ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 Περί Πίστεως
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 12
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/10/2006, 01:11:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:
Εσύ ο ίδιος δεν είπες ότι ο ορίζοντας της ύπαρξης συμπίπτει με τον ορίζοντα της ερμηνείας; Ό,τι δεν μπορούμε να περιγράψουμε, ό,τι δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε με τη γλώσσα δεν υπάρχει, είπες.

Δεν θυμάμαι βρε καλή μου να είπα τέτοια πράγματα. Βέβαια επειδή πάσχω κι εγώ από ρόζενταλ (=έμενταλ βαρειάς μορφής) , δεν αποκλείω τίποτε, οπότε αν σου είναι εύκολο θύμισέ μου πότε το ’κανα.
Αν πάντως αναφέρεσαι στον Wittgenstein, νομίζω πως ούτε αυτός εννοούσε κάτι τέτοιο με το

«Τα όρια της γλώσσας μου σημαίνουν τα όρια του κόσμου μου.»

Άλλωστε είχε επίσης επισημάνει ότι

«Χωρίς άλλο υπάρχει αυτό που δε λέγεται με λόγια. Αυτό δείχνεται, είναι το μυστικό στοιχείο.»

όπως και το πάντα …επίκαιρο
«Όλα όσα μπορούν να ειπωθούν, μπορούν να ειπωθούν καθαρά»
κάτι το οποίο, νομίζω, εκτιμά ιδιαιτέρως και ο Δημήτρης και γι αυτό αναφέρθηκα σε αυτόν και για να του θυμίσω επίσης και το
«Σκοπός της φιλοσοφίας είναι η λογική διασάφηση των σκέψεων… Ένα φιλοσοφικό έργο ουσιαστικά αποτελείται από διευκρινήσεις»

Και καταλήγει βέβαια ο μεγάλος Ludwig
«Για όσα δεν μπορεί να μιλάει κανείς, για αυτά πρέπει να σωπαίνει»

που δυστυχώς δεν έχω μάθει ακόμη να το εφαρμόζω.

Όσο για το

quote:
Πόσο λοιπόν μας αφορά κάτι που για μας δεν υπάρχει;

Θα έλεγα ότι όσο υπάρχουμε, το ότι αγνοούμε την ύπαρξή αυτού του κάτι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μας αφορά. Για ορισμένα μάλιστα από αυτά τα κάτι των οποίων την ύπαρξη αγνοούμε, ίσως είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη να τα αναγνωρίσουμε αν μας ενδιαφέρει η δική μας ύπαρξη.


Γεια σου Tryfield
Μιλώντας για θάνατο της πραγματικότητας και για την από δω και την από κει μεριά σε τι αναφέρεσαι; Στην πραγματικότητα της πίστης μας που πιθανόν κάποτε να καταρρέει, να πεθαίνει και μέσα από το θάνατό της να αποκαλύπτεται μια άλλη πραγματικότητα και ενδεχομένως μια άλλη πίστη; Μήπως για την πραγματικότητά μας που υπάρχει όσο υπάρχουμε και που μάλλον πεθαίνει όταν πεθάνουμε; Κάτι άλλο;

Σχετικά με τους «παρατηρητές» σκέφτομαι ότι δεν μπορούμε να είμαστε πραγματικά παρατηρητές στην πραγματικότητά μας. Για να πετυχαίναμε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να σταθούμε έξω από την πραγματικότητά μας και δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιος «τόπος». (Α, θύμισέ μου ποιος σας κάνει Φυσική, θα ήθελα να τον ρωτήσω κάποια πραγματάκια γι αυτά που σας μαθαίνει)

Τέλος, επέτρεψέ μου να σε ξενερώσω ολίγον τι βάζοντάς σε στη διαδικασία των επεξηγήσεων αλλά αυτό το «με την πίστη μπαίνεις και με την πίστη βγαίνεις» όπως και το σχόλιό σου για κάποιους που τρελαίνονται με την ενηλικίωση, ελπίζω δεν υπονοούσε τίποτε περίεργο για το άτομό μου; Ε;

Άντε, όλα καλά.


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/10/2006, 03:47:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
«Για όσα δεν μπορεί να μιλάει κανείς, για αυτά πρέπει να σωπαίνει»

Ampere τι μου θύμησες τώρα! Ο Wittgenstein πέρασε από την ζωή μου σαν αστραπή και χάθηκε. Θυμάμαι όμως κάποτε που για αρκετό καιρό προσπαθούσα να κατανοήσω την σκέψη του. Αχ πού'σαι νιότη που έδειχνες πως θα γινόμουν άλλος!

Πάντως αν είχα κατανοήσει κάπως το παραπάνω, ο Wittgenstein θεωρούσε πως συζητήσεις περί θρησκείας, ηθικής, αισθητικής κτλ. οδηγούν σε αδιέξοδο. Έννοιες όπως οι παραπάνω αποτελούν βιωματικές αξίες και όχι συζητήσιμες. Άραγε αυτό αναιρεί την προσπάθεια μας εδώ να κατανοήσουμε ή να μοιραστούμε τις αντιλήψεις μας σχετικά με την πίστη;

Αλήθεια ξέρει κανείς αν ο μεγάλος φιλόσοφος έχει αναφέρει τίποτα περί πίστεως;

quote:
Σχετικά με τους «παρατηρητές» σκέφτομαι ότι δεν μπορούμε να είμαστε πραγματικά παρατηρητές στην πραγματικότητά μας. Για να πετυχαίναμε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να σταθούμε έξω από την πραγματικότητά μας και δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιος «τόπος».

Συμφωνώ.
Η αντίληψη μας περί πραγματικότητας είναι και αυτή μέρος της πραγματικότητας. Το να βγούμε έξω από την εικόνα μου φαίνεται αδύνατο (για την ώρα).

Συνεχίζω να διαβάζω με μέγιστο ενδιαφέρον τα γραφόμενα.

Infinitum Finitum ProducitΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/10/2006, 03:50:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Αλήθεια ξέρει κανείς αν ο μεγάλος φιλόσοφος έχει αναφέρει τίποτα περί πίστεως;

Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει.
Απαντάω στην δική μου ερώτηση μιας οι παραπάνω αναφορές με έκαναν να ξεσκονίσω κάτι παλιά βιβλία.

1. Το να πιστεύεις σε κάποιο Θεό σημαίνει να καταλαβαίνεις την ερώτηση σχετικά με το νόημα της ζωής.

2. Το να πιστεύεις σε κάποιο Θεό σημαίνει να βλεπεις ότι τα γεγονότα του κόσμου δεν είναι το τελος του ζητήματος.

3. Το να πιστεύεις σε κάποιο Θεό σημαίνει να βλεπεις ότι η ζωή εμπεριέχει νόημα.

Από τα Σημειωματάρια 1914-16 σελ. 74 στην αγγλική μετάφραση.

Infinitum Finitum ProducitΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Tryfield
Μέλος 2ης Βαθμίδας


194 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/10/2006, 02:49:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tryfield  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ φίλε Ampere,

Ανέφερες:
"Μιλώντας για θάνατο της πραγματικότητας και για την από δω και την από κει μεριά σε τι αναφέρεσαι; Στην πραγματικότητα της πίστης μας που πιθανόν κάποτε να καταρρέει, να πεθαίνει και μέσα από το θάνατό της να αποκαλύπτεται μια άλλη πραγματικότητα και ενδεχομένως μια άλλη πίστη; Μήπως για την πραγματικότητά μας που υπάρχει όσο υπάρχουμε και που μάλλον πεθαίνει όταν πεθάνουμε; Κάτι άλλο;"

Αυτό που αναφέρεις είναι το ένα επίπεδο στην αντίληψή μου. Υπάρχει και ένα δεύτερο που έχει να κάνει με τον φυσικό θάνατο. Για την "πραγματικότητα" πίσω από την άλλη πλευρά. Πίσω από τις κουρτίνες...

Ανέφερες:
"Σχετικά με τους «παρατηρητές» σκέφτομαι ότι δεν μπορούμε να είμαστε πραγματικά παρατηρητές στην πραγματικότητά μας. Για να πετυχαίναμε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να σταθούμε έξω από την πραγματικότητά μας και δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιος «τόπος». (Α, θύμισέ μου ποιος σας κάνει Φυσική, θα ήθελα να τον ρωτήσω κάποια πραγματάκια γι αυτά που σας μαθαίνει)"

Συμφωνώ με την παρατήρησή σου. Γι αυτό και η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους στα ψυχικά-πνευματικά επίπεδα έπρεπε να περιμένει την έλευση εκείνου που θα εξουσίαζε όλες τις κυριότητες και όλες τις δυνάμεις τους σύμπαντος. Ερχόταν έξω από το σύστημα, κρατώντας όλη την συνειδητότητα της καταγωγής του. Την προέλευση, αλλά συνάμα και τον προορισμό του. Αυτό του έδινε την οπτική του αντικειμενικού παρατηρητή. Η λογική του αντανακλούσε πλήρως την αντικειμενική πληροφορία. Του προσέφερε την τέλεια κρίση. Μετέφερε στο ανθρώπινο την "φλόγα" την αλήθειας. Στους ώμους του άνύψωσε την παγκόσμια ψυχή διδάσκοντας με απλότητα απερίγραπτη το δρόμο της μεταβολής. Έναν σπόρο, τον πιο μικρό κι ασήμαντο από όλους που έσπειρε μέσα σε όλα τα πεσμένα ανθρώπινα πεδία, κι άνοιξε έτσι τις πύλες προς την πνευματική ελευθερία, και την λύτρωση της παγκόσμιας ψυχής μας.

Αλλά όλα αυτά αφορούν την δικιά μου πίστη, την προσωπική μου οπτική.
Και η αλήθεια είναι πως ότι κι αν πούμε στην τελική των πραγμάτων επιλογή όλα είναι θέμα πίστης. Κι από την πίστη μου αυτήν είτε θα λυτρωθώ, είτε θα καταδικαστώ. Σε κάθε περίπτωση όμως η πίστη είναι θέμα επιλογής, είναι θέμα επιλογών. Είναι θέμα λατρείας, και λατρεία είναι εκεί που δίνεται το ανέκφραστο της ψυχής. Έτσι, όλα όσα αποφασίζω να λατρεύσω και όλα όσα αποφασίζω να απορρίψω, είναι επιλογές που κάνω μέσα από την πίστη μου. Επιλογές προς το κάθε τι.
Σε ό,τι κι αν δέχεσαι μπαίνεις εκεί μέσα με την πίστη σου, αλλά και όλα όσα απορρίπτεις βγαίνεις από εκεί με την ίδια πίστη.

Ο χρόνος δίνεται για να δούμε το ορθό αυτών των επιλογών μέσα από το βιωματικό. Στο τέλος του κατάλληλου χρόνου γίνεται η "σούμα". Και ανάλογα με τους βαθμούς ωριμότητας που κατέκτησες παίρνεις τη θέση (που εσύ εν τέλει επέλεξες) στην άλλη "πραγματικότητα" της αιωνιότητας.

Η ζωή μοιάζει (στην πίστη μου) με την κύηση στην οποία το μωρό επιλέγει τις γεννετικές καταγραφές με τις οποίες θέλει να γεννηθεί εκεί έξω, όσο δίνεται και όσο μπορεί...

Αν βιωματικά συνειδητοποιήσει κάποιος πως δεν είναι ικανοποιημένος με όλα αυτά πάνω στα οποία στέκεται και λατρεύει (φανερά και κρυφά), έχουμε πάντα την επιλογή της μεταβολής. Αλλά αυτό όπως είπα και πιο πριν είναι θέμα πίστης. Είτε το πιστεύεις και επιλέγεις την μεταβολή, είτε πιστεύεις στην αρτιότητα των νοημάτων στη ζωή σου, και συνεχίζεις μένοντας στα αυτά νοήματα.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/10/2006, 02:53:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
…ο Wittgenstein θεωρούσε πως συζητήσεις περί θρησκείας, ηθικής, αισθητικής κτλ. οδηγούν σε αδιέξοδο. Έννοιες όπως οι παραπάνω αποτελούν βιωματικές αξίες και όχι συζητήσιμες.
Δεν νομίζω να έχεις άδικο. Κι εγώ κάτι τέτοιο καταλαβαίνω
quote:
Άραγε αυτό αναιρεί την προσπάθεια μας εδώ να κατανοήσουμε ή να μοιραστούμε τις αντιλήψεις μας σχετικά με την πίστη;
Σκέφτομαι πως όχι. Για τρεις τουλάχιστον λόγους
Πρώτον γιατί μπορεί τα πράγματα να μην έχουν έτσι όπως τα σκέφτηκε ο φιλόσοφός μας ή μπορεί εμείς να μην έχουμε εννοήσει επακριβώς αυτό που θα ήθελε να εννοήσουμε.
Δεύτερον γιατί έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε εξαντλήσει (και ούτε πρόκειται) όλα όσα μπορούν να ερωτηθούν και επομένως να απαντηθούν γύρω από το θέμα, και τρίτον γιατί μέσα από της συζητήσεις και ανεξάρτητα από το θέμα τους πολλές φορές εν τέλει «δείχνεται» αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί

Πολύ ωραία και όσα βρήκες σχετικά με το θέμα μας. Φαίνεται μάλιστα να έχεις μια ιδιαίτερη ικανότητα να βρίσκεις απαντήσεις και υλικό για πολλά και ποικίλα. Εξαιρετικά χρήσιμη ικανότητα θα έλεγα και αισθάνομαι τυχερός που σε έχουμε στην παρέα μας. Πρόσεξες πάντως ότι πίστη, Θεός και νόημα πάνε μαζί στις προτάσεις που μας παρέθεσες; Να λέει κάτι αυτό για την ουσία της Πίστης (με το π κεφαλαίο);

---=== * ===---

Δεν βρίσκω χρόνο για να το αναπτύξω καλύτερα και ελλείψει άλλης ιδέας για συνέχεια, ιδού ένα γραφικό και κάποια σχόλια από ένα site περί θεωρίας συστημάτων, που διάβαζα πρόσφατα.


o A collection of data is not information.
o A collection of information is not knowledge.
o A collection of knowledge is not wisdom.
o A collection of wisdom is not truth.

Το πώς αυτό συνδέεται με την πραγματικότητα ή την αλήθεια, με την γνώση ή με την πίστη , δεν είμαι σίγουρος ότι το ξέρω ακόμη, αλλά κάτι μου λέει ότι στα δεδομένα αυτά μπορούμε να διακρίνουμε κάποιες πληροφορίες που μπορούν να συναρμωθούν σε γνώσεις, που επάγουν ίσως κάποιο είδος σοφίας που μπορεί να μας επιτρέψει κάποια αντανάκλαση αλήθειας.


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/10/2006, 02:57:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Επ, γειά σου Tryfield. Και συ ξάγρυπνος; Μόλις σε είδα. Θα διαβάσω όσα γράφεις και θα τα πούμε ελπίζω σύντομα.

Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/10/2006, 08:18:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ampere (στην προηγούμενη σελίδα)
Τα όρια της γλώσσας μου σημαίνουν τα όρια του κόσμου μου. H λογική γεμίζει τον κόσμο. Τα όρια του κόσμου είναι και δικά της όρια.

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω ότι εννοεί ο Βιτγκενστάιν είναι πως ό,τι δεν μπορεί να περιγραφεί με τη γλώσσα μας σημαίνει ότι δεν γίνεται αντιληπτό με τις γνωστικές μας λειτουργίες, επομένως για μας δεν υπάρχει.

Αν κάποιος λαός δεν έχει λέξη για το μπλε (όντως κάποιοι αφρικάνικοι λαοί δεν έχουν), αυτό δεν σημαίνει ότι έχει υποστεί βλάβη το οπτικό του νεύρο και δεν βλέπει το μπλε έτσι όπως το βλέπουμε εμείς, αλλά ότι – για κάποιον λόγο –έχει κάνει μια διαφορετική λογική κατηγοριοποίηση του συγκεκριμένου χρώματος (σαν ανοικτό μαύρο συγκεκριμένα). Αυτό όμως έχει σαν συνέπεια το μπλε όντως να μην υφίσταται σαν αυτοτελές χρώμα για τον συγκεκριμένο λαό, n’ est-ce pas?

Σκέψου ωστόσο ότι άλλοι λαοί έχουν συνδέσει το μπλε χρώμα με πολύ συγκεκριμένες έννοιες/ιδέες και δες πόσο διαφέρουν ξαφνικά οι πραγματικότητες των Αφρικανών π.χ. με τους Κινέζους εξ αφορμής ενός τόσο απλού πράγματος.

Και μολονότι το σημαινόμενο μπορεί πράγματι να σηματοδοτεί ευρύτερο πεδίο από το σημαίνον, μέχρι τη στιγμή εκείνη που θα διατυπωθεί ξεκάθαρα, που θα του αποδοθεί μια λέξη η οποία θα το ονοματίζει, δεν θα υπάρχει σαν πραγματικότητα. Θα πλανάται στο πεδίο ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην πιθανότητα. Σαν το υποατομικό σωματίδιο ένα πράγμα.

Λέω τώρα. Μπορεί να κάνω και λάθος. Μπορεί ο συλλογισμός μου να έχει κενά ή να έχω πάθει φέρμενταλ (πάρα πολύ βαριά μορφή έμενταλ) από την πολλή σκέψη.

Όσο για την ανάγκη να (ανα)γνωρίσουμε κάτι που για μας δεν υπάρχει, συμφωνώ απολύτως. Θα ξαναπώ όμως (παρ’ όλο που ξέρω ότι γίνομαι κουραστική), ότι μέχρι τη στιγμή που θα ψυχανεμιστούμε τουλάχιστον αυτό το κάτι, οπότε θα το οδηγήσουμε να αναδυθεί στον ορίζοντα της πιθανότητας, δεν μας αφορά γιατί απλούστατα μας είναι αδιανόητο.


***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/10/2006, 08:19:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Και πάμε τώρα στο φαινόμενο του «παρατηρητή».
Η έννοια του χώρου (η οποία συμπλέκεται με την έννοια του χρόνου) έχει παιδέψει πολλά μεγάλα πνεύματα σε πολλές εποχές. Υπάρχει χώρος; Δεν υπάρχει; Κι αν υπάρχει μέσα σε τι περιέχεται; Μήπως υπάρχει χώρος μέσα σε έναν άλλον χώρο και αυτός σε έναν άλλον και πάει λέγοντας; Ή μήπως είναι ο χώρος και ο χρόνος νοητικές κατασκευές που γεννιούνται από την εσωτερική αντίληψη, τη ροή των παραστάσεων, την προσοχή, την αναμονή, τη μνήμη;

Ενδιαφέρουσα είναι η άποψη του Leibniz: “Χώρος ανεξάρτητα από τα πράματα δεν υπάρχει. Δεν μπορεί ο χώρος να είναι ουσία, όπως το είχε παραδεχτεί ο Descartes, γιατί μπορεί να τον κομματιάσουμε ατελείωτα, ενώ η ουσία είναι μία κι αχώριστη. Χώρος και χρόνος είναι ιδεατά και όχι πραγματικότητες”.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να συνταχθώ με τον Leibniz και να διαφωνήσω με όλους σας.


***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****

Edited by - Unseen on 12/10/2006 08:22:49Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/10/2006, 08:21:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Και μια και πήρα φόρα, ας αναφερθώ και στις «περιπτώσεις πίστης» που έγραψε παραπάνω ο Ampere.

quote:
2. Αυτοεκπληρούμενες προσδοκίες.
Πώς οι προσδοκίες μας για ένα αποτέλεσμα προκαλούν την επαλήθευσή τους; Αν πιστεύω ότι η τάξη μου αποτελείται από αστέρια, τελικά θα καταλήξω να έχω όντως μια αστεράτη τάξη. Λες να πιάνει;

Πιστεύω ότι πράγματι πιάνει. Πριν από έξι χρόνια έπιασα μια κόλλα χαρτί και ένα μολύβι και, με απόλυτη πίστη ότι την αξίζω και θα την πετύχω, προδιέγραψα την βέλτιστη θέση εργασίας. Σκέφτηκα ακόμη και το κτήριο που θα εργαζόμουν πώς ήθελα να είναι, ο μισθός, οι συνθήκες, οι προοπτικές, τα πάντα. Ένα χρόνο μετά υπέγραφα τη σχετική σύμβαση εργασίας. Ικανοποιήθηκαν όλες, ουδεμίας εξαιρουμένης, οι αρχικές μου προσδοκίες. Κι όταν ο ορισμός μου του «βέλτιστου» μεταβλήθηκε, παρουσιάστηκε μία άκρως ενδιαφέρουσα για μένα συνεργασία με έναν εκδοτικό οίκο, ώστε να πληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε στο μεταξύ.

Κι αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα. Έχω πάρα πολλά άλλα. Από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα «θαύματα», αν μπορείς να τα πεις έτσι. Και πολλή πίστη, χαρά και ευγνωμοσύνη in between.

Άντε σας πήρα μονότερμα. Ελπίζω να μην καταλήξω όπως το καημένο το κροκοδειλάκι (βατραχάκι)…

Θα επανέλθω άλλη στιγμή για το γράφημα και τα λοιπά στοιχεία.

Εύχομαι μια καλή, υπέροχη μέρα
Unseen


***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/10/2006, 16:10:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γειά σου φίλτατε Tryfield. Ωραία, νομίζω κατάλαβα. Μιλάς λοιπόν για την νυν (ένσαρκη) πραγματικότητα και για την …after. Αν και δεν θα ήθελα να μπούμε περισσότερο σε θέματα προσωπικών πιστεύω, τουλάχιστον όχι εδώ, συμφωνώ ότι μάλλον είναι αδύνατον να μιλήσουμε για ένα τέτοιο θέμα χωρίς να αναφερόμαστε και σε ό,τι εν τέλει πιστεύουμε.
Επειδή όμως πρωτίστως με ενδιαφέρει όχι τόσο το πιστευόμενο εν γένει του καθένα μας αλλά η πίστη καθ’ εαυτή ως ιδιότητα, χαρακτηριστικό, μηχανισμός, εργαλείο δεν ξέρω τι, θα ήθελα να επιμείνω στη διερεύνηση αυτής της έννοιας.

Για παράδειγμα, με προβληματίζει αυτό που γράφεις πως «το μωρό επιλέγει τις γεννετικές καταγραφές με τις οποίες θέλει να γεννηθεί εκεί έξω».
Αν υπονοείς ότι πιστεύεις στα της μετενσάρκωσης (θέμα για το οποίο, απ’ ό,τι είδα, είναι μάλλον πιο «ειδική» η φίλη μας Unseen) νομίζω ότι κάπως μπορώ να καταλάβω τι εννοείς, αν όμως όχι, τότε πώς βλέπεις ότι είναι δυνατόν να μιλάμε για επιλογή και κατά συνέπεια για πίστη όταν αναφερόμαστε σε ένα ασχημάτιστο ακόμη ον; Πώς δηλαδή εννοείς το ότι μπαίνουμε με την πίστη μας στον μάταιο (και θαυμαστό συνάμα) τούτο κόσμο; Για το πώς βγαίνουμε με την πίστη μας μου είναι πιο εύκολο να το καταλάβω.
Αλλά, αν κατάλαβα καλά, λες ότι γεννιόμαστε με ήδη διαμορφωμένη κάποια πίστη; Πολύ ενδιαφέρον όντως αλλά θα ήθελες να επεκταθείς λίγο και σε αυτό;

Κατά τ’ άλλα, και ως συνήθως, βρίσκω πολύ όμορφα αυτά που γράφεις και σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τη συμμετοχή σου και τα όσα ωραία μοιράζεσαι μαζί μας. Πιθανολογώ μάλιστα πως αν συνεχίσεις έτσι, κανένα βουνό δεν θα αισθάνεται κοντά σου σίγουρο.


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/10/2006, 16:13:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τι είναι αυτά που λες βρε Unseen! Προτιμάς να συμφωνείς με τέτοιους ξινούς τύπους σαν τον, τον, πώς τον είπες, Leibniz και αρνείσαι την έγκριτη, έγκυρη, σεσημασμένη και επικυρωμένη σοφία μου; Τι να σου πω κοπέλα μου, αυτός ο Wilber πρέπει να φταίει που σε έχει αποπροσανατολίσει. Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτε για να σε βοηθήσω. Η επιστήμη, η τέχνη, η θρησκεία και όλοι οι λοιποί θεσμοί, εσμοί και καταποντισμοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά, νομίζω μάλιστα ότι με χαιρετούν ….(χμ όχι, με μουντζώνουν ) οπότε, τι λέγαμε;

Α ναι, αυτό που δεν υπάρχει στη γλώσσα μας, δεν υπάρχει για την πραγματικότητά μας, μέχρις εδώ καλά, και άρα λες δεν μας αφορά. Αυτό το άρα δεν μας αφορά είναι που δεν κατανοώ αλλά δεν πειράζει εδώ δεν κατανοώ τόσα και τόσα αυτό θα με χαλάσει. Πάντως θα προσπαθήσω για τελευταία φορά να σε επαναφέρω στο σωστό δρόμο, με το εξής παράδειγμα.

Έχεις δει νομίζω κι εσύ το «τι στο μπιπ γνωρίζουμε» (ναι, ομολογώ το έχω κάνει και αυτό). Κάπου εκεί μέσα, αν δεν κάνω λάθος (ή μήπως το θυμάμαι από αλλού) και όσο μου επιτρέπει το προχωρημένο στάδιο ρόζενταλ στο οποίο βρίσκομαι, έλεγε πως όταν τα ιστιοφόρα του Κολόμβου πλησίαζαν τα νησιά της Καραϊβικής, αυτά (τα ιστιοφόρα) δεν μπορούσαν να γίνουν ορατά από τους ιθαγενείς όχι γιατί ο όγκος των πλοίων ή η κακή ορατότητα δεν το επέτρεπε αλλά γιατί δεν υπήρχε ως έννοια στη γλώσσα τους, στα γνωσιακά δεδομένα των αυτοχθόνων η κατάλληλη έννοια που θα μπορούσε να τους κάνει αισθητή την παρουσία των πλοίων στον ορίζοντα της θάλασσάς τους. Το ότι ήταν όμως μη υπαρκτά σε σημείο να είναι κυριολεκτικά αόρατα για τη δική τους πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι δεν ήταν πράγματι υπαρκτά και πολλώ μάλλω ότι δεν τους αφορούσαν.
Τι λες λοιπόν; (αν ξεπεράσουμε το ήσσονος σημασίας ζήτημα πως μάλλον πρόκειται για θρύλο και ίσως να μην το απέδωσα πολύ καλά) επείσθης; Αποτάσσεσαι τους Γουίλμπερ, Λάιμπνιτζ και λοιπούς φαιδρούς τύπους και συντάσσεσαι επιτέλους με εμάς (=πληθυντικός μεγαλοπρεπείας ή σχιζοφρένειας δεν είμαστε σίγουροι);


Όσο για την αυτοεκπληρούμενη προσδοκία κι εγώ έχω την αίσθηση ότι δουλεύει. Είναι κάτι σαν αυτό που λέγανε οι παλιότεροι «καλομελέτα κι έρχεται». Το έχω διαπιστώσει κάποιες φορές στο περίπου που λένε, Εσύ όμως φαίνεται έχεις ακόμη πιο ισχυρές αποδείξεις περί αυτού και χαίρομαι που τις κατέθεσες εδώ.

Στην πρώτη ευκαιρία επανέρχομαι.


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/10/2006, 01:50:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Ampere σε ευχαριστώ από καρδιάς για τα καλά σου λόγια!
(και μου ανέβασες και την αυτοπεποίθηση βρε μπαγάσα που τον τελευταίο καιρό είχε πέσει πιό κάτω και από το επίπεδο της πίστης μου)

Χαίρομαι πραγματικά και εγώ που παίρνω μέρος στην συζήτηση και γονιμοποιώ τις αντιλήψεις μου μέσα από τις απόψεις και τις θέσεις όλων σας.

Ευχαριστώ και για το γραφικό μου έδωσε αφορμή να οργανώσω κάποιες σκέψεις μου με διαφορετικό τρόπο.

----------------------------------------------------------------------------------------

Σχετικά με τα ερωτήματα προς τον Tryfield περί του αν η πίστη είναι "εκ γενετής" ιδιότητα, αν κατανόησα ορθώς, θυμήθηκα για μια ακόμη φορά την Πλατωνική διδασκαλία όπου η γνωστική διαδικασία εμφανίζεται ως μια μνημονική λειτουργία. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, η "εκτός του σπηλαίου" πραγματικότητα (-Αλήθεια- κατά τον Πλάτωνα) έχει βιωθεί αρχικά από το ον αλλά η ύπαρξη της έχει αμαυρωθεί-αλλοιωθεί-εξαφανιστεί λόγω ενός μηχανισμού λήθης. Βέβαια η παραπάνω θεώρηση προυποθέτει να λάβουμε υπόψη μας την ύπαρξη της μετανσάρκωσης ή κάποια ανάλογη θεωρία.

Ρωτάω λοιπόν....

Μπορούμε άραγε να δούμε την Πίστη ώς ανάμνηση, δηλαδή ως ένα είδος υπαρξιακού νόστου που θα μας οδηγήσει τελικά στον προορισμό μας, στην Ιθάκη που γνωρίσαμε κάποτε και χάσαμε;
Είναι άραγε η Πίστη η ελπίδα του επαναπατρισμού μέσα στην υπαρξιακή θάλασσα των Λαιστρυγόνων και των Κυκλόπων;

Infinitum Finitum ProducitΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Tryfield
Μέλος 2ης Βαθμίδας


194 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/10/2006, 02:55:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tryfield  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ampere, ειλικρινά σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...

Στην μετανσάρκωση, όχι δεν πιστεύω. Πιστεύω όμως πως όλα τελούνται στην εδώ ζωή μας. Με βάση αυτήν την πίστη θα ήθελα να επεκταθώ λίγο παραπάνω...

Αν και σκοπός μου δεν ήταν να θίξω το θέμα των προγεννετικών καταγραφών στα πνευματικά πεδία, εντούτοις μου έδωσες την ευκαιρία έστω και πρόχειρα να πω πως και αυτό υπάρχει, (στις πληροφορίες που έχω).

Μοιάζει με το παράδειγμα των ινδιάνων. Πριν "δουν" τα πλοία αγνοούσαν παντελώς την ύπαρξή τους. Αφού τα είδαν, αυτό πέρασε στο συλλογικό υποσυνείδητο της φυλής. Θεωρώ πως τα παιδιά που γεννηθήκανε ύστερα από αυτό το συμβάν, είχαν έμφυτη την ικανότητα να βλέπουν και να αναγνωρίζουν τα πλοία αμέσως.

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει και με πνευματικά στοιχεία που προωθούν την εξέλιξη των ανθρώπων. Από τη στιγμή που κάποιος εγγράψει δεδομένα στο συλλογικό ανθρώπινο υποσυνείδητο, αυτά γίνονται πολύ ευκολότερα κτήμα των γενεών που ακολουθούνε. Μοιάζει σαν να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ πίστης-λογικής και ψυχής, φέρνοντας τους ανθρώπους πιο κοντά στην ικανότητα της "υλοποίησης" αυτών που οραματίζονται και πιστεύουν. Και το κάνει αυτό με το να φανερώνει, με το να δείχνει τα "πλοία" στον ορίζοντα. Το αδύνατο που γίνεται δυνατό μπροστά στα έκπληκτα μάτια της λογικής...

Αυτό που έγραψα και εννοούσα πιο πριν ήταν πως η ζωή μας εδώ μοιάζει με μια κύηση. Εμείς είμαστε τα έμβρυα στους κόλπους της ζωής τα οποία προετοιμάζονται να γεννηθούνε εκεί έξω στο αιώνιο. Η θέση που θα λάβουμε μετά το "πέρασμα" εξαρτάται από την ποιότητα των καταγραφών που επιλέξαμε στην παρούσα ζωή, μέσα από το "ελεύθερο" της θέλησής μας. Είπα πως η επιλογή μέσα στην αβεβαιότητα των πιθανοτήτων, είναι θέμα πίστης. Η λογική απλώς δικαιολογεί τα πιστεύω μας και άρα τις επιλογές μας, κάτι το οποίο όμως δεν είναι το αντικειμενικό. Είναι κρίσεις υποκειμενικές. Η λογική και η πίστη είναι ουσία από την ίδια ουσία, και όπως αδερφός δύσκολα προδίδει τον αδερφό του, έτσι και η λογική αδυνατεί να προδώσει την πίστη της. Είναι σαν να γυρνά και να χτυπά τον εαυτό της.

Η λογική δεν παράγει σοφία, αναλύει απλά διαφορές. Η λογική είναι ένας μηχανισμός, ένα ανώτερο αισθητήριο όργανο που αντιλαμβάνεται τις αντιθέσεις. Την πραγματική πνευματική καινοτομία την βρίσκουμε μέσα στο ποσοστό των συνδέσεων που υπάρχουν στο διανοητικό δυναμικό των ανθρώπων με την ψυχή τους. Εκεί βρίσκεται το όλον. Και οι συνδέσεις αυτές δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ποιότητα της πίστης που ενσαρκώνουμε. Η πίστη γίνεται η γέφυρα της πραγμάτωσης αυτών που θέλουμε και επιλέγουμε, μεταφέροντας ενέργεια από την ψυχή, το ανέκφραστο. Το ανέκφραστο ΝΑΙ στην ποιότητα της πίστης μας.

Πραγματικά δεν βρίσκω κανένα όριο, κανένα φράγμα στις δυνατότητες πνευματικής καινοτομίας, και άρα στις δυνατότητες της ανθρώπινης τελειότητας. Όσο οι άνθρωποι θα αρχίσουν να το αντιλαμβάνονται, τόσο περισσότερο θα προκαλούν μια αλυσιδωτή αντίδραση εξέλιξης. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα βλέπουν τα "πλοία" στον ορίζοντα, και η επόμενη γενιά από εμάς θα τα έχει κάνει τέλεια κτήμα της. Για μένα ήδη φτάνουμε στην κρίσιμη μάζα που θα πυροδωτήσει μια ανευ προηγουμένου συνειδησιακή αφύπνιση στο ανθρώπινο.

Με το βιολογικό μας θάνατο η ψυχή κατεβαίνει και ταυτίζεται με την ουσία του πνευματικού μας πεδίου. Ο εσωτερικός μας άνθρωπος, ο υιός μας (πνεύμα), στο τρισυπόστατο της ύπαρξή μας φεύγει στο αιώνιο με όχημα την ψυχή. Η ψυχή λαμβάνει, εμποτίζεται με το βίωμα και το μεταφέρει πίσω στους κόλπους της αιωνιότητας. Και αν το βίωμα έχει ταυτιστεί με φόβους και εξαρτήσεις τότε αυτό μεταφέρεται στην αιωνιότητα.

Τώρα έχουμε τη δυνατότητα της μεταβολής αυτών των καταγραφών πίστης. Μετά το πέρασμα όμως δεν έχουμε κανένα περιθώριο μεταβολής. Το έμβρυο όσο βρίσκεται μέσα στους κόλπους της μήτρας η γεννετική ιατρική μπορεί να επέμβει και να αλλάξει γονίδια. Όταν το παιδί γεννηθεί πια τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, έχει φυσιογνωμικά διαμορφωθεί εντελώς.

Κάπως έτσι τα αντιλαμβάνομαι, αλλά δεν θα επεκταθώ παραπάνω για να μη βγούμε από το ωραίο θέμα μας.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/10/2006, 09:11:52  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλημέρα καλημέρα μια πολύ όμορφη καλημέρα στους συμμαθητές, δασκάλους και συμπαρομαρτούντες.

Χαίρομαι λοιπόν πάρα πολύ που το φόρουμ μας επέτρεψε να έχουμε μια τόσο ωραία συζήτηση και χαίρομαι ακόμη περισσότερο που είμαι μέλος αυτής της παρέας και θέλω να πω και μπράβο στον Ampere για την έμπνευσή του.

Back to work τώρα:

Καλέ μου Ampere με συγχωρείς που δεν υποκλίθηκα νωρίτερα στην απροσμέτρητη, βαθύτατη και αστείρευτη σοφία σου, μεγάλη παράλειψη πράγματι. Υποκλίνομαι λοιπόν αλλά αφήνω και μια γωνίτσα για κάποιους παρακατιανούς σαν τον Leibniz, τον Wilber, τον Wittgenstein κ.ά.

Ναι το είδα κι εγώ το "τι στο μπιπ ξέρουμε". Μου άφησε καλές εντυπώσεις, αλλά προτιμώ "το κομψό σύμπαν" και πολύ περισσότερο "το πεδίο". Θα θυμάσαι λοιπόν από το "μπιπ" ότι το παράδειγμα με τα πλοία του Κολόμβου ήταν ένα μόνο από τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν σε σχέση με το πώς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητά μας. Ακολούθησε, αν θυμάμαι καλά (φέρμενταλ είπαμε), μια ολόκληρη βιοχημική ερμηνεία του τρόπου αντίληψής μας του κόσμου.

Τέλος πάντων, στο προκείμενο. Το επιχείρημά σου, παρ' ότι πράγματι πολύ λογικό, δεν είναι ακλόνητο. Κι αν τα πλοία απλά περνούσαν από τα νησιά χωρίς κατακτητικές διαθέσεις; Πώς θα αφορούσαν τους ιθαγενείς; Τα πλοία θα περνούσαν, αυτοί θα εξακολουθούσαν να μην τα βλέπουν και back to business as usual.

Επομένως το παράδειγμα που έδωσες δείχνει όχι τόσο ότι το άγνωστο μας αφορά ως πραγματικότητα αλλά ότι στην πραγματικότητά μας εμπίπτουν μόνο όσα συμβάντα ή καταστάσεις μας εμπλέκουν προσωπικά. Κι αυτό λέει πολλά πράγματα για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και δομούμε τον κόσμο μας.

Δύο ακόμη σημεία:

1. Όχι δεν συντάσσομαι με Εσάς (πληθυντικός ευγενείας), φίλτατε Ampere. Η αλήθεια είναι ότι βρίσκω μεγάλη ευχαρίστηση να διαφωνώ με τις κρατούσες απόψεις γενικά. Πρέπει να έχω αναρχικά στοιχεία μέσα μου, δεν εξηγείται αλλιώς... Άλλωστε επαινέσατε όλους τους συμμαθητές μου για τις εργασίες τους εκτός από μένα, ως εκ τούτου θα φάτε... μαύρο δαγκωτό!!!

2. Δεν είμαι ειδική στη μετενσάρκωση. Προσπάθησα να ξεκινήσω μία συζήτηση με τα λίγα που ξέρω και χωρίς να ασκώ κριτική στους συνομιλητές μου, επιθυμώντας ειλικρινά να παρουσιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις (κάτι σαν "θησαυρός" ή "τράπεζα μνήμης" για τη μετενσάρκωση) αλλά δυστυχώς στην πορεία δεν τα κατάφερα, το ομολογώ.


***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/10/2006, 09:13:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ξενιτεμένε φίλε μου A. Kircher

Εσύ παιδί μου πώς καταφέρνεις πάντα και με αφήνεις ξαφνικά με το στόμα ανοικτό, δεν ξέρω. Εκεί που πηγαίνει ομαλά η συζήτηση, αίφνης πετάς κάτι απίστευτο όπως το

quote:
Μπορούμε άραγε να δούμε την Πίστη ώς ανάμνηση, δηλαδή ως ένα είδος υπαρξιακού νόστου που θα μας οδηγήσει τελικά στον προορισμό μας, στην Ιθάκη που γνωρίσαμε κάποτε και χάσαμε;
Είναι άραγε η Πίστη η ελπίδα του επαναπατρισμού μέσα στην υπαρξιακή θάλασσα των Λαιστρυγόνων και των Κυκλόπων;

και με στέλνεις αδιάβαστη!

Αυτό που λες ουσιαστικά αναγάγει την πίστη σε μέσο ανάκλησης (ή συντονισμού με) της συλλογικής μνήμης η οποία οδηγεί στην α-λήθεια... Χθες ξεκίνησα να αναρωτιέμαι για κάτι παρόμοιο αναλογιζόμενη το διάγραμμα που παρέθεσε ο Ampere, χωρίς όμως να καταφέρνω να καταλήξω κάπου. Και να σήμερα το πρωί που έρχομαι και διαβάζω αυτό! ΑπίΣΣΣτευτο.

***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/10/2006, 09:15:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ μου Tryfield

quote:
Από τη στιγμή που κάποιος εγγράψει δεδομένα στο συλλογικό ανθρώπινο υποσυνείδητο, αυτά γίνονται πολύ ευκολότερα κτήμα των γενεών που ακολουθούνε.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι αυτό που ορίζεις παρακάτω ως "πνευματική καινοτομία" είναι ζωτικής σημασίας. Το να βρίσκεται κανείς στην αιχμή του δόρατος. Όσο κι αν φαίνεται προσωπική υπόθεση, είναι αλήθεια ότι αλλάζει τη δόνηση του συνόλου, ότι δείχνει έναν δρόμο για όλους τους υπόλοιπους με τον ίδιο τρόπο που το πρόσωπο είναι μέρος του Όλου ή του Ενός...

Το μόνο σημείο που ενδεχομένως χρήζει προσοχής είναι η διάκριση της πνευματικής καινοτομίας από την τρέλλα. Τι συνιστά σοφία και τι τρέλλα; Εκεί υπάρχει μία παγίδα.


***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****

Edited by - Unseen on 13/10/2006 09:20:51Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/10/2006, 09:19:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τελικά είναι να μην πάρω φόρα.

quote:
- A collection of data is not information
- A collection of information is not knowledge.
- A collection of knowledge is not wisdom.
- A collection of wisdom is not truth.

Ας το πάρουμε ανάποδα.

Αν δεχθούμε ότι υπάρχει (μία) αλήθεια/πραγματικότητα, τότε η θεώρηση ή εποπτεία αυτής μπορεί να γεννήσει τη σοφία. Όσο κι αν η σοφία μπορεί να είναι συνάρτηση της αλήθειας, όμως, δεν την συνιστά. Από την άλλη, η σοφία μπορεί να παράγει γνώση (και όχι η γνώση σοφία. A propos, έχετε προσέξει πόσες επισκέψεις έχει η κατηγορία "Γνώση" και πόσες η "Σοφία" στο φόρουμ; Η Γνώση πολύ λιγότερες σίγουρα!). Τεκμαίρεται επομένως ότι κάποιος μπορεί να είναι σοφός ακόμη κι αν δεν έχει γνώσεις. Τέλος, η γνώση, καίτοι βασίζεται στην πληροφορία, είναι πολύ περισσότερο από αυτήν (είναι και η λογική της επεξεργασία, η δημιουργική συμπλήρωση κλπ).

Θα μπορούσαμε επομένως να φτιάχναμε ένα είδος εξωστρεφούς επαγωγής:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ---(διάνοια)--> ΓΝΩΣΗ ---(ψυχή)--> ΣΟΦΙΑ ---(πνεύμα)--> ΑΛΗΘΕΙΑ

που κατ΄ ανάγκη μας δίνει την αντίστροφη διαδικασία εσωτερίκευσης:

ΑΛΗΘΕΙΑ ---(πνεύμα)--> ΣΟΦΙΑ ---(ψυχή)--> ΓΝΩΣΗ ---(διάνοια)--> ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

Τα εντός παρενθέσεως είναι τα μέσα/φορείς της κατανόησης, της αποσύνδεσης από το συγκείμενο (= της ανεξάρτητης ύπαρξης κάθε επιπέδου) και της αξιοποίησης των εκάστοτε δεδομένων.

Ε;!!!

Ευχαριστώ πολύ.
Unseen


***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/10/2006, 00:45:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
…Γνώση της ομιλίας, αλλ’ όχι της σιωπής
Γνώση των λέξεων και άγνοια του Λόγου.
Όλη μας η γνώση, μας φέρνει εγγύτερα στην άγνοιά μας,
Όλη μας η άγνοια, μας φέρνει εγγύτερα στον θάνατο,
Μα εγγύτερα στον θάνατο όχι εγγύτερα στον Θεό.

Πού είναι η Ζωή που έχουμε χάσει ζώντας;
Πού είναι η σοφία που έχουμε χάσει εν γνώσει;
Πού είναι η γνώση που έχουμε χάσει στην πληροφορία;

Οι κύκλοι τ’ ουρανού μέσα σε είκοσι αιώνες
Μακρύτερα μας φέρνουν από τον Θεό κι εγγύτερα στην Σκόνη…

Τ. Έλιοτ, {Χορικά από τον «Βράχο») (Εκδ. ΚΕΔΡΟΣ, Μεταγλώττιση Α. Νικολαϊδης)

Όσα καταθέτουμε εδώ είναι, κατ’ αρχήν, απλά δεδομένα (data).
Μέσα από τη διερμηνεία αυτών των δεδομένων, ο καθένας μας ανακαλύπτει πληροφορίες. (Όχι απαραίτητα τις πληροφορίες που ο συγγραφέας των «δεδομένων» ήθελε να δείξει με αυτά.)
Ο τρόπος που οι πληροφορίες αυτές εντάσσονται, επηρεάζουν, τροποποιούν, δημιουργούν κάποια μοντέλα-πρότυπα στο νου μας, συνιστά γνώση.
Οι αρχές που αναδύονται από την κατανόηση των γνώσεων και οι γενικότεροι νόμοι που ανακαλύπτονται γίνονται σοφία.
Υποψιάζομαι ότι εκεί που η σοφία σταματά να μιλά ακούγεται η αλήθεια.

Αυτά είναι απλά δεδομένα.
Αυτά είναι πληροφορίες.
Αυτά είναι γνώση;
Αυτά είναι απλά δεδομένα;

Συγνώμη παιδιά. Ξέρω τόσο λίγα και κάθε μέρα νιώθω να ξέρω λιγότερα. Αναρωτιέμαι που βρίσκω το θράσος να θέλω να προχωρήσω σε πεδία που με ξεπερνούν κατά πολύ. Αρνούμαι όμως να σταματήσω να προσπαθώ κι ας γίνομαι γελοίος. Νομίζω ότι απλά ντρέπομαι λιγότερο, τίποτε άλλο.


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/10/2006, 01:25:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Tryfield «Είπα πως η επιλογή μέσα στην αβεβαιότητα των πιθανοτήτων, είναι θέμα πίστης»

….Η πίστη όμως; Η πίστη δεν είναι θέμα επιλογής; Ξεκινάμε μήπως με κάποια προϋπάρχουσα "πυρηνική" πίστη;

[από το ίδιο site (http://www.systems-thinking.org) με αυτό του προηγούμενου διαγράμματος]


What the diagram implies is that we begin with Real Data & Experience, the kind that would be captured by a movie camera that didn't lie. We then choose a set of Selected Data & Experience that we pay attention to. To this Selected Data & Experience we Affix Meaning, develop Assumptions, come to Conclusions, and finally develop Beliefs. Beliefs then form the basis of our Actions which create additional Real Data & Experience

Αυτό που δείχνει το διάγραμμα είναι ότι ξεκινάμε με Πραγματικά Δεδομένα και Βιώματα , τέτοια που θα μπορούσαν να καταγραφούν από μια κάμερα που δεν ψεύδεται. Μετά ξεχωρίζουμε ένα σύνολο Επιλεγμένων Δεδομένων και Βιωμάτων στο οποίο επικεντρώνουμε την προσοχή μας. Σε αυτά τα επιλεγμένα Δεδομένα και Βιώματα εμείς αποδίδουμε Νόημα κάνουμε Υποθέσεις, καταλήγουμε σε Συμπεράσματα και τελικά αναπτύσσουμε Πεποιθήσεις. Οι πεποιθήσεις στη συνέχεια σχηματίζουν την βάση των Δράσεών μας που δημιουργούν πρόσθετα Πραγματικά Δεδομένα και Βιώματα

…as our Beliefs influence the Selected Data & Experience we pay attention to they essentially establish an internal reinforcing loop which short circuits reality. The tendency is to select data to pay attention to which supports our beliefs. And, I would expect, as our Beliefs become more and more rigid the Selected Data & Experience we are willing to pay attention to will become a smaller and smaller portion of reality. The relevant question seems to relate to how do we stop short circuiting reality and begin to see reality for what it really is.
... καθώς οι Πεποιθήσεις μας επηρεάζουν τα επιλεγμένα Δεδομένα και Βιώματα στα οποία δίνουμε προσοχή αυτά καθιερώνουν ουσιαστικά έναν εσωτερικό ενισχυτικό βρόχο που βραχυκυκλώνει την πραγματικότητα. Η τάση είναι να επιλεχτούν για να προσέξουμε αυτά τα στοιχεία που θα υποστηρίζουν τις πεποιθήσεις μας. Και, θα ανέμενα, καθώς οι Πεποιθήσεις μας γίνονται όλο και περισσότερο άκαμπτες τα επιλεγμένα Δεδομένα και Βιώματα στα οποία είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε την προσοχή μας θα συνιστούν όλο και μικρότερο κομμάτι της πραγματικότητας.
Η συναφής ερώτηση φαίνεται να αφορά το πώς σταματάμε το βραχυκύκλωμα της πραγματικότητας και αρχίζουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα ως αυτό που είναι πραγματικά

Είναι κάτι σαν αυτό που μας είχε τόσο ωραία παρουσιάσει και ο Tryfield στην πρώτη σελίδα:

«Στην ουσία, έχουμε το σχηματισμό ενός κλειστού βρόγχου πληροφοριών, του οποίου οι πληροφορίες που βιωματικά ταυτιζόμαστε, αντιστοιχίζονται ΜΟΝΟ με την ποιότητα της αρχιτεκτονικής της βάσης δεδομένων. Κάτι σαν το παζλ, όπου μόνο συγκεκριμένης υφής πληροφορίες επιτρέπονται να εισέλθουν στη βάση των δεδομένων που υποστηρίζει τη λογική! Αυτό με τη σειρά του επιρρεάζει την κατεύθυνση που πέρνουν τα αποτελέσματα των λογικών συνειρμών μας. Έτσι μπροστά σε ίδιας ποιότητας πληροφορίες, δύο άτομα έχουν διαφορετική κατανόηση της ίδιας εμπειρίας. Αφού μέσα στον κλειστό βρόγχο πληροφοριών που δημιουργούνε δεν είναι σε θέση να προσλάβουν πληροφορίες που δεν αντιστοιχούν σε ποιότητα στην ποιότητα των πληροφοριών που διακινούνται εντός του δικού τους βρόγχου.»


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/10/2006, 02:02:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
A. Kircher «Ρωτάω λοιπόν.... Μπορούμε άραγε να δούμε την Πίστη ώς ανάμνηση, δηλαδή ως ένα είδος υπαρξιακού νόστου που θα μας οδηγήσει τελικά στον προορισμό μας, στην Ιθάκη που γνωρίσαμε κάποτε και χάσαμε; Είναι άραγε η Πίστη η ελπίδα του επαναπατρισμού μέσα στην υπαρξιακή θάλασσα των Λαιστρυγόνων και των Κυκλόπων;»
Συμφωνώ με την Unseen. Φοβερό ερώτημα! Μακάρι φίλε, να καταφέρεις να μας βρεις (εμάς των λωτοφάγων) και την απάντηση (είπαμε έχεις ταλέντο σε αυτά).

Unseen, είδες πως ψάχνοντας να ανακαλύψουμε σχέσεις ανάμεσα σε δεδομένα, αναδύονται πληροφορίες που στο βαθμό που οργανώνονται σε μοντέλα στοιχειοθετούν γνώσεις και πάει λέγοντας;
Ενδιαφέρον (αν και ολίγο "αναρχικό") και το μοντέλο που προτείνεις, θα ήθελα όμως να περιλάμβανε και την έννοια δεδομένα(data). Επίσης χρειάζομαι και κάποιους ορισμούς ως προς το τι είναι διάνοια, τι ψυχή και τι πνεύμα. Δεν είναι και τόσο προφανή για μένα όλα αυτά.

Μάλλον έχεις δίκιο πως δεν σε επαινώ αρκετά. Αναρωτιέμαι γιατί άραγε. Ίσως απλά να είναι εξαιτίας της …αντικαθεστωτικής σου στάσης. Άλλωστε ως γνωστόν «behavior generates behavior». Πάντως διέκρινα αρκετά σημάδια βελτίωσης και οι προσδοκίες μου είναι πλέον πολύ υψηλές και για σένα.

προλαβαίνω τις εκλογές;


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/10/2006, 03:20:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητoί Unseen, Ampere, Tryfield, και λοιποί αόρατοι φίλοι μας που διαβάζετε το θέμα χωρίς να συμμετέχετε,

πραγματικά τα πράγματα έχουν πάρει μια πολύ ενδιαφέρουσα τροπή.

Μιας και εγώ και η unseen (σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!) καταλήξαμε σε μια παρόμοια ιδέα, ίσως να υπάρχει κάποια αξία στο να ερευνήσουμε παραπέρα την πιθανότητα της λειτουργίας της πίστης ως "μέσο ανάκλησης (ή συντονισμού με) την συλλογική μνήμη η οποία οδηγεί στην α-λήθεια."(Unseen).

Από την άλλη, παρουσιάστηκαν τόσες πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες που πραγματικά χρειάζομαι μερικές μέρες να σκεφτώ και να τις αφομοιώσω.

Θα τα ξαναπούμε λοιπόν από Δευτέρα. Μέχρι τότε, καλούς διαλογισμούς και καλές εκλογές.


Infinitum Finitum ProducitΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Γιώργος
Πλήρες Μέλος


970 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/10/2006, 04:22:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Γιώργος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)


quote:
Η πίστη γίνεται η γέφυρα της πραγμάτωσης αυτών που θέλουμε και επιλέγουμε, μεταφέροντας ενέργεια από την ψυχή, το ανέκφραστο. Το ανέκφραστο ΝΑΙ στην ποιότητα της πίστης μας.

nice!!!

quote:
Πραγματικά δεν βρίσκω κανένα όριο, κανένα φράγμα στις δυνατότητες πνευματικής καινοτομίας, και άρα στις δυνατότητες της ανθρώπινης τελειότητας. Όσο οι άνθρωποι θα αρχίσουν να το αντιλαμβάνονται, τόσο περισσότερο θα προκαλούν μια αλυσιδωτή αντίδραση εξέλιξης


θα σύμφωνίσω με τον φίλο Tryfield αλλά μια έρώτηση ...

αλήθεια ...έχει δει όμως κανείς καμμια αλυσιδωτή αντίδραση εξέλιξης έκτος ίσως απο αυτή που υποστηρίζουν ή τουλάχιστον προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποιοι που ανήκουν σε ένα (Order) Τάξη - μιά κουλτούρα μία γλώσσα μία Θρησκεία? ..... μέσα σε κάποια όρια


quote:
Η λογική απλώς δικαιολογεί τα πιστεύω μας και άρα τις επιλογές μας, κάτι το οποίο όμως δεν είναι το αντικειμενικό. Είναι κρίσεις υποκειμενικές. Η λογική και η πίστη είναι ουσία από την ίδια ουσία, και όπως αδερφός δύσκολα προδίδει τον αδερφό του, έτσι και η λογική αδυνατεί να προδώσει την πίστη της. Είναι σαν να γυρνά και να χτυπά τον εαυτό της.


εμ...μερικές φορές χρειαζόμαστε και μια καλή δικαιολογία για να κάνουμε τα πράγματα να δουλέψουν


Γιώργος
μου αρέσουν τα μανιτάρια όπως και η σοκολάτα μου - ecuadorian


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/10/2006, 16:19:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Άργησα να απαντήσω και το θέμα έχει προχωρήσει αρκετά!!

Unseen

quote:

Πώς βλέπεις τον άνθρωπο σε σχέση με τον κόσμο;

Δύσκολο ερώτημα, μα την πίστη μου! (όπως και η διάκριση μεταξύ υποκειμενικού και αντικειμενικού). Λέω να το αφήνουμε για το P.H.D.,πολύ αργότερα και να μπούμε τώρα σε πιο βατά θέματα για το επίπεδό μου.
Για να μην το αφήσω όμως εντελώς αναπάντητο μιας και η ακριβοθώρητη Unseen με τίμησε κάνοντας την εμφάνισή της με τούτο το ερώτημά θα απαντήσω ότι : ο κάθε άνθρωπος είναι στο κέντρο και γύρω του είναι ο κόσμος!

Ampere

quote:

γιατί από κάποιον που εκτιμά τον Wittgenstein

Τον εκτιμώ μεν, τον αγνοώ δε.. Και εννοώ ότι δεν τον έχω μελετήσει και δεν γνωρίζω τον τρόπο σκέψης του. Από τα λίγα που έχω καταλάβει κυρίως από μελετητές του Wittgenstein, θα συμφωνήσω με τον A. Kircher στην ερμηνεία της φράσης
«Για όσα δεν μπορεί να μιλάει κανείς, για αυτά πρέπει να σωπαίνει.»

Και θα προσθέσω ότι ο Wittgenstein θέτοντας τα όρια γι’ αυτά που μπορούν να ειπωθούν, όρισε αυτόματα και εκείνα τα οποία δεν μπορούν να ειπωθούν παρά μόνο με εσωτερικές διεργασίες. Είναι εκείνα για τα οποία δεν μπορούμε να μιλάμε γιατί δεν μπορούμε να τα ορίσουμε δηλαδή να τα αντιστοιχίσουμε σε πράγματα που υπάρχουν αντικειμενικά και είναι αποδεκτά απ’ όλους μας (πχ δέντρο, πέτρα, σπίτι). Κατ’ αυτήν την έννοια δεν υπάρχει τίποτα νέο να ειπωθεί στην φιλοσοφία (όλο του το έργο είναι μια προσπάθεια να αρθούν τα αδιέξοδα και τα παράδοξα της φιλοσοφίας), γιατί οτιδήποτε είναι πραγματικό και μπορεί να ειπωθεί είναι αυτόματα και μια ταυτολογία. Ολες οι διαμάχες των φιλοσόφων υπάρχουν λοιπόν επειδή ουσιαστικά δεν συμφωνούν στους ορισμούς… διότι : «Όλα όσα μπορούν να ειπωθούν, μπορούν να ειπωθούν καθαρά»
Πάντως δεν αρνιόταν την ύπαρξη μιας άλλης πραγματικότητας και δυσφορούσε με τους θετικιστές του κύκλου της Βιέννης που αν και ήταν θαυμαστές του και στο έργο του (Tractatus) έβλεπαν να δικαιώνονται οι θετικιστικές τους αντιλήψεις, ωστόσο αδυνατούσαν να κατανοήσουν τη σκέψη του.

Μιλώντας λοιπόν καθαρά φιλοσοφικά (καθαρά λογικά κατ’ αυτήν την έννοια της φιλοσοφίας), δεν μπορούμε με όρους της πραγματικότητας να μιλήσουμε για κάτι μη πραγματικό, για κάτι που είναι ρευστό και παίρνει διαφορετική μορφή από παρατηρητή σε παρατηρητή. Δεν υπάρχει λοιπόν περίπτωση με αυστηρά λογικό τρόπο να μιλήσουμε για την πίστη

Δεν θα συμφωνούσαν και πολλοί μαζί του.., όπως ο Πλάτωνας (όχι ο φορουμικός) που όταν εξαντλούσε τα όρια της λογικής απογείωνε τη αφήγηση με έναν μύθο..

Δεν συμφωνούσε και ο Κουρτ Γκέντελ (κύκλος της Βιέννης, όχι και τόσο θετικιστής) που με όρους πραγματικότητας –μαθηματικά- απέδειξε κάτι που είναι στο χώρο του μη πραγματικού (Θεώρημα της μη πληρότητας). Αν και εδώ υπάρχει ένα θολό (για εμένα τουλάχιστον) σημείο ή πιθανότατα να μου διαφεύγει κάτι, καθώς ο Wittgenstein θεωρούσε τα μαθηματικά ως μη πραγματικά και δημιουργήματα της λογικής (εδώ μάλλον θα διαφωνούσαν κάθετα και οι Πυθαγόρειοι για τους οποίος ο αριθμός ήταν πάνω από τα ονόματα και οτιδήποτε για να είναι αληθινό και πραγματικό έπρεπε να έχει την αντιστοιχία του σε κάποια αριθμητική σχέση ή υπόδειγμα). Συνεπώς όλη η απόδειξη του θεωρήματος δεν είναι παρά ένα κολπάκι της λογικής (όπως και ο ίδιος είπε). Για περισσότερα σχετικά ->Εδώ

A.Kircher

quote:

Αλήθεια ξέρει κανείς αν ο μεγάλος φιλόσοφος έχει αναφέρει τίποτα περί πίστεως;

Διαλέξεις για τη θρησκευτική πίστηΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/10/2006, 22:09:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ampere
quote:

Έχεις δίκιο να με ρωτάς «Για εσένα τί είναι το αληθινά μαγικό ;»
Δεν μου είναι προφανής η απάντηση. Θα έλεγα, το οτιδήποτε αυξάνει τους βαθμούς ελευθερίας στην αντίληψή μου και ανυψώνει το επίπεδό συνειδητότητάς μου. Ίσως καταφέρω να βρώ και καλύτερη διατύπωση.

Βαθμοί Ελευθερίας λοιπόν ή β.ε. όπως σε συντομία γράφονται στην Επαγωγική Στατιστική. Ενας κλάδος των μαθηματικών αρκετά ώριμος αλλά και παρεξηγημένος εξαιτίας του τρόπου που παρουσιάζεται από ΜΜΕ μέσα στο γενικότερο κλίμα απάτης, μαγειρέματος και ψευδολογίας.

Οι β.ε. στην επαγωγική στατιστική, δηλαδή στην στατιστική που με βάση ένα μικρό δείγμα (πληροφορία) εξάγει συμπεράσματα για τα χαρακτηριστικά του συνόλου του πληθυσμού (δηλαδή του όλου) ορίζονται ως το σύνολο του δείγματος (μέγεθος της πληροφορίας) μείον τον αριθμό των περιορισμών που τίθενται από την εκτιμήτρια συνάρτηση.

Δηλαδή αν από πληθυσμό μεγέθους Ν παίρνω δείγμα ν μονάδων (για παράδειγμα ν=30) και επιλέγω μια εκτιμήτρια συνάρτηση (για παράδειγμα την δειγματική διακύμανση) με την οποία επιδιώκω να εκτιμήσω (σε όρους πιθανότητας) μια πληθυσμιακή παράμετρο (εδώ την διακύμανση του πληθυσμού), οι βαθμοί ελευθερίας ορίζονται ως β.ε.=ν-1 δηλαδή 29 γιατί η συνάρτηση της δειγματικής διακύμανσης περιέχει μια σταθερά (τον δειγματικό μέσο) και η τελευταία τριακοστή μεταβλητή (για να συνεπής και αμερόληπτη η συνάρτησή μας) δεν μπορεί να πάρει άλλη τιμή παρά μόνο αυτή που ορίζει η σταθερά. Οι υπόλοιπες 29 είναι τυχαίες μεταβλητές και μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε τιμή από αυτές του πληθυσμού. Αυτές χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της συνάρτησης.

Ανάλογα με την εκτιμήτρια συνάρτηση και τον αριθμό των σταθερών που έχουν, ορίζονται και οι β.ε. ως ν-1, ν-2, ν-3 κοκ.

Για να αυξηθούν οι β.ε. είναι προφανές ότι πρέπει να αφαιρέσουμε κάποιους περιορισμούς επιλέγοντας άλλη συνάρτηση ή να αυξήσουμε το μέγεθος του δείγματος.

Η επαγωγική στατιστική λειτουργεί και μάλιστα αρκετά καλά καθώς έχει γερά θεμέλια στην φυσική πραγματικότητα (νόμος των μεγάλων αριθμών, κανονική κατανομή ή κατανομή σφάλματος). Καθώς λοιπόν η πίστη μου σ’ αυτήν είναι ισχυρή δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό για να κάνω κάποιες αντιστοιχίες με αφορμή την σκέψη του Ampere και όποιος αντέξει (O Ampere φταίει ).

Μέχρις εδώ είχαμε επιστήμη, από έδώ και πέρα αρχίζουν επικίνδυνες υποκειμενικές νοητικές ακροβασίες. Γι’ αυτό προσοχή! .

Αν αντιστοιχιθεί η εκτιμήτρια συνάρτηση σε μια νοητική ή φυσική λειτουργία του ανθρώπου και δεχτούμε για παράδειγμα ότι το ανθρώπινο μάτι αποτελεί μια δειγματοληπτική εκτιμήτρια συνάρτηση της νοητής πραγματικότητας, τότε οι β.ε. του θα είναι ίσοι με το μέγεθος της πληροφορίας που μπορεί να πάρει μείον τους περιορισμούς του. Οι περιορισμοί του είναι αυτοί που το ορίζουν ως όργανο (είναι οι σταθερές που περιορίζουν τη συνάρτηση). Θεωρητικά, χωρίς περιορισμούς, το μάτι θα μπορούσε να τα δει όλα, δηλαδή τίποτα καθώς δεν θα μπορούσε να ξεχωρίσει οτιδήποτε από κάτι άλλο. Αυτό όμως είναι αδύνατο καθώς θα έπρεπε να έχει αισθητήρες πιο ευαίσθητους και από το πιο μικρό κομμάτι ύλης, οι οποίοι όμως και πάλι θα αποτελούσαν τον περιορισμό του (αυτούς δεν θα μπορούσε να τους εντοπίσει). Κατ’ αυτήν την έννοια οι περιορισμοί είναι τρόπον τινά ένα αναγκαίο «κακό» για τη λειτουργία της συνείδησης η οποία αναλαμβάνει να κάνει τις εκτιμήσεις με βάση τις συναρτήσεις που διαθέτει και τους περιορισμούς που τις συνοδεύουν.

Συμπέρασμα πρώτο: Δεν μπορεί να υπάρξει συνείδηση και διαδικασία μάθησης και γνώσης άνευ περιορισμών ορισμών και σταθερών. Ερώτημα : Γιατί θα πρέπει να υπάρχει συνείδηση και διαδικασία μάθησης και γνώσης και να μην υπάρχει το τίποτα, χωρίς συνείδηση κτλ, κτλ (που είναι άλλωστε και πιο οικονομικό ). Απάντηση :δεν γνωρίζω αλλά σίγουρα θα υπάρχει λόγος, οπότε καλύτερα να κοιτάξω πως μπορώ να αυξήσω τους β.ε. για να έχω μια καλύτερη εκτίμηση των χαρακτηριστικών της πραγματικότητας και να είμαι πιο άνετος μέσα σ’ αυτήν.

Οι β.ε. αυξάνονται είτε αφαιρώντας περιορισμούς, είτε αυξάνοντας την πληροφορία. Απ’ ότι βλέπω, στο παράδειγμά μας, δυο τρόποι υπάρχουν για να γίνει αυτό: ο μυστικιστικός και ο επιστημονικός. Ακολουθώντας τον πρώτο, ο άνθρωπος εκλεπτύνει όλο και περισσότερο τα φυσικά του όργανα και επεκτείνει τις αισθήσεις του πολύ πέρα από τον μέσο όρο και από αυτό που γνωρίζουμε οι περισσότεροι ως όρια των αισθήσεών μας (άρα και την συνειδητότητά του). Για να γίνει αυτό απαιτεί προσωπική προσπάθεια και η χρήση των αυξημένων αισθήσεων μπορεί να γίνει μόνο από τον ίδιο και από κανέναν άλλο.
Με τον δεύτερο τρόπο τον επιστημονικό οι αισθήσεις αυξάνονται με τεχνικά μέσα και παρότι αυτό γίνεται με την προσπάθεια λίγων ανθρώπων υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα οι περισσότεροι με ότι κινδύνους ή οφέλη συνεπάγεται αυτό. Για εμάς σήμερα η μετάδοση εικόνας ή ήχου μέσω καλωδίων ή ασύρματων σταθμών είναι κάτι φυσιολογικό, για έναν άνθρωπο όμως που έζησε 200 χρόνια πριν θα ήταν κάτι μαγικό.

Συμπέρασμα δεύτερο : η επιστήμη είναι μαγεία!!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/10/2006, 22:29:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κλείνει η μακροσκελής παρένθεση σχετικά με το θέμα της μαγείας

A.Kircher

quote:
Μιας και εγώ και η unseen (σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!) καταλήξαμε σε μια παρόμοια ιδέα, ίσως να υπάρχει κάποια αξία στο να ερευνήσουμε παραπέρα την πιθανότητα της λειτουργίας της πίστης ως "μέσο ανάκλησης (ή συντονισμού με) την συλλογική μνήμη η οποία οδηγεί στην α-λήθεια."(Unseen).

Περιμένω με ενδιαφέρον την διερέυνησή σας πάνω σε αυτό το θέμα.

Χαιρετώ!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/10/2006, 00:35:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ampere

quote:
Συγνώμη παιδιά. Ξέρω τόσο λίγα και κάθε μέρα νιώθω να ξέρω λιγότερα. Αναρωτιέμαι που βρίσκω το θράσος να θέλω να προχωρήσω σε πεδία που με ξεπερνούν κατά πολύ. Αρνούμαι όμως να σταματήσω να προσπαθώ κι ας γίνομαι γελοίος. Νομίζω ότι απλά ντρέπομαι λιγότερο, τίποτε άλλο.

Πολύ καλό σημείο αυτό στο οποίο βρίσκεσαι, καλέ μου... Κερδίζεις πόντους στην εκτίμησή μου, συνέχισε. Πού ξέρεις, μπορεί στο τέλος να σε ανακηρύξω… δήμαρχο! (όσο για μένα θα εξακολουθήσω να προτιμώ τον υπέροχο ρόλο της νεραϊδοπαρμένης του χωριού).

quote:
Η συναφής ερώτηση φαίνεται να αφορά το πώς σταματάμε το βραχυκύκλωμα της πραγματικότητας και αρχίζουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα ως αυτό που είναι πραγματικά

Δεν είμαι σίγουρη ότι πρόκειται για βραχυκύκλωμα και όχι για φυσιολογική λειτουργία. Αν μη τι άλλο μπορεί να είναι η απάντηση στο «γιατί τόσοι πολλοί από εμάς και γιατί τόσο διαφορετικοί». Ίσως κάτι να θέλησε να είμαστε έτσι, να έχουμε διαφορετικές εποπτείες/αναγνώσεις του ίδιου πράγματος (εάν θεωρήσουμε ότι υπάρχει «ένα ίδιο πράγμα» ανεξάρτητο από εμάς τους ίδιους) γιατί ίσως αυτό έχει μεγαλύτερη αξία από την αναγνώριση μιας και της αυτής «πραγματικότητας» ως τέτοιας. Εκτός αν θεωρείς ότι αυτή η αναγνώριση θα μπορούσε να είναι η λύση, η έξοδος από την ανθρώπινη εμπειρία, once and for all. Φυσικά όλα τα παραπάνω έχουν ως σημείο αναφοράς (έρχονται από και επιστρέφουν σ)τα προσωπικά μου πιστεύω (πώς αλλιώς, άλλωστε…).

Να παρατηρήσω σε αυτό το σημείο ότι γενικά καλέ μου Ampere σε ενδιαφέρει η αλήθεια (ως αξιολογικό ζήτημα) στην προσέγγισή σου της πραγματικότητας, γι’ αυτό άλλωστε σου είχα απευθύνει και τη σχετική ερώτηση. Το βλέπεις δε το θέμα από την άποψη του ρεαλισμού, κι έτσι η αλήθεια για σένα είναι η συμφωνία ή αντιστοιχία της νόησης προς την πραγματικότητα.

Ο ρεαλισμός όμως δεν είναι η μόνη δόκιμη θεωρία. Ο ιδεαλισμός (και ο ορθολογισμός) θεωρούν την αλήθεια σα συμφωνία της νόησης με τον εαυτό της, σαν εσωτερική συνέπεια των κρίσεων ή σα μια σύλληψη της νόησης με την οποία «πρέπει» να συμφωνεί η πραγματικότητα. Δεν πιστεύω να με ρίξεις στην πυρά επειδή η ιδιοσυγκρασία μου με κατευθύνει προς το δεύτερο ρεύμα σκέψης, έτσι;

quote:
Συμφωνώ με την Unseen.

Ampere πρόσεξε, είμαι σε επικίνδυνη ηλικία για καρδιακή προσβολή! Σιγά θα τα λες αυτά, προσεκτικά!!!

quote:
Ενδιαφέρον (αν και ολίγο "αναρχικό") και το μοντέλο που προτείνεις, θα ήθελα όμως να περιλάμβανε και την έννοια δεδομένα(data). Επίσης χρειάζομαι και κάποιους ορισμούς ως προς το τι είναι διάνοια, τι ψυχή και τι πνεύμα. Δεν είναι και τόσο προφανή για μένα όλα αυτά.

Πίστεψέ με, δεν θέλεις να αναλύσω την έννοια «δεδομένα», δεν θα τα γλιτώσεις τα βάλιουμ, μη σε χάσουμε τώρα που σε βρήκαμε… Όσο για τη διάνοια, την ψυχή και το πνεύμα, έχεις ασφαλώς δίκιο, ωστόσο το περιεχόμενο που έχουν για μένα ή για οποιονδήποτε δεν νομίζω ότι είναι συναφές. Ας πούμε απλά ότι (για μένα) το ένα περιέχεται μέσα στο άλλο (η διάνοια στην ψυχή και η ψυχή στο πνεύμα), αν αυτό λέει κάτι.

quote:
Μάλλον έχεις δίκιο πως δεν σε επαινώ αρκετά. Αναρωτιέμαι γιατί άραγε. Ίσως απλά να είναι εξαιτίας της …αντικαθεστωτικής σου στάσης.

Κι εγώ αναρωτιέμαι γιατί στη «Σοφία» έγινα εριστική και εξυπνάκιας. Πίστεψέ με παρατηρώ το φαινόμενο με ενδιαφέρον. Ίσως να δείχνει μια ρίζα υπεροψίας που μου είχε διαφύγει μέχρι τώρα. Χα χα χα είναι τόσο διαφορετικό με τη «Θεραπεία» ας πούμε. Εκεί υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν πως σε όποια συζήτηση συμμετέχω δημιουργώ ένα κλίμα ζεστασιάς. Τι να πω!

quote:
Άλλωστε ως γνωστόν «behavior generates behavior».
Να ξέρεις πάντως ότι δεν έχω διάθεση ούτε να σε υπονομεύσω ούτε να σε ανταγωνιστώ καλέ μου φίλε. Ακόμα κι αν με την έκθεση στα ampere του φωτός σου διακινδυνεύω να πάψω να είμαι unseen…

***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/10/2006, 00:36:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
A. Kircher

Εάν θεωρήσουμε ότι η πίστη είναι ανάκληση/ανάμνηση, τότε κατ’ ανάγκην υποθέτουμε ότι φέρουμε μέσα μας την αλήθεια, η οποία λανθάνει (περνά απαρατήρητη). Την έχουμε μεν ξεχάσει, αλλά τη φέρουμε μέσα μας, όλη την αλήθεια. (Άραγε ως τι τη φέρουμε και πού;)

Εάν πάλι θεωρήσουμε ότι η πίστη είναι μέσο συντονισμού, τότε θα πρέπει να υποθέσουμε ότι η γνώση είναι «κάπου εκεί έξω», σε έναν συγκεκριμένο χώρο ή και παντού γύρω μας. Στην περίπτωση αυτή το έργο της ενθύμησης συντελείται με την ταύτιση των δονήσεων, κάπως σαν να βάζουμε το κλειδί στην κλειδαριά. Κάθε που αλλάζει η δόνησή μας, αλλάζει και το κλειδί ώστε να ανοίγει μια διαφορετική πόρτα.

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως η ρήση του Νίτσε «η δύναμη ενός ανθρώπου εξαρτάται από το φορτίο της αλήθειας που μπορεί να αντέξει» υπό αυτό το πρίσμα θα μετερμηνευόταν μάλλον ως «η δύναμη ενός ανθρώπου εξαρτάται από την πίστη του»…


***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/10/2006, 00:40:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δημήτρη

Εγώ ακριβοθώρητη; Mon Dieu!! Έχω επανορθώσει, όχι τίποτε άλλο, αφορμή έψαχνε ο Ampere να με κόψει από απουσίες.

quote:
Λέω να το αφήνουμε για το P.H.D.,πολύ αργότερα και να μπούμε τώρα σε πιο βατά θέματα για το επίπεδό μου.
Πράγματι… άραγε δεν θα φιλοτιμηθεί κανένα πανεπιστήμιο να μας απονείμει κανέναν (τιμητικό έστω) τίτλο με όλα αυτά που γράφουμε εδώ μέσα;

quote:
θα απαντήσω ότι : ο κάθε άνθρωπος είναι στο κέντρο και γύρω του είναι ο κόσμος!
Κι εγώ φίλε μου κάτι τέτοιο θα πω από την παρούσα μου αντίληψη… Θα ήθελα όμως πάρα πολύ να μπορούσα να πω ότι ο άνθρωπος ΕΙΝΑΙ ο κόσμος, γιατί αυτό μου λέει η διαίσθησή μου. Ελπίζω κάποτε να έχω τις ενδείξεις που θα μου επιτρέψουν να το πω.

quote:
Κατ’ αυτήν την έννοια οι περιορισμοί είναι τρόπον τινά ένα αναγκαίο «κακό» για τη λειτουργία της συνείδησης η οποία αναλαμβάνει να κάνει τις εκτιμήσεις με βάση τις συναρτήσεις που διαθέτει και τους περιορισμούς που τις συνοδεύουν.

Να που καταλήγει και άλλος άνθρωπος στο ίδιο σημείο. Γιατί η «μερική αντίληψη» του συνόλου των «πραγματικών δεδομένων και βιωμάτων» θα πρέπει να κρίνεται ελαττωματική ή βραχυκύκλωμα; Αντιθέτως.

quote:
Συμπέρασμα δεύτερο : η επιστήμη είναι μαγεία!!

Συμφωνώ, μολονότι η διαδρομή που με οδήγησε στο ίδιο συμπέρασμα, ήταν διαφορετική…

Ευχαριστώ πολύ.
Unseen


***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/10/2006, 01:58:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Εάν θεωρήσουμε ότι η πίστη είναι ανάκληση/ανάμνηση, τότε κατ’ ανάγκην υποθέτουμε ότι φέρουμε μέσα μας την αλήθεια, η οποία λανθάνει (περνά απαρατήρητη). Την έχουμε μεν ξεχάσει, αλλά τη φέρουμε μέσα μας, όλη την αλήθεια. (Άραγε ως τι τη φέρουμε και πού;)

Εάν πάλι θεωρήσουμε ότι η πίστη είναι μέσο συντονισμού, τότε θα πρέπει να υποθέσουμε ότι η γνώση είναι «κάπου εκεί έξω», σε έναν συγκεκριμένο χώρο ή και παντού γύρω μας. Στην περίπτωση αυτή το έργο της ενθύμησης συντελείται με την ταύτιση των δονήσεων, κάπως σαν να βάζουμε το κλειδί στην κλειδαριά. Κάθε που αλλάζει η δόνησή μας, αλλάζει και το κλειδί ώστε να ανοίγει μια διαφορετική πόρτα.

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως η ρήση του Νίτσε «η δύναμη ενός ανθρώπου εξαρτάται από το φορτίο της αλήθειας που μπορεί να αντέξει» υπό αυτό το πρίσμα θα μετερμηνευόταν μάλλον ως «η δύναμη ενός ανθρώπου εξαρτάται από την πίστη του»…


Φίλη unseen,
αρκετά ενδιαφέρουσες οι σκέψεις σου παραπάνω (μου άρεσε και η μεταφορά με το κλειδί), μπορούμε έτσι να κάνουμε μία αρχή.

Κρατάω αυτό που γράφεις, (ας θεωρήσουμε) πως η αλήθεια υπάρχει μέσα μας σε λανθάνουσα μορφή αλλά και "εκεί έξω".

Αυτό με φέρνει σε κάτι άλλο. Η Αλήθεια προυπάρχει του Μηνύματος της.

Αυτό ίσως είναι μια ιδέα που πολλοί θρησκευόμενοι πιστοί θα αντικρούσουν αφού αρκετά συχνά η έννοια της αλήθειας σχετίζεται με το ίδιο το μήνυμα της αλήθειας (Ευ-αγγέλιο) αλλά και τον ίδιο τον "αγγελιαφόρο" που φέρνει το μήνυμα.

Σκέψη προς αξιολόγηση:

Η έννοια της αλήθειας ως ουσία ανεξάρτητη από το μήνυμα και τον αγγελιαφόρο δημιουργεί την Πίστη.

Η έννοια της αλήθειας ως εξαρτώμενη πλήρως από το μήνυμα και τον αγγελιαφόρο δημιουργεί Πίστεις (ορθές ή λανθασμένες κατά το δοκούν) όσες και τα μηνύματα και οι αγγελιαφόροι.

Infinitum Finitum Producit

Edited by - A. Kircher on 16/10/2006 02:00:02Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/10/2006, 02:14:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μερικές ακόμα ιδέες σχετικά με τον συσχετισμο της πίστης (κυρίως της θρησκευτικής) με την ανάμνηση:

Σε ένα πρώτο, καθαρά λειτουργικό επίπεδο, η ανάμνηση εγκαθιδρύει την πίστη όχι μόνο μέσω της υπενθύμισης της ίδιας της αξίας και της σημαντικότητας της, αλλά κυρίως μέσω της υπενθύμισης αυτών των ίδιων των στοιχείων που την θεμελιώνουν.

Αυτή η παρουσία της ανάμνησης στην ζωή του πιστού δίνει ένα ιδιαίτερο ιστορικό χαρακτήρα στην έννοια της θρησκευτικής πίστης, ένα χαρακτήρα συνέχειας και δια-χρονικότητας που εν τέλει ενδυναμώνει και την ισχύ της.

Στον χριστιανισμό υπάρχουν αρκετές τέτοιες μνημονικές τελετές (ακόμα και η προσευχή μπορεί να έχει ένα τέτοιο χαρακτήρα) όπως η Θεία Ευχαριστία για παράδειγμα ("Τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν") που έχουν σαν σκοπό την επιβεβαίωση-μέσω της ανάμνησης-της σχέσης ανάμεσα στον πιστό και το πιστευόμενο. H ίδια η λατρευτική ζωή της εκκλησίας περιστρέφεται γύρω από την ανάμνηση θεμελιωδών για την πίστη "ιστορικών" στοιχείων και γεγονότων.

Είμαι σίγουρος ότι ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και σε άλλες θρησκευτικές πίστεις.

Infinitum Finitum ProducitΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 12 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.203125
Maintained by Digital Alchemy