ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 ΜΑΘΗΤΕΙΑ-Swami Vivekananda
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
thoth
Ιδρυτικό Μέλος ESOTERICA.gr

Greece
3130 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2003, 10:10:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους thoth  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σας.

Ένα...ποτ-πουρί από το άρθρο του Βιβεκανάντα "ΜΑΘΗΤΕΙΑ" που παρουσιάζουμε σήμερα στην πρώτη σελίδα μας.

"Υπάρχει πολύ άνεση και διασκέδαση εκεί πάνω. Οι κάτοικοι στους ουρανούς είναι απρόθυμοι να παραιτηθούν από τη διασκέδαση τους. Λένε ότι δεν υπάρχει πια θρήνος στον ουρανό. Δεν εμπιστεύομαι τον άνθρωπο που ποτέ δεν θρηνεί. Αυτός έχει ένα μεγάλο κομμάτι γρανίτη εκεί που θα έπρεπε να είναι η καρδιά του. Είναι φανερό ότι οι ουράνιοι άνθρωποι δεν έχουν και πολύ συμπόνια. Υπάρχουν πλατιές μάζες απ' αυτούς εκεί, κι εμείς είμαστε δυστυχισμένα πλάσματα, υποφέροντας σ' αυτό το τρομερό μέρος. Αυτοί θα μπορούσαν να μας τραβήξουν προς τα κει πάνω, αλλά δεν το κάνουν. Δεν θρηνούν, δεν υπάρχει καθόλου λύπη ή δυστυχία εκεί. Συνεπώς δεν ενδιαφέρονται για κανενός τη μιζέρια και τη δυστυχία. Πίνουν το νέκταρ τους, χορεύουν, έχουν όμορφες γυναίκες και όλα αυτά."

"Επίσης ο Μαθητής πρέπει να έχει μεγάλη δύναμη αντοχής. Η ζωή μοιάζει άνετη και βρίσκετε ότι σας φέρεται καλά, αν οτιδήποτε γίνεται δίπλα σας είναι καλό. Αλλά αν σε κάποιον κάτι πάει στραβά, ο νους χάνει την ισορροπία του. Αυτό δεν είναι καλό. Υπομείνετε όλο το κακό και τη δυστυχία, χωρίς μεμψιμοιρία και χωρίς να πληγωθείτε, χωρίς κάποια σκέψη από δυστυχία, αντίσταση, αντεκδίκηση. Αυτή είναι η πραγματική αντοχή, και πρέπει να την αποκτήσετε. Καλό και κακό πάντοτε υπάρχουν στον κόσμο. Πολλοί ξεχνούν ότι υπάρχει οποιοδήποτε κακό, τουλάχιστον αυτοί προσπαθούν να το ξεχάσουν, κι όταν το κακό έρχεται σ' αυτούς, καταβάλλονται και αισθάνονται πικρά. Υπάρχουν άλλοι, που αρνούνται ότι υπάρχει οποιοδήποτε κακό τελείως, και αυτοί θεωρούν το κάθε τι καλό. Αυτό είναι επίσης αδυναμία, γιατί επίσης παράγεται από ένα φόβο του κακού. Αν κάτι είναι κακό να το μυρίσει, τότε αυτός το ραντίζει με ροδόνερο, και το καλεί εύοσμο. Ναι, υπάρχει καλό και κακό στο κόσμο. Ο Θεός έχει τοποθετήσει το κακό στον κόσμο. Αλλά δεν πρέπει να τον ξεπλύνετε το Θεό. Το γιατί υπάρχει κακό στον κόσμο δεν είναι δική σας δουλειά. Παρακαλώ κρατήστε την πίστη σας και μείνετε ήσυχοι και ήρεμοι."

"Αντισταθείτε, μην αντιστέκεστε στο κακό, αντιμετωπίστε το, εσείς είστε ανώτεροι από το κακό. Υπάρχει αυτή η δυστυχία στο κόσμο. Πρέπει κάποιος να την υποφέρει. Δεν μπορείτε να δράσετε χωρίς να κάνετε κακό σε κάποιον. Κι όταν αναζητάτε ένα παγκόσμιο καλό, το μόνο που αποφεύγετε είναι το κακό, το οποίο θα πρέπει να το υποφέρει κάποιος άλλος. Ο καθένας προσπαθεί να το τοποθετήσει στους ώμους κάποιου άλλου. Ο Μαθητής λέει: "Αφήστε τις δυστυχίες αυτού του κόσμου να έρθουν πάνω μου, εγώ θα τις αντέξω. Αφήστε τους άλλους να γίνουν ελεύθεροι".

"Ακόμα και η θρησκεία, η οποία θα έπρεπε να τους σώσει, από αυτόν τον τρομερό δεσμό της επιθυμίας, έχει γίνει μέσο για να ικανοποιήσουν την επιθυμία. Σπάνια ζητάνε από το Θεό να τους απελευθερώσει από αυτό το δεσμό του σώματος και των αισθήσεων, από τη σκλαβιά της επιθυμίας. Αντίθετα, προσεύχονται στο Θεό για υγεία, για ευημερία, για μακροζωία. "Ω, Θεέ, θεράπευσε μου τον πονοκέφαλο, δώσε μου και μερικά χρήματα, ή κάτι τέτοιο." Ο κύκλος του οραματισμού έχει γίνει τόσο στενός, τόσο εξευτελιστικός, άθλιος, ζωώδης. Τίποτα δεν επιθυμείται περισσότερο από ότι το σώμα, και τίποτα πέρα από το σώμα.

Ω, αυτός ο τρομερός εξευτελισμός, αυτή τη τρομερή δυστυχία. Για λίγη σάρκα, πέντε αισθήσεις, το στομάχι! Τι είναι ο κόσμος, παρά ένας συνδυασμός από στομάχι και σεξ. Κοιτάξτε τους εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Zούνε γι' αυτό μόνο. Πήγαινε τους μακριά από αυτά, και θα βρούνε τη ζωή τους άδεια, χωρίς νόημα και ανυπόφορη. Έτσι είμαστε. Έτσι είναι ο νους μας. Αυτός συνέχεια λαχταράει για τρόπους και μέσα να ικανοποιήσει την πείνα του στομαχιού και του σεξ. Όλο το χρόνο αυτό γίνεται. Επίσης υπάρχει ένας ατελείωτος πόνος. Αυτές οι επιθυμίες του σώματος φέρνουν μόνο προσωρινή ικανοποίηση και ατελείωτο πόνο. Είναι σαν να πίνει μια κούπα, της οποίας η επιφάνεια είναι νέκταρ, ενώ το εσωτερικό της, κάτω από την επιφάνεια, είναι όλο δηλητήριο. Αλλά ακόμα εμείς λαχταράμε γι' αυτά τα πράγματα."


"Υπάρχει μόνο μια πραγματική επιθυμία. Να γνωρίσετε τι είναι αληθινό, τι είναι πραγματικό, όχι περισσότερος υλισμός, όχι περισσότερος εγωισμός. Πρέπει να γίνω πνευματικός. Δυνατή και ισχυρή πρέπει να είναι η επιθυμία αυτή. Αν τα χέρια ενός ανθρώπου και τα πόδια είναι τόσο δεμένα, που δεν θα μπορούσε να κουνηθεί, και τότε ένα φλεγόμενο κομμάτι κάρβουνο τοποθετούνταν στο σώμα του, αυτός θα πάλευε με όλη τη δύναμη του να το αποδιώξει. Όταν εγώ θα έχω αυτό το είδος της ακραίας επιθυμίας, αυτού του αδιάκοπου αγώνα, να πετάξω πέρα αυτόν τον φλεγόμενο κόσμο, τότε θα έχει έρθει ο καιρός για μένα να ρίξω μια ματιά σε αυτήν την θεία αλήθεια. Κοιτάξτε με! Εάν χάσω το πορτοφολάκι μου με δύο - τρία δολάρια μέσα σε αυτό, θα πάω μέχρι και είκοσι φορές μέσα στο σπίτι για να το βρω. Η ανησυχία, η αγωνία, ο αγώνας. Αν ένας από εσάς με γρονθοκοπήσει, θα το θυμάμαι είκοσι χρόνια. Δεν μπορώ να συγχωρήσω και να ξεχάσω! Για αυτά τα ψιλοπράγματα των αισθήσεων, μπορώ να αγωνιστώ με αυτόν τον τρόπο. Ποιος υπάρχει που θα αγωνιστεί για τον Θεό με τον ίδιο τρόπο;"

Καλή σας ανάγνωση http://www.esoterica.gr/articles/eastern/vivdscpl/vivdscpl.htm

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

ΑΤΜΑ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

India
6464 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2003, 13:43:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΤΜΑ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
[Η ψυχή από την οποία έρχεται η ώθηση αποκαλείται "Γκουρού", "ο Δάσκαλος", και η ψυχή στην οποία μεταβιβάζεται η ώθηση αποκαλείται "ο Μαθητής". ]

'manava seva, madhava seva'

Edited by - ΑΤΜΑ on 20/12/2003 14:31:12Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.078125
Maintained by Digital Alchemy