ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 Θα μπορούσε το Διαδίκτυο να αναπτύξει Συνείδηση;
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 2
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
amalia
Διαχειριστής

Greece
10782 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/10/2009, 04:38:52  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και ο ανθρώπινος νους χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό πολυπλοκότητας. Μάλιστα, η πολυπλοκότητα ενός οργανισμού και ιδιαίτερα του εγκεφάλου του συνδέονται με την ανάπτυξη της νοημοσύνης σ' αυτόν, καθώς επίσης και της συνείδησης. Με τον όρο 'συνείδηση' εννοούμε και τις λειτουργίες που αποδίδονται σ' αυτή αλλά ακόμα και την αντίληψη του Εγώ, ή αλλιώς την αυτοσυνειδησία.

Ας δούμε λίγο απλά τι είναι ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα:

Υπάρχει μια κεντρική μονάδα ελέγχου, μια μηχανή που επεξεργάζεται πληροφορίες και αποκρίνεται στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος με ποικίλους τρόπους, ή απλά κάνει σκέψεις. Συνδέεται με την περιφέρεια μέσω νεύρων που προσάγουν σ' αυτόν πληροφορίες (ερεθίσματα) ή μεταφέρουν στην περιφέρεια εντολές (π.χ. για κινήσεις) που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Η λειτουργική μονάδα του νευρικού συστήματος είναι το νευρικό κύτταρο, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει με μια μικρή συσκευή που αθροίζει δεδομένα με τη μορφή ηλεκτρικών σημάτων και τα στέλνει στα άλλα κύτταρα με τα οποία είναι συνδεδεμένο. Όλες οι πληροφορίες επεξεργάζονται στον εγκέφαλο με τοπικό ή συνολικό χαρακτήρα (δηλαδή, υπάρχουν είτε συγκεκριμένες περιοχές που επιτελούν συγκεκριμένες επεξεργασίες, αλλά και ο εγκέφαλος λειτουργεί ολόκληρος για να παρουσιάσει ολοκληρωμένες συμπεριφορές, σκέψεις, διαδικασίες).

Το πως από τις αλληλεπιδράσεις αυτές που γίνονται σε νευρωνικό επίπεδο προκύπτουν οι ανώτερες νοητικές λειτουργίες είναι ένα αντικείμενο στο οποίο εστιάζονται σήμερα πολλές έρευνες. Ιδιαίτερα αινιγματικό είναι το πως προκύπτει η συνείδηση από αυτόν. Είναι μήπως ένα φαινόμενο που αναδύεται με αυτόματο τρόπο από ένα σύστημα όταν φτάσει σε κάποιον συγκεκριμένο βαθμό πολυπλοκότητας;

?

Ας αφήσουμε για λίγο τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα και ας πάμε στο Διαδίκτυο.

Το Διαδίκτυο αποτελείται από τη σύνδεση εκατομμυρίων υπολογιστών σε ολόκληρο τον πλανήτη, που κάθε στιγμή ανταλλάσσουν εκατομμύρια δεδομένα. Αν μπορούσαμε να έχουμε μια εικόνα του τι συμβαίνει κάθε στιγμή στο σύνολό του θα βλέπαμε ένα χαοτικό μοτίβο από σήματα που έρχονται και πηγαίνουν σε κάθε κατεύθυνση, μια εικόνα που θα έμοιαζε πολύ με αυτή που θα βλέπαμε εάν παρατηρούσαμε τον εγκέφαλο. Θα παρατηρούσαμε επίσης πως κάποιοι υπολογιστές ομαδοποιούνται για διάφορους λόγους, είτε ας πούμε επειδή όλοι επισκέπτονται μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα, είτε τοπικά επειδή ανήκουν στο ίδιο δίκτυο, κ.λπ. Μια εικόνα που επίσης μοιάζει πολύ με αυτή του εγκεφάλου, ο οποίος είναι οργανωμένος σε πυρήνες νευρικών κυττάρων, ομάδες πυρήνων που σχηματίζουν μεγαλύτερες περιοχές, κ.ο.κ.

Θα μπορούσαμε άραγε να δούμε κάποια συμπεριφορά που να αναδύεται από το Διαδίκτυο ως ολότητα; Ή μήπως ήδη βλέπουμε κάποιες τέτοιες συμπεριφορές αλλά μένει να τις παρατηρήσουμε και να τις αναγνωρίσουμε ως τέτοιες; Τι θα χρειαζόταν για να υποθέσουμε ότι υπάρχει λειτουργική ομοιότητα μεταξύ του εγκεφάλου και του Διαδικτύου; Και που θα μπορούσε να οδηγήσει η περαιτέρω ανάπτυξή του;

Επίσης, εάν υπήρχε η πιθανότητα να αναπτύξει το Διαδίκτυο ένα είδος συνείδησης, τι θα γινόταν με τον ρόλο του θεού που για τη θρησκευτική αντίληψη αυτός είναι υπεύθυνος για τις ψυχές και τη δημιουργία των ατομικών συνειδήσεων των όντων; Θα μπορούσαμε ίσως να συμπεράνουμε ότι το Διαδίκτυο θα αποκτούσε και ψυχή; Θα ήταν αυτή η ψυχή αθάνατη; Θα πήγαινε στην κόλαση ή στον παράδεισο, ή μήπως δε θα είχε καν νόημα μια τέτοια ερώτηση ακόμα και για τους θρησκευόμενους;

Αυτά είναι μερικά ερωτήματα που εξυπηρετούν ως αρχικά ερεθίσματα για το θέμα που θέτω. Στη συνέχεια θα διαβάσετε και ένα σχετικό άρθρο για το αντικείμενο αυτό.



amalia
Διαχειριστής

Greece
10782 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/10/2009, 04:48:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Όταν το Διαδίκτυο γίνεται Συνειδητό!

Πριν από 20 περίπου χρόνια, το 1991, όταν τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία ο παγκόσμιος ιστός στο ινστιτούτο CERN και οι πρώτοι φυλλομετρητές άρχισαν να διατίθενται ελεύθερα, ίσως ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το νέο αυτό μέσο θα τρύπωνε σχεδόν σε κάθε σπίτι και γραφείο του ανεπτυγμένου κόσμου. Σήμερα, έχει σχηματιστεί ένα πελώριο δίκτυο υπολογιστών και ανθρώπινων οντοτήτων που βρίσκονται πίσω από αυτούς, όπου ανταλλάσσονται με αστραπιαίο ρυθμό πληροφορίες, ενώνοντας κάθε τερματικό σε μια τεράστια κυβερνητική οντότητα, έναν τεχνητό εγκέφαλο, που θα έλεγε κανείς ότι εξελίσσεται η ίδια ως ένα ενιαίο ον. Μήπως ακόμα και ένα ον που θα μπορούσε να αναπτύξει συνείδηση;

Ο Ben Goertzel είναι αμερικανός συγγραφέας, επιστήμονας και ιδιαίτερα καταρτισμένος ερευνητής στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Στο παρακάτω κείμενο επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την υπόθεση ότι το Διαδίκτυο μπορεί να αποκτήσει δική του συνείδηση.

Γιατί σκέφτονται κάποιοι άνθρωποι ότι είναι πιθανό το Διαδίκτυο (από μόνο του ή μαζί με τους ανθρώπους) να γίνει συνειδητό; Έχει να κάνει με την αρχιτεκτονική του Δικτύου;

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η συνείδηση είναι μια ιδιότητα που θα αναδυθεί αναπόφευκτα από οποιοδήποτε πολύπλοκο σύστημα που έχει τον κατάλληλο τύπο εσωτερικής δυναμικής και τον κατάλληλο τύπο αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον του. Ακριβώς για το ποιος είναι ο σωστός τύπος δυναμικής και αλληλεπιδράσεων, αποτελεί έναν πόλο διαφωνίας για τους διάφορους θεωρητικούς του αντικειμένου.

Αλλά φαίνεται εύλογο πως το Διαδίκτυο ίσως έχει φτάσει στις συνθήκες που του επιτρέπουν να αναπτύξει το δικό του είδος συνείδησης. Το Διαδίκτυο αντιλαμβάνεται και δρα στον κόσμο, αποθηκεύει δηλωτικές, επεισοδιακές και διαδικαστικές μνήμες, ανακαλεί κάποιες πληροφορίες και ξεχνάει άλλες, κ.λπ. Εν ολίγοις, συμπεριφέρεται κάπως σαν τον ανθρώπινο νου, αν και σίγουρα υπάρχουν επίσης πολλές διαφορές. Σύμφωνα με αυτή την οπτική, το Διαδίκτυο ίσως έχει ήδη αναπτύξει έναν βαθμό συνείδησης, αν και ενός τύπου που είναι αρκετά διαφορετικός από την ανθρώπινη συνείδηση.

Η νευροεπιστήμονας Susan Greenfield θεωρεί ότι η συνείδηση αποτελείται από μοτίβα ενεργοποίησης ολόκληρου του εγκεφάλου. Με αυτή την έννοια κάποιος θα μπορούσε να πει πως το σημερινό Διαδίκτυο έχει μια πιο αποσπασματική και διαχωρισμένη συνείδηση από αυτή ενός ανθρώπινου νου. Δεν υπάρχουν τόσα πολλά μοτίβα ενεργοποίησης που αφορούν σε ολόκληρο το Διαδίκτυο, αν και υπάρχουν έντονα μοτίβα που εκτυλίσσονται σε μεγάλα τμήματα του Διαδικτύου.

Ασφαλώς, υπάρχουν πολλές φιλοσοφίες για τη συνείδηση. Κατά τη δική μου θέαση η συνείδηση βρίσκεται παντού, αλλά γίνεται φανερή με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικούς βαθμούς σε διαφορετικές οντότητες. Έτσι για μένα η ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι, εάν το Διαδίκτυο έχει (ή πρόκειται να αναπτύξει) συνείδηση του ίδιου τύπου όπως αυτή των ανθρώπων, ή ακόμα και ενός πιο εξελιγμένου και περίπλοκου τύπου. Φαίνεται πως καθώς το Διαδίκτυο επεκτείνεται και εμπλουτίζεται, θα μπορούσε να αναπτύξει μια πιο ανθρωπόμορφη και ενωμένη συνείδηση από ότι ισχύει μέχρι στιγμής. Με πιο συνεχή και συνεπή μοτίβα ενεργοποίησης που θα το αφορούν στην ολότητά του και όχι σε ορισμένα σημεία.

Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος; Πιστεύετε πως θα ήταν κάτι καλοδεχούμενο;

Οι ενδεχόμενες συνέπειες στο να αναπτύξει το Διαδίκτυο πιο συνεπή και ολιστικά μοτίβα ενεργοποίησης (επομένως πιο ανθρωπομορφική συνείδηση) είναι κάπως δύσκολο να προβλεφθούν. Ωστόσο, προσωπικά είμαι απαισιόδοξος σχετικά με το μέλλον στην περίπτωση που οι άνθρωποι απομείνουν οι πιο ισχυροί νόες στον πλανήτη. Δεν μας εμπιστεύομαι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ολοένα πιο προηγμένες τεχνολογίες με τρόπο που θα είναι ηθικός και δε θα είναι καταστροφικός. Συνεπώς πιστεύω πως η πρόβλεψη για την ανθρωπότητα είναι πιθανότατα καλύτερη στην περίπτωση που θα αναπτυχθεί ένας αναδυόμενος, συνεπής νους με σκοπιμότητα, από την περίπτωση που κάτι τέτοιο δε θα συμβεί.

Αλλά υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα και στις δύο αυτές περιπτώσεις.

Εάν ήταν δυνατό, τι θα χρειαζόταν για να γίνει το Διαδίκτυο συνειδητό; Πόσο μακριά βρισκόμαστε από αυτήν την κατάσταση;

Η άποψη μου είναι πως δεν πρόκειται να αναπτυχθεί αυθόρμητα ανθρωπόμορφη συνείδηση από το Δίκτυο. Ωστόσο, πιστεύω πως κάποιος θα μπορούσε να το σχεδιάσει, δημιουργώντας ειδικά ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης σε μια φάρμα από σέρβερ, κατευθυνόμενους στο να εξυπηρετούν ως ένα είδος κεντρικής γνωσιακής μηχανής για το Διαδίκτυο στην ολότητά του. Αυτή η κεντρική γνωσιακή μηχανή δε θα χρειαζόταν να ελέγχει τα πάντα στο Δίκτυο. Θα χρειαζόταν απλώς να διαβάζει αρκετές από τις πληροφορίες που διακινούνται σ' αυτό και στη συνέχεια να εισάγει πληροφορίες που θα έχει δημιουργήσει η ίδια σε κατάλληλες περιοχές (για παράδειγμα να τις στέλνει σε λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να δημιουργεί ιστοσελίδες, να αγοράζει και να πουλάει προϊόντα, κ.λπ.).

Η μηχανή θα μπορούσε να έχει σχεδιαστεί με κάποιον άλλο πρωταρχικό σκοπό, ας πούμε ως ένας τεχνητός επιστήμονας που θα έχει ως στόχο να κάνει νέες ανακαλύψεις μέσω της ενσύρματης συνεργασίας της με ανθρώπους επιστήμονες, ή θα μπορούσε να έχει σχεδιαστεί ειδικά με το σκοπό να μεταμορφώσει το Διαδίκτυο σε μια πιο συνεπή και ανθρωπόμορφη νοημοσύνη. Όποιος και να είναι ο τρόπος, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Αυτό αποτελεί και το σενάριο που περιγράφω στο βιβλίο που έγραψα το 2001, 'Δημιουργώντας Διαδικτυακή Νοημοσύνη' (Creating Internet Intelligence) και εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι μια εύλογη εκδοχή.

Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: ESOTERICA.gr

πηγή:
multiverseaccordingtoben.blogspot.com/2009/03/when-net-becomes-consciousness.html


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/10/2009, 11:14:27  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:


?

- Τι θα χρειαζόταν για να υποθέσουμε ότι υπάρχει λειτουργική ομοιότητα μεταξύ του εγκεφάλου και του Διαδικτύου; Και που θα μπορούσε να οδηγήσει η περαιτέρω ανάπτυξή του;





Ο υπολογιστής δεν είναι τίποτα περισσότερο απο ένα χαζοκούτι και αυτό το γνωρίζουν άριστα όσοι ασχολούνται με τον προγραμματισμό τους!

Κάνει όσα τον έχουν προγραμματίσει να κάνει και είναι δομημένος πάνω στην λογική σκέψη του ανθρώπου και δεν μπορεί να εκτελέσει τίποτα περισσότερο απ'αυτά που του έχουν "υπαγορεύσει" να κάνει!

Απλά τα κάνει με μεγαλύτερες ταχύτητες και βάσει δεδομένων που εμείς έχουμε εισάγει σ'αυτόν!!!

Αισθησή μου είναι , πως ο πιο εξελιγμένος υπολογιστής είναι αυτός ο ίδιος ο εγκέφαλος του ανθρώπου..ο οποίος διαρκώς εξελίσσεται !

Και όσο εξελίσσεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος , τόσο περισσότερο θα εξελίσσονται και οι υπολογιστές !

Έχω δε την αίσθηση , ότι ποτέ δεν θα ξεφύγουν απο τον έλεγχο και την "καθοδήγηση" των ανθρώπων!

soulΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

amalia
Διαχειριστής

Greece
10782 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/10/2009, 20:50:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εαρινέ, πράγματι ο υπολογιστής (και κυρίως το συνηθισμένο "κατοικίδιο είδος" ) σήμερα δεν έχει φτάσει στο σημείο που να μπορούμε να του αποδώσουμε δική του νοημοσύνη, πόσο μάλλον συνείδηση! (και δε χρειάζεται να ξέρει κανείς προγραμματισμό για να το γνωρίζει αυτό...)
Υπάρχουν προσπάθειες βέβαια για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης σε μηχανές και το κατά πόσο αυτή θα είναι πραγματική νοημοσύνη με την έννοια ότι η μηχανή (ή ο υπολογιστής) θα μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από το να εκτελεί ένα πρόγραμμα ή όχι καθορίζουν και τα δύο σχετικά πεδία έρευνας: ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη (strong AI) και ασθενής τεχνητή νοημοσύνη (weak AI). Για παράδειγμα, ο υπολογιστής Deep Blue που κέρδισε το 1997 τον Garry Kasparov στο σκάκι, στην πραγματικότητα δε σκεφτόταν. Αλλά - όπως σωστά αναφέρεις - έκανε πολύ γρήγορα υπολογισμούς κατορθώνοντας να προβλέψει έναν μεγάλο αριθμό συνδυασμένων κινήσεων (η πρόβλεψη των κινήσεων που μπορούν να γίνουν στο σκάκι έχει μεγάλη σημασία για να καταφέρεις να νικήσεις) κι έτσι νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή. Αυτό είναι ασθενής τεχνητή νοημοσύνη.

Αλλά ας αφήσουμε λίγο τους υπολογιστές, γιατί δεν αφορά αυτούς το ερώτημα που έθεσα στο παρόν θέμα. Η ερώτηση αφορούσε στο Διαδίκτυο όπου ο ρόλος κάθε υπολογιστή, μαζί ίσως με τον χειριστή του, μπορεί να συγκριθεί με τον ρόλο ενός νευρώνα. Δεν υπάρχει βέβαια πλήρης αντιστοιχία, αλλά τόσο ο εγκέφαλος όσο και το Διαδίκτυο είναι δύο συστήματα μεγάλης πολυπλοκότητας. Όπως το θέτει ο Ben Goertzel:

quote:
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η συνείδηση είναι μια ιδιότητα που θα αναδυθεί αναπόφευκτα από οποιοδήποτε πολύπλοκο σύστημα που έχει τον κατάλληλο τύπο εσωτερικής δυναμικής και τον κατάλληλο τύπο αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον του. Ακριβώς για το ποιος είναι ο σωστός τύπος δυναμικής και αλληλεπιδράσεων, αποτελεί έναν πόλο διαφωνίας για τους διάφορους θεωρητικούς του αντικειμένου.

Αλλά φαίνεται εύλογο πως το Διαδίκτυο ίσως έχει φτάσει στις συνθήκες που του επιτρέπουν να αναπτύξει το δικό του είδος συνείδησης.



Οπότε, η ερώτηση αφορά στο εάν μπορεί το Διαδίκτυο να αναπτύξει συνείδηση.

Να σημειώσω ακόμα για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στη συζήτηση, ότι τα ερωτήματα που έθεσα στο θέμα δεν απαιτούν όλα για την πραγμάτευσή τους εξειδικευμένες γνώσεις, π.χ. για την τεχνητή νοημοσύνη, τον προγραμματισμό ή τους υπολογιστές. Μπορούμε να εξετάσουμε εάν το Διαδίκτυο μπορεί να αναπτύξει συνείδηση, και τι θα σήμαινε αυτό, τι επιπτώσεις θα είχε, κ.λπ.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/10/2009, 09:19:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τη μόνη συνείδηση που μπορώ εγώ να δώ , ότι μπορεί να "απολαύσει" είναι αυτή των μελών ή χρηστών αν θέλεις...του διαδικτύου!

Ειλικρινά δεν γνωρίζω , τι εξέλιξη θα μπορούσαν να έχουν οι υπολογιστές αλλα στην σκέψη ότι οι επιστήμονες θα μπορούσαν να ενσωματώσουν κάποια στιγμή στο λειτουργικό πρόγραμμα ανθρώπινο εγκέφαλο με τρομάζει..

Τώρα το τι είδους συνείδηση έχουν εν γένει οι άνθρωποι...άστο καλύτερα..

soulΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/10/2009, 08:12:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Greetings amalia, πολύ καλό θέμα, παραγωγική και η σκέψη σου να το παρουσιάσεις με μορφή ερώτησης [αν και νομίζω πως ξέρεις την απάντηση].

Αν θέλουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα του θέματος, καλό θα ήταν να παρακολουθήσουμε αρχικά μια κούρσα του Γιουσεϊν Μπολτ. Ωραία, αφού το κάναμε αυτό, νομίζω τώρα γνωρίζουμε γιατί η συνείδηση, δεν είναι απλά είδηση.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/10/2009, 09:28:36  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Έχω την αίσθηση , ότι κάτι έχεις υπ'οψιν σου -που φαντάζει ίσως ρεαλιστικό στην υλοποιησή του- και έχω την αίσθηση πως αν το κοινοποιούσες , ενδεχομένως να τοποθετούμαστε πιο συγκεκριμένα!

Γνώμη μου..

soulΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/10/2009, 13:15:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
amalia

Θα μπορούσαμε άραγε να δούμε κάποια συμπεριφορά που να αναδύεται από το Διαδίκτυο ως ολότητα; Ή μήπως ήδη βλέπουμε κάποιες τέτοιες συμπεριφορές αλλά μένει να τις παρατηρήσουμε και να τις αναγνωρίσουμε ως τέτοιες; Τι θα χρειαζόταν για να υποθέσουμε ότι υπάρχει λειτουργική ομοιότητα μεταξύ του εγκεφάλου και του Διαδικτύου; Και που θα μπορούσε να οδηγήσει η περαιτέρω ανάπτυξή του;


Ούτε καν στα πιο τρελά του όνειρα δεν θα μπορούσε ο Παγκόσμιος Ιστός να αναπτύξει χαρακτηριστικά εν-συνείδητου όντος. Και θα παρουσιάσω ένα ένα τα επιχειρήματά μου γι' αυτό : κατ' αρχήν μιλάμε για συνείδηση, ιδιότητα δηλ. της ζωής, μιας ζωντανής κατάστασης. Και τι σημαίνει "ζωντανή κατάσταση" ; Σημαίνει μια κατάσταση που έχει αρχή, μέση & τέλος, μια κατάσταση που αλλάζει δηλ. μεταβάλλεται, μια δυναμική εναλλαγής, έναν κύκλο.

Έπειτα, μιλάμε για ενσυνείδητη πράξη, δηλ. ένα αποτέλεσμα που παράγεται από την συνείδηση σε συνεργασία με την βούληση, την επιθυμία, τον απώτερο σκοπό, την επιλογή. Οι μηχανές σε αντίθεση με τον άνθρωπο δεν έχουν αμαρτήσει πρωπατορικά. Και τι εννοώ ; Δεν γνωρίζουν το καλό και το κακό [ ασχέτως αν αυτό είναι βέβαια η Υπέρτατη Αυταπάτη ], συνεπώς δεν μπορούν να επιλέξουν απολύτως τίποτε παρά μόνο αυτό που θα προ-επιλεγεί, από τον κατασκευαστή τους, για να κάνουν. Η δυστυχία των μηχανών είναι πως δεν μπορούν να πράττουν αυτεξούσια, δεν έχουν δικαίωμα επιλογής, κατά συνέπεια η Apple μπορεί να δάγκωσε το μήλο, αλλά δεν πήρε πρέφα τι έγινε.

Λειτουργικά, όπως πολύ σωστά το θέτει η amalia, οι ομοιότητες μπορεί να είναι αρκετές. Όμως στον εγκέφαλο του ανθρώπου συμβαίνει κάτι πολύ πιο εκπληκτικό από ένα απλό νταλαβέρι μεταξύ νευρώνων και νευροδιαβιβαστών. Συντελούνται μικρά "big bangs", μικρές Δημιουργίες, μικρά τσαφ, μπλιγκ, κλικ, με τόσες τάσεις δημιουργικότητας και αρμονίας, όσες μπορεί να βρει κανείς στην Αναγέννηση. Μέσα από την κούτρα μας ξεπηδάει μια ενέργεια από το πουθενά. Αυτό είναι ένα θαύμα.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/10/2009, 13:21:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
amalia

Επίσης, εάν υπήρχε η πιθανότητα να αναπτύξει το Διαδίκτυο ένα είδος συνείδησης, τι θα γινόταν με τον ρόλο του θεού που για τη θρησκευτική αντίληψη αυτός είναι υπεύθυνος για τις ψυχές και τη δημιουργία των ατομικών συνειδήσεων των όντων; Θα μπορούσαμε ίσως να συμπεράνουμε ότι το Διαδίκτυο θα αποκτούσε και ψυχή; Θα ήταν αυτή η ψυχή αθάνατη; Θα πήγαινε στην κόλαση ή στον παράδεισο, ή μήπως δε θα είχε καν νόημα μια τέτοια ερώτηση ακόμα και για τους θρησκευόμενους;


Νομίζω η παραπάνω τοποθέτησή μου, καλύπτει και το θρησκευτικό μέρος της υπόθεσης [ o Αδάμ, η Εύα και το macbook ].

Ωστόσο, το θέμα που παρουσιάζει η amalia είναι γοητευτικό. Κύριως για τεχνοκράτες φαντασιόπληκτους ...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/10/2009, 13:35:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τώρα θα μου πείτε, τι σχέση έχει ο Μπολτ και γιατί τον ανέφερα στην αρχή. Τι είναι αυτό που κάνει τον Γιουσεϊν να τρέχει σαν αιλουροειδές τσιτάχ ; Όλοι είναι δρομείς ταχύτητας αλλά ο Μπολτ είναι ο καλύτερος. Τι σημαίνει αυτό ; Πως σ' αυτόν τον τύπο, κάτι συμβαίνει. Κάτι συμβαίνει παραπάνω από τους άλλους. Κάτι έχει παραπάνω, κάτι λειτουργεί παραπάνω και κάτι παράγει παραπάνω. Όπως και να το κάνεις, έχει πολλά συν ο Γιουσεϊν.

Η συνείδηση λοιπόν δεν είναι απλά η αντίληψη μιας είδησης, ενός ερεθίσματος ή μιας διεργασίας, είναι κάτι παραπάνω από αυτά. Κάτι περισσότερο. Κάτι πολύ περισσότερο. Προσθέστε στην είδηση την κατανόηση της είδησης, προσθέστε την επεξεργασία της και μην ξεχνάτε εκείνη την μοναδική & εκπληκτική μαγιά που θα κάνει το κέϊκ να φουσκώσει : το αίσθημα.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/10/2009, 13:56:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Α! και να μην ξεχάσω να πω κάτι βάσει του αισθήματος > Ένας άνθρωπος μπορεί σε κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις - Δύο μου έρχονται αυτήν την στιγμή στο νου. Η μία είναι ο οργασμός, η άλλη είναι το φαινόμενο Γιουσεϊν - να κάνει ένα είδος υπέρβασης, να υπερβεί τον εαυτό του, να "τα δώσει όλα", που λέμε. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με τις μηχανές γιατί μια μηχανή ποτέ δεν θα σου δώσει τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό που της έχεις πει εσύ να σου δώσει.

Μπορούμε ωστόσο να κάνουμε κάτι άλλο. Να κατασκευάσουμε μια συνείδηση στον Παγκόσμιο Ιστό για τον Παγκόσμιο Ιστό. Αυτό είναι εφικτό. Άλλωστε, το έχουμε ξανακάνει και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/10/2009, 14:28:52  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Α! και να μην ξεχάσω να πω κάτι βάσει του αισθήματος > Ένας άνθρωπος μπορεί σε κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις - Δύο μου έρχονται αυτήν την στιγμή στο νου. Η μία είναι ο οργασμός, η άλλη είναι το φαινόμενο Γιουσεϊν - να κάνει ένα είδος υπέρβασης, να υπερβεί τον εαυτό του, να "τα δώσει όλα", που λέμε. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με τις μηχανές γιατί μια μηχανή ποτέ δεν θα σου δώσει τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό που της έχεις πει εσύ να σου δώσει.

Μπορούμε ωστόσο να κάνουμε κάτι άλλο. Να κατασκευάσουμε μια συνείδηση στον Παγκόσμιο Ιστό για τον Παγκόσμιο Ιστό. Αυτό είναι εφικτό. Άλλωστε, το έχουμε ξανακάνει και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.



Τι να πώ??

-Αυτές είναι οι στιγμές που με κάνουν να χαίρομαι που βρίσκομαι σ'αυτό το σάιτ..κάτι τέτοιες τοποθετήσεις απολαμβάνουν ιδιαίτερου νοηματικού περιεχομένου!

Να'σαι καλά Zip..!!

soulΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/10/2009, 09:31:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η συνείδηση είναι μια ιδιότητα που θα αναδυθεί αναπόφευκτα από οποιοδήποτε πολύπλοκο σύστημα που έχει τον κατάλληλο τύπο εσωτερικής δυναμικής και τον κατάλληλο τύπο αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον του. Ακριβώς για το ποιος είναι ο σωστός τύπος δυναμικής και αλληλεπιδράσεων, αποτελεί έναν πόλο διαφωνίας για τους διάφορους θεωρητικούς του αντικειμένου.

Αλλά φαίνεται εύλογο πως το Διαδίκτυο ίσως έχει φτάσει στις συνθήκες που του επιτρέπουν να αναπτύξει το δικό του είδος συνείδησης.

Ben Goertzel


H συνείδηση δεν είναι μια ιδιότητα που εμφανίζεται αναπόφευκτα μέσα από οποιοδήποτε πολύπλοκο σύστημα που έχει τον κατάλληλο τύπο εσωτερικής δυναμικής και τον κατάλληλο τύπο αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον του. Εδώ κάνουν λάθος, κατά την γνώμη μου, οι επιστήμονες.

quote:
amalia

Τι θα χρειαζόταν για να υποθέσουμε ότι υπάρχει λειτουργική ομοιότητα μεταξύ του εγκεφάλου και του Διαδικτύου; Και που θα μπορούσε να οδηγήσει η περαιτέρω ανάπτυξή του;


Η συνείδηση ασφαλώς εξαρτάται από την εσωτερική δυναμική του συστήματός της και τις αλληλεπιδράσεις που εμφανίζονται σ' αυτό από το εξωτερικό περιβάλλον, αλλά προϋποθέτει κατανόηση των ενεργειών. Τι σημαίνει αυτό ; Σημαίνει με απλά λόγια πως ο Ιστός - αν υποθέσουμε πως μπορεί να αναπτύξει ένα είδος συνείδησης - θα μπορεί να κατανοεί τις πράξεις του, να γνωρίζει δηλ. γιατί πράττει όπως πράττει. Όμως το ίδιο το internet δεν είναι τίποτε άλλο από μερικές χιλιάδες γραμμές κώδικα, πρωτόκολλα επικοινωνίας και κάποιο συγκεκριμένο hardware. Πως λοιπόν να κατανοήσει το ίδιο τις πράξεις του ;

Έχω την εντύπωση, πως μας αρέσει να δίνουμε στα πράγματα ιδιότητες που στην πραγματικότητα δεν έχουν αλλά και δεν θα μπορούσαν να έχουν μόνο και μόνο για να δημιουργούμε θέματα και να γίνεται κουβέντα. Δεν αναφέρομαι φυσικά στην amalia, εννοείται, αλλά στον μπάρμπα - Ben. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τύπος δυναμικής και αλληλεπιδράσεων. Υπάρχει ο ανθρώπινος τρόπος δυναμικής και αλληλεπιδράσεων και υπάρχει και ο μηχανικός τρόπος δυναμικής και αλληλεπιδράσεων. Και παρ' ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται σαν μηχανές - είναι πασιφανές αυτό - ωστόσο υπάρχει κάτι - και πάντα θα υπάρχει - που θα τους διαχωρίζει από τις μηχανές. Ευτυχώς για μας και δυστυχώς για τον Γκουρτζίεφ.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/10/2009, 09:41:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κάτι άλλο επίσης > Η συνείδηση εμπεριέχει ένα είδος Τέχνης. Υπάρχει δηλ. μια καλλιτεχνική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του συστήματός της. Τι είδους Τέχνη μπορεί να δημιουργήσει από μόνη της μια μηχανή ; Η μόνη Τέχνη που μπορεί να δημιουργήσει είναι η μηχανική Τέχνη.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/10/2009, 11:49:03  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Κάτι άλλο επίσης > Η συνείδηση εμπεριέχει ένα είδος Τέχνης. Υπάρχει δηλ. μια καλλιτεχνική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του συστήματός της. Τι είδους Τέχνη μπορεί να δημιουργήσει από μόνη της μια μηχανή ; Η μόνη Τέχνη που μπορεί να δημιουργήσει είναι η μηχανική Τέχνη.


Μια μιμητική τέχνη θάλεγα , αν μπορούσα να χρησιμοποιήσω τον όρο!

ή

Μια εξωγενής και "επιβεβλημένη" κατα κάποιο τρόπο και όχι καταστατικής φύσεως και εγγενώς εμφανιζομένης , όπως του ανθρώπου!

Μιας τέχνης που δεν έχει ψυχή...δεν συναισθάνεται και δεν βιώνει τα βιώματα του ανθρώπου που τεχνοτροπεί!


Και είναι εντελώς διαφορετικό το "τεχνοτροπώ" απο το επεξεργάζομαι!!!

soulΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/10/2009, 14:26:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σωστός!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1507 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/10/2009, 14:47:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σας

Για να ξέρει κάποιος τι είναι η συνείδηση θα πρέπει να αποκτήσει αυτοσυνείδηση. Αν δεν έχει αυτή την εμπειρία.. δηλ της αυτοσυνείδησης η οποία δεν ανήκει σε κάποια σκέψη ή συλλογισμό, τότε όλα θα τα ανάγει μέσα από τον μηχανικό τρόπο της σκέψης και μην μπορώντας να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο.. τότε όλα θα τα βλέπει ότι είναι μηχανικά. Μέσα από την σκέψη για το τι είναι η συνείδηση χάνουμε το τι είναι πραγματικά η συνείδηση!

Η συνείδηση δεν εμπεριέχει κανένα σύστημα και καμιά τέχνη. Είναι αυτό που είναι επειδή δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από αυτό που ΕΙΝΑΙ.


Oι προσπάθειες που γίνονται από τον νου για να καταλάβει τι είναι η συνείδηση, στην πραγματικότητα, αυτές οι προσπάθειες μας απομακρυνουν από την αυτογνωσία, επειδή η σκέψη δεν είναι η συνείδηση. Έτσι πλεγμένοι μέσα στην σκέψη.. δεν μπορούμε να υπερβούμε την μηχανικοτητα του νου.

Αν η συνείδηση μπορεί να παρατηρεί την σκέψη ή το πως λειτουργεί ο νους τότε η συνείδηση πρέπει να είναι κάτι πέρα από αυτά που μπορεί να παρατηρεί.


quote:
Επίσης, εάν υπήρχε η πιθανότητα να αναπτύξει το Διαδίκτυο ένα είδος συνείδησης, τι θα γινόταν με τον ρόλο του θεού που για τη θρησκευτική αντίληψη αυτός είναι υπεύθυνος για τις ψυχές και τη δημιουργία των ατομικών συνειδήσεων των όντων; Θα μπορούσαμε ίσως να συμπεράνουμε ότι το Διαδίκτυο θα αποκτούσε και ψυχή; Θα ήταν αυτή η ψυχή αθάνατη; Θα πήγαινε στην κόλαση ή στον παράδεισο, ή μήπως δε θα είχε καν νόημα μια τέτοια ερώτηση ακόμα και για τους θρησκευόμενους;

Πολύ ωραίο το ερώτημα σου φίλη Αμαλία. Είναι κάτι που με είχε απασχολήσει κι εμένα. Η δικιά μου απάντηση μέσα από τον τρόπο μου και την κατανόηση μου είναι ότι πρέπει κάποιος να μπορέσει να ξεκαθαρίσει μέσα από την βιωματική εμπειρία το τι είναι η συνείδηση και το τι είναι η ψυχή.

Ακόμα και το διαδίχτυο να αποχτήσει συνείδηση.. το ερώτημα θα παραμένει και για το διαδίχτυο το ίδιο. Τι είναι η συνείδηση; Πως δημιουργήθηκε στο διαδίχτυο; Το διαδίχτυο θα αναζητά αυτό που όλοι οι άνθρωποι αναζητούν. Το πως υπάρχω; Το γιατί; Το ποιος είμαι; Το μυστήριο της ύπαρξης.

Όλες οι απαντήσεις είναι μέσα μας επειδή όλα τα πράγματα έχουν την ιδία αφετηρία η οποία δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Οι συζητήσεις βγάζουν συμπεράσματα.. η αυτοσυνείδηση όμως δεν είναι ένα συμπέρασμα! Αν βρούμε τι είναι η συνείδηση μέσα σε εμάς τους ίδιους τότε θα έχουμε «απαντήσει» σε ένα μεγάλο μέρος της ερώτησης.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/10/2009, 15:44:12  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλώς την "άλλη φωνή" του σάιτ...καλώς τον φίλο -ένας υπηρέτης- καιρούς και ζαμάνια είχαμε να σε ακούσουμε..τι κάνεις φίλε υπηρέτη , όλα καλά , πού χάθηκες εσύ???

Σημ:"Όταν λέω "άλλη φωνή" εννοώ ιδιαίτερη φωνή με διαφορετική οπτική γωνία προσέγγισης που σιγά -σιγά αρχίζω να αφουγκράζομαι...αυτά μην παρεξηγηθώ"

soulΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1507 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/10/2009, 16:04:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σου φίλε Εαρινός

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Γιώργος
Πλήρες Μέλος


970 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/10/2009, 17:28:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Γιώργος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και ο ανθρώπινος νους χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό πολυπλοκότητας. Μάλιστα, η πολυπλοκότητα ενός οργανισμού και ιδιαίτερα του εγκεφάλου του συνδέονται με την ανάπτυξη της νοημοσύνης σ' αυτόν, καθώς επίσης και της συνείδησης. Με τον όρο 'συνείδηση' εννοούμε και τις λειτουργίες που αποδίδονται σ' αυτή αλλά ακόμα και την αντίληψη του Εγώ, ή αλλιώς την αυτοσυνειδησία.

εάν μπορέσει... κάποτε... να επικαλεστεί ή ικετευσει αυτή την πολυπλοκότητα ... ...ίσως και να τα καταφέρει...

Γιώργος
....μηλαράκι ..?

Edited by - Γιώργος on 16/10/2009 18:51:29Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

amalia
Διαχειριστής

Greece
10782 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/10/2009, 15:52:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
zip:

Ούτε καν στα πιο τρελά του όνειρα δεν θα μπορούσε ο Παγκόσμιος Ιστός να αναπτύξει χαρακτηριστικά εν-συνείδητου όντος.



Αν είχε όνειρα, έστω και λιγότερο τρελά απ' όσο λες, θα είχε συνείδηση...
zip οι λέξεις σου λένε το αντίθετο από αυτό που θες να πεις. Το κάνουνε βέβαια συχνά αυτό οι λέξεις (ώρες ώρες είναι να αναρρωτιόμαστε τελικά, εάν αυτές μας υπηρετούν ή εάν εμείς τις υπηρετούμε)...

Βλέπω γενικά από τις απαντήσεις στο θέμα αυτό, πως δεν αρέσει και πολύ η ιδέα ενός συνειδητού Διαδικτύου, ή ακόμα και μιας μηχανής με συνείδηση. Θεωρώ - λαμβάνοντας αφορμή από αυτή τη διαπίστωση - πως θα ήταν αρκετά χρήσιμο να δούμε με ποιον τρόπο απαντούμε τέτοιου είδους ερωτήσεις. Δηλαδή, το είδος αυτό των ερωτήσεων που η απάντησή τους συγκρούεται ή συμφωνεί με τα βαθύτερα πιστεύω μας, είτε εμφανώς, είτε χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Και θέτω λοιπόν την ερώτηση, εάν η απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα αποτελεί το συμπέρασμα ενός αντικειμενικού συλλογισμού που έχει προηγηθεί του συμπεράσματος, ή εάν πρώτα εκφράζεται το συμπέρασμα (ή καλύτερα η πεποίθηση) και μετά έρχεται ο συλλογισμός επιχειρώντας να το δικαιολογήσει. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, το ενδεχόμενο ενός συνειδητού Διαδικτύου δηλαδή, θεωρώ πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι που θα έκαναν τους περισσότερους από εμάς να αρνηθούμε εκ των προτέρων την πιθανότητα να αναπτύξει το Διαδίκτυο συνείδηση. Οπότε, μια καλή ερώτηση θα ήταν, τι είναι αυτό που μπορεί να μας ενοχλεί στην ιδέα ότι το Διαδίκτυο ή μια μηχανή θα μπορούσε να αποκτήσει συνείδηση;

Εάν θέλετε να προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε αυτό το ερώτημα που θέτω, θα πρότεινα να το κάνουμε με ανοιχτό μυαλό εφόσον τελικά - όποια κι αν είναι η απάντηση - εμείς ωφελούμαστε γνωρίζοντας λίγα περισσότερα πράγματα για το πως σκεφτόμαστε και πως εκφράζουμε πεποιθήσεις.

Θα ήθελα επίσης να ληφθεί υπόψη, πως το ερώτημα για ένα συνειδητό Διαδίκτυο είναι αρκούντως νομότυπο (σε επιστημονικό και σε φιλοσοφικό επίπεδο) για να τεθεί και δεν αντικρούεται ή δεν υποστηρίζεται εύκολα, επειδή θα θέλαμε να απαντήσουμε έίτε αρνητικά, είτε θετικά.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1507 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/10/2009, 16:18:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλη amalia

Ένα έντομο έχει συνείδηση; Σε ρωτώ γιατί και ένα έντομο λαμβάνει και επεξεργάζεται πληροφορίες και επίσης αντιδρά στο περιβάλλον του. Πολλές φορές παρατηρώντας την φύση μένουμε έκπληκτοι με την σοφία την οποία έχει.
Π.χ ένας ιός έχει μια στρατηγική. Προσπαθεί να ξεγελάσει το ανοσοποιητικό σύστημα ή να κάνει κατάληψη στον πυρήνα ενός κυττάρου. Λες και ο ιός σκέφτεται το πώς θα κινηθεί και το τι θα κάνει. Ο ιός όμως έχει συνείδηση;
Ίσως και ένας υπολογιστής να μπορεί να αντιδρά με το περιβάλλον του και να φαίνεται ότι έχει συνείδηση.. θα έχει όμως; ή θα φαίνεται ότι έχει; Και τα φυτά εκτελούν λειτουργίες και στρατηγικές.. έχουν όμως συνείδηση;

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

amalia
Διαχειριστής

Greece
10782 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/10/2009, 16:40:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θα προσπαθήσω να απαντήσω στις περισσότερες τοποθετήσεις, αν μου το επιτρέψει ο υπολογιστής μου και δεν κρασάρει (είναι λίγο ασυνείδητος, τι να τον κάνω; )
quote:
zip:

Ούτε καν στα πιο τρελά του όνειρα δεν θα μπορούσε ο Παγκόσμιος Ιστός να αναπτύξει χαρακτηριστικά εν-συνείδητου όντος. Και θα παρουσιάσω ένα ένα τα επιχειρήματά μου γι' αυτό : κατ' αρχήν μιλάμε για συνείδηση, ιδιότητα δηλ. της ζωής, μιας ζωντανής κατάστασης. Και τι σημαίνει "ζωντανή κατάσταση" ; Σημαίνει μια κατάσταση που έχει αρχή, μέση & τέλος, μια κατάσταση που αλλάζει δηλ. μεταβάλλεται, μια δυναμική εναλλαγής, έναν κύκλο.

Έπειτα, μιλάμε για ενσυνείδητη πράξη, δηλ. ένα αποτέλεσμα που παράγεται από την συνείδηση σε συνεργασία με την βούληση, την επιθυμία, τον απώτερο σκοπό, την επιλογή. Οι μηχανές σε αντίθεση με τον άνθρωπο δεν έχουν αμαρτήσει πρωπατορικά. Και τι εννοώ ; Δεν γνωρίζουν το καλό και το κακό [ ασχέτως αν αυτό είναι βέβαια η Υπέρτατη Αυταπάτη ], συνεπώς δεν μπορούν να επιλέξουν απολύτως τίποτε παρά μόνο αυτό που θα προ-επιλεγεί, από τον κατασκευαστή τους, για να κάνουν. Η δυστυχία των μηχανών είναι πως δεν μπορούν να πράττουν αυτεξούσια, δεν έχουν δικαίωμα επιλογής, κατά συνέπεια η Apple μπορεί να δάγκωσε το μήλο, αλλά δεν πήρε πρέφα τι έγινε.

Λειτουργικά, όπως πολύ σωστά το θέτει η amalia, οι ομοιότητες μπορεί να είναι αρκετές. Όμως στον εγκέφαλο του ανθρώπου συμβαίνει κάτι πολύ πιο εκπληκτικό από ένα απλό νταλαβέρι μεταξύ νευρώνων και νευροδιαβιβαστών. Συντελούνται μικρά "big bangs", μικρές Δημιουργίες, μικρά τσαφ, μπλιγκ, κλικ, με τόσες τάσεις δημιουργικότητας και αρμονίας, όσες μπορεί να βρει κανείς στην Αναγέννηση. Μέσα από την κούτρα μας ξεπηδάει μια ενέργεια από το πουθενά. Αυτό είναι ένα θαύμα.



zip στο πρώτο επιχείρημά σου συνδέεις τη ζωή με τη συνείδηση - όντως υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο (εκτός εάν η ζωή ορίζεται μόνο ως ιδιότητα βιολογικών οργανισμών με βάση τον άνθρακα). Ορισμοί για τη ζωή υπάρχουν πολλοί, ίσως κάποτε να υπάρξει μια γενική συμφωνία για το τι είναι ζωή. Για την ώρα, εάν λάβω υπόψη το πως περιγράφεις εσύ τη ζωή, δεν βλέπω κάποιον λόγο γιατί να μην αναφέρεται ο ορισμός αυτός που δίνεις και στο Διαδίκτυο: είχε αρχή, διανύει κάποια μέση, μεταβάλλεται, έχει δυναμική εναλλαγής και πιθανότατα κάποτε θα έχει ένα τέλος ή θα εξελιχθεί σε κάτι άλλο. Εάν πάλι εννοείς ως ζωή κάτι που πλησιάζει στη γνωστή μας βιολογία, δεν υπάρχει σημαντικός λόγος για να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο να υπάρχει μια άλλου τύπου "βιολογία" - π.χ. με βάση το πυρίτιο - που να παρουσιάζει χαρακτηριστικά ζωής και πιθανώς και συνείδησης.

Στο δεύτερο επιχείρημα γράφεις ότι οι μηχανές δεν μπορούν να επιλέξουν παρά μόνο αυτό που έχει προ-επιλεγεί απο τον κατασκευαστή τους. Βάλε σε έναν υπολογιστή έναν αλγόριθμο μη γραμμικής διαδικασίας να κάνει ατέρμονη αναδρομή, βάλε και μια γεννήτρια τυχαίων αριθμών (και χωρίς να είναι αυτό απαραίτητο) να δίνει εισόδους σε κάθε βήμα της αναδρομής και ούτε ο ίδιος ο θεός (αν υπάρχει) δε θα σου πει τι θα κάνει ο υπολογιστής στο νιοστό βήμα. Σίγουρα πάντως, όχι ο κατασκευαστής της.

Στο τελευταίο σου επιχείρημα αναφέρεις για τη λειτουργική ομοιότητα μεταξύ εγκεφάλου και Διαδικτύου. Θεωρείς θαυμαστό (και όντως είναι!) το πώς μέσα από τις αλληλεπιδράσεις νευρώνων ξεπηδάει η συνείδηση. Δεν εξηγείς όμως γιατί αυτό το θαύμα αποκλείεται να συμβεί και σε κάποιο άλλο σύστημα εκτός του εγκεφάλου. Βασικά, δεν κατάλαβα γιατί είναι επιχείρημα αυτό που έγραψες. Απλά, περιγράφεις το θαύμα της συνείδησης στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Εάν το Διαδίκτυο είχε αναπτύξει συνείδηση, θα μιλούσαμε για ένα άλλο θαύμα, έτσι δεν είναι;

quote:

Η συνείδηση ασφαλώς εξαρτάται από την εσωτερική δυναμική του συστήματός της και τις αλληλεπιδράσεις που εμφανίζονται σ' αυτό από το εξωτερικό περιβάλλον, αλλά προϋποθέτει κατανόηση των ενεργειών. Τι σημαίνει αυτό ; Σημαίνει με απλά λόγια πως ο Ιστός - αν υποθέσουμε πως μπορεί να αναπτύξει ένα είδος συνείδησης - θα μπορεί να κατανοεί τις πράξεις του, να γνωρίζει δηλ. γιατί πράττει όπως πράττει. Όμως το ίδιο το internet δεν είναι τίποτε άλλο από μερικές χιλιάδες γραμμές κώδικα, πρωτόκολλα επικοινωνίας και κάποιο συγκεκριμένο hardware. Πως λοιπόν να κατανοήσει το ίδιο τις πράξεις του ;

Και ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι τίποτε άλλο από γραμμές κώδικα (τι άλλο είναι το dna;), πρωτόκολλα επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων και hardware φτιαγμένο από οργανικά μόρια. Και στις δύο περιπτώσεις το αίνιγμα είναι το ίδιο: πως μπορούν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ μη συνειδητών οντοτήτων (θεωρώ εδώ πως τα κύτταρα δεν έχουν συνείδηση, τουλάχιστον όχι ανώτερης τάξης) να έχουν ως αποτέλεσμα την ανάδυση του εγώ, της σκέψης, των αισθημάτων. Ή ακόμα, θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί σε ένα ον που θα είχε έναν "εγκέφαλο" με διαφορετικού τύπου συνδέσεις ή που θα ήταν φτιαγμένος από διαφορετικά υλικά;

quote:
Έχω την εντύπωση, πως μας αρέσει να δίνουμε στα πράγματα ιδιότητες που στην πραγματικότητα δεν έχουν αλλά και δεν θα μπορούσαν να έχουν μόνο και μόνο για να δημιουργούμε θέματα και να γίνεται κουβέντα. Δεν αναφέρομαι φυσικά στην amalia, εννοείται, αλλά στον μπάρμπα - Ben. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τύπος δυναμικής και αλληλεπιδράσεων. Υπάρχει ο ανθρώπινος τρόπος δυναμικής και αλληλεπιδράσεων και υπάρχει και ο μηχανικός τρόπος δυναμικής και αλληλεπιδράσεων. Και παρ' ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται σαν μηχανές - είναι πασιφανές αυτό - ωστόσο υπάρχει κάτι - και πάντα θα υπάρχει - που θα τους διαχωρίζει από τις μηχανές. Ευτυχώς για μας και δυστυχώς για τον Γκουρτζίεφ.

Νομίζω πως ως άνθρωποι "την έχουμε ψωνίσει" λιγάκι σχετικά με το πόσο ανώτεροι είμαστε από άλλα πράγματα που μπορούν να φτιαχτούν στη φύση...


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

amalia
Διαχειριστής

Greece
10782 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/10/2009, 16:48:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:
zip:

Κάτι άλλο επίσης > Η συνείδηση εμπεριέχει ένα είδος Τέχνης. Υπάρχει δηλ. μια καλλιτεχνική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του συστήματός της. Τι είδους Τέχνη μπορεί να δημιουργήσει από μόνη της μια μηχανή ; Η μόνη Τέχνη που μπορεί να δημιουργήσει είναι η μηχανική Τέχνη.



Εαρινός:

Μια μιμητική τέχνη θάλεγα , αν μπορούσα να χρησιμοποιήσω τον όρο!

ή

Μια εξωγενής και "επιβεβλημένη" κατα κάποιο τρόπο και όχι καταστατικής φύσεως και εγγενώς εμφανιζομένης , όπως του ανθρώπου!

Μιας τέχνης που δεν έχει ψυχή...δεν συναισθάνεται και δεν βιώνει τα βιώματα του ανθρώπου που τεχνοτροπεί!


Και είναι εντελώς διαφορετικό το "τεχνοτροπώ" απο το επεξεργάζομαι!!!

soul



Εαρινέ, αυτό το επιχείρημα για την τέχνη που ζητητάτε μαζί με τον zip, έχει πράγματι κάποια βάση. Πιστεύω όμως πως για να το πραγματευτούμε θα έπρεπε να εξετάσουμε βαθύτερα τι είναι τέχνη, εάν είναι κάτι που προσδιορίζεται από την ανθρώπινη αντίληψή μας, εάν θεωρούμε τέχνη τις ίδιες τις δημιουργίες της φύσης (όπως ένα τοπίο, ή τα σχέδια στο κέλυφος ενός κοχυλιού), κ.λπ.
Θα έλεγα πάντως πως η τέχνη, είτε ως δημιουργία είτε ως αντίληψη και αίσθημα που δημιουργείται σε αυτόν που την θαυμάζει, αποτελεί χαρακτηριστικό της συνείδησης. Ίσως, εάν κάτι όπως το Διαδίκτυο γινόταν συνειδητό, να μπορούσε να κάνει και τέχνη.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

amalia
Διαχειριστής

Greece
10782 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/10/2009, 16:56:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ:
Φίλη amalia

Ένα έντομο έχει συνείδηση; Σε ρωτώ γιατί και ένα έντομο λαμβάνει και επεξεργάζεται πληροφορίες και επίσης αντιδρά στο περιβάλλον του. Πολλές φορές παρατηρώντας την φύση μένουμε έκπληκτοι με την σοφία την οποία έχει.
Π.χ ένας ιός έχει μια στρατηγική. Προσπαθεί να ξεγελάσει το ανοσοποιητικό σύστημα ή να κάνει κατάληψη στον πυρήνα ενός κυττάρου. Λες και ο ιός σκέφτεται το πώς θα κινηθεί και το τι θα κάνει. Ο ιός όμως έχει συνείδηση;
Ίσως και ένας υπολογιστής να μπορεί να αντιδρά με το περιβάλλον του και να φαίνεται ότι έχει συνείδηση.. θα έχει όμως; ή θα φαίνεται ότι έχει; Και τα φυτά εκτελούν λειτουργίες και στρατηγικές.. έχουν όμως συνείδηση;

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ



Φίλε ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ, πολύ ωραία η ερώτηση που θέτεις. Και έχει μεγάλο βάθος, διότι πραγματικά είναι σημαντικό το ερώτημα: κάτι που φαίνεται πως έχει συνείδηση, έχει όντως συνείδηση;

Στην πραγματικότητα, η συνείδηση φέρει το βάρος της υποκειμενικότητας: μόνο εγώ ξέρω πραγματικά τι υπάρχει μέσα στο μυαλό μου, θα μπορούσαν όλοι γύρω μου να μην έχουν συνείδηση, να ήταν απλά ζόμπι με συμπεριφορά που θα έμοιαζε με συνειδητή. Εγώ, δεν έχω τη δυνατότητα να γνωρίζω τι έχεις εσύ μέσα στο νου σου...


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

TheAllseeingeye
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
75 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/10/2009, 18:03:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους TheAllseeingeye  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Και ιδού η αυτού μεγαλειότης Wolfram! Το skynet του Διαδικτύου! Η πηγή του κακού, οι σπόροι της προφητείας! Η πρώτη διαδικτυακή μηχανή γνώσης οπου στη πρώτη στραβή θ'αρχίσει να δολοπλοκεί και να φτιάχνει εργοστάσια παραγωγής Terminators :D http://www.wolframalpha.com/


Τι λέτε? Λέτε να ξεκινήσει απο εκεί? :P

The eye seldom sees what the mind does not anticipate.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2009, 08:02:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
amalia

Στο δεύτερο επιχείρημα γράφεις ότι οι μηχανές δεν μπορούν να επιλέξουν παρά μόνο αυτό που έχει προ-επιλεγεί απο τον κατασκευαστή τους. Βάλε σε έναν υπολογιστή έναν αλγόριθμο μη γραμμικής διαδικασίας να κάνει ατέρμονη αναδρομή, βάλε και μια γεννήτρια τυχαίων αριθμών (και χωρίς να είναι αυτό απαραίτητο) να δίνει εισόδους σε κάθε βήμα της αναδρομής και ούτε ο ίδιος ο θεός (αν υπάρχει) δε θα σου πει τι θα κάνει ο υπολογιστής στο νιοστό βήμα. Σίγουρα πάντως, όχι ο κατασκευαστής της.


Ας ξεκινήσω απ' αυτό.

Αλγόριθμοι και γεννήτριες ψεύδο-τυχαίων αριθμών, δηλ. μαθηματικά. Όλα αυτά είναι μαθηματικοί τύποι. Και το νιοστό βήμα είναι κάτι που το γνωρίζει αυτός - ο άνθρωπος δηλ. ο δημιουργός, ο κατασκευαστής - που φτιάχνει αυτόν τον τύπο. Απλά, σε μια υπολογιστική μηχανή αυτοί οι υπολογισμοί γίνονται πάρα πολύ γρήγορα. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

quote:
amalia

zip στο πρώτο επιχείρημά σου συνδέεις τη ζωή με τη συνείδηση - όντως υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο (εκτός εάν η ζωή ορίζεται μόνο ως ιδιότητα βιολογικών οργανισμών με βάση τον άνθρακα). Ορισμοί για τη ζωή υπάρχουν πολλοί, ίσως κάποτε να υπάρξει μια γενική συμφωνία για το τι είναι ζωή. Για την ώρα, εάν λάβω υπόψη το πως περιγράφεις εσύ τη ζωή, δεν βλέπω κάποιον λόγο γιατί να μην αναφέρεται ο ορισμός αυτός που δίνεις και στο Διαδίκτυο: είχε αρχή, διανύει κάποια μέση, μεταβάλλεται, έχει δυναμική εναλλαγής και πιθανότατα κάποτε θα έχει ένα τέλος ή θα εξελιχθεί σε κάτι άλλο. Εάν πάλι εννοείς ως ζωή κάτι που πλησιάζει στη γνωστή μας βιολογία, δεν υπάρχει σημαντικός λόγος για να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο να υπάρχει μια άλλου τύπου "βιολογία" - π.χ. με βάση το πυρήτιο - που να παρουσιάζει χαρακτηριστικά ζωής και πιθανώς και συνείδησης.


Η οποιαδήποτε εξέλιξη του Διαδικτύου είναι - κατά την γνώμη μου - μηχανική εξέλιξη, δεν είναι πραγματική εξέλιξη. Και μια μηχανική εξέλιξη εντάσσεται στους νόμους της μηχανικής. Αν γνωρίζει κάποιος Μηχανική, μπορεί εύκολα να φτιάξει ένα εξελικτικό μοντέλο που να φαίνεται πως αναπτύσσεται. Το πυρίτιο, δυστυχώς για κάποιους, ούτε μπορεί να κλάψει, ούτε μπορεί να γελάσει.

quote:
amalia

Στο τελευταίο σου επιχείρημα αναφέρεις για τη λειτουργική ομοιότητα μεταξύ εγκεφάλου και Διαδικτύου. Θεωρείς θαυμαστό (και όντως είναι!) το πώς μέσα από τις αλληλεπιδράσεις νευρώνων ξεπηδάει η συνείδηση. Δεν εξηγείς όμως γιατί αυτό το θαύμα αποκλείεται να συμβεί και σε κάποιο άλλο σύστημα εκτός του εγκεφάλου. Βασικά, δεν κατάλαβα γιατί είναι επιχείρημα αυτό που έγραψες. Απλά, περιγράφεις το θαύμα της συνείδησης στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Εάν το Διαδίκτυο είχε αναπτύξει συνείδηση, θα μιλούσαμε για ένα άλλο θαύμα, έτσι δεν είναι;


Γιατί αν ήταν να συμβεί, θα είχε ήδη συμβεί. Ότι ζούμε είναι απλές επαναλήψεις γεγονότων που έχουν ήδη συμβεί. Αλλάζουν απλώς οι versions. Για κάποιον που μπορεί να διακρίνει τις επαναλήψεις της Ιστορίας, η "ανάπτυξη" του Διαδικτύου δεν είναι τίποτε άλλο από την εμφάνιση ενός Αναγεννησιακού ρεύματος μιας Τέχνης στον χώρο των bits. Πίσω από αυτό το ρεύμα, βρίσκεται το ευφυές ενός ανθρώπινου εγκεφάλου που παρουσιάζει την τέχνη του πιο ελεύθερα και πιο αφαιρετικά.

quote:
amalia

Και ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι τίποτε άλλο από γραμμές κώδικα (τι άλλο είναι το dna;), πρωτόκολλα επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων και hardware φτιαγμένο από οργανικά μόρια. Και στις δύο περιπτώσεις το αίνιγμα είναι το ίδιο: πως μπορούν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ μη συνειδητών οντοτήτων (θεωρώ εδώ πως τα κύτταρα δεν έχουν συνείδηση, τουλάχιστον όχι ανώτερης τάξης) να έχουν ως αποτέλεσμα την ανάδυση του εγώ, της σκέψης, των αισθημάτων. Ή ακόμα, θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί σε ένα ον που θα είχε έναν "εγκέφαλο" με διαφορετικού τύπου συνδέσεις ή που θα ήταν φτιαγμένος από διαφορετικά υλικά;


Θα μου επιτρέψεις να διαφωνίσω. Παρ' ότι δεν γνωρίζω - αλλά ούτε και με ενδιαφέρει - ένας "άλλου είδους" εγκέφαλος, σε ένα "άλλο είδος" Ον - θεωρώ πως δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Μου επιτρέπεις να έχω άλλη γνώμη ; Oh! thank you my dear!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

alex22
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


1934 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2009, 10:32:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους alex22  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ισως πρέπει να κοιτάξουμε το θέμα απο την όψη της υποστήριξης της συνείδησης και όχι της ανάπτυξης της στις μηχανές.Δέν ξέρουμε τί είναι συνείδηση.Συμφωνώ με την αμαλία οτι και το dna μας, δέν είναι τίποτα άλλο παρα γραμμές κώδικα.Αρα, καιτο σώμα μας (όχι εμείς),είναι μια μηχανή βασιζόμενη στον άνθρακα.Ποιός ξέρει μπορεί και τα σώματα μας να δημιουργήθηκαν απο ανώτερα όντα.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2009, 10:38:09  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:

quote:
zip:

Κάτι άλλο επίσης > Η συνείδηση εμπεριέχει ένα είδος Τέχνης. Υπάρχει δηλ. μια καλλιτεχνική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του συστήματός της. Τι είδους Τέχνη μπορεί να δημιουργήσει από μόνη της μια μηχανή ; Η μόνη Τέχνη που μπορεί να δημιουργήσει είναι η μηχανική Τέχνη.



Εαρινός:

Μια μιμητική τέχνη θάλεγα , αν μπορούσα να χρησιμοποιήσω τον όρο!

ή

Μια εξωγενής και "επιβεβλημένη" κατα κάποιο τρόπο και όχι καταστατικής φύσεως και εγγενώς εμφανιζομένης , όπως του ανθρώπου!

Μιας τέχνης που δεν έχει ψυχή...δεν συναισθάνεται και δεν βιώνει τα βιώματα του ανθρώπου που τεχνοτροπεί!


Και είναι εντελώς διαφορετικό το "τεχνοτροπώ" απο το επεξεργάζομαι!!!

soul



Εαρινέ, αυτό το επιχείρημα για την τέχνη που ζητητάτε μαζί με τον zip, έχει πράγματι κάποια βάση. Πιστεύω όμως πως για να το πραγματευτούμε θα έπρεπε να εξετάσουμε βαθύτερα τι είναι τέχνη, εάν είναι κάτι που προσδιορίζεται από την ανθρώπινη αντίληψή μας, εάν θεωρούμε τέχνη τις ίδιες τις δημιουργίες της φύσης (όπως ένα τοπίο, ή τα σχέδια στο κέλυφος ενός κοχυλιού), κ.λπ.
Θα έλεγα πάντως πως η τέχνη, είτε ως δημιουργία είτε ως αντίληψη και αίσθημα που δημιουργείται σε αυτόν που την θαυμάζει, αποτελεί χαρακτηριστικό της συνείδησης. Ίσως, εάν κάτι όπως το Διαδίκτυο γινόταν συνειδητό, να μπορούσε να κάνει και τέχνη.





Όλα , όσα κάνει ο άνθρωπος φίλη Αμαλία , αποτελούν προιόντα μετουσίωσης και δεν αποτελούν μέρος του συνειδητού εγκεφάλου!

Το διαδίκτυο δεν έχει πρωτογενή σκέψη...δεν έχει συνειδητό και υποσυνείδητο και δεν έχει φαντασία όπως και δεν συμβολοποιεί ...στοιχεία τα οποία ορίζουν και στοιχειοθετούν κατα ένα πολύ μεγάλο μέρος την εμφάνιση και "πραγμάτωση" της τέχνης!

soulΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2009, 14:51:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
amalia

[...] τι είναι αυτό που μπορεί να μας ενοχλεί στην ιδέα ότι το Διαδίκτυο ή μια μηχανή θα μπορούσε να αποκτήσει συνείδηση;


Ποιος σου είπε πως υπάρχει κάτι που μας ενοχλεί ; Έθεσες ένα θέμα και - προσωπικά εγώ - τοποθετήθηκα εκφράζοντας την άποψή μου, η οποία είναι πως δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως με ενοχλεί η ιδέα ότι το Διαδίκτυο ή μια μηχανή μπορεί να αποκτήσει συνείδηση. Γιατί θα πρέπει να με ενοχλεί ; Επειδή δηλ. θεωρώ πως μια μηχανή δεν μπορεί να αποκτήσει συνείδηση, αυτό σημαίνει πως αυτό που λέω το λέω επειδή με ενοχλεί η ιδέα ; Κάνεις λάθος. Δεν ισχύει αυτό - τουλάχιστον για μένα.

Edited by - zip on 19/10/2009 14:56:38Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2009, 15:18:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ένα πιο τσαχπίνικο μάτι που δεν κλείνει μπροστά στο φλας μιας φωτογραφικής μηχανής, θα μπορούσε να δει αυτό το Αναγεννησιακό ρεύμα της ηλεκτρονικής global κοινωνίας με τον ίδιο τρόπο που είδε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι τον άνθρωπο του Βιτρούβιου. Αυτό σημαίνει πως η εξέλιξη του Διαδικτύου δεν μπορεί να μελετηθεί αποστειρωμένα σε ένα ξέχωρο περιβάλλον διάφορο του ανθρώπου. Οι μηχανές είναι χρήσιμες με ότι έννοια δίνει ο άνθρωπος στην χρήση τους.

Το Διαδίκτυο, είναι συνειδητό - ή θα μπορούσε να γίνει - με ότι έννοια δίνει ο άνθρωπος στην συνείδησή του. Αν ο ίδιος ο άνθρωπος θεωρεί πως μια ανθρώπινη συνείδηση είναι απλώς ένα πολύπλοκο σύστημα και μια ιδιότητα που θα αναδυθεί αναπόφευκτα από αυτό και που έχει τον κατάλληλο τύπο εσωτερικής δυναμικής και τον κατάλληλο τύπο αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον του, τότε μοιραία θα αναρρωτηθεί αν κάποτε το Διαδίκτυο θα μπορούσε να αποκτήσει κι αυτό συνείδηση.

Η συνείδηση όμως είναι ένα τελείως διαφορετικό πράγμα. Και το ερώτημα τίθεται ακριβώς επειδή ο άνθρωπος δεν γνωρίζει τι είναι συνείδηση. Αν γνώριζε, δεν θα τον απασχολούσε ένα τέτοιο θέμα.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 2 Σελίδες:
  1  2
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.15625
Maintained by Digital Alchemy