ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ?
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 17
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
GALEX
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
133 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/04/2008, 19:20:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους GALEX  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ειδικά οι παλαιότεροι, ακούγαμε στο σχολείο την φράση: "Ο εν ημίν υπάρχων Ηθικός Νόμος" Δηλαδή ότι η ηθική ως σύνολο ηθικών νόμων ενυπάρχει στον άνθρωπο ως θείος σπινθήρας ως θείο σπέρμα με την γέννησή του.
Είναι όμως έτσι? Η γνώση του κακού και του καλού ενυπάρχει μέσα μας σαν ένα δώρο από τον "Δημιουργό" ή αποκτήθηκε κατά την πορεία μας μέσα στην ζωή σαν μία ανακαιότητα προκειμένου το ζώο-άνθρωπος να μπορέσει να συμβιώσει με τα άλλα ζώα του είδους του?
Πολλά έχουν γραφτεί και γι' αυτό το θέμα. Από τον Νίτσε μέχρι τον Σοπενάουερ και από τον 'Ενγκελς μέχρι τον Eco.

Η δική μου άποψη, για να ξεκινήσει η συζήτηση είναι ότι πράγματι "Από την στιγμή που στην σκηνή εμφανίσθηκε ο "Αλλος" άρχισε να δημιουργείται η ηθική"

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/04/2008, 19:35:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ μου φίλε Galex, το θέμα που θέτεις είναι πολύ καίριο,
απλά υπάρχουν κτά τη γνώμη μου δυο βάσεις ηθικής... Το ηθικό
ζώο και ο ηθικός άνθρωπος, πιστεύω ότι υπάρχει σαφής
διαχωρισμός.Προσωπικά με ενδιαφέρει η ηθική στα ζώα, αλλά
πιστεύω ότι είναι εντελώς άλλο πράγμα η ηθική στον άνθρωπο
και σαφώς με άλλη φιλοσοφία και οπτική γωνία...
Εσύ τι λές;...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/04/2008, 21:22:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εγώ πιστεύω ότι από τότε που μπήκε το χρήμα ως μέσο συναλλαγής ήρθε και η ηθική κατάπτωση!
Η καταναλωτική κοινωνία μας πού είναι έρμαιο των εμπόρων μικρών και μεγάλων, αναγκάζεται, να εκπέσει στην ανηθικότητα και στη διαφθορά ως μοναδικό τρόπο να ανταπεξέλθει στην ανάγκη αυτή, αλλά και ως μέσο ικανοποίησης του πληγωμένου εγώ! Όταν κάποιοι δεν μπορούν να καλύψουνε τις ανάγκες αυτές! Για παράδειγμα από ζήλια-φθόνο πολλοί νεαροί γρατζουνάνε τα καινούρια αυτοκίνητα! γιατί αυτοί δεν έχουν, ή έχουν παλιά!
Καίνε την Ελληνική σημαία γιατί είναι στο περιθώριο και θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους! Θεωρώντας ως κατόρθωμα την βδελυρή αυτή πράξη τους!
Και εδώ έρχεται το κράτος να παίξει τον ανύπαρκτο ρόλο του, για να διαιωνίσει αυτή την κατάπτωση για λόγους καθαρά αποπροσανατολισμού και στα πλαίσιο ενός σχεδίου που αποσκοπεί στο βόλεμα των γνωστών τζακιών-φίλων και ημετέρων!
Και έρχεται ο απλός αλλά αδαής και καλά παραπλανημένος λαός να ρωτήσει με ένα μεγάλο γιατί! Βλέποντας πάντα το δέντρο και χάνοντας το δάσος!

Ο ψεύτης κι ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

GALEX
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
133 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/04/2008, 21:57:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους GALEX  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Trexagireve μου, εγώ θεωρώ, όπως ξέρεις απο το άλλο forum, ότι η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους άρχισε από πολύ παλαιά και ακόμα συνεχίζεται. Όταν λέω "ζώο-άνθρωπος" εννοώ τον πρωτάνθρωπο. Πιστέυω ότι η συνέχεια της εξέλιξης είναι αδιάλειπτη μέχρι τον άνθρωπο του σήμερα. Επομένως θεωρώ ότι και η ηθική, από τότε που γεννήθηκε ως αναγκαιότητα συμβίωσης, εξελίσσεται και αυτή μαζί με τον άνθρωπο.
Δεν με ενδιαφέρει το είδος της ηθικής με ενδιαφέρει εάν η ηθική γεννήθηκε από τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν στις πρώτες κοινότητες του πρωτανθρώπου ή εάν η ηθική είναι συνώνυμη με τον "Θεό".

Την έννοια του καλού και του κακού (Good and Evil), την γνωρίζει ο άνθρωπος - είτε του σήμερα είτε του χθες είτε του προχθές - από την γέννησή του? Οπότε προκύπτει ότι αυτή η γνώση έχει θεϊκή προέλευση?
Ή όπως είπα στην εισαγωγή "Από την στιγμή που στην σκηνή εμφανίσθηκε ο "Αλλος" γεννήθηκε η ηθική" (?)

Φίλε Ευρωπαίε, πριν το χρήμα υπήρχε η ανταλλαγή προϊόντων και πριν την ανταλλαγή προϊόντων υπήρχε το "ο θάνατός μου η ζωή σου".(Βέβαια αυτό υπάρχει και σήμερα). Όμως ξαναλέω βλέπει κανείς θεϊκή προέλευη στην ηθική?Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

outside37
Νέο Μέλος

Greece
10 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/04/2008, 22:44:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους outside37  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Είναι αρκετά δύσκολονα οριστεί η λέξη ''ηθική'' με κάποιον αντικειμενικό τρόπο.
Αν θεωρήσουμε πως κάποια ηθική υπάρχει εξ αρχής εντός της ύπαρξης μας ( ''Ο εν ημίν υπάρχων ηθικός νόμος'' ) όπως το έθεσες GALEX , τότε θα πρέπει να προσδιορίσουμε πρώτα την ύπαρξη μας, για να μπορέσουμε μετά να διερευνήσουμε ποιός είναι αυτός ο ηθικός νόμος.
Η προσωπική μου άποψη είναι οτι υπάρχει ένας τέτοιος ηθικός νόμος εντός μας ( πολύ καλά κρυμένος κάτω από τον θόρυβο της καθημερινότητας και της περιγραφής της πραγματικότητας που έχουμε διδαχθεί ) και ο νόμος αυτός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ενότητα των πάντων. Θεωρώντας ως ύπαρξη μου μια μορφή ενέργειας η κβαντικού κενού, ομοειδή και ομοούσια με το σύνολο του σύμπαντος σε κβαντικό επίπεδο, σαφώς η ηθική αυτής της ύπαρξης ( ή ενέργειας ή ψυχής ) δεν θα περιέχει διαχωρισμούς καλό-κακό άσχημο-όμορφο κλπ, αλλά μόνο μια βιωματική αίσθηση της ενότητας της σύνδεσης με κάθετι άλλο.
Τώρα, βγαίνοντας από αυτό το επίπεδο, καιβλέποντας το θέμα πεζά, στην καθημερινή μηχανική πραγματικότητα που βιώνουμε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, κάθε ηθική σ αυτό το επίπεδο, είναι μόνο μια κοσμοθέαση, μια οπτική και δεν διαθέτει καμιά αντικειμενικότητα. ( εξαρτάται από πολιτισμικούς γεωγραφικούς κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες κλπ και είναι ''ηθική'' που διδάσκεται και εξυπηρετεί κάποιους σκοπούς του συστήματος που την διδάσκει )


outside37Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

sonofzeus
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Australia
84 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/04/2008, 03:35:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους sonofzeus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Χριστός Ανέστη σ'όλους
(αυτό το λέω απλά αποφεύγω το αληθώς)

0 έμφυτος "ηθικός" νόμος μου θυμίζει κάτι ευτράπελα που έχω ακούσει του τύπου, ακόμα κα οι κόττες όταν πίνουν νερό σηκώνουν το κεφάλι να ευχαριστήσουν τον Θεό.
Ας δούμε πρώτα αυτό που λέει ο φίλος

quote:
trexagireve
...Το ηθικό ζώο και ο ηθικός άνθρωπος, πιστεύω ότι υπάρχει σαφής
διαχωρισμός.Προσωπικά με ενδιαφέρει η ηθική στα ζώα...


Δεν πιστεύω ότι τα ζώα έχουν ηθική και σίγουρα όχι νόμους ηθικής. Οτι κάνουν το κάνουν από ένστικτο που έχει ενσωματωθεί στο DNA τους
Πέρασαν δεκάδες χιλιάδες χρόνια για να μπορέσουν μερικά είδη να γίνουν κατοικίδια, και μόνο από κυρίως ζώα που ζουν σε αγέλες/ομάδες
προσωπικά δεν έχω εμπειρία ένδειξης ηθικής πράξης σε ζώα.
Αναγνωρίζω διάφορα ένστικτα όπως αυτοσυντήρησης κ.ά.
Αυτά για τώρα πάω να βοηθήσω στο ψήσιμο τ'αρνιού
Τον αμνό τον ψήνουν άλλοι χρόνια τώρα.
Φιλικά ΓιάννηςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
eidos
Μέλος 3ης Βαθμίδας


642 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/04/2008, 11:06:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους eidos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
νομίζω ότι,
δεν είναι άξιο απορίας, το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν κανένα σημείο αναφοράς σε σχέση με την ηθική.
πολλοί π.χ., ακολουθούν το δημοφιλές ρεύμα του ηθικού σχετικισμού,
την άποψη ότι οι αλήθειες σχετικά με το τι είναι δεοντολογικά σωστό εξαρτώνται από τα άτομα και τις ομάδες που τις πρεσβεύουν.
σύμφωνα με αυτή τη φιλοσοφική θεωρία δεν υπάρχει ηθικό απόλυτο—τα πάντα είναι σχετικά.
‘Αυτό που για εσένα είναι λάθος μπορεί για κάποιον άλλον να είναι σωστό’, ισχυρίζονται οι σχετικιστές.
επειδή η ηθική πυξίδα κάποιων δείχνει σχεδόν προς όλες τις κατευθύνσεις, βιάζονται να επικυρώσουν στην ουσία κάθε είδος συμπεριφοράς ως αποδεκτή.

οστώσο,
οι άνθρωποι έχουμε ένα πολύτιμο δώρο (από τον Δημιουργό)
τη λειτουργία της συνείδησης. Ως αποτέλεσμα, σε κάθε έθνος και φυλή, καθώς και σε κάθε εποχή, οι άνθρωποι έχουν κανόνες διαγωγής με πολλά κοινά χαρακτηριστικά.
η συνείδηση, όμως, δεν είναι αλάνθαστος οδηγός. Μπορεί να επηρεαστεί από ψεύτικες θρησκευτικές πεποιθήσεις, ανθρώπινες φιλοσοφίες, προκαταλήψεις και εσφαλμένες επιθυμίες.
επομένως, όπως ακριβώς ένας πιλότος μπορεί να χρειάζεται να κάνει ρυθμίσεις στα όργανα πλοήγησής του, έτσι και εμείς χρειάζεται να ελέγχουμε και, όταν είναι απαραίτητο, να διορθώνουμε την ηθική και πνευματική μας πυξίδα σύμφωνα με τους δίκαιους κανόνες του “Νομοθέτη μας”.
ανόμοια με τα ανθρώπινα πρότυπα διαγωγής, τα οποία μπορεί να αλλάζουν από γενιά σε γενιά, οι τέλειοι κανόνες του Θεού παραμένουν για πάντα.

ο άνθρωπος σαφέστατα δημιουργήθηκε για να κάνει μόνο το καλό,
συμφωνώ με τον galex ότι η εμφάνιση του 'αλλου' (αν εννοιεί τον σατανά) σηματοδότησε την έναρξη της ανιθηκότητας, ως έννοια του κακού.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/04/2008, 15:18:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ GALEX, πολύ ενδιαφέρον το θέμα της Ηθικής και σίγουρα μπορεί να προσεγγιστεί από πάρα πολλές σκοπιές.
Πόσο μάλλον η προέλευση της!

Λόγω έλλειψης χρόνου την δεδομένη χρονική στιγμή, θα επανέλθω όσο πιο σύντομα μπορώ.

Θα μπορούσες να κοιτάξεις επίσης και δύο παλιότερα θέματα σχετικά με την ηθική, καθώς θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν στην αναζήτηση σου (κλίκαρε στους παρακάτω τίτλους για να μπεις κατευθείαν):

Η ΗΘΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

ΗΘΙΚΗ


Το θέμα θα μεταφερθεί σύντομα στην Κατηγορία .-= Η ΣΟΦΙΑ =-. από την Κατηγορία .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-. όπου ανοίχθηκε αρχικά.




In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
GALEX
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
133 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/04/2008, 17:43:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους GALEX  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεά σου Eidos και καλωσόρισες στο θέμα.
Ενώ συνήθως διαφωνώ μαζί σου - τουλάχιστον όσον αφορά στα θέματα που συζητάμε εδώ - πρέπει να ομολογήσω ότι τουλάχιστον τα πιάνεις από την σωστή τους πλευρά και πάντως απο την πλευρά που αρχικά τέθηκαν.

Διαφωνείς με την άποψη ότι:

quote:
οι αλήθειες σχετικά με το τι είναι δεοντολογικά σωστό εξαρτώνται από τα άτομα και τις ομάδες που τις πρεσβεύουν.
σύμφωνα με αυτή τη φιλοσοφική θεωρία δεν υπάρχει ηθικό απόλυτο—τα πάντα είναι σχετικά.


Εγώ ως σκεπτικιστής είμαι και σχετικιστής. Πως είναι δυνατόν η ηθική να μην είναι σχετική και ανάλογη με τις διάφορες γεωγραφικές, πολιτισμικές, πληθυσμιακές, ιδιαιτερότητες?
Που υπάρχει το "ηθικό απόλυτο"? Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
Τι είναι η ηθική? Είναι ένα σύνολο κανόνων συμπεριφοράς και υποχρεώσων προς:
1. Τον θεό
2. Τον πλησίον
Εάν βγάλουμε από το παιχνίδι τον θεό - του οποίου άλλωστε την ύπαρξη όπως γνωρίζεις δεν πιστεύω και επομένως αφού για μένα δεν υπάρχει δεν αναγνωρίζω κανένα είδος ηθικής προς αυτόν - απομένει αυτή η προς τον πλησίον.
Επομένως η ύπαρξη της ηθικής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξη του πλησίον. Με την ύπαρξη του "Άλλου". (Αυτός είναι ο "άλλος" που εννούσα, όχι βέβαια ο Σατανάς την ύπαρξη του οποίου επίσης δεν δέχομαι αφού δεν δέχομαι την ύπαρξη του Θεού).
Άρα όταν είπα "Από την στιγμή που στην σκηνή εμφανίσθηκε ο "Αλλος" γεννήθηκε η ηθική", μεταφορικά εννοούσα την θεατρική σκηνή που παίζει την παράσταση με τον τίτλο: "Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ" και όταν είπα "μπήκε ο άλλος" σαφώς, επίσης μεταφορικά, εννοούσα την δεύτερη σκηνή του έργου όπου σύμφωνα με τον σκηνοθέτη μπαίνει ο δεύτερος των ηθοποιών. Από εκείνη την στιγμή αρχίζει να γίνεται επιτακτική η ανάγκη συμβιβασμών, κανόνων συμπεριφοράς, υποχρεώσεων και δικαιωμάτων, με λίγα λόγια ΗΘΙΚΗΣ.
Χωρίς τον "άλλο" δηλαδή χωρίς τον πλησίον, η ηθική είναι κενό γράμμα.
Δεν υπάρχει καμία ανάγκη ύπαρξής της.

Οι πρώτοι άνθρωποι μην μπορώντας να κατανοήσουν τα φυσικά φαινόμενα -στο πλήρες έλεος των οποίων βρισκόντουσταν - άρχισαν να τα θεοποιούν. Οι καλοί θεοί (ή τα καλά πνεύματα) ήταν αυτά που έφερναν το φως (ο θεός Ήλιος) και τα κακά αυτά που έφερναν το σκοτάδι. Το φως φέρνει ελπίδα (τροφής) το σκοτάδι φόβο (θανάτου και πόνου).
Φως - Σκοτάδι, ζέστη - κρύο, άνοιξη (ευφορία) - χειμώνας (πείνα).
Το δυϊστικό παιχνίδι είχε ξεκινήσει.

Μόλις οι πρώτες ανθρώπινες κοινότητες απέκτησαν κάποια οργάνωση απέκτησαν και τους αρχηγούς τους. Οι θρύλοι δημιούργησαν τις θρησκείες. Οι αρχηγοί ήταν ταυτόχρονα και οι ιερείς (μάγοι). Σε όλες τις ανθρώπινες κοινότητες όλα τα πρακτικά καθημερινά θέματα και οι κανόνες συμβίωσης πέρασαν - εντέχνως και πονηρά - μέσα στο πλέγμα των θρησκευτικών υποχρεώσεων (Το είπε ο Θεός...) Τον αρχηγό βλέπεις, μπορείς να τον αμφισβητήσεις, τον θεό ή τους θεούς όμως, όχι. Έτσι άρχισε να δημιουργείται το: "Ο φόβος φυλάει τα ε'ρμα"
Ο φόβος της τιμωρίας από τον αρχηγό (νόμο) ωχριά μπροστά στην φανταστική θεϊκή τιμωρία (κόλαση).
Άρα για μένα η ηθική έχει αυτον ακριβώς τον ορισμό και αυτήν ακριβώς την προέλευση.

Συγγνώμη για την ακατάσχετη πολυλογία, αλλά λόγω Πάσχα και οβελία απουσίασα όλη την μέρα χθες και την μισή σήμερα.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

eidos
Μέλος 3ης Βαθμίδας


642 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/04/2008, 19:09:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους eidos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
galex

λες και συμφωνώ μαζί σου:
Τι είναι η ηθική? Είναι ένα σύνολο κανόνων συμπεριφοράς και υποχρεώσων προς:
1. Τον θεό
2. Τον πλησίον
-----------------------------------------------

λεω:
στην πραγματικότητα νομιζω το 2. εμπεριέχεται στο 1.
και μάλιστα φαίνεται ότι δεν μπορει να λειτουργήσει ανεξάρτητα...
εξηγούμε:
τι σημαίνει και τι περιλαμβάνει ένα σύνολο κανόνων συμπεριφοράς και υποχρεώσεων προς τον Θεό;

-είμαι σχετικιστής
- δηλαδή είμαι ικανοποιημένος με το ότι ειναι σωστό να ειμαι σχετικιστής
- δηλαδή πιστεύω ότι πρέπει να είμαι σχετικιστής
-δηλαδη προσαρμοζω και καθοδηγώ το νου και το ποιόν μου, σύμφωνα με ότι απαιτεί ο κανόνας του σχετικισμού
-δηλαδή αναγνωρίζω τον σχετικισμό ως κάτι που θα μου κάνει καλό
-δηλαδη προσωποποιώ το σχετικισμο γινεται για μένα θεός-ισχυρός και
κατευθύνει τη ζωή μου.

κάποιος λοιπόν ο οποίος θέλει να είναι έντιμος-ηθικός έναντι του 'θεου' του,
γιατί οπωσδήποτε όλοι κάτι έχουμε όλοι για 'θέο' η μπορεί να έχουμε και πολλούς 'θεους'
οπωσδήποτε υπακουει στους κανόνες που του έχει θέσει ο 'θεος' του...
οτιδήποτε αλλο δεν περιλαμβάνει εντιμότητα-ηθική, και ως εκ τούτου είναι ανήθικο.

ο σχετικισμός πάράγει αποτέλεσμα, ο σχετικιστης, πρέπει να διάγει έντιμα-ηθικα ως προς αυτό το αποτέλεσμα...

στην περίπτωση του Δημιουργού μας, το να είμαστε ηθικοί απέναντι του απαιτεί να τον υπακουμε, και να τηρούμε τους κανόνες του.
οπωσδήποτε απαιτεί επίσης να διάγουμε ηθικά ως προς το αποτέλεσμα που έχει παραγάγει ο Δημιουργός, και αυτό το αποτέλεσμα είναι ο πλησίον μας...



Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

GALEX
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
133 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/04/2008, 22:31:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους GALEX  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Eidos,
Λες:
quote:
-είμαι σχετικιστής
- δηλαδή είμαι ικανοποιημένος με το ότι ειναι σωστό να ειμαι σχετικιστής
- δηλαδή πιστεύω ότι πρέπει να είμαι σχετικιστής
-δηλαδη προσαρμοζω και καθοδηγώ το νου και το ποιόν μου, σύμφωνα με ότι απαιτεί ο κανόνας του σχετικισμού
-δηλαδή αναγνωρίζω τον σχετικισμό ως κάτι που θα μου κάνει καλό
-δηλαδη προσωποποιώ το σχετικισμο γινεται για μένα θεός-ισχυρός και
κατευθύνει τη ζωή μου.


Και επίσης:


quote:
στην περίπτωση του Δημιουργού μας, το να είμαστε ηθικοί απέναντι του απαιτεί να τον υπακουμε, και να τηρούμε τους κανόνες του.
οπωσδήποτε απαιτεί επίσης να διάγουμε ηθικά ως προς το αποτέλεσμα που έχει παραγάγει ο Δημιουργός, και αυτό το αποτέλεσμα είναι ο πλησίον μας...



Όσον αφορά στο πρώτο επίτρεψέ μου να σου πώ ότι αυτό μοιάζει, ή είναι, απλή σοφιστία της (παρα) λογικής, του τυπου " Το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνόμος είναι όργανο, άρα ο αστυνόμος είναι μπουζόυκι"
Ξεκινάς με την παραδοχή του "είμαι σχετικιστής", για να καταλήξεις στο ότι ο σχετικισμός είναι ο θεός μου που πρέπει να υπακούω στις εντολές και τους λόγους του. Όμως δεν είναι έτσι γιατί εγώ καταλήγω σ' αυτήν την στάση όχι από θεϊκή εντολή, την οποίαν ουδέποτε έχω λάβει, αλλά με την βοήθεια του ορθολογισμού και της μελέτης. Διατηρώ το δικαίωμα, όποτε μ' αρέσει, να αλλάξω άποψη και να ακολουθήσω μία, ακόμη και, εκ διαμέτρου αντίθετη, αδιαφορώντας εάν αυτή έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη, εάν έτσι αποφασίσω ότι είναι ορθότερο.
Εάν υπάκουα σε εντολή θεού, δεν θα μπορούσα να επιτρέψω στον εαυτό μου - όταν με την ορθή λογική διαπιστώσω ότι κάπου κάνω λάθος - να αλλάξω άποψη, διότι τότε καταργείται η έννοια τής θεϊκής επιταγής.
Πάρε για παράδειγμα εσένα. Μένεις προσκολημένος σ' αυτά που θεωρείς ως "Λόγο του θεού" και απορρίπτεις a priori ό,τι δήποτε ξεφεύγει έστω και κατά το κόμμα από αυτά. Εγώ όμως δεν έχω τέτοιο πρόβλημα γιατί διατηρώ το δικαίωμα της απολύτως ελεύθερης επιλογής.

Όσον αφορά στο δεύτερο:
Πιστεύεις ότι φέρεσαι ηθικά προς τον πλησίον υπακούοντας και εκτελώντας τις εντολές το θεού. Πιστεύω ότι φέρομαι ηθικά επειδή έχω μάθει και επιθυμώ, να φέρομαι όπως θα ήθελα να μου φερθούν. Από απλά καθημερινά πράγματα μέχρι περισσότερο σοβαρά.
Από το να πάρεις την σειρά κάποιου στο ταμείο την ώρα που είναι αφηρημένος μέχρι το να αρπάξεις το πορτοφόλι κάοιου άλλου.
Θα σε ρωτήσω κάτι: Ως υπόθεση εργασίας, ας υποθέσουμε ότι ένα άτομο από την στιγμή της γέννησής του μέχρι την ενηλικίωσή του βρίσκεται πλήρως απομονωμένο από άλλα όντα, ζώα και ανθρώπους. Αυτό το άτομο πιστεύεις ότι διαθέτει μέσα του σπόρους ηθικών κανόνων? Εάν με την ενηλικίωσή του σπάσουμε την απομόνωση και το φέρουμε σε επαφή - για πρώτη φορά - με τον "πλησίον" θα γνωρίζει από ηθική συμπεριφορά? Θα έχει ηθικούς κανόνες. Εάν μου πεις όχι τότε αυτό σημαίνει ότι δεν έχει λάβει κανένα σύνολο θεόπεμπτων ηθικών κανόνων. Εάν μου πεις ναι.........τότε δεν μπορώ παρά να διαφωνήσω .....χαμογελώντας με κατανόηση....
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

sonofzeus
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Australia
84 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 09:42:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους sonofzeus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε eidos γειά σου
Ο φίλος GALEX ήταν πολύ επιεικής μαζί σου όσον αφορά αυτά που λες, και από ότι θυμάμαι δεν είναι η πρώτη φορα που προσβάλλεις τον συνομιλητή σου με αυτό τον τρόπο.
Αυτά που έγραψες
quote:
eidos, υπαρχει Δημιουργος; Απεστάλη: 21/04/2008, 07:33:19
ολοι μας εχουμε θρησκεια,
ακομα και αθεος να δηλωνει καποιος, παλι εχει θρησκεία...
εγω λατρευω τον Θεο της Βιβλου, τον Γιαχβε,
οι Ορθοδοξοι λατρευουν τρεις θεους των 'αγιων πατερων'...
οι αρχαιολατρες το 12θεο και βαλε,
οι επιστημονες λατρευουν την επιστημη τους...
θεος σημαινει ισχυρος, οτιδηποτε λοιπον πιο ισχυρο απο εμας στο οποιο αποβλεπουμε και απο το οποιο εξαρτιωμαστε,
αυτο ειναι για μας θεος,
και εφοσον αφιερωνουμε τις δυναμεις μας σε αυτο, ασκουμε λατρεια, δηλαδη θρησκεια...
μην ξεγελας λοιπον τον εαυτο σου, λεγοντας οτι εισαι αθεος...
δεν πιστευεις στο Θεο της Βιβλου,
αλλα σιγουρα και εσυ καπου πιστευεις...


μαζί με τα
quote:
eidos
...δηλαδη προσωποποιώ το σχετικισμο γινεται για μένα θεός-ισχυρός και κατευθύνει τη ζωή μου.
κάποιος λοιπόν ο οποίος θέλει να είναι έντιμος-ηθικός έναντι του 'θεου' του, γιατί οπωσδήποτε όλοι κάτι έχουμε όλοι για 'θέο' η μπορεί να έχουμε και πολλούς 'θεους'



δεν είναι σοφιστείες παίζοντας με τη λέξη θεός. ΕΙΝΑΙ προσβολές, απαξιώσεις και υποτιμήσεις των αντιφρονούντων με σέ.
Γι αυτο και σε ρώτησα τον ορισμό σου της έννοιας Θεός.
Αφού όπως ΕΣΥ λες ο θεός είναι Δημιουργός του κόσμου , "νοήμων Ον ",
αθάνατος ΄κ.λ.π. πως νομίζεις ότι μπορείς να λές σε κάποιον ότι πιστεύει ή έχει για θεό του την Επστήμη, τον Σχετικισμό, το οποιοδήποτε ΑΛΛΟ, αν αυτός ο κάποιος δεν σου έχει πει ότι αυτό το ΑΛΛΟ το θεωρεί Δημιουργό, νοήμων Ον, Αθάνατο κ.τ.λ. και επιμένω, πως νομίζεις ότι μπορείς να τα λές αυτά σε κάποιον χωρίς να τον προσβάλλεις.
Φίλε GALEX θαυμάζω την πραότητα του χαρακτήρα σου.

Επί του θέματος.
Μήπως έχουμε μπερδέψει λίγο τους όρους;
ο ορισμός που δέχεσται

quote:
Είναι ένα σύνολο κανόνων συμπεριφοράς και υποχρεώσων προς:
1. Τον θεό
2. Τον πλησίον


που θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και 3. Την φύση.
ταιριάζει πιο πολύ στα ήθη- morals/morality.
Δεν είμαι σίγουρος αλλά η ηθική είναι επιστήμη ηθών και δεοντολογίας και εκ τούτου είναι ανθρώπινο προιόν.
Αν πάλι με την ηθική εννοούμε ηθικές αρχές, ήθη κανένα πρόβλημα.
Φίλε GALEX αν κάποια ήθη έχουν βοηθήσει στην εξέλιξη του ανθρώπου τότε σίγουρα μπορούν να θεωρηθούν έμφυτα, αλλά σίγουρα αυτό δεν σημαίνει ηθική με καμμία έννοια αφού είναι μεμονωμένα και δεν αποτελούν "σύνολο".
Φίλε eidos
άλλο συνείδηση κι άλλο ήθος ή ηθική,
ένας ασυνείδητος οδηγός δεν είναι απαραίτητα και ανήθικος.
Δεν είναι βέβαιο ότι "ο άνθρωπος σαφέστατα δημιουργήθηκε για να κάνει μόνο το καλό" φυσικά εννοείς σύμφωνα με την Α.Γ.
Σεβαστή η γνώμη σου, αλλά άλλη εκδοχή είναι ότι ο θεός της Α.Γ. δεν ήθελε οι άνθρωποι να αποκτήσουν τη "γνώση του καλού και του κακού" και χωρίς γνώση του καλού και του κακού αφ' ενός και χωρίς λογική αφ' ετέρου δεν μπορεί να υπάρξει ηθική.
πάντα φιλικά ΓιάννηςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 10:09:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ωραίο θέμα φίλε GALEX , αλλά και δύσκολο .

Η πρώτη δυσκολία είναι ο ορισμός της λέξεως ηθική .

Και όταν λέω ορισμός, εννοώ την εύρεση των κανόνων «συμπεριφοράς» που κάνουν τον άνθρωπο να διαχωρίζει τι είναι ορθό και τι είναι λανθασμένο μέσα σε μια κοινωνία ή ακόμα και μέσα σε μια θρησκευτική κοινωνία ;

Όλοι γνωρίζουμε πως η ηθική (ήθη, έθιμα, συνήθειες και κοινωνικές συμπεριφορές) ποικίλουν από εποχή σε εποχή και από λαό σε λαό, βάση τους παράγοντες που υπόκεινται το κάθε κοινωνικό σύνολο, οπότε κάτω από αυτές τις συνθήκες μιλάμε για μια υποκειμενική ηθική και όχι για μια αντικειμενική ηθική…

Κατά την προσωπική μου άποψη για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τον πραγματικό ορισμό της λέξεως ηθικής, πρέπει να απελευθερωθούμε από κάθε κοινωνικό και θρησκευτικό «πρέπει» που μας «επιβάλλεται» ως ένα σύνολο ρυθμιστικών κανόνων για την ανθρώπινη συμπεριφορά και να γνωρίσουμε συνειδητά το κάθε τι που πράττουμε .

Βέβαια υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, διαβάστε ένα ενδιαφέρων άρθρο από το focusmag.gr

Και η ηθική; Είναι μέσα στο κρανίο μας...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 11:29:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
elo:
Κατά την προσωπική μου άποψη για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τον πραγματικό ορισμό της λέξεως ηθικής, πρέπει να απελευθερωθούμε από κάθε κοινωνικό και θρησκευτικό «πρέπει» που μας «επιβάλλεται» ως ένα σύνολο ρυθμιστικών κανόνων για την ανθρώπινη συμπεριφορά και να γνωρίσουμε συνειδητά το κάθε τι που πράττουμε .

Όλοι απελευθερωμένοι είμαστε elo! αν όμως φύγουμε από το <<πρέπει>> για να αρχίσουμε φιλοσοφικώς να προσεγγίσουμε την ηθική θα καταλήξουμε σε αμπελοφιλοσοφίες τις οποίες μόλις θα ολοκληρώνουμε θα τρέχουμε κλέβοντας τον πλησίον μας να αγοράσουμε δώρα για την ερωμένη κόρη μας!
Το τι είναι ηθική μόνο αμπελοφιλόσοφοι θα καθόντουσαν με τις ώρες να το ανέλυαν! εκτός αν ανακαλύψαμε εκ νέου την Αμερική!

Ο ψεύτης κι ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 12:11:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε elo, αυτό που θέλεις να πεις είναι ότι η ηθική αλλάζει
κατά το δοκούν και ανά την εποχή; Γιατί αν εννοείς αυτο,
τότε έχουμε ένα παράδοξο: Σήμερα πολλά έρχονται σαν μόδα και κατευθυνόμενα από την Αμερική…Άρα λοιπόν, τις μ…κίες που θέλουν
οι έμποροι και διεφθαρμένοι των ΗΠΑ θα τις κάνουμε ηθική;
Εγώ προσωπικά θέλω να έχω μια καλύτερη άποψη για τους νόμους
που με διέπουν κι από το να ελέγχομαι από κάποια διεφθαρμένα
άτομα, περαν του ατλαντικού…
Αντικειμενικά ηθική δεν υπάρχειq, σε ρωτώ φίλε μου εγώ...
Θα σου φέρω το κλασσικό παράδειγμα με τον άνθρωπο που πέφτει
στον δρόμο και κανείς δεν σπεύδει να τον βοηθήσει , όπως έχει παρατηρηθεί και γίνει και επί σκοπού από τηλεοπτικές εκπομπές …
Για μένα φίλε μου,αυτό σημαίνει ότι αποκτούμε την ηθική του ζώου, κοινως μακρυά από τον κ..ο μου κι όπου να’ ναι…
Μια τέτοια κοινωνία έχει την κατάλληλη προεργασία για να χειραγωγηθεί και να μετατραπεί σε ολοκληρωμένου καθεστώτος
εποχή...Θα σου άρεσε κάτι τέτοιο;...
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
eidos
Μέλος 3ης Βαθμίδας


642 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 12:56:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους eidos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
σονοφζευς

η προσδοκία μου δεν είναι να προσβάλλω κανέναν...
αν θεωρείς πραγματικα ότι προσβάλλω κάποιους γράφοντας αυτο που πιστεύω, λυπάμαι, οστώσο είμαι ανοικτός για περαιτέρω διάλογο...

galex

λες:
Ξεκινάς με την παραδοχή του "είμαι σχετικιστής", για να καταλήξεις στο ότι ο σχετικισμός είναι ο θεός μου που πρέπει να υπακούω στις εντολές και τους λόγους του. Όμως δεν είναι έτσι γιατί εγώ καταλήγω σ' αυτήν την στάση όχι από θεϊκή εντολή, την οποίαν ουδέποτε έχω λάβει, αλλά με την βοήθεια του ορθολογισμού και της μελέτης. Διατηρώ το δικαίωμα, όποτε μ' αρέσει, να αλλάξω άποψη και να ακολουθήσω μία, ακόμη και, εκ διαμέτρου αντίθετη, αδιαφορώντας εάν αυτή έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη, εάν έτσι αποφασίσω ότι είναι ορθότερο.
--------------------------------------------------------

σε θεωρώ αρκετα έξυπνο, και είμαι σίγουρος, όπως και ο σονοφζευς, ότι καταλαβαίνετε αυτό που σας λέω

1) οι θεικές εντολές προέρχονται απο ένα θεικό Ον,
ο κάθε ενας που εχει πρόσβαση σε αυτές τις εντολές (στον τρόπο ζωής δηλαδή που παράγουν),
μπορεί με την βοηθεια του ορθολογισμού και της μελέτης, όπως λες, να αποφασίσει αν θα υπακούσει σε αυτές τις εντολές η όχι...
πως με βοηθάει η ενόραση να αποφασίσω;
περιλαμβάνονται πολύ περίσσοτερα απο τυφλή υποταγή
ο ορθολογισμος και η βαθειά σκέψη, με κάνουν να αποδεχτώ το γεγονός ότι το να υπακούω στο θεικο Ον, όχι μόνο απο συμφέρον, αλλά πολύ περισσότερο σαν μια μικρη ανταπόδωση αισθημάτων θα με κάνει να ζω ικανοποιητικά, και βεβαίως και πρωτίστως, (εφόσον Εκείνος κατέχει την υψήλη θέση) το θεικό Ον επίσης θα νοιώθει ικανοποίηση.

αν κάποια δεδομένη στιγμή, κάτι αλλάξει σε αυτη τη αμφίδρομη σχέση, θα μπορούσα, σαν κατώτερος, να στραφω κάπου αλλού.
(εννοείται και πάλι σε κάτι υψηλότερο από εμένα)
οι άνθρωποι πάντα ψάχνουμε και έχουμε ανάγκη για κάτι ανώτερο απο εμάς (θυμίσου πριν λίγες απαντήσεις τον τρόπο που έγραφε για σένα ο ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ, τα λογια του μυριζαν έντονα αποδοχη στο κάτι δυνατώτερο απο τον ίδιο)

2)ο σχετικισμός, η όποιο άλλο παρομοιο ρεύμα σκέψης και πράξης, είναι απόρροια κάποιου η κάποιων οι οποίοι σχήματισαν ένα τρόπο ζωής,
και τον μετέδωσαν σε άλλους
ορθολογιστικά εσύ πείθεσαι απο το πλαίσιο στο οποίο κινείται το συγκεκριμενο σύστημα αναφόρας (σχετικισμός στην περιπτωσή μας) και δέχεσαι να διάγεις σύμφωνα με αυτό...
ικανοποιώντας έτσι τον εαυτό σου, και βεβαίως αποδεχόμενος την 'χαρά' του 'αλλου' που έθεσε σε κίνηση το συγκεκριμένο ρεύμα.

στην πραγματικότητα δέχεσαι το σύστημα αναφορας που θέσπισε καποιος άλλος, κάποιος με δυνατώτερη σκέψη απο εσένα...
και βέβαια όταν αυτό παύει να σε καλύπτει κάποια δεδομένη στιγμή, εσύ το απορρίπτεις, και γούστο σου καπέλο σου, γίνεσαι κατί άλλο.

στην πραγματικότητα, ούτε εγώ που πιστέυω και αποδέχομαι τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από ένα θεικό Ον,
ούτε εσύ που πιστεύεις σε κανόνες συμπεριφορας που έχουν θεσπιστεί απο κάποιον αλλο, διαφέρουμε σε κάτι...

και οι δύο έχουμε συνηδειτά αποφασίσει, οτι βάση απολαβών,
διάγουμε έτσι ή αλλιώς,
και βεβαίως όταν η πρώτη μας απόφαση δεν μας καλύπτει, μπορούμε να ξεκινησουμε για καινουργια λιμάνια...

πέσμου ειλικρινά απο αυτη την άποψη, (της υποταγής και της αφοσίωσης και των απολαβών) σε τι διαφέρει ο δικος μου Θεός-ισχυρός, απο τον δικό σου;

τι σε κάνει να πιστεύεις ότι η δικιά μου υποταγή είναι τυφλή, και η δικιά σου όχι;;

μήπως η ευκολία με την οποία αλλάζεις τα διάφορα συστήματα αναφοράς;
μήπως η φαινομενικά ελευθεριάζουσα διάθεση σου;

μήπως η δική σου κατά καιρούς αστάθεια φανερώνει, μη ορθολογισμό;
και μηπως η δική μου μεγαλύτερη εμμονή, δείχνη απλα ορθότερη σκέψη;

περιλαμβάνονται πολύ περισσότερα, αλλά τα αφήνω για αργότερα.


Edited by - eidos on 29/04/2008 12:57:34

Edited by - eidos on 29/04/2008 13:15:39Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

GALEX
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
133 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 13:38:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους GALEX  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Eidos,
Δεν μου απάντησες στο παρακάτω απλό ερώτημα αλλά μόνο ανακατεύεις πάλι την γνωστή σούπα αυγολέμονο που λέγεται "θεϊκό υπέρτατο Όν"
quote:
Ως υπόθεση εργασίας, ας υποθέσουμε ότι ένα άτομο από την στιγμή της γέννησής του μέχρι την ενηλικίωσή του βρίσκεται πλήρως απομονωμένο από άλλα όντα, ζώα και ανθρώπους. Αυτό το άτομο πιστεύεις ότι διαθέτει μέσα του σπόρους ηθικών κανόνων? Εάν με την ενηλικίωσή του σπάσουμε την απομόνωση και το φέρουμε σε επαφή - για πρώτη φορά - με τον "πλησίον" θα γνωρίζει από ηθική συμπεριφορά? Θα έχει ηθικούς κανόνες. Εάν μου πεις όχι τότε αυτό σημαίνει ότι δεν έχει λάβει κανένα σύνολο θεόπεμπτων ηθικών κανόνων. Εάν μου πεις ναι.........τότε δεν μπορώ παρά να διαφωνήσω .....χαμογελώντας με κατανόηση....

Απάντησέ μου σε αυτό και μετά τα λέμε.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 14:06:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
europaios2 Όλοι απελευθερωμένοι είμαστε elo! αν όμως φύγουμε από το <<πρέπει>> για να αρχίσουμε φιλοσοφικώς να προσεγγίσουμε την ηθική θα καταλήξουμε σε αμπελοφιλοσοφίες τις οποίες μόλις θα ολοκληρώνουμε θα τρέχουμε κλέβοντας τον πλησίον μας να αγοράσουμε δώρα για την ερωμένη κόρη μας!

Πόσο απελευθερωμένος μπορεί να είσαι ευρωπαίε, όταν συμβαδίζεις με ένα «πρέπει» που κάποιοι σου επιβάλουν για να μπορέσεις να είσαι ηθικός .

Και το χειρότερο, όταν δεν όταν δεν μπορείς να είσαι συνειδητός σε ότι κάνεις και για τι το κάνεις και απλά επιλέγεις ένα πρέπει ….

quote:
Trexagireve -Φίλε elo, αυτό που θέλεις να πεις είναι ότι η ηθική αλλάζει
κατά το δοκούν και ανά την εποχή; Γιατί αν εννοείς αυτο,
τότε έχουμε ένα παράδοξο: Σήμερα πολλά έρχονται σαν μόδα και κατευθυνόμενα από την Αμερική…Άρα λοιπόν, τις μ…κίες που θέλουν
οι έμποροι και διεφθαρμένοι των ΗΠΑ θα τις κάνουμε ηθική;

Κάποτε φίλε Trexagireve ηθικό ήτανε να υπάρχουν σκλάβοι ή το να δανείσει κανείς την γυναίκα του στον φιλοξενούμενό του για την σεξουαλική του ικανοποίηση ή το να φοράς μια μπούρκα για να μην φαίνεται το πρόσωπο σου ή το να σκοτώνεται κάποιος σε έναν ιερό πόλεμο, παίρνοντας μαζί του δεκάδες άλλα αθώα άτομα, νομίζοντας ότι θα πάει σε έναν παράδεισο γεμάτο από … ρύζια… και πολλά άλλα παραδείγματα που μπορείς να ψάξεις και να βρεις .

Δεν μιλάω για μια μόδα που κάποιοι θέλουν να μας επιβάλουν, αλλά για «ηθικούς νόμους» που επιβάλλονται από ένα κράτος (τιμωρία=φυλακή) και μια Θρησκεία (παράδεισος ή κόλαση) μια ηθική συμπεριφορά με μεγάλη δόση καθωσπρεπισμού και σεμνοτυφίας .

quote:
Trexagireve - Αντικειμενικά ηθική δεν υπάρχειq, σε ρωτώ φίλε μου εγώ...
Θα σου φέρω το κλασσικό παράδειγμα με τον άνθρωπο που πέφτει
στον δρόμο και κανείς δεν σπεύδει να τον βοηθήσει , όπως έχει παρατηρηθεί και γίνει και επί σκοπού από τηλεοπτικές εκπομπές …
Για μένα φίλε μου,αυτό σημαίνει ότι αποκτούμε την ηθική του ζώου, κοινως μακρυά από τον κ..ο μου κι όπου να’ ναι…
Μια τέτοια κοινωνία έχει την κατάλληλη προεργασία για να χειραγωγηθεί και να μετατραπεί σε ολοκληρωμένου καθεστώτος
εποχή...Θα σου άρεσε κάτι τέτοιο;...

Βλέπεις αν ο άνθρωπος δεν μπορέσει να συνειδητοποιήσει πως το ηθικό (αγαθό) δεν είναι κάτι που το αντλείς από έξω ή που επιβάλλεται, αλλά κάτι που πηγάζει από μέσα σου και μόνο όταν καταφέρεις και το αναγνωρίσεις και αντιληφθείς τα οφέλη που θα φέρει σε εσένα και σε όλο το σύνολο (φύση/άνθρωπος), τότε μόνο θα καταλάβεις πως η ηθική δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τις ορέξεις του καθενός και δεν κερδίζεται με … «ανταλλαγές» .

Όποτε φίλε Trexagireve το να κάνεις μια καλή πράξη πχ το παράδειγμα που δίνεις, βοηθώντας έναν άνθρωπο…. νομίζοντας ότι έτσι έχεις και την κατάλληλη ανταμοιβή (έδωσα/έλαβα) ακόμα και από την θρησκεία (θεος) ή κοινωνία (αποδοχή) μόνο ηθικό δεν είναι…

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
GALEX
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
133 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 14:10:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους GALEX  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Sonofzeus,
Δεν είμαι τόσο πράος όσο νομίζεις. Εδώ ο Eidos στο άλλο forum περί δημιουργού με απεκάλεσε "Φανατικό" επειδή με δυναμικό και όχι χαλαρό τρόπο υποστηρίζω τις απόψεις μου. Η αλήθεια είναι όμως ότι αποφάσισα να είμαι πιό πράος σ' αυτό το forum και επειδή το δημιούργησα εγώ (δοξάστε με!!!) αλλά και επειδή δεν μου άρεσε ο τρόπος που κατέληξε το προηγούμενο, με τους συνεχείς πυροβολισμούς.

Τώρα επί του προκειμένου, θα συνιστούσα να μην μεταφέρουμε αποσπάσματα από άλλες συζητήσεις, όπως έκανες, γιατί φοβάμαι ότι θα χάσει τον προσανατολισμό της η συζήτηση.

Όσον αφορά την τοποθέτησή σου σχετικά με την προς την φύση ηθική, βασικά θα συμφωνήσω ότι έχουμε υποχρεώσεις προς την φύση, και πολλές μάλιστα, αλλά για μένα η προς την φύση ηθική ταυτίζεται με την προς τον πλησίον με την ένοια ότι διασώζοντας το περιβάλλον εξασφαλίζω - στο μέτρο που μου αναλογεί - το μέλλον του συνανθρώπου μου και βέβαια και το δικό μου.

Επίσης φίλε μου Sonofzeus, πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι οι μόνες έμφυτες πληροφορίες που πιστεύω ότι γονιδιακά κληροδοτούνται στους ανθρώπους είναι ένστικτα (αυτοσυντήρησης, διαιώνισης κλπ). Τα ένστικτα όμως διαφέρουν και δεν έχουν καμία σχέση με την ηθική η οποία πιστέυω ότι είναι 100% επίκτητη.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

GALEX
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
133 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 14:24:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους GALEX  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Elo
quote:

Όποτε φίλε Trexagireve το να κάνεις μια καλή πράξη πχ το παράδειγμα που δίνεις, βοηθώντας έναν άνθρωπο…. νομίζοντας ότι έτσι έχεις και την κατάλληλη ανταμοιβή (έδωσα/έλαβα) ακόμα και από την θρησκεία (θεος) ή κοινωνία (αποδοχή) μόνο ηθικό δεν είναι…



Συμφωνώ απολύτως με τα παραπάνω. Γίνομαι "Τούρκος" με όλους του θεϊστές, Μουσουλμάνους, Χριστιανούς, Εβραίους (με όλα τα γνωστά παρακλάδια τους) όταν τους ακούω να λένε ότι πράτουν το σωστό προς τον πλησίον τους και τον θεό τους διότι θέλουν να εξασφαλίσουν μία θέση στον παράδεισο.
Γ' αυτό σε μία από τις τοποθετήσεις μου είπα:
quote:
Οι θρύλοι δημιούργησαν τις θρησκείες. Οι αρχηγοί ήταν ταυτόχρονα και οι ιερείς (μάγοι). Σε όλες τις ανθρώπινες κοινότητες όλα τα πρακτικά καθημερινά θέματα και οι κανόνες συμβίωσης πέρασαν - εντέχνως και πονηρά - μέσα στο πλέγμα των θρησκευτικών υποχρεώσεων (Το είπε ο Θεός...) Τον αρχηγό βλέπεις, μπορείς να τον αμφισβητήσεις, τον θεό ή τους θεούς όμως, όχι. Έτσι άρχισε να δημιουργείται το: "Ο φόβος φυλάει τα ε'ρμα"
Ο φόβος της τιμωρίας από τον αρχηγό (νόμο) ωχριά μπροστά στην φανταστική θεϊκή τιμωρία (κόλαση).


Το έκανα paste απλά για το θυμηθείςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
GALEX
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
133 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 14:38:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους GALEX  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Επίσης φίλε Eidos τις προάλλες είπες:
quote:
οι άνθρωποι έχουμε ένα πολύτιμο δώρο (από τον Δημιουργό)
τη λειτουργία της συνείδησης.

Και αμέσως μετά:
quote:
η συνείδηση, όμως, δεν είναι αλάνθαστος οδηγός. Μπορεί να επηρεαστεί από ψεύτικες θρησκευτικές πεποιθήσεις, ανθρώπινες φιλοσοφίες, προκαταλήψεις και εσφαλμένες επιθυμίες.


Μπορείς να αποφασίσεις εάν τα δώρα του θεού (σου) είναι χρήσιμα?
Διότι τι να την κάνω την θεόσταλτη συνείδηση εάν δεν είναι αλάνθαστη.
Είναι σαν να κάνω στον φίλο μου το Φαίδωνα που παντρεύεται την άλλη Κυριακή ένα mixer δώρο που δουλεύει όποτε του γουστάρει.
Επίσης πως είναι δυνατόν να μην θεωρείς ένα δώρο του θεού (σου) αλάνθαστο?Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
eidos
Μέλος 3ης Βαθμίδας


642 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 15:57:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους eidos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
galex

έχεις απόλυτο δίκιο να θεωρείς ότι λέω διαφορετικά πράγματα..

αυτό συμβαίνει επειδή η θεώρηση των πραγμάτων απο την δική μου πλευρά, είναι τελείως διαφορετική απο ότι η δική σου...

ο Δημιουργός όντως έδωσε, στον τέλειο στο νου και στο σώμα Αδάμ,
μια συνειδηση που μπορούσε να λειτουργει άψογα...

όλοι εμείς οι ατελείς απόγονοι του Αδάμ, (ατέλεια που συνδέεται με την παρακόη) έχουμε μεν μια συνείδηση
που συνεχίζει να είναι σχεδόν άψογη, οστόσω επηρεασμένη απο την αδυναμία της σάρκας και την ατελεια του νου,
βεβαίως χρειάζεται εκπαιδευση για να παράγει το καλό αποτέλεσμα...

(ετσι νομίζω ότι σου απαντώ και στο πριν αναπαντητο (όπως εσυ νομίζεις) ερώτημα σου)
(ζήτω στην εγγενή συνείδηση μας)

και μην ξεχνάς κατι σημαντικό:
η σωστά εκπαιδευμένη συνείδηση μας μπόρει πάραυτα να μας επηρεάσει ωστε σαν ελεύθεροι ηθικοί παράγοντες να επιλέξουμε το ορθό...

(πρώτα εσύ προσπάθησες να με πείσεις (και τους αλλους) ότι ειμαι φανατικός, εγώ το μονο που σου αντιπαράθεσα ήταν ότι το περίσσοτερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι, να είμαστε φανατικοί και οι δύο...)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

GALEX
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
133 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 16:05:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους GALEX  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Eidos,
Γιατί απαξιείς και αρνείσαι να απαντήσεις σ' αυτό:
quote:
Ως υπόθεση εργασίας, ας υποθέσουμε ότι ένα άτομο από την στιγμή της γέννησής του μέχρι την ενηλικίωσή του βρίσκεται πλήρως απομονωμένο από άλλα όντα, ζώα και ανθρώπους. Αυτό το άτομο πιστεύεις ότι διαθέτει μέσα του σπόρους ηθικών κανόνων? Εάν με την ενηλικίωσή του σπάσουμε την απομόνωση και το φέρουμε σε επαφή - για πρώτη φορά - με τον "πλησίον" θα γνωρίζει από ηθική συμπεριφορά? Θα έχει ηθικούς κανόνες. Εάν μου πεις όχι τότε αυτό σημαίνει ότι δεν έχει λάβει κανένα σύνολο θεόπεμπτων ηθικών κανόνων. Εάν μου πεις ναι.........τότε δεν μπορώ παρά να διαφωνήσω .....χαμογελώντας με κατανόηση....

Το θεωρείς πολύ απλοϊκό σαν υποθετικό πείραμα?Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
eidos
Μέλος 3ης Βαθμίδας


642 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 18:09:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους eidos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
galex

σου μίλησα προηγουμένως για εγγενη, (εμφυτη) συνείδηση, η οποιά συνείδηση, είναι άρηκτα συνδεδεμένη με το ηθικό γίγνεσθαι, του καθ΄ενός από εμάς...

κάποιος απομονωμένος ενήλικας, σίγουρα θα χρειαστεί χρόνο για να ενοργοποιήσει και πάλι, αυτό που ήδη έχει,
την ηθική νόηση, και ορθή κατεύθυνση του διάγειν με άλλους...
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

sonofzeus
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Australia
84 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 18:50:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους sonofzeus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε eidos

Γενικεύεις όταν λες "...οι άνθρωποι πάντα ψάχνουμε και έχουμε ανάγκη για κάτι ανώτερο απο εμάς... " Πολλοί είμαστε αυτοί που δεν πιστεύουμε στην ύπαρξη "ανωτέρου", οτιδήποτε σημαίνει αυτό. Καμμιά αντίρρηση στη δική σου στροφή προς "κάτι υψηλότερο από εμένα" όπως είπες.
Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα και βλέπεις ανύπαρκτες ομοιότητες στις σχέσεις ανθρώπου-θεού και ανθρώπου-συσχετισμού.
Ο θεός σαν πηγή ηθικής είναι το άκρως αντίθετο της πηγής από τη σχολή του ηθικού συσχετισμού (moral relativism) της οποίας τον ιδρυτή (Sextus Empiricus) και τους κυρίους εκπροσώπους απλά μελετάμε χωρίς να δεχόμαστε δογματικά τις ιδέες των. Δεν τους θεωρούμε όντα "με δυνατώτερη σκέψη", ούτε ανώτερους κι ούτε φυσικά μας ενδιαφέρει αν νοιώθουν "χαρά" έχοντας μας οπαδούς.
Οπως βλέπεις η ερώτηση σου

quote:
eidos
...πέσμου ειλικρινά απο αυτη την άποψη, (της υποταγής και της αφοσίωσης και των απολαβών) σε τι διαφέρει ο δικος μου Θεός-ισχυρός, απο τον δικό σου;


είναι άστοχη αφού εκ μέρους μας δεν υπάρχει υποταγή, αφοσίωση και απολαβές. Μάλιστα επιμένεις να θεοποιείς ΕΣΥ κι όχι εγώ τον Συσχετισμό αλλά αφού επιμένεις σου απαντώ ο δικός μου "θεός" είναι ανίσχυρος, θνητός, ευμετάβλητος και εύπλαστος έτοιμος όχι μόνο να οδηγήσει αλλά και να ακολουθήσει την ανθρώπινη εξέλιξη.
Επιμένω γιατί πιστεύω ότι από που πηγάζει η ηθική έχει πρωτεύουσα σημασία.
Αν πίστευα σε απόλυτες ηθικές αρχές δεν θα μπορούσα να δεχτώ καμμιά δικαιολογία για ανήθικες συμπεριφορές θεων.
Ενα πρόβλημα από την εφηρμοσμένη ηθική. Αν για το καλό των πολλών είναι ηθικα αποδεκτό να βασανιστεί απάνθρωπα ένας ή μικρή σχετικά ομάδα. Διακυμάνσεις εννοείται δεκτές π.χ. καλό μέχρι και επιβίωση, πολλοί μέχρι και όλοι οι άνθρωποι, απάνθρωπα μέχρι βασανισμού ή εκτέλεσης παιδιών του ενός/ομάδας. Καμμιά σχέση με τον Μωυσή και τον Φαραώ, απλή σύμπτωση, που ούτως ή άλλως δεν πιστεύω ότι συνέβη.
Φιλικά Γιάννης
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 19:44:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ μου Elo, με εκπλήσσεις περιμένοντας να δεχτώ αυτό
που εξ’ αρχής αρνούμαι..., τον ζωώδη άνθρωπο και τους επιβαλλόμενους με μόδα νόμους…
Σε ξαναρωτώ, νόμους ηθικής που να προάγουν την έννοια άνθρωπος υπάρχουν;, πέραν του ζώου… Ανθρώπινα και πνευματικά όρια και λογικές;…
Περί κοινωνίας εύκολα χειραγωγούμενης και στα όρια φυλακισμένων σε΄ότι τους λένε, τι λες ; Είναι έτσι η εποχή μας ή όχι;

Φίλε GALEX, προσωπικά πιστεύω ότι οι νέες γενιές έχουν κάτι καλύτερο από τις παλιότερες, όσον αφορά την μεταφερόμενη μέσω γονιδίων ηθική, που λες και άσχετα από την χαλαρότητα των ηθών
που έχουμε είναι καλύτεροι από μας…
Και ρε φίλε, αμάν πια μ’ αυτή τη δημοκρατικότητα που σκοτώνει
για να αποδείξει πόσο δημοκρατική είναι…Κάπου υπάρχει και ένα δικαίωμα στην άποψη που πρέπει να γίνεται σεβαστό…
Αυτά τα περί νέας εποχής, όπως μου ηχούν εμένα, είναι ολίγον φασιστικά,( μετά συγχωρήσεως...) αφού δεν επιτρέπουν άλλους στον επόμενο κόσμο, από αυτούς που έχουν την προκρούστια λογική και φέρνουν τα πάντα σε επίπεδο αναπηρίας…
Έλεος πια, δεν θέλουμε άλλους σωτήρες, αυτόκλητους και δικτατορικούς… Ότι υπήρξε , υπήρξε, τώρα ας τα αναμασήσουμε και
θα δούμε εύκολα ποιο είναι το καλύτερο, με απλή λογική και
με σωστή αντιπαράθεση επιχειρημάτων… Δεν χρειάζεται καθοδήγηση…
Συμφωνώ με το ότι στους αρχαίους χρόνους οι αρχηγοί ήταν και ιερείς, θεοί και ότι άλλο θές… Οπότε, ας μην το επιχειρήσουμε και τώρα, αφού κι εσύ το αμφισβητείς…
Ξέρω ότι εσύ είσαι ευχαριστημένος με τον κόσμο που έχεις γύρω σου, εγώ επιτρέπεται όπως και άλλοι, να ζητούμε κάτι ανώτερο; Δεν είναι κάπως δικτατορικό να θέλεις να μας κρατήσεις με το ζόρι εδώ; Λέω , έτσι περί δημοκρατίας…
Όσο για την ηθική, μάλλον χειραγωγούμενη προβλέπεται, αν οι ιδέες είναι κι αυτές τόσο πλέρια δημοκρατικές όσο οι κανόνες ζωής που λές ότι πρέπει να υπάρχουν…
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

GALEX
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
133 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 20:59:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους GALEX  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Trexagireve, μήπως έχασες το self control?
Τι είναι αυτά που λες? Εάν νομίζεις ότι με τις απόψεις μου προσπαθώ να σε κρατήσω καθηλωμένο στα γήινα και σε αποσπώ από τον θεό σου πές μου "φτου-φτου πήγε οπίσω μου Σατανά" και εάν δεν σου αρέσει φύγε από αυτό το forum. Είναι επιεικώς απαράδεκτα αυτά που λες και τουλάχιστον δεν συνάδουν με ένα ελέυθερο forum απόψεων.
Δεν θα σου απαντήσω επί της ουσίας εάν δεν ανακαλέσεις.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
GALEX
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
133 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 21:17:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους GALEX  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Eidos,
Α! καλά....Εάν νομίζεις ότι αυτή ήταν απάντηση γελιέσαι...
Δεν έχεις την τόλμη - κωλύεσαι βλέπεις από τα ασβεστωμένα πιστέυω σου - να απαντήσεις. Μου λες ότι η συνείδηση και ο "εν ημίν υπάρχων ηθικός νόμος" χρειάζονται χρόνο για να ενεργοποιηθούν. Θα ήθελα να ήξερα ποιός στα είπε αυτά. Και πόσο χρόνο χρειάζονται? Μήπως το ξέρεις και αυτό? Ένα χρόνο, δύο, πέντε, είκοσι? Μα μέχρι τότε αυτό το υποθετικό άτομο ΣΙΓΟΥΡA θα έχει αρχίσει να καταλαβαίνει τους κανόνες του παιχνιδιού. Θα έχει νοιώσει τον πόνο, θα έχει αντιληφθεί ότι εάν δεν δώσεις δεν παίρνεις, θα έχει σπάσει τα μούτρα του ενεργόντας με τα ζωώδη ένστικτα που ήταν τα μόνα που καταλάβαινε.

Είπαμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τις απόψεις μας, αλλά δεν κάνει κακό ΕΣΤΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ να είμαστε ειλικρινείς.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

eidos
Μέλος 3ης Βαθμίδας


642 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 22:16:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους eidos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
galex

αν νομιζεις ότι είμαι εδώ για να σου απαντώ αυτό που θέλεις να ακούσεις, γελιεσαι οικτρά...

αν δεν θέλεις να ακούς την άλλη άποψη, μπορώ να φύγω, αν θελεις να την ακούς, να την σέβεσαι, να την επεξεργάζεσαι και να παίρνεις τα θετικά από αυτήν...

πολύ θα χαιρόμουν αν μπορούσες να μου αποδείξεις γιατί τα δικά μου πιστεύω είναι ασβεστωμένα και τα δικά σου, όχι...
και γιατί πιστεύεις ότι εσύ έχεις την τόλμη και εγώ όχι;;


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

eidos
Μέλος 3ης Βαθμίδας


642 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 23:16:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους eidos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
σονοφζευς

χαίρωμαι που δεν συμφωνούμε...
για να κάνει και λίγο παφλασμό η υπόθεση...

φαντάζομαι θα ξέρεις για ανθρώπους που εχουν δώσει τη ζωή τους για το πιστεύω τους...
και αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν πιστοί του Θεικού Οντος και μόνο...
πόσοι έχουν πεθάνει για να υπερασπισθούν τις ιδέες τους; όχι θρησκευτικές... πάρα πολλοί έχουν πεθάνει για τον δικό τους 'θεο'...
και ας ήταν πολυ πιο αδύνατος απο τον Εναν Θεο...
η υποταγή η αφοσίωση και η απολάβες-εστω η ηθική ικανοποίηση, τους οδήγησαν σε αυτό...

κάποιοι άνθρωποι αποφεύγουν όπως ο...ακατανόμαστος το κερι και το λιβάνι το να δεχτούν αυτό που είναι αναπόφευκτο για όλους:
ο ανθρωπος είναι πλασμένος, με περιορισμούς, και πρέπει...
πρέπει να φας,
πρέπει να πιείς
πρέπει να αφοδεύσεις,
πρέπει να κοιμηθείς
πρεπει, πρέπει, πρέπει...
δεν μπορείς να πετάξεις, δεν μπορείς να ζήσεις στο νερό, δεν μπορείς να αυτοκυβερνηθείς, δεν μπορείς με επιτυχία να κυβερνήσεις άλλους, δεν μπορείς να αποφύγεις το μοιραίο...

κατάλαβες, γιατί οποιος αποφεύγει,
να δει την αλήθεια κατάματα,
και όποιος νομίζει τον εαυτό του υπεράνω, και επομένως δεν χρειάζεται κάποιον δυνατώτερο,
καταφεύγει σε ακροβατισμούς τύπου
'εμείς δεν υποτασόμαστε' 'εμείς απλά δοκιμάζουμε' εμείς είμαστε ελευθεροι'
'εσείς είσται υποτακτικοί' 'είσται υποχείρια' 'είσται παλαιολιθικοί'
τελικά το μόνο που κάνει είναι να κοροιδεύει τον εαυτό του;

ναι! ο άνθρωπος είναι ελεύθερος αλλά και υπεύθυνος... (στον Δημιουργό του)


σημειωτέον οτι ο δικός μου Θεος (Ιεχωβα) έχει τη δύναμη και την καλή προαίρεση να επέμβει για να διορθώσει τα κακώς κείμενα...
καταλαβαίνεις την υπεροχή Του;;
αν ο Εμπιρικους η ο όποιος Εμπιρικους, μπορεί να αποτελέσει την πανάκεια για το ταλαιπωρημένο ανθρώπινο γένος, εμπρός! ας το κάνει!...αν όμως δεν μπορεί και μάλλον δεν μπορεί, ας αναπαυτεί στη μακαριότητα του για πάντα...

Αλλελούγιαχ!!!!!!!!!!!!!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 23:28:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Trexagireve-Αγαπητέ μου Elo, με εκπλήσσεις περιμένοντας να δεχτώ αυτό
που εξ’ αρχής αρνούμαι..., τον ζωώδη άνθρωπο και τους επιβαλλόμενους με μόδα νόμους…
Σε ξαναρωτώ, νόμους ηθικής που να προάγουν την έννοια άνθρωπος υπάρχουν;, πέραν του ζώου… Ανθρώπινα και πνευματικά όρια και λογικές;

Trexagireve ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείς όταν μιλάς για… «τον ζωώδη άνθρωπο και τους επιβαλλόμενους με μόδα νόμους», γιατί από ότι φαίνεται η προηγούμενη απάντηση μου δεν σε κάλυψε…

Οπότε θα σε παρακαλέσω να γίνεις ποιο σαφής στο τι εννοείς στο επάνω ερώτημα μου, αλλά και στο τι είναι για εσένα ηθική και από πού την αντλεί ή όχι ο άνθρωπος, βάση την δική σου αντίληψη .

Για να μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε έναν κατανοητό διάλογο μεταξύ μας .

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Το Θέμα καταλαμβάνει 17 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.1875
Maintained by Digital Alchemy