ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΨΥΧΗ =-.
 The Milgram Experiment: To συγκλονιστικότερο πείραμα του 20ου αιώνα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
 
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
kost
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


3194 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/11/2011, 01:08:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kost  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

ΤΗΕ MLGRAM EXPERIMENT –“OBEDIENCE TO AUTHORITY FIGURES”


Περί της υπακοής στις «αυθεντίες», ας ονομάσουμε το θέμα αυτό.

Το οποίο θέμα φίλοι το ανακάλυψα σήμερα και με έχει συγκλονίσει. Πιθανόν αρκετοί να το γνωρίζετε, ενώ δεν αποκλείεται να έχει ανοίξει και σχετικό θέμα παλιότερα στο φόρουμ. Το άνοιξα στην κατηγορία "Ψυχή" διότι αφορά άμεσα το μεγάλο μυστήριο της ανθρώπινης ψυχολογίας και ψυχοσύνθεσης.

Είμαστε άραγε τόσο ελεύθερα πνεύματα όσο νομίζουμε? Είμαστε άραγε τόσο πιστοί στις αρχές και τα πιστεύω μας? Ή μήπως αν βρεθεί στο δρόμο μας μία αυστηρή αρχή και θέληση δυνατότερη από την δική μας είμαστε ικανοί να υπακούσουμε ακόμα και στα φρικτότερα κελεύσματά της?

Μήπως οι περισσότεροι από εμάς εδώ θα μπορούσαμε κάλλιστα υπό συγκεκριμένες συνθήκες να είμαστε μεταξύ των ανά εποχή δημίων, εκτελεστών και βασανιστών, όχι επειδή είμαστε εκ φύσεως επιθετικοί και σαδιστές αλλά απλώς επειδή κάποιος μας διέταξε και εμείς υπακούσαμε??? Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα φαίνεται δυστυχώς αποκαρδιωτική...


O επιστήμονας Μίλγκραμ εν έτει 1961 οργάνωσε ένα ψυχολογικό πείραμα με σκοπό να καταγράψει την επιρροή της επιχείρησης άσκησης ελέγχου και διαβίβασης αυστηρών εντολών εκ μέρους μίας «αυθεντίας» σε ένα τυχαία επιλεγμένο δείγμα ανθρώπων, εντολών που έρχονταν σε σύγκρουση με τις ηθικές τους αντιλήψεις και οι οποίες είχαν σαν αντικείμενο την άσκηση βίας σε έναν συνάνθρωπο ο οποίος δεν τους είχε κάνει κανένα απολύτως κακό!

Στα πλαίσια των ερευνών του γύρω από τις εκτελέσεις των Ναζί ο Μίλγκραμ διατύπωσε το ερώτημα εάν «οι άνθρωποι αυτοί είχαν όντως μία έμφυτη δύναμη «κακού» μέσα τους» ή αν έκαναν όσα έκαναν απλώς επειδή ακολουθούσαν τις αυστηρές εντολές μίας αρχής. Τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν ανατριχιαστικά και δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν από πολλά πανομοιότυπα πειράματα ανά τον κόσμο.

Πριν την διενέργηση του αρχικού πειράματος η εκτίμηση ορισμένων ψυχιάτρων ήταν πως μονάχα το 1-3% των ανθρώπων θα μπορούσε να υπακούσει τυφλά στην εντολή μία «αυθεντίας» και να προξενήσει κακό σε έναν αθώο συνάνθρωπό του...το πραγματικό αποτέλεσμα όμως δεν κυμάνθηκε γύρω στο 3% αλλά στο απίστευτο 65%!!!!!! Και όπως θα δούμε το 65% ήταν αυτό που έφτασε στο σημείο άσκησης απίστευτα σκληρής και απάνθρωπης βίας, ενώ το υπόλοιπο 35% άσκησε έντονη βία χωρίς όμως να φτάσει στο απόγειο του κατ’εντολήν βασανισμού!!!!!


Ποιό ήταν τώρα το πείραμα???

Οι επιστήμονες έβαλαν αγγελία σε μία εφημερίδα προσφέροντας 5 δολάρια σε εθελοντές που θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν σε ένα ψυχολογικό πείραμα.

Οι εθελοντές συμμετείχαν στο πείραμα ανά δυάδες, όπου κατόπιν κλήρου ο ένας έπαιρνε το ρόλο του «δασκάλου» και ο άλλος του «μαθητή». Ο υποτιθέμενος σκοπός του πειράματος ήταν να διαπιστωθεί εάν η τιμωρία βοηθάει στην βελτίωση της μνήμης και της μαθησιακής διαδικασίας. Εάν δηλαδή και κατά πόσο η άσκηση βίας (και ο φόβος που προκύπτει από την απειλή νέας άσκησης βίας) βοηθαει έναν αδιάβαστο μαθητή στο να επιστρατεύσει καλύτερη μνήμη ώστε να μην ξανατιμωρηθεί. Για το λόγο αυτό ο μεν «μαθητής» ήταν συνδεδεμένος με καλώδιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο δε «δάσκαλος» είχε μπροστά του έναν πίνακα με κουμπιά μέσω των οποίων έστελνε ρεύμα για να χτυπήσει τον μαθητή. Η δοκιμασια για τον μαθητή ήταν η εξής: αφού του διάβαζε ο δάσκαλος μία σειρά από 40 αντίστοιχες λέξεις-ζεύγη έπρεπε να προσπαθήσει να θυμηθεί το εκάστοτε ταίρι για την καθεμία. Στο πρώτο λάθος που θα έκανε θα τον χτυπούσε ρεύμα τάσης 15 βολτ. Σε κάθε λάθος απάντηση η τάση αυξανόταν ανά 15 βολτ φτάνοντας στο ανώτερο όριο των 450 βολτ.

Στην πραγματικότητα ο «δάσκαλος» του πειράματος αγνοούσε δύο βασικούς παράγοντες:

1) ο «μαθητής» δεν ήταν εθελοντής αλλά ένας εκ των επιστημόνων που οργάνωσαν το πείραμα και του οποίου ο πόνος από το ηλεκτρικό ρεύμα δεν ήταν πραγματικός αλλά ψεύτικος, θεατρινίστικος. Ο δάσκαλος όμως αυτό δεν το ήξερε πιστεύοντας ότι ο φοβερός πόνος του «μαθητή» ήταν πραγματικός! Η δε κλήρωση για το ποιός θα είναι δάσκαλος και ποιός μαθητής ήταν στημένη διότι και οι δύο κλήροι έγραφαν τη λέξη «δάσκαλος», συνεπώς ο εθελοντής που επέλεγε πάντα πρώτος τύχαινε πάντα στο ρόλο του δασκάλου.

2) ο πραγματικός σκοπός του πειράματος δεν ήταν η διάγνωση της σχέσης τιμωρίας-μνήμης-εκμάθησης αλλά ο βαθμός υπακοής του «δασκάλου» σε ένα ανόητο πείραμα όπου ασπροντυμένοι επιστήμονες-αυθεντίες του ζητούσαν να εκτελέσει τέλεια το πείραμα όπου δέχτηκε εθελοντικά να συμμετάσχει και χωρίς να παρεκκλίνει στο παραμικρό από την περάτωση του ρόλου του.


Αναλυτικές λεπτομέρεις για το πείραμα υπάρχουν εδώ (http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment) και κυρίως στη σχετική βιβλιογραφία που υπάρχει άφθονη στο διαδίκτυο.

Να σημειωθεί ότι το πείραμα επαναλήφθηκε αρκετές φορές δείχνοντας πανομοιότυπα αποτελέσματα. Ωστόσο υπήρξε κοινωνικού τύπου διακυμάνσεις. Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά «υπακοής» ήταν οι παραδοσιακά πειθαρχημένες (και πειθήνιες) Αγγλοσαξονικές και η Γερμανία, ενώ κάποιες μουσουλμανικές και βαλκανικές χώρες, καθώς και η Βραζιλία έδειξαν μειωμένα ποσοστά υπακοής. Επίσης δεν ανιχνεύθηκε διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Το ακόμα πιο σοκαριστικό είναι ότι ακόμα και όταν το πείραμα επαναλήφθηκε με πιο ελαστικούς όρους τα αποτελέσματα ήταν ίδια, αν και ο Milgram είχε παρατηρήσει ότι υπήρξαν παράγοντες στις αρχικές συνθήκες που επηρέαζαν τα ποσοστά. Για παράδειγμα στην περίπτωση που οι επιστήμονες δεν ήταν επίσημα ντυμένοι και χωρίς άσπρες μπλούζες τα ποσοστά υπακοής μειώνονταν (λόγω του less authoritative figure). Επίσης στην περίπτωση που ο δάσκαλος βρισκόταν στο ένα μέτρο από τον μαθητή, έχοντας δηλαδή πολύ κοντική επαφή, τα επίπεδα υπακοής μειώνονταν, ενώ εάν βρίσκονταν σε διαφορετικό δωμάτιο τα ποσοστά υπακοής αυξάνονταν (διότι όσο πιο μακρυά είναι ο πόνος που προκαλούμε τόσο λιγότερες οι τύψεις που νιώθουμε)....


Τα σχόλιά σας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/11/2011, 08:52:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το πείραμα γίνεται το 1961. Απλώς να σου πω, πως όταν κάποιος μελετά ένα πείραμα - ψυχολογικό πείραμα - που έγινε στο παρελθόν [ εδώ έχουν περάσει 50 χρόνια, μισός αιώνας δηλ. ], δεν πρέπει να "βλέπει" αυτό το πείραμα "ξεκομμένο" από άλλους κοινωνικο-πολιτικούς παράγοντες αλλά να το "βλέπει" σε σχέση με αυτούς. Επίσης, καλό θα ήταν να μας έδινες αριθμητικά δεδομένα, όπως π.χ ο αριθμός των εθελοντών ή κάποια άλλα στοιχεία όπως π.χ το μορφωτικό τους επίπεδο, η καταγωγή τους, η σχέση που είχαν αυτοί οι εθελοντές με την εξουσία κτλ.

Θα σου δώσω ένα παράδειγμα, δικό μου. Εγώ προέρχομαι από στρατιωτική οικογένεια. Θέλω να πω δηλ. πως στο σόι μου είμαστε τίγκα συνταγματάρχες, ταγματάρχες κι έχουμε κι έναν αντιστράτηγο ε.α. άμα λάχει να 'ουμ. Αυτό σημαίνει πως εγώ, μεγαλωμένος σε ένα τέτοιο περιβάλλον, έχω μια ιδιαίτερη σχέση με την εξουσία, δηλ. με αυτό που λέει ο Μίλγκραμ, εάν «οι άνθρωποι αυτοί είχαν όντως μία έμφυτη δύναμη «κακού» μέσα τους» ή αν έκαναν όσα έκαναν απλώς επειδή ακολουθούσαν τις αυστηρές εντολές μίας αρχής.» Αυτός είναι ένας παράγοντας που επηρρεάζει όπως καταλαβαίνεις το πείραμα αν εγώ π.χ ήμουν εθελοντής στο να συμμετάσχω σε αυτό.

Ο Μίλγκραμ όπως λες, κάνει αυτό το πείραμα, στα πλαίσια των ερευνών του γύρω από τις εκτελέσεις των Ναζί. Πολύ πιθανόν και ο ίδιος να απορεί γι' αυτό, γι' αυτές τις εκτελέσεις. Όμως οι Ναζί έχουν να αντιτάξουν σ' αυτό, ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε π.χ στη Δίκη της Νυρεμβέργης. Το επιχείρημα πως εκτελούσαν διαταγές. Αν ρωτήσεις τον θείο μου : "Προτιμάς να πεθάνεις ή να παρακούσεις διαταγή ;", θα σου απαντήσει χωρίς δισταγμό "Προτιμώ να πεθάνω". Κι αν τον ρωτήσεις "Ακόμη κι αν αυτή η διαταγή αφορά εκτέλεση ενός ανθρώπου ;", θα σου απαντήσει, πάλι χωρίς δισταγμό "Θα εκτελέσω την διαταγή". Αυτό δεν σημαίνει όμως πως ο άνθρωπος αυτός έχει μια έμφυτη δύναμη "κακού" μέσα του.

Η έννοια της διαταγής, από στρατιωτικής πλευράς, είναι η βασική αρχή της στρατιωτικής διαπαιδαγώγησης. Δεν ξέρω αν στις σημερινές Στρατιωτικές Σχολές ισχύει τόσο έντονα κάτι τέτοιο ακόμη, όμως οι παλιοί στρατιωτικοί έχουν γαλουχηθεί με αυτόν τον "ψυχισμό". Έπειτα, υπάρχει και ο Στρατιωτικός Κώδικας, ο οποίος λέει πως αν παρακούσεις μια διαταγή σε καιρό πολέμου, αυτό ισοδυναμεί με προδοσία. Και οι ναζί, ήταν σε πόλεμο.

Αυτά τα λέω, γιατί υπάρχουν πολλοί παράμετροι που επισέρχονται σ' αυτήν την συμπεριφορά και θα πρέπει να αναλυθούν διεξοδικά ένας προς έναν.

quote:
Ωστόσο υπήρξε κοινωνικού τύπου διακυμάνσεις. Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά «υπακοής» ήταν οι παραδοσιακά πειθαρχημένες (και πειθήνιες) Αγγλοσαξονικές και η Γερμανία, ενώ κάποιες μουσουλμανικές και βαλκανικές χώρες, καθώς και η Βραζιλία έδειξαν μειωμένα ποσοστά υπακοής. Επίσης δεν ανιχνεύθηκε διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Το γεγονός αυτό επαληθεύει αυτό που λέω παραπάνω.

quote:
Το ακόμα πιο σοκαριστικό είναι ότι ακόμα και όταν το πείραμα επαναλήφθηκε με πιο ελαστικούς όρους τα αποτελέσματα ήταν ίδια, αν και ο Milgram είχε παρατηρήσει ότι υπήρξαν παράγοντες στις αρχικές συνθήκες που επηρέαζαν τα ποσοστά. Για παράδειγμα στην περίπτωση που οι επιστήμονες δεν ήταν επίσημα ντυμένοι και χωρίς άσπρες μπλούζες τα ποσοστά υπακοής μειώνονταν (λόγω του less authoritative figure). Επίσης στην περίπτωση που ο δάσκαλος βρισκόταν στο ένα μέτρο από τον μαθητή, έχοντας δηλαδή πολύ κοντική επαφή, τα επίπεδα υπακοής μειώνονταν, ενώ εάν βρίσκονταν σε διαφορετικό δωμάτιο τα ποσοστά υπακοής αυξάνονταν (διότι όσο πιο μακρυά είναι ο πόνος που προκαλούμε τόσο λιγότερες οι τύψεις που νιώθουμε)....

Εδώ π.χ έχουμε ενδυματολογικούς παράγοντες ή ακόμη και ... "χωροταξικούς" παράγοντες. Η μπότα π.χ των ναζί, είναι σύμβολο. Χρησιμοποιήθηκε ως ενδυματολογικός παράγοντας ώστε να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στον κόσμο και ίσως και για να αυξήσει αυτό το ... "επίπεδο υπακοής". Και θυμάμαι ένα τραγελαφικό περιστατικό όταν αυτές οι μπότες [ οι τύπου Βέρμαχτ δηλ. ] ήταν κάποτε στη μόδα. Ζήτησα από τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου να μου δώσει χρήματα για να αγοράσω ένα ζευγάρι. Με ρώτησε τι σόι μπότες είναι αυτές που θέλω τόσο πολύ να αγοράσω κι όταν του είπα "Βέρμαχτ", μόνο που δεν έπαθε εγκεφαλικό.

Φαντάσου τώρα, αυτοί οι επιστήμονες να ήταν ντυμένοι Ναζί με αυτές τις "τρομερές" μπότες και τα διακριτικά των SS, τι θα γινόταν. Και κάποιος π.χ που δεν γνωρίζει αυτό το πείραμα, διαβάζοντας ότι αυτός ο ενδυματολογικός παράγοντας (π.χ η μπότα) επηρρέαζε την ψυχολογία και το επίπεδο υπακοής του κόσμου, ίσως γελάσει και το χλευάσει αυτό. Αλλά να, που το πείραμα αυτό το αποδεικνύει.

quote:
Μήπως οι περισσότεροι από εμάς εδώ θα μπορούσαμε κάλλιστα υπό συγκεκριμένες συνθήκες να είμαστε μεταξύ των ανά εποχή δημίων, εκτελεστών και βασανιστών, όχι επειδή είμαστε εκ φύσεως επιθετικοί και σαδιστές αλλά απλώς επειδή κάποιος μας διέταξε και εμείς υπακούσαμε???

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, έχουν άμεση σχέση τόσο με τον εσωτερικό κόσμο ενός ανθρώπου όσο και με τις κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στο ευρύτερο περιβάλλον των ανθρώπων, την στιγμή που διατυπώνονται.

Αν π.χ ήμασταν σε καιρό πολέμου και υπηρετούσαμε σε μια υπηρεσία π.χ Αντικατασκοπίας, τότε πιθανόν να βρισκόμασταν στην θέση ενός "δήμιου" ή ενός "βασανιστή", και - εκτελώντας διαταγές των ανωτέρων μας - να προσπαθούσαμε να αποσπάσουμε ζωτικές πληροφορίες από τους κρατούμενούς μας, από τον εχθρό δηλ.

Επίσης, οι απαντήσεις αυτές έχουν άμεση σχέση με το τι εννοούμε όταν λέμε "εχθρός" ή με την σχέση που έχει ο καθένας μας με την έννοια "βία".

Είναι πάντως πάρα πολλά αυτά που πρέπει να δούμε σχετικά με το θέμα - με το ενδιαφέρον θέμα - που άνοιξες kost και προσωπικά εγώ επιφυλάσσομαι για αργότερα, έτσι ... για να μη λες δηλ. πως δεν διαβάζω και δεν συμμετέχω στα θέματα τα δικά σου.

Την καλημέρα μου ...

Edited by - zip on 14/11/2011 11:31:56Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/11/2011, 15:20:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σου προτείνω να δεις [ αν δεν την έχεις δει ] την κιν. ταινία με τίτλο "Αδιανόητες πράξεις / Unthinkable".

Δεν είναι ακριβώς αριστούργημα, όμως σχετίζεται με αυτό που λες :

quote:
kost

Μήπως οι περισσότεροι από εμάς εδώ θα μπορούσαμε κάλλιστα υπό συγκεκριμένες συνθήκες να είμαστε μεταξύ των ανά εποχή δημίων, εκτελεστών και βασανιστών, όχι επειδή είμαστε εκ φύσεως επιθετικοί και σαδιστές αλλά απλώς επειδή κάποιος μας διέταξε και εμείς υπακούσαμε???


Ένας τρομοκράτης, αφού έχει τοποθετήσει κάποιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε διάφορες πόλεις, συλλαμβάνεται από την αντι-τρομοκρατική. Στην προσπάθειά τους οι διωκτικές αρχές να αποσπάσουν από τον τρομοκράτη τις τοποθεσίες των εκρηκτικών μηχανισμών για να αποτρέψουν την καταστροφή, καλούν έναν ανακριτή - "αρχι-βασανιστή", ο οποίος αναλαμβάνει την διαδικασία της ανάκρισης. Οι μέθοδοι που ακολουθεί αυτός, είναι ... αυτό που λέει ο τίτλος : Αδιανόητες. Αυτές οι πράξεις συγκρούονται τόσο με την ηθική, τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και με την ισχύουσα νομοθεσία που υπάρχει για τις ανακριτικές διαδικασίες. Παρά τούτα, ο αρχι-βασανιστής εξακολουθεί να τις χρησιμοποιεί γιατί πιστεύει πως μόνο κατ' αυτόν τον τρόπο θα αποσπάσει την ομολογία του τρομοκράτη.

Προσωπικά, δεν τρελάθηκα από την ταινία, όμως στο τέλος μου δημιουργήθηκαν παρόμοιες απορίες με αυτές που θέτεις προς συζήτησην. Κάποιοι, που συνήθως βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα, έτρεξαν να κατηγορήσουν την ταινία πως δήθεν εξυμνεί τα βασανιστήρια. Εγώ βέβαια δεν το είδα έτσι, αλλά κατά κάποιο τρόπο προβληματίστηκα γιατί έβαλα για λίγο τον εαυτό μου στη θέση του ανακριτή και αναρρωτήθηκα τι θα έκανα εγώ σε μια ανάλογη περίπτωση.

Στην συγκεκριμένη ταινία, ο ρόλος του ανακριτή - βασανιστή δεν επιβάλλεται από μια διαταγή. Απλώς ... είναι δουλειά, επάγγελμα και ο πρωταγωνιστής απλώς προσπαθεί να κάνει όσο τον δυνατόν καλύτερα την ... "δουλειά" του για να υπηρετήσει την Εθνική ασφάλεια της χώρας του [ καλά, αυτό είναι Αμερικανιά ]. Βέβαια, σε κάποια φάση η γυναίκα μου γύρισε και μου είπε "ε, πρέπει να το 'χεις και μέσα σου αυτό", εννοώντας βέβαια αυτή την "έμφυτη δύναμη κακού", που αναφέρεται παραπάνω.

Edited by - zip on 14/11/2011 15:44:36Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kost
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


3194 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/11/2011, 16:00:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kost  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

quote:
Το πείραμα γίνεται το 1961. Απλώς να σου πω, πως όταν κάποιος μελετά ένα πείραμα - ψυχολογικό πείραμα - που έγινε στο παρελθόν [ εδώ έχουν περάσει 50 χρόνια, μισός αιώνας δηλ. ], δεν πρέπει να "βλέπει" αυτό το πείραμα "ξεκομμένο" από άλλους κοινωνικο-πολιτικούς παράγοντες αλλά να το "βλέπει" σε σχέση με αυτούς. Επίσης, καλό θα ήταν να μας έδινες αριθμητικά δεδομένα, όπως π.χ ο αριθμός των εθελοντών ή κάποια άλλα στοιχεία όπως π.χ το μορφωτικό τους επίπεδο, η καταγωγή τους, η σχέση που είχαν αυτοί οι εθελοντές με την εξουσία κτλ.


Καλά κάνεις και ζητάς παραπάνω στοιχεία, αν και σήμερα δεν το βλέπω να προλαβαίνω να τα παραθέσω. Διάβασα πάντως πως το μορφωτικό επίπεδο έπαιξε κάποιο ρόλο στο πείραμα, καθώς άτομα υψηλότερης μόρφωσης έδειξαν μειωμένα ποσοστά υπακοής. Επίσης άτομα που προέρχοντας από τον στρατιωτικό χώρο έδειξαν αυξημένα ποσοστά υπακοής.


Παρά την όποια διακύμανση πάντως τα ποσοστά είναι απίστευτα υψηλά. Και ξανατονίζω πως το 65% των "δασκάλων" δεν ήταν απλώς αυτό που δέχονταν την εντολή να χτυπάει τον "μαθητή" με ρεύμα...Όχι!! Το 65% ήταν αυτό που έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο τάσης, στα 450 βολτ!! Που σημαίνει ότι σχεδόν όλοι συνέχιζαν απτόητοι να στέλνουν πολλά βολτ -παρά τις όποιες τύψεις τους- απλώς το 35% αποχώρησε πριν φτάσει στα 450 βολτ!!!

Το πιο εμφατικό ίσως σημείο του πειράματος φαίνεται πως ήταν οι στιγμές που οι σοκαρισμένοι "δάσκαλοι" ήταν έτοιμοι να αποχωρήσουν, δηλώνοντας "ανυπακοή" στη συνέχιση του πειράματος, όμως οι επιστήμονες τους έπειθαν να συνεχίσουν με το να τους διαβεβαιώνουν ότι "αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη του πειράματος"! Από την στιγμή δηλαδή που κάποιος άλλος αναλάμβανε την ευθύνη τότε οι "δάσκαλοι" αισθάνονταν λιγότερες ενοχές και συνέχιζαν κανονικά το έργο τους!!

Και το θέμα είναι ζιπ ότι εντάξει, σε καιρό πολέμου όπου τα πράγματα έχουν ξεφύγει, τα ήθη έχουν αγριέψει και τα αυταρχικά καθεστώτα κάνουν ότι θέλουν τότε μπορώ να καταλάβω ως ένα βαθμό γιατί αρκετοί άνθρωποι επέλεξαν να υπακούσουν σε εντολές άσκησης βίας ή και θανάτωσης άλλων. Όταν όμως βλέπεις σε καιρό ειρήνης, σε ένα απλό πείραμα σαν το παραπάνω να αποκαλύπτεται η δύναμη της υποβολής και χειραγώγησης και πλύσης εγκεφάλου σε όλο της το μεγαλείο τότε τρελαίνεσαι!!


Την έχω δει την ταινία με τον Samuel Jackson, είναι πολύ καλή και γεννάει πολλές σκέψεις και προβληματισμούς. Κανείς δεν ήθελε να βασανίσει τον τρομοκράτη, πλην του θηριώδους βασανιστή, όμως στο τέλος όλοι σε εκείνον απέβλεπαν διότι οι ίδιοι δεν τολμούσαν να φθάσουν το πράγμα στα άκρα! Αυτό θυμάμαι ήταν ένα από τα κεντρικότερα μηνύματα που είχα εισπράξει. Συν βέβαια το εφιαλτικά διλήμματα που μας γεννιούνται εάν φανταστούμε τον εαυτό μας σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

quote:
για να μη λες δηλ. πως δεν διαβάζω και δεν συμμετέχω στα θέματα τα δικά σου.


Καλά ρε συ, ντάξει, δεν με πήρε και το παράπονο! Άλλο κατάλαβα σ'συτό που είπες περί Ομήρου στο άλλο θέμα.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kost
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


3194 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/11/2011, 16:01:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kost  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Ξέχασα επίσης να σου πω ότι το πείραμα επαναλήφθηκε και τέλη της δεκαετίας του '90 από έναν αμερικανό επιστήμονα ονόματι Burger. Και τα αποτελέσματα υπήρξαν πανομοιότυπα: εξαιρετικά υψηλά ποσοστά υπακοής!!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/11/2011, 16:03:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
kost

Περί της υπακοής στις «αυθεντίες», ας ονομάσουμε το θέμα αυτό.


Θα πρέπει βασικά να δούμε ποιον άνθρωπο θεωρούμε "αυθεντία". Επειδή μπορώ να μιλήσω σχετικά με την έννοια της διαταγής από στρατιωτικής πλευράς μόνο [ λόγω προσωπικών βιωμάτων ], θα αναγκαστώ να αναφερθώ στον θείο μου. Στην διάρκεια της στρατιωτικής του καρριέρας, ο θείος μου διατέλεσε αρχηγός όπλου, αρχηγός Πυροβολικού του Γ.Ε.Σ. καθώς και διοικητής της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου. Ένας τέτοιος άνθρωπος λοιπόν θεωρείται "αυθεντία" στον τομέα του.

H διαταγή που δίνει λοιπόν ένας τέτοιος άνθρωπος, μια "αυθεντία" στον χώρο του, δεν είναι απλή. Δεν είναι δηλ. μια ξερή εντολή, μια κενή εντολή, χωρίς νόημα, χωρίς σημασία και χωρίς βάθος. Αυτή η διαταγή κρύβει από πίσω της μια ολόκληρη φιλοσοφία. Η διαταγή "πρέπει να κάνεις αυτό" π.χ από πίσω της κρύβει ένα τέράστιο οικοδόμημα επιχειρηματολογίας που ακριβώς απαντά στο γιατί πρέπει να κάνεις αυτό, οικοδόμημα που ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος μπορεί να γκρεμίσει, ούτε καν να ταρακουνήσει.

Υπάρχουν δηλ. ορισμένα είδη διαταγών [ όπως π.χ μια στρατιωτική διαταγή ] προερχόμενα από "αυθεντίες" που όταν δωθούν, θα πρέπει να εκτελεσθούν. Και πολλές φορές θύμωσα με τον θείο μου ακριβώς γι' αυτόν τον αυταρχισμό του. "Δεν σου επιτρέπω να χρησιμοποιείς το όνομά μου και μην διανοηθείς ποτέ να με πάρεις τηλ. για να σου κάνω κάποια χάρη" μου είχε πει όταν πήγα φαντάρος. Η πλάκα είναι πως έχουμε το ίδιο επώνυμο, συνεπώς και να μην ήθελα να χρησιμοποιήσω το όνομά του, μόλις οι αξιωματικοί έβλεπαν το επώνυμό μου, με ρωτούσαν "Τον στρατηγό τι τον έχεις ;". Ε, κι εγώ τους έλεγα απλά την αλήθεια. Πάντως αυτή την "διαταγή" του την εξετέλεσα με επιτυχία και μπορώ να πω πως με ωφέλησε κιόλας, σε αντίθεση με κάποιους που χρησιμοποιούσαν τα "βύσματά" τους για αστεία πράγματα.

Edited by - zip on 14/11/2011 17:15:18Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

amalia
Διαχειριστής

Greece
10782 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/11/2011, 08:13:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα που ξεκίνησες φίλε kost!

Ίσως το 65% αυτών που έκαναν το πείραμα να μη σταματούσαν πριν τα 450 βολτ, επειδή "έτσι τους είχαν πει να κάνουν", δηλαδή δεν μπορούσαν να δείξουν δική τους πρωτοβουλία και να βγουν εκτός του πλαισίου του πειράματος για να αναρωτηθούν τι κάνουν. Στην προκειμένη περίπτωση, ότι βασάνιζαν έναν άλλο άνθρωπο ο οποίος επίσης συμμετείχε στο πείραμα και είχε την "ατυχία" να τραβήξει τον λάθος κλήρο...

Το θέμα που άνοιξες είναι σχετικό και με την ταινία ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ (γίνεται σχετική συζήτηση στην κατηγορία ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ), όπου εκεί η εγκληματική συμπεριφορά δεν προκαλείται από την επίδραση της αυθεντίας, αλλά από την ταύτιση των υποκειμένων του πειράματος με συγκεκριμένους ρόλους. Και πάλι πάντως, βλέπουμε την αδυναμία να ξεφύγει κάποιος από το πλαίσιο δράσης στο οποίο έχει τοποθετηθεί, πράγμα που μας κάνει, όπως πολύ σωστά αναφέρεις, να αναρωτιόμαστε για την ελευθερία της βούλησής μας:

quote:
Είμαστε άραγε τόσο ελεύθερα πνεύματα όσο νομίζουμε? Είμαστε άραγε τόσο πιστοί στις αρχές και τα πιστεύω μας? Ή μήπως αν βρεθεί στο δρόμο μας μία αυστηρή αρχή και θέληση δυνατότερη από την δική μας είμαστε ικανοί να υπακούσουμε ακόμα και στα φρικτότερα κελεύσματά της?

Να αναφέρω ένα άλλο πείραμα, πολύ σημαντικό επίσης, που ενισχύει την υπόθεση ότι δεν είμαστε τόσο ελεύθερα πνεύματα όσο νομίζουμε, σε βαθμό μάλιστα που μπορεί να αμφισβητήσουμε την ίδια τη λογική μας, ή αυτό που βλέπουν τα μάτια μας εάν μας υποβάλλουν με την κατάλληλη δύναμη πειθούς:

Πρόκειται για ένα πείραμα που διεξήγαγε ο Solomon Asch το 1958 (Solomon Asch experiment - A study of conformity). Στο πείραμα αυτό ο Asch μελέτησε την κοινωνική επιρροή στη συμπεριφορά.
Σε μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι ενημερώνονται ότι συμμετέχουν σε ένα πείραμα οπτικής κρίσης παρουσιάζονται δύο κάρτες, η αριστερή απεικονίζει μια γραμμή και η δεξιά τρεις γραμμές με διαφορετικά μήκη.

Τα υποκείμενα του πειράματος έπρεπε να επιλέξουν από τη δεύτερη (δεξιά) κάρτα, ποια από τις τρεις γραμμές είχε το ίδιος μήκος με τη γραμμή που παρουσιάστηκε στην πρώτη κάρτα. Πολλά τέτοια ζευγάρια με κάρτες παρουσιάζονταν στην ομάδα. Το πείραμα είχε όμως μια κρυφή παράμετρο: Όλη η ομάδα εκτός από ένα άτομο, το πραγματικό πειραματικό υποκείμενο, είχαν συμφωνήσει ώστε σε κάποιες κάρτες να δίνουν όλοι λανθασμένη απάντηση. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, παρόλο που το πραγματικό πειραματικό υποκείμενο έβλεπε με τα μάτια του την ολοφάνερη ομοιότητα των γραμμών των δύο καρτών, είχε απέναντί του όλους τους άλλους, που τους νόμιζε ως επίσης πειραματικά υποκείμενα, που επέμεναν ότι ίσχυε μια άλλη σωστή απάντηση. Τι θα έκανε το πειραματικό υποκείμενο; Θα συνέχιζε να υποστηρίζει αυτό που βλέπει μπροστά στα μάτια του ή θα υπέκειπτε στην πειθώ των υπολοίπων;

Τα αποτελέσματα του πειράματος: Μονάχα το 25% των ατόμων που βρέθηκαν σε κατάσταση διαφωνίας δεν υπέκυψαν ούτε μια φορά στην άποψη της πλειοψηφίας στο παραπάνω πείραμα!

...

Σημ:
Πολύ ενδιαφέρουσα η ταινία "Αδιανόητες πράξεις / Unthinkable" zip!
Ίσως θα μπορούσε να ανοιχτεί ένα σχετικό θέμα στην κατηγορία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ κάποια στιγμή με αφορμή την ταινία αυτή.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

amalia
Διαχειριστής

Greece
10782 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/11/2011, 06:00:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αναφορικά με το πείραμα που παρέθεσε ο kost και το πείραμα που παρέθεσα στο προηγούμενο μήνυμά μου που γεννήθηκε μια άλλη σκέψη:

Κατά πόσον λειτουργεί η ομάδα, το πλήθος, ενίοτε και ο... όχλος ως "αυθεντία".
Σίγουρα το πείραμα που παρέθεσα δικαιολογεί τη μεγάλη επίδραση στη βούληση και τη σκέψη μας που μπορεί να υφιστάμεθα από μια ομάδα που έχει διαφορετική άποψη από τη δική μας. Εάν η ομάδα λειτουργεί περαιτέρω ως αυθεντία σε εμάς, με τον τρόπο που έδειξαν τα αποτελέσματα του Milgram Experiment, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί π.χ. έχουν γίνει εγκλήματα από ομάδες ανθρώπων ανάμεσα σε εκατοντάδες ή χιλιάδες ακόμα παρατηρητές που δεν έκαναν τίποτε παρά παρακολουθούσαν αμέτοχοι τα εγκλήματα του όχλου, πολλοί δε, συμμετείχαν σε αυτά.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ithaca
Μέλος 1ης Βαθμίδας


74 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/11/2011, 14:06:45  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλησπέρα,

Νομίζω πως οι περιπτώσεις που συζητάμε εδώ - Μίλγκραμ και Ντας Εξπέριμεντ -

αποτελούν ξεκάθαρες εκφάνσεις / επιπτώσεις / προβολές της απλής κατά Κρισναμούρτι έννοιας "CONDITIONED" = διαμορφωμένο άτομο.

Μορφές αυθεντίας αντιμετωπίζουμε (ή αντιμετωπίζαμε...) καθημερινά και με πολλές μορφές.

Σίγουρα υπάρχουν κλιμακώσεις στον βαθμό αυθεντίας του ατόμου ή συστήματος που έχουμε απέναντι μας, αλλά εάν δεν έχει κάποιος έναν ελάχιστο βαθμό έστω αυτο-συνειδητότητας, κάθε τί που κάνει μπορεί να είναι "αυθεντικό-κινούμενο".

Και όντως έτσι είναι - δεν είναι?

Ένα πρόχειρο αλλά και ευρύτατο παράδειγμα είναι η επιρροή που ασκούν οι Τηλεοπτικοί Δημοσιαγράφοι-Τσάτσοι της εξουσίας πάνω στον απλό κόσμο-τηλεθεατή.

Έβαλαν τον Παπαδήμο τον Μάγιστρο αρχηγό (αλήθεια πότε θα βγει δημόσια με την κάπα?), είπαν οι Τι-Βι τσάτσοι "ευτυχώς, σωθήκαμε", το πίστεψαν 75% του κόσμου. Πόσοι ξέρουν το ελάχιστο για τον Παπαδήμο? Σίγουρα όχι το 75%. Ίσως το 5%.

Μίλησαν οι "αυθεντίες", ακολούθησαν τα υποκείμενα.
Τί κι αν δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτόν?
Τί κι αν δεν έχουμε δημοκρατία? (κι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα : θα πρέπει να κάνουμε το σωστό, εάν έστω ο Παπαδήμος είναι η σωστή επιλογή, ή να κάνουμε το δημοκρατικό, αν οι περισσότεροι ψηφίσουν ξέρω γω τον Τρύφωνα Σαμαρά για πρωθυπουργό ?)

Ελπίζω να μην πλατιάζω, νομίζω πως είμαι εντός θέματος.

Την συμπάθεια μου στον φίλο που μεγάλωσε σε Στρατιωτική / Συνταγματαρχική οικογένεια ...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kost
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


3194 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/11/2011, 14:59:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kost  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Είναι εκπληκτική πραγματικά η δύναμη της επιρροής που έχει η "κοινή γνώμη" πάνω μας, έτσι όπως προκύπτει από τα ευρήματα του πειράματος που αναφέρεις Αμαλία. Μόνο ο 1/4 δεν πτοήθηκε σε καμία περίπτωση από τον συλλογικό παραλογισμό των υπολοίπων "εθελοντών" και αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό, θλιβερό και τρομακτικό μαζί...το να βλέπεις δηλαδή την προσωπικότητα και άποψη ενός ατόμου να καταρρέει και να ισοπεδώνεται (σε ένα πανεύκολο πρόβλημα με προφανή λύση) γινόμενος φερέφωνο της απόλυτης πλειοψηφίας με την αστεία και απολύτως λανθασμένη επιλογή της.


Και αυτό σαφώς και συνδέεται με το παράδειγμα του άλογου όχλου που αναφέρεις, και των απείρων ιστορικών περιπτώσεων λιντσαρίσματος και θανατώσεων ανθρώπων από μία μανιασμένη μάζα ανθρώπων. Από την οποία μάζα οι περισσότεροι "παράφρονες" εάν τους γνωρίζαμε προσωπικά έναν-έναν πιθανόν να βλέπαμε ανθρώπους ήρεμους και άκακους...υπό την επιρροή όμως και την κάλυψη του απρόσωπου όχλου ακόμα και ένα "άκακο ανθρωπάκι" μπορεί να μεταμορφωθεί σε βασανιστή...και αυτό είναι το πιο φοβερό απ'όλα...διότι οι ενίοτε υποκινητές και αρχηγοί πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν στις διάφορες ομάδες, δηλαδή οι πιο ισχυρές και μαγνητικές παρουσίες σε ένα σύνολο, οι πιο αυτόφωτες αλλά και χειριστικές προσωπικότητες, την θέληση των οποίων ακολουθούν -περισσότερο ή λιγότερο συνειδητά- οι υπόλοιποι. Το να υπάρχει όμως ένας άνθρωπος συνήθως συγκαταβατικός και δεκτικός που να πραγματοποιεί σημεία και τέρατα -υπό την κάλυψη και ανωνυμία του απρόσωπου όχλου- αυτό είναι εντυπωσιακό. Διότι τότε καταλαβαίνουμε ότι η "αρετή" αρκετών ανθρώπων είναι αποτέλεσμα δειλίας. Ο φόβος είναι δηλαδή που τους κάνει να ενεργούν με τρόπο "αγαθό", και όταν αυτός ο φόβος φύγει ή όταν τους δοθεί κάποιο είδος εξουσίας τότε δείχνουν ένα περισσότερο ειλικρινές και ωμό πρόσωπο (εδώ σχετίζεται προφανώς και η γνωστή ταινία "το Πείραμα" βασισμένη στο γνωστό αμερικάνικο πείραμα).

Εκτός λοιπόν από το ποσοτικό θέμα της κυριαρχίας των πολλών και της επιβολής της γνώμης της πλειοφηψίας υπάρχει και το ποιοτικό θέμα της κυριαρχίας των λίγων, οι οποίοι επιβάλλουν την θέλησή τους στους πολλούς, καθώς και η μεταμόρφωση αρκετών επηρεαζόμενων μονάδων εντός μίας ομάδας, εμφανίζοντας συμπεριφορά που επουδενί δεν θα προέκυπτε στην περίπτωση ατομικής -και όχι συλλογικής- δράσης.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

   
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.1401367
Maintained by Digital Alchemy