεια πιστεύεις ότι με το να μειώσεις τον άλλον θα υψωθείς εσύ? Αν αυτό σε βοηθά τότε χαίρομαι που σου προσφέρω κάτι!

Ποιες ήταν οι απόψεις τους για το Θειο, το πολιτικό σύστημα? Δείξε πως οι κοινωνικές ανθρώπινες σχέσης βρισκόταν σε πλήρη συγχρονισμό?


Καλή σου μέρα και καλό μηνα φίλε EPAITHS!


ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!


Edited by - el.elyon on 01/04/2007 16:51:38

Edited by - el.elyon on 01/04/2007 16:52:57Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

EPAITHS
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
244 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/04/2007, 19:26:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους EPAITHS  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ποιες ήταν οι απόψεις τους για το Θειο, το πολιτικό σύστημα? Δείξε πως οι κοινωνικές ανθρώπινες σχέσης βρισκόταν σε πλήρη συγχρονισμό?

ΠΛΑΤΩΝΑΣ
«Τω όντι ο Θεός σοφός…η ανθρώπινη σοφία ολίγον τινός αξία εστί και ουδενός» (Απολογία Σωκράτη 23Α).
«Θεός ημίν μέτρον πάντων χρημάτων (=πραγμάτων)» (Νόμοι Δ΄ 716 C)
«Το θείον καλόν, σοφόν, αγαθόν και παν ό,τι τοιούτον» (Φαίδρος 246Ε).

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
ο Θεός αποτελεί την πηγή της ζωής, γιατί έχει ο ίδιος ζωή και συνεχώς είναι ζωντανό αίδιο άριστο ον» [Φαμέν δε τον Θεόν είναι ζώον αίδιον άριστον, ώστε ζωή και αιών συνεχής υπάρχει τω Θεώ] (Μετά τα φυσικά 1072 β, 24).
«Ο Θεός και η φύσις ουδέν μάτην ποιούσιν» (Περί Ουρανού Α, 4).
«΄Εχουμε χρέος να θεωρούμε τον Θεό σαν πανίσχυρο πνεύμα, αθάνατο και τέλειο. Γιατί, μολονότι, είναι αόρατος στα μάτια των ανθρώπων, φανερώνεται στα έργα του»!
Ο Αριστοτέλης πίστευε σε έναν Θεό αιώνιο, ακίνητο, ένα άπειρο πνεύμα που γνωρίζει τα πάντα και δέν επεμβαίνει ποτέ στην ανθρώπινη ζωή.

Τώρα εσύ για εξήγησε μας ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ οταν ρωτάς για θρησκευτική αρετή, τί είδους φρούτο είναι αυτό?
Ο θεός αγαπητέ μου δέν έχει καμιά ανάγκη απο τον άνθρωπο, η μόνη υποχρέωση του ανθρώπου απέναντι στον όποιον τυχώντα θεό είναι η σωστή συμπεριφορά απέναντι στον συνάνθρωπο του, στα υπόλοιπα όντα, γενικότερα στην ίδια την φύση κάτι που είναι απαραίτητη η συμβολή της πολιτικής αρετής.
Ο Θεός τα έχει όλα δέν ζητάει απο σένα τίποτα, ούτε πρόκειται να ζητήσει.

quote:

Ποιος μίλησε για απόψεις χριστιανικών βιβλίων? Γιατί δεν απαντάς στις ερωτήσεις αλλά συνεχίζεις την τακτική σου να προσβάλεις τους άλλους? Αλήθεια πιστεύεις ότι με το να μειώσεις τον άλλον θα υψωθείς εσύ? Αν αυτό σε βοηθά τότε χαίρομαι που σου προσφέρω κάτι!

Άν είναι η γνωστή σου τακτική πολλές φορές να γράφεις χωρίς να καταλαβαίνεις τί μονάχα για να παίξεις με το πληκτρολόγιο σου κάποια στιγμή θα δεχτείς και την προσβολή.
Δέν την έχεις δεχτεί μόνο απο μένα, αλλά απο πολλά ακόμα μέλη.
Καλό σου μήνα επίσης!


Edited by - EPAITHS on 01/04/2007 19:27:24Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

el.elyon
Πλήρες Μέλος


1310 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/04/2007, 10:14:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους el.elyon  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε EPAITHS καλημέρα.


quote:
EPAITHS: Άν είναι η γνωστή σου τακτική πολλές φορές να γράφεις χωρίς να καταλαβαίνεις τί μονάχα για να παίξεις με το πληκτρολόγιο σου κάποια στιγμή θα δεχτείς και την προσβολή.
Δέν την έχεις δεχτεί μόνο απο μένα, αλλά απο πολλά ακόμα μέλη.

Να δεχτώ ότι μαζί σου δυσκολεύομαι να επικοινωνήσω και αναλαμβάνω την ευθηνή μου. Λοιπόν φίλε μου EPAITHS δεν παίζω με το πληκτρολόγιο και νομίζω ότι καλυτέρα θα ήταν να πεις ότι εσύ δεν καταλαβαίνεις αυτά που γράφω και όχι εγώ. Αν εσύ δεν καταλαβαίνεις δεν είναι μονό ευθύνη δική μου αλλά και δική σου.
Τώρα στο θέμα μας. Μια από τις ερώτησης μου είναι και η παρακάτω:
«Ποιες ήταν οι απόψεις τους για το Θειο, το πολιτικό σύστημα? Δείξε πως οι κοινωνικές ανθρώπινες σχέσης βρισκόταν σε πλήρη συγχρονισμό?»
Εσύ απάντησες μονό στο πρώτο μέρος, το τι είναι το Θειο. Γιατί?

quote:
EPAITHS: Τώρα εσύ για εξήγησε μας ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ οταν ρωτάς για θρησκευτική αρετή, τί είδους φρούτο είναι αυτό?

Λοιπόν ας βάλουμε τις ερώτησης μου με μια διαφορετική σειρά: 1) Μάλλον καλυτέρα να ρωτήσω και τι είναι η αρετή? 2) Ποια είναι αυτή η πολιτική αρετή? 3) Η αθεΐα είναι πολιτική αρετή? 4) Υπάρχει άραγε κάποια αναφορά για θρησκευτική αρετή? Και τελευταία ας βάλουμε την ρητορική ερώτηση: Γιατί ο Πρωταγόρας, ο Σωκράτης, ο Πλατωνας, και ο Αριστοτέλης μελέτησαν την πολιτική αρετή και όχι την θρησκευτική αρετή?
Άρα φίλε EPAITHS υπάρχουν άλλες 4 ερωτήσεις, έχεις κάποια απάντηση?

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Βοανεργές 5
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
67 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/06/2008, 05:29:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Βοανεργές 5  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.1523438
Maintained by Digital Alchemy