ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 ο ΝΙΤΣΕ σε μία σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 3
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
EXELSIOR
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
53 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/06/2011, 00:24:29  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο άνθρωπος αγωνίζεται πρωταρχικά να επιβιώσει. Για να καταφέρει αυτό θα πρέπει να συντηρεί το σώμα του, να το προφυλάξει από κινδύνους και να συμβιώνει με άλλους. Αντίπαλο σ’ αυτά έχει το φόβο και την άγνοια. Ο φόβος οφείλεται στην άγνοια και η άγνοια στον φόβο. Βλέποντας τους άλλους να αγνοούν και να φοβούνται λιγότερο ή περισσότερο από αυτόν πρέπει γρήγορα κι αυτός να λάβει μια θέση ώστε να εξατομικευτεί και να ξεχωρίσει. Μια επώδυνη λύση του αίρει την ηδονή και μια ανώδυνη τη δημιουργία. Αυτό που πρέπει να κάνει τώρα είναι να βρει μια τρίτη λύση που να απαλύνει τις άλλες δύο.
Πλάθει θεούς και ήρωες οι οποίοι γνωρίζουν τα πάντα και δε φοβούνται τίποτα , είναι στο πλευρό του και ιδιαίτερα όταν αυτός είναι ανίσχυρος. Τώρα καλείται ο άνθρωπος ή να τους μιμηθεί και να ενταχθεί με τους ισχυρούς ή να φιλοσοφήσει πάνω τους και να ενταχθεί με τους ανίσχυρους. Αν τους μιμηθεί οι ανίσχυροι θα του καταλογίσουν βλασφημία και αλαζονεία. Αν φιλοσοφήσει πάνω τους οι ισχυροί θα του καταλογίσουν υπεκφυγή κι αδυναμία. Αυτό που μένει να γίνει τώρα είναι να διαλυθεί η σύγχυση με έναν πιο έξυπνο τρόπο. Ο ανίσχυρος άνθρωπος εισαγάγει τώρα την ηθική : αν ανήκω στους αδύναμους θα υποστώ πολλά, αλλά θα ανταμειφθώ μετά θάνατο. Αν ανήκω στους ισχυρούς θα καρπωθώ πολλά αλλά θα τιμωρηθώ μετά θάνατο. Έτσι ως καλός θα αρκούμαι στο να ονειρεύομαι μόνο όσα οι κακοί διαπράττουν, αλλά οι καλοί θεοί μου θα τιμωρήσουν μετά το θάνατο αυτούς τους ισχυρούς που αδυνατώ να τιμωρήσω εγώ εν ζωή. Βλέποντας ο ισχυρός αυτή την ηθική, ταυτίζεται υποκριτικά μαζί της και ενισχύεται η θέση του. Καταλαβαίνει ότι είναι ένα τέχνασμα αδυναμίας , το ενθαρρύνει και το επισφραγίζει προκειμένου να παραμείνει πάντα ισχυρός. Δίνει χρήματα να σηκωθούν ναοί και να γραφτούν βιβλία. Ο ανίσχυρος τώρα γοητεύετε και γίνεται πιο υποτελής, δοξάζει στις τελετές του το Θεό που τα όρισε όλα έτσι βολικά και περνάει στα βιβλία του τη βούληση του ισχυρού. Συνεπώς και οι δύο συνάπτουν στο βάθος ένα συμβόλαιο, μια συμφωνία κι αλίμονο σ’ αυτόν τον τρίτο που θα την διαταράξει.
Το δρόμο αυτό επέλεξαν και οι δύο προκειμένου με κάποιον τρόπο να στηθούν και να ξεχωρίσουν απέναντι στη ζωή με όσο γίνεται πιο ανώδυνο για αυτούς τρόπο. Συνεπώς το πρώτο αίτιο της φιλοσοφίας δεν είναι ο θαυμασμός αλλά η διάκριση και η επικράτηση πάνω στους άλλους έστω και πλαστά. Αυτό με μια λέξη λέγεται εγωισμός ο οποίος είναι αληθινό κίνητρο. Ο λόγος και η ισχύς είναι συμπληρώματα κι όχι αιτίες.
Αφού σφραγιστεί η συμφωνία ισχυρού-ανίσχυρου, ακολουθεί ένα άλλο ζητούμενο που δίνει χρώμα και στους δύο, η ηδονή: είναι και οι δύο πια σκεπτόμενοι και ολοκληρωμένοι, υιοθετούν στάση ζωής και την μεταδίδουν στους απογόνους τους. Θεσπίζουν ιερά σύμβολα και αξίες. Ανοίγουν πανεπιστήμια που’ ναι οι ναοί της γνώσης, διακηρύττουν δημοκρατίες, ελευθερίες και ισότητες. Κάποιοι πιο ευφυείς ισχυροί επινοούν την ισότητα των τάξεων και των ευκαιριών. Οι ανίσχυροι ενθαρρύνονται και ζητούν διαρκώς να αλλάξουν όλα εκείνα που οι ίδιοι θα διατηρούσαν αν ήταν στη θέση των άλλων.
Το θέατρο αποκρυσταλλώνεται και αλίμονο πάλι σε όποιον εναντιωθεί προφορικά και μόνο σε αυτά. Πρακτικά ισχύει και επιτρέπεται οτιδήποτε όπως ένας ανίσχυρος μπορεί κάλλιστα να ζει φαυλότερα από έναν ισχυρό αρκεί να μη το ομολογεί. Ο εγωισμός αφορά τον προφορικό λόγο και όχι την πράξη. Ουδείς δύναται να τολμήσει να εναντιωθεί προφορικά της ισότητας ή της δημοκρατίας άσχετα αν στο όνομά τους γίνανε τα μεγαλύτερα αίσχη.
Ως κερασάκι στην τούρτα της ηδονής έρχεται η απληστία: Εγώ ο ισχυρός θα αποκτώ όλο και περισσότερα υλικά, εσύ ο ανίσχυρος θα μοιρολατρείς επικριτικά μέσα σε ένα σωρό από βιβλία που εγώ σου υπέδειξα και θα καταφέρεσαι πάνω σ’ αυτά που έχω για να μην μπεις και συ ποτέ στον επώδυνο κόπο να τα αποκτήσεις. Συνεπώς ο ισχυρός και ο ανίσχυρος είναι έτσι όχι από βιολογική αδυναμία ή φυσική ιδιότητα αλλά από γνωστική επιλογή κατά την οποία ζητούν να αλλάξουν όλα γύρω τους προκειμένου να αποφύγουν να αλλάξουν οι ίδιοι. Ο ένας φοβάται την ανέχεια και ο άλλος τη δράση. Αυτό όμως είναι σύμβαση κι όχι αληθινή επιθυμία γιατί αν αλλάξουν όντως τα πράγματα γύρω τους θα πανικοβληθούν ακόμα περισσότερο. Όποιος βγαίνει από μια πλαστή κατάσταση δεν ξέρει τι είναι αληθινό για να το επιλέξει.
Γίνεται κανείς ηθικός όχι επειδή είναι ηθικός. Η υποταγή σε μια ηθική είναι δουλική, ιδιοτελής ή απελπισμένη. Γι’ αυτό δεν έχει τίποτα ηθικό μέσα της. Να δέχεσαι μια πίστη από έθιμο δείχνει ότι είσαι ή δειλός ή τεμπέλης στη σκέψη κι αυτά γίνανε οι προϋποθέσεις για να ‘σαι ηθικός. Οι άνθρωποι σκεπτόμενοι τον εγωισμό τους δεν κάνουν τίποτα για το εγώ τους αλλά μόνο για το φάντασμα του εγώ τους. Όλοι μαζί ζουν σε ένα νέφος από αυθαίρετες προσωπικές γνώμες σε διαδοχικά κεφάλια: ένας θαυμαστός κόσμος φαντασμάτων με νηφάλια εμφάνιση. Έτσι συνάπτουν ένα αναιμικό πλάσμα ως πρότυπο ηθικής το οποίο απευθύνεται σε άτομα που τρομάζουν με την ευτυχία. Αυτό που θέλουν είναι η διάκριση κατά βαθμίδες: δισταγμός, φόβος, θαυμασμός, φθόνος, χλευασμός, ανάταση, καταξίωση, θάνατος.
Στο τέλος της βαθμίδας ο μάρτυρας-ασκητής έχει ως απόλαυση μόνο τη διάκρισή του από το βάρβαρο στον οποίο επιβάλλει το δίδαγμα να υποφέρουν πάντα οι άλλοι ενώπιον των οποίων θέλει να διακριθεί. Τώρα όλοι οι υπόλοιποι θεατές συντάσσουν τα απομνημονεύματα του Αγίου τους, καθένας γίνεται τέλειος ηθικός κριτής ενώ το βάρος της εκτέλεσης κουβαλούν πάντα ξένοι ώμοι.
Το σκουλήκι μαζεύεται όταν το πατούν. Με τούτο τον τρόπο μειώνει την πιθανότητα να το πατήσουν πάλι. Στη γλώσσα της ηθικής αυτό λέγεται ταπεινοφροσύνη. Ο ηθικός είναι εκείνος ο γεννημένος για ηθοποιός που υποδύεται τον γεννημένο για ηθικό. Αυταπατώνται όσοι νομίζουν ότι απαλλάσσονται από μια παρακμή με το να κηρύσσουν απλώς πόλεμο εναντίον της. Αυτό που διαλέγουν τελικά δεν είναι παρά μια άλλη έκφραση της παρακμής καθόσον υψώνουν νέους ναούς, ηθικότερους από αυτούς που τάχα γκρέμισαν. Η χριστιανική ηθική είναι ένας κηρυγμένος πόλεμος εναντίον του ανθρώπινου πάθους σε συμμαχία με όλα τα πανάρχαια ηθικά τέρατα και με βασικό στόχο την αυθόρμητη σεξουαλικότητα. Ενοχοποιεί το σώμα και ευνουχίζει την πρωτοβουλία. Μετά είναι εύκολο υποχείριο του ιερέα ο οποίος όντας βαθιά άθεος αθετεί τα ιερά του. Ο Άγιος ως ιδεώδης ευνούχος των αδυνάτων καλεί όλους τους πιστούς να κοιτούν μόνο τα γραπτά κι όχι ότι νιώθουν μέσα τους. Κατασκευάζει για όλους κρεβάτια σαν του Προκρούστη αλλά ποτέ για δική του χρήση. Έχει ποτέ αναρωτηθεί αν ο άνθρωπος είναι ένα λάθος του θεού ή μήπως ο Θεός ένα λάθος του ανθρώπου;………………………Φρειδερίκος ΝΙΤΣΕ


Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/06/2011, 18:52:21  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μωρέ αυτός -Νίτσε- μια χαρά τα λέει...
Το ερώτημα είναι , ποιός τον ακούει φίλε μου...
Δηλώνω απερίφραστα θαυμαστής ΚΑΙ του Νίτσε..τον οποίο θεωρώ πολύ εύστοχο στις απόψεις του...!!!
Θα αναμείνω και γι'αλλες τοποθετήσεις και θα τα ξαναπούμε πιο αναλυτικά -ελπίζω- περί Νίτσε και ειδικότερα για κάθε σκέψη του...


Μείνε μέσα στο παιχνίδι... Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
EXELSIOR
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
53 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2011, 00:22:23  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ομολογώ πως ήταν ο πιο εύστοχος φιλόσοφος όλων. Στον πανεπιστημιακό κύκλο ξέρεις δεν τον συμπαθούν καθόλου. Ιδιαίτερα εκείνοι οι καθηγητές που έχουν κάνει διδακτορικό στη Γερμανία έχουν προσκολλήσει στον Καντ και μόνο. Θυμάστε και την περίπτωση του Καζατζάκη που υπονομεύτηκε από δικούς μας για να μην πάρει το νόμπελ στην εργασία του για το Νίτσε. Είναι το κόκκινο πανί σχεδόν κάθε διανοούμενου. Και ξέρεις γιατί; Γιατί δεν κάνει ακριβώς φιλοσοφία ο Νίτσε. Κάνει μια τρομακτική ψυχανάλυση στα κίνητρα του φιλόσοφου και του μη φιλόσοφου. Κοιτάζει πολύ βαθειά μέσα στον καθένα, ανακαλύπτει ανατριχιαστικές αλήθειες και γίνεται από όλους αντιπαθής. Όσο τον διαβάζεις τόσο βλέπεις ότι διαβάζεις τον εαυτό σου σαν να σε ήξερε χρόνια. Κανένας φιλόσοφος δεν τον έφτασε και φοβάμαι ούτε θα τον φτάσει ποτέ. Οι ρήσεις του έχουν μείνει ως ριπές στα αφτιά όλων μας. Λένε πως ήταν αφοριστικός. Θα έλεγα όχι αφοριστικός, απλά ήταν ωμά ειλικρινής.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2011, 01:06:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
EXELSIOR : Ομολογώ πως ήταν ο πιο εύστοχος φιλόσοφος όλων. Στον πανεπιστημιακό κύκλο ξέρεις δεν τον συμπαθούν καθόλου. Ιδιαίτερα εκείνοι οι καθηγητές που έχουν κάνει διδακτορικό στη Γερμανία έχουν προσκολλήσει στον Καντ και μόνο. Θυμάστε και την περίπτωση του Καζατζάκη που υπονομεύτηκε από δικούς μας για να μην πάρει το νόμπελ στην εργασία του για το Νίτσε. Είναι το κόκκινο πανί σχεδόν κάθε διανοούμενου. Και ξέρεις γιατί; Γιατί δεν κάνει ακριβώς φιλοσοφία ο Νίτσε. Κάνει μια τρομακτική ψυχανάλυση στα κίνητρα του φιλόσοφου και του μη φιλόσοφου. Κοιτάζει πολύ βαθειά μέσα στον καθένα, ανακαλύπτει ανατριχιαστικές αλήθειες και γίνεται από όλους αντιπαθής. Όσο τον διαβάζεις τόσο βλέπεις ότι διαβάζεις τον εαυτό σου σαν να σε ήξερε χρόνια. Κανένας φιλόσοφος δεν τον έφτασε και φοβάμαι ούτε θα τον φτάσει ποτέ. Οι ρήσεις του έχουν μείνει ως ριπές στα αφτιά όλων μας. Λένε πως ήταν αφοριστικός. Θα έλεγα όχι αφοριστικός, απλά ήταν ωμά ειλικρινής.

Ας προσθέσω κι εγώ κάτι που αφορά αυτό που σημείωσα με έντονα γράμματα στο προηγούμενο μήνυμά σου, αγαπητέ EXELSIOR, αφού σ'ευχαριστήσω πρώτα για ένα από τα αγαπημένα μου θέματα που ανήρτησες - περί ΝΙΤΣΕ:

Είχε γεννηθεί στο Ραίκεν της Πρωσίας στις 15 Οκτωβρίου 1844 .

Περίπου το 1865, ανακάλυψε τον Κόσμο ως θέληση και ιδέα του Σοπενχάουερ , και βρήκε σ'αυτόν "έναν καθρέφτη στον οποίο ανακάλυψα τον κόσμο", όπως είπε ο ίδιος, "..την ζωή και την ίδια μου την φύση να περιγράφονται με καταπληκτικό μεγαλείο".

Πήρε το βιβλίο στο σπίτι του και διάβασε την κάθε του λέξη με απληστία : "Φαινόταν σαν ο Σοπενχάουερ ν'απευθυνόταν προσωπικά σ'εμένα . Ένοιωσα τον ενθουσιασμό του και μου φαινόταν πως τον έβλεπα μπροστά μου. Η κάθε γραμμή του φώναζε για αυταπάρνηση, αποχή, καρτερία".

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2011, 11:52:35  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Ομολογώ πως ήταν ο πιο εύστοχος φιλόσοφος όλων. Στον πανεπιστημιακό κύκλο ξέρεις δεν τον συμπαθούν καθόλου. Ιδιαίτερα εκείνοι οι καθηγητές που έχουν κάνει διδακτορικό στη Γερμανία έχουν προσκολλήσει στον Καντ και μόνο. Θυμάστε και την περίπτωση του Καζατζάκη που υπονομεύτηκε από δικούς μας για να μην πάρει το νόμπελ στην εργασία του για το Νίτσε. Είναι το κόκκινο πανί σχεδόν κάθε διανοούμενου. Και ξέρεις γιατί; Γιατί δεν κάνει ακριβώς φιλοσοφία ο Νίτσε. Κάνει μια τρομακτική ψυχανάλυση στα κίνητρα του φιλόσοφου και του μη φιλόσοφου. Κοιτάζει πολύ βαθειά μέσα στον καθένα, ανακαλύπτει ανατριχιαστικές αλήθειες και γίνεται από όλους αντιπαθής. Όσο τον διαβάζεις τόσο βλέπεις ότι διαβάζεις τον εαυτό σου σαν να σε ήξερε χρόνια. Κανένας φιλόσοφος δεν τον έφτασε και φοβάμαι ούτε θα τον φτάσει ποτέ. Οι ρήσεις του έχουν μείνει ως ριπές στα αφτιά όλων μας. Λένε πως ήταν αφοριστικός. Θα έλεγα όχι αφοριστικός, απλά ήταν ωμά ειλικρινής.Πως θα μπορούσα να μην συμφωνήσω με το σύνολο των όσων είπες φίλε μου...
Αναρρωτιέμαι όμως , πόσο έτοιμος είναι ή πρόκειται ενδεχομένως να γίνει τούτος δα ο κόσμος , ν'ακούσει ή έστω να αφουγκρασθεί αλήθειες???
Το ψέμμα σε ωραία συσκευασία είναι προτιμότερο...καθησυχάζει εν είδει παυσιπόνου και αρεστούς μας κάνει...ενίοτε και ερωτεύσιμους..

Κάνει μια τρομακτική ψυχανάλυση στα κίνητρα του φιλόσοφου και του μη φιλόσοφου. Κοιτάζει πολύ βαθειά μέσα στον καθένα, ανακαλύπτει ανατριχιαστικές αλήθειες και γίνεται από όλους αντιπαθής.

Είναι προτιμότερο να αντιπαθήσει κάποιος , κάποιον άλλο..παρα τον εαυτό του φίλε μου...


Μείνε μέσα στο παιχνίδι...

Edited by - Εαρινός on 19/06/2011 11:55:48Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2011, 13:43:39  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Ομολογώ πως ήταν ο πιο εύστοχος φιλόσοφος όλων. Στον πανεπιστημιακό κύκλο ξέρεις δεν τον συμπαθούν καθόλου. Ιδιαίτερα εκείνοι οι καθηγητές που έχουν κάνει διδακτορικό στη Γερμανία έχουν προσκολλήσει στον Καντ και μόνο.
.
.
.
.
.
Οι ρήσεις του έχουν μείνει ως ριπές στα αφτιά όλων μας. Λένε πως ήταν αφοριστικός. Θα έλεγα όχι αφοριστικός, απλά ήταν ωμά ειλικρινής.Σοπενχάουερ...

"Αν ένας Θεός δημιούργησε αυτόν τον κόσμο , δεν θα μου άρεσε να είμαι Θεός...η δυστυχία και οι συμφορές του θα ράγιζαν την καρδιά μου"

"Ποτέ δεν βλέπω κάποιον σκύλο δίχως να αισθανθώ την βαθύτερη συμπόνοια γι'αυτόν και μια έντονη αγανάκτηση για τον αφέντη του"

Νίτσε..

"Σε κείνους τους ανθρώπους που με ενδιαφέρουν κάπως , εύχομαι πόνο , ερήμωση , αρρώστια , κακή μεταχείριση , εξευτελισμό - εύχομαι να μην μείνουν ανεξοικείωτοι με την βαθειά αυτο-περιφρόνηση , το μαρτύριο τη δυσπιστίας προς τον εαυτό τους , την αθλιότητα του κατανικημένου".

Αριστοτελική σκέψη , η οποία υιοθετήθηκε απο τον Νίτσε...

"Ο συνετός άνθρωπος αγωνίζεται να ελευθερωθεί απο τον πόνο , ΟΧΙ απο την ηδονή".

Αριστοτέλης-Σοπενχάουερ-Νίτσε...κάπου ανάμεσα τους και ο Μονταίνι.."Αν ο άνθρωπος ήταν σοφός , θα έδινε την αληθινή αξία σε κάθε τι , αναλόγως προς την χρησιμότητα και την καταλληλότητα που θα είχε στην ζωή του"


Μείνε μέσα στο παιχνίδι... Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2011, 14:33:07  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γίνεται κανείς ηθικός όχι επειδή είναι ηθικός.

Η υποταγή σε μια ηθική είναι δουλική, ιδιοτελής ή απελπισμένη.

Γι’ αυτό δεν έχει τίποτα ηθικό μέσα της.

Να δέχεσαι μια πίστη από έθιμο δείχνει ότι είσαι ή δειλός ή τεμπέλης στη σκέψη κι αυτά γίνανε οι προϋποθέσεις για να ‘σαι ηθικός.

Οι άνθρωποι σκεπτόμενοι τον εγωισμό τους δεν κάνουν τίποτα για το εγώ τους αλλά μόνο για το φάντασμα του εγώ τους. Όλοι μαζί ζουν σε ένα νέφος από αυθαίρετες προσωπικές γνώμες σε διαδοχικά κεφάλια: ένας θαυμαστός κόσμος

Πολύ "σκληρή αλήθεια" φίλε μου για να είναι αλήθεια....


Μείνε μέσα στο παιχνίδι... Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2011, 14:43:26  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Νίτσε..

"Σε κείνους τους ανθρώπους που με ενδιαφέρουν κάπως , εύχομαι πόνο , ερήμωση , αρρώστια , κακή μεταχείριση , εξευτελισμό - εύχομαι να μην μείνουν ανεξοικείωτοι με την βαθειά αυτο-περιφρόνηση , το μαρτύριο τη δυσπιστίας προς τον εαυτό τους , την αθλιότητα του κατανικημένου".


Νίτσε..
"Γίνεται κανείς ηθικός όχι επειδή είναι ηθικός. Η υποταγή σε μια ηθική είναι δουλική, ιδιοτελής ή απελπισμένη. Γι’ αυτό δεν έχει τίποτα ηθικό μέσα της".

Καθόλου τυχαία δεν ανέφερε την πρώτη σκέψη του και αυτό διότι μόνο μέσα απο το βίωμα όλων όσων προανέφερε...ερήμωση, αρρώστια, κοκ...θα μπορέσει ο άνθρωπος να αντιληφθεί και τον απέναντι πόνο που δυνητικά μπορεί να αποτελέσει και δικό του πόνο και να συναισθανθεί , ορίζοντας έναν άλλο κώδικα ηθικής...της "Ηθικής-του-Χαρακτήρα".


Μείνε μέσα στο παιχνίδι... Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11657 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2011, 16:19:34  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αφου είπαμε να ανελύσουμε τον μέγα Νίτσε,θα πω κι
εγω κάτι,που με καθήλωσε οταν ήμουν νεαρός πρωτοετής!

...Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν ο άνθρωπος είναι ένα λάθος του θεού ή μήπως ο Θεός ένα λάθος του ανθρώπου ? Φ.Νίτσε.


Είναι απίθανη αυτη η πρόταση.
Σκεφθείτε:
Οποιο και απο τα δυο αν συμβαίνει,είναι ενα λάθος!
Ή
Αν είναι λάθος του θεού,η δημιουργία του ανθρώπου,τότε και η δημιουργία του θεού είναι λάθος.Επειδή απο το αρχικό λάθος,προήλθε και το επόμενο.

Αρα το σωστό θα ήταν να μην υπάρχει θεός,ή να μην υπάρχει
ο άνθρωπος?
Και κανείς απο τους δύο!!

Ερωτήματα να τα κουβαλάς μια ζωή.
Μεγάλε Νίτσε,μόνο ενας Σωκράτης θα μπορούσε να σε βάλει στη θέση σου!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΑΤΩΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Switzerland
3558 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2011, 16:25:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΑΤΩΝΑΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ma nikomaxe, γιατί δεν εξετάζεις, ΜΟΝΟ τη δεύτερη υπόθεση?

Δεν εισαι ....κοντα στην απάντηση!?

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11657 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2011, 16:35:07  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Ma nikomaxe, γιατί δεν εξετάζεις, ΜΟΝΟ τη δεύτερη υπόθεση?

Δεν εισαι ....κοντα στην απάντηση!?Σίγουρα ΝΑΙ φίλε Πλάτωνα!!!
Ισως και να έχω την απάντηση!
Οχι ομως 100%.

Και αυτο το απειροελάχιστο 0,001%,που δίνω στην πρώτη υπόθεση
είναι αρκετό να με κρατάει σε εγρήγορση.

Μήν ξεχνας,πώς η δημιουργία όλη,συμφωνα με το Bing-bang,
παιχθηκε σε 0,001% της ύλης που υπερίσχυσε της αντιύλης!!!

Πλάτωνα,είναι όμορφες αυτέ οι σκέψεις,είτε του Νιτσε,είτε δικές
σου και δικές μου.
Η ομορφιά τους είναι και αυτο με γοητεύει ανέκαθεν,οτι
επιδέχονται πέραν της μιας ερμηνειών!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

Edited by - ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ on 19/06/2011 16:35:34Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2011, 16:39:16  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μίλα Πλάτωνα..πές το ευθέως φίλε μου και μην θέτεις ερωτήματα , τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή και αυτό διότι θέλω να ακούσω την άποψή σου...


Μείνε μέσα στο παιχνίδι... Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2011, 16:40:43  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:


...Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν ο άνθρωπος είναι ένα λάθος του θεού ή μήπως ο Θεός ένα λάθος του ανθρώπου ? Φ.Νίτσε.


Είναι απίθανη αυτη η πρόταση.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.


Καλησπέρα Νικόμαχε...


Μείνε μέσα στο παιχνίδι... Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2011, 16:45:34  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Οι φίλοι Νκόμαχος και Πλάτωνας με έβαλαν σε σκέψεις-ερωτήματα..."πανά'θεμά τους"...

Δανείσθηκα λοιπόν ένα κομματάκι απο το εισαγωγικό κείμενο του Θεματοθέτη απο τον Νίτσε...

"Να δέχεσαι μια πίστη από έθιμο δείχνει ότι είσαι ή δειλός ή τεμπέλης στη σκέψη κι αυτά γίνανε οι προϋποθέσεις για να ‘σαι ηθικός.

Οι άνθρωποι σκεπτόμενοι τον εγωισμό τους δεν κάνουν τίποτα για το εγώ τους αλλά μόνο για το φάντασμα του εγώ τους. Όλοι μαζί ζουν σε ένα νέφος από αυθαίρετες προσωπικές γνώμες σε διαδοχικά κεφάλια: ένας θαυμαστός κόσμος φαντασμάτων με νηφάλια εμφάνιση".

Και θα ήθελε και κείνος -Ο Νίτσε- έχω την αίσθηση , να ακούσει όλες τις απόψεις...


Μείνε μέσα στο παιχνίδι...

Edited by - Εαρινός on 19/06/2011 16:46:09

Edited by - Εαρινός on 19/06/2011 16:50:31Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΑΤΩΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Switzerland
3558 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2011, 17:44:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΑΤΩΝΑΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φιλοι, ας τα δουμε λιγο προσεχτικοτερα.

Δεν ξέρω τίποτα για το αν με δημιούργησε κάποιος θεός, καποιος εξωγηινος, η είμαι φυσιολογικό επακόλουθο σε κάτι. 

Γνώρισα, αυτο που ονομάζουμε "Θεό", μέσα στη διαπαιδαγώγηση που έλαβα. Μια σειρα γνώσεων που κατα κάποιο τροπο συνανθρωποι μου, έκτισαν και έντισαν με το μανδύα της θρησκευτικοτητος. Βέβαια σε μια ηλικία, βρήκα πως τα περισσότερα ησαν επιπόλαια και αναλαφρα, έτσι διάβασα, αναρωτήθηκα, εψαξα για  σειρα ετών, χωρίς το όλο (τραν τραν) να οδηγήσει κάπου.

Κάποια στιγμη τα έβαλα στην άκρη όλα. Όταν λέω όλα, εννοώ όλα. Οτι ερχόταν απο τη μνήμη σαν γνώση, και αυτο στην άκρη. Λέγανε πως το σεχ είναι ενάντια στη θρησκεία? αμφεβαλα. Αφου μέσα μου είχα τάσεις για σεχ, ζούσα συνεχώς σε σύγκρουση. Ήταν ποτε δυνατόν, η άρνηση της ευχαρίστησης η της ομορφιάς, να έχει κάτι να κάνει με Θεό, η με την θρησκευτική ζωη? και αυτο είναι και ήταν, οτι έκαναν και κανουν, οι πιστοί καθε ισμου στα μοναστήρια μέχρι σήμερα.

Όπως και παραπάνω, για την έννοια του θείου,  κάνουν Ένα το λάθος, να θεωρούν την πνευματική ζωη, διαφορετικη απο την καθημερινή ζωη. Ο άνθρωπος που ζει για την ευχαρίστηση, και θύμαται στη χαση και στη φεξη το Θεό, τον ονομάζουμε εγκοσμιο, λαϊκό, κλπ κλπ, ενω τον Πιστο που πηγαινει ταχτικα να προσευχηθει η να κοινωνησει, η το Μόναχο που κάνει το ίδιο, μα κουβαλά μέσα του την κάθε ψυχοτρελλα και μισαλαδοξεια, (να εννωθει με καποιο θεο και τέτοια),  τον θεωρούμε πνευματικο! Δεν εξετάζουμε ποτε, πως στο διαχωρισμό, το να θεωρούμε διλ. Διαφορετικο τον πιστο η αφοσιωμένο στο Θεό, απο τον αφοσιωμένο στη γυναικεία ομορφιά η στα λεφτά, έγκειται η εγκοσμιοτης. 
Με αλλα λόγια, πιο απλά ο τρόπος σκέψης του πνευματικού και του εγκοσμιου, λιγο διαφέρει. Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβουμε, πως δίχως τον υλικό κόσμο, δεν θα ειμαστε εδω, υπάρχει η δεν υπάρχει θεός, του αρέσει η όχι? 

Ειμαστε σε ολική σχέση με τη ζωη, η δεν ειμαστε. Όταν δεν ειμαστε, ξεφυτρωνει ο θεός και τα διάφορα μπαλώματα, που το ονομάζουμε πνευματικο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα. Απο εκει ξεκινάς και καταλαβαίνεις, πως η έννοια θεός η θρησκευτική ζωη, έχει αξία όταν είναι σε σχέση με το όλο, και όχι με τη μερικοτητα.

Και ποια η μερικοτητα?

Η δημιουργία της θρησκείας ως έχει. Παραδείσοι, θα σε κάνει νταντα κάποιος αν  δεν είσαι καλός, θα βρεις ποτάμια με ρίζι σε μια αλλη ζωη, και οτι θέλει το συγκρουομενο και περιορισμένο μυαλο προσθέτει, στο θείο και στην φύση του.

Όταν καταστραφεί ο τρόπος που βλέπουμε μέχρι στιγμής τη ζωη, μέσα διλ απο της προεκτάσεις και τις ελπίδες για κάποιο αύριο, αρχίζει αυτο που ονομάζουμε αγάπη, σταθερά, χωρίς το ψαξημο κάποιου θεου, η κάποιας ελπίδας. Όλη η ζωη συμπεριλαμβανομένης και της θρησκευτικής, είναι αυτη η κίνηση, δεν ξεχωρίσεις τη ζωη σε αγάπη, θρησκεία, Θεό, υλικο, πνευματικο κλπ. Μια κίνηση, που δεν κάνει ποτε το λάθος αγαπητοί Νικομαχε και Έαρινε, να ξεχωρίζει το Θεό ως κάτι διαφορετικο, (υπάρχον και μη), και φυσικά δεν τον δημιουργει!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2011, 18:41:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι

Υπάρχει μια δυσκολία για να κατανοήσει κανείς τον Νίτσε σαν άνθρωπο, και μια ακόμη μεγαλύτερη για να αναλύσει τη σκέψη του.

Ας προσθέσω στο παζλ που προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα ακόμη κομμάτι, μήπως και η όλη προσπάθεια διευκολυνθεί λίγο περισσότερο:

Ο Νίτσε υπήρξε παιδί του Δαρβίνου και αδελφός του Βίσμαρκ .

Δεν έχει καμιά σημασία το ότι γελοιοποίησε τους Άγγλους εξελικτικούς και τους Γερμανούς εθνικιστές : είχε συνηθίσει να καταγγέλλει εκείνους που τον είχαν επηρεάσει περισσότερο , ήταν ο ασυναίσθητος τρόπος του να πληρώνει τα χρέη του .

Η ηθική φιλοσοφία του Σπένσερ δεν ήταν η φυσική συνέπεια της θεωρίας της εξέλιξης .

Αν η ζωή είναι μια πάλη για την ύπαρξη , στην οποία επιζεί ο ισχυρότερος , τότε η δύναμη είναι η υπέρτατη αρετή και η αδυναμία το μόνο σφάλμα .

Καλό είναι ό,τι επιζεί , εκείνο που κερδίζει .

Κακό είναι εκείνο που αποχωρεί και αποτυγχάνει .

Μόνο η δειλία των Άγγλων Δαρβινιστών της μεσοβικτωριανής εποχής και η αστική αξιοπρέπεια των Γάλλων θετικιστών και των Γερμανών σοσιαλιστών , μπορούσαν να κρύψουν το αναπόφευκτο αυτού του συμπεράσματος .

Αυτοί οι άνθρωποι υπήρξαν αρκετά γενναίοι ώστε ν’ απορρίψουν την χριστιανική θεολογία , αλλά δεν τόλμησαν να είναι λογικοί , ν’ απορρίψουν τις ηθικές ιδέες , την λατρεία της πραότητας και της καλοσύνης και του αλτρουισμού , που είχαν αναπτυχθεί από αυτή τη θεολογία .

Έπαψαν να είναι Αγγλικανοί , ή Καθολικοί ή Λουθηριανοί . Αλλά δεν τόλμησαν να πάψουν να είναι χριστιανοί . – Αυτά υποστήριζε ο Φρειδερίκος Νίτσε .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

hunter1
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
547 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2011, 19:05:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους hunter1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
φρινριχ νιτσε...αν κ πολλα απο οσα εχει πει λογο της πολιτκης του? φιλοσοφικης του? υποστασης ειναι λιγο βαρια για μενα ο ανθρωπος εγραψε την δικη του πορεια κ το αρωμα που αφησε πισω του πρεπει να μενει κ μετα τα αμφιθεατρα..(αυτη η αλλαγη των "επιστημονων" μετα το τελος των σπουδων παντα με τρλαινε)

προσωπικα απο τοσα που ειπε κραταω στον νου μου παντα ενα

"η κολια ειναι ο λογος για τον οποιο ο ανθρωπος δεν νομιζει οτι ειναι θεος"

μεσα σε 5 λεξεις διατυπωνει την προσκολησση των ανθρωπων στην υλη κ την αμεση εξαρτση τους απο αυτη πο αποδεικνυει την μικροτητα του..

d.kΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2011, 22:16:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
“Η μυστική παρόρμηση των Γάλλων ελεύθερων στοχαστών από τον Βολταίρο ως τον Αύγουστο Κόντ δεν ήταν για να παραμείνει πίσω από το χριστιανικό ιδεώδες . . . , αλλά να το ξεπεράσει αν ήταν δυνατό . Ο Κοντ, με το δικό του “Ζήσε για τους άλλους” υπερχριστιανίζει τον χριστιανισμό . Στην Γερμανία ο Σοπενχάουερ , και στην Αγγλία ο Τζων Στούαρτ Μιλλ , υπήρξαν εκείνοι που έδωσαν την μεγαλύτερη φήμη στην θεωρία των συμπαθητικών αισθημάτων , της συμπόνιας και της χρησιμότητας για τους άλλους ως αρχές δράσεως . . . Όλα τα συστήματα του σοσιαλισμού τοποθετήθηκαν χωρίς να το καταλάβουν . . . στην κοινή βάση αυτών των θεωριών” .

Ο Δαρβίνος ασυναίσθητα συμπλήρωσε το έργο των Εγκυκλοπαιδιστών : αυτοί είχαν αφαιρέσει την θεολογική βάση από τη νεώτερη ηθική , αλλά είχαν αφήσει αυτή την ηθικότητα την ίδια , άθικτη και απαραβίαστη , να κρέμεται κατά θαυμαστό τρόπο στον αέρα .

Άνθρωποι που μπορούσαν να σκεφθούν καθαρά κατάλαβαν σύντομα εκείνο που τα βαθύτερα πνεύματα κάθε εποχής είχαν γνωρίσει : ότι σ’ αυτή τη μάχη που ονομάζουμε ζωή , εκείνο που χρειαζόμαστε δεν είναι καλοσύνη , αλλά δύναμη , όχι ταπεινοφροσύνη , αλλά υπερηφάνεια , όχι αλτρουισμός αλλά αποφασιστική εξυπνάδα .

Ότι η ισότητα είναι εναντίον του σπόρου της επιλογής και της επιβίωσης .

Ότι , όχι οι μάζες , αλλά οι μεγαλοφυΐες είναι η ισχύς είναι ο διαιτητής όλων των διαφορών και όλων των πεπρωμένων . –

Έτσι φαίνονταν στον Φρειδερίκο Νίτσε .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/06/2011, 23:01:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Συνεχίζοντας τα όσα ανέφερε ο φίλος Κηφέας...

Οφείλουμε -έλεγε ο Νίτσε- να προσανατολιζόμαστε όχι προς αυτό που είναι ευχάριστο και αρεστό στην ζωή αλλα στην αποφυγή όσο το δυνατόν των αμέτρητων κακών της ... Ευτυχέστερος όλων είναι ο άνθρωπος που έχει περάσει την ζωή του δίχως κάποιον μεγάλο πόνο , σωματικό ή πνευματικό!

Επίσης , είχε αναφέρει ότι..

Γνωρίζουμε ότι η ζωή αποτελείται απο βάσανα , ότι όσο περισσότερο προσπαθούμε να την απολαύσουμε τόσο υποδουλωνόμαστε σε αυτά...

Με όλα όσα είχε αναφέρει δείχνει και την βαθειά γνώση του υποκειμένου άνθρωπος και των επιμέρους λειτουργιών στις οποίες είναι υποκείμενος....θέτοντάς τον υπο την αιγίδα του , αγνοώντας επιδεικτικά για την ίδια του την ύπαρξη και υγεία -σωματική και ψυχική-....


Μείνε μέσα στο παιχνίδι... Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/06/2011, 08:05:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Εαρινός :

Οφείλουμε -έλεγε ο Νίτσε- να προσανατολιζόμαστε όχι προς αυτό που είναι ευχάριστο και αρεστό στην ζωή αλλα στην αποφυγή όσο το δυνατόν των αμέτρητων κακών της ... Ευτυχέστερος όλων είναι ο άνθρωπος που έχει περάσει την ζωή του δίχως κάποιον μεγάλο πόνο , σωματικό ή πνευματικό!

Επίσης , είχε αναφέρει ότι..

Γνωρίζουμε ότι η ζωή αποτελείται απο βάσανα , ότι όσο περισσότερο προσπαθούμε να την απολαύσουμε τόσο υποδουλωνόμαστε σε αυτά...

Με όλα όσα είχε αναφέρει δείχνει και την βαθειά γνώση του υποκειμένου άνθρωπος και των επιμέρους λειτουργιών στις οποίες είναι υποκείμενος....θέτοντάς τον υπο την αιγίδα του , αγνοώντας επιδεικτικά για την ίδια του την ύπαρξη και υγεία -σωματική και ψυχική-....


Τώρα , αν όλ’ αυτά ήταν αληθινά , τίποτα δεν μπορούσε να είναι πιο μεγαλειώδες και πιο σημαντικό παρά ο Βίσμαρκ .

Εδώ ήταν ένας άνθρωπος που ήξερε τις πραγματικότητες της ζωής , που έλεγε ωμά ότι “δεν υπάρχει αλτρουισμός μεταξύ κρατών” και ότι οι λύσεις για τα σύγχρονα ζητήματα δεν πρέπει να αποφασίζονται με ψήφους και ρητορικές , αλλά με αίμα και σίδερο .

Τι καθοριστικός ανεμοστρόβιλος υπήρξε για μια Ευρώπη σαπισμένη από απογοητεύσεις και “ιδεώδη” !

Μέσα σε λίγους σύντομους μήνες είχε αναγκάσει την παρακμάζουσα Αυστρία να παραδεχθεί την ηγεσία του .

Μέσα σε λίγους σύντομους μήνες είχε ταπεινώσει μια Γαλλία που είχε μεθύσει με τον θρύλο του Ναπολέοντα .

Και σ’ αυτούς τους σύντομους μήνες δεν είχε επίσης εξαναγκάσει όλα εκείνα τα μικρά γερμανικά “κράτη” , όλους εκείνους τους ηγεμονίσκους , τα μικρο – πριγκηπάτα και μικρο – εξουσίες να ενωθούν σε μια ισχυρή αυτοκρατορία , το πραγματικό σύμβολο της νέας ηθικής και δυνάμεως ;

Η αυξανόμενη στρατιωτική και βιομηχανική ρώμη αυτής της νέας Γερμανίας χρειαζόταν μια φωνή .

Η διαιτησία του πολέμου χρειαζόταν μια φιλοσοφία για να την δικαιολογήσει .

Ο χριστιανισμός δεν θα την δικαιολογούσε , αλλά ο δαρβινισμός μπορούσε να το κάνει .

Με λίγη τόλμη το πράγμα μπορούσε να πραγματοποιηθεί .

Ο Νίτσε είχε την τόλμη και έγινε η φωνή .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

hunter1
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
547 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/06/2011, 10:35:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους hunter1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
αν δουμε ολοκληρη την πορεια του Νιτσε θα δουμε 3 περιοδους επηρεασμενες ξεχωριστα...
η πρωτη περιοδο ας την πουμε πιο ρομαντικη επηρεασμενη απτον Σοπενχαουερ?
στη δευτερη περιοδο εχοντας εντριφυσει πιο πολυ Βαγκνερ ταιριαζει πιο πολυ με τους Γαλλους αφοριστες..
στην τριτη περιοδο γινεται πιο ανθρωπωκεντρικος...

d.kΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΑΤΩΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Switzerland
3558 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/06/2011, 10:38:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΑΤΩΝΑΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τώρα , αν όλ’ αυτά ήταν αληθινά , τίποτα δεν μπορούσε να είναι πιο μεγαλειώδες και πιο σημαντικό παρά ο Βίσμαρκ .

Εδώ ήταν ένας άνθρωπος που ήξερε τις πραγματικότητες της ζωής , που έλεγε ωμά ότι “δεν υπάρχει αλτρουισμός μεταξύ κρατών” και ότι οι λύσεις για τα σύγχρονα ζητήματα δεν πρέπει να αποφασίζονται με ψήφους και ρητορικές , αλλά με αίμα και σίδερο .
............

Islamikes, δεν διαφέρουν σε τίποτα απο τις ταλιμπανιστικες θέσεις. Αίμα και σίδερο λοιπόν κηφεα, και αν δικαιολογεις τετειες θέσεις, εύχομαι μια μέρα να μην φέρουν το γιο σου κάτω απο μια σημαία, με μεγαλοπρεπεις κουβεντες αλλα βισμαρκ, για το θάρρος που επέδειξε, και όχι την εξυπνάδα, ωστε να βρει λύσεις διαβίωσης με συνανθρώπους, διαφορετικών ηθών και κουλτούρας.

Η θέση του βισμαρκ και των πολεμοχαρων, ισχύει απο πάντα, είναι η συνέχεια της ανθρωπότητας όσο την γνωρίζουμε, και θέση κάθε κουλτούρας άγνοιας, ω πόσο βλάκας εισουν αριστοτελη, με εκείνο το αν θέλεις να δοιηκοισεις Ένα λαό, κρατα τον σε αμάθεια...

Αυτα τραβάμε, σαν λαός, και σαν άνθρωποι...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

gianipseftis
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2194 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/06/2011, 11:17:16  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
...Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν ο άνθρωπος είναι ένα λάθος του θεού ή μήπως ο Θεός ένα λάθος του ανθρώπου ? Φ.Νίτσε.


Αυτός ο συλλογισμός παραπέμπει και στις δυο περιπτώσεις σε ένα προσωπικό θεό, που ο ίδιος Νίτσε απορρίπτει κατηγορηματικά σαν ΝΕΚΡΟ..

Είναι κατά την γνώμη μου, ένας ρητορικός ο συλλογισμός, μια προσφιλή συνήθεια του Νίτσε, και αυτό τον κάνει γοητευτικό.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/06/2011, 12:31:45  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Islamikes, δεν διαφέρουν σε τίποτα απο τις ταλιμπανιστικες θέσεις. Αίμα και σίδερο λοιπόν κηφεα, και αν δικαιολογεις τετειες θέσεις, εύχομαι μια μέρα να μην φέρουν το γιο σου κάτω απο μια σημαία, με μεγαλοπρεπεις κουβεντες αλλα βισμαρκ, για το θάρρος που επέδειξε, και όχι την εξυπνάδα, ωστε να βρει λύσεις διαβίωσης με συνανθρώπους, διαφορετικών ηθών και κουλτούρας.

Η θέση του βισμαρκ και των πολεμοχαρων, ισχύει απο πάντα, είναι η συνέχεια της ανθρωπότητας όσο την γνωρίζουμε, και θέση κάθε κουλτούρας άγνοιας, ω πόσο βλάκας εισουν αριστοτελη, με εκείνο το αν θέλεις να δοιηκοισεις Ένα λαό, κρατα τον σε αμάθεια...

Αυτα τραβάμε, σαν λαός, και σαν άνθρωποι...


Καλημέρα Πλάτωνα...
Η γνώση για το τι εμπράκτως ισχύει στην κοινωνια των ανθρώπων , δεν σημαίνει την κατ'ανάγκη επιλεγείσα άποψη που μπορεί να εκφράζεται απο την/ις λύση/εις που προσυπαγορεύονται απο ιδέες και πρακτικές που εκπορεύονται απο το "αίμα και σίδερο".....
Ενίοτε μπορεί να υπάρξει ΚΑΙ αυτή η ανάγκη , ΕΦΟΣΟΝ όλες οι άλλες ενδεχομένως έχουν αποτύχει και δεν έχουν φέρει κανένα καλό αποτέλεσμα...
Ως πότε αλήθεια μπορεί να συζητάς καλοπροαίρετα με τον "επίδοξο δολοφόνο σου" και τον "επίδοξο δολοφόνο" της κοινωνίας ή του λαού σου???
Μπορεί να είναι -και πρέπει να είναι- η τελευταία ίσως επιλογή ενός ανθρώπου...ωστόσο παραμένει επιλογή , ΟΧΙ ΜΟΝΟ του επίδοξου βιαστή και δολοφόνου αλλα και του αμυνόμενου και του έχοντα το δικαίωμα στην ζωή και στην επιβίωση...
Μακάρι να ενστερνιζόμασταν και μείς ως λαός τέτοιες -ακραίες ενδεχομένως- συμπεριφορές και πρακτικές ή τουλάχιστον να μην θεωρούνται ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ως ενδεχόμενες λύσεις και πρακτικές , διότι κάτι τέτοιο ενθαρρύνει επίδοξους "δολοφόνους" μας..."καταστροφείς" μας..!!!
Ναί φίλε μου . ΑΣΦΑΛΩΣ και "ΝΑΙ" .... πάντα θα πρέπει να υπάρχει στο πίσω μέρος του εγκεφάλου του καθενός εξτρεμιστή , ότι υπο όρους και κατάλληλες συνθήκες ΚΑΙ ΜΕΙΣ μπορούμε να λειτουργήσουμε και να υιοθετήσουμε πρακτικές ακραίες -και ακόμα χειρότερες-...και θεωρώ ότι αυτό αποθαρρύνει και λειτουργεί στην κατεύθυνση που ορίζει την ευδαιμονία...

Ασφαλώς δεν μπορεί να νοηματοδοτείται ένας λαός ή ένας άνθρωπος και να εκ-κινεί απο τέτοιες ιδέες -αλλοίμονο δεν λέω αυτό- , ωστόσο καλό θα ήταν να υπάρχουν ως έσχατο μέσον...
Η ιστορία έχει φροντίσει να μας διδάξει για του λόγου το αληθές...και μην καταπιανόμαστε με ψευδο-ηθικές που έχει αποδειχθεί ότι δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα αλλα κάποιες στιγμές αντίθετα εκλαμβάνονται ΚΑΙ ως αδυναμία μας -κυρίως- και ενθαρρύνουν επίδοξους "βιαστές" και "δολοφόνους" και άλλα "ευγενή στοιχεία" και αντίστοιχες "ευγενείς συμπεριφορές"....Μείνε μέσα στο παιχνίδι...

Edited by - Εαρινός on 20/06/2011 12:44:25Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/06/2011, 13:26:57  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι μετά απο μια μακρά περίοδο αφοσίωσης σε ιδέες -πρότερες- και σκέψεις , εν έτει 1876 ο Νίτσε ταξίδεψε στην Ιταλία παοδεχόμενος την πρόσκληση της Μαλβίντα φον Μευζενμπουργκ , μιας εύπορης μεσήλικης θιασώτριας των τεχνών...για να περάσει λίγους μήνες με εκείνη και μια παρέα φίλων σε μια έπαυλη στο Σορέντο , στον κόλπο της Νάπολης...
Εκεί λοιπόν και κατα δήλωση της οικοδέσποινας , εθεάθη για πρώτη φορά γελαστός και χαρούμενος...εκεί ωστόσο και μολονότι κάθε βράδυ -κοντά στα άλλα- διάβαζαν Αρχαία Ελληνική φιλοσοφία , δεν έκρυβε τον εκνευρισμό του για τον Πλάτωνα -Πλατωνικό λόγο- όπως εξάλλου και ο Μονταίνι , λέγοντας.."Για να μπορέσει να λειτουργήσει ως θέλγητρο ο Πλατωνικός λόγος , αυτο το τρομερά αυτάρεσκο και παιδιάστικο είδος διαλεκτικής , θα πρέπει να μην έχει διαβάσει κανείς καλούς Γάλλους".
Εκεί ωστόσο άρχισε σταδιακά ν'αλλάζει τη φιλοσοφία του περί βασάνων και ηδονής και μαζί της την αντίληψή του περί δυσκολιών , αποκτώντας μια νέα και μάλλον αντίθετη προς τον Σοπενχάουερ πίστη στην ύπαρξη.

Ένοιωθε , ότι στο ξεκίνημα της ζωής του είχε υπάρξει γέρος και έκλαιγε σκεπτόμενος ότι είχε σωθεί την ύστατη στιγμή....Μείνε μέσα στο παιχνίδι...

Edited by - Εαρινός on 20/06/2011 13:28:54Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/06/2011, 19:38:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΠΛΑΤΩΝΑΣ :

Islamikes, δεν διαφέρουν σε τίποτα απο τις ταλιμπανιστικες θέσεις. Αίμα και σίδερο λοιπόν κηφεα, και αν δικαιολογεις τετειες θέσεις, εύχομαι μια μέρα να μην φέρουν το γιο σου κάτω απο μια σημαία, με μεγαλοπρεπεις κουβεντες αλλα βισμαρκ, για το θάρρος που επέδειξε, και όχι την εξυπνάδα, ωστε να βρει λύσεις διαβίωσης με συνανθρώπους, διαφορετικών ηθών και κουλτούρας.

Η θέση του βισμαρκ και των πολεμοχαρων, ισχύει απο πάντα, είναι η συνέχεια της ανθρωπότητας όσο την γνωρίζουμε, και θέση κάθε κουλτούρας άγνοιας, ω πόσο βλάκας εισουν αριστοτελη, με εκείνο το αν θέλεις να δοιηκοισεις Ένα λαό, κρατα τον σε αμάθεια...

Αυτα τραβάμε, σαν λαός, και σαν άνθρωποι...


ΠΛΑΤΩΝΑ, με εξέπληξες με αυτές σου τις απόψεις . Αρχίσαμε να αναλύουμε το έργο ενός γίγαντα του πνεύματος που λέγεται ΝΙΤΣΕ. Επεσήμανα από το πρώτο μου μήνυμα τις δυσκολίες που υπάρχουν στην κατανόηση του όλου του έργου και της βαθειάς και οξείας σκέψης του που το διακρίνει . Και βρισκόμαστε ακόμη στο πρώτο , το εισαγωγικό στάδιο αυτής της έρευνας. Δεν πιστεύω να πιστεύεις ότι αυτές τις απόψεις που παραθέτει ο ΝΙΤΣΕ στο έργο του τις πετάει τόσο επιπόλαια χωρίς να τις συνοδεύει με μια βαθιά επιχειρηματολογία , και ότι θα μπορούσαν, έστω και με μεγάλη δυσκολία, ακόμη και σε ελάχιστα σημεία τους , άνθρωποι του δικού μας πνευματικού βεληνεκούς , να αντικρούσουν . Εάν αυτό συμβαίνει , τότε δεν είμαι εγώ αυτός που θα σε εμποδίσει (ούτε το θέλω αλλά ούτε και το μπορώ) να ασκείς αυτού του είδους την κριτική σε νοήματα που θέλει να μεταδώσει ο παγκοσμίου εμβέλειας αυτός φιλόσοφος .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΑΤΩΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Switzerland
3558 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/06/2011, 21:26:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΑΤΩΝΑΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε μου κηφεα γραψε και εκφράσου όπως κανείς. Δεν έχω τίποτα ενάντια στον Νίτσε, στα 15 μου είχα διαβάσει όλα του τα έργα, ισως ήταν ο φιλόσοφος που με επηρέασε περισσοτερο, μετα το σωκρατη. Στην κυριολεξία μου άνοιξε τα ματια, μα σε κάποιο του βιβλίο, έγραψε για τους έλληνες φιλόσοφους, πως τους καταλαβε όλους, πλην ενός...

Και αν δεν καταλαβε αυτόν, (τον Ηρακλειτο), είσαι σίγουρος πως καταλαβε το Σωκρατη?

Ξέρω πως αυτα τα ονόματα έχουν ιδιαίτερη απήχηση μέσα σου, μιας και τα ερευναμε, στο λέω απο καρδιάς, όλοι αυτοι, (συμπεριλαμβανομενου του νιτσε) με τον τροπο τους, διαλυουν το ψέμμα...

Μην σταματας λοιπόν. Εξέταζε, και προχωρά! Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

hunter1
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
547 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/06/2011, 23:04:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους hunter1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
μα ο βισμαρκ δεν ηταν αυτος που τον μεγαλωσαν για να γινει στρατηγος κ οχι πολιτικος οπως εξελιχθηκε...ενα παιδι που το μεγαλωνεις τον 19 αι με ξυλο κ βαρβαρες τακτικες θεωρειται νορμαλ?

απο την αλλη ο νιτσε εγραψε ιστορια μιλησε στις ψυχες πολλων αλλα με ακραιες πολλες θεσεις...το κοινωνικοπολιτικο στατους του τον εκανε πολεμαρχο των θρησκειων...

d.kΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Εαρινός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7024 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/06/2011, 00:17:43  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Όσο νορμάλ έθεωρούντο την εποχή τους και οι Σπαρτιάτες φίλη μου και ας μην κρίνουμε με όρους του σήμερα εποχές και ανθρώπους άλλων εποχών...
Ελπίζω να μην παραστεί ανάγκη να να θυμηθούμε Σπαρτιάτες και Σπαρτιάτική ζωή ξανά...ωστόσο αν εμφανισθούν οι απαραίτητες συνθήκες το θεωρώ ως πολύ πιθανό....
Το πλαίσιο αναφοράς και οι συνθήκες που επικρατούν μια ορισμένη εποχή ακόμα και στιγμή ορίζουν και τις επιλογές εν πολλοίς...υπο "κ.σ" όλα είναι όμορφα και φιλοσοφικά διατυπωμένα...σε διαφορετική περίπτωση το "το-σε-λήθαργο-θηρίο" που ορίζεται απο την δύναμη-της θέλησης-για-ζωή ορίζει δικούς του κανόνες..σκέψεις και συμπεριφορές...


Μείνε μέσα στο παιχνίδι... Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/06/2011, 08:47:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Παρ’ όλα όσα αναφέραμε παραπάνω, ο πατέρας του Νίτσε ήταν πάστωρ . Μια μακρά σειρά από κληρικούς ήταν πίσω από τον καθένα από τους γονείς του . Και ο ίδιος παρέμεινε ιεροκήρυκας ως το τέλος .

Επιτέθηκε κατά του χριστιανισμού , επειδή υπήρχε πολύ από το ηθικό πνεύμα του μέσα του . Η φιλοσοφία του υπήρξε μια απόπειρα να ισορροπήσει και να διορθώσει , με βίαιη αντιλογία , μια ακατανίκητη τάση προς την ηπιότητα , την καλοσύνη και την ειρήνη .

Η μητέρα του ήταν μια ευσεβής και πουριτανή κυρία , από το ίδιο είδος που είχε βγάλει τον Ιμμάνουελ Καντ . Και με ίσως μια καταστρεπτική εξαίρεση , ο Νίτσε παρέμεινε ευσεβής και πουριτανός , αγνός σαν άγαλμα , ως το τέλος : Γι’ αυτό και η επίθεσή του κατά του πουριτανισμού και της ευσέβειας . Πόσο ποθούσε να είναι αμαρτωλός , ο αδιόρθωτος αυτός άγιος !

Η ημέρα της γέννησής του (στις 15 Οκτωβρίου 1844 , στο Ραίκεν της Πρωσίας) έτυχε να είναι η ημερομηνία της γέννησης του βασιλιά της Πρωσίας Φρειδερίκου Γουλιέλμου του IV .

Ο πατέρας του , που είχε διδάξει αρκετά μέλη της βασιλικής οικογένειας , χάρηκε για την πατριωτική σύμπτωση , και έδωσε στο παιδί του το όνομα του βασιλέως . “Υπήρξε οπωσδήποτε ένα πλεονέκτημα στην εκλογή αυτής της ημέρας για την γέννησή μου . Τα γενέθλιά μου καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας υπήρξαν μια μέρα δημόσιας χαράς” .

Ο πρόωρος θάνατος του πατέρα του τον άφησε στα χέρια των άγιων γυναικών της οικογένειας, που τον έκαναν να αποκτήσει έναν χαρακτήρα λεπτότητας και ευαισθησίας .

Στα δεκαοκτώ του χρόνια έχασε την πίστη του στον θεό των πατέρων του , και πέρασε την υπόλοιπη ζωή του ψάχνοντας για νέα θεότητα . Νόμισε πως βρήκε μία στον υπεράνθρωπο . Είπε αργότερα ότι δέχτηκε την αλλαγή εύκολα . Έγινε κυνικός σαν έναν που ποντάρισε όλα σε ένα ρίξιμο του ζαριού και έχασε . Πέρασε ξαφνικά σε μια αισθησιακή κραιπάλη μαζί με τους συσπουδαστές του στο κολλέγιο της Βόννης και της Λειψίας και με αυτό τον τρόπο κατανίκησε την αποστροφή που ένοιωθε προς τις ανδρικές επιδόσεις του καπνίσματος και του ποτού .

Αλλά σε λίγο το κρασί , οι γυναίκες , το κάπνισμα του έφεραν αηδία . Αντέδρασε δυνατά σε μια περιφρόνηση της όλης biergemüt lichkeit της χώρας του και του καιρού του : άνθρωποι που έπιναν μπύρα και κάπνιζαν ήταν ανίκανοι για καθαρή αντίληψη και για οξεία σκέψη .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

hunter1
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
547 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/06/2011, 08:57:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους hunter1  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
θα σου απαντησω με Σοπενχαουερ..
"στα μικροπραγματα καταλαβαινουμε τον χαρακτηρα ενος ανθρωπου.στα μεγαλα γινεται προσεκτικος κ κρυβεται"

απο κει κ περα χωρις να μπορω να τους κρινω γιατι οντως αποτελουν κορυφες ο Βισμαρκ κ ο Νιτσε δηλωσαν την αληθεια τους μεσα απο εργα διαχρονικα αλλα αν ψαξουμε βαθυτερα προκειται για φυσιογνωμιες που οτι κ αν εκαναν το αρωμα που αφησαν πισω τος δεν παυει να εχει σαν βαση την βρωμια που τους περικλειε...

οταν ξεκινησα να τους μελεταω θεωρησα προσωπικα να μαθω πρωτα το ποιοι ηταν κ μετα το τι εκαναν...μπορει να θεωρηθω αιρετικη ή ακομα κ στενομυαλη αλλα παντα πιστευω οτι το καλο χωραφι βγαζει καλο καρπο..

τελιωνω με το Γκαντι.."Τι γνωμη εχω για τον Δυτικο πολιτισμο?Νομιζω πως θα ηταν καλη ιδεα."

d.kΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 3 Σελίδες:
  1  2  3
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.15625
Maintained by Digital Alchemy